Globala kapitalmarknader - översikt, analys och prognoser:

Författare: Dr. Alexander APOSTOLOV (forskare vid Economic Research Institute at BAS)

De amerikanska aktierna föll i den tidiga handeln och slutade mestadels lägre på onsdagen, med Dow ner 110 poäng och S&P 500 ned 0,2% när marknaderna prissatte ytterligare handelshinder från Kina, oljeproduktionsminskningar från OPEC + -medlemmar och den senaste FOMC-mötessammanfattningen. Dokumentet noterade att kommittémedlemmarna mestadels var för att pausa Fed&# 39: s åtstramningscykel för att ytterligare bedöma hur ekonomin fortskrider med högre räntor. Ändå var beslutsfattarna överens om att fler räntehöjningar fortfarande kan behövas eftersom inflationen förblir envist hög och arbetsmarknaden förblir stram. Tidigare fortsatte investerare att oroa sig för den amerikanska ekonomins hälsa efter att de senaste uppgifterna visade att fabriksorderna bromsade mer än väntat. På en mer positiv ton undvek Nasdaq 100 förluster, med Meta som ökade med 3.2% före lanseringen av Threads-appen.

Kanada S&P/TSX kompositindex föll med 0,5% till 20.110 på onsdagen och vände därmed gårdagens uppgångar då resurser exponerade industrin för stress inför publiceringen av det senaste FOMC-protokollet. Gruvor och energiproducenter föll båda med i genomsnitt 0,5 procent eftersom råvarumarknaderna fortsatte att oroa sig för en avtagande global ekonomi och dess inverkan på efterfrågan på naturresurser. Suncor Energy, Canadian Natural Resources och Barrick Gold svävar alla i rött. Under tiden föll Teck Resources med 1% trots att Kina bromsade exporten av gallium och germanium.

Det rubelbaserade MOEX Russia indexet stängde strax under flatline på 2.805 på onsdagen, och vände därmed vinsterna från föregående session, då förluster i energisektorn motverkade blygsamma vinster på andra håll på börsen. Preferensaktien Bashneft fortsatte att leda förlusterna bland energiproducenterna och föll med 2,2% inför morgondagens deadline för utdelning, då investerare fortsatte att uttrycka pessimism kring bolagets utbetalning. Transneft och Rosneft redovisade också förluster, och de senaste siffrorna från finansministeriet visade att den ryska statens energiintäkter missade regeringens mål för ytterligare en månad, vilket fick finansministeriet att starta en ny omgång av valutaförsäljning. Under första halvåret 2023 sjönk budgetintäkterna för olja och gas med 47 % från föregående år till 3,38 biljoner rubel, eftersom det västerländska oljeembargot och Kinas avtagande ekonomi tyngde den ryska efterfrågan på energi.

De europeiska aktiemarknaderna föll ytterligare på onsdagen, med DAX 40 i Tyskland ned 0,7% till 15.930 och STOXX 600 ned 0,8% till 458, mot bakgrund av fortsatta bevis för att ECB's åtstramning av penningpolitiken hade en större negativ inverkan på den europeiska ekonomin. PMI-uppdateringen för juni visade att aktiviteten i den privata sektorn i euroområdet minskade något för första gången på sex månader, eftersom nedgången i varuproducenterna fördjupades och tillväxten i tjänstesektorn saktade in. Vad gäller penningpolitiken upprepade ECB-chefen Joachim Nagel sin övertygelse om att räntorna behöver höjas ytterligare, men uttryckte försiktighet med att tillkännage en ny era av höga räntor. Oro för låg efterfrågan fick energiproducenter och distributörer att falla kraftigt under sessionen, med Siemens Energy, Enel och Total Energy ned mellan 5 och 2 procent. Finansbolagen föll också, med Allianz ned 2,6 procent. FTSE MIB utökade tidiga förluster och stängde 0,6% lägre på 28.220 på onsdagen, då ny makroekonomisk data belyste Europas kamp med högre lånekostnader inför ytterligare räntehöjningar från Europeiska centralbanken. PMI-data återspeglade en minskning i Italiens&# 39: s privata sektor, i linje med en avmattning i resten av euroområdet, eftersom tillväxten i tjänstesektorn avtog och minskningen i varuproducenter accelererade. Tungviktiga verktyg ledde förluster i Milano, med Enel ner mer än 2 procent, vilket helt vände föregående session&# 39: s vinster. CAC 40-index fortsatte att falla på onsdagen och stängde på 7311 poäng, ner cirka 0,8%, vilket är den tredje nedgångssessionen i rad, Människor växer oroade över den globala ekonomins hälsa, och Federal Open Market Committee mötesprotokoll förväntas senare på dagen. De senaste uppgifterna visade att Kinas&# 39: s tjänstesektor expanderade i den svagaste takten på fem månader i juni, vilket bidrog till tecken på en svag återhämtning, medan aktiviteten i euroområdet minskade något i juni och pekade på ytterligare ett kvartal av BNP-kontraktion. Samtidigt krympte den dominerande tjänstesektorn i Frankrike&# 39 förra månaden för första gången sedan januari. Bland enskilda aktier sjönk Axa (-3,6%), Kering (-2,9%), WorldCom (-2,7%) och ArcelorMittal (-2%).) var de sämst presterande; Renault (+2,6%), Essilorluxottica (+1,6%) och Airbus (+1,2%) var de största vinnarna. IBEX 35 föll för en andra session, ned 1,06% till 9.486 på onsdagen, underpresterade sina europeiska kamrater, tyngt av energibolag och stålproducenter. På den makroekonomiska fronten absorberade investerare svaga PMI för euroområdet och Kina medan de väntade på protokollet från FOMC. Inhemskt visade Spaniens&# 39: s privata sektor sin långsammaste tillväxttakt sedan januari. De största förlorarna för dagen var Solaria Energia (-5.62%), Acciona Energia (-4.16%) och Acciona (-3.66%). Å andra sidan steg Indra Sistemac med 2,09%.

FTSE 100 utökade tidiga förluster och stängde 1% lägre på 7.447 på onsdagen, den lägsta nivån på tre månader, då oro för att höga räntor kommer att hämma företagens resultat fortsatte att tynga det europeiska aktieindexet. Sektorn för resursstöd var den sämst presterande, med BP, Shell och Anglo American alla ned mer än 2% bland negativa utsikter för efterfrågan på råvaror. Finanssektorn slutade också lägre, med Prudential ned 4 procent då höga räntor avskräckte från bolåneköp. Utanför referensindexet föll SIG-aktierna med 5% efter att företaget sagt att rörelseresultatet för helåret skulle bli "nära den låga änden av marknadens förväntningar".

Hongkong Hang Seng Index föll 305,30 punkter, eller 1,57%, för att stänga på 19 110,37 på onsdagen och bröt två dagar av vinster efter privata undersökningar som visade att aktiviteten i tjänstesektorn ökade i den långsammaste takten på fem månader i juni, vilket ökade optimismen om en stadig återhämtning i Kina's ekonomi. Känslomässigt försvagad. Det var också mer försiktighet inför kinesiska inflationsdata som kommer senare i veckan eftersom deflationsrisker fortsätter att väga på ekonomin. Under tiden föll amerikanska aktieterminer kraftigt bland oro för att Fed&# 39: s åtstramningspolitik skulle kunna tippa USA till lågkonjunktur. Handlare väntar försiktigt på Federal Open Market Committee&# 39: s junimöte senare på dagen, eftersom de ser ut att få insikt i vägen för framtida amerikanska räntehöjningar. Skadorna var utbredda, med finansiella, konsument- och teknikaktier som föll kraftigt. TopSports International störtade 6.9%, följt av Zhongsen Group (-5.3%), Country Garden Holdings. (4,9%), Innovative Biotech (-4,7%), Hanso Pharmaceutical (-4,3%) och Meituan (-2,4%).

På onsdagen föll Nikkei 225 med 0,3 procent för att stänga under 33.350 och Topix tappade 0,4 procent för att stänga på 2.297, och föll för en andra session i rad när investerare förblev försiktiga medan de väntade på nya marknadssignaler. Investerare smälte också uppgifter som visade att aktiviteten i Japan&# 39: s tjänstesektor fortsatte att expandera i juni, men i den långsammaste takten på fyra månader. Mitsubishi UFJ (-0,1%), Tokyo Electron (-0,1%)

Brasiliens Ibovespa-index raderade ut tidiga förluster och stängde 0,4 procent högre på 119.549 på onsdagen, vilket minskade förlusterna från föregående session när investerare fortsatte att positionera sig för regeringens avslöjande av nya finanspolitiska regler och skattereformer. Parlamentets talman Arthur Lira håller fast vid förväntningarna om en omröstning i plenum på fredag, trots påtryckningar från oppositionen om motsatsen. Utvecklingen av de nämnda reglerna var i centrum för uppmärksamheten på de brasilianska aktiemarknaderna, eftersom den brasilianska centralbanken upprepade gånger citerade finanspolitiska risker som skäl till den höga nivån på realräntan i landet.Samtidigt visade en ny PMI-undersökning att landets privata tillväxt bromsade mer än väntat i juni när den dominerande tjänstesektorn förlorade fart och tillverkningsaktiviteten minskade i en snabbare takt.

 

ÖVERSIKT ÖVER DE SENASTE EKONOMISKA DATA:

Genomgång av de senaste ekonomiska nyheterna, de mest kritiska uppgifterna är:

- USA: Protokollet från det senaste mötet visade att nästan alla deltagare i FOMC ansåg att det var lämpligt att hålla styrräntan oförändrad i juni eftersom det skulle ge dem mer tid att bedöma ekonomins framsteg mot maximal sysselsättning och prisstabilitet. Vissa medlemsländer är dock positiva till en höjning med 25 punkter. Alla tjänstemän fortsatte att förvänta sig att en restriktiv hållning är lämplig eftersom inflationen ligger kvar långt över målet på 2 procent och arbetsmarknaden är fortsatt mycket stram, och nästan alla såg behovet av att höja lånekostnaderna igen i år. Många hävdade också att en ytterligare nedgång i takten i beslutsfattandet skulle vara lämplig för att ge mer tid att observera effekterna av kumulativa åtstramningar och bedöma dess konsekvenser för politiken. Fed behöll målet för styrräntan oförändrat på 5 %–5,25 % i junie, ett beslut av Fed-chefen, som upprepade gånger betonat behovet av ytterligare räntehöjningar i år.

- USA: De amerikanska aktierna fortsatte sin svaga utveckling på onsdagen, med Dow Jones ned 100 punkter och S&P 500 svävande något i rött när marknaderna utvärderade protokollet från Federal Open Market Committee's senaste räntesättande möte. I protokollet noterades att kommittéledamöterna ansåg det lämpligt att pausa den pågående åtstramningscykeln så att ytterligare data kan samlas in för att bedöma hur ekonomin anpassat sig till högre lånekostnader. Konsensus är dock att inflationen fortfarande är för hög och att ytterligare räntehöjningar är troliga vid det kommande mötet. Börserna öppnade igen efter självständighetsdagen, och investerarna fortsatte att oroa sig för ekonomins hälsa efter att den senaste statistiken visade att fabriksorderna bromsade in mer än väntat. I sin tur undvek Nasdaq 100 förluster bland vinster i Meta och Alphabet.

- USA: Jämfört med föregående månad i maj 2023 ökade orderingången för amerikanska tillverkade varor med 0,3%, samma takt som under föregående period men under konsensusuppskattningen på 0,8%. Särskilt efterfrågan på transporter förblev den främsta drivkraften för tillväxt, med order upp 3,8%, främst driven av civila flygplan och fartyg, efter en ökning med 4,8% i april. Efterfrågan på elektrisk utrustning, apparater och komponenter (1,9% till -2,8%), datorer och elektronik (0,3% till -1,8%), maskiner (1,2% till 0,4%), primärmetaller (0,4% till -0,5%) och bearbetade metallprodukter (0,1% jämfört med -0,2%) ökade också. Slutligen föll efterfrågan på icke-hållbara varor med 1,2% efter att ha fallit med 0,7% i april.

- USA: I juni 2023 föll logistikchefsindex för femte månaden i rad och nådde rekordlåga 45,6, vilket indikerar att logistikindustrin minskar igen, främst på grund av lagerhållning. Lagernivåerna fortsatte att minska (-6,5 till 42,9, den näst lägsta noteringen någonsin). Säsongsvariationen innebär att detta värde bör komma snart, men det finns vissa signaler om att detta kanske inte kommer att ske. Även lagerkostnadstalen sjönk (-7,3 till 57,1). Samtidigt hade lagerminskningen en tydlig inverkan på lagerindustrin, där lagringskapacitet (+6,8 till 63,5), lagerutnyttjande (+2,1 till 56,8) och lagerpriser (+0,6 till 63,3) alla ökade. Även transportutnyttjandet (+1,3 till 46,8) och transportpriserna (+4,8 till 32,8) minskar, men i en långsammare takt. De tillfrågade var samtidigt något optimistiska om trendens vändning och förväntade sig en tillväxttakt på 55,4 under de kommande 12 månaderna.

- EU: Euroområdets producentpriser sjönk med 1,9 procent på månadsbasis i maj 2023, den femte månaden i rad med nedgång, jämfört med marknadens förväntningar om en nedgång på 1,8 procent. Prisfallet berodde till stor del på en kraftig nedgång i energikostnaderna, som sjönk med 5,0%. Dessutom minskade priset på mellanprodukter med 1,0% och priset på icke-varaktiga konsumtionsvaror minskade med 0,1%. Samtidigt var kostnaden för kapitalvaror oförändrad och kostnaden för varaktiga konsumtionsvaror steg med 0,3%. Exklusive effekterna av energi sjönk producentpriserna fortfarande med 0,4% i maj efter att ha sjunkit med 0,2% i april.

- EU: För juni 2023 reviderades HCOB Eurozone Composite PMI ned till 49,9 från ett initialt estimat på 50,3, en nedgång från 52,8 i maj. De senaste inköpschefsindexen visade att eurozonens ekonomi stannar av på grund av en djupare nedgång i fabriksproduktionen och svagare expansion i tjänstesektorns aktivitet. Orderingången sjönk något för första gången sedan januari. Takten i jobbskapandet avtog också till den långsammaste på fyra månader när fabrikernas lönelistor sjönk för första gången sedan januari 2021 och eftersläpningen av arbete sjönk för tredje månaden i rad. På prisfronten sjönk inflationen i insatskostnaderna till den lägsta nivån på två och ett halvt år, medan inflationen i produktionskostnaderna var den svagaste sedan mars 2021. Slutligen föll företagssentimentet till sin lägsta nivå hittills under 2023.

- EU: För juni 2023 reviderades HCOB Eurozone Services PMI ned till 52,0, jämfört med ett första estimat på 52,4 och en slutlig avläsning på 55,1 i maj. Även om det var ett tecken på fortsatt tillväxt var den blygsam och den svagaste sedan januari. Tillväxttakten i nya jobb bromsade in till den lägsta på fem månader i juni när försäljningen till utländska kunder försämrades. Antalet oavslutade affärer var i stort sett stabilt, och takten i skapandet av nya arbetstillfällen sjönk till den lägsta på tre månader. På prisfronten sjönk inflationen i insatskostnader till den lägsta nivån på 25 månader, och inflationen i produktionskostnader var den svagaste sedan oktober 2021. Slutligen sjönk företagens förtroende till den lägsta nivån hittills i år.

- Storbritannien: För juni 2023 har S&P Global/CIPS UK Composite Purchasing Managers Index bekräftades till 52,8, en nedgång från 54 föregående månad. Den senaste datan visade att produktionen i den privata sektorn ökade i den långsammaste takten sedan mars, då en stadig ökning av aktiviteten i tjänstesektorn kontrasterade mot ytterligare en nedgång i tillverkningsindustrin. Totalt sett ökade orderingången i den privata sektorn endast marginellt i juni, medan sysselsättningen ökade och orderstockarna minskade mest hittills i år. På prisfronten var inflationen i insatskostnader den lägsta sedan februari 2021, medan avgiftspriserna steg i den långsammaste takten på 26 månader.

-  Storbritannien: S&P Global/CIPS UK Services PMI för juni 2023 bekräftades till 53,7, den lägsta nivån på tre månader. Avläsningen antydde en långsammare, om än ihållande, expansion i tjänstesektorns aktivitet bland motståndskraftiga företags- och konsumentutgifter, trots stigande inflationstryck som väger på budgeten. Företagsaktiviteten och nya jobb växte i en långsammare takt, medan exportförsäljningen var en ganska ljuspunkt, trots pågående rapporter om Brexit-relaterade handelsrestriktioner. Samtidigt ökade takten i jobbskapandet till den snabbaste takten sedan september 2022, vilket bidrog till att öka företagens kapacitet, vilket i sin tur ledde till en övergripande minskning av eftersläpningen i arbetet för första gången sedan januari. På prisfronten sjönk inflationen i insatskostnaderna till den lägsta nivån sedan maj 2021, och prisökningarna dämpades också. Slutligen är tjänsteleverantörerna fortsatt optimistiska om sina tillväxtutsikter.

- GE: HCOB German Composite Purchasing Managers' Index för juni 2023 reviderades ned något till 50,6 från en preliminär avläsning på 50,8, vilket pekar på den minsta expansionen i den privata sektorns aktivitet på fem månader. Tjänster förblev den främsta drivkraften för tillväxt, om än i en långsammare takt (54,1 jämfört med 57,2), medan nedgången i tillverkningsindustrin fördjupades (40,6, den svagaste sedan maj 2020). Efterfrågeförhållandena försämrades när orderingången till industrin föll kraftigt, och det totala inflödet av nya affärer föll i den snabbaste takten sedan december. Samtidigt står den snabba sysselsättningstillväxten i tjänstesektorn i kontrast till den nästan stagnerande tillväxten i arbetskraften inom industrin. På prisfronten sjönk inflationen i insatskostnaderna ytterligare när nedgången i inköpspriserna för tillverkningsindustrin accelererade. Inflationen i producentavgifterna var mer ihållande, även om den också föll till den lägsta nivån på 28 månader på grund av en kraftig ökning i tjänstepriserna. Slutligen var den råvaruproducerande sektorn främst ansvarig för en nedgång i företagens förtroende.

- GE: För juni 2023 bekräftade HCOB German Services PMI på 54,1, det lägsta på tre månader, jämfört med en 11-månadershögsta på 57,2 i maj. Indexet pekade på en inbromsning i tillväxten i tjänstesektorn, ett tecken på att den senaste återhämtningen i efterfrågan tappar fart. Inflödet av nya affärer har varit långsammare och rapporter tyder på att den höga inflationen har pressat kundernas utgifter. Dessutom minskade nyproduktionen från utländska kunder något. Samtidigt ökade sysselsättningsgraden till den högsta nivån på 17 månader i april. Denna extra bemanningskapacitet bidrog till den första nedgången i utestående affärer på fem månader i juni. På prisfronten föll den totala kostnadsinflationen till den lägsta nivån sedan maj 2021, men var fortsatt förhöjd under press från stigande lönekostnader och stigande räntor. Slutligen föll företagens optimism om utsikterna till sin lägsta nivå hittills i år.

- IT: HCOB:s italienska tjänste-PMI sjönk till 52,2 i juni 2023 från 54 i maj, jämfört med en prognos på 53, då osäkerhet bland kunderna och stigande räntor tyngde försäljningen. Även om det var det svagaste på fyra månader fortsatte det att peka på expansion i tjänstesektorn. Uppgången i nya företag och sysselsättning försvagades. Samtidigt har pristrycket avtagit, främst på grund av bränslekostnaderna, kostnadsinflationen sjönk till den lägsta nivån på 2 år. Lönerna har dock enligt uppgift ökat och leverantörerna pressar också upp priserna. Slutligen var företagens framtidstro fortsatt positiv men föll till den lägsta nivån på sex månader då vissa företag uttryckte oro över höga lånekostnader och ihållande inflation.

- SW: Det svenska tjänste-PMI sjönk till 46,1 i juni 2023 från 49,2 föregående månad, medan marknadens estimat var 47,1, fortfarande väl under det historiska genomsnittet på 56,2. Det var den andra månaden i rad med nedgång och den lägsta noteringen på fyra månader, drivet av nedgångar i orderingång (45,40 till 48,89 i maj), affärsverksamhet (46,46 till 50,55) och sysselsättning (49,02 till 53,93). Samtidigt förbättrades leveranstiderna (44,15 vs. 43,08) men låg kvar under 50-poängsgränsen. På prisfronten föll kostnaderna för insatsvaror kraftigt till 50,6 (jämfört med 56,8), den lägsta nivån på tre år. Swedbank blickar framåt PMI-analytiker noterade att nedåtriskerna för tjänstesektorn är fortsatt höga på grund av lägre bostadsbyggande och minskad köpkraft hos hushållen.

- AU: Aigroup Australian Industrial Index sjönk 1,1 enheter till -11,9 i juni 2023 och var fortsatt på kontraktion för den 14:e månaden i rad. Sysselsättningen (-1,1 punkter till -11,0) och nya order (-7,3 punkter till -15,8) sjönk, medan aktiviteten sjönk långsammare (+3,2 punkter till -11,5). Branschspecifika nedgångar inom den kemiska industrin och företagstjänster ledde till en förvärrad recession inom tillverkningsindustrin. Byggproduktionen, å andra sidan, återhämtade sig efter månader av tröghet. Slutligen steg samtliga prisindikatorer något i juni, vilket tyder på att inflationstrycket ännu inte är över. Måttet på genomsnittslöner steg med 11,6 procent mot bakgrund av en stram arbetsmarknad.

- CN: Caixin China Composite Services PMI sjönk till 53,9 i juni 2023 från 57,1 föregående månad. Data visade att aktiviteten i tjänstesektorn expanderade för sjätte månaden i rad, men det var den svagaste månaden sedan januari på grund av avtagande efterfrågan. Orderingången sjönk till den lägsta nivån på sex månader, bland rapporter om att nya exportaffärer växte stadigt, även om tillväxttakten sjönk till den långsammaste takten sedan januari. Samtidigt steg lönelistorna för femte månaden i rad, med jobbskapande i den snabbaste takten på tre månader. På prisfronten steg insatsvarupriserna stadigt på grund av stigande personalkostnader och stigande råvarupriser. Samtidigt steg produktionskostnaderna endast något på grund av den intensiva konkurrensen. Slutligen förbättrades stämningsläget bland företagen för första gången på fem månader i hopp om en starkare ekonomi och fler nya jobb för att stödja tillväxten.

 

FREMÅTBLICK:

I dag bör investerare se upp för följande viktiga data:

- EUR: Tyska fabriksorder m/m, detaljhandelsförsäljning m/m, spansk 10-y obligationsauktion, och fransk 10-y obligationsauktion.

- GBP: PMI för byggsektorn.

- USD: Challenger Job Cuts y/y, ADP Non-Farm Employment Change, Unemployment Claims, Trade Balance, FOMC Member Logan Speaks, Final Services PMI, ISM Services PMI, JOLTS Job Openings och Crude Oil Inventories

>

- JPY: Auktion av 30-årig obligation.

- AUD: Handelsbalans.

- CAD: Handelsbalans.

 

DRIVKRAFTER PÅ AKTIE- OCH ANDELSMARKNADEN:

De viktigaste faktorerna på aktie- och obligationsmarknaden är för närvarande:

- GE: Den tyska 10-åriga statsobligationsräntan har stigit till 2,5%, den högsta sedan den 19 juni, på förväntningar om en ihållande och långvarig ränteuppgång. Med inflationen fortfarande långt över Fed&# 39: s 2% -mål och en stark arbetsmarknad såg amerikanska beslutsfattare det lämpligt att behålla en hökaktig hållning, enligt protokollet från det senaste mötet i Federal Open Market Committee. ECB förväntas fortsätta att höja räntorna under hela året, och inlåningsräntan förväntas nå en topp på 4 procent i slutet av året. Den senaste tidens ekonomiska data pekar dock på en avmattning i inflationstrycket och den ekonomiska tillväxten inom euroområdet. ECB-chefen Joachim Nagel uttryckte sin övertygelse om att räntorna bör höjas ytterligare, samtidigt som han varnade för att utropa en ny era av höga räntor, medan hans kollega Ignazio Visco Visco föreslog att ECB skulle kunna uppnå sitt inflationsmål genom att behålla räntorna under en viss period snarare än att höja dem ytterligare.

- Storbritannien: Räntan på 10-åriga brittiska gilts har stigit till 4,5%, den högsta nivån sedan 28 september, på förväntningar om att de högre räntorna kommer att bestå under en längre period. Det nyligen släppta protokollet från Federal Open Market Committee-mötet visade att Fed lovade att förbli hökaktig bland strama arbetsmarknader och inflation långt över sitt 2% -mål. Även Bank of England kommer sannolikt att fortsätta höja räntorna trots rädslan för en möjlig recession i Storbritannien. Överraskande nog höjde Bank of England sin styrränta till 5% från 4,5% förra månaden, eftersom guvernör Andrew Bailey betonade att inflationen verkade vara mer ihållande än väntat. Finansmarknaderna räknar nu med att räntan når en topp på 6,25 procent i december.

- USA: Den amerikanska 10-åriga statsobligationsräntan höll sig över tröskelvärdet på 3,9% och var nära sin högsta nivå sedan början av mars, efter att protokollet från Federal Open Market Committees policymöte i juni visade att de flesta beslutsfattare var överens om att ytterligare räntehöjningar 2023 är lämpliga. Tjänstemännen erkände att även om inflationen har avtagit nyligen ligger den fortfarande långt över Fed's mål på 2 procent, samtidigt som de betonade fortsatt stramhet på arbetsmarknaden. Ändå ledde oro över en avtagande ekonomi till förväntningar om en räntehöjning med 25 punkter vid centralbankens kommande möte, följt av en paus, vilket avviker från en indikation på ytterligare en höjning med 50 punkter som föreslagits i FOMC's Sammanfattning av ekonomiska prognoser.

- USA: De amerikanska aktieterminerna föll på onsdagen, Dow tappade mer än 100 punkter, medan S&P 500 och Nasdaq vardera föll nästan 0,4 procent när investerare återvände från självständighetsdagens semester i en kvarstående oro över den globala ekonomins hälsa. Förlusten av momentum i euroområdet var större än vad som ursprungligen förväntades, med Kina's PMI-tjänster som visade en kraftig inbromsning i tjänstesektorn. Under tiden kommer handlare att hålla ett öga på Federal Open Market Committee-protokollet senare på dagen för ytterligare ledtrådar om Fed&# 39: s planer, även om ordförande Powell har betonat behovet av ytterligare räntehöjningar i år. Fabriksorder beror också idag, medan sysselsättningsrapporten beror på fredag. På företagsfronten steg Netflix med 0.8% i handel före marknaden efter att Goldman Sachs uppgraderade aktien till neutral från försäljning.

.

- JP: Japan's 10-åriga statsobligationsränta steg till cirka 0,4% då en svagare yen ökade förväntningarna på att centralbanken kan justera sin räntekurskontrollpolicy för att stödja valutan. Japans högste valutadiplomat, Masato Kaneda, sade att japanska tjänstemän hade nära kontakt med USA:s finansminister Janet Yellen och andra utländska motsvarigheter på en nästan daglig basis för att diskutera valutan och bredare finansiella marknader. Den japanske finansministern Shunichi Suzuki bekräftade uttalandet men gav inga detaljer om diskussionerna och varnade för överdrivna yenförsäljningar. Samtidigt sade Bank of Japans chef Kazuo Ueda nyligen att det är "en bit kvar" till en varaktig inflation på 2% och en adekvat löneökningstakt. Bank of Japan röstade enhälligt vid sitt junimöte för att rikta in sig på korta räntor på -0,1% och 10-åriga obligationsräntor runt 0%, i linje med förväntningarna.

 

LEDANDE MARKNADSSEKTORER:

Starka sektorer: Kommunikationstjänster, allmännyttiga företag, fastigheter.

Svaga sektorer: Material, Energi, Industri, Informationsteknologi, Finans.

 

TOPP DRIVKRAFTER PÅ VALUTA- OCH RÅVARUMARKNADEN: 

De viktigaste faktorerna på valuta- och råvarumarknaden är för närvarande:

- CAD: Den kanadensiska dollarn föll till över 1,325 mot den amerikanska dollarn från den högsta nivån på nio månader på 1,315 den 22 juni, pressad av svaga priser för Kanada’s viktigaste exportprodukter, energi och metaller, och en starkare greenback när investerare fortsätter att bedöma utsikterna för penningpolitiken från Bank of China och Federal Reserve. En lägre inhemsk inflationstakt än väntat minskade förväntningarna på att Bank of Canada kommer att fortsätta att strama åt politiken. Den totala inflationen sjönk till 3,4% i maj, i linje med centralbankens prognos att pristillväxten under sommaren skulle sakta ner till 3%, medan kärndata sjönk till 3,7%, vilket slog förväntningarna och lättade på oron för klibbig inflation. Oron för en envis inflation fick centralbanken att överraska marknaderna genom att höja sin styrränta med 25 punkter i juni och återuppta sin åtstramningscykel efter en paus i mars.

- EUR: Euron pendlade runt 1,09 dollar när investerare bedömde sannolikheten för långsiktiga räntehöjningar baserat på data som pekar på långsammare ekonomisk tillväxt och lättande inflationstryck i hela euroområdet. Den senaste PMI-rapporten visade att eurozonens ekonomi stagnerade i juni, drivet av en kraftig nedgång i tillverkningsindustrin och långsammare tillväxt i tjänstesektorn. Samtidigt föll den totala inflationen till 5,5 procent, den lägsta nivån sedan januari 2022, medan producentpriserna föll med 1,5 procent i maj, den första månatliga nedgången på mer än två år. Kärnindikatorerna fortsatte dock att stiga och översteg ECB&# 39: s mål på 2%. Den tyska policymakaren Nagel upprepade sin tro på behovet av ytterligare räntehöjningar, medan den italienska policymakaren Ignazio Visco föreslog att ECB skulle kunna göra mer genom att hålla räntorna under en viss period snarare än att fortsätta höja dem. räntan för att uppnå sitt inflationsmål.

- NZD: Den nyzeeländska dollarn steg till tvåveckorshögsta på 0,6195 dollar på onsdagen, och stärktes därmed för fjärde sessionen i rad, efter att Reserve Bank of Australia behöll kontanträntan på tisdagen. Under tiden håller Reserve Bank of New Zealand sitt penningpolitiska möte nästa vecka bland växande förväntningar på att den officiella kontanträntan kommer att förbli förhöjd längre eftersom den höga inflationen kvarstår. Sedan oktober 2021 har centralbanken höjt lånekostnaderna med 525 räntepunkter till en 14-årshögsta på 5.5%. Företagens förtroende i landet förbättrades under andra kvartalet, medan konsumenternas förtroende stärktes till sin högsta nivå på 17 månader i juni. På datafronten sjönk Core Logic&# 39: s senaste husprisindex med 1,2% i juni efter att ha sjunkit 0,7% i maj när efterfrågan försvagades på grund av högre räntor. Under tiden var det amerikanska dollarindexet lite förändrat på cirka 103,1 före det senaste Fed-mötesprotokollet, för fler ledtrådar om riktningen för de amerikanska räntorna.

- GLD: Guldpriset föll under 1.920 dollar per uns på onsdagen och närmade sig därmed de lägsta nivåerna sedan mitten av mars, när investerare granskade det senaste protokollet från FOMC, som visade att nästan alla Fed-tjänstemän förväntade sig att ytterligare räntehöjningar skulle behövas procentuellt. Under tiden kommer andra stora centralbanker, inklusive ECB, BoE och Bank of Canada, att fortsätta att strama åt ytterligare, medan Reserve Bank of Australia behöll räntorna på 4.1% tidigare denna vecka. Å andra sidan har investerarna blivit alltmer oroade över den globala ekonomins hälsa, och rädslan växer för att ytterligare åtstramningar kommer att driva ekonomierna in i recession.

- URN: Uranpriserna sjönk under 56 dollar per pund, och utökade sin nedgång för en tredje vecka efter att ha nått en 14-månaderstopp på 57,75 dollar i juni, eftersom makroekonomisk motvind höll trycket på energiråvaror över hela linjen. Ändå förblev priserna 14% högre än början av året bland högre långsiktig efterfrågan och kortsiktiga utbudsrisker. Amerikanska regeringskommittéer har godkänt två lagförslag om att förbjuda import av ryskt uran, vilket är i linje med många europeiska energibolag som frivilligt har undvikit ryska leveranser. Utvecklingen har pressat importen från den ledande producenten av anrikat kärnbränsle, som står för nästan hälften av världens utbud, och satt press på kapaciteten hos knappa västerländska omvandlare och anrikare.

 

DAGENS KARTA

Silverpriset steg till över 23 USD per uns och fortsatte därmed sin återhämtning från en tremånaderslägsta på 22,2 USD den 22 juni. Silverpriserna gick bättre än guldpriserna eftersom ett snävt utbud och stark industriell efterfrågan uppvägde trycket från Fed&# 39: s hökaktiga utsikter. Förändringar i regelverket i Mexiko kommer att göra det svårare för gruvjättar att få betalt för mineralkoncessioner. Detta kan få företag att sluta investera i nya projekt och skada världens största producent. Mängden silver som Peru tillverkade under de första fyra månaderna 2023 var också 7% mindre än vid samma tidpunkt förra året. Silver's andel som en industriell resurs växer också på grund av den växande efterfrågan på solpaneler, särskilt i Kina. En rapport från The Silver Institute säger att företag som tillverkar solpaneler kommer att använda 14% av världens'silver.

 

Långsiktig handelsstrategi för kanaler för: (Silver).Ttidsram (D1). Den primära resistensen med potentiell (målområde) ligger omkring (23,385 & 24,665). Det primära stödet med potential  (konsolideringsområde) är runt (24.665). Därför är den nästa mest sannolika prisrörelsen en (upp/konsolidering) trend. (*se alla andra detaljer i diagrammet).

 

Geopolitisk oro efter rapporter om att USA och Kina bedriver protektionistisk politik; guldpriserna sjunker något efter FOMC-protokollet; europeiska aktier utökar förlusterna

Globala kapitalmarknader - översikt, analys och prognoser:

Författare: Dr. Alexander APOSTOLOV (forskare vid Economic Research Institute at BAS)

De amerikanska aktierna föll i den tidiga handeln och slutade mestadels lägre på onsdagen, med Dow ner 110 poäng och S&P 500 ned 0,2% när marknaderna prissatte ytterligare handelshinder från Kina, oljeproduktionsminskningar från OPEC + -medlemmar och den senaste FOMC-mötessammanfattningen. Dokumentet noterade att kommittémedlemmarna mestadels var för att pausa Fed&# 39: s åtstramningscykel för att ytterligare bedöma hur ekonomin fortskrider med högre räntor. Ändå var beslutsfattarna överens om att fler räntehöjningar fortfarande kan behövas eftersom inflationen förblir envist hög och arbetsmarknaden förblir stram. Tidigare fortsatte investerare att oroa sig för den amerikanska ekonomins hälsa efter att de senaste uppgifterna visade att fabriksorderna bromsade mer än väntat. På en mer positiv ton undvek Nasdaq 100 förluster, med Meta som ökade med 3.2% före lanseringen av Threads-appen.

Kanada S&P/TSX kompositindex föll med 0,5% till 20.110 på onsdagen och vände därmed gårdagens uppgångar då resurser exponerade industrin för stress inför publiceringen av det senaste FOMC-protokollet. Gruvor och energiproducenter föll båda med i genomsnitt 0,5 procent eftersom råvarumarknaderna fortsatte att oroa sig för en avtagande global ekonomi och dess inverkan på efterfrågan på naturresurser. Suncor Energy, Canadian Natural Resources och Barrick Gold svävar alla i rött. Under tiden föll Teck Resources med 1% trots att Kina bromsade exporten av gallium och germanium.

Det rubelbaserade MOEX Russia indexet stängde strax under flatline på 2.805 på onsdagen, och vände därmed vinsterna från föregående session, då förluster i energisektorn motverkade blygsamma vinster på andra håll på börsen. Preferensaktien Bashneft fortsatte att leda förlusterna bland energiproducenterna och föll med 2,2% inför morgondagens deadline för utdelning, då investerare fortsatte att uttrycka pessimism kring bolagets utbetalning. Transneft och Rosneft redovisade också förluster, och de senaste siffrorna från finansministeriet visade att den ryska statens energiintäkter missade regeringens mål för ytterligare en månad, vilket fick finansministeriet att starta en ny omgång av valutaförsäljning. Under första halvåret 2023 sjönk budgetintäkterna för olja och gas med 47 % från föregående år till 3,38 biljoner rubel, eftersom det västerländska oljeembargot och Kinas avtagande ekonomi tyngde den ryska efterfrågan på energi.

De europeiska aktiemarknaderna föll ytterligare på onsdagen, med DAX 40 i Tyskland ned 0,7% till 15.930 och STOXX 600 ned 0,8% till 458, mot bakgrund av fortsatta bevis för att ECB's åtstramning av penningpolitiken hade en större negativ inverkan på den europeiska ekonomin. PMI-uppdateringen för juni visade att aktiviteten i den privata sektorn i euroområdet minskade något för första gången på sex månader, eftersom nedgången i varuproducenterna fördjupades och tillväxten i tjänstesektorn saktade in. Vad gäller penningpolitiken upprepade ECB-chefen Joachim Nagel sin övertygelse om att räntorna behöver höjas ytterligare, men uttryckte försiktighet med att tillkännage en ny era av höga räntor. Oro för låg efterfrågan fick energiproducenter och distributörer att falla kraftigt under sessionen, med Siemens Energy, Enel och Total Energy ned mellan 5 och 2 procent. Finansbolagen föll också, med Allianz ned 2,6 procent. FTSE MIB utökade tidiga förluster och stängde 0,6% lägre på 28.220 på onsdagen, då ny makroekonomisk data belyste Europas kamp med högre lånekostnader inför ytterligare räntehöjningar från Europeiska centralbanken. PMI-data återspeglade en minskning i Italiens&# 39: s privata sektor, i linje med en avmattning i resten av euroområdet, eftersom tillväxten i tjänstesektorn avtog och minskningen i varuproducenter accelererade. Tungviktiga verktyg ledde förluster i Milano, med Enel ner mer än 2 procent, vilket helt vände föregående session&# 39: s vinster. CAC 40-index fortsatte att falla på onsdagen och stängde på 7311 poäng, ner cirka 0,8%, vilket är den tredje nedgångssessionen i rad, Människor växer oroade över den globala ekonomins hälsa, och Federal Open Market Committee mötesprotokoll förväntas senare på dagen. De senaste uppgifterna visade att Kinas&# 39: s tjänstesektor expanderade i den svagaste takten på fem månader i juni, vilket bidrog till tecken på en svag återhämtning, medan aktiviteten i euroområdet minskade något i juni och pekade på ytterligare ett kvartal av BNP-kontraktion. Samtidigt krympte den dominerande tjänstesektorn i Frankrike&# 39 förra månaden för första gången sedan januari. Bland enskilda aktier sjönk Axa (-3,6%), Kering (-2,9%), WorldCom (-2,7%) och ArcelorMittal (-2%).) var de sämst presterande; Renault (+2,6%), Essilorluxottica (+1,6%) och Airbus (+1,2%) var de största vinnarna. IBEX 35 föll för en andra session, ned 1,06% till 9.486 på onsdagen, underpresterade sina europeiska kamrater, tyngt av energibolag och stålproducenter. På den makroekonomiska fronten absorberade investerare svaga PMI för euroområdet och Kina medan de väntade på protokollet från FOMC. Inhemskt visade Spaniens&# 39: s privata sektor sin långsammaste tillväxttakt sedan januari. De största förlorarna för dagen var Solaria Energia (-5.62%), Acciona Energia (-4.16%) och Acciona (-3.66%). Å andra sidan steg Indra Sistemac med 2,09%.

FTSE 100 utökade tidiga förluster och stängde 1% lägre på 7.447 på onsdagen, den lägsta nivån på tre månader, då oro för att höga räntor kommer att hämma företagens resultat fortsatte att tynga det europeiska aktieindexet. Sektorn för resursstöd var den sämst presterande, med BP, Shell och Anglo American alla ned mer än 2% bland negativa utsikter för efterfrågan på råvaror. Finanssektorn slutade också lägre, med Prudential ned 4 procent då höga räntor avskräckte från bolåneköp. Utanför referensindexet föll SIG-aktierna med 5% efter att företaget sagt att rörelseresultatet för helåret skulle bli "nära den låga änden av marknadens förväntningar".

Hongkong Hang Seng Index föll 305,30 punkter, eller 1,57%, för att stänga på 19 110,37 på onsdagen och bröt två dagar av vinster efter privata undersökningar som visade att aktiviteten i tjänstesektorn ökade i den långsammaste takten på fem månader i juni, vilket ökade optimismen om en stadig återhämtning i Kina's ekonomi. Känslomässigt försvagad. Det var också mer försiktighet inför kinesiska inflationsdata som kommer senare i veckan eftersom deflationsrisker fortsätter att väga på ekonomin. Under tiden föll amerikanska aktieterminer kraftigt bland oro för att Fed&# 39: s åtstramningspolitik skulle kunna tippa USA till lågkonjunktur. Handlare väntar försiktigt på Federal Open Market Committee&# 39: s junimöte senare på dagen, eftersom de ser ut att få insikt i vägen för framtida amerikanska räntehöjningar. Skadorna var utbredda, med finansiella, konsument- och teknikaktier som föll kraftigt. TopSports International störtade 6.9%, följt av Zhongsen Group (-5.3%), Country Garden Holdings. (4,9%), Innovative Biotech (-4,7%), Hanso Pharmaceutical (-4,3%) och Meituan (-2,4%).

På onsdagen föll Nikkei 225 med 0,3 procent för att stänga under 33.350 och Topix tappade 0,4 procent för att stänga på 2.297, och föll för en andra session i rad när investerare förblev försiktiga medan de väntade på nya marknadssignaler. Investerare smälte också uppgifter som visade att aktiviteten i Japan&# 39: s tjänstesektor fortsatte att expandera i juni, men i den långsammaste takten på fyra månader. Mitsubishi UFJ (-0,1%), Tokyo Electron (-0,1%)

Brasiliens Ibovespa-index raderade ut tidiga förluster och stängde 0,4 procent högre på 119.549 på onsdagen, vilket minskade förlusterna från föregående session när investerare fortsatte att positionera sig för regeringens avslöjande av nya finanspolitiska regler och skattereformer. Parlamentets talman Arthur Lira håller fast vid förväntningarna om en omröstning i plenum på fredag, trots påtryckningar från oppositionen om motsatsen. Utvecklingen av de nämnda reglerna var i centrum för uppmärksamheten på de brasilianska aktiemarknaderna, eftersom den brasilianska centralbanken upprepade gånger citerade finanspolitiska risker som skäl till den höga nivån på realräntan i landet.Samtidigt visade en ny PMI-undersökning att landets privata tillväxt bromsade mer än väntat i juni när den dominerande tjänstesektorn förlorade fart och tillverkningsaktiviteten minskade i en snabbare takt.

 

ÖVERSIKT ÖVER DE SENASTE EKONOMISKA DATA:

Genomgång av de senaste ekonomiska nyheterna, de mest kritiska uppgifterna är:

- USA: Protokollet från det senaste mötet visade att nästan alla deltagare i FOMC ansåg att det var lämpligt att hålla styrräntan oförändrad i juni eftersom det skulle ge dem mer tid att bedöma ekonomins framsteg mot maximal sysselsättning och prisstabilitet. Vissa medlemsländer är dock positiva till en höjning med 25 punkter. Alla tjänstemän fortsatte att förvänta sig att en restriktiv hållning är lämplig eftersom inflationen ligger kvar långt över målet på 2 procent och arbetsmarknaden är fortsatt mycket stram, och nästan alla såg behovet av att höja lånekostnaderna igen i år. Många hävdade också att en ytterligare nedgång i takten i beslutsfattandet skulle vara lämplig för att ge mer tid att observera effekterna av kumulativa åtstramningar och bedöma dess konsekvenser för politiken. Fed behöll målet för styrräntan oförändrat på 5 %–5,25 % i junie, ett beslut av Fed-chefen, som upprepade gånger betonat behovet av ytterligare räntehöjningar i år.

- USA: De amerikanska aktierna fortsatte sin svaga utveckling på onsdagen, med Dow Jones ned 100 punkter och S&P 500 svävande något i rött när marknaderna utvärderade protokollet från Federal Open Market Committee's senaste räntesättande möte. I protokollet noterades att kommittéledamöterna ansåg det lämpligt att pausa den pågående åtstramningscykeln så att ytterligare data kan samlas in för att bedöma hur ekonomin anpassat sig till högre lånekostnader. Konsensus är dock att inflationen fortfarande är för hög och att ytterligare räntehöjningar är troliga vid det kommande mötet. Börserna öppnade igen efter självständighetsdagen, och investerarna fortsatte att oroa sig för ekonomins hälsa efter att den senaste statistiken visade att fabriksorderna bromsade in mer än väntat. I sin tur undvek Nasdaq 100 förluster bland vinster i Meta och Alphabet.

- USA: Jämfört med föregående månad i maj 2023 ökade orderingången för amerikanska tillverkade varor med 0,3%, samma takt som under föregående period men under konsensusuppskattningen på 0,8%. Särskilt efterfrågan på transporter förblev den främsta drivkraften för tillväxt, med order upp 3,8%, främst driven av civila flygplan och fartyg, efter en ökning med 4,8% i april. Efterfrågan på elektrisk utrustning, apparater och komponenter (1,9% till -2,8%), datorer och elektronik (0,3% till -1,8%), maskiner (1,2% till 0,4%), primärmetaller (0,4% till -0,5%) och bearbetade metallprodukter (0,1% jämfört med -0,2%) ökade också. Slutligen föll efterfrågan på icke-hållbara varor med 1,2% efter att ha fallit med 0,7% i april.

- USA: I juni 2023 föll logistikchefsindex för femte månaden i rad och nådde rekordlåga 45,6, vilket indikerar att logistikindustrin minskar igen, främst på grund av lagerhållning. Lagernivåerna fortsatte att minska (-6,5 till 42,9, den näst lägsta noteringen någonsin). Säsongsvariationen innebär att detta värde bör komma snart, men det finns vissa signaler om att detta kanske inte kommer att ske. Även lagerkostnadstalen sjönk (-7,3 till 57,1). Samtidigt hade lagerminskningen en tydlig inverkan på lagerindustrin, där lagringskapacitet (+6,8 till 63,5), lagerutnyttjande (+2,1 till 56,8) och lagerpriser (+0,6 till 63,3) alla ökade. Även transportutnyttjandet (+1,3 till 46,8) och transportpriserna (+4,8 till 32,8) minskar, men i en långsammare takt. De tillfrågade var samtidigt något optimistiska om trendens vändning och förväntade sig en tillväxttakt på 55,4 under de kommande 12 månaderna.

- EU: Euroområdets producentpriser sjönk med 1,9 procent på månadsbasis i maj 2023, den femte månaden i rad med nedgång, jämfört med marknadens förväntningar om en nedgång på 1,8 procent. Prisfallet berodde till stor del på en kraftig nedgång i energikostnaderna, som sjönk med 5,0%. Dessutom minskade priset på mellanprodukter med 1,0% och priset på icke-varaktiga konsumtionsvaror minskade med 0,1%. Samtidigt var kostnaden för kapitalvaror oförändrad och kostnaden för varaktiga konsumtionsvaror steg med 0,3%. Exklusive effekterna av energi sjönk producentpriserna fortfarande med 0,4% i maj efter att ha sjunkit med 0,2% i april.

- EU: För juni 2023 reviderades HCOB Eurozone Composite PMI ned till 49,9 från ett initialt estimat på 50,3, en nedgång från 52,8 i maj. De senaste inköpschefsindexen visade att eurozonens ekonomi stannar av på grund av en djupare nedgång i fabriksproduktionen och svagare expansion i tjänstesektorns aktivitet. Orderingången sjönk något för första gången sedan januari. Takten i jobbskapandet avtog också till den långsammaste på fyra månader när fabrikernas lönelistor sjönk för första gången sedan januari 2021 och eftersläpningen av arbete sjönk för tredje månaden i rad. På prisfronten sjönk inflationen i insatskostnaderna till den lägsta nivån på två och ett halvt år, medan inflationen i produktionskostnaderna var den svagaste sedan mars 2021. Slutligen föll företagssentimentet till sin lägsta nivå hittills under 2023.

- EU: För juni 2023 reviderades HCOB Eurozone Services PMI ned till 52,0, jämfört med ett första estimat på 52,4 och en slutlig avläsning på 55,1 i maj. Även om det var ett tecken på fortsatt tillväxt var den blygsam och den svagaste sedan januari. Tillväxttakten i nya jobb bromsade in till den lägsta på fem månader i juni när försäljningen till utländska kunder försämrades. Antalet oavslutade affärer var i stort sett stabilt, och takten i skapandet av nya arbetstillfällen sjönk till den lägsta på tre månader. På prisfronten sjönk inflationen i insatskostnader till den lägsta nivån på 25 månader, och inflationen i produktionskostnader var den svagaste sedan oktober 2021. Slutligen sjönk företagens förtroende till den lägsta nivån hittills i år.

- Storbritannien: För juni 2023 har S&P Global/CIPS UK Composite Purchasing Managers Index bekräftades till 52,8, en nedgång från 54 föregående månad. Den senaste datan visade att produktionen i den privata sektorn ökade i den långsammaste takten sedan mars, då en stadig ökning av aktiviteten i tjänstesektorn kontrasterade mot ytterligare en nedgång i tillverkningsindustrin. Totalt sett ökade orderingången i den privata sektorn endast marginellt i juni, medan sysselsättningen ökade och orderstockarna minskade mest hittills i år. På prisfronten var inflationen i insatskostnader den lägsta sedan februari 2021, medan avgiftspriserna steg i den långsammaste takten på 26 månader.

-  Storbritannien: S&P Global/CIPS UK Services PMI för juni 2023 bekräftades till 53,7, den lägsta nivån på tre månader. Avläsningen antydde en långsammare, om än ihållande, expansion i tjänstesektorns aktivitet bland motståndskraftiga företags- och konsumentutgifter, trots stigande inflationstryck som väger på budgeten. Företagsaktiviteten och nya jobb växte i en långsammare takt, medan exportförsäljningen var en ganska ljuspunkt, trots pågående rapporter om Brexit-relaterade handelsrestriktioner. Samtidigt ökade takten i jobbskapandet till den snabbaste takten sedan september 2022, vilket bidrog till att öka företagens kapacitet, vilket i sin tur ledde till en övergripande minskning av eftersläpningen i arbetet för första gången sedan januari. På prisfronten sjönk inflationen i insatskostnaderna till den lägsta nivån sedan maj 2021, och prisökningarna dämpades också. Slutligen är tjänsteleverantörerna fortsatt optimistiska om sina tillväxtutsikter.

- GE: HCOB German Composite Purchasing Managers' Index för juni 2023 reviderades ned något till 50,6 från en preliminär avläsning på 50,8, vilket pekar på den minsta expansionen i den privata sektorns aktivitet på fem månader. Tjänster förblev den främsta drivkraften för tillväxt, om än i en långsammare takt (54,1 jämfört med 57,2), medan nedgången i tillverkningsindustrin fördjupades (40,6, den svagaste sedan maj 2020). Efterfrågeförhållandena försämrades när orderingången till industrin föll kraftigt, och det totala inflödet av nya affärer föll i den snabbaste takten sedan december. Samtidigt står den snabba sysselsättningstillväxten i tjänstesektorn i kontrast till den nästan stagnerande tillväxten i arbetskraften inom industrin. På prisfronten sjönk inflationen i insatskostnaderna ytterligare när nedgången i inköpspriserna för tillverkningsindustrin accelererade. Inflationen i producentavgifterna var mer ihållande, även om den också föll till den lägsta nivån på 28 månader på grund av en kraftig ökning i tjänstepriserna. Slutligen var den råvaruproducerande sektorn främst ansvarig för en nedgång i företagens förtroende.

- GE: För juni 2023 bekräftade HCOB German Services PMI på 54,1, det lägsta på tre månader, jämfört med en 11-månadershögsta på 57,2 i maj. Indexet pekade på en inbromsning i tillväxten i tjänstesektorn, ett tecken på att den senaste återhämtningen i efterfrågan tappar fart. Inflödet av nya affärer har varit långsammare och rapporter tyder på att den höga inflationen har pressat kundernas utgifter. Dessutom minskade nyproduktionen från utländska kunder något. Samtidigt ökade sysselsättningsgraden till den högsta nivån på 17 månader i april. Denna extra bemanningskapacitet bidrog till den första nedgången i utestående affärer på fem månader i juni. På prisfronten föll den totala kostnadsinflationen till den lägsta nivån sedan maj 2021, men var fortsatt förhöjd under press från stigande lönekostnader och stigande räntor. Slutligen föll företagens optimism om utsikterna till sin lägsta nivå hittills i år.

- IT: HCOB:s italienska tjänste-PMI sjönk till 52,2 i juni 2023 från 54 i maj, jämfört med en prognos på 53, då osäkerhet bland kunderna och stigande räntor tyngde försäljningen. Även om det var det svagaste på fyra månader fortsatte det att peka på expansion i tjänstesektorn. Uppgången i nya företag och sysselsättning försvagades. Samtidigt har pristrycket avtagit, främst på grund av bränslekostnaderna, kostnadsinflationen sjönk till den lägsta nivån på 2 år. Lönerna har dock enligt uppgift ökat och leverantörerna pressar också upp priserna. Slutligen var företagens framtidstro fortsatt positiv men föll till den lägsta nivån på sex månader då vissa företag uttryckte oro över höga lånekostnader och ihållande inflation.

- SW: Det svenska tjänste-PMI sjönk till 46,1 i juni 2023 från 49,2 föregående månad, medan marknadens estimat var 47,1, fortfarande väl under det historiska genomsnittet på 56,2. Det var den andra månaden i rad med nedgång och den lägsta noteringen på fyra månader, drivet av nedgångar i orderingång (45,40 till 48,89 i maj), affärsverksamhet (46,46 till 50,55) och sysselsättning (49,02 till 53,93). Samtidigt förbättrades leveranstiderna (44,15 vs. 43,08) men låg kvar under 50-poängsgränsen. På prisfronten föll kostnaderna för insatsvaror kraftigt till 50,6 (jämfört med 56,8), den lägsta nivån på tre år. Swedbank blickar framåt PMI-analytiker noterade att nedåtriskerna för tjänstesektorn är fortsatt höga på grund av lägre bostadsbyggande och minskad köpkraft hos hushållen.

- AU: Aigroup Australian Industrial Index sjönk 1,1 enheter till -11,9 i juni 2023 och var fortsatt på kontraktion för den 14:e månaden i rad. Sysselsättningen (-1,1 punkter till -11,0) och nya order (-7,3 punkter till -15,8) sjönk, medan aktiviteten sjönk långsammare (+3,2 punkter till -11,5). Branschspecifika nedgångar inom den kemiska industrin och företagstjänster ledde till en förvärrad recession inom tillverkningsindustrin. Byggproduktionen, å andra sidan, återhämtade sig efter månader av tröghet. Slutligen steg samtliga prisindikatorer något i juni, vilket tyder på att inflationstrycket ännu inte är över. Måttet på genomsnittslöner steg med 11,6 procent mot bakgrund av en stram arbetsmarknad.

- CN: Caixin China Composite Services PMI sjönk till 53,9 i juni 2023 från 57,1 föregående månad. Data visade att aktiviteten i tjänstesektorn expanderade för sjätte månaden i rad, men det var den svagaste månaden sedan januari på grund av avtagande efterfrågan. Orderingången sjönk till den lägsta nivån på sex månader, bland rapporter om att nya exportaffärer växte stadigt, även om tillväxttakten sjönk till den långsammaste takten sedan januari. Samtidigt steg lönelistorna för femte månaden i rad, med jobbskapande i den snabbaste takten på tre månader. På prisfronten steg insatsvarupriserna stadigt på grund av stigande personalkostnader och stigande råvarupriser. Samtidigt steg produktionskostnaderna endast något på grund av den intensiva konkurrensen. Slutligen förbättrades stämningsläget bland företagen för första gången på fem månader i hopp om en starkare ekonomi och fler nya jobb för att stödja tillväxten.

 

FREMÅTBLICK:

I dag bör investerare se upp för följande viktiga data:

- EUR: Tyska fabriksorder m/m, detaljhandelsförsäljning m/m, spansk 10-y obligationsauktion, och fransk 10-y obligationsauktion.

- GBP: PMI för byggsektorn.

- USD: Challenger Job Cuts y/y, ADP Non-Farm Employment Change, Unemployment Claims, Trade Balance, FOMC Member Logan Speaks, Final Services PMI, ISM Services PMI, JOLTS Job Openings och Crude Oil Inventories

>

- JPY: Auktion av 30-årig obligation.

- AUD: Handelsbalans.

- CAD: Handelsbalans.

 

DRIVKRAFTER PÅ AKTIE- OCH ANDELSMARKNADEN:

De viktigaste faktorerna på aktie- och obligationsmarknaden är för närvarande:

- GE: Den tyska 10-åriga statsobligationsräntan har stigit till 2,5%, den högsta sedan den 19 juni, på förväntningar om en ihållande och långvarig ränteuppgång. Med inflationen fortfarande långt över Fed&# 39: s 2% -mål och en stark arbetsmarknad såg amerikanska beslutsfattare det lämpligt att behålla en hökaktig hållning, enligt protokollet från det senaste mötet i Federal Open Market Committee. ECB förväntas fortsätta att höja räntorna under hela året, och inlåningsräntan förväntas nå en topp på 4 procent i slutet av året. Den senaste tidens ekonomiska data pekar dock på en avmattning i inflationstrycket och den ekonomiska tillväxten inom euroområdet. ECB-chefen Joachim Nagel uttryckte sin övertygelse om att räntorna bör höjas ytterligare, samtidigt som han varnade för att utropa en ny era av höga räntor, medan hans kollega Ignazio Visco Visco föreslog att ECB skulle kunna uppnå sitt inflationsmål genom att behålla räntorna under en viss period snarare än att höja dem ytterligare.

- Storbritannien: Räntan på 10-åriga brittiska gilts har stigit till 4,5%, den högsta nivån sedan 28 september, på förväntningar om att de högre räntorna kommer att bestå under en längre period. Det nyligen släppta protokollet från Federal Open Market Committee-mötet visade att Fed lovade att förbli hökaktig bland strama arbetsmarknader och inflation långt över sitt 2% -mål. Även Bank of England kommer sannolikt att fortsätta höja räntorna trots rädslan för en möjlig recession i Storbritannien. Överraskande nog höjde Bank of England sin styrränta till 5% från 4,5% förra månaden, eftersom guvernör Andrew Bailey betonade att inflationen verkade vara mer ihållande än väntat. Finansmarknaderna räknar nu med att räntan når en topp på 6,25 procent i december.

- USA: Den amerikanska 10-åriga statsobligationsräntan höll sig över tröskelvärdet på 3,9% och var nära sin högsta nivå sedan början av mars, efter att protokollet från Federal Open Market Committees policymöte i juni visade att de flesta beslutsfattare var överens om att ytterligare räntehöjningar 2023 är lämpliga. Tjänstemännen erkände att även om inflationen har avtagit nyligen ligger den fortfarande långt över Fed's mål på 2 procent, samtidigt som de betonade fortsatt stramhet på arbetsmarknaden. Ändå ledde oro över en avtagande ekonomi till förväntningar om en räntehöjning med 25 punkter vid centralbankens kommande möte, följt av en paus, vilket avviker från en indikation på ytterligare en höjning med 50 punkter som föreslagits i FOMC's Sammanfattning av ekonomiska prognoser.

- USA: De amerikanska aktieterminerna föll på onsdagen, Dow tappade mer än 100 punkter, medan S&P 500 och Nasdaq vardera föll nästan 0,4 procent när investerare återvände från självständighetsdagens semester i en kvarstående oro över den globala ekonomins hälsa. Förlusten av momentum i euroområdet var större än vad som ursprungligen förväntades, med Kina's PMI-tjänster som visade en kraftig inbromsning i tjänstesektorn. Under tiden kommer handlare att hålla ett öga på Federal Open Market Committee-protokollet senare på dagen för ytterligare ledtrådar om Fed&# 39: s planer, även om ordförande Powell har betonat behovet av ytterligare räntehöjningar i år. Fabriksorder beror också idag, medan sysselsättningsrapporten beror på fredag. På företagsfronten steg Netflix med 0.8% i handel före marknaden efter att Goldman Sachs uppgraderade aktien till neutral från försäljning.

.

- JP: Japan's 10-åriga statsobligationsränta steg till cirka 0,4% då en svagare yen ökade förväntningarna på att centralbanken kan justera sin räntekurskontrollpolicy för att stödja valutan. Japans högste valutadiplomat, Masato Kaneda, sade att japanska tjänstemän hade nära kontakt med USA:s finansminister Janet Yellen och andra utländska motsvarigheter på en nästan daglig basis för att diskutera valutan och bredare finansiella marknader. Den japanske finansministern Shunichi Suzuki bekräftade uttalandet men gav inga detaljer om diskussionerna och varnade för överdrivna yenförsäljningar. Samtidigt sade Bank of Japans chef Kazuo Ueda nyligen att det är "en bit kvar" till en varaktig inflation på 2% och en adekvat löneökningstakt. Bank of Japan röstade enhälligt vid sitt junimöte för att rikta in sig på korta räntor på -0,1% och 10-åriga obligationsräntor runt 0%, i linje med förväntningarna.

 

LEDANDE MARKNADSSEKTORER:

Starka sektorer: Kommunikationstjänster, allmännyttiga företag, fastigheter.

Svaga sektorer: Material, Energi, Industri, Informationsteknologi, Finans.

 

TOPP DRIVKRAFTER PÅ VALUTA- OCH RÅVARUMARKNADEN: 

De viktigaste faktorerna på valuta- och råvarumarknaden är för närvarande:

- CAD: Den kanadensiska dollarn föll till över 1,325 mot den amerikanska dollarn från den högsta nivån på nio månader på 1,315 den 22 juni, pressad av svaga priser för Kanada’s viktigaste exportprodukter, energi och metaller, och en starkare greenback när investerare fortsätter att bedöma utsikterna för penningpolitiken från Bank of China och Federal Reserve. En lägre inhemsk inflationstakt än väntat minskade förväntningarna på att Bank of Canada kommer att fortsätta att strama åt politiken. Den totala inflationen sjönk till 3,4% i maj, i linje med centralbankens prognos att pristillväxten under sommaren skulle sakta ner till 3%, medan kärndata sjönk till 3,7%, vilket slog förväntningarna och lättade på oron för klibbig inflation. Oron för en envis inflation fick centralbanken att överraska marknaderna genom att höja sin styrränta med 25 punkter i juni och återuppta sin åtstramningscykel efter en paus i mars.

- EUR: Euron pendlade runt 1,09 dollar när investerare bedömde sannolikheten för långsiktiga räntehöjningar baserat på data som pekar på långsammare ekonomisk tillväxt och lättande inflationstryck i hela euroområdet. Den senaste PMI-rapporten visade att eurozonens ekonomi stagnerade i juni, drivet av en kraftig nedgång i tillverkningsindustrin och långsammare tillväxt i tjänstesektorn. Samtidigt föll den totala inflationen till 5,5 procent, den lägsta nivån sedan januari 2022, medan producentpriserna föll med 1,5 procent i maj, den första månatliga nedgången på mer än två år. Kärnindikatorerna fortsatte dock att stiga och översteg ECB&# 39: s mål på 2%. Den tyska policymakaren Nagel upprepade sin tro på behovet av ytterligare räntehöjningar, medan den italienska policymakaren Ignazio Visco föreslog att ECB skulle kunna göra mer genom att hålla räntorna under en viss period snarare än att fortsätta höja dem. räntan för att uppnå sitt inflationsmål.

- NZD: Den nyzeeländska dollarn steg till tvåveckorshögsta på 0,6195 dollar på onsdagen, och stärktes därmed för fjärde sessionen i rad, efter att Reserve Bank of Australia behöll kontanträntan på tisdagen. Under tiden håller Reserve Bank of New Zealand sitt penningpolitiska möte nästa vecka bland växande förväntningar på att den officiella kontanträntan kommer att förbli förhöjd längre eftersom den höga inflationen kvarstår. Sedan oktober 2021 har centralbanken höjt lånekostnaderna med 525 räntepunkter till en 14-årshögsta på 5.5%. Företagens förtroende i landet förbättrades under andra kvartalet, medan konsumenternas förtroende stärktes till sin högsta nivå på 17 månader i juni. På datafronten sjönk Core Logic&# 39: s senaste husprisindex med 1,2% i juni efter att ha sjunkit 0,7% i maj när efterfrågan försvagades på grund av högre räntor. Under tiden var det amerikanska dollarindexet lite förändrat på cirka 103,1 före det senaste Fed-mötesprotokollet, för fler ledtrådar om riktningen för de amerikanska räntorna.

- GLD: Guldpriset föll under 1.920 dollar per uns på onsdagen och närmade sig därmed de lägsta nivåerna sedan mitten av mars, när investerare granskade det senaste protokollet från FOMC, som visade att nästan alla Fed-tjänstemän förväntade sig att ytterligare räntehöjningar skulle behövas procentuellt. Under tiden kommer andra stora centralbanker, inklusive ECB, BoE och Bank of Canada, att fortsätta att strama åt ytterligare, medan Reserve Bank of Australia behöll räntorna på 4.1% tidigare denna vecka. Å andra sidan har investerarna blivit alltmer oroade över den globala ekonomins hälsa, och rädslan växer för att ytterligare åtstramningar kommer att driva ekonomierna in i recession.

- URN: Uranpriserna sjönk under 56 dollar per pund, och utökade sin nedgång för en tredje vecka efter att ha nått en 14-månaderstopp på 57,75 dollar i juni, eftersom makroekonomisk motvind höll trycket på energiråvaror över hela linjen. Ändå förblev priserna 14% högre än början av året bland högre långsiktig efterfrågan och kortsiktiga utbudsrisker. Amerikanska regeringskommittéer har godkänt två lagförslag om att förbjuda import av ryskt uran, vilket är i linje med många europeiska energibolag som frivilligt har undvikit ryska leveranser. Utvecklingen har pressat importen från den ledande producenten av anrikat kärnbränsle, som står för nästan hälften av världens utbud, och satt press på kapaciteten hos knappa västerländska omvandlare och anrikare.

 

DAGENS KARTA

Silverpriset steg till över 23 USD per uns och fortsatte därmed sin återhämtning från en tremånaderslägsta på 22,2 USD den 22 juni. Silverpriserna gick bättre än guldpriserna eftersom ett snävt utbud och stark industriell efterfrågan uppvägde trycket från Fed&# 39: s hökaktiga utsikter. Förändringar i regelverket i Mexiko kommer att göra det svårare för gruvjättar att få betalt för mineralkoncessioner. Detta kan få företag att sluta investera i nya projekt och skada världens största producent. Mängden silver som Peru tillverkade under de första fyra månaderna 2023 var också 7% mindre än vid samma tidpunkt förra året. Silver's andel som en industriell resurs växer också på grund av den växande efterfrågan på solpaneler, särskilt i Kina. En rapport från The Silver Institute säger att företag som tillverkar solpaneler kommer att använda 14% av världens'silver.

 

Långsiktig handelsstrategi för kanaler för: (Silver).Ttidsram (D1). Den primära resistensen med potentiell (målområde) ligger omkring (23,385 & 24,665). Det primära stödet med potential  (konsolideringsområde) är runt (24.665). Därför är den nästa mest sannolika prisrörelsen en (upp/konsolidering) trend. (*se alla andra detaljer i diagrammet).

 

Start trading in four simple steps

1. Register

Open your live trading account

2. Verify

Upload your documents to verify your account

3. Fund

Deposit funds directly into your account

4. Trade

Start trading and choose from 130+ instruments

Demo account

The Blue Suisse Trading Account with virtual funds in a risk-free environment

Demo account

Live account

The Blue Suisse Trading Account in our transparent live model environment

Open an Account
Risk Warning; CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 58.58% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money.
x
Spotify Logo Apple Podcasts Logo Anchor Podcasts Logo