GLOBAL CAPITAL MARKETS OVERVIEW, ANALYSIS & FORECASTS:

Tekijä: Dr. Alexander APOSTOLOV (tutkija BAS:n taloudellisessa tutkimuslaitoksessa)

Yhdysvaltojen osakkeet laskivat alkukaupassa ja päätyivät keskiviikkona enimmäkseen alemmas, Dow 110 pistettä ja S&P 500 0,2 %:n laskuun, kun markkinat hinnoittelivat Kiinan uudet kaupan esteet, OPEC+-maiden öljyn tuotantoleikkaukset ja FOMC:n viimeisimmän kokouksen yhteenvedon. Asiakirjassa todettiin, että komitean jäsenet kannattivat enimmäkseen Fed'n kiristämissyklin tauottamista, jotta voidaan edelleen arvioida, miten talous etenee korkeammilla koroilla. Silti päättäjät olivat yhtä mieltä siitä, että lisää koronnostoja saatetaan edelleen tarvita, koska inflaatio on edelleen sitkeän korkea ja työmarkkinat ovat edelleen kireät. Aiemmin sijoittajat olivat edelleen huolissaan Yhdysvaltain talouden terveydestä sen jälkeen, kun viimeisimmät tiedot osoittivat tehdastilausten hidastuneen odotettua enemmän. Positiivisempaan suuntaan Nasdaq 100 vältti tappiot, ja Meta nousi 3,2 prosenttia ennen Threads-sovelluksen julkaisua.

Kanadan S & amp;P / TSX composite -indeksi laski keskiviikkona 0,5 prosenttia 20,110: iin, kääntäen eiliset voitot, kun resurssit paljastivat teollisuuden stressiä ennen viimeisimmän FOMC-pöytäkirjan julkaisemista. Kaivosyhtiöt ja energiantuottajat laskivat molemmat keskimäärin 0,5 prosenttia, kun hyödykemarkkinat olivat edelleen huolissaan maailmantalouden hidastumisesta ja sen vaikutuksesta luonnonvarojen kysyntään. Suncor Energy, Canadian Natural Resources ja Barrick Gold ovat kaikki punaisella puolella. Samaan aikaan Teck Resources laski 1 %, vaikka Kiina hillitsi galliumin ja germaniumin vientiä.

Ruplaan perustuva MOEX Russia -indeksi sulkeutui keskiviikkona hieman alle tasaluvun 2 805:een kääntämällä edellisen istunnon voitot, kun energiasektorin tappiot tasoittivat vaatimattomat voitot muualla pörssissä. Etuoikeutettu osake Bashneft jatkoi tappioiden johtamista energiantuottajien joukossa, laskien 2,2 prosenttia ennen huomista osingonmaksun määräaikaa, kun sijoittajat ilmaisivat edelleen pessimismiä yhtiön osingonmaksun suhteen. Transneft ja Rosneft tekivät myös tappiota, ja valtiovarainministeriön viimeisimmät luvut osoittivat, että Venäjän valtion energiatulot jäivät hallituksen tavoitteista toisen kuukauden ajan, mikä sai valtiovarainministeriön käynnistämään uuden valuuttamyyntikierroksen. Vuoden 2023 ensimmäisellä puoliskolla öljy- ja kaasubudjetin tulot putosivat 47 prosenttia edellisvuodesta 3,38 biljoonaan ruplaan, kun länsimaiden öljynvientikielto ja Kiinan hidastuva talous painoivat Venäjän energiakysyntää.

Euroopan osakemarkkinat laskivat edelleen keskiviikkona, Saksan DAX 40 laski 0,7 % 15 930:een ja STOXX 600 laski 0,8 % 458:aan, kun on edelleen todisteita siitä, että EKP:n rahapolitiikan kiristämisellä oli suurempi negatiivinen vaikutus Euroopan talouteen Influence. Kesäkuun PMI-päivitys osoitti, että euroalueen yksityisen sektorin toiminta supistui hieman ensimmäistä kertaa kuuteen kuukauteen, kun tavarantuottajien supistuminen syveni ja palvelusektorin kasvu hidastui. Rahapolitiikan osalta EKP:n päättäjä Joachim Nagel toisti uskovansa, että korkojen on noustava edelleen, mutta varoi ilmoittamasta uutta korkeiden korkojen aikakautta. Huoli alhaisesta kysynnästä pakotti energiantuottajat ja -jakelijat laskemaan jyrkästi istunnon aikana, ja Siemens Energy, Enel ja Total Energy laskivat 5-2 %. Myös rahoitusyhtiöt laskivat, Allianzin laskiessa 2,6 prosenttia. FTSE MIB laajensi alkuvaiheen tappioita ja sulki keskiviikkona 0,6 prosenttia alempana 28 220 pisteessä, kun tuoreet makrotaloudelliset tiedot korostivat Euroopan kamppailua korkeampien lainakustannusten kanssa ennen Euroopan keskuspankin uusia koronnostoja. PMI-tiedot heijastivat Italian yksityisen sektorin supistumista muun euroalueen hidastumisen mukaisesti, kun palvelusektorin kasvu hidastui ja tavarantuottajien supistuminen nopeutui. Raskassarjalainen yleishyödylliset yritykset johtivat tappioita Milanossa, ja Enel laski yli 2 prosenttia, mikä kumosi täysin edellisen istunnon voitot. CAC 40 -indeksi jatkoi laskuaan keskiviikkona, ja se sulkeutui 7311 pisteeseen, noin 0,8 prosenttia, mikä on kolmas peräkkäinen laskujakso, Ihmiset ovat yhä enemmän huolissaan maailmantalouden terveydentilasta, ja liittovaltion avomarkkinakomitean kokouspöytäkirjoja odotetaan myöhemmin päivällä. Viimeisimmät tiedot osoittivat, että Kiinan palvelusektori kasvoi kesäkuussa heikointa vauhtia viiteen kuukauteen, mikä lisäsi merkkejä heikosta elpymisestä, kun taas euroalueen toiminta supistui hieman kesäkuussa, mikä viittaa BKT:n supistumiseen toisella neljänneksellä. Samaan aikaan Ranskan hallitseva palvelusektori supistui viime kuussa ensimmäistä kertaa sitten tammikuun. Yksittäisistä osakkeista Axa (-3,6 %), Kering (-2,9 %), WorldCom (-2,7 %) ja ArcelorMittal (-2 %)...) olivat huonoimmat menestyjät; Renault (+2,6%), Essilorluxottica (+1,6%) ja Airbus (+1,2%) olivat suurimmat voittajat. IBEX 35 -indeksi laski toisen istunnon ajan, 1,06% 9 486:een keskiviikkona, ja alitti eurooppalaiset vertaismarkkinat energiayhtiöiden ja terästeollisuuden painamana. Makrotaloudellisella rintamalla sijoittajat ottivat vastaan euroalueen ja Kiinan heikot PMI-indeksit odottaessaan FOMC:n pöytäkirjaa. Kotimaassa Espanjan yksityinen sektori oli hitainta kasvua sitten tammikuun. Päivän suurimmat häviäjät olivat Solaria Energia (-5,62 %), Acciona Energia (-4,16 %) ja Acciona (-3,66 %). Toisaalta Indra Sistemac nousi 2,09 %.

FTSE 100 laajensi alkuvuoden tappioita ja sulkeutui keskiviikkona 1 % alemmas 7 447:ään, alimmalle tasolleen kolmeen kuukauteen, kun huoli siitä, että korkeat korot haittaavat yritysten tuloksentekokykyä, painoi edelleen eurooppalaista osakemarkkinoiden vertailuindeksiä. Huonoimmin menestyi luonnonvaroja tukeva sektori, sillä BP, Shell ja Anglo American laskivat kaikki yli 2 % raaka-aineiden kysynnän negatiivisten näkymien vuoksi. Myös rahoitusala päätyi alemmas, ja Prudential laski 4 prosenttia, kun korkeat korot lannistivat asuntolainojen ostoja. Viiteindeksin ulkopuolella SIG:n osakkeet laskivat 5 prosenttia sen jälkeen, kun yhtiö ilmoitti, että koko vuoden liikevoitto olisi "lähellä markkinoiden odotusten alarajaa".

Hongkongin Hang Seng -indeksi laski keskiviikkona 305,30 pistettä eli 1,57 % ja sulkeutui 19 110,37 pisteeseen, mikä katkaisi kahden päivän voitot sen jälkeen, kun yksityiset kyselytutkimustiedot osoittivat, että palvelusektorin aktiviteetti nousi hitaimmin viiteen kuukauteen kesäkuussa, mikä lisäsi optimismia Kiinan talouden vakaasta elpymisestä. Emotionaalisesti heikentynyt. Myös Kiinan inflaatiotiedot, jotka on määrä antaa myöhemmin tällä viikolla, olivat varovaisempia, koska deflaatioriskit painavat edelleen taloutta. Samaan aikaan Yhdysvaltain osakefutuurit laskivat jyrkästi huolten vuoksi, että Fed'n kiristävä politiikka voisi kaataa Yhdysvallat taantumaan. Kauppiaat odottavat varovaisesti Federal Open Market Committee'n kesäkuun kokousta myöhemmin päivällä, kun he haluavat saada tietoa Yhdysvaltain tulevien koronnostojen polusta. Vahingot olivat laajoja, ja rahoitus-, kuluttaja- ja teknologiaosakkeet laskivat voimakkaasti. TopSports International romahti 6,9 %, ja sen jälkeen Zhongsen Group (-5,3 %), Country Garden Holdings. (4,9 %), Innovative Biotech (-4,7 %), Hanso Pharmaceutical (-4,3 %) ja Meituan (-2,4 %).

Keskiviikkona Nikkei 225 laski 0,3 prosenttia sulkeutumaan alle 33,350:n ja Topix irtosi 0,4 prosenttia sulkeutumaan 2,297:ään, laski toisen peräkkäisen istunnon ajan, kun sijoittajat pysyivät varovaisina odottaessaan uusia markkinaviitteitä. Sijoittajat myös sulattivat tietoja, jotka osoittivat, että Japanin palvelusektorin toiminta jatkoi kasvuaan kesäkuussa, mutta hitaimmalla vauhdilla neljään kuukauteen. Mitsubishi UFJ (-0,1 %), Tokyo Electron (-0,1 %)

Brasilia's Ibovespa-indeksi poisti varhaiset tappiot ja sulkeutui 0,4 prosenttia korkeammalle 119,549: ssä keskiviikkona, vähentäen edellisen istunnon tappioita, kun sijoittajat jatkoivat asemoitumistaan hallituksen'ssä; uusien finanssipoliittisten sääntöjen ja verouudistusten esittelyä varten. Edustajainhuoneen puhemies Arthur Lira pitää yllä odotuksia siitä, että lakiehdotuksesta äänestetään täysistunnossa perjantaina, vaikka oppositio painostaa päinvastaiseen suuntaan. Mainittujen sääntöjen kehittäminen oli huomion keskipisteessä Brasilian osakemarkkinoilla, sillä Brasilian keskuspankki on toistuvasti maininnut finanssipoliittiset riskit syynä maan korkeaan reaalikoron tasoon.Samaan aikaan uusi PMI-tutkimus osoitti, että maan yksityisen sektorin kasvu hidastui odotettua enemmän kesäkuussa, kun hallitseva palvelusektori menetti vauhtia ja valmistusteollisuuden toiminta supistui nopeammin.

 

KATSAUS VIIMEISIIN TALOUSTIETOIHIN:

Viimeisimpiä talousuutisia tarkasteltaessa kriittisimmät tiedot ovat:

- USA: Viimeisimmän kokouksen pöytäkirjoista kävi ilmi, että lähes kaikki FOMC:n osallistujat pitivät aiheellisena pitää Fedin ohjauskorko vakaana kesäkuussa, koska se antaisi heille enemmän aikaa arvioida talouden edistymistä kohti maksimaalista työllisyyttä ja hintavakautta. Silti jotkut jäsenet kannattavat 25 peruspisteen koronnostoa. Kaikki virkamiehet odottivat edelleen, että rajoittava viritys on asianmukainen, koska inflaatio pysyi selvästi yli 2 prosentin tavoitteen ja työmarkkinat olivat edelleen hyvin kireät, ja lähes kaikki näkivät, että lainakustannuksia on tarpeen nostaa jälleen tänä vuonna. Monet katsoivat myös, että poliittisen päätöksenteon vauhdin hidastaminen edelleen olisi asianmukaista, jotta kumulatiivisen kiristyksen vaikutuksia voitaisiin seurata ja arvioida niiden vaikutuksia politiikkaan. Fed piti ohjauskorkotavoitteen ennallaan 5 prosentissa ja 5,25 prosentissa kesäkuussa.e, Fedin puheenjohtajan päätös, joka on toistuvasti korostanut tarvetta koronnostoihin tänä vuonna.

- US: USA:n osakkeet jatkoivat keskiviikkona heikkoa vauhtiaan, Dow Jones laski 100 pistettä ja S&P 500 leijui hieman punaisella, kun markkinat arvioivat liittovaltion avomarkkinakomitean pöytäkirjoja'viimeisimmästä korkojen asettamiskokouksesta. Paperissa todettiin, että komitean jäsenet pitivät aiheellisena keskeyttää meneillään oleva kiristämissykli, jotta voitaisiin kerätä lisää tietoja sen arvioimiseksi, miten talous sopeutui korkeampiin lainakustannuksiin. Yksimielisyys vallitsee silti siitä, että inflaatio on edelleen liian korkea ja että koronnostojen jatkaminen on todennäköistä tulevassa kokouksessa. Osakkeet avautuivat uudelleen itsenäisyyspäivän juhlapäivän jälkeen, ja sijoittajat olivat edelleen huolissaan talouden terveydestä sen jälkeen, kun viimeisimmät tiedot osoittivat tehdastilausten hidastuneen odotettua enemmän. Nasdaq 100 puolestaan välttyi tappioilta Metan ja Alphabetin nousun myötä.

- US: Toukokuussa 2023 edelliseen kuukauteen verrattuna Yhdysvaltojen teollisuustuotteiden uudet tilaukset kasvoivat 0,3 %, samaa vauhtia kuin edellisellä jaksolla, mutta alle konsensusarvion 0,8 %. Huomattavaa on, että kuljetuskysyntä pysyi kasvun tärkeimpänä veturina, ja tilaukset kasvoivat 3,8 prosenttia, mikä johtui suurelta osin siviililentokoneista ja -laivoista, huhtikuun 4,8 prosentin nousun jälkeen. Myös sähkölaitteiden, -kojeiden ja -komponenttien (1,9 % -2,8 %:iin), tietokoneiden ja elektroniikan (0,3 % -1,8 %:iin), koneiden (1,2 % 0,4 %:iin), primaarimetallien (0,4 % -0,5 %:iin) ja metallituotteiden (0,1 % vs. -0,2 %) kysyntä kasvoi. Lopuksi kestokulutustavaroiden kysyntä laski 1,2 prosenttia huhtikuun 0,7 prosentin laskun jälkeen.

- US: Kesäkuussa 2023 logistiikkapäällikköindeksi laski viidettä kuukautta peräkkäin ennätyksellisen alas 45,6:een, mikä osoittaa, että logistiikka-ala supistuu jälleen, lähinnä varastojen vetämänä. Varastojen määrä jatkoi laskuaan (-6,5 42,9:ään, joka on toiseksi alhaisin ennätyslukema). Kausiluonteisuus tarkoittaa, että tämän arvon pitäisi tulla pian, mutta on joitakin merkkejä siitä, että näin ei ehkä tapahdu. Myös varastokustannusten kasvu laski (-7,3 57,1:een). Samaan aikaan varastojen vähenemisellä oli selvä vaikutus varastointialaan, sillä varastointikapasiteetti (+6,8 63,5:een), varastojen käyttöaste (+2,1 56,8:een) ja varastointihinnat (+0,6 63,3:een) kasvoivat. Myös kuljetuskäyttö (+1,3 - 46,8) ja kuljetushinnat (+4,8 - 32,8) supistuvat, mutta hitaammin. Vastaajat olivat puolestaan hieman optimistisia trendin kääntymisen suhteen ja odottivat 55,4 prosentin kasvua seuraavien 12 kuukauden aikana.

- EU: Euroalueen tuottajahinnat laskivat toukokuussa 2023 1,9 % kuukausitasolla, mikä oli viides peräkkäinen laskukuukausi, kun markkinaodotukset olivat 1,8 %:n laskua. Hintojen lasku johtui suurelta osin energiakustannusten jyrkästä laskusta, joka laski 5,0 %. Lisäksi välituotteiden hinta laski 1,0 % ja kestokulutustavaroiden hinta laski 0,1 %. Samaan aikaan tuotantohyödykkeiden kustannukset pysyivät ennallaan, ja kestokulutustavaroiden kustannukset nousivat 0,3 %. Ilman energian vaikutusta tuottajahinnat laskivat toukokuussa edelleen 0,4 % huhtikuun 0,2 %:n laskun jälkeen.

- EU: Kesäkuun 2023 HCOB Eurozone Composite PMI tarkistettiin alaspäin 49,9:ään alkuperäisestä arviosta 50,3, kun se toukokuussa oli 52,8. Viimeisimmät ostopäälliköt' indeksit osoittivat, että euroalueen talous pysähtyi tehtaan tuotannon syvenevän laskun ja palvelualan toiminnan heikomman laajentumisen keskellä. Uudet tilaukset laskivat hieman ensimmäistä kertaa sitten tammikuun. Myös työpaikkojen luomisen vauhti hidastui hitaimmaksi neljään kuukauteen, kun tehtaiden palkkasumma laski ensimmäistä kertaa sitten tammikuun 2021 ja töiden määrä väheni kolmatta kuukautta peräkkäin. Hintarintamalla tuotantopanosten inflaatio laski kahden ja puolen vuoden alimmalle tasolle, kun taas tuotantokustannusinflaatio oli heikoin sitten maaliskuun 2021. Lopuksi, yritysten tunnelmat laskivat alimmalle tasolleen tähän mennessä vuonna 2023.

- EU: Kesäkuun 2023 HCOB Euroalueen palvelualan PMI-indeksi tarkistettiin alaspäin 52,0:een, kun alkuperäinen arvio oli 52,4 ja lopullinen lukema oli 55,1 toukokuussa. Vaikka se oli merkki kasvun jatkumisesta, se oli vaatimaton ja heikoin sitten tammikuun. Uusien työpaikkojen kasvuvauhti hidastui kesäkuussa hitaimmaksi viiteen kuukauteen, kun myynti ulkomaisille asiakkaille heikkeni. Keskeneräisten töiden määrä pysyi pitkälti vakaana, ja työpaikkojen luomisen vauhti hidastui hitaimmaksi kolmeen kuukauteen. Hintarintamalla tuotantopanosten inflaatio hidastui alimmalle tasolleen 25 kuukauteen, ja tuotantokustannusinflaatio oli heikoin sitten lokakuun 2021. Lopuksi yritysten luottamus laski alimmalle tasolleen tähän mennessä tänä vuonna.

- UK: Kesäkuulle 2023 S&P Global/CIPS UK Composite Purchasing Managers Index vahvistettiin 52,8:ksi, kun se edelliskuussa oli 54. Viimeisimmät tiedot osoittivat, että yksityisen sektorin tuotanto laajeni hitaimmin sitten maaliskuun, kun palvelualan toiminnan tasainen kasvu oli ristiriidassa teollisuustuotannon laskun kanssa. Kaiken kaikkiaan yksityisen sektorin uudet tilaukset kasvoivat kesäkuussa vain vähän, kun taas työllisyys lisääntyi ja tilauskannat vähenivät eniten tänä vuonna. Hintarintamalla panoskustannusinflaatio oli alhaisin sitten helmikuun 2021, kun taas veloitushinnat nousivat hitaimmin 26 kuukauteen.

-  UK: S&P Global/CIPS UK Services PMI kesäkuussa 2023 vahvistettiin 53,7:ään, joka on alhaisin kolmeen kuukauteen. Lukema viittasi palvelusektorin toiminnan hitaampaan, vaikkakin jatkuvaan laajentumiseen yritysten ja kuluttajien kulutuksen pysyessä joustavana, vaikka kasvavat inflaatiopaineet painavat budjettia. Yritystoiminta ja uudet työpaikat kasvoivat hitaammin, kun taas vientimyynti oli melko valoisaa huolimatta jatkuvista raporteista Brexitiin liittyvistä kaupan rajoituksista. Samaan aikaan työpaikkojen luomisen vauhti kiihtyi nopeimpaan tahtiin sitten syyskuun 2022, mikä auttoi lisäämään yritysten kapasiteettia, mikä puolestaan johti kokonaisuutena työruuhkan vähenemiseen ensimmäistä kertaa sitten tammikuun. Hintarintamalla panoskustannusinflaatio laski alimmalle tasolleen sitten toukokuun 2021, ja myös hintojen nousu hidastui. Lopuksi palveluntarjoajat ovat edelleen optimistisia kasvunäkymiensä suhteen.

- GE: HCOB German Composite Purchasing Managers' Index for June 2023 tarkistettiin hieman alaspäin 50,6:een alustavasta 50,8:n lukemasta, mikä viittaa yksityisen sektorin toimeliaisuuden pienimpään laajentumiseen viiteen kuukauteen. Palvelut pysyivät kasvun pääasiallisena veturina, vaikkakin hitaammalla tahdilla (54,1 vs. 57,2), kun taas teollisuuden alamäki syveni (40,6, heikoin sitten toukokuun 2020). Kysyntäolosuhteet heikkenivät, kun teollisuuden uudet tilaukset laskivat jyrkästi, ja uusien yritysten kokonaistulot vähenivät nopeimmin sitten joulukuun. Samaan aikaan palvelualan työllisyyden nopea kasvu on vastakkain tehdastyövoiman kasvun lähes pysähtymisen kanssa. Hintarintamalla tuotantopanosten inflaatio hidastui edelleen, kun teollisuuden ostohintojen lasku kiihtyi. Tuotantohintainflaatio pysyi sitkeämpänä, vaikka se laski myös 28 kuukauden alimmalle tasolle palvelujen hintojen jyrkän nousun vuoksi. Lopuksi, hyödykkeitä tuottava sektori oli ensisijaisesti vastuussa yritysten luottamuksen heikkenemisestä.

- GE: Kesäkuussa 2023 HCOB German Services PMI vahvistui 54,1:een, joka on alhaisin kolmeen kuukauteen, kun se toukokuussa oli 11 kuukauden korkeimmillaan 57,2. Indeksi viittasi palvelusektorin kasvun hidastumiseen, mikä on merkki siitä, että kysynnän viimeaikainen elpyminen on menettämässä voimaa. Uusien yritysten tulo on ollut hitaampaa, ja raporttien mukaan korkea inflaatio on supistanut asiakkaiden menoja. Lisäksi ulkomaisilta asiakkailta saatu uusi tuotanto väheni hieman. Samaan aikaan työllisyysaste nousi ja saavutti huhtikuun 17 kuukauden huippulukeman. Tämä ylimääräinen henkilöstökapasiteetti vaikutti osaltaan siihen, että kesäkuussa tilauskanta laski ensimmäisen kerran viiteen kuukauteen. Hintarintamalla yleiskustannusinflaatio laski alimmalle tasolleen sitten toukokuun 2021, mutta pysyi kuitenkin korkeana palkkakustannusten nousun ja korkojen nousun aiheuttaman paineen alla. Lopuksi, yritysten optimismi näkymien suhteen laski alimmalle tasolleen tähän mennessä tänä vuonna.

- IT: HCOB Italian palvelualan PMI laski 52,2:een kesäkuussa 2023 toukokuun 54:stä, kun ennuste oli 53, kun asiakkaiden epävarmuus ja korkojen nousu painoivat myyntiä. Vaikka se oli heikoin neljään kuukauteen, se viittasi edelleen palvelusektorin laajenemiseen. Uusien yritysten ja työllisyyden kasvu heikkeni. Samaan aikaan hintapaineet ovat laantuneet lähinnä polttoainekustannusten vuoksi, kustannusinflaatio laski alimmalle tasolleen kahteen vuoteen. Palkat ovat kuitenkin tiettävästi nousseet, ja myös tavarantoimittajat nostavat hintoja. Lopuksi, yritysten tulevaisuudennäkymät pysyivät myönteisinä, mutta laskivat kuuden kuukauden alimmilleen, koska jotkin yritykset ilmaisivat huolensa korkeista lainakustannuksista ja jatkuvasta inflaatiosta.

- SW: Ruotsin palvelualan PMI laski 46,1:een kesäkuussa 2023 edelliskuun 49,2:sta, kun markkina-arvio oli 47,1, mikä on edelleen selvästi alle 56,2:n historiallisen keskiarvon. Kyseessä oli toinen peräkkäinen supistumiskuukausi ja alhaisin lukema neljään kuukauteen, mikä johtui tilausten (45,40 - 48,89 toukokuussa), liiketoiminnan (46,46 - 50,55) ja työllisyyden (49,02 - 53,93) laskusta. Samaan aikaan toimitusajat (44,15 vs. 43,08) paranivat, mutta jäivät alle 50 pisteen rajan. Hintarintamalla tuotantopanoskustannukset laskivat jyrkästi 50,6:een (vs. 56,8), mikä on alhaisin taso kolmeen vuoteen. Tulevaisuutta ajatellen Swedbank PMI-analyytikot totesivat, että palvelusektorin laskuriskit ovat edelleen suuret asuntorakentamisen vähenemisen ja kotitalouksien ostovoiman laskun vuoksi.

- AU: Aigroup Australian teollisuusindeksi laski kesäkuussa 2023 1,1 pistettä -11,9 pisteeseen, ja pysyi supistuneena 14. peräkkäisen kuukauden. Työllisyys (-1,1 pistettä -11,0 pisteeseen) ja uudet tilaukset (-7,3 pistettä -15,8 pisteeseen) laskivat, kun taas toiminta laski hitaammin (+3,2 pistettä -11,5 pisteeseen). Kemianteollisuuden ja liike-elämän palvelujen toimialakohtaiset supistumiset johtivat teollisuuden taantuman pahenemiseen. Rakennustuotanto sen sijaan elpyi kuukausien vaisun kehityksen jälkeen. Hintaindikaattorit nousivat kaikki kesäkuussa, mikä viittaa siihen, että inflaatiopaineet eivät ole vielä ohi. Keskipalkkojen mittari nousi 11,6 prosenttia kireiden työmarkkinoiden keskellä.

- CN: Caixin China Composite Services PMI laski 53,9:ään kesäkuussa 2023 edellisen kuukauden 57,1:stä. Tiedot osoittivat, että palvelusektorin toiminta laajeni kuudetta kuukautta peräkkäin, mutta se oli heikoin kuukausi sitten tammikuun kysynnän hidastuessa. Uudet tilaukset hidastuivat kuuden kuukauden alimmalle tasolleen, vaikka raporttien mukaan uusi vientiliiketoiminta kasvoi tasaisesti, vaikka kasvuvauhti laski hitaimmaksi sitten tammikuun. Samaan aikaan palkkasumma kasvoi viidettä kuukautta peräkkäin, ja työpaikkoja syntyi nopeimmin kolmeen kuukauteen. Hintarintamalla tuotantopanosten hinnat nousivat tasaisesti henkilöstökustannusten ja raaka-aineiden hintojen nousun vuoksi. Samaan aikaan tuotantokustannukset nousivat vain vähän kovan kilpailun keskellä. Lopuksi yritysten tunnelmat paranivat ensimmäistä kertaa viiteen kuukauteen, kun toivotaan talouden vahvistuvan ja uusien työpaikkojen lisääntyvän kasvun tukemiseksi.

 

KATSEE ENNEN:

Tänään sijoittajien tulisi tarkkailla seuraavia tärkeitä tietoja:

- EUR: Saksan tehdastilaukset m/m, vähittäismyynti m/m, Espanjan 10-v joukkovelkakirjalainojen huutokauppa ja Ranskan 10-v joukkovelkakirjalainojen huutokauppa.

- GBP: Rakennusalan PMI.

- USD: Challenger Job Cuts y/y, ADP Non-Farm Employment Change, Unemployment Claims, Trade Balance, FOMC Member Logan Speaks, Final Services PMI, ISM Services PMI, JOLTS Job Openings, and Crude Oil Inventories

- JPY: 30-v joukkovelkakirjojen huutokauppa.

- AUD: Kauppatase.

- CAD:

 

KEY EQUITY & BOND MARKET DRIVERS:

Keskeiset tekijät osake- ja joukkovelkakirjamarkkinoilla ovat tällä hetkellä:

- GE: Saksan 10-vuotisten valtionlainojen tuotto on noussut 2,5 prosenttiin, korkeimmalle tasolleen sitten kesäkuun 19. päivän, kun odotetaan korkojen jatkuvaa ja pitkäkestoista nousua. Koska inflaatio on edelleen reilusti Fedin 2 prosentin tavoitteen yläpuolella ja työmarkkinat ovat vahvat, Yhdysvaltain päättäjät katsoivat tarpeelliseksi säilyttää haukkamaisen asenteensa, kuten liittovaltion avomarkkinakomitean viimeisimmän kokouksen pöytäkirjasta käy ilmi. EKP:n odotetaan jatkavan korkojen nostamista koko vuoden ajan, ja talletuskoron odotetaan olevan korkeimmillaan 4 prosentissa vuoden loppuun mennessä. Viimeaikaiset taloustiedot viittaavat kuitenkin inflaatiopaineiden ja talouskasvun hidastumiseen euroalueella. EKP:n poliittinen päättäjä Joachim Nagel ilmaisi uskovansa, että korkoja olisi nostettava edelleen, mutta varoitti samalla julistamasta uutta korkeiden korkojen aikakautta, kun taas hänen kollegansa Ignazio Visco Visco ehdotti, että EKP voisi saavuttaa inflaatiotavoitteensa pitämällä korot ennallaan tietyn ajanjakson ajan sen sijaan, että se nostaisi niitä edelleen.

- UK: Britannian 10 vuoden gilttojen tuotto on noussut 4,5 prosenttiin, korkeimmalle tasolleen sitten 28. syyskuuta, kun odotetaan, että korkojen nousu jatkuu pidempään. Äskettäin julkaistu liittovaltion avomarkkinakomitean kokouksen pöytäkirja osoitti, että Fed lupasi pysyä haukkamaisesti tiukkojen työmarkkinoiden ja reilusti 2 prosentin tavoitteensa yläpuolella olevan inflaation keskellä. Myös Englannin keskuspankki jatkaa todennäköisesti korkojen nostamista huolimatta peloista Britannian mahdollisesta taantumasta. Yllättäen Englannin keskuspankki nosti viime kuussa ohjauskorkonsa 5 prosenttiin 4,5 prosentista, kun pääjohtaja Andrew Bailey korosti, että inflaatio näytti olevan odotettua sitkeämpi. Rahoitusmarkkinat hinnoittelevat nyt korkojen olevan korkeimmillaan 6,25 prosenttia joulukuussa.

- USA: Yhdysvaltain 10 vuoden valtionlainatuotot pysyttelivät 3,9 prosentin rajan yläpuolella, lähellä korkeinta tasoaan. maaliskuun alusta lähtien sen jälkeen, kun kesäkuussa pidetyn liittovaltion avomarkkinakomitean kokouksen pöytäkirja osoitti, että useimmat päättäjät olivat yhtä mieltä siitä, että vuoden 2023 lisäkorotukset ovat aiheellisia. Virkamiehet myönsivät, että vaikka inflaatio on viime aikoina hidastunut, se on edelleen reilusti Fedin 2 prosentin tavoitteen yläpuolella, ja korostivat samalla työmarkkinoiden jatkuvaa kireyttä. Silti huoli talouden hidastumisesta johti odotuksiin 25 peruspisteen koronnostosta keskuspankki'n tulevassa kokouksessa, jota seuraa tauko, joka poikkeaa FOMC'n talousennusteiden yhteenvedossa ehdotetusta 50 peruspisteen lisäkorotuksesta.

- US: Yhdysvaltain osakefutuurit laskivat keskiviikkona, ja Dow menetti yli 100 pistettä, kun taas S & amp;P 500 ja Nasdaq laskivat kumpikin lähes 0,4 prosenttia, kun sijoittajat palasivat itsenäisyyspäivän lomalta keskellä jatkuvaa huolta maailmantalouden terveydestä . Vauhdin menetys euroalueella oli suurempi kuin alun perin odotettiin, ja Kiinan PMI-palvelualan PMI-indeksi osoitti palvelualan jyrkkää hidastumista. Samaan aikaan kauppiaat pitävät silmällä Federal Open Market Committee -valiokunnan pöytäkirjoja, jotka on määrä julkaista myöhemmin päivällä, saadakseen lisää vihjeitä Fedin suunnitelmista, vaikka puheenjohtaja Powell on korostanut tarvetta uusiin koronnostoihin tänä vuonna. Tehdastilaukset on myös määrä toimittaa tänään, kun taas työllisyysraportti on määrä toimittaa perjantaina. Yritysrintamalla Netflix nousi 0,8 % premarket-kaupankäynnissä sen jälkeen, kun Goldman Sachs nosti osakkeen neutraaliksi myynnistä.

- JP: Japanin 10-vuotisen valtion joukkovelkakirjalainan tuotto nousi noin 0,4 prosenttiin, kun heikompi jeni nosti odotuksia siitä, että keskuspankki voi muuttaa tuottokäyrän ohjauspolitiikkaansa valuutan tukemiseksi. Japanin ylin valuuttadiplomaatti Masato Kaneda sanoi, että japanilaiset virkamiehet ovat lähes päivittäin tiiviissä yhteydessä Yhdysvaltain valtiovarainministerin Janet Yellenin ja muiden ulkomaisten kollegojen kanssa keskustellakseen valuutasta ja laajemmista rahoitusmarkkinoista. Japanin valtiovarainministeri Shunichi Suzuki vahvisti lausunnon, mutta ei antanut yksityiskohtia keskusteluista ja varoitti liiallisesta jenin myynnistä. Samaan aikaan Japanin keskuspankin pääjohtaja Kazuo Ueda totesi äskettäin, että on vielä matkaa kohti kestävää 2 prosentin inflaatiota ja riittävää palkkakehitystä. Japanin keskuspankki äänesti kesäkuun kokouksessaan yksimielisesti lyhyen aikavälin korkotavoitteeksi -0,1 % ja 10 vuoden joukkovelkakirjojen tuotoksi noin 0 %, mikä vastaa odotuksia.

 

JOHTAVAT MARKKINASEKTORIT:

Vahvat alat: Viestintäpalvelut, yleishyödylliset palvelut, kiinteistöt.

Heikot sektorit: Materiaalit, Energia, Teollisuus, Tietotekniikka, Rahoitus.

 

TOP CURRENCY & COMMODITIES MARKKINOIDEN AJURIT: 

Valuutta- ja raaka-ainemarkkinoiden tärkeimmät tekijät ovat tällä hetkellä:

- CAD: Kanadan dollari laski yli 1,325 dollariin nähden 22. kesäkuuta saavutetusta yhdeksän kuukauden huipputasosta 1,315 dollariin nähden, mihin painoivat Kanadan’n tärkeimpien vientituotteiden, energian ja metallien, hintojen heikkous ja vahvempi dollari, kun sijoittajat arvioivat edelleen Kiinan keskuspankin ja Yhdysvaltain keskuspankin rahapolitiikan näkymiä. Odotettua alhaisempi kotimainen inflaatiovauhti vähensi odotuksia siitä, että Kanadan keskuspankki jatkaa politiikan kiristämistä. Kokonaisinflaatio hidastui toukokuussa 3,4 prosenttiin, mikä vastasi keskuspankin ennustetta, jonka mukaan kesän hintojen kasvun pitäisi hidastua 3 prosenttiin, kun taas ydintietojen hidastuminen 3,7 prosenttiin ylitti odotukset ja vähensi huolta tahmeasta inflaatiosta. Huolet sitkeästä inflaatiosta saivat keskuspankin yllättämään markkinat nostamalla ohjauskorkoaan 25 peruspisteellä kesäkuussa ja jatkamaan kiristämissykliä maaliskuun tauon jälkeen.

- EUR: Euro liikkui 1,09 dollarin tuntumassa, kun sijoittajat arvioivat pidemmän aikavälin koronnostojen todennäköisyyttä niiden tietojen perusteella, jotka viittasivat hitaampaan talouskasvuun ja inflaatiopaineiden lieventymiseen euroalueella. Viimeisin PMI-raportti osoitti euroalueen talouden pysähtyneen kesäkuussa, mikä johtui teollisuuden jyrkästä laskusta ja palvelualan toiminnan hitaammasta kasvusta. Samaan aikaan yleisinflaatio laski 5,5 prosenttiin eli alimmalle tasolle sitten tammikuun 2022, kun taas tuottajahinnat laskivat toukokuussa 1,5 prosenttia, mikä oli ensimmäinen kuukausittainen supistuminen yli kahteen vuoteen. Ydinindikaattorit jatkoivat kuitenkin nousuaan ja ylittivät EKP'n 2 prosentin tavoitteen. Saksan poliittinen päättäjä Nagel toisti uskonsa lisäkoronkorotusten tarpeeseen, kun taas Italian poliittinen päättäjä Ignazio Visco ehdotti, että EKP voisi tehdä enemmän pitämällä korot tietyn ajan sen sijaan, että se nostaisi niitä jatkuvasti. korkoa inflaatiotavoitteensa saavuttamiseksi.

- NZD: Uuden-Seelannin dollari nousi keskiviikkona kahden viikon huippuun 0,6195 dollariin ja vahvistui neljännen kerran peräkkäin sen jälkeen, kun Australian keskuspankki piti käteiskoron tiistaina. Samaan aikaan Uuden-Seelannin keskuspankki pitää rahapoliittisen kokouksensa ensi viikolla keskellä kasvavia odotuksia siitä, että virallinen käteiskorko pysyy korkeana pidempään korkean inflaation jatkuessa. Lokakuusta 2021 lähtien keskuspankki on nostanut lainakustannuksia 525 peruspisteellä 14 vuoden korkeimpaan 5,5 prosenttiin. Yritysten luottamus maassa parani toisella vuosineljänneksellä, ja kuluttajien luottamus vahvistui kesäkuussa korkeimmalle tasolleen 17 kuukauteen. Tietorintamalla Core Logic'in uusin asuntojen hintaindeksi laski 1,2 prosenttia kesäkuussa sen jälkeen, kun se oli laskenut 0,7 prosenttia toukokuussa, kun kysyntä heikkeni korkeampien korkojen vuoksi. Samaan aikaan Yhdysvaltain dollari-indeksi oli vähän muuttunut noin 103,1:ssä ennen viimeisintä Fedin poliittisen kokouksen pöytäkirjaa, joka antaa lisää vihjeitä Yhdysvaltain korkojen suunnasta.

- GLD: Kullan hinta laski keskiviikkona alle 1 920 dollarin unssilta ja lähestyi alhaisimpia tasoja, joita ei ole nähty maaliskuun puolivälin jälkeen, kun sijoittajat tarkastelivat FOMC:n viimeisintä pöytäkirjaa, joka osoitti, että lähes kaikki Fedin virkamiehet odottivat, että korkojen lisäystä tarvittaisiin prosentteja. Samaan aikaan muut suuret keskuspankit, mukaan lukien EKP, BoE ja Bank of Canada, jatkavat edelleen kiristämistä, kun taas Australian keskuspankki piti korot 4,1 prosentissa aiemmin tällä viikolla. Toisaalta sijoittajat ovat tulleet yhä huolestuneemmiksi maailmantalouden terveydestä, ja pelko siitä, että kiristämisen jatkaminen ajaa taloudet taantumaan, kasvaa.

- URN: Uraanin hinta laski alle 56 dollarin paunalta ja jatkoi luisumistaan kolmatta viikkoa sen jälkeen, kun se oli kesäkuussa saavuttanut 14 kuukauden huipun 57,75 dollarissa, kun makrotalouden vastatuulet pitivät energiahyödykkeisiin kohdistuvia paineita yllä kaikkialla. Hinnat pysyivät silti 14 prosenttia korkeammalla tasolla kuin vuoden alussa, kun pitkän aikavälin kysyntä on kasvanut ja lyhyemmän aikavälin tarjontaan liittyy riskejä. Yhdysvaltain hallituksen komiteat ovat hyväksyneet kaksi lakiehdotusta Venäjän uraanintuonnin kieltämiseksi, ja ne ovat samaa mieltä monien eurooppalaisten energiayhtiöiden kanssa, jotka ovat vapaaehtoisesti välttäneet venäläisiä toimituksia. Kehitys on painostanut tuontia rikastetun ydinpolttoaineen johtavalta tuottajalta, jonka osuus maailman tarjonnasta on lähes puolet, ja aiheuttanut paineita länsimaisten harvojen muuntamoiden ja rikastamoiden kapasiteetille.

 

PÄIVÄN KAAVIO

Hopean hinta nousi yli 23 dollarin unssilta ja jatkoi elpymistään kesäkuun 22. päivän kolmen kuukauden alimmasta 22,2 dollarista. Hopean hinta menestyi kullan hintaa paremmin, koska tiukka tarjonta ja vahva teollinen kysyntä olivat tärkeämpiä kuin Fedin haukkamaiset näkymät. Meksikon sääntelyn muutokset vaikeuttavat kaivosjättien mahdollisuuksia saada maksua mineraaliluvista. Tämä voi saada yritykset lopettamaan investoinnit uusiin hankkeisiin ja vahingoittaa maailman suurinta tuottajaa. Myös Perun vuoden 2023 neljän ensimmäisen kuukauden aikana tuottaman hopean määrä oli 7 % pienempi kuin viime vuonna samaan aikaan. Hopea'n osuus teollisuusresurssina kasvaa myös aurinkopaneelien kasvavan kysynnän vuoksi erityisesti Kiinassa. The Silver Instituten raportin mukaan aurinkopaneeleita valmistavat yritykset käyttävät 14 prosenttia maailman hopeasta.

 

Pitkän aikavälin kanavien kaupankäyntistrategia: (Hopea).Taikakehys (D1). Tensisijainen vastarinta potentiaalinen (kohdealue) on noin (23,385 & 24,665). Ensisijainen tuki jolla on potentiaalinen  (konsolidointialue) on noin (24.665). Siksi seuraava todennäköisin hintaliike on (nousu/konsolidaatio) trendi. (*Katso kaikki muut yksityiskohdat kaaviosta).

 

Geopoliittinen ahdistus raporttien jälkeen, joiden mukaan Yhdysvallat ja Kiina harjoittavat protektionistista politiikkaa; Kullan hinta laskee hieman FOMC:n pöytäkirjan jälkeen; Euroopan osakkeet laajentavat tappioita.

GLOBAL CAPITAL MARKETS OVERVIEW, ANALYSIS & FORECASTS:

Tekijä: Dr. Alexander APOSTOLOV (tutkija BAS:n taloudellisessa tutkimuslaitoksessa)

Yhdysvaltojen osakkeet laskivat alkukaupassa ja päätyivät keskiviikkona enimmäkseen alemmas, Dow 110 pistettä ja S&P 500 0,2 %:n laskuun, kun markkinat hinnoittelivat Kiinan uudet kaupan esteet, OPEC+-maiden öljyn tuotantoleikkaukset ja FOMC:n viimeisimmän kokouksen yhteenvedon. Asiakirjassa todettiin, että komitean jäsenet kannattivat enimmäkseen Fed'n kiristämissyklin tauottamista, jotta voidaan edelleen arvioida, miten talous etenee korkeammilla koroilla. Silti päättäjät olivat yhtä mieltä siitä, että lisää koronnostoja saatetaan edelleen tarvita, koska inflaatio on edelleen sitkeän korkea ja työmarkkinat ovat edelleen kireät. Aiemmin sijoittajat olivat edelleen huolissaan Yhdysvaltain talouden terveydestä sen jälkeen, kun viimeisimmät tiedot osoittivat tehdastilausten hidastuneen odotettua enemmän. Positiivisempaan suuntaan Nasdaq 100 vältti tappiot, ja Meta nousi 3,2 prosenttia ennen Threads-sovelluksen julkaisua.

Kanadan S & amp;P / TSX composite -indeksi laski keskiviikkona 0,5 prosenttia 20,110: iin, kääntäen eiliset voitot, kun resurssit paljastivat teollisuuden stressiä ennen viimeisimmän FOMC-pöytäkirjan julkaisemista. Kaivosyhtiöt ja energiantuottajat laskivat molemmat keskimäärin 0,5 prosenttia, kun hyödykemarkkinat olivat edelleen huolissaan maailmantalouden hidastumisesta ja sen vaikutuksesta luonnonvarojen kysyntään. Suncor Energy, Canadian Natural Resources ja Barrick Gold ovat kaikki punaisella puolella. Samaan aikaan Teck Resources laski 1 %, vaikka Kiina hillitsi galliumin ja germaniumin vientiä.

Ruplaan perustuva MOEX Russia -indeksi sulkeutui keskiviikkona hieman alle tasaluvun 2 805:een kääntämällä edellisen istunnon voitot, kun energiasektorin tappiot tasoittivat vaatimattomat voitot muualla pörssissä. Etuoikeutettu osake Bashneft jatkoi tappioiden johtamista energiantuottajien joukossa, laskien 2,2 prosenttia ennen huomista osingonmaksun määräaikaa, kun sijoittajat ilmaisivat edelleen pessimismiä yhtiön osingonmaksun suhteen. Transneft ja Rosneft tekivät myös tappiota, ja valtiovarainministeriön viimeisimmät luvut osoittivat, että Venäjän valtion energiatulot jäivät hallituksen tavoitteista toisen kuukauden ajan, mikä sai valtiovarainministeriön käynnistämään uuden valuuttamyyntikierroksen. Vuoden 2023 ensimmäisellä puoliskolla öljy- ja kaasubudjetin tulot putosivat 47 prosenttia edellisvuodesta 3,38 biljoonaan ruplaan, kun länsimaiden öljynvientikielto ja Kiinan hidastuva talous painoivat Venäjän energiakysyntää.

Euroopan osakemarkkinat laskivat edelleen keskiviikkona, Saksan DAX 40 laski 0,7 % 15 930:een ja STOXX 600 laski 0,8 % 458:aan, kun on edelleen todisteita siitä, että EKP:n rahapolitiikan kiristämisellä oli suurempi negatiivinen vaikutus Euroopan talouteen Influence. Kesäkuun PMI-päivitys osoitti, että euroalueen yksityisen sektorin toiminta supistui hieman ensimmäistä kertaa kuuteen kuukauteen, kun tavarantuottajien supistuminen syveni ja palvelusektorin kasvu hidastui. Rahapolitiikan osalta EKP:n päättäjä Joachim Nagel toisti uskovansa, että korkojen on noustava edelleen, mutta varoi ilmoittamasta uutta korkeiden korkojen aikakautta. Huoli alhaisesta kysynnästä pakotti energiantuottajat ja -jakelijat laskemaan jyrkästi istunnon aikana, ja Siemens Energy, Enel ja Total Energy laskivat 5-2 %. Myös rahoitusyhtiöt laskivat, Allianzin laskiessa 2,6 prosenttia. FTSE MIB laajensi alkuvaiheen tappioita ja sulki keskiviikkona 0,6 prosenttia alempana 28 220 pisteessä, kun tuoreet makrotaloudelliset tiedot korostivat Euroopan kamppailua korkeampien lainakustannusten kanssa ennen Euroopan keskuspankin uusia koronnostoja. PMI-tiedot heijastivat Italian yksityisen sektorin supistumista muun euroalueen hidastumisen mukaisesti, kun palvelusektorin kasvu hidastui ja tavarantuottajien supistuminen nopeutui. Raskassarjalainen yleishyödylliset yritykset johtivat tappioita Milanossa, ja Enel laski yli 2 prosenttia, mikä kumosi täysin edellisen istunnon voitot. CAC 40 -indeksi jatkoi laskuaan keskiviikkona, ja se sulkeutui 7311 pisteeseen, noin 0,8 prosenttia, mikä on kolmas peräkkäinen laskujakso, Ihmiset ovat yhä enemmän huolissaan maailmantalouden terveydentilasta, ja liittovaltion avomarkkinakomitean kokouspöytäkirjoja odotetaan myöhemmin päivällä. Viimeisimmät tiedot osoittivat, että Kiinan palvelusektori kasvoi kesäkuussa heikointa vauhtia viiteen kuukauteen, mikä lisäsi merkkejä heikosta elpymisestä, kun taas euroalueen toiminta supistui hieman kesäkuussa, mikä viittaa BKT:n supistumiseen toisella neljänneksellä. Samaan aikaan Ranskan hallitseva palvelusektori supistui viime kuussa ensimmäistä kertaa sitten tammikuun. Yksittäisistä osakkeista Axa (-3,6 %), Kering (-2,9 %), WorldCom (-2,7 %) ja ArcelorMittal (-2 %)...) olivat huonoimmat menestyjät; Renault (+2,6%), Essilorluxottica (+1,6%) ja Airbus (+1,2%) olivat suurimmat voittajat. IBEX 35 -indeksi laski toisen istunnon ajan, 1,06% 9 486:een keskiviikkona, ja alitti eurooppalaiset vertaismarkkinat energiayhtiöiden ja terästeollisuuden painamana. Makrotaloudellisella rintamalla sijoittajat ottivat vastaan euroalueen ja Kiinan heikot PMI-indeksit odottaessaan FOMC:n pöytäkirjaa. Kotimaassa Espanjan yksityinen sektori oli hitainta kasvua sitten tammikuun. Päivän suurimmat häviäjät olivat Solaria Energia (-5,62 %), Acciona Energia (-4,16 %) ja Acciona (-3,66 %). Toisaalta Indra Sistemac nousi 2,09 %.

FTSE 100 laajensi alkuvuoden tappioita ja sulkeutui keskiviikkona 1 % alemmas 7 447:ään, alimmalle tasolleen kolmeen kuukauteen, kun huoli siitä, että korkeat korot haittaavat yritysten tuloksentekokykyä, painoi edelleen eurooppalaista osakemarkkinoiden vertailuindeksiä. Huonoimmin menestyi luonnonvaroja tukeva sektori, sillä BP, Shell ja Anglo American laskivat kaikki yli 2 % raaka-aineiden kysynnän negatiivisten näkymien vuoksi. Myös rahoitusala päätyi alemmas, ja Prudential laski 4 prosenttia, kun korkeat korot lannistivat asuntolainojen ostoja. Viiteindeksin ulkopuolella SIG:n osakkeet laskivat 5 prosenttia sen jälkeen, kun yhtiö ilmoitti, että koko vuoden liikevoitto olisi "lähellä markkinoiden odotusten alarajaa".

Hongkongin Hang Seng -indeksi laski keskiviikkona 305,30 pistettä eli 1,57 % ja sulkeutui 19 110,37 pisteeseen, mikä katkaisi kahden päivän voitot sen jälkeen, kun yksityiset kyselytutkimustiedot osoittivat, että palvelusektorin aktiviteetti nousi hitaimmin viiteen kuukauteen kesäkuussa, mikä lisäsi optimismia Kiinan talouden vakaasta elpymisestä. Emotionaalisesti heikentynyt. Myös Kiinan inflaatiotiedot, jotka on määrä antaa myöhemmin tällä viikolla, olivat varovaisempia, koska deflaatioriskit painavat edelleen taloutta. Samaan aikaan Yhdysvaltain osakefutuurit laskivat jyrkästi huolten vuoksi, että Fed'n kiristävä politiikka voisi kaataa Yhdysvallat taantumaan. Kauppiaat odottavat varovaisesti Federal Open Market Committee'n kesäkuun kokousta myöhemmin päivällä, kun he haluavat saada tietoa Yhdysvaltain tulevien koronnostojen polusta. Vahingot olivat laajoja, ja rahoitus-, kuluttaja- ja teknologiaosakkeet laskivat voimakkaasti. TopSports International romahti 6,9 %, ja sen jälkeen Zhongsen Group (-5,3 %), Country Garden Holdings. (4,9 %), Innovative Biotech (-4,7 %), Hanso Pharmaceutical (-4,3 %) ja Meituan (-2,4 %).

Keskiviikkona Nikkei 225 laski 0,3 prosenttia sulkeutumaan alle 33,350:n ja Topix irtosi 0,4 prosenttia sulkeutumaan 2,297:ään, laski toisen peräkkäisen istunnon ajan, kun sijoittajat pysyivät varovaisina odottaessaan uusia markkinaviitteitä. Sijoittajat myös sulattivat tietoja, jotka osoittivat, että Japanin palvelusektorin toiminta jatkoi kasvuaan kesäkuussa, mutta hitaimmalla vauhdilla neljään kuukauteen. Mitsubishi UFJ (-0,1 %), Tokyo Electron (-0,1 %)

Brasilia's Ibovespa-indeksi poisti varhaiset tappiot ja sulkeutui 0,4 prosenttia korkeammalle 119,549: ssä keskiviikkona, vähentäen edellisen istunnon tappioita, kun sijoittajat jatkoivat asemoitumistaan hallituksen'ssä; uusien finanssipoliittisten sääntöjen ja verouudistusten esittelyä varten. Edustajainhuoneen puhemies Arthur Lira pitää yllä odotuksia siitä, että lakiehdotuksesta äänestetään täysistunnossa perjantaina, vaikka oppositio painostaa päinvastaiseen suuntaan. Mainittujen sääntöjen kehittäminen oli huomion keskipisteessä Brasilian osakemarkkinoilla, sillä Brasilian keskuspankki on toistuvasti maininnut finanssipoliittiset riskit syynä maan korkeaan reaalikoron tasoon.Samaan aikaan uusi PMI-tutkimus osoitti, että maan yksityisen sektorin kasvu hidastui odotettua enemmän kesäkuussa, kun hallitseva palvelusektori menetti vauhtia ja valmistusteollisuuden toiminta supistui nopeammin.

 

KATSAUS VIIMEISIIN TALOUSTIETOIHIN:

Viimeisimpiä talousuutisia tarkasteltaessa kriittisimmät tiedot ovat:

- USA: Viimeisimmän kokouksen pöytäkirjoista kävi ilmi, että lähes kaikki FOMC:n osallistujat pitivät aiheellisena pitää Fedin ohjauskorko vakaana kesäkuussa, koska se antaisi heille enemmän aikaa arvioida talouden edistymistä kohti maksimaalista työllisyyttä ja hintavakautta. Silti jotkut jäsenet kannattavat 25 peruspisteen koronnostoa. Kaikki virkamiehet odottivat edelleen, että rajoittava viritys on asianmukainen, koska inflaatio pysyi selvästi yli 2 prosentin tavoitteen ja työmarkkinat olivat edelleen hyvin kireät, ja lähes kaikki näkivät, että lainakustannuksia on tarpeen nostaa jälleen tänä vuonna. Monet katsoivat myös, että poliittisen päätöksenteon vauhdin hidastaminen edelleen olisi asianmukaista, jotta kumulatiivisen kiristyksen vaikutuksia voitaisiin seurata ja arvioida niiden vaikutuksia politiikkaan. Fed piti ohjauskorkotavoitteen ennallaan 5 prosentissa ja 5,25 prosentissa kesäkuussa.e, Fedin puheenjohtajan päätös, joka on toistuvasti korostanut tarvetta koronnostoihin tänä vuonna.

- US: USA:n osakkeet jatkoivat keskiviikkona heikkoa vauhtiaan, Dow Jones laski 100 pistettä ja S&P 500 leijui hieman punaisella, kun markkinat arvioivat liittovaltion avomarkkinakomitean pöytäkirjoja'viimeisimmästä korkojen asettamiskokouksesta. Paperissa todettiin, että komitean jäsenet pitivät aiheellisena keskeyttää meneillään oleva kiristämissykli, jotta voitaisiin kerätä lisää tietoja sen arvioimiseksi, miten talous sopeutui korkeampiin lainakustannuksiin. Yksimielisyys vallitsee silti siitä, että inflaatio on edelleen liian korkea ja että koronnostojen jatkaminen on todennäköistä tulevassa kokouksessa. Osakkeet avautuivat uudelleen itsenäisyyspäivän juhlapäivän jälkeen, ja sijoittajat olivat edelleen huolissaan talouden terveydestä sen jälkeen, kun viimeisimmät tiedot osoittivat tehdastilausten hidastuneen odotettua enemmän. Nasdaq 100 puolestaan välttyi tappioilta Metan ja Alphabetin nousun myötä.

- US: Toukokuussa 2023 edelliseen kuukauteen verrattuna Yhdysvaltojen teollisuustuotteiden uudet tilaukset kasvoivat 0,3 %, samaa vauhtia kuin edellisellä jaksolla, mutta alle konsensusarvion 0,8 %. Huomattavaa on, että kuljetuskysyntä pysyi kasvun tärkeimpänä veturina, ja tilaukset kasvoivat 3,8 prosenttia, mikä johtui suurelta osin siviililentokoneista ja -laivoista, huhtikuun 4,8 prosentin nousun jälkeen. Myös sähkölaitteiden, -kojeiden ja -komponenttien (1,9 % -2,8 %:iin), tietokoneiden ja elektroniikan (0,3 % -1,8 %:iin), koneiden (1,2 % 0,4 %:iin), primaarimetallien (0,4 % -0,5 %:iin) ja metallituotteiden (0,1 % vs. -0,2 %) kysyntä kasvoi. Lopuksi kestokulutustavaroiden kysyntä laski 1,2 prosenttia huhtikuun 0,7 prosentin laskun jälkeen.

- US: Kesäkuussa 2023 logistiikkapäällikköindeksi laski viidettä kuukautta peräkkäin ennätyksellisen alas 45,6:een, mikä osoittaa, että logistiikka-ala supistuu jälleen, lähinnä varastojen vetämänä. Varastojen määrä jatkoi laskuaan (-6,5 42,9:ään, joka on toiseksi alhaisin ennätyslukema). Kausiluonteisuus tarkoittaa, että tämän arvon pitäisi tulla pian, mutta on joitakin merkkejä siitä, että näin ei ehkä tapahdu. Myös varastokustannusten kasvu laski (-7,3 57,1:een). Samaan aikaan varastojen vähenemisellä oli selvä vaikutus varastointialaan, sillä varastointikapasiteetti (+6,8 63,5:een), varastojen käyttöaste (+2,1 56,8:een) ja varastointihinnat (+0,6 63,3:een) kasvoivat. Myös kuljetuskäyttö (+1,3 - 46,8) ja kuljetushinnat (+4,8 - 32,8) supistuvat, mutta hitaammin. Vastaajat olivat puolestaan hieman optimistisia trendin kääntymisen suhteen ja odottivat 55,4 prosentin kasvua seuraavien 12 kuukauden aikana.

- EU: Euroalueen tuottajahinnat laskivat toukokuussa 2023 1,9 % kuukausitasolla, mikä oli viides peräkkäinen laskukuukausi, kun markkinaodotukset olivat 1,8 %:n laskua. Hintojen lasku johtui suurelta osin energiakustannusten jyrkästä laskusta, joka laski 5,0 %. Lisäksi välituotteiden hinta laski 1,0 % ja kestokulutustavaroiden hinta laski 0,1 %. Samaan aikaan tuotantohyödykkeiden kustannukset pysyivät ennallaan, ja kestokulutustavaroiden kustannukset nousivat 0,3 %. Ilman energian vaikutusta tuottajahinnat laskivat toukokuussa edelleen 0,4 % huhtikuun 0,2 %:n laskun jälkeen.

- EU: Kesäkuun 2023 HCOB Eurozone Composite PMI tarkistettiin alaspäin 49,9:ään alkuperäisestä arviosta 50,3, kun se toukokuussa oli 52,8. Viimeisimmät ostopäälliköt' indeksit osoittivat, että euroalueen talous pysähtyi tehtaan tuotannon syvenevän laskun ja palvelualan toiminnan heikomman laajentumisen keskellä. Uudet tilaukset laskivat hieman ensimmäistä kertaa sitten tammikuun. Myös työpaikkojen luomisen vauhti hidastui hitaimmaksi neljään kuukauteen, kun tehtaiden palkkasumma laski ensimmäistä kertaa sitten tammikuun 2021 ja töiden määrä väheni kolmatta kuukautta peräkkäin. Hintarintamalla tuotantopanosten inflaatio laski kahden ja puolen vuoden alimmalle tasolle, kun taas tuotantokustannusinflaatio oli heikoin sitten maaliskuun 2021. Lopuksi, yritysten tunnelmat laskivat alimmalle tasolleen tähän mennessä vuonna 2023.

- EU: Kesäkuun 2023 HCOB Euroalueen palvelualan PMI-indeksi tarkistettiin alaspäin 52,0:een, kun alkuperäinen arvio oli 52,4 ja lopullinen lukema oli 55,1 toukokuussa. Vaikka se oli merkki kasvun jatkumisesta, se oli vaatimaton ja heikoin sitten tammikuun. Uusien työpaikkojen kasvuvauhti hidastui kesäkuussa hitaimmaksi viiteen kuukauteen, kun myynti ulkomaisille asiakkaille heikkeni. Keskeneräisten töiden määrä pysyi pitkälti vakaana, ja työpaikkojen luomisen vauhti hidastui hitaimmaksi kolmeen kuukauteen. Hintarintamalla tuotantopanosten inflaatio hidastui alimmalle tasolleen 25 kuukauteen, ja tuotantokustannusinflaatio oli heikoin sitten lokakuun 2021. Lopuksi yritysten luottamus laski alimmalle tasolleen tähän mennessä tänä vuonna.

- UK: Kesäkuulle 2023 S&P Global/CIPS UK Composite Purchasing Managers Index vahvistettiin 52,8:ksi, kun se edelliskuussa oli 54. Viimeisimmät tiedot osoittivat, että yksityisen sektorin tuotanto laajeni hitaimmin sitten maaliskuun, kun palvelualan toiminnan tasainen kasvu oli ristiriidassa teollisuustuotannon laskun kanssa. Kaiken kaikkiaan yksityisen sektorin uudet tilaukset kasvoivat kesäkuussa vain vähän, kun taas työllisyys lisääntyi ja tilauskannat vähenivät eniten tänä vuonna. Hintarintamalla panoskustannusinflaatio oli alhaisin sitten helmikuun 2021, kun taas veloitushinnat nousivat hitaimmin 26 kuukauteen.

-  UK: S&P Global/CIPS UK Services PMI kesäkuussa 2023 vahvistettiin 53,7:ään, joka on alhaisin kolmeen kuukauteen. Lukema viittasi palvelusektorin toiminnan hitaampaan, vaikkakin jatkuvaan laajentumiseen yritysten ja kuluttajien kulutuksen pysyessä joustavana, vaikka kasvavat inflaatiopaineet painavat budjettia. Yritystoiminta ja uudet työpaikat kasvoivat hitaammin, kun taas vientimyynti oli melko valoisaa huolimatta jatkuvista raporteista Brexitiin liittyvistä kaupan rajoituksista. Samaan aikaan työpaikkojen luomisen vauhti kiihtyi nopeimpaan tahtiin sitten syyskuun 2022, mikä auttoi lisäämään yritysten kapasiteettia, mikä puolestaan johti kokonaisuutena työruuhkan vähenemiseen ensimmäistä kertaa sitten tammikuun. Hintarintamalla panoskustannusinflaatio laski alimmalle tasolleen sitten toukokuun 2021, ja myös hintojen nousu hidastui. Lopuksi palveluntarjoajat ovat edelleen optimistisia kasvunäkymiensä suhteen.

- GE: HCOB German Composite Purchasing Managers' Index for June 2023 tarkistettiin hieman alaspäin 50,6:een alustavasta 50,8:n lukemasta, mikä viittaa yksityisen sektorin toimeliaisuuden pienimpään laajentumiseen viiteen kuukauteen. Palvelut pysyivät kasvun pääasiallisena veturina, vaikkakin hitaammalla tahdilla (54,1 vs. 57,2), kun taas teollisuuden alamäki syveni (40,6, heikoin sitten toukokuun 2020). Kysyntäolosuhteet heikkenivät, kun teollisuuden uudet tilaukset laskivat jyrkästi, ja uusien yritysten kokonaistulot vähenivät nopeimmin sitten joulukuun. Samaan aikaan palvelualan työllisyyden nopea kasvu on vastakkain tehdastyövoiman kasvun lähes pysähtymisen kanssa. Hintarintamalla tuotantopanosten inflaatio hidastui edelleen, kun teollisuuden ostohintojen lasku kiihtyi. Tuotantohintainflaatio pysyi sitkeämpänä, vaikka se laski myös 28 kuukauden alimmalle tasolle palvelujen hintojen jyrkän nousun vuoksi. Lopuksi, hyödykkeitä tuottava sektori oli ensisijaisesti vastuussa yritysten luottamuksen heikkenemisestä.

- GE: Kesäkuussa 2023 HCOB German Services PMI vahvistui 54,1:een, joka on alhaisin kolmeen kuukauteen, kun se toukokuussa oli 11 kuukauden korkeimmillaan 57,2. Indeksi viittasi palvelusektorin kasvun hidastumiseen, mikä on merkki siitä, että kysynnän viimeaikainen elpyminen on menettämässä voimaa. Uusien yritysten tulo on ollut hitaampaa, ja raporttien mukaan korkea inflaatio on supistanut asiakkaiden menoja. Lisäksi ulkomaisilta asiakkailta saatu uusi tuotanto väheni hieman. Samaan aikaan työllisyysaste nousi ja saavutti huhtikuun 17 kuukauden huippulukeman. Tämä ylimääräinen henkilöstökapasiteetti vaikutti osaltaan siihen, että kesäkuussa tilauskanta laski ensimmäisen kerran viiteen kuukauteen. Hintarintamalla yleiskustannusinflaatio laski alimmalle tasolleen sitten toukokuun 2021, mutta pysyi kuitenkin korkeana palkkakustannusten nousun ja korkojen nousun aiheuttaman paineen alla. Lopuksi, yritysten optimismi näkymien suhteen laski alimmalle tasolleen tähän mennessä tänä vuonna.

- IT: HCOB Italian palvelualan PMI laski 52,2:een kesäkuussa 2023 toukokuun 54:stä, kun ennuste oli 53, kun asiakkaiden epävarmuus ja korkojen nousu painoivat myyntiä. Vaikka se oli heikoin neljään kuukauteen, se viittasi edelleen palvelusektorin laajenemiseen. Uusien yritysten ja työllisyyden kasvu heikkeni. Samaan aikaan hintapaineet ovat laantuneet lähinnä polttoainekustannusten vuoksi, kustannusinflaatio laski alimmalle tasolleen kahteen vuoteen. Palkat ovat kuitenkin tiettävästi nousseet, ja myös tavarantoimittajat nostavat hintoja. Lopuksi, yritysten tulevaisuudennäkymät pysyivät myönteisinä, mutta laskivat kuuden kuukauden alimmilleen, koska jotkin yritykset ilmaisivat huolensa korkeista lainakustannuksista ja jatkuvasta inflaatiosta.

- SW: Ruotsin palvelualan PMI laski 46,1:een kesäkuussa 2023 edelliskuun 49,2:sta, kun markkina-arvio oli 47,1, mikä on edelleen selvästi alle 56,2:n historiallisen keskiarvon. Kyseessä oli toinen peräkkäinen supistumiskuukausi ja alhaisin lukema neljään kuukauteen, mikä johtui tilausten (45,40 - 48,89 toukokuussa), liiketoiminnan (46,46 - 50,55) ja työllisyyden (49,02 - 53,93) laskusta. Samaan aikaan toimitusajat (44,15 vs. 43,08) paranivat, mutta jäivät alle 50 pisteen rajan. Hintarintamalla tuotantopanoskustannukset laskivat jyrkästi 50,6:een (vs. 56,8), mikä on alhaisin taso kolmeen vuoteen. Tulevaisuutta ajatellen Swedbank PMI-analyytikot totesivat, että palvelusektorin laskuriskit ovat edelleen suuret asuntorakentamisen vähenemisen ja kotitalouksien ostovoiman laskun vuoksi.

- AU: Aigroup Australian teollisuusindeksi laski kesäkuussa 2023 1,1 pistettä -11,9 pisteeseen, ja pysyi supistuneena 14. peräkkäisen kuukauden. Työllisyys (-1,1 pistettä -11,0 pisteeseen) ja uudet tilaukset (-7,3 pistettä -15,8 pisteeseen) laskivat, kun taas toiminta laski hitaammin (+3,2 pistettä -11,5 pisteeseen). Kemianteollisuuden ja liike-elämän palvelujen toimialakohtaiset supistumiset johtivat teollisuuden taantuman pahenemiseen. Rakennustuotanto sen sijaan elpyi kuukausien vaisun kehityksen jälkeen. Hintaindikaattorit nousivat kaikki kesäkuussa, mikä viittaa siihen, että inflaatiopaineet eivät ole vielä ohi. Keskipalkkojen mittari nousi 11,6 prosenttia kireiden työmarkkinoiden keskellä.

- CN: Caixin China Composite Services PMI laski 53,9:ään kesäkuussa 2023 edellisen kuukauden 57,1:stä. Tiedot osoittivat, että palvelusektorin toiminta laajeni kuudetta kuukautta peräkkäin, mutta se oli heikoin kuukausi sitten tammikuun kysynnän hidastuessa. Uudet tilaukset hidastuivat kuuden kuukauden alimmalle tasolleen, vaikka raporttien mukaan uusi vientiliiketoiminta kasvoi tasaisesti, vaikka kasvuvauhti laski hitaimmaksi sitten tammikuun. Samaan aikaan palkkasumma kasvoi viidettä kuukautta peräkkäin, ja työpaikkoja syntyi nopeimmin kolmeen kuukauteen. Hintarintamalla tuotantopanosten hinnat nousivat tasaisesti henkilöstökustannusten ja raaka-aineiden hintojen nousun vuoksi. Samaan aikaan tuotantokustannukset nousivat vain vähän kovan kilpailun keskellä. Lopuksi yritysten tunnelmat paranivat ensimmäistä kertaa viiteen kuukauteen, kun toivotaan talouden vahvistuvan ja uusien työpaikkojen lisääntyvän kasvun tukemiseksi.

 

KATSEE ENNEN:

Tänään sijoittajien tulisi tarkkailla seuraavia tärkeitä tietoja:

- EUR: Saksan tehdastilaukset m/m, vähittäismyynti m/m, Espanjan 10-v joukkovelkakirjalainojen huutokauppa ja Ranskan 10-v joukkovelkakirjalainojen huutokauppa.

- GBP: Rakennusalan PMI.

- USD: Challenger Job Cuts y/y, ADP Non-Farm Employment Change, Unemployment Claims, Trade Balance, FOMC Member Logan Speaks, Final Services PMI, ISM Services PMI, JOLTS Job Openings, and Crude Oil Inventories

- JPY: 30-v joukkovelkakirjojen huutokauppa.

- AUD: Kauppatase.

- CAD:

 

KEY EQUITY & BOND MARKET DRIVERS:

Keskeiset tekijät osake- ja joukkovelkakirjamarkkinoilla ovat tällä hetkellä:

- GE: Saksan 10-vuotisten valtionlainojen tuotto on noussut 2,5 prosenttiin, korkeimmalle tasolleen sitten kesäkuun 19. päivän, kun odotetaan korkojen jatkuvaa ja pitkäkestoista nousua. Koska inflaatio on edelleen reilusti Fedin 2 prosentin tavoitteen yläpuolella ja työmarkkinat ovat vahvat, Yhdysvaltain päättäjät katsoivat tarpeelliseksi säilyttää haukkamaisen asenteensa, kuten liittovaltion avomarkkinakomitean viimeisimmän kokouksen pöytäkirjasta käy ilmi. EKP:n odotetaan jatkavan korkojen nostamista koko vuoden ajan, ja talletuskoron odotetaan olevan korkeimmillaan 4 prosentissa vuoden loppuun mennessä. Viimeaikaiset taloustiedot viittaavat kuitenkin inflaatiopaineiden ja talouskasvun hidastumiseen euroalueella. EKP:n poliittinen päättäjä Joachim Nagel ilmaisi uskovansa, että korkoja olisi nostettava edelleen, mutta varoitti samalla julistamasta uutta korkeiden korkojen aikakautta, kun taas hänen kollegansa Ignazio Visco Visco ehdotti, että EKP voisi saavuttaa inflaatiotavoitteensa pitämällä korot ennallaan tietyn ajanjakson ajan sen sijaan, että se nostaisi niitä edelleen.

- UK: Britannian 10 vuoden gilttojen tuotto on noussut 4,5 prosenttiin, korkeimmalle tasolleen sitten 28. syyskuuta, kun odotetaan, että korkojen nousu jatkuu pidempään. Äskettäin julkaistu liittovaltion avomarkkinakomitean kokouksen pöytäkirja osoitti, että Fed lupasi pysyä haukkamaisesti tiukkojen työmarkkinoiden ja reilusti 2 prosentin tavoitteensa yläpuolella olevan inflaation keskellä. Myös Englannin keskuspankki jatkaa todennäköisesti korkojen nostamista huolimatta peloista Britannian mahdollisesta taantumasta. Yllättäen Englannin keskuspankki nosti viime kuussa ohjauskorkonsa 5 prosenttiin 4,5 prosentista, kun pääjohtaja Andrew Bailey korosti, että inflaatio näytti olevan odotettua sitkeämpi. Rahoitusmarkkinat hinnoittelevat nyt korkojen olevan korkeimmillaan 6,25 prosenttia joulukuussa.

- USA: Yhdysvaltain 10 vuoden valtionlainatuotot pysyttelivät 3,9 prosentin rajan yläpuolella, lähellä korkeinta tasoaan. maaliskuun alusta lähtien sen jälkeen, kun kesäkuussa pidetyn liittovaltion avomarkkinakomitean kokouksen pöytäkirja osoitti, että useimmat päättäjät olivat yhtä mieltä siitä, että vuoden 2023 lisäkorotukset ovat aiheellisia. Virkamiehet myönsivät, että vaikka inflaatio on viime aikoina hidastunut, se on edelleen reilusti Fedin 2 prosentin tavoitteen yläpuolella, ja korostivat samalla työmarkkinoiden jatkuvaa kireyttä. Silti huoli talouden hidastumisesta johti odotuksiin 25 peruspisteen koronnostosta keskuspankki'n tulevassa kokouksessa, jota seuraa tauko, joka poikkeaa FOMC'n talousennusteiden yhteenvedossa ehdotetusta 50 peruspisteen lisäkorotuksesta.

- US: Yhdysvaltain osakefutuurit laskivat keskiviikkona, ja Dow menetti yli 100 pistettä, kun taas S & amp;P 500 ja Nasdaq laskivat kumpikin lähes 0,4 prosenttia, kun sijoittajat palasivat itsenäisyyspäivän lomalta keskellä jatkuvaa huolta maailmantalouden terveydestä . Vauhdin menetys euroalueella oli suurempi kuin alun perin odotettiin, ja Kiinan PMI-palvelualan PMI-indeksi osoitti palvelualan jyrkkää hidastumista. Samaan aikaan kauppiaat pitävät silmällä Federal Open Market Committee -valiokunnan pöytäkirjoja, jotka on määrä julkaista myöhemmin päivällä, saadakseen lisää vihjeitä Fedin suunnitelmista, vaikka puheenjohtaja Powell on korostanut tarvetta uusiin koronnostoihin tänä vuonna. Tehdastilaukset on myös määrä toimittaa tänään, kun taas työllisyysraportti on määrä toimittaa perjantaina. Yritysrintamalla Netflix nousi 0,8 % premarket-kaupankäynnissä sen jälkeen, kun Goldman Sachs nosti osakkeen neutraaliksi myynnistä.

- JP: Japanin 10-vuotisen valtion joukkovelkakirjalainan tuotto nousi noin 0,4 prosenttiin, kun heikompi jeni nosti odotuksia siitä, että keskuspankki voi muuttaa tuottokäyrän ohjauspolitiikkaansa valuutan tukemiseksi. Japanin ylin valuuttadiplomaatti Masato Kaneda sanoi, että japanilaiset virkamiehet ovat lähes päivittäin tiiviissä yhteydessä Yhdysvaltain valtiovarainministerin Janet Yellenin ja muiden ulkomaisten kollegojen kanssa keskustellakseen valuutasta ja laajemmista rahoitusmarkkinoista. Japanin valtiovarainministeri Shunichi Suzuki vahvisti lausunnon, mutta ei antanut yksityiskohtia keskusteluista ja varoitti liiallisesta jenin myynnistä. Samaan aikaan Japanin keskuspankin pääjohtaja Kazuo Ueda totesi äskettäin, että on vielä matkaa kohti kestävää 2 prosentin inflaatiota ja riittävää palkkakehitystä. Japanin keskuspankki äänesti kesäkuun kokouksessaan yksimielisesti lyhyen aikavälin korkotavoitteeksi -0,1 % ja 10 vuoden joukkovelkakirjojen tuotoksi noin 0 %, mikä vastaa odotuksia.

 

JOHTAVAT MARKKINASEKTORIT:

Vahvat alat: Viestintäpalvelut, yleishyödylliset palvelut, kiinteistöt.

Heikot sektorit: Materiaalit, Energia, Teollisuus, Tietotekniikka, Rahoitus.

 

TOP CURRENCY & COMMODITIES MARKKINOIDEN AJURIT: 

Valuutta- ja raaka-ainemarkkinoiden tärkeimmät tekijät ovat tällä hetkellä:

- CAD: Kanadan dollari laski yli 1,325 dollariin nähden 22. kesäkuuta saavutetusta yhdeksän kuukauden huipputasosta 1,315 dollariin nähden, mihin painoivat Kanadan’n tärkeimpien vientituotteiden, energian ja metallien, hintojen heikkous ja vahvempi dollari, kun sijoittajat arvioivat edelleen Kiinan keskuspankin ja Yhdysvaltain keskuspankin rahapolitiikan näkymiä. Odotettua alhaisempi kotimainen inflaatiovauhti vähensi odotuksia siitä, että Kanadan keskuspankki jatkaa politiikan kiristämistä. Kokonaisinflaatio hidastui toukokuussa 3,4 prosenttiin, mikä vastasi keskuspankin ennustetta, jonka mukaan kesän hintojen kasvun pitäisi hidastua 3 prosenttiin, kun taas ydintietojen hidastuminen 3,7 prosenttiin ylitti odotukset ja vähensi huolta tahmeasta inflaatiosta. Huolet sitkeästä inflaatiosta saivat keskuspankin yllättämään markkinat nostamalla ohjauskorkoaan 25 peruspisteellä kesäkuussa ja jatkamaan kiristämissykliä maaliskuun tauon jälkeen.

- EUR: Euro liikkui 1,09 dollarin tuntumassa, kun sijoittajat arvioivat pidemmän aikavälin koronnostojen todennäköisyyttä niiden tietojen perusteella, jotka viittasivat hitaampaan talouskasvuun ja inflaatiopaineiden lieventymiseen euroalueella. Viimeisin PMI-raportti osoitti euroalueen talouden pysähtyneen kesäkuussa, mikä johtui teollisuuden jyrkästä laskusta ja palvelualan toiminnan hitaammasta kasvusta. Samaan aikaan yleisinflaatio laski 5,5 prosenttiin eli alimmalle tasolle sitten tammikuun 2022, kun taas tuottajahinnat laskivat toukokuussa 1,5 prosenttia, mikä oli ensimmäinen kuukausittainen supistuminen yli kahteen vuoteen. Ydinindikaattorit jatkoivat kuitenkin nousuaan ja ylittivät EKP'n 2 prosentin tavoitteen. Saksan poliittinen päättäjä Nagel toisti uskonsa lisäkoronkorotusten tarpeeseen, kun taas Italian poliittinen päättäjä Ignazio Visco ehdotti, että EKP voisi tehdä enemmän pitämällä korot tietyn ajan sen sijaan, että se nostaisi niitä jatkuvasti. korkoa inflaatiotavoitteensa saavuttamiseksi.

- NZD: Uuden-Seelannin dollari nousi keskiviikkona kahden viikon huippuun 0,6195 dollariin ja vahvistui neljännen kerran peräkkäin sen jälkeen, kun Australian keskuspankki piti käteiskoron tiistaina. Samaan aikaan Uuden-Seelannin keskuspankki pitää rahapoliittisen kokouksensa ensi viikolla keskellä kasvavia odotuksia siitä, että virallinen käteiskorko pysyy korkeana pidempään korkean inflaation jatkuessa. Lokakuusta 2021 lähtien keskuspankki on nostanut lainakustannuksia 525 peruspisteellä 14 vuoden korkeimpaan 5,5 prosenttiin. Yritysten luottamus maassa parani toisella vuosineljänneksellä, ja kuluttajien luottamus vahvistui kesäkuussa korkeimmalle tasolleen 17 kuukauteen. Tietorintamalla Core Logic'in uusin asuntojen hintaindeksi laski 1,2 prosenttia kesäkuussa sen jälkeen, kun se oli laskenut 0,7 prosenttia toukokuussa, kun kysyntä heikkeni korkeampien korkojen vuoksi. Samaan aikaan Yhdysvaltain dollari-indeksi oli vähän muuttunut noin 103,1:ssä ennen viimeisintä Fedin poliittisen kokouksen pöytäkirjaa, joka antaa lisää vihjeitä Yhdysvaltain korkojen suunnasta.

- GLD: Kullan hinta laski keskiviikkona alle 1 920 dollarin unssilta ja lähestyi alhaisimpia tasoja, joita ei ole nähty maaliskuun puolivälin jälkeen, kun sijoittajat tarkastelivat FOMC:n viimeisintä pöytäkirjaa, joka osoitti, että lähes kaikki Fedin virkamiehet odottivat, että korkojen lisäystä tarvittaisiin prosentteja. Samaan aikaan muut suuret keskuspankit, mukaan lukien EKP, BoE ja Bank of Canada, jatkavat edelleen kiristämistä, kun taas Australian keskuspankki piti korot 4,1 prosentissa aiemmin tällä viikolla. Toisaalta sijoittajat ovat tulleet yhä huolestuneemmiksi maailmantalouden terveydestä, ja pelko siitä, että kiristämisen jatkaminen ajaa taloudet taantumaan, kasvaa.

- URN: Uraanin hinta laski alle 56 dollarin paunalta ja jatkoi luisumistaan kolmatta viikkoa sen jälkeen, kun se oli kesäkuussa saavuttanut 14 kuukauden huipun 57,75 dollarissa, kun makrotalouden vastatuulet pitivät energiahyödykkeisiin kohdistuvia paineita yllä kaikkialla. Hinnat pysyivät silti 14 prosenttia korkeammalla tasolla kuin vuoden alussa, kun pitkän aikavälin kysyntä on kasvanut ja lyhyemmän aikavälin tarjontaan liittyy riskejä. Yhdysvaltain hallituksen komiteat ovat hyväksyneet kaksi lakiehdotusta Venäjän uraanintuonnin kieltämiseksi, ja ne ovat samaa mieltä monien eurooppalaisten energiayhtiöiden kanssa, jotka ovat vapaaehtoisesti välttäneet venäläisiä toimituksia. Kehitys on painostanut tuontia rikastetun ydinpolttoaineen johtavalta tuottajalta, jonka osuus maailman tarjonnasta on lähes puolet, ja aiheuttanut paineita länsimaisten harvojen muuntamoiden ja rikastamoiden kapasiteetille.

 

PÄIVÄN KAAVIO

Hopean hinta nousi yli 23 dollarin unssilta ja jatkoi elpymistään kesäkuun 22. päivän kolmen kuukauden alimmasta 22,2 dollarista. Hopean hinta menestyi kullan hintaa paremmin, koska tiukka tarjonta ja vahva teollinen kysyntä olivat tärkeämpiä kuin Fedin haukkamaiset näkymät. Meksikon sääntelyn muutokset vaikeuttavat kaivosjättien mahdollisuuksia saada maksua mineraaliluvista. Tämä voi saada yritykset lopettamaan investoinnit uusiin hankkeisiin ja vahingoittaa maailman suurinta tuottajaa. Myös Perun vuoden 2023 neljän ensimmäisen kuukauden aikana tuottaman hopean määrä oli 7 % pienempi kuin viime vuonna samaan aikaan. Hopea'n osuus teollisuusresurssina kasvaa myös aurinkopaneelien kasvavan kysynnän vuoksi erityisesti Kiinassa. The Silver Instituten raportin mukaan aurinkopaneeleita valmistavat yritykset käyttävät 14 prosenttia maailman hopeasta.

 

Pitkän aikavälin kanavien kaupankäyntistrategia: (Hopea).Taikakehys (D1). Tensisijainen vastarinta potentiaalinen (kohdealue) on noin (23,385 & 24,665). Ensisijainen tuki jolla on potentiaalinen  (konsolidointialue) on noin (24.665). Siksi seuraava todennäköisin hintaliike on (nousu/konsolidaatio) trendi. (*Katso kaikki muut yksityiskohdat kaaviosta).

 

Start trading in four simple steps

1. Register

Open your live trading account

2. Verify

Upload your documents to verify your account

3. Fund

Deposit funds directly into your account

4. Trade

Start trading and choose from 130+ instruments

Demo account

The Blue Suisse Trading Account with virtual funds in a risk-free environment

Demo account

Live account

The Blue Suisse Trading Account in our transparent live model environment

Open an Account
Risk Warning; CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 58.58% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money.
x
Spotify Logo Apple Podcasts Logo Anchor Podcasts Logo