GLOBALE KAPITALMARKEDER OVERSIGT, ANALYSE OG FREMSKRIVNINGER:

Author: Dr. Alexander APOSTOLOV (researcher at Economic Research Institute at BAS)

De amerikanske aktier faldt i den tidlige handel og endte for det meste lavere onsdag, hvor Dow faldt 110 point og S&P 500 faldt 0,2%, da markederne indregnede yderligere handelsbarrierer fra Kina, nedskæringer i olieproduktionen fra OPEC+-medlemmer og det seneste resumé af FOMC-mødet. Dokumentet bemærkede, at udvalgets medlemmer for det meste var for at sætte Fed's stramningscyklus på pause for yderligere at vurdere, hvordan økonomien skrider frem med højere renter. Alligevel var beslutningstagerne enige om, at der stadig kan være behov for flere renteforhøjelser, da inflationen forbliver stædigt høj, og arbejdsmarkedet forbliver stramt. Tidligere fortsatte investorerne med at bekymre sig om den amerikanske økonomis sundhed, efter at de seneste data viste, at fabriksordrerne faldt mere end forventet. På en mere positiv måde undgik Nasdaq 100 tab, og Meta steg med 3,2 % forud for lanceringen af Threads-appen.

Canada S&P/TSX composite index faldt 0,5 % til 20.110 onsdag og vendte dermed gårsdagens gevinster, da ressourcerne udsatte industrien for stress forud for offentliggørelsen af det seneste FOMC-referat. Minearbejdere og energiproducenter faldt begge i gennemsnit 0,5 procent, da råvaremarkederne fortsatte med at bekymre sig om en aftagende global økonomi og dens indvirkning på efterspørgslen efter naturressourcer. Suncor Energy, Canadian Natural Resources og Barrick Gold ligger alle og svæver i det røde felt. I mellemtiden faldt Teck Resources med 1% på trods af, at Kina begrænsede eksporten af gallium og germanium.

Det rubelbaserede MOEX Russia-indeks lukkede lige under flatline på 2.805 onsdag og vendte dermed gevinsterne fra den foregående session, da tab i energisektoren opvejede beskedne gevinster andre steder på børsen. Den foretrukne aktie Bashneft fortsatte med at føre an i tabene blandt energiproducenterne og faldt med 2,2% forud for morgendagens deadline for udbytte, da investorerne fortsatte med at udtrykke pessimisme omkring selskabets udbetaling. Transneft og Rosneft havde også tab, og de seneste tal fra finansministeriet viste, at den russiske stats energiindtægter ikke nåede regeringens mål i endnu en måned, hvilket fik finansministeriet til at starte en ny runde med salg af udenlandsk valuta. I første halvdel af 2023 faldt indtægterne fra olie- og gasbudgettet med 47% i forhold til året før til 3,38 billioner rubler, da den vestlige olieembargo og Kinas aftagende økonomi tyngede den russiske energiefterspørgsel.

De europæiske aktiemarkeder faldt yderligere onsdag, med DAX 40 i Tyskland ned 0,7% til 15.930 og STOXX 600 ned 0,8% til 458, midt i fortsatte beviser på, at ECB's stramning af pengepolitikken havde en større negativ indvirkning på den europæiske økonomi. PMI-opdateringen for juni viste, at aktiviteten i den private sektor i eurozonen faldt en smule for første gang i seks måneder, da nedgangen i vareproducenterne blev dybere, og væksten i servicesektoren aftog. Hvad angår pengepolitikken, gentog ECB's Joachim Nagel sin overbevisning om, at renterne skal stige yderligere, men han udtrykte forsigtighed med at annoncere en ny æra med høje renter. Bekymringer om lav efterspørgsel tvang energiproducenter og -distributører til at falde kraftigt i løbet af sessionen, hvor Siemens Energy, Enel og Total Energy faldt mellem 5% og 2%. Finansvirksomhederne faldt også, og Allianz faldt med 2,6 procent. FTSE MIB udvidede de tidlige tab og lukkede 0,6 procent lavere på 28.220 onsdag, da nye makroøkonomiske data understregede Europas kamp med højere låneomkostninger forud for yderligere renteforhøjelser fra Den Europæiske Centralbank. PMI-dataene afspejlede en nedgang i Italiens private sektor, i tråd med en afmatning i resten af eurozonen, da væksten i servicesektoren aftog, og nedgangen i vareproducenterne accelererede. De tunge forsyningsselskaber førte an i tabene i Milano, hvor Enel faldt med mere end 2 procent og dermed vendte den foregående sessions gevinster fuldstændigt. CAC 40-indekset fortsatte med at falde onsdag og lukkede på 7311 point, et fald på ca. 0,8 procent, hvilket er den tredje session i træk med fald. Folk er i stigende grad bekymrede for den globale økonomis sundhed, og referatet fra mødet i Federal Open Market Committee forventes senere på dagen. De seneste data viste, at Kinas servicesektor ekspanderede i det svageste tempo i fem måneder i juni, hvilket øger tegnene på et svagt opsving, mens aktiviteten i eurozonen faldt lidt i juni, hvilket peger på endnu et kvartal med nedgang i BNP. I mellemtiden krympede Frankrigs dominerende servicesektor i sidste måned for første gang siden januar. Blandt de individuelle aktier faldt Axa (-3,6%), Kering (-2,9%), WorldCom (-2,7%) og ArcelorMittal (-2%).) klarede sig dårligst; Renault (+2,6%), Essilorluxottica (+1,6%) og Airbus (+1,2%) var de største vindere. IBEX 35 faldt for anden gang og faldt med 1,06% til 9.486 onsdag og klarede sig dårligere end sine europæiske konkurrenter, tynget af energiselskaber og stålproducenter. På den makroøkonomiske front absorberede investorerne svage PMI'er for Eurozonen og Kina, mens de ventede på referatet fra FOMC. I Spanien oplevede den private sektor den laveste vækstrate siden januar. Dagens største tabere var Solaria Energia (-5,62%), Acciona Energia (-4,16%) og Acciona (-3,66%). På den anden side steg Indra Sistemac med 2,09 %.

FTSE 100 udvidede de tidlige tab og lukkede 1% lavere på 7.447 onsdag, det laveste niveau i tre måneder, da bekymringer om, at høje renter vil hæmme virksomhedernes resultater, fortsat tyngede det europæiske aktiebenchmark. Ressourcesektoren klarede sig dårligst med BP, Shell og Anglo American, der alle faldt med mere end 2 % på grund af negative udsigter for efterspørgslen efter råvarer. Finanssektoren endte også lavere, med Prudential nede med 4 %, da de høje renter modvirkede køb af realkreditlån. Uden for det toneangivende indeks faldt SIG-aktierne med 5 %, efter at selskabet havde meddelt, at driftsresultatet for hele året ville blive "tæt på den lave ende af markedets forventninger".

Hongkong Hang Seng Index faldt 305,30 point, eller 1,57%, og lukkede på 19.110,37 onsdag, hvilket afbrød to dages fremgang, efter at private undersøgelsesdata viste, at aktiviteten i servicesektoren steg i det langsomste tempo i fem måneder i juni, hvilket gav næring til optimismen om et støt opsving i Kinas økonomi. Følelsesmæssigt svækket. Der var også mere forsigtighed forud for de kinesiske inflationsdata, som kommer senere på ugen, da deflationsrisikoen fortsat tynger økonomien. I mellemtiden faldt de amerikanske aktiefutures kraftigt på grund af bekymring for, at Fed's stramningspolitik kunne føre USA ind i en recession. De handlende afventer Federal Open Market Committee's junimøde senere på dagen, da de ønsker at få indsigt i vejen for fremtidige amerikanske renteforhøjelser. Skaden var udbredt, og finans-, forbruger- og teknologiaktier faldt kraftigt. TopSports International styrtdykkede med 6,9 % efterfulgt af Zhongsen Group (-5,3 %), Country Garden Holdings. (4,9 %), Innovative Biotech (-4,7 %), Hanso Pharmaceutical (-4,3 %) og Meituan (-2,4 %).

Onsdag faldt Nikkei 225 med 0,3 procent og lukkede under 33.350, og Topix faldt med 0,4 procent og lukkede på 2.297. Det var anden session i træk med fald, da investorerne forblev forsigtige, mens de ventede på nye signaler fra markedet. Investorerne fordøjede også data, der viste, at aktiviteten i Japans servicesektor fortsatte med at ekspandere i juni, men i det langsomste tempo i fire måneder. Mitsubishi UFJ (-0.1%), Tokyo Electron (-0.1%)

Brasiliens Ibovespa-indeks slettede tidlige tab og lukkede 0,4 procent højere på 119.549 onsdag, hvilket reducerede tabene fra den foregående session, da investorerne fortsatte med at positionere sig til regeringens afsløring af nye finanspolitiske regler og skattereformer. Husets formand Arthur Lira fastholder forventningen om en plenarafstemning om lovforslaget på fredag, på trods af oppositionens pres for det modsatte. Udviklingen af de nævnte regler var i centrum for opmærksomheden på de brasilianske aktiemarkeder, da den brasilianske centralbank gentagne gange citerede finanspolitiske risici som årsager til det høje niveau for realrenten i landet. I mellemtiden viste en ny PMI-undersøgelse, at væksten i landets private sektor aftog mere end forventet i juni, da den dominerende servicesektor mistede momentum, og fremstillingsaktiviteten faldt i et hurtigere tempo.

 

GENNEMGANG AF DE SENESTE ØKONOMISKE DATA:

Gennemgang af de seneste økonomiske nyheder, de mest kritiske data er:

- USA: Referatet fra det seneste møde viste, at næsten alle FOMC-deltagere mente, at det var passende at holde Fed funds rate stabil i juni, fordi det ville give dem mere tid til at vurdere økonomiens fremskridt mod maksimal beskæftigelse og prisstabilitet. Nogle medlemslande går dog ind for en stigning på 25 basispoint. Alle embedsmænd forventede fortsat, at en restriktiv holdning ville være passende, da inflationen forblev et godt stykke over målet på 2 procent, og arbejdsmarkedet forblev meget stramt, og næsten alle så behovet for at hæve låneomkostningerne igen i år. Mange argumenterede også for, at en yderligere opbremsning i den politiske beslutningsproces ville være passende for at give mere tid til at observere virkningen af den kumulative stramning og vurdere dens implikationer for politikken. Fed fastholdt målet om en rente på 5%–5,25% i juni.e, en beslutning truffet af Fed-formanden, som gentagne gange har understreget behovet for yderligere renteforhøjelser i år.

- USA: De amerikanske aktier fortsatte deres svage udvikling onsdag, hvor Dow Jones faldt med 100 point, og S&P 500 svævede en smule i rødt, da markederne vurderede referatet fra Federal Open Market Committee's seneste rentesættende møde. I referatet noteres det, at komitéens medlemmer fandt det passende at sætte den igangværende stramningscyklus på pause, så der kunne indsamles yderligere data for at vurdere, hvordan økonomien tilpassede sig de højere låneomkostninger. Der er dog stadig konsensus om, at inflationen fortsat er for høj, og at der sandsynligvis kommer yderligere renteforhøjelser på det kommende møde. Aktierne åbnede igen efter helligdagen Independence Day, og investorerne fortsatte med at bekymre sig om økonomiens sundhed, efter at de seneste data viste, at fabriksordrerne faldt mere end forventet. Til gengæld undgik Nasdaq 100 tab på grund af gevinster i Meta og Alphabet.

- USA: Sammenlignet med den foregående måned i maj 2023 steg nye ordrer på amerikanske fremstillede varer med 0,3%, det samme tempo som i den foregående periode, men under konsensusestimatet på 0,8%. Især efterspørgslen efter transport forblev den primære drivkraft bag væksten med en stigning i ordrerne på 3,8 %, primært drevet af civile fly og skibe, efter en stigning på 4,8 % i april. Efterspørgslen på elektrisk udstyr, apparater og komponenter (1,9% til -2,8%), computere og elektronik (0,3% til -1,8%), maskiner (1,2% til 0,4%), primære metaller (0,4% til -0,5%) og forarbejdede metalprodukter (0,1% vs. -0,2%) steg også. Endelig faldt efterspørgslen efter ikke-varige goder med 1,2% efter et fald på 0,7% i april.

- USA: I juni 2023 faldt logistikchefindekset for femte måned i træk og ramte et rekordlavt niveau på 45,6, hvilket indikerer, at logistikbranchen igen trækker sig sammen, primært på grund af lagerbeholdninger. Lagerbeholdningen fortsatte med at falde (-6,5 til 42,9, det næstlaveste niveau nogensinde). Sæsonudsving betyder, at denne værdi burde komme snart, men der er nogle signaler om, at det måske ikke sker. Væksten i lageromkostningerne faldt også (-7,3 til 57,1). Samtidig havde reduktionen i lagerbeholdninger en klar indvirkning på lagerindustrien, hvor lagerkapaciteten (+6,8 til 63,5), lagerudnyttelsen (+2,1 til 56,8) og lagerpriserne (+0,6 til 63,3) alle steg. Også transportudnyttelsen (+1,3 til 46,8) og transportpriserne (+4,8 til 32,8) er faldende, men i et langsommere tempo. Respondenterne var i mellemtiden noget optimistiske med hensyn til udviklingen og forventede en vækstrate på 55,4 i løbet af de næste 12 måneder.

- EU: Eurozonens producentpriser faldt med 1,9 % måned-til-måned i maj 2023, den femte måned i træk med fald, sammenlignet med markedets forventninger om et fald på 1,8 %. Prisfaldet skyldtes i høj grad et kraftigt fald i energiomkostningerne, som faldt med 5,0 %. Derudover faldt prisen på mellemprodukter med 1,0 %, og prisen på ikke-varige forbrugsgoder faldt med 0,1 %. I mellemtiden var prisen på kapitalgoder uændret, og prisen på varige forbrugsgoder steg med 0,3 %. Hvis man ser bort fra effekten af energi, faldt producentpriserne stadig med 0,4 % i maj efter at være faldet med 0,2 % i april.

- EU: For juni 2023 blev HCOB Eurozone Composite PMI revideret ned til 49,9 fra et oprindeligt skøn på 50,3, ned fra 52,8 i maj. De seneste indkøbschefers indeks viste, at eurozonens økonomi er gået i stå på grund af et dybere fald i fabriksproduktionen og en svagere ekspansion i servicesektorens aktivitet. Nye ordrer faldt en smule for første gang siden januar. Tempoet i jobskabelsen faldt også til det laveste i fire måneder, da fabrikslønningerne faldt for første gang siden januar 2021, og efterslæbet af arbejde faldt for tredje måned i træk. På prisfronten faldt inflationen i inputomkostninger til det laveste niveau i to og et halvt år, mens inflationen i outputomkostninger var den svageste siden marts 2021. Endelig faldt erhvervsklimaet til det laveste niveau hidtil i 2023.

- EU: For juni 2023 blev HCOB Eurozone Services PMI revideret ned til 52,0 sammenlignet med et første skøn på 52,4 og en endelig aflæsning på 55,1 i maj. Selv om det er et tegn på fortsat vækst, var den beskeden og den svageste siden januar. Væksten i nye jobs faldt til det laveste niveau i fem måneder i juni, da salget til erhvervskunder blev forværret. Antallet af uafsluttede sager var stort set stabilt, og tempoet i jobskabelsen faldt til det laveste i tre måneder. På prisfronten faldt inflationen i inputomkostninger til det laveste niveau i 25 måneder, og inflationen i outputomkostninger var den svageste siden oktober 2021. Endelig faldt erhvervstilliden til det laveste niveau hidtil i år.

- Storbritannien: For juni 2023, S&P Global/CIPS UK Composite Purchasing Managers Index blev bekræftet til 52,8, ned fra 54 i den foregående måned. De seneste data viste, at produktionen i den private sektor voksede med den laveste hastighed siden marts, da en støt stigning i aktiviteten i servicesektoren stod i kontrast til endnu et fald i produktionen i fremstillingsindustrien. Samlet set steg nye ordrer i den private sektor kun marginalt i juni, mens beskæftigelsen steg, og efterslæbet faldt mest i år. På prisfronten var inflationen i inputomkostninger den laveste siden februar 2021, mens afgiftspriserne steg i det langsomste tempo i 26 måneder.

-  UK: S&P Global/CIPS UK Services PMI for juni 2023 blev bekræftet til 53,7, det laveste i tre måneder. Målingen tyder på en langsommere, om end vedvarende, udvidelse af aktiviteten i servicesektoren på baggrund af et robust forretnings- og privatforbrug, på trods af et stigende inflationspres, der tynger budgettet. Forretningsaktivitet og nye jobs voksede i et langsommere tempo, mens eksportsalget var et ret lyst punkt på trods af løbende rapporter om Brexit-relaterede handelsrestriktioner. I mellemtiden accelererede jobskabelsen til det hurtigste tempo siden september 2022, hvilket var med til at øge forretningskapaciteten, som igen førte til en samlet reduktion i efterslæbet af arbejde for første gang siden januar. På prisfronten faldt inflationen i inputomkostninger til det laveste niveau siden maj 2021, og prisstigningerne aftog også. Endelig er serviceudbyderne fortsat optimistiske med hensyn til deres vækstudsigter.

- GE: HCOB German Composite Purchasing Managers' Index for juni 2023 blev revideret en smule ned til 50,6 fra en foreløbig aflæsning på 50,8, hvilket peger på den mindste ekspansion i aktiviteten i den private sektor i fem måneder. Servicesektoren forblev den vigtigste drivkraft bag væksten, om end i et langsommere tempo (54,1 vs. 57,2), mens nedgangen i fremstillingsindustrien blev dybere (40,6, det svageste siden maj 2020). Efterspørgselsforholdene forværredes, da nye produktionsordrer faldt kraftigt, og den samlede tilstrømning af nye virksomheder faldt i det hurtigste tempo siden december. Samtidig står den hurtige vækst i beskæftigelsen i servicesektoren i kontrast til en næsten stagnerende vækst i arbejdsstyrken i industrien. På prisfronten faldt inflationen i inputomkostningerne yderligere, da faldet i indkøbspriserne i fremstillingsindustrien accelererede. Output-inflationen forblev mere vedholdende, selvom den også faldt til det laveste niveau i 28 måneder på grund af en kraftig stigning i servicepriserne. Endelig var den råvareproducerende sektor primært ansvarlig for et fald i erhvervstilliden.

- GE: For juni 2023 bekræftede HCOB German Services PMI på 54,1, det laveste i tre måneder, sammenlignet med et 11-måneders højdepunkt på 57,2 i maj. Indekset pegede på en opbremsning i væksten i servicesektoren, et tegn på, at det seneste opsving i efterspørgslen er ved at miste pusten. Tilstrømningen af nye virksomheder har været langsommere, og rapporter tyder på, at den høje inflation har presset kundernes udgifter. Derudover faldt ny produktion fra udenlandske kunder en smule. Samtidig steg beskæftigelsen og nåede i april det højeste niveau i 17 måneder. Denne ekstra bemandingskapacitet bidrog til det første fald i udestående forretninger i fem måneder i juni. På prisfronten faldt den samlede omkostningsinflation til det laveste niveau siden maj 2021, men forblev høj under pres fra stigende lønomkostninger og stigende renter. Endelig faldt virksomhedernes optimisme omkring fremtidsudsigterne til det laveste niveau hidtil i år.

- IT: HCOB Italian services PMI faldt til 52,2 i juni 2023 fra 54 i maj, sammenlignet med en prognose på 53, da kundernes usikkerhed og stigende renter tyngede salget. Selvom det var det svageste i fire måneder, pegede det fortsat på ekspansion i servicesektoren. Fremgangen i nye virksomheder og beskæftigelsen blev svækket. Samtidig er prispresset aftaget, primært på grund af brændstofomkostningerne, og omkostningsinflationen faldt til det laveste niveau i to år. Men lønningerne er angiveligt steget, og leverandørerne presser også priserne op. Endelig forblev erhvervslivets syn på fremtiden positivt, men faldt til det laveste niveau i seks måneder, da nogle virksomheder udtrykte bekymring over høje låneomkostninger og vedvarende inflation.

- SW: Det svenske PMI for servicesektoren faldt til 46,1 i juni 2023 fra 49,2 måneden før, mens markedets estimat var 47,1, hvilket stadig er et godt stykke under det historiske gennemsnit på 56,2. Det var den anden måned i træk med tilbagegang og den laveste måling i fire måneder, drevet af fald i ordrer (45,40 til 48,89 i maj), forretninger (46,46 til 50,55) og beskæftigelse (49,02 til 53,93). I mellemtiden blev leveringstiderne (44,15 vs. 43,08) forbedret, men forblev under 50-punktsgrænsen. På prisfronten faldt inputomkostningerne kraftigt til 50,6 (mod 56,8), det laveste niveau i tre år. Når vi ser fremad, siger Swedbank PMI-analytikere bemærkede, at nedadgående risici for servicesektoren fortsat er høje på grund af lavere boligbyggeri og faldende købekraft hos husholdningerne.

- AU: Aigroup Australian Industrial Index faldt 1,1 point til -11,9 i juni 2023 og forblev i tilbagegang for 14. måned i træk. Beskæftigelsen (-1,1 point til -11,0) og nye ordrer (-7,3 point til -15,8) faldt, mens aktiviteten faldt langsommere (+3,2 point til -11,5). Industrispecifikke sammentrækninger i den kemiske industri og forretningsservice førte til en forværring af recessionen i industrien. På den anden side steg byggeproduktionen igen efter flere måneders træghed. Endelig steg alle prisindikatorerne i juni, hvilket tyder på, at inflationspresset ikke er ovre endnu. Målingen af gennemsnitslønnen steg med 11,6 procent på grund af et stramt arbejdsmarked.

- CN: Caixin China Composite Services PMI faldt til 53,9 i juni 2023 fra 57,1 i den foregående måned. Data viser, at aktiviteten i servicesektoren steg for sjette måned i træk, men det var den svageste måned siden januar på grund af en aftagende efterspørgsel. Nye ordrer faldt til det laveste niveau i seks måneder på trods af rapporter om, at nye eksportforretninger voksede støt, selv om vækstraten faldt til det laveste tempo siden januar. I mellemtiden steg antallet af lønmodtagere for femte måned i træk, og jobskabelsen var den hurtigste i tre måneder. På prisfronten steg inputpriserne støt på grund af stigende personaleomkostninger og stigende råvarepriser. Samtidig steg produktionsomkostningerne kun lidt på grund af intens konkurrence. Endelig blev erhvervsklimaet forbedret for første gang i fem måneder på grund af håbet om en stærkere økonomi og flere nye job til at understøtte væksten.

 

Hvis vi kigger fremad:

I dag bør investorer holde øje med følgende vigtige data:

- EUR: Tyske fabriksordrer m/m, detailsalg m/m, spansk auktion over 10-årige obligationer og fransk auktion over 10-årige obligationer.

- GBP: PMI for byggeriet.

- USD: Challenger Job Cuts y/y, ADP Non-Farm Employment Change, Unemployment Claims, Trade Balance, FOMC-medlem Logan Speaks, Final Services PMI, ISM Services PMI, JOLTS Job Openings og Crude Oil Inventories

- JPY: 30-årig obligationsauktion.

- AUD: Handelsbalance.

- CAD: Handelsbalance.

 

DRIVKRAFTER PÅ AKTIE- OG OBLIGATIONSMARKEDET:

De vigtigste faktorer på aktie- og obligationsmarkedet er i øjeblikket:

- GE: Den tyske 10-årige statsobligationsrente er steget til 2,5 %, det højeste siden 19. juni, på grund af forventninger om en vedvarende og langvarig rentestigning. Med en inflation, der stadig ligger et godt stykke over Fed's mål på 2%, og et stærkt arbejdsmarked, fandt de amerikanske politikere det passende at fastholde en hawkisk holdning, ifølge referatet fra det seneste møde i Federal Open Market Committee. ECB forventes at fortsætte med at hæve renten i løbet af året, og indlånsrenten forventes at toppe på 4% ved udgangen af året. Men de seneste økonomiske data peger på en opbremsning i inflationspresset og den økonomiske vækst i eurozonen. ECB-politikeren Joachim Nagel gav udtryk for, at han mener, at renten bør hæves yderligere, men advarede samtidig mod at erklære en ny æra med høje renter, mens hans kollega Ignazio Visco Visco foreslog, at ECB kunne nå sit inflationsmål ved at fastholde renten i en bestemt periode i stedet for at hæve den yderligere.

- Storbritannien: Renten på 10-årige britiske statsobligationer er steget til 4,5 %, det højeste siden 28. september, på grund af forventninger om, at de højere renter vil fortsætte i en længere periode. Det nyligt offentliggjorte referat af mødet i Federal Open Market Committee viste, at Fed lovede at forblive høgeagtig midt i stramme arbejdsmarkeder og inflation langt over sit 2%-mål. Bank of England vil sandsynligvis også fortsætte med at hæve renten på trods af frygten for en mulig recession i Storbritannien. Overraskende nok hævede Bank of England sin styringsrente til 5% fra 4,5% i sidste måned, da guvernør Andrew Bailey fremhævede, at inflationen så ud til at være mere vedvarende end forventet. Finansmarkederne regner nu med, at renten topper på 6,25 % i december.

- USA: Den amerikanske 10-årige statsrente holdt sig over grænsen på 3,9 % og var tæt på sit højeste niveau. siden begyndelsen af marts, efter at referatet fra mødet i juni i Federal Open Market Committee viste, at de fleste beslutningstagere var enige om, at yderligere renteforhøjelser i 2023 er passende. Embedsmændene erkendte, at selvom inflationen er aftaget på det seneste, ligger den stadig et godt stykke over Fed's mål på 2 procent, mens de understregede, at arbejdsmarkedet fortsat er stramt. Alligevel førte bekymringer over en aftagende økonomi til forventninger om en renteforhøjelse på 25 basispoint på centralbankens kommende møde, efterfulgt af en pause, der afviger fra en indikation af en yderligere stigning på 50 basispoint foreslået i FOMC's Summary of Economic Projections.

- USA: De amerikanske aktiefutures faldt onsdag, hvor Dow tabte mere end 100 point, mens S&P 500 og Nasdaq hver faldt næsten 0,4 procent, da investorerne vendte tilbage fra helligdagen Independence Day midt i en vedvarende bekymring for den globale økonomis sundhed. Tabet af momentum i eurozonen var større end oprindeligt forventet, og Kinas PMI for tjenesteydelser viste en kraftig afmatning i servicesektoren. I mellemtiden vil de handlende holde øje med referatet fra Federal Open Market Committee senere på dagen for at få yderligere oplysninger om Fed''s planer, selv om formand Powell har understreget behovet for yderligere renteforhøjelser i år. Der kommer også fabriksordrer i dag, mens beskæftigelsesrapporten kommer på fredag. På virksomhedsfronten steg Netflix 0,8 % i førmarkedshandel, efter at Goldman Sachs opgraderede aktien til neutral fra salg.

- JP: Japan's 10-årige statsobligationsrente steg til omkring 0,4%, da en svagere yen øgede forventningerne om, at centralbanken kan justere sin rentekurvekontrolpolitik for at støtte valutaen. Japans øverste valutadiplomat, Masato Kaneda, sagde, at japanske embedsmænd var i tæt kontakt med den amerikanske finansminister Janet Yellen og andre oversøiske kolleger på næsten daglig basis for at diskutere valutaen og de bredere finansielle markeder. Den japanske finansminister Shunichi Suzuki bekræftede udtalelsen, men gav ingen detaljer om diskussionerne og advarede mod overdrevent salg af yen. I mellemtiden sagde den japanske centralbankchef, Kazuo Ueda, for nylig, at der er et stykke vej til en vedvarende inflation på 2 % og en passende lønvækst. Bank of Japan stemte enstemmigt på sit møde i juni for at sætte den korte rente til -0,1 % og den 10-årige obligationsrente til omkring 0 %, hvilket er i tråd med forventningerne.

 

FØRENDE MARKEDSSEKTORER:

Stærke sektorer: Kommunikationstjenester, forsyningsvirksomheder, fast ejendom.

Svage sektorer: Materialer, Energi, Industri, Informationsteknologi, Finans.

 

TOP CURRENCY & COMMODITIES MARKET DRIVERS: 

De vigtigste faktorer på valuta- og råvaremarkedet er i øjeblikket:

- CAD: Den canadiske dollar faldt til over 1,325 over for den amerikanske dollar fra det højeste niveau i ni måneder på 1,315 den 22. juni, presset af svage priser på Canadas vigtigste eksportvarer, energi og metaller, og en stærkere dollar, da investorerne fortsat vurderer udsigterne for pengepolitikken fra Bank of China og Federal Reserve. En lavere end forventet indenlandsk inflation mindskede forventningerne til, at Bank of Canada vil fortsætte med at stramme politikken. Den samlede inflation faldt til 3,4 % i maj, hvilket er i tråd med centralbankens prognose om, at prisvæksten om sommeren skulle falde til 3 %, mens kernedataene faldt til 3,7 %, hvilket overgik forventningerne og lettede bekymringerne for en fastlåst inflation. Bekymringen for en stædig inflation fik centralbanken til at overraske markederne ved at hæve sin ledende rente med 25 basispoint i juni og genoptage sin stramningscyklus efter en pause i marts.

- EUR: Euroen svævede omkring $1,09, da investorerne vurderede sandsynligheden for langsigtede renteforhøjelser baseret på data, der pegede på langsommere økonomisk vækst og aftagende inflationspres i hele eurozonen. Den seneste PMI-rapport viste, at eurozonens økonomi gik i stå i juni, drevet af et kraftigt fald i fremstillingsindustrien og langsommere vækst i servicesektoren. I mellemtiden faldt den samlede inflation til 5,5%, det laveste niveau siden januar 2022, mens producentpriserne faldt med 1,5% i maj, det første månedlige fald i mere end to år. Kerneindikatorerne fortsatte dog med at stige og oversteg ECB's mål på 2%. Den tyske beslutningstager Nagel gentog sin tro på behovet for yderligere renteforhøjelser, mens den italienske politiker Ignazio Visco foreslog, at ECB kunne gøre mere ved at holde renten i en bestemt periode i stedet for at fortsætte med at hæve den. renten for at nå sit inflationsmål.

- NZD: Den newzealandske dollar steg til et to-ugers højdepunkt på $0,6195 onsdag og steg for fjerde session i træk, efter at Reserve Bank of Australia fastholdt kontantrenten tirsdag. I mellemtiden holder Reserve Bank of New Zealand sit pengepolitiske møde i næste uge midt i voksende forventninger om, at den officielle kontantrente vil forblive forhøjet i længere tid, da den høje inflation fortsætter. Siden oktober 2021 har centralbanken hævet låneomkostningerne med 525 basispoint til et 14-årigt højdepunkt på 5,5%. Erhvervstilliden i landet blev forbedret i andet kvartal, mens forbrugertilliden blev styrket til det højeste niveau i 17 måneder i juni. På datafronten faldt Core Logic's seneste husprisindeks med 1,2% i juni efter at være faldet med 0,7% i maj, da efterspørgslen svækkedes på grund af højere renter. I mellemtiden var det amerikanske dollarindeks lidt ændret på omkring 103,1 forud for det seneste Fed-mødeprotokol, for flere spor om retningen for de amerikanske renter.

- GLD: Guldpriserne faldt til under 1.920 dollars pr. ounce onsdag og nærmede sig et lavpunkt, der ikke er set siden midten af marts, da investorerne gennemgik det seneste referat fra FOMC, som viste, at næsten alle Fed-embedsmænd forventede, at der ville være behov for yderligere renteforhøjelser i procent. I mellemtiden er andre store centralbanker, herunder ECB, BoE og Bank of Canada, indstillet på at fortsætte med at stramme yderligere, mens Reserve Bank of Australia holdt renten på 4,1% tidligere på ugen. På den anden side er investorerne blevet mere og mere bekymrede for den globale økonomis sundhed, og frygten vokser for, at yderligere stramninger vil skubbe økonomierne ud i en recession.

- URN: Uranpriserne faldt til under 56 dollars pr. pund og fortsatte dermed deres nedtur for tredje uge efter at have nået et 14-måneders højdepunkt på 57,75 dollars i juni, da makroøkonomisk modvind lagde pres på energiråvarer over hele linjen. Priserne var dog stadig 14 % højere end i starten af året på grund af højere efterspørgsel på lang sigt og udbudsrisici på kortere sigt. Amerikanske regeringsudvalg har godkendt to lovforslag om at forbyde import af russisk uran og er dermed enige med mange europæiske energiselskaber, der frivilligt har undgået russiske forsyninger. Udviklingen har presset importen fra den førende producent af beriget atombrændsel, som står for næsten halvdelen af verdens forsyning, og lagt pres på kapaciteten hos de knappe vestlige omdannere og berigere.

 

DAGENES KARTE

Sølvpriserne steg til over $23 pr. ounce, hvilket forlængede deres opsving fra et tre måneders lavpunkt på $22,2 den 22. juni. Sølvpriserne klarede sig bedre end guldpriserne, fordi et stramt udbud og en stærk industriel efterspørgsel opvejede presset fra Fed's hawkiske udsigter. Ændringer i lovgivningen i Mexico vil gøre det sværere for minegiganter at få betaling for mineralkoncessioner. Det kan få virksomhederne til at holde op med at investere i nye projekter og skade verdens største producent. Mængden af sølv, som Peru producerede i de første fire måneder af 2023, var også 7% mindre end på samme tid sidste år. Sølv's andel som en industriel ressource vokser også på grund af den voksende efterspørgsel efter solpaneler, især i Kina. En rapport fra The Silver Institute siger, at virksomheder, der fremstiller solpaneler, vil bruge 14% af verdens sølv.

 

Long-term Channels Trading Strategy for: (Silver).Ttidsramme (D1). Den primære modstand med et potentielt (målområde) ligger omkring (23,385 & 24,665). Den primære support med et potentielt  (konsolideringsområde) ligger omkring (24.665). Derfor er den næste mest sandsynlige prisbevægelse en (op/konsolidering) trend. (*se alle andre detaljer på diagrammet).

 

Geopolitisk angst efter rapporter om, at USA og Kina forfølger protektionistiske politikker; guldpriserne falder en smule efter FOMC-protokollen; europæiske aktier udvider tabene

GLOBALE KAPITALMARKEDER OVERSIGT, ANALYSE OG FREMSKRIVNINGER:

Author: Dr. Alexander APOSTOLOV (researcher at Economic Research Institute at BAS)

De amerikanske aktier faldt i den tidlige handel og endte for det meste lavere onsdag, hvor Dow faldt 110 point og S&P 500 faldt 0,2%, da markederne indregnede yderligere handelsbarrierer fra Kina, nedskæringer i olieproduktionen fra OPEC+-medlemmer og det seneste resumé af FOMC-mødet. Dokumentet bemærkede, at udvalgets medlemmer for det meste var for at sætte Fed's stramningscyklus på pause for yderligere at vurdere, hvordan økonomien skrider frem med højere renter. Alligevel var beslutningstagerne enige om, at der stadig kan være behov for flere renteforhøjelser, da inflationen forbliver stædigt høj, og arbejdsmarkedet forbliver stramt. Tidligere fortsatte investorerne med at bekymre sig om den amerikanske økonomis sundhed, efter at de seneste data viste, at fabriksordrerne faldt mere end forventet. På en mere positiv måde undgik Nasdaq 100 tab, og Meta steg med 3,2 % forud for lanceringen af Threads-appen.

Canada S&P/TSX composite index faldt 0,5 % til 20.110 onsdag og vendte dermed gårsdagens gevinster, da ressourcerne udsatte industrien for stress forud for offentliggørelsen af det seneste FOMC-referat. Minearbejdere og energiproducenter faldt begge i gennemsnit 0,5 procent, da råvaremarkederne fortsatte med at bekymre sig om en aftagende global økonomi og dens indvirkning på efterspørgslen efter naturressourcer. Suncor Energy, Canadian Natural Resources og Barrick Gold ligger alle og svæver i det røde felt. I mellemtiden faldt Teck Resources med 1% på trods af, at Kina begrænsede eksporten af gallium og germanium.

Det rubelbaserede MOEX Russia-indeks lukkede lige under flatline på 2.805 onsdag og vendte dermed gevinsterne fra den foregående session, da tab i energisektoren opvejede beskedne gevinster andre steder på børsen. Den foretrukne aktie Bashneft fortsatte med at føre an i tabene blandt energiproducenterne og faldt med 2,2% forud for morgendagens deadline for udbytte, da investorerne fortsatte med at udtrykke pessimisme omkring selskabets udbetaling. Transneft og Rosneft havde også tab, og de seneste tal fra finansministeriet viste, at den russiske stats energiindtægter ikke nåede regeringens mål i endnu en måned, hvilket fik finansministeriet til at starte en ny runde med salg af udenlandsk valuta. I første halvdel af 2023 faldt indtægterne fra olie- og gasbudgettet med 47% i forhold til året før til 3,38 billioner rubler, da den vestlige olieembargo og Kinas aftagende økonomi tyngede den russiske energiefterspørgsel.

De europæiske aktiemarkeder faldt yderligere onsdag, med DAX 40 i Tyskland ned 0,7% til 15.930 og STOXX 600 ned 0,8% til 458, midt i fortsatte beviser på, at ECB's stramning af pengepolitikken havde en større negativ indvirkning på den europæiske økonomi. PMI-opdateringen for juni viste, at aktiviteten i den private sektor i eurozonen faldt en smule for første gang i seks måneder, da nedgangen i vareproducenterne blev dybere, og væksten i servicesektoren aftog. Hvad angår pengepolitikken, gentog ECB's Joachim Nagel sin overbevisning om, at renterne skal stige yderligere, men han udtrykte forsigtighed med at annoncere en ny æra med høje renter. Bekymringer om lav efterspørgsel tvang energiproducenter og -distributører til at falde kraftigt i løbet af sessionen, hvor Siemens Energy, Enel og Total Energy faldt mellem 5% og 2%. Finansvirksomhederne faldt også, og Allianz faldt med 2,6 procent. FTSE MIB udvidede de tidlige tab og lukkede 0,6 procent lavere på 28.220 onsdag, da nye makroøkonomiske data understregede Europas kamp med højere låneomkostninger forud for yderligere renteforhøjelser fra Den Europæiske Centralbank. PMI-dataene afspejlede en nedgang i Italiens private sektor, i tråd med en afmatning i resten af eurozonen, da væksten i servicesektoren aftog, og nedgangen i vareproducenterne accelererede. De tunge forsyningsselskaber førte an i tabene i Milano, hvor Enel faldt med mere end 2 procent og dermed vendte den foregående sessions gevinster fuldstændigt. CAC 40-indekset fortsatte med at falde onsdag og lukkede på 7311 point, et fald på ca. 0,8 procent, hvilket er den tredje session i træk med fald. Folk er i stigende grad bekymrede for den globale økonomis sundhed, og referatet fra mødet i Federal Open Market Committee forventes senere på dagen. De seneste data viste, at Kinas servicesektor ekspanderede i det svageste tempo i fem måneder i juni, hvilket øger tegnene på et svagt opsving, mens aktiviteten i eurozonen faldt lidt i juni, hvilket peger på endnu et kvartal med nedgang i BNP. I mellemtiden krympede Frankrigs dominerende servicesektor i sidste måned for første gang siden januar. Blandt de individuelle aktier faldt Axa (-3,6%), Kering (-2,9%), WorldCom (-2,7%) og ArcelorMittal (-2%).) klarede sig dårligst; Renault (+2,6%), Essilorluxottica (+1,6%) og Airbus (+1,2%) var de største vindere. IBEX 35 faldt for anden gang og faldt med 1,06% til 9.486 onsdag og klarede sig dårligere end sine europæiske konkurrenter, tynget af energiselskaber og stålproducenter. På den makroøkonomiske front absorberede investorerne svage PMI'er for Eurozonen og Kina, mens de ventede på referatet fra FOMC. I Spanien oplevede den private sektor den laveste vækstrate siden januar. Dagens største tabere var Solaria Energia (-5,62%), Acciona Energia (-4,16%) og Acciona (-3,66%). På den anden side steg Indra Sistemac med 2,09 %.

FTSE 100 udvidede de tidlige tab og lukkede 1% lavere på 7.447 onsdag, det laveste niveau i tre måneder, da bekymringer om, at høje renter vil hæmme virksomhedernes resultater, fortsat tyngede det europæiske aktiebenchmark. Ressourcesektoren klarede sig dårligst med BP, Shell og Anglo American, der alle faldt med mere end 2 % på grund af negative udsigter for efterspørgslen efter råvarer. Finanssektoren endte også lavere, med Prudential nede med 4 %, da de høje renter modvirkede køb af realkreditlån. Uden for det toneangivende indeks faldt SIG-aktierne med 5 %, efter at selskabet havde meddelt, at driftsresultatet for hele året ville blive "tæt på den lave ende af markedets forventninger".

Hongkong Hang Seng Index faldt 305,30 point, eller 1,57%, og lukkede på 19.110,37 onsdag, hvilket afbrød to dages fremgang, efter at private undersøgelsesdata viste, at aktiviteten i servicesektoren steg i det langsomste tempo i fem måneder i juni, hvilket gav næring til optimismen om et støt opsving i Kinas økonomi. Følelsesmæssigt svækket. Der var også mere forsigtighed forud for de kinesiske inflationsdata, som kommer senere på ugen, da deflationsrisikoen fortsat tynger økonomien. I mellemtiden faldt de amerikanske aktiefutures kraftigt på grund af bekymring for, at Fed's stramningspolitik kunne føre USA ind i en recession. De handlende afventer Federal Open Market Committee's junimøde senere på dagen, da de ønsker at få indsigt i vejen for fremtidige amerikanske renteforhøjelser. Skaden var udbredt, og finans-, forbruger- og teknologiaktier faldt kraftigt. TopSports International styrtdykkede med 6,9 % efterfulgt af Zhongsen Group (-5,3 %), Country Garden Holdings. (4,9 %), Innovative Biotech (-4,7 %), Hanso Pharmaceutical (-4,3 %) og Meituan (-2,4 %).

Onsdag faldt Nikkei 225 med 0,3 procent og lukkede under 33.350, og Topix faldt med 0,4 procent og lukkede på 2.297. Det var anden session i træk med fald, da investorerne forblev forsigtige, mens de ventede på nye signaler fra markedet. Investorerne fordøjede også data, der viste, at aktiviteten i Japans servicesektor fortsatte med at ekspandere i juni, men i det langsomste tempo i fire måneder. Mitsubishi UFJ (-0.1%), Tokyo Electron (-0.1%)

Brasiliens Ibovespa-indeks slettede tidlige tab og lukkede 0,4 procent højere på 119.549 onsdag, hvilket reducerede tabene fra den foregående session, da investorerne fortsatte med at positionere sig til regeringens afsløring af nye finanspolitiske regler og skattereformer. Husets formand Arthur Lira fastholder forventningen om en plenarafstemning om lovforslaget på fredag, på trods af oppositionens pres for det modsatte. Udviklingen af de nævnte regler var i centrum for opmærksomheden på de brasilianske aktiemarkeder, da den brasilianske centralbank gentagne gange citerede finanspolitiske risici som årsager til det høje niveau for realrenten i landet. I mellemtiden viste en ny PMI-undersøgelse, at væksten i landets private sektor aftog mere end forventet i juni, da den dominerende servicesektor mistede momentum, og fremstillingsaktiviteten faldt i et hurtigere tempo.

 

GENNEMGANG AF DE SENESTE ØKONOMISKE DATA:

Gennemgang af de seneste økonomiske nyheder, de mest kritiske data er:

- USA: Referatet fra det seneste møde viste, at næsten alle FOMC-deltagere mente, at det var passende at holde Fed funds rate stabil i juni, fordi det ville give dem mere tid til at vurdere økonomiens fremskridt mod maksimal beskæftigelse og prisstabilitet. Nogle medlemslande går dog ind for en stigning på 25 basispoint. Alle embedsmænd forventede fortsat, at en restriktiv holdning ville være passende, da inflationen forblev et godt stykke over målet på 2 procent, og arbejdsmarkedet forblev meget stramt, og næsten alle så behovet for at hæve låneomkostningerne igen i år. Mange argumenterede også for, at en yderligere opbremsning i den politiske beslutningsproces ville være passende for at give mere tid til at observere virkningen af den kumulative stramning og vurdere dens implikationer for politikken. Fed fastholdt målet om en rente på 5%–5,25% i juni.e, en beslutning truffet af Fed-formanden, som gentagne gange har understreget behovet for yderligere renteforhøjelser i år.

- USA: De amerikanske aktier fortsatte deres svage udvikling onsdag, hvor Dow Jones faldt med 100 point, og S&P 500 svævede en smule i rødt, da markederne vurderede referatet fra Federal Open Market Committee's seneste rentesættende møde. I referatet noteres det, at komitéens medlemmer fandt det passende at sætte den igangværende stramningscyklus på pause, så der kunne indsamles yderligere data for at vurdere, hvordan økonomien tilpassede sig de højere låneomkostninger. Der er dog stadig konsensus om, at inflationen fortsat er for høj, og at der sandsynligvis kommer yderligere renteforhøjelser på det kommende møde. Aktierne åbnede igen efter helligdagen Independence Day, og investorerne fortsatte med at bekymre sig om økonomiens sundhed, efter at de seneste data viste, at fabriksordrerne faldt mere end forventet. Til gengæld undgik Nasdaq 100 tab på grund af gevinster i Meta og Alphabet.

- USA: Sammenlignet med den foregående måned i maj 2023 steg nye ordrer på amerikanske fremstillede varer med 0,3%, det samme tempo som i den foregående periode, men under konsensusestimatet på 0,8%. Især efterspørgslen efter transport forblev den primære drivkraft bag væksten med en stigning i ordrerne på 3,8 %, primært drevet af civile fly og skibe, efter en stigning på 4,8 % i april. Efterspørgslen på elektrisk udstyr, apparater og komponenter (1,9% til -2,8%), computere og elektronik (0,3% til -1,8%), maskiner (1,2% til 0,4%), primære metaller (0,4% til -0,5%) og forarbejdede metalprodukter (0,1% vs. -0,2%) steg også. Endelig faldt efterspørgslen efter ikke-varige goder med 1,2% efter et fald på 0,7% i april.

- USA: I juni 2023 faldt logistikchefindekset for femte måned i træk og ramte et rekordlavt niveau på 45,6, hvilket indikerer, at logistikbranchen igen trækker sig sammen, primært på grund af lagerbeholdninger. Lagerbeholdningen fortsatte med at falde (-6,5 til 42,9, det næstlaveste niveau nogensinde). Sæsonudsving betyder, at denne værdi burde komme snart, men der er nogle signaler om, at det måske ikke sker. Væksten i lageromkostningerne faldt også (-7,3 til 57,1). Samtidig havde reduktionen i lagerbeholdninger en klar indvirkning på lagerindustrien, hvor lagerkapaciteten (+6,8 til 63,5), lagerudnyttelsen (+2,1 til 56,8) og lagerpriserne (+0,6 til 63,3) alle steg. Også transportudnyttelsen (+1,3 til 46,8) og transportpriserne (+4,8 til 32,8) er faldende, men i et langsommere tempo. Respondenterne var i mellemtiden noget optimistiske med hensyn til udviklingen og forventede en vækstrate på 55,4 i løbet af de næste 12 måneder.

- EU: Eurozonens producentpriser faldt med 1,9 % måned-til-måned i maj 2023, den femte måned i træk med fald, sammenlignet med markedets forventninger om et fald på 1,8 %. Prisfaldet skyldtes i høj grad et kraftigt fald i energiomkostningerne, som faldt med 5,0 %. Derudover faldt prisen på mellemprodukter med 1,0 %, og prisen på ikke-varige forbrugsgoder faldt med 0,1 %. I mellemtiden var prisen på kapitalgoder uændret, og prisen på varige forbrugsgoder steg med 0,3 %. Hvis man ser bort fra effekten af energi, faldt producentpriserne stadig med 0,4 % i maj efter at være faldet med 0,2 % i april.

- EU: For juni 2023 blev HCOB Eurozone Composite PMI revideret ned til 49,9 fra et oprindeligt skøn på 50,3, ned fra 52,8 i maj. De seneste indkøbschefers indeks viste, at eurozonens økonomi er gået i stå på grund af et dybere fald i fabriksproduktionen og en svagere ekspansion i servicesektorens aktivitet. Nye ordrer faldt en smule for første gang siden januar. Tempoet i jobskabelsen faldt også til det laveste i fire måneder, da fabrikslønningerne faldt for første gang siden januar 2021, og efterslæbet af arbejde faldt for tredje måned i træk. På prisfronten faldt inflationen i inputomkostninger til det laveste niveau i to og et halvt år, mens inflationen i outputomkostninger var den svageste siden marts 2021. Endelig faldt erhvervsklimaet til det laveste niveau hidtil i 2023.

- EU: For juni 2023 blev HCOB Eurozone Services PMI revideret ned til 52,0 sammenlignet med et første skøn på 52,4 og en endelig aflæsning på 55,1 i maj. Selv om det er et tegn på fortsat vækst, var den beskeden og den svageste siden januar. Væksten i nye jobs faldt til det laveste niveau i fem måneder i juni, da salget til erhvervskunder blev forværret. Antallet af uafsluttede sager var stort set stabilt, og tempoet i jobskabelsen faldt til det laveste i tre måneder. På prisfronten faldt inflationen i inputomkostninger til det laveste niveau i 25 måneder, og inflationen i outputomkostninger var den svageste siden oktober 2021. Endelig faldt erhvervstilliden til det laveste niveau hidtil i år.

- Storbritannien: For juni 2023, S&P Global/CIPS UK Composite Purchasing Managers Index blev bekræftet til 52,8, ned fra 54 i den foregående måned. De seneste data viste, at produktionen i den private sektor voksede med den laveste hastighed siden marts, da en støt stigning i aktiviteten i servicesektoren stod i kontrast til endnu et fald i produktionen i fremstillingsindustrien. Samlet set steg nye ordrer i den private sektor kun marginalt i juni, mens beskæftigelsen steg, og efterslæbet faldt mest i år. På prisfronten var inflationen i inputomkostninger den laveste siden februar 2021, mens afgiftspriserne steg i det langsomste tempo i 26 måneder.

-  UK: S&P Global/CIPS UK Services PMI for juni 2023 blev bekræftet til 53,7, det laveste i tre måneder. Målingen tyder på en langsommere, om end vedvarende, udvidelse af aktiviteten i servicesektoren på baggrund af et robust forretnings- og privatforbrug, på trods af et stigende inflationspres, der tynger budgettet. Forretningsaktivitet og nye jobs voksede i et langsommere tempo, mens eksportsalget var et ret lyst punkt på trods af løbende rapporter om Brexit-relaterede handelsrestriktioner. I mellemtiden accelererede jobskabelsen til det hurtigste tempo siden september 2022, hvilket var med til at øge forretningskapaciteten, som igen førte til en samlet reduktion i efterslæbet af arbejde for første gang siden januar. På prisfronten faldt inflationen i inputomkostninger til det laveste niveau siden maj 2021, og prisstigningerne aftog også. Endelig er serviceudbyderne fortsat optimistiske med hensyn til deres vækstudsigter.

- GE: HCOB German Composite Purchasing Managers' Index for juni 2023 blev revideret en smule ned til 50,6 fra en foreløbig aflæsning på 50,8, hvilket peger på den mindste ekspansion i aktiviteten i den private sektor i fem måneder. Servicesektoren forblev den vigtigste drivkraft bag væksten, om end i et langsommere tempo (54,1 vs. 57,2), mens nedgangen i fremstillingsindustrien blev dybere (40,6, det svageste siden maj 2020). Efterspørgselsforholdene forværredes, da nye produktionsordrer faldt kraftigt, og den samlede tilstrømning af nye virksomheder faldt i det hurtigste tempo siden december. Samtidig står den hurtige vækst i beskæftigelsen i servicesektoren i kontrast til en næsten stagnerende vækst i arbejdsstyrken i industrien. På prisfronten faldt inflationen i inputomkostningerne yderligere, da faldet i indkøbspriserne i fremstillingsindustrien accelererede. Output-inflationen forblev mere vedholdende, selvom den også faldt til det laveste niveau i 28 måneder på grund af en kraftig stigning i servicepriserne. Endelig var den råvareproducerende sektor primært ansvarlig for et fald i erhvervstilliden.

- GE: For juni 2023 bekræftede HCOB German Services PMI på 54,1, det laveste i tre måneder, sammenlignet med et 11-måneders højdepunkt på 57,2 i maj. Indekset pegede på en opbremsning i væksten i servicesektoren, et tegn på, at det seneste opsving i efterspørgslen er ved at miste pusten. Tilstrømningen af nye virksomheder har været langsommere, og rapporter tyder på, at den høje inflation har presset kundernes udgifter. Derudover faldt ny produktion fra udenlandske kunder en smule. Samtidig steg beskæftigelsen og nåede i april det højeste niveau i 17 måneder. Denne ekstra bemandingskapacitet bidrog til det første fald i udestående forretninger i fem måneder i juni. På prisfronten faldt den samlede omkostningsinflation til det laveste niveau siden maj 2021, men forblev høj under pres fra stigende lønomkostninger og stigende renter. Endelig faldt virksomhedernes optimisme omkring fremtidsudsigterne til det laveste niveau hidtil i år.

- IT: HCOB Italian services PMI faldt til 52,2 i juni 2023 fra 54 i maj, sammenlignet med en prognose på 53, da kundernes usikkerhed og stigende renter tyngede salget. Selvom det var det svageste i fire måneder, pegede det fortsat på ekspansion i servicesektoren. Fremgangen i nye virksomheder og beskæftigelsen blev svækket. Samtidig er prispresset aftaget, primært på grund af brændstofomkostningerne, og omkostningsinflationen faldt til det laveste niveau i to år. Men lønningerne er angiveligt steget, og leverandørerne presser også priserne op. Endelig forblev erhvervslivets syn på fremtiden positivt, men faldt til det laveste niveau i seks måneder, da nogle virksomheder udtrykte bekymring over høje låneomkostninger og vedvarende inflation.

- SW: Det svenske PMI for servicesektoren faldt til 46,1 i juni 2023 fra 49,2 måneden før, mens markedets estimat var 47,1, hvilket stadig er et godt stykke under det historiske gennemsnit på 56,2. Det var den anden måned i træk med tilbagegang og den laveste måling i fire måneder, drevet af fald i ordrer (45,40 til 48,89 i maj), forretninger (46,46 til 50,55) og beskæftigelse (49,02 til 53,93). I mellemtiden blev leveringstiderne (44,15 vs. 43,08) forbedret, men forblev under 50-punktsgrænsen. På prisfronten faldt inputomkostningerne kraftigt til 50,6 (mod 56,8), det laveste niveau i tre år. Når vi ser fremad, siger Swedbank PMI-analytikere bemærkede, at nedadgående risici for servicesektoren fortsat er høje på grund af lavere boligbyggeri og faldende købekraft hos husholdningerne.

- AU: Aigroup Australian Industrial Index faldt 1,1 point til -11,9 i juni 2023 og forblev i tilbagegang for 14. måned i træk. Beskæftigelsen (-1,1 point til -11,0) og nye ordrer (-7,3 point til -15,8) faldt, mens aktiviteten faldt langsommere (+3,2 point til -11,5). Industrispecifikke sammentrækninger i den kemiske industri og forretningsservice førte til en forværring af recessionen i industrien. På den anden side steg byggeproduktionen igen efter flere måneders træghed. Endelig steg alle prisindikatorerne i juni, hvilket tyder på, at inflationspresset ikke er ovre endnu. Målingen af gennemsnitslønnen steg med 11,6 procent på grund af et stramt arbejdsmarked.

- CN: Caixin China Composite Services PMI faldt til 53,9 i juni 2023 fra 57,1 i den foregående måned. Data viser, at aktiviteten i servicesektoren steg for sjette måned i træk, men det var den svageste måned siden januar på grund af en aftagende efterspørgsel. Nye ordrer faldt til det laveste niveau i seks måneder på trods af rapporter om, at nye eksportforretninger voksede støt, selv om vækstraten faldt til det laveste tempo siden januar. I mellemtiden steg antallet af lønmodtagere for femte måned i træk, og jobskabelsen var den hurtigste i tre måneder. På prisfronten steg inputpriserne støt på grund af stigende personaleomkostninger og stigende råvarepriser. Samtidig steg produktionsomkostningerne kun lidt på grund af intens konkurrence. Endelig blev erhvervsklimaet forbedret for første gang i fem måneder på grund af håbet om en stærkere økonomi og flere nye job til at understøtte væksten.

 

Hvis vi kigger fremad:

I dag bør investorer holde øje med følgende vigtige data:

- EUR: Tyske fabriksordrer m/m, detailsalg m/m, spansk auktion over 10-årige obligationer og fransk auktion over 10-årige obligationer.

- GBP: PMI for byggeriet.

- USD: Challenger Job Cuts y/y, ADP Non-Farm Employment Change, Unemployment Claims, Trade Balance, FOMC-medlem Logan Speaks, Final Services PMI, ISM Services PMI, JOLTS Job Openings og Crude Oil Inventories

- JPY: 30-årig obligationsauktion.

- AUD: Handelsbalance.

- CAD: Handelsbalance.

 

DRIVKRAFTER PÅ AKTIE- OG OBLIGATIONSMARKEDET:

De vigtigste faktorer på aktie- og obligationsmarkedet er i øjeblikket:

- GE: Den tyske 10-årige statsobligationsrente er steget til 2,5 %, det højeste siden 19. juni, på grund af forventninger om en vedvarende og langvarig rentestigning. Med en inflation, der stadig ligger et godt stykke over Fed's mål på 2%, og et stærkt arbejdsmarked, fandt de amerikanske politikere det passende at fastholde en hawkisk holdning, ifølge referatet fra det seneste møde i Federal Open Market Committee. ECB forventes at fortsætte med at hæve renten i løbet af året, og indlånsrenten forventes at toppe på 4% ved udgangen af året. Men de seneste økonomiske data peger på en opbremsning i inflationspresset og den økonomiske vækst i eurozonen. ECB-politikeren Joachim Nagel gav udtryk for, at han mener, at renten bør hæves yderligere, men advarede samtidig mod at erklære en ny æra med høje renter, mens hans kollega Ignazio Visco Visco foreslog, at ECB kunne nå sit inflationsmål ved at fastholde renten i en bestemt periode i stedet for at hæve den yderligere.

- Storbritannien: Renten på 10-årige britiske statsobligationer er steget til 4,5 %, det højeste siden 28. september, på grund af forventninger om, at de højere renter vil fortsætte i en længere periode. Det nyligt offentliggjorte referat af mødet i Federal Open Market Committee viste, at Fed lovede at forblive høgeagtig midt i stramme arbejdsmarkeder og inflation langt over sit 2%-mål. Bank of England vil sandsynligvis også fortsætte med at hæve renten på trods af frygten for en mulig recession i Storbritannien. Overraskende nok hævede Bank of England sin styringsrente til 5% fra 4,5% i sidste måned, da guvernør Andrew Bailey fremhævede, at inflationen så ud til at være mere vedvarende end forventet. Finansmarkederne regner nu med, at renten topper på 6,25 % i december.

- USA: Den amerikanske 10-årige statsrente holdt sig over grænsen på 3,9 % og var tæt på sit højeste niveau. siden begyndelsen af marts, efter at referatet fra mødet i juni i Federal Open Market Committee viste, at de fleste beslutningstagere var enige om, at yderligere renteforhøjelser i 2023 er passende. Embedsmændene erkendte, at selvom inflationen er aftaget på det seneste, ligger den stadig et godt stykke over Fed's mål på 2 procent, mens de understregede, at arbejdsmarkedet fortsat er stramt. Alligevel førte bekymringer over en aftagende økonomi til forventninger om en renteforhøjelse på 25 basispoint på centralbankens kommende møde, efterfulgt af en pause, der afviger fra en indikation af en yderligere stigning på 50 basispoint foreslået i FOMC's Summary of Economic Projections.

- USA: De amerikanske aktiefutures faldt onsdag, hvor Dow tabte mere end 100 point, mens S&P 500 og Nasdaq hver faldt næsten 0,4 procent, da investorerne vendte tilbage fra helligdagen Independence Day midt i en vedvarende bekymring for den globale økonomis sundhed. Tabet af momentum i eurozonen var større end oprindeligt forventet, og Kinas PMI for tjenesteydelser viste en kraftig afmatning i servicesektoren. I mellemtiden vil de handlende holde øje med referatet fra Federal Open Market Committee senere på dagen for at få yderligere oplysninger om Fed''s planer, selv om formand Powell har understreget behovet for yderligere renteforhøjelser i år. Der kommer også fabriksordrer i dag, mens beskæftigelsesrapporten kommer på fredag. På virksomhedsfronten steg Netflix 0,8 % i førmarkedshandel, efter at Goldman Sachs opgraderede aktien til neutral fra salg.

- JP: Japan's 10-årige statsobligationsrente steg til omkring 0,4%, da en svagere yen øgede forventningerne om, at centralbanken kan justere sin rentekurvekontrolpolitik for at støtte valutaen. Japans øverste valutadiplomat, Masato Kaneda, sagde, at japanske embedsmænd var i tæt kontakt med den amerikanske finansminister Janet Yellen og andre oversøiske kolleger på næsten daglig basis for at diskutere valutaen og de bredere finansielle markeder. Den japanske finansminister Shunichi Suzuki bekræftede udtalelsen, men gav ingen detaljer om diskussionerne og advarede mod overdrevent salg af yen. I mellemtiden sagde den japanske centralbankchef, Kazuo Ueda, for nylig, at der er et stykke vej til en vedvarende inflation på 2 % og en passende lønvækst. Bank of Japan stemte enstemmigt på sit møde i juni for at sætte den korte rente til -0,1 % og den 10-årige obligationsrente til omkring 0 %, hvilket er i tråd med forventningerne.

 

FØRENDE MARKEDSSEKTORER:

Stærke sektorer: Kommunikationstjenester, forsyningsvirksomheder, fast ejendom.

Svage sektorer: Materialer, Energi, Industri, Informationsteknologi, Finans.

 

TOP CURRENCY & COMMODITIES MARKET DRIVERS: 

De vigtigste faktorer på valuta- og råvaremarkedet er i øjeblikket:

- CAD: Den canadiske dollar faldt til over 1,325 over for den amerikanske dollar fra det højeste niveau i ni måneder på 1,315 den 22. juni, presset af svage priser på Canadas vigtigste eksportvarer, energi og metaller, og en stærkere dollar, da investorerne fortsat vurderer udsigterne for pengepolitikken fra Bank of China og Federal Reserve. En lavere end forventet indenlandsk inflation mindskede forventningerne til, at Bank of Canada vil fortsætte med at stramme politikken. Den samlede inflation faldt til 3,4 % i maj, hvilket er i tråd med centralbankens prognose om, at prisvæksten om sommeren skulle falde til 3 %, mens kernedataene faldt til 3,7 %, hvilket overgik forventningerne og lettede bekymringerne for en fastlåst inflation. Bekymringen for en stædig inflation fik centralbanken til at overraske markederne ved at hæve sin ledende rente med 25 basispoint i juni og genoptage sin stramningscyklus efter en pause i marts.

- EUR: Euroen svævede omkring $1,09, da investorerne vurderede sandsynligheden for langsigtede renteforhøjelser baseret på data, der pegede på langsommere økonomisk vækst og aftagende inflationspres i hele eurozonen. Den seneste PMI-rapport viste, at eurozonens økonomi gik i stå i juni, drevet af et kraftigt fald i fremstillingsindustrien og langsommere vækst i servicesektoren. I mellemtiden faldt den samlede inflation til 5,5%, det laveste niveau siden januar 2022, mens producentpriserne faldt med 1,5% i maj, det første månedlige fald i mere end to år. Kerneindikatorerne fortsatte dog med at stige og oversteg ECB's mål på 2%. Den tyske beslutningstager Nagel gentog sin tro på behovet for yderligere renteforhøjelser, mens den italienske politiker Ignazio Visco foreslog, at ECB kunne gøre mere ved at holde renten i en bestemt periode i stedet for at fortsætte med at hæve den. renten for at nå sit inflationsmål.

- NZD: Den newzealandske dollar steg til et to-ugers højdepunkt på $0,6195 onsdag og steg for fjerde session i træk, efter at Reserve Bank of Australia fastholdt kontantrenten tirsdag. I mellemtiden holder Reserve Bank of New Zealand sit pengepolitiske møde i næste uge midt i voksende forventninger om, at den officielle kontantrente vil forblive forhøjet i længere tid, da den høje inflation fortsætter. Siden oktober 2021 har centralbanken hævet låneomkostningerne med 525 basispoint til et 14-årigt højdepunkt på 5,5%. Erhvervstilliden i landet blev forbedret i andet kvartal, mens forbrugertilliden blev styrket til det højeste niveau i 17 måneder i juni. På datafronten faldt Core Logic's seneste husprisindeks med 1,2% i juni efter at være faldet med 0,7% i maj, da efterspørgslen svækkedes på grund af højere renter. I mellemtiden var det amerikanske dollarindeks lidt ændret på omkring 103,1 forud for det seneste Fed-mødeprotokol, for flere spor om retningen for de amerikanske renter.

- GLD: Guldpriserne faldt til under 1.920 dollars pr. ounce onsdag og nærmede sig et lavpunkt, der ikke er set siden midten af marts, da investorerne gennemgik det seneste referat fra FOMC, som viste, at næsten alle Fed-embedsmænd forventede, at der ville være behov for yderligere renteforhøjelser i procent. I mellemtiden er andre store centralbanker, herunder ECB, BoE og Bank of Canada, indstillet på at fortsætte med at stramme yderligere, mens Reserve Bank of Australia holdt renten på 4,1% tidligere på ugen. På den anden side er investorerne blevet mere og mere bekymrede for den globale økonomis sundhed, og frygten vokser for, at yderligere stramninger vil skubbe økonomierne ud i en recession.

- URN: Uranpriserne faldt til under 56 dollars pr. pund og fortsatte dermed deres nedtur for tredje uge efter at have nået et 14-måneders højdepunkt på 57,75 dollars i juni, da makroøkonomisk modvind lagde pres på energiråvarer over hele linjen. Priserne var dog stadig 14 % højere end i starten af året på grund af højere efterspørgsel på lang sigt og udbudsrisici på kortere sigt. Amerikanske regeringsudvalg har godkendt to lovforslag om at forbyde import af russisk uran og er dermed enige med mange europæiske energiselskaber, der frivilligt har undgået russiske forsyninger. Udviklingen har presset importen fra den førende producent af beriget atombrændsel, som står for næsten halvdelen af verdens forsyning, og lagt pres på kapaciteten hos de knappe vestlige omdannere og berigere.

 

DAGENES KARTE

Sølvpriserne steg til over $23 pr. ounce, hvilket forlængede deres opsving fra et tre måneders lavpunkt på $22,2 den 22. juni. Sølvpriserne klarede sig bedre end guldpriserne, fordi et stramt udbud og en stærk industriel efterspørgsel opvejede presset fra Fed's hawkiske udsigter. Ændringer i lovgivningen i Mexico vil gøre det sværere for minegiganter at få betaling for mineralkoncessioner. Det kan få virksomhederne til at holde op med at investere i nye projekter og skade verdens største producent. Mængden af sølv, som Peru producerede i de første fire måneder af 2023, var også 7% mindre end på samme tid sidste år. Sølv's andel som en industriel ressource vokser også på grund af den voksende efterspørgsel efter solpaneler, især i Kina. En rapport fra The Silver Institute siger, at virksomheder, der fremstiller solpaneler, vil bruge 14% af verdens sølv.

 

Long-term Channels Trading Strategy for: (Silver).Ttidsramme (D1). Den primære modstand med et potentielt (målområde) ligger omkring (23,385 & 24,665). Den primære support med et potentielt  (konsolideringsområde) ligger omkring (24.665). Derfor er den næste mest sandsynlige prisbevægelse en (op/konsolidering) trend. (*se alle andre detaljer på diagrammet).

 

Start trading in four simple steps

1. Register

Open your live trading account

2. Verify

Upload your documents to verify your account

3. Fund

Deposit funds directly into your account

4. Trade

Start trading and choose from 130+ instruments

Demo account

The Blue Suisse Trading Account with virtual funds in a risk-free environment

Demo account

Live account

The Blue Suisse Trading Account in our transparent live model environment

Open an Account
Risk Warning; CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 58.58% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money.
x
Spotify Logo Apple Podcasts Logo Anchor Podcasts Logo