Globala kapitalmarknader - översikt, analys och prognoser:

Författare: Dr. Alexander APOSTOLOV (forskare vid Economic Research Institute at BAS)

Måndag':s stängning för europeiska aktier var under jämn, med DAX i Tyskland' ner 0,2% till 16 105 och STOXX 600 ner till 460. Detta berodde på att investerarna tittade på en hel del ekonomiska data och väntade med andan i halsen på viktiga datautgivningar denna vecka, som den amerikanska jobbrapporten. De senaste uppgifterna om inköpschefernas index visade att nedgången i tillverkningsindustrin i euroområdet förvärrades i juni, med den tyska fabriksaktiviteten som föll mest på tre år. ECB: s beslutsfattare Joachim Nagel sa också att ECB fortfarande har en lång väg att gå för att höja räntorna och att den också bör krympa sin balansräkning under de kommande åren. Detta tyder på att beslutsfattarna kommer att fortsätta att vara tuffa även om risken för en recession i EU ökar. På affärsfronten gav den italienska försäkringsinspektionen investeraren Delfin tillstånd att öka sin ägarandel i Generali till mer än 10 procent. Detta fick aktiekursen i Generali att stiga till den högsta nivån på ett år. FTSE MIB steg med 0,8% och stängde på 28.450 på måndagen, vilket adderade till förra veckans vinster och nådde den högsta nivån sedan 2008. Det gick också bättre än andra europeiska aktiemarknader eftersom Milan's finanssektor ökade kraftigt. Efter att den italienska försäkringsinspektionen gett Delfin tillstånd att köpa mer än 10% av landets största försäkringsbolag steg GE:s aktier med 3,4%. Aktierna i Mediobanca, som är Delfin':s största enskilda aktieägare, steg med 1,6%. Banco BPM:s aktier, å andra sidan, gick upp med 1,9% efter att Moody's ändrat sina utsikter från stabila till positiva. När det gäller ekonomin visade PMI-data att den italienska tillverkningen krympte mest sedan ekonomin kraschade i början av 2020 på grund av en epidemi. På den första handelsdagen i juli gick CAC 40-index i motsatt riktning och stängde på 7 387, en nedgång med 0,2 %. Detta berodde på att investerarna tittade på en massa dåliga tillverkningsdata från flera ekonomier, vilket gjorde dem oroliga för den globala ekonomins framtid. I juni sjönk tillverkningsaktiviteten i euroområdet mer än väntat. Tysklands tillverkningsrapport kan vara den mest oroande. I Frankrike visade en PMI-undersökning att fabriksaktiviteten sjönk för femte månaden i rad, men inte lika mycket som man först trodde. På bolagssidan var Edenred (-3%), Schneider Electric (-2%), Hermès (-1,7%) och Dassault Systèmes (-1,1%) de sämst presterande bolagen. Worldline (+3,6%) och TotalEnergies (+1,8%), å andra sidan, hade de största vinsterna när råoljepriserna steg på de internationella marknaderna.

Huvudindexet för Baltic Sea Freight Exchange, som mäter hur mycket det kostar att frakta varor runt om i världen, föll för sjätte dagen i rad på måndagen, med cirka 2,1% till en tvåveckorslägsta på 1.068 poäng på grund av svag efterfrågan på alla typer av fartyg. Capesize-indexet, som följer fartyg som vanligtvis transporterar 150.000 ton last som järnmalm och kol, sjönk för sjätte sessionen i rad och sjönk 3,1% till 1.651 poäng. Panamaxindex, som följer fartyg som vanligtvis transporterar kol eller spannmålslaster på cirka 60.000 till 70.000 metriska ton, sjönk för tionde dagen i rad och sjönk 1,6% till 1.014, den lägsta nivån sedan 22 februari. Supramax-indexet för mindre fartyg gick ned 2 punkter till 747 punkter.

På måndagen gav FTSE 100 upp sina tidiga vinster och slutade dagen på 7.530, vilket utökade sina vinster från veckan innan. Detta berodde på att marknaderna fortfarande försökte räkna ut hur ekonomin skulle reagera på Bank of England's planerade räntehöjning. AstraZeneca föll mest, med 8%, eftersom investerarna var oroliga för att dess nya cancerläkemedel kanske inte skulle fungera så bra som man hoppats. Å andra sidan steg gruvbolag som Anglo American och Glencore med 4,3% respektive 3,3% på förhoppningar om att Kina skulle stimulera sin ekonomi.

På måndagen handlades de amerikanska börserna nära nollstrecket och Nasdaq var ned i den tidiga handeln. Detta berodde på att ISM PMI för tillverkningsindustrin inte uppfyllde förväntningarna och visade den största nedgången i fabriksaktiviteten på nästan tre år. På affärsfronten sjönk Apple-aktierna med nästan 1% efter att det rapporterades att företaget var tvungen att sänka sina produktionsprognoser för sitt Vision Pro mixed reality-headset. Å andra sidan ökade Tesla-aktierna med nästan 6% eftersom företaget slog förväntningarna på leveranser och produktion under andra kvartalet. Detta berodde på att företaget ökade produktionen och gav rabatter för att öka försäljningen. Nasdaq Composite steg med 31,7% under första halvåret. Vinster i artificial intelligence-relaterade aktier och satsningar på att Federal Reserve redan har höjt räntorna mest hela tiden var de viktigaste drivkrafterna bakom årets första halvårsvinst, som var den största på 40 år. Samtidigt steg S&P 500 med 15,9% och Dow Jones med 3,8%. På grund av helgdagen den fjärde juli stänger Wall Street tidigt idag och imorgon.

I början av juli var MOEX Russia index, som baseras på rubeln, oförändrat och stannade runt 2 790. Detta berodde på att den inhemska politiska oron kvarstod och att råoljepriserna sjönk. Dessutom är rubeln fortfarande nära en lågpunkt som har funnits i mer än 15 månader. Detta kan förvärra inflationen och tvinga beslutsfattarna att höja räntorna ännu mer i juli och senare i år. Efter Wagner-gruppens myteri förra veckan började folk undra hur mycket makt president Vladimir Putin egentligen har. När det gäller ekonomiska data visade den senaste PMI-undersökningen att tillverkningsindustrin i Ryssland hade saktat ner.

Den första handelsdagen under andra halvåret 2023 steg Hongkong Hang Seng med 390,16 punkter, eller 2,06%, till 19 306,59. Detta avslutade två dagar av förluster och speglade en stark session på Wall Street på fredagen, då den amerikanska inflationen sjönk. Förhoppningarna växte om att Fed skulle vara mindre aggressiva. Samtidigt visade privata enkätdata att Kinas tillverkningssektor växte mer än väntat i juni. Detta skilde sig från officiella data från förra veckan, som visade att sektorn hade sjunkit för tredje månaden i rad. Rapporter säger att den amerikanska finansministern Janet Yellen kommer att åka till Peking denna vecka för att träffa kinesiska topptjänstemän. Detta är ytterligare ett tecken på att spänningarna mellan USA och Kina håller på att lätta. Bäst gick det för aktier inom teknik, konsumentvaror och fastigheter. BYD:s aktier steg med 4,5 procent efter att bolaget i juni uppgett att man sålt 700 244 nya energibilar, vilket var den högsta försäljningen någonsin under ett kvartal. Li Auto (8,5%), Sands China (4,5%), Yinhe Ente. (4,0%), Meituan (3,4%), Tektronix Industries (2,5%) och Xiaomi Corporation (2,4%) är några av de andra toppvinnarna.

Shanghai Composite gick upp 0,9% till cirka 3 230, och Shenzhen Composite gick upp 0,7% till 11 105. Detta var den andra dagen i rad som båda dessa index gick upp, eftersom investerare bearbetade tecken på att Kinas tillverkningsaktivitet bromsade in mer än väntat. Caixin I juni uppgick Kinas allmänna inköpschefsindex för tillverkningsindustrin till 50,5, vilket var lägre än 50,9 i maj men högre än vad som förväntades, vilket var 50,2. På fredagen följde fastlandsaktierna Wall Street's starka ledning. Detta eftersom den amerikanska inflationen kom in lägre än väntat i maj, vilket visar att Federal Reserve&# 39: s aggressiva politik för att strama åt penningpolitiken fungerar som förväntat. Tungviktare som Luxshare Precision (upp 5,4%), Sungrow Power (upp 5%), Greatoo Intelligent (upp 9,2%), Seres Group (upp 7,8%) och Chongqing Changan (upp 4,3%) var bland de företag som gick bra.

Nikei 225 gick upp med 1,5% och stängde på över 33.600, och Topix gick upp med 1,1% och stängde på 2.318. Topix nådde 33-årshögsta då teknikaktierna fortsatte att stiga. Under fredagen följde de japanska aktierna Wall Street's exempel och steg. Orsaken var att den amerikanska inflationen i maj var lägre än väntat, vilket visar att Federal Reserve's aggressiva åtstramningspolitik fungerar som planerat. Investerarna tittade också på data som visade att affärssentimentet i Japan hade blivit bättre under det andra kvartalet, men att tillverkningsaktiviteten hade gått ner i juni. Advantest steg med 4%, Tokyo Electron steg med 3,7%, Socionext steg med 7,1%, Lasertec steg med 4% och Renesas Electronics steg med 2,2%. Andra stora aktier i indexet, som Mitsubishi Corporation (2,1%), Sony Group (2,9%) och Daikin Industries (5,8%), gick också upp.

I den första sessionen under det andra halvåret var de nyzeeländska aktierna oförändrade på 11.916,87. Tidigare under dagen hade de gått ner, men vinster i företagstjänster, industri och hälsovård kompenserade för förluster i energi mineraler, finans och transport. På fredagen försökte marknaderna följa Wall Street's positiva trend efter att Fed's föredragna inflationsmätare, det amerikanska personliga konsumtionsutgiftsindexet, steg endast 3,8% i maj, den minsta ökningen på mer än två år. Det fanns också tecken på att relationerna mellan USA och Kina blev bättre, som nyheten att finansminister Janet Yellen skulle åka till Kina på torsdag för att träffa vissa regeringstjänstemän. Samtidigt visade Caixins PMI-data att fabriksaktiviteten i Kina bromsade mindre än väntat förra månaden, vilket ökade förhoppningarna om att Peking snart kan lansera fler stödåtgärder för att hjälpa ekonomin. Bygglov i Nya Zeelandnd föll med 2,2% i maj, den andra månaden i rad med nedgång, vilket innebär att den årliga siffran sjönk med 18%, enligt lokala uppgifter.

S&P/ASX 200 i Australien ökade med 0,1% till cirka 7.210 på måndagen och utökade därmed vinsterna från föregående session, där vinster i gruv- och energiaktier ledde vägen. Australiska aktier spårade också Wall Street&# 39: s vinster på fredagen då den amerikanska inflationen kom in svagare än väntat i maj, vilket tyder på att Federal Reserve&# 39: s aggressiva åtstramningspolitik hade de förväntade resultaten. Under tiden kommer investerare att bedöma en serie inhemska ekonomiska rapporter, inklusive månatliga inflationsindikatorer och uppgifter om bostadslån. De största vinnarna inom gruv- och energisektorerna var BHP Billiton (0,4%), Rio Tinto (0,7%), Fortescue Metals (0,3%), Pilbara Mining (3,4%), Allkem (2,4%), New York Crest Mining Company (2,2%), Woodside Energy Company (0,4%) och Whitehaven Coal Company (1,9%). Även andra tungviktare i indexet steg, däribland ANZ Banking Group (0,3%), Westpac Banking Corp. (0,3%) och Brambles Corporation (0,6%).

Brasilien rapporterade ett handelsöverskott på 10,6 miljarder dollar i juni 2023, en kraftig ökning från 8,8 miljarder dollar under motsvarande period året innan och nära det rekordhöga överskottet på 11,1 miljarder dollar från maj. Exporten sjönk med 8,1% från juni 2022 till 30,1 miljarder dollar, eftersom lägre energipriser pressade försäljningen från utvinningsindustrin att sjunka med 19% till 6 miljarder dollar. Transformationsindustrin krympte också 10% till 15.7 miljarder dollar. Å andra sidan stödde en stark skörd ett 5,3% hopp i jordbruksförsäljningen till 8,1 miljarder dollar. Under tiden sjönk importen med 18,2% till 19,5 miljarder dollar. Inköpen minskade från omvandlingsindustrin (-14,1% till 17,8 miljarder dollar), utvinningsindustrin (-48% till 1,2 miljarder dollar) och jordbruksvaror (-45% till 0,3 miljarder dollar).

 

ÖVERSIKT ÖVER DE SENASTE EKONOMISKA DATA:

Genomgång av de senaste ekonomiska nyheterna, de mest kritiska uppgifterna är:

- USA: I maj 2023 ökade de amerikanska byggutgifterna med 0,9% jämfört med månaden innan till en säsongsjusterad årlig tillväxttakt på 1 925,6 miljarder dollar, efter en nedrevidering på 0,4% i april och något högre än marknadsprognosen på 0,6%. Det var den största ökningen av bygginvesteringarna på fyra månader. Bostadssektorn (2,2%) var den främsta drivkraften för ökningen av privata utgifter, med projektutgifter för enfamiljshus som ökade med 1,7 procent och projektutgifter för flerfamiljshus minskade med 0,1 procent. Den icke-bostadsnära sektorn krympte med 0,3%, särskilt den religiösa sektorn (-6,7%), sjukvården (-2,1%) och näringslivet (-1,8%). Samtidigt ökade de offentliga utgifterna med 0,1%, vilket hölls tillbaka av en svag tillväxt i den icke-bostadsnära sektorn (0,1%). Byggutgifterna ökade med 2,4% årligen i maj.

- USA: I juni 2023 sjönk ISM:s industri-PMI till 46 från 46,9 i maj, lägre än prognosen på 47. Uppgifterna tyder på att tillverkningsindustrin har minskat i en snabbare takt sedan maj 2020, med minskad produktion inom företagsledning eftersom svagheten kvarstår och optimismen för andra halvåret 2023 avtar. ISM-ordförande Timothy Fiore sa: " Efterfrågan är fortsatt svag, produktionen saktar ner på grund av brist på arbete och leverantörerna är kapabla. Det finns tecken på att fler uppsägningar kommer att göras inom en snar framtid." I juni föll nya order (45,6 mot 42,6), produktion (46,7 mot 51,1), sysselsättning (48,1 mot 51,4), lager (44 mot 45,8) och eftersläpningar (387 mot 37,5) alla till 45,7, vilket tyder på att tillverkningens ledtider förbättrades igen. Å andra sidan föll kundlagerindex till "för lågt" territorium (46,2 vs. 51,4), vilket är positivt för framtida produktion.

- USA: S&P Global U.S. Manufacturing Purchasing Managers Index bekräftades på sexmånaderslägsta 46,3 i juni 2023, vilket indikerar att hälsan i tillverkningssektorn har minskat för en andra månad i rad när efterfrågan drivs av inflationstryck och stigande räntor En dragning på undertryck, produktionen sjönk igen, med nya order som faller kraftigt. Även om eftersläpningen i sysselsättningen har minskat kraftigt vill tillverkarna fortfarande ersätta frivilligarbetare och fylla långsiktiga vakanser, vilket tyder på ytterligare sysselsättningstillväxt. Bristen på nya order ledde till att företagen fortsatte att kämpa för att pressa ned aktiepriserna, och inköpen av insatsvaror minskade markant. På prissidan sjönk kostnadsbördan i den snabbaste takten på mer än tre år. Samtidigt var produktionsavgifterna föga förändrade under månaden på grund av svaga efterfrågeförhållanden när företagen försökte locka till sig ny försäljning. Slutligen är företagens förväntningar de lägsta hittills i år.

- Storbritannien: För juni 2023 reviderades S&P Global/CIPS UK Manufacturing PMI upp till 46,5, över det initiala estimatet på 46,2, men fortfarande under maj's 47,1. Det senaste PMI var det svagaste på sex månader och pekar på de senaste 11 raka månaderna av kontraktion. Medan produktionen minskade för fjärde månaden i rad, var kontraktionstakten långsammare. I övrigt sjönk orderingången mest sedan januari och sysselsättningen sjönk för nionde månaden i rad, den största nedgången sedan mars. På prisfronten noterade kostnaderna för insatsvaror den största nedgången sedan februari 2016, till följd av svagare efterfrågan på insatsvaror, lägre bränslekostnader, lägre råvarupriser och förbättrade leveranskedjor. Samtidigt sjönk de genomsnittliga produktionspriserna för första gången sedan april 2016. Slutligen föll företagens förtroende till den lägsta nivån på sex månader.

- EU: I juni 2023 reviderades HCOB Eurozone Manufacturing PMI ned till 43,4 från en initial uppskattning på 43,6, vilket pekar på den värsta försämringen av hälsan i sektorn sedan maj 2020. Produktionen upplevde den kraftigaste nedgången sedan oktober, med totala nya order som föll i den starkaste takten på åtta månader. Dessutom minskade antalet anställda i fabrikerna för första gången sedan januari 2021, och inköp av insatsvaror föll kraftigt, en av de snabbaste nedgångarna under de 26 år som data har samlats in. På prisfronten sjönk kostnaderna för insatsvaror mest sedan juli 2009, medan produktionskostnaderna sjönk i den snabbaste takten på tre år. Slutligen föll företagens förtroende till den lägsta nivån på sju månader.

- IT: HBOC:s italienska PMI för tillverkningsindustrin sjönk till 43,8 i juni 2023 från 45,9 föregående månad, under marknadens prognos på 45,3. Det var den värsta försämringen av verksamhetsvillkoren sedan april 2020, driven av en kraftig nedgång i nya order och produktion, där produktionen minskade mest på tre år och försäljningen föll till den lägsta nivån på åtta månader. Köpaktiviteten sjönk sedan till den lägsta nivån sedan 2020. Positivt var att företagen fortsatte att öka sysselsättningen, om än i långsam takt. På prisfronten noterade insatskostnaderna den största nedgången sedan 2009, medan produktionskostnaderna fortsatte att sjunka. Slutligen behöll företagen sina positiva utsikter, men optimismen föll till sin lägsta nivå på sex månader.

- GE: Tyskland's HCOB PMI för tillverkningsindustrin reviderades ned till 40,6 i juni 2023, ned från en första uppskattning på 41,0, vilket tyder på att sektorn's hälsa har försämrats i den snabbaste takten sedan starten av COVID-19-pandemin. Produktionsminskningen var den snabbaste på åtta månader, och nya order föll i den snabbaste takten sedan oktober, delvis på grund av kundernas tvekan och lagerminskning. Dessutom var jobbskapandet det lägsta sedan mars 2021. På prisfronten sjönk kostnaderna för insatsvaror mest sedan juli 2009, och producentpriserna sjönk för första gången sedan september 2020, vilket speglar ett växande konkurrenstryck. Slutligen nådde förväntningarna på produktionsutsikterna för det kommande året sin lägsta nivå sedan november på grund av oro för ihållande inflation, stramare finansiella villkor, kundosäkerhet och geopolitiska spänningar.

- FR: S&P Global French Manufacturing PMI reviderades upp något till 46 i juni 2023, upp från ett första estimat på 45,5 och maj's 45,7. Det var dock den femte månaden i rad som den franska fabriksaktiviteten minskade, främst på grund av en kraftig nedgång i nya order på grund av svaghet på viktiga kundmarknader som byggsektorn. Enkätdata för juni visade också på ytterligare en anmärkningsvärd nedgång i nya utländska order. Tillverkarna svarade med att sänka produktionen, inköp av insatsvaror och sysselsättningen. På prisfronten sjönk kostnaderna för insatsvaror för andra månaden i rad. Samtidigt fördes lägre kostnader vidare till kunderna, vilket resulterade i att produktionsavgifterna rabatterades för första gången på tre år. Framåtblickande vände affärssentimentet negativt för första gången sedan mars, med förväntningar på produktionen som nådde en sju månaders lägsta nivå.

- FR: Från januari till maj 2023 ökade den franska statens budgetunderskott från 82,3 miljarder euro under samma period föregående år till 107,2 miljarder euro. De offentliga intäkterna minskade med 5 % till 128,8 miljarder euro, medan utgifterna ökade med 9,1 % till 216,5 miljarder euro. Dessutom föll statskassans särskilda konto, som registrerar inflödet och utflödet av riktade intäkter och utgifter, såsom lokala myndigheters intäkter, med 19,5 miljarder euro från 19,4 miljarder euro under samma period förra året.

- SW: Swedbank Manufacturing Purchasing Managers' Index steg till 44,8 i juni 2023 från 40,7 föregående månad, men var fortsatt långt under index's historiska genomsnitt på 54,5. Uppgången i PMI drevs av en starkarenedgångar i orderingång (41,4 till 33,2 i maj), leveranstider (41,9 till 32,2) och produktion (45,2 till 43). Under tiden hade lagren (48,6 mot 45,1) också en negativ inverkan. Produktionsplanerna för de kommande sex månaderna steg också till 49,8 (mot 48,1), även om de förblev utanför tillväxtzonen för andra månaden i rad. Leverantörsprisindex för råvaror och insatsvaror steg till 40,8 (jämfört med 37,4), vilket indikerar att prispressen på leverantörsnivå fortsatte att lätta.

- AU: I juni 2023 sjönk Reserve Bank of Australia':s råvaruprisindex med 21,5% i årstakt, samma som den reviderade siffran i maj. Indexet var fortsatt på väg mot den största nedgången sedan februari 2016 då priserna föll för kokskol, termiskt kol, järnmalm och flytande naturgas. I australiska dollar sjönk indexet med 18,1%. I SDR-termer steg råvarupriserna med 0,2 procent på månadsbasis efter att ha fallit med 6,0 procent i maj, med delindexet för icke-lantbruk stigande, medan delindexen för landsbygd och basmetaller föll.

- AU: I maj 2023, på säsongsjusterad basis, ökade australiensiska godkännanden av privata bostäder med 0,9% jämfört med föregående månad till 8.115 enheter, vilket bryter två månader i rad med negativa data. Detta är den andra ökningen av privata bostadstillstånd hittills i år, med stora ökningar i Victoria (7,3%) och NSW (-3,4%), Queensland (-1,8%), South Australia (-7,2%) och Western Australia (-4,5%).

- AU: Värdet på nya bostadslån för ägarbebodda bostäder i Australien steg med 4% på månadsbasis till 16,37 miljarder AUD i maj 2023, vilket vände en nedgång på 3,8% i april. Bostadsbyggandet steg med 4,1 procent, nya bostadsköp steg med 4,7 procent och befintliga bostadsköp steg med 4,2 procent. Geografiskt ökade New South Wales (9,9%), Victoria (5,1%), Western Australia (4,4%), Queensland (1,9%), Tasmanien (9,6%) och South Australia Nya låneåtaganden ökade i delstaterna (0,8%), Northern Territory (7,2%) och Australian Capital Territory (0,3%).

- AU: Antalet platsannonser i Australien sjönk 2,5% i månadstakt i juni 2023, medan den oförändrade siffran månaden innan reviderades ned efter tre månaders nedgång. På årsbasis minskade platsannonserna med 10%, men var fortfarande 47,5% över nivåerna före pandemin. "Åtstramningen på arbetsmarknaden kommer att ta tid att lätta," sade ANZ-ekonomen Madeline Dunk. "Förändringens riktning är dock tydlig, och vi förväntar oss en fortsatt ordnad justering av platsannonser."

- AU: Preliminära data visade att det totala antalet bostäder som godkänts i Australien i maj 2023 ökade med 20,6% på månadsbasis till säsongsjusterade 15.032 enheter i maj 2023, en kraftig återhämtning från en nedreviderad nedgång på 6,8% i april. Bostadsbyggandet i den privata sektorn ökade med 0,9% till 8.115 i maj, medan bostadsbyggandet exklusive bostäder ökade med 59,4% till 6.722. Geografiskt sett ökade antalet godkända bostäder i NSW (52,9%), Tasmanien (41,1%) och Victoria (15,0%), medan Queensland (0,9%) såg en ökning . Omvänt minskade antalet godkända husbyggen i South Australia (-4,8%) och Western Australia (-11,1%). Byggnadsgodkännanden föll 9,8% under året till maj efter en nedåtgående revidering på 18,7% i april.

- RU: S&P Global Russian Manufacturing Purchasing Managers' Index föll till 52,6 i juni 2023 från en tremånadershögsta på 53,5 i maj, efter en inbromsning i produktion och nya order. Med fler nya order och nya kunder markerade de senaste uppgifterna den 14:e månaden i rad med ökad fabriksaktivitet och den 11:e månaden i rad med produktionstillväxt. Fortsatt förbättring av inhemsk och utländsk efterfrågan stödde tillväxten i nya order. Lönerna steg också till den svagaste nivån sedan november från ett 22-1 / 2-årshögsta i maj, och eftersläpningen av jobb fortsatte att minska. Även inköpsnivåerna var den största ökningen sedan februari 2008. På prisfronten steg inputkostnadsinflationen i den näst snabbaste takten sedan april 2022 då intensifierade leverantörsförseningar pressade upp priserna. Samtidigt steg försäljningspriserna i den snabbaste takten på mer än ett år. Slutligen är företagens förtroende fortsatt positivt i hopp om ökad kundefterfrågan och expansion till nya exportmarknader.

- TW: S&P Global Taiwan Manufacturing Purchasing Managers' Index steg till 44,8 i juni 2023 från 44,3 i maj, men pekade på fortsatt försämring av affärsförhållandena och markerade den 11:e månaden i rad med nedgång i industrins hälsa. Produktionen föll kraftigt samtidigt som inflödet av nya affärer föll ytterligare. Företagen svarade på den svagare efterfrågan genom att minska inköpsaktiviteten och lagren, medan sysselsättningen föll snabbare i hela branschen.Samtidigt ledde en svagare efterfrågan på insatsvaror och ett förbättrat utbud till ytterligare press nedåt på inköpskostnaderna. Det lägre inflödet av nya order gjorde det också möjligt för företaget att stänga alla utestående affärer i juni. Taiwanesiska tillverkare var återigen pessimistiska om sina produktionsutsikter för 12-månadersperioden i juni mot bakgrund av svaga globala ekonomiska förhållanden och fortsatta försäljningsminskningar.

- JP: I juni 2023 uppgick ANZ Japan Manufacturing Purchasing Managers Index till 49,8, utan preliminära beräkningar, och det var 50,6 i maj, det högsta värdet på sju månader. Det var den femte nedgången i fabriksaktiviteten hittills i år, då både produktion och nya order minskade, med nya exportorder som föll i den snabbaste takten sedan februari. Som en reaktion på de svaga verksamhetsvillkoren sjönk inköpsaktiviteten för elfte månaden i rad, vilket är den svagaste noteringen hittills i år. Jobbtillväxten har varit den näst snabbaste hittills i år. Samtidigt har leverantörernas prestanda förbättrats eftersom leverantörernas leveranstider har krympt mest sedan mars 2016. När det gäller prissättningen sjönk inflationen i insatskostnader till den långsammaste takten sedan februari 2021, medan inflationen i produktionskostnader sjönk till den svagaste takten på 21 månader. Slutligen stärktes företagsklimatet till det starkaste sedan oktober 2021 när ekonomin återhämtade sig.

- BR: Räntan på Brasiliens 10-åriga statsobligation föll till cirka 10,67 procent i juli, den lägsta nivån sedan december 2021, mot bakgrund av förväntningar om djupare penningpolitiska lättnader. Den senaste Focus-undersökningen visade att privata ekonomer i Brasilien reviderade ned sina prognoser för Selic-räntan och förbättrade utsikterna för inflationen fram till 2026, efter regeringens beslut att behålla landets inflationsmål på 3%. Förväntningarna är att Selic-räntan kommer att sänkas vid centralbankens nästa möte i början av augusti till slutet av 2023 till 12 procent (jämfört med en tidigare uppskattning på 12,25 procent) och att lättnadscykeln kommer att fortsätta till slutet av första halvåret nästa år, med en procentsats på cirka 9 procent.Brasiliens årliga inflation fortsatte att avta till en nära treårslägsta på 3,4 procent i början av juni, något över marknadens uppskattningar på 3,36 procent,

 

SIKTE FRAMÅT:

I dag bör investerare se upp för följande viktiga data:

- EUR: Tysk handelsbalans och spansk arbetslöshet.

- GBP: Auktion av 30-årig obligation.

- NZD: NZIER Business Confidence, och GDT Price Index.

- USD: Bankhelg.

- JPY: Monetär bas y/y, och auktion av 10-årsobligationer.

- AUD: Kassaränta och räntebesked från RBA.

- CAD: PMI för tillverkningsindustrin.

 

DRIVKRAFTER PÅ AKTIE- OCH ANDELSMARKNADEN:

De viktigaste faktorerna på aktie- och obligationsmarknaden är för närvarande:

- USA: Amerikanska 10-åriga statsräntor parerade tidiga vinster till cirka 3,8% på den första handelsdagen under andra halvåret i oro över ekonomins hälsa efter att ISM-tillverkning PMI visade att fabriksaktiviteten sjönk mest på nästan tre år. Den här veckan kommer också sysselsättningsrapporten, JOLTS och ISM-tjänster PMI. Under tiden kommer protokollet från det senaste Federal Open Market Committee-mötet på onsdag att följas noga för ytterligare ledtrådar om Fed&# 39: s nästa steg, med ordförande Jerome Powell som förra veckan betonade att räntorna kommer att fortsätta stiga i år. Handlare prissätter nu en nästan 87% chans att Fed kommer att höja Fed-fonderna med 25 punkter nästa månad, med chansen att ytterligare 25 procentenheter ökar i september faller till 18% från 21% före ISM-utgåvan. Tidigare på måndagen nådde gapet mellan 2- och 10-åriga räntor -109,5 punkter, det största sedan 1981. Marknaderna kommer att vara stängda tidigt på måndag och tisdag för självständighetsdagen.

- IT: Italien's 10-åriga BTP-ränta steg över 4% igen, när investerare vägde utsikterna för räntehöjningar tillsammans med tecken på en försämrad europeisk ekonomi och avkylande inflation. Den senaste PMI-undersökningen visade att den italienska tillverkningsindustrin upplevde sin värsta nedgång på mer än tre år, med insatskostnader som sjönk mest sedan 2009. Förra veckans KPI-data visade att Italien's infInflationstakten sjönk mer än väntat i juni till den lägsta nivån sedan april 2022. Ändå förväntar sig investerare att ECB fortsätter att höja räntorna för att bekämpa hög inflation, med den viktigaste inlåningsräntan som förväntas toppa på 4 procent i slutet av året.

- UK: Den 10-åriga brittiska räntan steg till över 4,4%, den högsta nivån sedan 19 juni, mot bakgrund av växande oro för ihållande inflation och möjligheten att Bank of England sätter högre räntor. Bank of England's beslutsamma åtstramningspolitik har också väckt oro för en potentiell recession i Storbritannien. Centralbankschefen Andrew Bailey upprepade sin hökaktiga hållning i slutet av juni och angav en motståndskraftig ekonomi och oväntat ihållande inflation som skäl till den senaste räntehöjningen. Som ett resultat förväntar sig investerare nu att styrräntan kommer att stiga till minst 6,25% i slutet av året från 5% efter en överraskande höjning med en halv procentenhet förra månaden.

- JP: Bank of Japan's Tankan-index, som mäter sentimentet bland stora tillverkare, steg till +5 under det andra kvartalet 2023 och återhämtade sig från ett tvåårslägsta på +1 under de föregående tre månaderna. Detta överträffade marknadens förväntningar på +3, vilket tyder på att företagen återhämtar sig från effekterna av högre råvarukostnader och leveransstörningar. Det förbättrade sentimentet var mest uttalat inom sektorer som textil, stål, icke-järnmetaller, livsmedel och drycker, allmänna maskiner, skeppsbyggnad och tunga maskiner samt bilar. Dessutom blev stämningen mindre negativ för sektorer som textil, timmer och trävaror, massa och papper samt petroleum- och kolprodukter. Framöver förväntar sig stora tillverkare att affärsförhållandena kommer att förbättras under de kommande tre månaderna, med indexet stigande till +9 från +3. Dessutom planerar stora företag att öka investeringarna med 11,4% detta räkenskapsår, vilket överträffar tillväxtprognosen på 10,1%.

- NZ: Nya Zeeland's 10-åriga statsobligationsränta föll till cirka 4,6157 på måndagen, efter att ha nått en nära fyramånadershögsta på 4,6504% under föregående session, eftersom oron växte för att Federal Reserve inte skulle kunna göra det efter att inflationen i personliga konsumtionsutgifter bromsade in i juni. Det kan mildra sin aggressiva räntehöjningspolitik senare denna månad. Affärssentimentet i Nya Zeeland förbättrades till sin högsta nivå på 30 månader förra månaden, med utsikterna för sin egen verksamhet som blev positiva för första gången på 14 månader, enligt de senaste uppgifterna. Konsumentförtroendet nådde också det högsta på 17 månader, vilket kan ha fått stöd av en signal från Reserve Bank of New Zealand förra månaden om att den kan pausa åtstramningen efter att ha höjt räntorna med totalt 525 punkter sedan oktober 2021. Samtidigt ökade förhoppningarna om att den inhemska ekonomin skulle återhämta sig under det aktuella kvartalet efter en mild recession under föregående period, eftersom ansträngningarna för att återuppbygga aktiviteter i norra delen av landet som drabbades av översvämningar och hårt väder tidigare i år accelererade.

- USA: De amerikanska aktieterminerna var svagt förändrade på måndagen då investerare letade efter nya katalysatorer för det andra halvåret. Terminskontrakten kopplade till de tre stora aktieindexen ligger alla nära breakeven. På fredagen uppvisade Nasdaq Composite sin bästa utveckling under första halvåret sedan 1983 och steg med 31,7%. S&P 500 steg också med 15,9% och noterade sin bästa första halva av 2019, medan Dow ökade med 3,8%. Dessa vinster kom mot bakgrund av ett starkt rally i teknikaktier bland entusiasm för artificiell intelligens och relaterade företag. Tecken på att den amerikanska ekonomin var motståndskraftig mot ihållande inflation och högre räntor bidrog också till att öka sentimentet. Investerare ser nu fram emot måndag' s juni ISM Manufacturing PMI och S & amp; P Global Manufacturing PMI. Handlare kommer också att titta på Tesla efter att elbilstillverkaren rapporterade högre leverans- och produktionssiffror än väntat.

 

LEDANDE MARKNADSSEKTORER:

Starka sektorer: Diskretionära konsumentvaror, dagligvaror, allmännyttiga företag, fastigheter.

Svaga sektorer: Hälsovård, Informationsteknologi,

 

TOPP DRIVKRAFTER PÅ VALUTA- OCH RÅVARUMARKNADEN: 

De viktigaste faktorerna på valuta- och råvarumarknaden är för närvarande:

- GBP: Sterling var stabilt runt $1,27, nära 14-månadershögsta på $1,2848 som nåddes den 16 juni, då investerare funderade på möjligheten attHan oroar sig för högre lånekostnader och för att Bank of Englands aggressiva åtstramningspolitik kan utlösa en recession. Centralbankschefen Andrew Bailey betonade att den senaste tidens ränteuppgång är ett tecken på ekonomins hälsa och den ihållande inflationen. Investerare förväntar sig nu att styrräntan kommer att stiga till minst 6,25% i slutet av året efter en överraskande höjning med 50 punkter i juni.

- CNY: Valutakursen mellan yuan och dollar har stabiliserats på omkring 7,25 efter att ha fallit till den lägsta nivån på nästan åtta månader förra veckan, och People's Bank of China sade att man kommer att fortsätta att hålla yuanen i princip stabil och skydda mot risken för stora fluktuationer i växelkursen. Analytiker föreslog att centralbanken kan införa politiska åtgärder för att bromsa den kraftiga deprecieringen av valutan, inklusive återställning av reservkvoten för valutaterminsförsäljning eller justering av bankens reservkvot för valutadepositioner. Yuanen kom under press förra månaden när People&# 39; s Bank of China sänkte sin korta styrränta för första gången på tio månader efter en rad nedslående ekonomiska uppgifter som antydde en vacklande återhämtning efter pandemin. Samtidigt visade en privat undersökning att den kinesiska tillverkningsaktiviteten bromsade mindre än väntat i juni, vilket motsäger regeringsuppgifter som visade att sektorn krympte för en tredje månad i rad.

- OLJA: Brent crude futures steg nästan 1 procent innan den parerade vissa vinster till cirka 75 dollar per fat på måndagen när handlare vägde utbudsminskningar och utsikterna för en avmattning i efterfrågan. Saudiarabien har sagt att de kommer att förlänga sin frivilliga nedskärning på en miljon fat per dag för augusti och kan förlänga den ytterligare. Landet kommer nu att producera cirka 9 miljoner fat per dag, den lägsta nivån på flera år. Ryssland sade också att man kommer att minska sin oljeexport med 500.000 fat per dag i augusti, med målet att minska produktionen med samma mängd. Efterfrågeoron kvarstår dock. Den amerikanska fabriksaktiviteten föll mer än väntat och i den kraftigaste takten på nästan tre år. Dessutom bromsade produktionen i Kina, medan den i euroområdet och Tyskland minskade mer än vad som ursprungligen förväntades i juni. Brent råolja föll nästan 6% under Q2 2023,

- AUD: Den australiska dollarn steg över 0,665 USD och återhämtade sig ytterligare från nära en månads lägsta nivåer när investerare förberedde sig för Reserve Bank of Australia&# 39: s policybeslut, där marknaderna förblir delade om huruvida de kommer att höja räntorna igen eller avvakta. Den australiensiska valutan fick också stöd av data som pekar på en stark återhämtning i bygglov, förbättrad bostadsfinansiering och en ihållande ökning av huspriserna, vilket tyder på att de finansiella förhållandena kan stramas åt ytterligare. Förra månaden överraskade RBA marknaderna med en räntehöjning på 25 punkter, vilket nu höjer räntorna med totalt 400 punkter och driver lånekostnaderna till 11-årshögsta på 4,1%. Samtidigt sa centralbanken i sitt senaste protokoll att beslutet att höja räntorna i juni var "välbalanserat", vilket minskar förväntningarna på ytterligare åtstramningar under de kommande månaderna.

- GLD: Guldet stabiliserades runt 1.920 dollar per uns på måndagen då investerare fortsatte att bedöma hur den amerikanska centralbanken Federal Reserve's penningpolitik kommer att utvecklas. Metallen steg 0,6 procent på fredagen efter att data visade att den amerikanska inflationen lättade och konsumentutgifterna bromsade kraftigt i maj. Fed-ordförande Jerome Powell indikerade dock förra veckan att ytterligare räntehöjningar sannolikt var framåt eftersom det skulle ta tid för inflationen att återgå till 2% -målet. Marknaderna prissätter en 84% chans att centralbanken kommer att höja räntorna med 25 punkter vid sitt möte i juli. Investerare väntar nu på måndag&# 39: s amerikanska tillverkningsaktivitetsdata för att vägleda utsikterna för ekonomisk och penningpolitik, liksom fredag&# 39: s viktiga månatliga jobbrapport.

 

Dagens diagram:

På måndagen steg WTI-råoljeterminerna med nästan 1% innan de gav tillbaka en del av sina vinster för att avvecklas till cirka 71 dollar per fat när handlare tänkte på utbudsminskningar och möjligheten att efterfrågan skulle sakta ner. Saudiarabien har sagt att de kommer att behålla sin frivilliga nedskärning på en miljon fat per dag i minst en månad till, och de kan komma att göra det igen. Nu kommer landet bara att producera cirka 9 miljoner fat olja per dag, vilket är den lägsta mängden på flera år. Ryssland sade också att man skulle minska sin export av olja med 500.000 fat per dag i augusti och försöka minska sin produktion av olja med samma mängd. Men det finns fortfarande en oro för efterfrågan. Antalet jobb i de amerikanska fabrikerna sjönk mer än väntat och i den snabbaste takten på nästan tre år. Se även, Produktionen i Kina bromsade in, och den sjönk mer än väntat i euroområdet och Tyskland i juni. Under det andra kvartalet 2023 sjönk oljepriserna med nästan 7%.

 

 

 

 

Långsiktig handelsstrategi för kanaler för: (WTI råolja).Ttidsram (D1). Tde primära motstånd är omkring (74.69). Det primära stödet ligger runt (66.38). Därför är nästa mest sannolika prisrörelse en (konsolidering) trend. (*se all övrig information i diagrammet).

Vissa megacap-aktier rullade runt och tyngde den bredare marknaden - Styrka från vissa bankaktier som tillkännagav kapitalåterföringsplaner på fredagen efter stresstestresultaten

Globala kapitalmarknader - översikt, analys och prognoser:

Författare: Dr. Alexander APOSTOLOV (forskare vid Economic Research Institute at BAS)

Måndag':s stängning för europeiska aktier var under jämn, med DAX i Tyskland' ner 0,2% till 16 105 och STOXX 600 ner till 460. Detta berodde på att investerarna tittade på en hel del ekonomiska data och väntade med andan i halsen på viktiga datautgivningar denna vecka, som den amerikanska jobbrapporten. De senaste uppgifterna om inköpschefernas index visade att nedgången i tillverkningsindustrin i euroområdet förvärrades i juni, med den tyska fabriksaktiviteten som föll mest på tre år. ECB: s beslutsfattare Joachim Nagel sa också att ECB fortfarande har en lång väg att gå för att höja räntorna och att den också bör krympa sin balansräkning under de kommande åren. Detta tyder på att beslutsfattarna kommer att fortsätta att vara tuffa även om risken för en recession i EU ökar. På affärsfronten gav den italienska försäkringsinspektionen investeraren Delfin tillstånd att öka sin ägarandel i Generali till mer än 10 procent. Detta fick aktiekursen i Generali att stiga till den högsta nivån på ett år. FTSE MIB steg med 0,8% och stängde på 28.450 på måndagen, vilket adderade till förra veckans vinster och nådde den högsta nivån sedan 2008. Det gick också bättre än andra europeiska aktiemarknader eftersom Milan's finanssektor ökade kraftigt. Efter att den italienska försäkringsinspektionen gett Delfin tillstånd att köpa mer än 10% av landets största försäkringsbolag steg GE:s aktier med 3,4%. Aktierna i Mediobanca, som är Delfin':s största enskilda aktieägare, steg med 1,6%. Banco BPM:s aktier, å andra sidan, gick upp med 1,9% efter att Moody's ändrat sina utsikter från stabila till positiva. När det gäller ekonomin visade PMI-data att den italienska tillverkningen krympte mest sedan ekonomin kraschade i början av 2020 på grund av en epidemi. På den första handelsdagen i juli gick CAC 40-index i motsatt riktning och stängde på 7 387, en nedgång med 0,2 %. Detta berodde på att investerarna tittade på en massa dåliga tillverkningsdata från flera ekonomier, vilket gjorde dem oroliga för den globala ekonomins framtid. I juni sjönk tillverkningsaktiviteten i euroområdet mer än väntat. Tysklands tillverkningsrapport kan vara den mest oroande. I Frankrike visade en PMI-undersökning att fabriksaktiviteten sjönk för femte månaden i rad, men inte lika mycket som man först trodde. På bolagssidan var Edenred (-3%), Schneider Electric (-2%), Hermès (-1,7%) och Dassault Systèmes (-1,1%) de sämst presterande bolagen. Worldline (+3,6%) och TotalEnergies (+1,8%), å andra sidan, hade de största vinsterna när råoljepriserna steg på de internationella marknaderna.

Huvudindexet för Baltic Sea Freight Exchange, som mäter hur mycket det kostar att frakta varor runt om i världen, föll för sjätte dagen i rad på måndagen, med cirka 2,1% till en tvåveckorslägsta på 1.068 poäng på grund av svag efterfrågan på alla typer av fartyg. Capesize-indexet, som följer fartyg som vanligtvis transporterar 150.000 ton last som järnmalm och kol, sjönk för sjätte sessionen i rad och sjönk 3,1% till 1.651 poäng. Panamaxindex, som följer fartyg som vanligtvis transporterar kol eller spannmålslaster på cirka 60.000 till 70.000 metriska ton, sjönk för tionde dagen i rad och sjönk 1,6% till 1.014, den lägsta nivån sedan 22 februari. Supramax-indexet för mindre fartyg gick ned 2 punkter till 747 punkter.

På måndagen gav FTSE 100 upp sina tidiga vinster och slutade dagen på 7.530, vilket utökade sina vinster från veckan innan. Detta berodde på att marknaderna fortfarande försökte räkna ut hur ekonomin skulle reagera på Bank of England's planerade räntehöjning. AstraZeneca föll mest, med 8%, eftersom investerarna var oroliga för att dess nya cancerläkemedel kanske inte skulle fungera så bra som man hoppats. Å andra sidan steg gruvbolag som Anglo American och Glencore med 4,3% respektive 3,3% på förhoppningar om att Kina skulle stimulera sin ekonomi.

På måndagen handlades de amerikanska börserna nära nollstrecket och Nasdaq var ned i den tidiga handeln. Detta berodde på att ISM PMI för tillverkningsindustrin inte uppfyllde förväntningarna och visade den största nedgången i fabriksaktiviteten på nästan tre år. På affärsfronten sjönk Apple-aktierna med nästan 1% efter att det rapporterades att företaget var tvungen att sänka sina produktionsprognoser för sitt Vision Pro mixed reality-headset. Å andra sidan ökade Tesla-aktierna med nästan 6% eftersom företaget slog förväntningarna på leveranser och produktion under andra kvartalet. Detta berodde på att företaget ökade produktionen och gav rabatter för att öka försäljningen. Nasdaq Composite steg med 31,7% under första halvåret. Vinster i artificial intelligence-relaterade aktier och satsningar på att Federal Reserve redan har höjt räntorna mest hela tiden var de viktigaste drivkrafterna bakom årets första halvårsvinst, som var den största på 40 år. Samtidigt steg S&P 500 med 15,9% och Dow Jones med 3,8%. På grund av helgdagen den fjärde juli stänger Wall Street tidigt idag och imorgon.

I början av juli var MOEX Russia index, som baseras på rubeln, oförändrat och stannade runt 2 790. Detta berodde på att den inhemska politiska oron kvarstod och att råoljepriserna sjönk. Dessutom är rubeln fortfarande nära en lågpunkt som har funnits i mer än 15 månader. Detta kan förvärra inflationen och tvinga beslutsfattarna att höja räntorna ännu mer i juli och senare i år. Efter Wagner-gruppens myteri förra veckan började folk undra hur mycket makt president Vladimir Putin egentligen har. När det gäller ekonomiska data visade den senaste PMI-undersökningen att tillverkningsindustrin i Ryssland hade saktat ner.

Den första handelsdagen under andra halvåret 2023 steg Hongkong Hang Seng med 390,16 punkter, eller 2,06%, till 19 306,59. Detta avslutade två dagar av förluster och speglade en stark session på Wall Street på fredagen, då den amerikanska inflationen sjönk. Förhoppningarna växte om att Fed skulle vara mindre aggressiva. Samtidigt visade privata enkätdata att Kinas tillverkningssektor växte mer än väntat i juni. Detta skilde sig från officiella data från förra veckan, som visade att sektorn hade sjunkit för tredje månaden i rad. Rapporter säger att den amerikanska finansministern Janet Yellen kommer att åka till Peking denna vecka för att träffa kinesiska topptjänstemän. Detta är ytterligare ett tecken på att spänningarna mellan USA och Kina håller på att lätta. Bäst gick det för aktier inom teknik, konsumentvaror och fastigheter. BYD:s aktier steg med 4,5 procent efter att bolaget i juni uppgett att man sålt 700 244 nya energibilar, vilket var den högsta försäljningen någonsin under ett kvartal. Li Auto (8,5%), Sands China (4,5%), Yinhe Ente. (4,0%), Meituan (3,4%), Tektronix Industries (2,5%) och Xiaomi Corporation (2,4%) är några av de andra toppvinnarna.

Shanghai Composite gick upp 0,9% till cirka 3 230, och Shenzhen Composite gick upp 0,7% till 11 105. Detta var den andra dagen i rad som båda dessa index gick upp, eftersom investerare bearbetade tecken på att Kinas tillverkningsaktivitet bromsade in mer än väntat. Caixin I juni uppgick Kinas allmänna inköpschefsindex för tillverkningsindustrin till 50,5, vilket var lägre än 50,9 i maj men högre än vad som förväntades, vilket var 50,2. På fredagen följde fastlandsaktierna Wall Street's starka ledning. Detta eftersom den amerikanska inflationen kom in lägre än väntat i maj, vilket visar att Federal Reserve&# 39: s aggressiva politik för att strama åt penningpolitiken fungerar som förväntat. Tungviktare som Luxshare Precision (upp 5,4%), Sungrow Power (upp 5%), Greatoo Intelligent (upp 9,2%), Seres Group (upp 7,8%) och Chongqing Changan (upp 4,3%) var bland de företag som gick bra.

Nikei 225 gick upp med 1,5% och stängde på över 33.600, och Topix gick upp med 1,1% och stängde på 2.318. Topix nådde 33-årshögsta då teknikaktierna fortsatte att stiga. Under fredagen följde de japanska aktierna Wall Street's exempel och steg. Orsaken var att den amerikanska inflationen i maj var lägre än väntat, vilket visar att Federal Reserve's aggressiva åtstramningspolitik fungerar som planerat. Investerarna tittade också på data som visade att affärssentimentet i Japan hade blivit bättre under det andra kvartalet, men att tillverkningsaktiviteten hade gått ner i juni. Advantest steg med 4%, Tokyo Electron steg med 3,7%, Socionext steg med 7,1%, Lasertec steg med 4% och Renesas Electronics steg med 2,2%. Andra stora aktier i indexet, som Mitsubishi Corporation (2,1%), Sony Group (2,9%) och Daikin Industries (5,8%), gick också upp.

I den första sessionen under det andra halvåret var de nyzeeländska aktierna oförändrade på 11.916,87. Tidigare under dagen hade de gått ner, men vinster i företagstjänster, industri och hälsovård kompenserade för förluster i energi mineraler, finans och transport. På fredagen försökte marknaderna följa Wall Street's positiva trend efter att Fed's föredragna inflationsmätare, det amerikanska personliga konsumtionsutgiftsindexet, steg endast 3,8% i maj, den minsta ökningen på mer än två år. Det fanns också tecken på att relationerna mellan USA och Kina blev bättre, som nyheten att finansminister Janet Yellen skulle åka till Kina på torsdag för att träffa vissa regeringstjänstemän. Samtidigt visade Caixins PMI-data att fabriksaktiviteten i Kina bromsade mindre än väntat förra månaden, vilket ökade förhoppningarna om att Peking snart kan lansera fler stödåtgärder för att hjälpa ekonomin. Bygglov i Nya Zeelandnd föll med 2,2% i maj, den andra månaden i rad med nedgång, vilket innebär att den årliga siffran sjönk med 18%, enligt lokala uppgifter.

S&P/ASX 200 i Australien ökade med 0,1% till cirka 7.210 på måndagen och utökade därmed vinsterna från föregående session, där vinster i gruv- och energiaktier ledde vägen. Australiska aktier spårade också Wall Street&# 39: s vinster på fredagen då den amerikanska inflationen kom in svagare än väntat i maj, vilket tyder på att Federal Reserve&# 39: s aggressiva åtstramningspolitik hade de förväntade resultaten. Under tiden kommer investerare att bedöma en serie inhemska ekonomiska rapporter, inklusive månatliga inflationsindikatorer och uppgifter om bostadslån. De största vinnarna inom gruv- och energisektorerna var BHP Billiton (0,4%), Rio Tinto (0,7%), Fortescue Metals (0,3%), Pilbara Mining (3,4%), Allkem (2,4%), New York Crest Mining Company (2,2%), Woodside Energy Company (0,4%) och Whitehaven Coal Company (1,9%). Även andra tungviktare i indexet steg, däribland ANZ Banking Group (0,3%), Westpac Banking Corp. (0,3%) och Brambles Corporation (0,6%).

Brasilien rapporterade ett handelsöverskott på 10,6 miljarder dollar i juni 2023, en kraftig ökning från 8,8 miljarder dollar under motsvarande period året innan och nära det rekordhöga överskottet på 11,1 miljarder dollar från maj. Exporten sjönk med 8,1% från juni 2022 till 30,1 miljarder dollar, eftersom lägre energipriser pressade försäljningen från utvinningsindustrin att sjunka med 19% till 6 miljarder dollar. Transformationsindustrin krympte också 10% till 15.7 miljarder dollar. Å andra sidan stödde en stark skörd ett 5,3% hopp i jordbruksförsäljningen till 8,1 miljarder dollar. Under tiden sjönk importen med 18,2% till 19,5 miljarder dollar. Inköpen minskade från omvandlingsindustrin (-14,1% till 17,8 miljarder dollar), utvinningsindustrin (-48% till 1,2 miljarder dollar) och jordbruksvaror (-45% till 0,3 miljarder dollar).

 

ÖVERSIKT ÖVER DE SENASTE EKONOMISKA DATA:

Genomgång av de senaste ekonomiska nyheterna, de mest kritiska uppgifterna är:

- USA: I maj 2023 ökade de amerikanska byggutgifterna med 0,9% jämfört med månaden innan till en säsongsjusterad årlig tillväxttakt på 1 925,6 miljarder dollar, efter en nedrevidering på 0,4% i april och något högre än marknadsprognosen på 0,6%. Det var den största ökningen av bygginvesteringarna på fyra månader. Bostadssektorn (2,2%) var den främsta drivkraften för ökningen av privata utgifter, med projektutgifter för enfamiljshus som ökade med 1,7 procent och projektutgifter för flerfamiljshus minskade med 0,1 procent. Den icke-bostadsnära sektorn krympte med 0,3%, särskilt den religiösa sektorn (-6,7%), sjukvården (-2,1%) och näringslivet (-1,8%). Samtidigt ökade de offentliga utgifterna med 0,1%, vilket hölls tillbaka av en svag tillväxt i den icke-bostadsnära sektorn (0,1%). Byggutgifterna ökade med 2,4% årligen i maj.

- USA: I juni 2023 sjönk ISM:s industri-PMI till 46 från 46,9 i maj, lägre än prognosen på 47. Uppgifterna tyder på att tillverkningsindustrin har minskat i en snabbare takt sedan maj 2020, med minskad produktion inom företagsledning eftersom svagheten kvarstår och optimismen för andra halvåret 2023 avtar. ISM-ordförande Timothy Fiore sa: " Efterfrågan är fortsatt svag, produktionen saktar ner på grund av brist på arbete och leverantörerna är kapabla. Det finns tecken på att fler uppsägningar kommer att göras inom en snar framtid." I juni föll nya order (45,6 mot 42,6), produktion (46,7 mot 51,1), sysselsättning (48,1 mot 51,4), lager (44 mot 45,8) och eftersläpningar (387 mot 37,5) alla till 45,7, vilket tyder på att tillverkningens ledtider förbättrades igen. Å andra sidan föll kundlagerindex till "för lågt" territorium (46,2 vs. 51,4), vilket är positivt för framtida produktion.

- USA: S&P Global U.S. Manufacturing Purchasing Managers Index bekräftades på sexmånaderslägsta 46,3 i juni 2023, vilket indikerar att hälsan i tillverkningssektorn har minskat för en andra månad i rad när efterfrågan drivs av inflationstryck och stigande räntor En dragning på undertryck, produktionen sjönk igen, med nya order som faller kraftigt. Även om eftersläpningen i sysselsättningen har minskat kraftigt vill tillverkarna fortfarande ersätta frivilligarbetare och fylla långsiktiga vakanser, vilket tyder på ytterligare sysselsättningstillväxt. Bristen på nya order ledde till att företagen fortsatte att kämpa för att pressa ned aktiepriserna, och inköpen av insatsvaror minskade markant. På prissidan sjönk kostnadsbördan i den snabbaste takten på mer än tre år. Samtidigt var produktionsavgifterna föga förändrade under månaden på grund av svaga efterfrågeförhållanden när företagen försökte locka till sig ny försäljning. Slutligen är företagens förväntningar de lägsta hittills i år.

- Storbritannien: För juni 2023 reviderades S&P Global/CIPS UK Manufacturing PMI upp till 46,5, över det initiala estimatet på 46,2, men fortfarande under maj's 47,1. Det senaste PMI var det svagaste på sex månader och pekar på de senaste 11 raka månaderna av kontraktion. Medan produktionen minskade för fjärde månaden i rad, var kontraktionstakten långsammare. I övrigt sjönk orderingången mest sedan januari och sysselsättningen sjönk för nionde månaden i rad, den största nedgången sedan mars. På prisfronten noterade kostnaderna för insatsvaror den största nedgången sedan februari 2016, till följd av svagare efterfrågan på insatsvaror, lägre bränslekostnader, lägre råvarupriser och förbättrade leveranskedjor. Samtidigt sjönk de genomsnittliga produktionspriserna för första gången sedan april 2016. Slutligen föll företagens förtroende till den lägsta nivån på sex månader.

- EU: I juni 2023 reviderades HCOB Eurozone Manufacturing PMI ned till 43,4 från en initial uppskattning på 43,6, vilket pekar på den värsta försämringen av hälsan i sektorn sedan maj 2020. Produktionen upplevde den kraftigaste nedgången sedan oktober, med totala nya order som föll i den starkaste takten på åtta månader. Dessutom minskade antalet anställda i fabrikerna för första gången sedan januari 2021, och inköp av insatsvaror föll kraftigt, en av de snabbaste nedgångarna under de 26 år som data har samlats in. På prisfronten sjönk kostnaderna för insatsvaror mest sedan juli 2009, medan produktionskostnaderna sjönk i den snabbaste takten på tre år. Slutligen föll företagens förtroende till den lägsta nivån på sju månader.

- IT: HBOC:s italienska PMI för tillverkningsindustrin sjönk till 43,8 i juni 2023 från 45,9 föregående månad, under marknadens prognos på 45,3. Det var den värsta försämringen av verksamhetsvillkoren sedan april 2020, driven av en kraftig nedgång i nya order och produktion, där produktionen minskade mest på tre år och försäljningen föll till den lägsta nivån på åtta månader. Köpaktiviteten sjönk sedan till den lägsta nivån sedan 2020. Positivt var att företagen fortsatte att öka sysselsättningen, om än i långsam takt. På prisfronten noterade insatskostnaderna den största nedgången sedan 2009, medan produktionskostnaderna fortsatte att sjunka. Slutligen behöll företagen sina positiva utsikter, men optimismen föll till sin lägsta nivå på sex månader.

- GE: Tyskland's HCOB PMI för tillverkningsindustrin reviderades ned till 40,6 i juni 2023, ned från en första uppskattning på 41,0, vilket tyder på att sektorn's hälsa har försämrats i den snabbaste takten sedan starten av COVID-19-pandemin. Produktionsminskningen var den snabbaste på åtta månader, och nya order föll i den snabbaste takten sedan oktober, delvis på grund av kundernas tvekan och lagerminskning. Dessutom var jobbskapandet det lägsta sedan mars 2021. På prisfronten sjönk kostnaderna för insatsvaror mest sedan juli 2009, och producentpriserna sjönk för första gången sedan september 2020, vilket speglar ett växande konkurrenstryck. Slutligen nådde förväntningarna på produktionsutsikterna för det kommande året sin lägsta nivå sedan november på grund av oro för ihållande inflation, stramare finansiella villkor, kundosäkerhet och geopolitiska spänningar.

- FR: S&P Global French Manufacturing PMI reviderades upp något till 46 i juni 2023, upp från ett första estimat på 45,5 och maj's 45,7. Det var dock den femte månaden i rad som den franska fabriksaktiviteten minskade, främst på grund av en kraftig nedgång i nya order på grund av svaghet på viktiga kundmarknader som byggsektorn. Enkätdata för juni visade också på ytterligare en anmärkningsvärd nedgång i nya utländska order. Tillverkarna svarade med att sänka produktionen, inköp av insatsvaror och sysselsättningen. På prisfronten sjönk kostnaderna för insatsvaror för andra månaden i rad. Samtidigt fördes lägre kostnader vidare till kunderna, vilket resulterade i att produktionsavgifterna rabatterades för första gången på tre år. Framåtblickande vände affärssentimentet negativt för första gången sedan mars, med förväntningar på produktionen som nådde en sju månaders lägsta nivå.

- FR: Från januari till maj 2023 ökade den franska statens budgetunderskott från 82,3 miljarder euro under samma period föregående år till 107,2 miljarder euro. De offentliga intäkterna minskade med 5 % till 128,8 miljarder euro, medan utgifterna ökade med 9,1 % till 216,5 miljarder euro. Dessutom föll statskassans särskilda konto, som registrerar inflödet och utflödet av riktade intäkter och utgifter, såsom lokala myndigheters intäkter, med 19,5 miljarder euro från 19,4 miljarder euro under samma period förra året.

- SW: Swedbank Manufacturing Purchasing Managers' Index steg till 44,8 i juni 2023 från 40,7 föregående månad, men var fortsatt långt under index's historiska genomsnitt på 54,5. Uppgången i PMI drevs av en starkarenedgångar i orderingång (41,4 till 33,2 i maj), leveranstider (41,9 till 32,2) och produktion (45,2 till 43). Under tiden hade lagren (48,6 mot 45,1) också en negativ inverkan. Produktionsplanerna för de kommande sex månaderna steg också till 49,8 (mot 48,1), även om de förblev utanför tillväxtzonen för andra månaden i rad. Leverantörsprisindex för råvaror och insatsvaror steg till 40,8 (jämfört med 37,4), vilket indikerar att prispressen på leverantörsnivå fortsatte att lätta.

- AU: I juni 2023 sjönk Reserve Bank of Australia':s råvaruprisindex med 21,5% i årstakt, samma som den reviderade siffran i maj. Indexet var fortsatt på väg mot den största nedgången sedan februari 2016 då priserna föll för kokskol, termiskt kol, järnmalm och flytande naturgas. I australiska dollar sjönk indexet med 18,1%. I SDR-termer steg råvarupriserna med 0,2 procent på månadsbasis efter att ha fallit med 6,0 procent i maj, med delindexet för icke-lantbruk stigande, medan delindexen för landsbygd och basmetaller föll.

- AU: I maj 2023, på säsongsjusterad basis, ökade australiensiska godkännanden av privata bostäder med 0,9% jämfört med föregående månad till 8.115 enheter, vilket bryter två månader i rad med negativa data. Detta är den andra ökningen av privata bostadstillstånd hittills i år, med stora ökningar i Victoria (7,3%) och NSW (-3,4%), Queensland (-1,8%), South Australia (-7,2%) och Western Australia (-4,5%).

- AU: Värdet på nya bostadslån för ägarbebodda bostäder i Australien steg med 4% på månadsbasis till 16,37 miljarder AUD i maj 2023, vilket vände en nedgång på 3,8% i april. Bostadsbyggandet steg med 4,1 procent, nya bostadsköp steg med 4,7 procent och befintliga bostadsköp steg med 4,2 procent. Geografiskt ökade New South Wales (9,9%), Victoria (5,1%), Western Australia (4,4%), Queensland (1,9%), Tasmanien (9,6%) och South Australia Nya låneåtaganden ökade i delstaterna (0,8%), Northern Territory (7,2%) och Australian Capital Territory (0,3%).

- AU: Antalet platsannonser i Australien sjönk 2,5% i månadstakt i juni 2023, medan den oförändrade siffran månaden innan reviderades ned efter tre månaders nedgång. På årsbasis minskade platsannonserna med 10%, men var fortfarande 47,5% över nivåerna före pandemin. "Åtstramningen på arbetsmarknaden kommer att ta tid att lätta," sade ANZ-ekonomen Madeline Dunk. "Förändringens riktning är dock tydlig, och vi förväntar oss en fortsatt ordnad justering av platsannonser."

- AU: Preliminära data visade att det totala antalet bostäder som godkänts i Australien i maj 2023 ökade med 20,6% på månadsbasis till säsongsjusterade 15.032 enheter i maj 2023, en kraftig återhämtning från en nedreviderad nedgång på 6,8% i april. Bostadsbyggandet i den privata sektorn ökade med 0,9% till 8.115 i maj, medan bostadsbyggandet exklusive bostäder ökade med 59,4% till 6.722. Geografiskt sett ökade antalet godkända bostäder i NSW (52,9%), Tasmanien (41,1%) och Victoria (15,0%), medan Queensland (0,9%) såg en ökning . Omvänt minskade antalet godkända husbyggen i South Australia (-4,8%) och Western Australia (-11,1%). Byggnadsgodkännanden föll 9,8% under året till maj efter en nedåtgående revidering på 18,7% i april.

- RU: S&P Global Russian Manufacturing Purchasing Managers' Index föll till 52,6 i juni 2023 från en tremånadershögsta på 53,5 i maj, efter en inbromsning i produktion och nya order. Med fler nya order och nya kunder markerade de senaste uppgifterna den 14:e månaden i rad med ökad fabriksaktivitet och den 11:e månaden i rad med produktionstillväxt. Fortsatt förbättring av inhemsk och utländsk efterfrågan stödde tillväxten i nya order. Lönerna steg också till den svagaste nivån sedan november från ett 22-1 / 2-årshögsta i maj, och eftersläpningen av jobb fortsatte att minska. Även inköpsnivåerna var den största ökningen sedan februari 2008. På prisfronten steg inputkostnadsinflationen i den näst snabbaste takten sedan april 2022 då intensifierade leverantörsförseningar pressade upp priserna. Samtidigt steg försäljningspriserna i den snabbaste takten på mer än ett år. Slutligen är företagens förtroende fortsatt positivt i hopp om ökad kundefterfrågan och expansion till nya exportmarknader.

- TW: S&P Global Taiwan Manufacturing Purchasing Managers' Index steg till 44,8 i juni 2023 från 44,3 i maj, men pekade på fortsatt försämring av affärsförhållandena och markerade den 11:e månaden i rad med nedgång i industrins hälsa. Produktionen föll kraftigt samtidigt som inflödet av nya affärer föll ytterligare. Företagen svarade på den svagare efterfrågan genom att minska inköpsaktiviteten och lagren, medan sysselsättningen föll snabbare i hela branschen.Samtidigt ledde en svagare efterfrågan på insatsvaror och ett förbättrat utbud till ytterligare press nedåt på inköpskostnaderna. Det lägre inflödet av nya order gjorde det också möjligt för företaget att stänga alla utestående affärer i juni. Taiwanesiska tillverkare var återigen pessimistiska om sina produktionsutsikter för 12-månadersperioden i juni mot bakgrund av svaga globala ekonomiska förhållanden och fortsatta försäljningsminskningar.

- JP: I juni 2023 uppgick ANZ Japan Manufacturing Purchasing Managers Index till 49,8, utan preliminära beräkningar, och det var 50,6 i maj, det högsta värdet på sju månader. Det var den femte nedgången i fabriksaktiviteten hittills i år, då både produktion och nya order minskade, med nya exportorder som föll i den snabbaste takten sedan februari. Som en reaktion på de svaga verksamhetsvillkoren sjönk inköpsaktiviteten för elfte månaden i rad, vilket är den svagaste noteringen hittills i år. Jobbtillväxten har varit den näst snabbaste hittills i år. Samtidigt har leverantörernas prestanda förbättrats eftersom leverantörernas leveranstider har krympt mest sedan mars 2016. När det gäller prissättningen sjönk inflationen i insatskostnader till den långsammaste takten sedan februari 2021, medan inflationen i produktionskostnader sjönk till den svagaste takten på 21 månader. Slutligen stärktes företagsklimatet till det starkaste sedan oktober 2021 när ekonomin återhämtade sig.

- BR: Räntan på Brasiliens 10-åriga statsobligation föll till cirka 10,67 procent i juli, den lägsta nivån sedan december 2021, mot bakgrund av förväntningar om djupare penningpolitiska lättnader. Den senaste Focus-undersökningen visade att privata ekonomer i Brasilien reviderade ned sina prognoser för Selic-räntan och förbättrade utsikterna för inflationen fram till 2026, efter regeringens beslut att behålla landets inflationsmål på 3%. Förväntningarna är att Selic-räntan kommer att sänkas vid centralbankens nästa möte i början av augusti till slutet av 2023 till 12 procent (jämfört med en tidigare uppskattning på 12,25 procent) och att lättnadscykeln kommer att fortsätta till slutet av första halvåret nästa år, med en procentsats på cirka 9 procent.Brasiliens årliga inflation fortsatte att avta till en nära treårslägsta på 3,4 procent i början av juni, något över marknadens uppskattningar på 3,36 procent,

 

SIKTE FRAMÅT:

I dag bör investerare se upp för följande viktiga data:

- EUR: Tysk handelsbalans och spansk arbetslöshet.

- GBP: Auktion av 30-årig obligation.

- NZD: NZIER Business Confidence, och GDT Price Index.

- USD: Bankhelg.

- JPY: Monetär bas y/y, och auktion av 10-årsobligationer.

- AUD: Kassaränta och räntebesked från RBA.

- CAD: PMI för tillverkningsindustrin.

 

DRIVKRAFTER PÅ AKTIE- OCH ANDELSMARKNADEN:

De viktigaste faktorerna på aktie- och obligationsmarknaden är för närvarande:

- USA: Amerikanska 10-åriga statsräntor parerade tidiga vinster till cirka 3,8% på den första handelsdagen under andra halvåret i oro över ekonomins hälsa efter att ISM-tillverkning PMI visade att fabriksaktiviteten sjönk mest på nästan tre år. Den här veckan kommer också sysselsättningsrapporten, JOLTS och ISM-tjänster PMI. Under tiden kommer protokollet från det senaste Federal Open Market Committee-mötet på onsdag att följas noga för ytterligare ledtrådar om Fed&# 39: s nästa steg, med ordförande Jerome Powell som förra veckan betonade att räntorna kommer att fortsätta stiga i år. Handlare prissätter nu en nästan 87% chans att Fed kommer att höja Fed-fonderna med 25 punkter nästa månad, med chansen att ytterligare 25 procentenheter ökar i september faller till 18% från 21% före ISM-utgåvan. Tidigare på måndagen nådde gapet mellan 2- och 10-åriga räntor -109,5 punkter, det största sedan 1981. Marknaderna kommer att vara stängda tidigt på måndag och tisdag för självständighetsdagen.

- IT: Italien's 10-åriga BTP-ränta steg över 4% igen, när investerare vägde utsikterna för räntehöjningar tillsammans med tecken på en försämrad europeisk ekonomi och avkylande inflation. Den senaste PMI-undersökningen visade att den italienska tillverkningsindustrin upplevde sin värsta nedgång på mer än tre år, med insatskostnader som sjönk mest sedan 2009. Förra veckans KPI-data visade att Italien's infInflationstakten sjönk mer än väntat i juni till den lägsta nivån sedan april 2022. Ändå förväntar sig investerare att ECB fortsätter att höja räntorna för att bekämpa hög inflation, med den viktigaste inlåningsräntan som förväntas toppa på 4 procent i slutet av året.

- UK: Den 10-åriga brittiska räntan steg till över 4,4%, den högsta nivån sedan 19 juni, mot bakgrund av växande oro för ihållande inflation och möjligheten att Bank of England sätter högre räntor. Bank of England's beslutsamma åtstramningspolitik har också väckt oro för en potentiell recession i Storbritannien. Centralbankschefen Andrew Bailey upprepade sin hökaktiga hållning i slutet av juni och angav en motståndskraftig ekonomi och oväntat ihållande inflation som skäl till den senaste räntehöjningen. Som ett resultat förväntar sig investerare nu att styrräntan kommer att stiga till minst 6,25% i slutet av året från 5% efter en överraskande höjning med en halv procentenhet förra månaden.

- JP: Bank of Japan's Tankan-index, som mäter sentimentet bland stora tillverkare, steg till +5 under det andra kvartalet 2023 och återhämtade sig från ett tvåårslägsta på +1 under de föregående tre månaderna. Detta överträffade marknadens förväntningar på +3, vilket tyder på att företagen återhämtar sig från effekterna av högre råvarukostnader och leveransstörningar. Det förbättrade sentimentet var mest uttalat inom sektorer som textil, stål, icke-järnmetaller, livsmedel och drycker, allmänna maskiner, skeppsbyggnad och tunga maskiner samt bilar. Dessutom blev stämningen mindre negativ för sektorer som textil, timmer och trävaror, massa och papper samt petroleum- och kolprodukter. Framöver förväntar sig stora tillverkare att affärsförhållandena kommer att förbättras under de kommande tre månaderna, med indexet stigande till +9 från +3. Dessutom planerar stora företag att öka investeringarna med 11,4% detta räkenskapsår, vilket överträffar tillväxtprognosen på 10,1%.

- NZ: Nya Zeeland's 10-åriga statsobligationsränta föll till cirka 4,6157 på måndagen, efter att ha nått en nära fyramånadershögsta på 4,6504% under föregående session, eftersom oron växte för att Federal Reserve inte skulle kunna göra det efter att inflationen i personliga konsumtionsutgifter bromsade in i juni. Det kan mildra sin aggressiva räntehöjningspolitik senare denna månad. Affärssentimentet i Nya Zeeland förbättrades till sin högsta nivå på 30 månader förra månaden, med utsikterna för sin egen verksamhet som blev positiva för första gången på 14 månader, enligt de senaste uppgifterna. Konsumentförtroendet nådde också det högsta på 17 månader, vilket kan ha fått stöd av en signal från Reserve Bank of New Zealand förra månaden om att den kan pausa åtstramningen efter att ha höjt räntorna med totalt 525 punkter sedan oktober 2021. Samtidigt ökade förhoppningarna om att den inhemska ekonomin skulle återhämta sig under det aktuella kvartalet efter en mild recession under föregående period, eftersom ansträngningarna för att återuppbygga aktiviteter i norra delen av landet som drabbades av översvämningar och hårt väder tidigare i år accelererade.

- USA: De amerikanska aktieterminerna var svagt förändrade på måndagen då investerare letade efter nya katalysatorer för det andra halvåret. Terminskontrakten kopplade till de tre stora aktieindexen ligger alla nära breakeven. På fredagen uppvisade Nasdaq Composite sin bästa utveckling under första halvåret sedan 1983 och steg med 31,7%. S&P 500 steg också med 15,9% och noterade sin bästa första halva av 2019, medan Dow ökade med 3,8%. Dessa vinster kom mot bakgrund av ett starkt rally i teknikaktier bland entusiasm för artificiell intelligens och relaterade företag. Tecken på att den amerikanska ekonomin var motståndskraftig mot ihållande inflation och högre räntor bidrog också till att öka sentimentet. Investerare ser nu fram emot måndag' s juni ISM Manufacturing PMI och S & amp; P Global Manufacturing PMI. Handlare kommer också att titta på Tesla efter att elbilstillverkaren rapporterade högre leverans- och produktionssiffror än väntat.

 

LEDANDE MARKNADSSEKTORER:

Starka sektorer: Diskretionära konsumentvaror, dagligvaror, allmännyttiga företag, fastigheter.

Svaga sektorer: Hälsovård, Informationsteknologi,

 

TOPP DRIVKRAFTER PÅ VALUTA- OCH RÅVARUMARKNADEN: 

De viktigaste faktorerna på valuta- och råvarumarknaden är för närvarande:

- GBP: Sterling var stabilt runt $1,27, nära 14-månadershögsta på $1,2848 som nåddes den 16 juni, då investerare funderade på möjligheten attHan oroar sig för högre lånekostnader och för att Bank of Englands aggressiva åtstramningspolitik kan utlösa en recession. Centralbankschefen Andrew Bailey betonade att den senaste tidens ränteuppgång är ett tecken på ekonomins hälsa och den ihållande inflationen. Investerare förväntar sig nu att styrräntan kommer att stiga till minst 6,25% i slutet av året efter en överraskande höjning med 50 punkter i juni.

- CNY: Valutakursen mellan yuan och dollar har stabiliserats på omkring 7,25 efter att ha fallit till den lägsta nivån på nästan åtta månader förra veckan, och People's Bank of China sade att man kommer att fortsätta att hålla yuanen i princip stabil och skydda mot risken för stora fluktuationer i växelkursen. Analytiker föreslog att centralbanken kan införa politiska åtgärder för att bromsa den kraftiga deprecieringen av valutan, inklusive återställning av reservkvoten för valutaterminsförsäljning eller justering av bankens reservkvot för valutadepositioner. Yuanen kom under press förra månaden när People&# 39; s Bank of China sänkte sin korta styrränta för första gången på tio månader efter en rad nedslående ekonomiska uppgifter som antydde en vacklande återhämtning efter pandemin. Samtidigt visade en privat undersökning att den kinesiska tillverkningsaktiviteten bromsade mindre än väntat i juni, vilket motsäger regeringsuppgifter som visade att sektorn krympte för en tredje månad i rad.

- OLJA: Brent crude futures steg nästan 1 procent innan den parerade vissa vinster till cirka 75 dollar per fat på måndagen när handlare vägde utbudsminskningar och utsikterna för en avmattning i efterfrågan. Saudiarabien har sagt att de kommer att förlänga sin frivilliga nedskärning på en miljon fat per dag för augusti och kan förlänga den ytterligare. Landet kommer nu att producera cirka 9 miljoner fat per dag, den lägsta nivån på flera år. Ryssland sade också att man kommer att minska sin oljeexport med 500.000 fat per dag i augusti, med målet att minska produktionen med samma mängd. Efterfrågeoron kvarstår dock. Den amerikanska fabriksaktiviteten föll mer än väntat och i den kraftigaste takten på nästan tre år. Dessutom bromsade produktionen i Kina, medan den i euroområdet och Tyskland minskade mer än vad som ursprungligen förväntades i juni. Brent råolja föll nästan 6% under Q2 2023,

- AUD: Den australiska dollarn steg över 0,665 USD och återhämtade sig ytterligare från nära en månads lägsta nivåer när investerare förberedde sig för Reserve Bank of Australia&# 39: s policybeslut, där marknaderna förblir delade om huruvida de kommer att höja räntorna igen eller avvakta. Den australiensiska valutan fick också stöd av data som pekar på en stark återhämtning i bygglov, förbättrad bostadsfinansiering och en ihållande ökning av huspriserna, vilket tyder på att de finansiella förhållandena kan stramas åt ytterligare. Förra månaden överraskade RBA marknaderna med en räntehöjning på 25 punkter, vilket nu höjer räntorna med totalt 400 punkter och driver lånekostnaderna till 11-årshögsta på 4,1%. Samtidigt sa centralbanken i sitt senaste protokoll att beslutet att höja räntorna i juni var "välbalanserat", vilket minskar förväntningarna på ytterligare åtstramningar under de kommande månaderna.

- GLD: Guldet stabiliserades runt 1.920 dollar per uns på måndagen då investerare fortsatte att bedöma hur den amerikanska centralbanken Federal Reserve's penningpolitik kommer att utvecklas. Metallen steg 0,6 procent på fredagen efter att data visade att den amerikanska inflationen lättade och konsumentutgifterna bromsade kraftigt i maj. Fed-ordförande Jerome Powell indikerade dock förra veckan att ytterligare räntehöjningar sannolikt var framåt eftersom det skulle ta tid för inflationen att återgå till 2% -målet. Marknaderna prissätter en 84% chans att centralbanken kommer att höja räntorna med 25 punkter vid sitt möte i juli. Investerare väntar nu på måndag&# 39: s amerikanska tillverkningsaktivitetsdata för att vägleda utsikterna för ekonomisk och penningpolitik, liksom fredag&# 39: s viktiga månatliga jobbrapport.

 

Dagens diagram:

På måndagen steg WTI-råoljeterminerna med nästan 1% innan de gav tillbaka en del av sina vinster för att avvecklas till cirka 71 dollar per fat när handlare tänkte på utbudsminskningar och möjligheten att efterfrågan skulle sakta ner. Saudiarabien har sagt att de kommer att behålla sin frivilliga nedskärning på en miljon fat per dag i minst en månad till, och de kan komma att göra det igen. Nu kommer landet bara att producera cirka 9 miljoner fat olja per dag, vilket är den lägsta mängden på flera år. Ryssland sade också att man skulle minska sin export av olja med 500.000 fat per dag i augusti och försöka minska sin produktion av olja med samma mängd. Men det finns fortfarande en oro för efterfrågan. Antalet jobb i de amerikanska fabrikerna sjönk mer än väntat och i den snabbaste takten på nästan tre år. Se även, Produktionen i Kina bromsade in, och den sjönk mer än väntat i euroområdet och Tyskland i juni. Under det andra kvartalet 2023 sjönk oljepriserna med nästan 7%.

 

 

 

 

Långsiktig handelsstrategi för kanaler för: (WTI råolja).Ttidsram (D1). Tde primära motstånd är omkring (74.69). Det primära stödet ligger runt (66.38). Därför är nästa mest sannolika prisrörelse en (konsolidering) trend. (*se all övrig information i diagrammet).

Start trading in four simple steps

1. Register

Open your live trading account

2. Verify

Upload your documents to verify your account

3. Fund

Deposit funds directly into your account

4. Trade

Start trading and choose from 130+ instruments

Demo account

The Blue Suisse Trading Account with virtual funds in a risk-free environment

Demo account

Live account

The Blue Suisse Trading Account in our transparent live model environment

Open an Account
Risk Warning; CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 58.58% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money.
x
Spotify Logo Apple Podcasts Logo Anchor Podcasts Logo