GLOBALNI KAPITALSKI TRGI PREGLED, ANALIZE IN PREDLOGI:

Avtor: Dr. Alexander APOSTOLOV (raziskovalec na Inštitutu za ekonomske raziskave pri BAS)

Ponedeljkovo'zaprtje evropskih delnic je bilo pod ravnjo, nemški DAX se je znižal za 0,2 % na 16.105, indeks STOXX 600 pa na 460. Razlog za to je bil, da so vlagatelji preučevali veliko gospodarskih podatkov in z zadržanim dihom čakali na objave pomembnih podatkov v tem tednu, kot je poročilo o delovnih mestih v ZDA. Zadnji podatki o indeksu nabavnih menedžerjev so pokazali, da se je padec proizvodnje v euroobmočju junija še povečal, pri čemer se je aktivnost nemških tovarn zmanjšala najbolj v zadnjih treh letih. Prav tako je oblikovalec politike ECB Joachim Nagel dejal, da je pred ECB še dolga pot do zvišanja obrestnih mer in da bi morala v prihodnjih letih zmanjšati tudi svojo bilanco stanja. To nakazuje, da bodo oblikovalci politik še naprej ostri, čeprav se tveganje recesije v EU povečuje. Na poslovnem področju je italijanski zavarovalniški regulator dovolil vlagatelju Delfin, da poveča svoj delež v zavarovalnici Generali na več kot 10 odstotkov. Zaradi tega se je cena delnic družbe Generali dvignila na najvišjo raven v zadnjem letu. Indeks FTSE MIB se je v ponedeljek zvišal za 0,8 odstotka in zaključil pri 28.450, s čimer se je pridružil dobičku iz prejšnjega tedna in dosegel najvišjo vrednost po letu 2008. Prav tako je bil boljši od drugih evropskih delniških indeksov, saj se je milanski finančni sektor močno okrepil. Potem ko je italijanski zavarovalniški regulator družbi Delfin odobril nakup več kot 10 % deleža največje zavarovalnice v državi, so se delnice GE podražile za 3,4 %. Delnice Mediobanke, ki je največji posamični delničar družbe Delfin, so se povečale za 1,6 %. Delnice banke BPM so se po drugi strani povečale za 1,9 %, potem ko je bonitetna agencija Moody's spremenila napovedi iz stabilnih v pozitivne. Kar zadeva gospodarstvo, so podatki PMI pokazali, da se je italijanska proizvodnja skrčila najbolj, odkar se je v začetku leta 2020 zaradi epidemije sesulo gospodarstvo. Na prvi trgovalni dan julija je indeks CAC 40 krenil v nasprotno smer in zaprl pri vrednosti 7.387, kar pomeni 0,2-odstotni padec. Razlog za to je bil, da so vlagatelji spremljali kopico slabih podatkov o proizvodnji iz več gospodarstev, zaradi česar so bili zaskrbljeni glede prihodnosti svetovnega gospodarstva'. Junija se je predelovalna dejavnost v evroobmočju zmanjšala bolj, kot je bilo pričakovano. Najbolj zaskrbljujoče je morda poročilo o nemški proizvodnji. V Franciji je raziskava PMI pokazala, da se je tovarniška dejavnost zmanjšala že peti mesec zapored, vendar ne toliko, kot se je sprva domnevalo. Na strani podjetij so se najslabše odrezale družbe Edenred (-3 %), Schneider Electric (-2 %), Hermès (-1,7 %) in Dassault Systèmes (-1,1 %). Po drugi strani sta družbi Worldline (+3,6 %) in TotalEnergies (+1,8 %) dosegli največje dobičke, saj so se cene surove nafte na mednarodnih trgih zvišale.

Glavni indeks Baltske borze za tovorni promet, ki meri, koliko stane prevoz blaga po svetu, je v ponedeljek padel že šesti dan zapored, in sicer za približno 2,1 % na dvotedenski minimum 1.068 točk zaradi šibkega povpraševanja po vseh vrstah plovil. Indeks capesize, ki spremlja ladje, ki običajno prevažajo 150.000 ton tovora, kot sta železna ruda in premog, je padel že šesti dan zapored in se znižal za 3,1 % na 1.651 točk. Indeks panamax, ki spremlja ladje, ki običajno prevažajo premog ali žito s približno 60.000 do 70.000 tonami tovora, je padel že deseti dan zapored, in sicer za 1,6 % na 1.014 točk, kar je najnižja raven po 22. februarju. Indeks supramax za manjše ladje se je znižal za 2 točki na 747 točk.

V ponedeljek se je indeks FTSE 100 odpovedal zgodnjim dobičkom in dan končal pri 7.530 točkah, s čimer je povečal dobiček iz prejšnjega tedna. Razlog za to je bil, da so trgi še vedno poskušali ugotoviti, kako se bo gospodarstvo odzvalo na načrtovano zvišanje obrestnih mer s strani angleške centralne banke. Najbolj je padla družba AstraZeneca, in sicer za 8 %, ker so bili vlagatelji zaskrbljeni, da njeno novo zdravilo proti raku morda ne bo delovalo tako dobro, kot so upali. Po drugi strani so se rudarji, kot sta Anglo American in Glencore, povečali za 4,3 % oziroma 3,3 % zaradi upanja, da bo Kitajska spodbudila svoje gospodarstvo.

V ponedeljek so ameriške delnice trgovale blizu ravne črte, Nasdaq pa je v začetku trgovanja padel. Razlog za to je bil indeks PMI v predelovalni industriji ISM, ki ni izpolnil pričakovanj in je pokazal največji padec tovarniške dejavnosti v skoraj treh letih. Na poslovnem področju so delnice družbe Apple padle za skoraj 1 %, potem ko je bilo objavljeno, da je moralo podjetje znižati napovedi o proizvodnji slušalk za mešano resničnost Vision Pro. Po drugi strani so se delnice družbe Tesla podražile za skoraj 6 %, ker je družba presegla pričakovanja glede dobav in proizvodnje v drugem četrtletju. Razlog za to je bil, da je podjetje povečalo proizvodnjo in dalo popuste, da bi povečalo prodajo. V prvi polovici leta se je indeks Nasdaq Composite povečal za 31,7 %. Dobički v artiklihficialne delnice, povezane z obveščevalnimi informacijami, in stave, da je Federal Reserve večino časa že zvišal obrestne mere, so bile glavne gonilne sile letošnjega dobička v prvi polovici leta, ki je bil največji v zadnjih 40 letih. Hkrati se je indeks S&P 500 povečal za 15,9 %, indeks Dow pa za 3,8 %. Zaradi praznika 4. julija bo Wall Street danes in jutri predčasno zaprt.

V začetku julija je ruski indeks MOEX, ki temelji na rubljih, ostal nespremenjen in se je gibal okoli 2.790. Razlog za to je bila še vedno prisotna domača politična zaskrbljenost, cene surove nafte pa so se znižale. Poleg tega je rubelj še vedno blizu najnižje točke, ki je prisotna že več kot 15 mesecev. To bi lahko poslabšalo inflacijo in prisililo oblikovalce politik, da julija in pozneje letos še bolj zvišajo obrestne mere. Po uporu skupine Wagner Group prejšnji teden so se ljudje začeli spraševati, koliko moči ima v resnici predsednik Vladimir Putin. Kar zadeva gospodarske podatke, je najnovejša raziskava PMI pokazala, da se je proizvodnja v Rusiji upočasnila.

Prvi dan trgovanja v drugi polovici leta 2023 se je hongkonški Hang Seng povzpel za 390,16 točke oziroma 2,06 % na 19.306,59 točke. S tem se je končala dvodnevna izguba in se je odražala močna petkova seja na Wall Streetu, ko se je inflacija v ZDA znižala. Povečalo se je upanje, da bo Fed manj agresiven. Medtem so podatki iz zasebnih raziskav pokazali, da je kitajski proizvodni sektor junija zrasel bolj, kot je bilo pričakovano. To se je razlikovalo od uradnih podatkov iz prejšnjega tedna, ki so pokazali, da je sektor že tretji mesec zapored upadel. Poročila pravijo, da bo ameriška finančna ministrica Janet Yellen ta teden odpotovala v Peking, kjer se bo sestala z najvišjimi kitajskimi uradniki. To je še en znak, da se napetosti med ZDA in Kitajsko zmanjšujejo. Najbolje so se odrezale delnice na področju tehnologije, potrošniškega blaga in nepremičnin. Delnice družbe BYD so se povečale za 4,5 odstotka, potem ko je družba junija sporočila, da je prodala 700.244 vozil na novo energijo, kar je največ doslej v enem četrtletju. Li Auto (8,5 %), Sands China (4,5 %), Yinhe Ente. (4,0 %), Meituan (3,4 %), Tektronix Industries (2,5 %) in Xiaomi Corporation (2,4 %) so nekateri drugi največji dobičkarji.

Skupina Shanghai Composite se je povečala za 0,9 % na približno 3.230, skupina Shenzhen Composite pa za 0,7 % na 11.105. To je bil drugi dan zapored, ko sta se oba indeksa zvišala, saj so vlagatelji obdelali znake, da se je kitajska proizvodna dejavnost upočasnila bolj, kot je bilo pričakovano. Caixin Junija je kitajski splošni indeks nabavnih menedžerjev v predelovalnih dejavnostih znašal 50,5, kar je manj kot maja, ko je znašal 50,9, vendar več od pričakovanj, ki so bila 50,2. V petek so delnice na celini sledile močnemu vzponu Wall Streeta. Razlog za to je bila majska inflacija v ZDA, ki je bila nižja od pričakovane, kar kaže, da agresivna politika Federal Reserve' za zaostrovanje monetarne politike deluje v skladu s pričakovanji. Med podjetji, ki so se dobro odrezala, so bila težka podjetja, kot so Luxshare Precision (za 5,4 %), Sungrow Power (za 5 %), Greatoo Intelligent (za 9,2 %), Seres Group (za 7,8 %) in Chongqing Changan (za 4,3 %).

Indeks Nikkei 225 se je zvišal za 1,5 % in zaključil nad 33.600, indeks Topix pa za 1,1 % in zaključil pri 2.318. Indeks Topix je dosegel 33-letno najvišjo vrednost, saj so tehnološke delnice še naprej rasle. V petek so japonske delnice sledile Wall Streetu in se povečale. Razlog za to je bila majska inflacija v ZDA, ki je bila nižja od pričakovane, kar kaže na to, da agresivna politika zaostrovanja ameriške centralne banke Federal Reserve deluje po načrtih. Vlagatelji so spremljali tudi podatke, ki so pokazali, da se je poslovno razpoloženje na Japonskem v drugem četrtletju izboljšalo, vendar se je proizvodna dejavnost junija zmanjšala. Družba Advantest je pridobila 4 %, družba Tokyo Electron 3,7 %, družba Socionext 7,1 %, družba Lasertec 4 % in družba Renesas Electronics 2,2 %. Tudi druge velike delnice v indeksu, kot so Mitsubishi Corporation (2,1 %), Sony Group (2,9 %) in Daikin Industries (5,8 %), so se povečale.

V prvi seji druge polovice leta so novozelandske delnice ostale nespremenjene pri 11.916,87 evra. V začetku dneva so se znižale, vendar so dobički v poslovnih storitvah, industriji in zdravstvu nadomestili izgube v energetskih mineralih, finančnem sektorju in prometu. V petek so trgi poskušali slediti Wall Street'ovemu pozitivnemu trendu, potem ko se je Fed'ov priljubljeni merilnik inflacije, indeks izdatkov za osebno potrošnjo v ZDA, maja povečal le za 3,8 %, kar je najmanjša rast v več kot dveh letih. Pojavili so se tudi znaki, da se odnosi med ZDA in Kitajsko izboljšujejo, na primer novica, da bo finančna ministrica Janet Yellen v četrtek odpotovala na Kitajsko, kjer se bo sestala z nekaterimi vladnimi uradniki. Medtem so podatki Caixin o proizvodnem PMI pokazali, da se je dejavnost tovarn na Kitajskem prejšnji mesec upočasnila manj od pričakovanj, kar je povečalo upanje, da bo Peking kmalu uvedel več podpornih ukrepov za pomoč gospodarstvu. Gradbena dovoljenja v Novi Zelandijind se je maja znižal za 2,2 %, kar je že drugi mesec zapored, na letni ravni pa se je po lokalnih podatkih znižal za 18 %.

Avstralski indeks S&P/ASX 200 se je v ponedeljek povečal za 0,1 % na približno 7.210 in tako povečal dobiček iz prejšnje seje, pri čemer so se najbolj povečale delnice rudarjev in energetikov. Avstralske delnice so sledile tudi petkovim dobičkom na Wall Streetu, saj je bila inflacija v ZDA maja nižja od pričakovane, kar kaže, da je imela agresivna politika zaostrovanja ameriške centralne banke Federal Reserve pričakovane rezultate. Medtem bodo vlagatelji ocenili vrsto domačih gospodarskih poročil, vključno z mesečnimi kazalniki inflacije in podatki o stanovanjskih posojilih. V rudarskem in energetskem sektorju so največ pridobile družbe BHP Billiton (0,4 %), Rio Tinto (0,7 %), Fortescue Metals (0,3 %), Pilbara Mining (3,4 %), Allkem (2,4 %), New York Crest Mining Company (2,2 %), Woodside Energy Company (0,4 %) in Whitehaven Coal Company (1,9 %). Povečale so se tudi druge težke enote indeksa, med njimi ANZ Banking Group (0,3 %), Westpac Banking Corp. (0,3 %) in Brambles Corporation (0,6 %).

Brazilija je junija 2023 poročala o trgovinskem presežku v višini 10,6 milijarde dolarjev, kar se je močno povečalo z 8,8 milijarde dolarjev v enakem obdobju leto prej in ostalo blizu rekordnega presežka 11,1 milijarde dolarjev iz maja. Izvoz se je v primerjavi z junijem 2022 zmanjšal za 8,1 % na 30,1 milijarde dolarjev, saj so nižje cene energije povzročile, da se je prodaja iz ekstraktivne industrije zmanjšala za 19 % na 6 milijard dolarjev. Prav tako se je prodaja iz transformacijskih industrij skrčila za 10 % na 15,7 milijarde dolarjev. Po drugi strani je močna letina podprla 5,3-odstotni skok kmetijske prodaje na 8,1 milijarde dolarjev. Medtem se je uvoz zmanjšal za 18,2 % na 19,5 milijarde dolarjev. zmanjšali so se nakupi iz preoblikovalnih industrij (-14,1 % na 17,8 milijarde dolarjev), ekstraktivnih industrij (-48 % na 1,2 milijarde dolarjev) in kmetijskih proizvodov (-45 % na 0,3 milijarde dolarjev).

 

PREGLED NAJNIŽJIH GOSPODARSKIH PODATKOV:

Pri pregledu zadnjih gospodarskih novic so najbolj kritični podatki:

- ZDA: Maja 2023 so se izdatki za gradbeništvo v ZDA na mesečni ravni povečali za 0,9 % na sezonsko prilagojeno letno stopnjo rasti v višini 1925,6 milijarde dolarjev, kar je sledilo 0,4-odstotnemu popravku navzdol v aprilu in nekoliko preseglo tržno napoved v višini 0,6 %. To je bilo največje povečanje gradbene porabe v zadnjih štirih mesecih. K povečanju zasebne porabe je največ prispeval stanovanjski sektor (2,2 %), pri čemer se je poraba za enodružinske projekte povečala za 1,7 %, poraba za večstanovanjske projekte pa se je zmanjšala za 0,1 %. Nestanovanjski sektor se je skrčil za 0,3%, predvsem verski sektor (-6,7%), zdravstvo (-2,1%) in poslovni sektor (-1,8%). Medtem se je javna poraba povečala za 0,1%, pri čemer jo je zavirala šibka rast v nestanovanjskem sektorju (0,1%). Gradbena poraba se je maja na letni ravni povečala za 2,4 %.

- ZDA: Junija 2023 je ameriški indeks PMI ISM v predelovalnih dejavnostih padel s 46,9 maja na 46, kar je manj od napovedi 47. Podatki so nakazovali, da se je proizvodnja od maja 2020 krčila hitreje, pri čemer se je zmanjšala proizvodnja poslovnega vodenja, saj se slabost nadaljuje, optimizem za drugo polovico leta 2023 pa upada. Predsednik ISM Timothy Fiore je dejal: "Povpraševanje ostaja šibko, proizvodnja se upočasnjuje zaradi pomanjkanja dela, dobavitelji pa so sposobni. Obstajajo znaki, da bo v bližnji prihodnosti prišlo do več odpuščanj." " Junija so se nova naročila (45,6 proti 42,6), proizvodnja (46,7 proti 51,1), zaposlovanje (48,1 proti 51,4), zaloge (44 proti 45,8) in zaostanki (387 proti 37,5) znižali na 45,7, kar nakazuje, da se je čas izvedbe proizvodnje spet izboljšal. Po drugi strani pa je indeks zalog kupcev padel na "prenizko" območje (46,2 proti 51,4), kar je pozitivno za prihodnjo proizvodnjo.

- ZDA: Indeks nabavnih menedžerjev S&P Global U.S. Manufacturing je bil junija 2023 potrjen na šestmesečnem minimumu 46,3, kar kaže, da se je stanje v proizvodnem sektorju že drugi mesec zapored poslabšalo, saj se je zaradi povpraševanja, ki ga spodbujajo inflacijski pritiski in naraščajoče obrestne mere, proizvodnja ponovno zmanjšala, pri čemer so se nova naročila močno zmanjšala. Čeprav se je število neizdelanih delovnih mest močno zmanjšalo, proizvajalci še vedno iščejo zamenjavo prostovoljnih delavcev in zapolnjujejo dolgoročno prosta delovna mesta, kar pomeni nadaljnjo rast zaposlenosti. Zaradi pomanjkanja novih naročil so se podjetja še naprej borila za znižanje cen zalog, nakupi inputov pa so se občutno zmanjšali. Na cenovni strani so se stroškovna bremena zmanjševala najhitreje v več kot treh letih. Medtem so se proizvodni stroški v tem mesecu zaradi šibkih pogojev povpraševanja, ko so si podjetja prizadevala pritegniti novo prodajo, le malo spremenili. Nazadnje, poslovna pričakovanja so najnižja doslej v tem letu.

- Združeno kraljestvo: Za junij 2023 je bil S&P Global/CIPS UK Manufacturing PMI popravljen na 46,5, kar je nad prvotno oceno 46,2, vendar še vedno pod 47,1 maja. Najnovejši PMI je bil najšibkejši v zadnjih šestih mesecih, kar kaže na zadnjih 11 zaporednih mesecev krčenja. Proizvodnja se je sicer skrčila že četrti mesec zapored, vendar je bil tempo krčenja počasnejši. Drugače so se nova naročila zmanjšala najbolj od januarja, zaposlenost pa se je zmanjšala deveti mesec zapored, kar je največji padec od marca. Kar zadeva cene, so se vhodni stroški zaradi šibkejšega povpraševanja po proizvodih, nižjih stroškov goriva, nižjih cen surovin in boljših dobavnih verig najbolj znižali od februarja 2016. Medtem so se povprečne proizvodne cene prvič po aprilu 2016 znižale. Nazadnje, poslovno zaupanje je padlo na šestmesečno najnižjo raven.

- EU: Junija 2023 je bil HCOB PMI za predelovalne dejavnosti v euroobmočju popravljen navzdol na 43,4 s prvotne ocene 43,6, kar kaže na največje poslabšanje stanja sektorja od maja 2020. Proizvodnja je doživela najizrazitejše zmanjšanje po oktobru, skupna nova naročila pa so padala najhitreje v zadnjih osmih mesecih. Poleg tega se je število zaposlenih v tovarnah prvič po januarju 2021 zmanjšalo, močno pa so se zmanjšali tudi nakupi inputov, kar je eden najhitrejših padcev v 26 letih zbiranja podatkov. Kar zadeva cene, so se vhodni stroški znižali najbolj od julija 2009, medtem ko so se proizvodni stroški znižali najhitreje v zadnjih treh letih. Nazadnje je poslovno zaupanje padlo na sedemmesečno najnižjo raven.

- IT: Italijanski proizvodni PMI HBOC je junija 2023 padel na 43,8 s 45,9 v prejšnjem mesecu, kar je pod tržno napovedjo 45,3. To je bilo najhujše poslabšanje pogojev poslovanja po aprilu 2020, ki ga je povzročil močan upad novih naročil in proizvodnje, pri čemer se je proizvodnja zmanjšala najbolj v treh letih, prodaja pa je padla na osemmesečni minimum. Nakupovalna aktivnost se je nato skrčila na najnižjo raven po letu 2020. Pozitivno pa je bilo, da so podjetja še naprej povečevala število delovnih mest, čeprav počasi. Na področju cen so vhodni stroški zabeležili največji padec po letu 2009, medtem ko so se stroški proizvodnje še naprej zmanjševali. Nazadnje, podjetja so ohranila pozitivne napovedi, vendar je optimizem padel na najnižjo raven v zadnjih šestih mesecih.

- GE: Nemški'proizvodni PMI HCOB je bil junija 2023 popravljen navzdol na 40,6, kar je manj od prvotne ocene 41,0, kar kaže, da se je stanje sektorja poslabšalo najhitreje od začetka pandemije COVID-19. Zmanjšanje proizvodnje je bilo najhitrejše v zadnjih osmih mesecih, nova naročila pa so se zmanjšala najhitreje od oktobra, deloma zaradi oklevanja kupcev in zmanjševanja zalog. Poleg tega je bilo ustvarjanje novih delovnih mest najnižje od marca 2021. Kar zadeva cene, so se vhodni stroški znižali najbolj po juliju 2009, proizvodne cene pa so se znižale prvič po septembru 2020, kar odraža vse večje konkurenčne pritiske. Nazadnje, pričakovanja glede obetov proizvodnje v prihodnjem letu so zaradi zaskrbljenosti zaradi vztrajne inflacije, zaostrovanja finančnih pogojev, negotovosti kupcev in geopolitičnih napetosti dosegla najnižjo raven po novembru.

- FR: Francoski globalni proizvodni indeks PMI družbe S&P je bil junija 2023 rahlo popravljen navzgor na 46, kar je več od prvotne ocene 45,5 in majskih 45,7. Kljub temu je šlo za peti zaporedni mesec krčenja francoske tovarniške dejavnosti, predvsem zaradi močnega upada novih naročil ob šibkih trgih ključnih strank, kot je gradbeništvo. Junijski anketni podatki so opozorili tudi na še en opazen padec novih naročil v tujini. Proizvajalci so se odzvali z zmanjšanjem proizvodnje, nakupov surovin in zaposlovanja. Kar zadeva cene, so se vhodni stroški znižali že drugi mesec zapored. Hkrati so se nižji stroški prenesli na kupce, zaradi česar so se stroški proizvodnje prvič po treh letih znižali. V prihodnje je poslovno razpoloženje prvič po marcu postalo negativno, pričakovanja glede proizvodnje pa so dosegla sedemmesečno najnižjo raven.

- FR: Od januarja do maja 2023 se je francoski proračunski primanjkljaj povečal z 82,3 milijarde evrov v enakem obdobju lani na 107,2 milijarde evrov. Državni prihodki so se zmanjšali za 5 % na 128,8 milijarde evrov, odhodki pa so se povečali za 9,1 % na 216,5 milijarde evrov. Poleg tega se je posebni račun državne blagajne, na katerem se beleži saldo prilivov in odlivov namenskih prihodkov in odhodkov, kot so prihodki lokalnih skupnosti, zmanjšal za 19,5 milijarde evrov z 19,4 milijarde evrov v enakem obdobju lani.

- SW: Indeks nabavnih menedžerjev v predelovalnih dejavnostih banke Swedbank se je junija 2023 zvišal na 44,8 s 40,7 v prejšnjem mesecu, vendar je ostal precej pod zgodovinskim povprečjem indeksa, ki znaša 54,5. K rasti PMI je prispeval impr(z 41,4 na 33,2 maja), dobavnih rokov (z 41,9 na 32,2) in proizvodnje (s 45,2 na 43). Negativen vpliv pa so imele tudi zaloge (48,6 proti 45,1). Tudi proizvodni načrti za naslednjih šest mesecev so se povečali na 49,8 (v primerjavi z 48,1), čeprav so že drugi mesec zapored ostali zunaj območja rasti. Indeks cen surovin in vhodnih materialov za dobavitelje se je povečal na 40,8 (v primerjavi s 37,4), kar kaže, da so se cenovni pritiski na ravni dobaviteljev še naprej zmanjševali.

- AU: Junija 2023 se je indeks cen surovin avstralske centralne banke na letni ravni znižal za 21,5 %, kar je enako kot popravljena vrednost v maju. Indeks je ostal na poti do največjega padca od februarja 2016, saj so se znižale cene koksnega in energetskega premoga, železove rude in utekočinjenega zemeljskega plina. V avstralskih dolarjih se je indeks znižal za 18,1 %. V SDR so se cene surovin na mesečni ravni zvišale za 0,2 odstotka, potem ko so se maja znižale za 6,0 odstotka, pri čemer se je podindeks za surovine, ki niso podeželske, zvišal, medtem ko sta podindeksa za podeželje in osnovne kovine padla.

- AU: Maja 2023 so se na sezonsko prilagojeni osnovi odobritve zasebnih stanovanj v Avstraliji na mesečni ravni povečale za 0,9 % na 8115 enot, s čimer so prekinili dva zaporedna meseca negativnih podatkov. To je že drugo povečanje števila dovoljenj za zasebna stanovanja v letošnjem letu, pri čemer so se močno povečala v Viktoriji (7,3 %) in NSW (-3,4 %), Queenslandu (-1,8 %), Južni Avstraliji (-7,2 %) in Zahodni Avstraliji (-4,5 %).

- AU: Vrednost novih stanovanjskih posojil za avstralska lastniška stanovanja se je maja 2023 v primerjavi z mesecem prej povečala za 4 % na 16,37 milijarde avstralskih dolarjev, kar je obrnilo 3,8-odstotno zmanjšanje v aprilu. Gradnja stanovanj se je povečala za 4,1 %, nakupi novih stanovanj za 4,7 %, nakupi obstoječih stanovanj pa za 4,2 %. Geografsko gledano so se povečale obveznosti za nova posojila v zveznih državah Novi Južni Wales (9,9 %), Viktorija (5,1 %), Zahodna Avstralija (4,4 %), Queensland (1,9 %), Tasmanija (9,6 %) in Južna Avstralija (0,8 %), Severno ozemlje (7,2 %) in Avstralsko prestolnično ozemlje (0,3 %).

- AU: Število oglasov za delo v Avstraliji se je junija 2023 na mesečni ravni zmanjšalo za 2,5 %, medtem ko je bila enaka vrednost mesec prej po treh mesecih upadanja popravljena navzdol. Na letni ravni so se zaposlitveni oglasi zmanjšali za 10 %, vendar so bili še vedno 47,5 % nad ravnjo pred pandemijo. "Zaostrovanje na trgu dela bo potrebovalo čas, da se umiri," je dejala ekonomistka družbe ANZ Madeline Dunk. "Vendar je smer sprememb jasna in pričakujemo nadaljnje urejeno prilagajanje delovnih oglasov."

- AU: Po predhodnih podatkih se je skupno število odobrenih stanovanj v Avstraliji maja 2023 na mesečni ravni povečalo za 20,6 % na sezonsko prilagojenih 15.032 enot maja 2023, kar pomeni, da se je močno popravilo po navzdol popravljenem 6,8-odstotnem padcu aprila. Število stanovanj v zasebnem sektorju se je maja povečalo za 0,9 % na 8115, medtem ko se je število stanovanj v zasebnem sektorju brez stanovanj povečalo za 59,4 % na 6 722. Geografsko gledano se je skupno število odobrenih stanovanj povečalo v NSW (52,9 %), Tasmaniji (41,1 %) in Viktoriji (15,0 %), medtem ko se je v Queenslandu (0,9 %) povečalo . Nasprotno pa se je skupno število odobrenih stanovanj zmanjšalo v Južni Avstraliji (-4,8 %) in Zahodni Avstraliji (-11,1 %). Število odobrenih gradenj se je v letu do maja zmanjšalo za 9,8 %, potem ko je bilo aprila popravljeno navzdol za 18,7 %.

- RU: Indeks S&P Global Russian Manufacturing Purchasing Managers' je junija 2023 padel na 52,6 s trimesečnega viška 53,5 maja, kar je posledica upočasnitve proizvodnje in novih naročil. Z večjim prilivom novih naročil in pridobljenimi novimi strankami so najnovejši podatki pomenili 14. zaporedni mesec povečane tovarniške dejavnosti in 11. zaporedni mesec rasti proizvodnje. Nadaljnje izboljšanje domačega in tujega povpraševanja je podpiralo rast novih naročil. Tudi število plač se je z majskega 22-1/2-letnega maksimuma povečalo na najšibkejšo raven po novembru, število nerealiziranih delovnih mest pa se je še naprej zmanjševalo. Tudi obseg nakupov se je povečal najbolj od februarja 2008. Kar zadeva cene, se je inflacija vhodnih stroškov povečala z drugo najhitrejšo hitrostjo od aprila 2022, saj so vse intenzivnejše zamude dobaviteljev zvišale cene. Medtem so se prodajne cene zvišale najhitreje v več kot enem letu. Nazadnje, poslovno zaupanje ostaja pozitivno v upanju na večje povpraševanje strank in širitev na nove izvozne trge.

- TW: S&P Global Taiwan Manufacturing Purchasing Managers' Index se je junija 2023 s 44,3 maja povečal na 44,8, vendar je pokazal na nadaljnje slabšanje poslovnih razmer in pomenil 11. zaporedni mesec poslabšanja stanja v industriji. Proizvodnja se je močno zmanjšala, saj so se prilivi novih poslov še dodatno zmanjšali. Podjetja so se na slabše povpraševanje odzvala z zmanjševanjem nabavne dejavnosti in zalog, medtem ko se je zaposlenost v panogi hitreje zmanjševala.Hkrati sta šibkejše povpraševanje po proizvodih in izboljšana ponudba dodatno znižala stroške nabave. Manjši priliv novih naročil je podjetju omogočil tudi, da je junija zaključilo vse odprte posle. Kar zadeva prihodnost, so bili tajvanski proizvajalci junija zaradi slabih svetovnih gospodarskih razmer in nadaljnjega upadanja prodaje ponovno pesimistični glede svojih proizvodnih napovedi za 12-mesečno obdobje.

- JP: Junija 2023 je indeks nabavnih menedžerjev ANZ Japan Manufacturing brez predhodnih ocen znašal 49,8, maja pa 50,6, kar je najvišja vrednost v zadnjih sedmih mesecih. To je bilo že peto zmanjšanje tovarniške dejavnosti letos, saj sta se zmanjšali tako proizvodnja kot nova naročila, pri čemer so nova izvozna naročila padala najhitreje od februarja. Kot odziv na slabe pogoje poslovanja se je že enajsti mesec zapored zmanjšala nakupna aktivnost, kar je najšibkejši padec v tem letu. Rast števila delovnih mest je bila letos druga najhitrejša doslej. Hkrati se je izboljšalo poslovanje dobaviteljev, saj so se dobavni roki dobaviteljev skrajšali najbolj od marca 2016. Kar zadeva cene, se je inflacija vhodnih stroškov znižala na najpočasnejšo stopnjo po februarju 2021, medtem ko se je inflacija proizvodnih stroškov znižala na najšibkejšo stopnjo v 21 mesecih. Nazadnje, poslovno razpoloženje se je zaradi okrevanja gospodarstva okrepilo na najvišjo raven po oktobru 2021.

- BR: Donosnost 10-letnih brazilskih državnih obveznic se je julija znižala na približno 10,67 odstotka, kar je najnižja raven po decembru 2021, in sicer zaradi pričakovanj o globljem monetarnem sproščanju. Zadnja raziskava Focus je pokazala, da so zasebni ekonomisti v Braziliji po odločitvi vlade, da ohrani 3-odstotni inflacijski cilj v državi, znižali svoje napovedi za stopnjo Selica in izboljšali napovedi za inflacijo do leta 2026. Pričakovanja so, da bo obrestna mera Selic na naslednjem zasedanju centralne banke v začetku avgusta do konca leta 2023 znižana na 12% (v primerjavi s prejšnjo oceno 12,25%) in da se bo cikel sproščanja nadaljeval do konca prve polovice prihodnjega leta, pri čemer bo odstotek znašal okoli 9%. brazilska letna inflacija se je v začetku junija še naprej zniževala na skoraj triletni minimum 3,4%, kar je nekoliko nad tržno oceno 3,36%,

 

Gledamo naprej:

Danes naj bodo vlagatelji pozorni na naslednje pomembne podatke:

- EUR: nemška trgovinska bilanca in španska sprememba brezposelnosti.

- GBP: dražba 30-letnih obveznic.

- NZD: poslovno zaupanje NZIER in indeks cen GDT.

- USD: Bančni praznik.

- JPY: denarna baza y/y in dražba 10-letnih obveznic.

- AUD: denarna obrestna mera in izjava o obrestnih merah RBA.

- CAD: PMI v predelovalni industriji.

 

VODILCI TRGA DELNIŠKIH SKLADOV IN OBVEZNIC:

Ključni dejavniki na trgu delnic in obveznic so trenutno:

- ZDA: Donosi 10-letnih ameriških zakladnic so na prvi trgovalni dan druge polovice leta zmanjšali začetne dobičke na približno 3,8 % zaradi zaskrbljenosti glede zdravja gospodarstva, potem ko je indeks PMI v proizvodnji ISM pokazal, da se je tovarniška dejavnost skrčila najbolj v skoraj treh letih. Ta teden bosta objavljena tudi poročilo o zaposlovanju, JOLTS in ISM PMI v storitvenih dejavnostih. Medtem se bo v sredo pozorno spremljal zapisnik zadnjega zasedanja Zveznega odbora za odprti trg, ki bo prinesel dodatne namige o naslednji potezi Feda, saj je predsednik Jerome Powell prejšnji teden poudaril, da se bodo obrestne mere letos še naprej zviševale. Trgovci zdaj ocenjujejo skoraj 87-odstotno verjetnost, da bo Fed prihodnji mesec zvišal obrestno mero za 25 bazičnih točk, pri čemer se je verjetnost za še eno zvišanje za 25 odstotnih točk v septembru zmanjšala z 21 % pred objavo ISM na 18 %. V ponedeljek je razlika med 2-letnimi in 10-letnimi donosi dosegla -109,5 bazične točke, kar je največ po letu 1981. Trgi bodo v ponedeljek in torek zaprti zaradi praznika dneva neodvisnosti.

- IT: Italijanska 10-letna donosnost BTP se je ponovno zvišala nad 4 %, saj so vlagatelji tehtali možnost zvišanja obrestnih mer ob znakih poslabšanja evropskega gospodarstva in ohlajanja inflacije. Najnovejša raziskava PMI je pokazala, da je italijanska proizvodnja doživela najhujše krčenje v več kot treh letih, pri čemer so se vhodni stroški znižali najbolj po letu 2009. Podatki o indeksu cen življenjskih potrebščin so prejšnji teden pokazali, da se je inflacija v Italijijunija se je stopnja inflacije upočasnila bolj, kot je bilo pričakovano, in je bila najnižja od aprila 2022. Kljub temu vlagatelji pričakujejo, da bo ECB še naprej dvigovala obrestne mere za boj proti visoki inflaciji, pri čemer naj bi ključna depozitna obrestna mera do konca leta dosegla najvišjo raven 4 %.

- Združeno kraljestvo: Donosnost 10-letnih britanskih goldnov se je zaradi vse večje zaskrbljenosti zaradi vztrajne inflacije in možnosti, da bo Bank of England določila višje obrestne mere, povzpela nad 4,4 %, kar je najvišja raven po 19. juniju. Zaradi odločne politike zaostrovanja britanske centralne banke se je povečala tudi zaskrbljenost glede morebitne recesije v Združenem kraljestvu. Guverner Andrew Bailey je konec junija ponovil svoje jastrebje stališče, pri čemer je kot razloge za nedavno zvišanje obrestnih mer navedel odporno gospodarstvo in nepričakovano vztrajno inflacijo. Zato vlagatelji zdaj pričakujejo, da se bo ključna obrestna mera po nepričakovanem dvigu za pol točke prejšnji mesec s 5 % do konca leta dvignila na vsaj 6,25 %.

- JP: Indeks Tankan japonske centralne banke, ki meri razpoloženje med velikimi proizvajalci, se je v drugem četrtletju 2023 povečal na +5 in se tako dvignil z dvoletnega minimuma +1 v prejšnjih treh mesecih. To je preseglo tržna pričakovanja v višini +3, kar kaže, da si podjetja opomorejo od vpliva višjih stroškov surovin in motenj v oskrbi. Izboljšanje razpoloženja je bilo najbolj izrazito v sektorjih, kot so tekstilni, jeklarski, barvnih kovin, hrane in pijač, splošnega strojništva, ladjedelništva in težke mehanizacije ter avtomobilski sektor. Poleg tega je bilo razpoloženje v sektorjih, kot so tekstil, les in lesni izdelki, celuloza in papir ter naftni in premogovni izdelki, manj negativno. Kar zadeva prihodnost, veliki proizvajalci pričakujejo, da se bodo poslovne razmere v naslednjih treh mesecih izboljšale, saj se je indeks s +3 povečal na +9. Poleg tega velika podjetja načrtujejo, da bodo v tem poslovnem letu povečala investicijsko porabo za 11,4 %, s čimer so presegla napoved rasti v višini 10,1 %.

- NZ: Donosnost novozelandskih'10-letnih državnih obveznic je v ponedeljek padla na približno 4,6157, potem ko je v prejšnji seji dosegla skoraj štirimesečni vrh 4,6504%, saj se je povečala zaskrbljenost, da Federal Reserve ne bo mogla storiti tega, potem ko se je inflacija izdatkov za osebno potrošnjo junija upočasnila. Svojo agresivno politiko zviševanja obrestnih mer bo morda ublažila še ta mesec. Poslovno razpoloženje v Novi Zelandiji se je prejšnji mesec izboljšalo na najvišjo raven v zadnjih 30 mesecih, pri čemer so se obeti za lastno dejavnost po zadnjih podatkih prvič v 14 mesecih spremenili v pozitivne. Tudi razpoloženje potrošnikov je doseglo 17-mesečno najvišjo raven, k čemur je morda prispevalo sporočilo novozelandske centralne banke Reserve Bank of New Zealand prejšnji mesec, da bo morda prekinila zaostrovanje, potem ko je od oktobra 2021 dvignila obrestne mere za skupno 525 bazičnih točk. Medtem se je povečalo upanje, da si bo domače gospodarstvo v tekočem četrtletju opomoglo po blagi recesiji v prejšnjem obdobju, saj so se pospešila prizadevanja za obnovo dejavnosti na severu države, ki so ga v začetku leta prizadele poplave in hude vremenske razmere.

- ZDA: Terminske pogodbe na ameriške delnice so se v ponedeljek malo spremenile, saj so vlagatelji iskali nove katalizatorje za drugo polovico leta. Vse terminske pogodbe, vezane na tri glavne borzne indekse, so blizu praga dobičkonosnosti. V petek je indeks Nasdaq Composite dosegel najboljše rezultate v prvem polletju po letu 1983, saj se je povečal za 31,7 %. Indeks S&P 500 se je prav tako povečal za 15,9 % in tako dosegel najboljšo prvo polovico leta 2019, medtem ko je indeks Dow pridobil 3,8 %. Do teh dobičkov je prišlo ob močni rasti tehnoloških delnic zaradi navdušenja nad umetno inteligenco in sorodnimi podjetji. K izboljšanju razpoloženja so pripomogli tudi znaki, da je ameriško gospodarstvo odporno ob vztrajni inflaciji in višjih obrestnih merah. Vlagatelji zdaj pričakujejo ponedeljkove junijske indekse ISM v predelovalnih dejavnostih in S&P Global Manufacturing PMI. Trgovci bodo pozorni tudi na podjetje Tesla, potem ko je proizvajalec električnih avtomobilov sporočil višje podatke o dobavah in proizvodnji od pričakovanih.

 

VODILNI TRŽNI SEKTORJI:

močni sektorji: potrošniški diskrecijski sektor, osnovna potrošniška oprema, komunalne storitve, nepremičnine.

Slabši sektorji: zdravstvo, informacijska tehnologija,

 

Glavni dejavniki valutnega in blagovnega trga: 

Ključni dejavniki na trgu valut in blaga so trenutno:

- GBP: Sterling je bil stabilen okoli 1,27 USD, blizu 14-mesečnega maksimuma 1,2848 USD, doseženega 16. junija, saj so vlagatelji razmišljali o možnostiz višjimi stroški zadolževanja, hkrati pa so zaskrbljeni, da bi lahko agresivna politika zaostrovanja Angleške centralne banke sprožila recesijo. Guverner Andrew Bailey je poudaril, da je nedavni skok obrestnih mer pokazatelj zdravja gospodarstva in vztrajnosti inflacije. Vlagatelji zdaj pričakujejo, da se bo ključna obrestna mera do konca leta povzpela na vsaj 6,25 %, potem ko je bila junija nepričakovano zvišana za 50 bazičnih točk.

- CNY: Menjalni tečaj juana proti dolarju na morju se je stabiliziral pri približno 7,25, potem ko je prejšnji teden padel na skoraj osemmesečno najnižjo vrednost, Ljudska banka Kitajske pa je sporočila, da bo še naprej ohranjala juan načeloma stabilen in se varovala pred tveganjem velikih nihanj menjalnega tečaja. Analitiki so predlagali, da lahko centralna banka uvede ukrepe politike, s katerimi bi zajezila močno depreciacijo valute, vključno s ponastavitvijo stopnje rezerv za terminske devizne prodaje ali prilagoditvijo stopnje rezerv bančnih deviznih vlog. Juan se je prejšnji mesec znašel pod pritiskom, ko je Ljudska'banka Kitajske prvič v desetih mesecih znižala ključno kratkoročno obrestno mero, potem ko je vrsta razočarljivih gospodarskih podatkov nakazovala na pojemajoče popotresno okrevanje. Medtem je zasebna raziskava pokazala, da se je kitajska proizvodna dejavnost junija upočasnila manj od pričakovanj, kar je v nasprotju z vladnimi podatki, ki so pokazali, da se je sektor skrčil že tretji mesec zapored.

- ROPA: Terminske pogodbe na surovo nafto Brent so se povečale za skoraj 1 odstotek, preden so v ponedeljek zmanjšale dobiček na približno 75 USD za sod, saj so trgovci pretehtali zmanjšanje ponudbe in možnost upočasnitve povpraševanja. Savdska Arabija je sporočila, da bo za avgust podaljšala prostovoljno zmanjšanje dobave za milijon sodov na dan in da ga bo morda še podaljšala. Država bo zdaj proizvedla približno 9 milijonov sodov na dan, kar je najnižja raven v zadnjih nekaj letih. Tudi Rusija je sporočila, da bo avgusta zmanjšala izvoz nafte za 500.000 sodov na dan, za enak znesek pa namerava zmanjšati tudi proizvodnjo. Vendar pa so pomisleki glede povpraševanja še vedno prisotni. Tovarniška dejavnost v ZDA se je zmanjšala bolj, kot je bilo pričakovano, in najhitreje v skoraj treh letih, poleg tega se je proizvodnja na Kitajskem upočasnila, v euroobmočju in Nemčiji pa se je junija zmanjšala bolj, kot je bilo sprva pričakovano. V drugem četrtletju 2023 se je cena nafte Brent znižala za skoraj 6 %,

- AUD: Avstralski dolar se je povzpel nad 0,665 USD in se še bolj okrepil s skoraj enomesečnega dna, saj so se vlagatelji pripravljali na odločitev avstralske centralne banke Reserve Bank of Australia, kjer so trgi še vedno razdeljeni glede tega, ali bo banka ponovno zvišala obrestne mere ali pa se bo zadržala. Avstralsko valuto so podprli tudi podatki, ki so kazali na močno okrevanje števila odobrenih gradenj, izboljšanje stanovanjskega financiranja in trajno rast cen stanovanj, kar kaže na to, da se bodo finančni pogoji morda še zaostrili. Prejšnji mesec je RBA presenetila trge z dvigom obrestnih mer za 25 bazičnih točk, tako da je zdaj obrestne mere zvišala za skupno 400 bazičnih točk in stroške zadolževanja dvignila na 11-letno najvišjo raven 4,1 %.

Medtem je centralna banka v zapisniku zadnjega zasedanja dejala, da je bila odločitev o junijskem zvišanju obrestnih mer "dobro uravnotežena", kar je zmanjšalo pričakovanja o nadaljnjem zaostrovanju v prihodnjih mesecih.

- GLD: Zlato se je v ponedeljek stabiliziralo okoli 1.920 USD za unčo, saj so vlagatelji še naprej ocenjevali pot monetarne politike ameriške centralne banke Federal Reserve. Kovina se je v petek podražila za 0,6 odstotka, potem ko so podatki pokazali, da se je inflacija v ZDA zmanjšala, potrošniška poraba pa se je maja močno upočasnila. Vendar pa je predsednik Fed Jerome Powell prejšnji teden nakazal, da so pred nami verjetno nadaljnja zvišanja obrestnih mer, saj bo potreben čas, da se inflacija vrne na 2-odstotni cilj. Trgi ocenjujejo 84-odstotno verjetnost, da bo centralna banka na julijskem zasedanju zvišala obrestne mere za 25 bazičnih točk.

Vlagatelji zdaj pričakujejo ponedeljkove podatke o proizvodni aktivnosti v ZDA, ki bodo usmerjali napovedi glede gospodarske in denarne politike, ter petkovo ključno mesečno poročilo o delovnih mestih.

 

KARTICA DNEVA:

V ponedeljek so se terminske pogodbe na surovo nafto WTI podražile za skoraj 1 %, nato pa vrnile del dobička in se ustalile pri približno 71 USD za sod, saj so trgovci razmišljali o zmanjšanju ponudbe in možnosti upočasnitve povpraševanja. Savdska Arabija je dejala, da bo prostovoljno znižanje dobave za milijon sodov na dan ohranila vsaj še en mesec, morda pa ga bo ponovila. Zdaj bo država proizvedla le še približno 9 milijonov sodov nafte na dan, kar je najmanj v zadnjih nekaj letih. Rusija je tudi sporočila, da bo avgusta zmanjšala količino izvožene nafte za 500.000 sodov na dan in poskušala za enak znesek zmanjšati količino proizvedene nafte. Še vedno pa obstaja zaskrbljenost glede povpraševanja. Število delovnih mest v ameriških tovarnah se je zmanjšalo bolj od pričakovanj in najhitreje v skoraj treh letih. Prav tako, proizvodnja na Kitajskem se je upočasnila, v euroobmočju in Nemčiji pa se je junija zmanjšala bolj, kot je bilo pričakovano. V drugem četrtletju leta 2023 so se cene nafte znižale za skoraj 7 %.

 

 

 

 

Dolgoročna strategija trgovanja s kanali za: ().T). Ton primarni odpornost je okoli (74.69). Osnovni podpori. Zato je naslednje najverjetnejše gibanje cene (konsolidacija) trend. (* glejte vse druge podrobnosti na grafu).

Nekatere delnice z veliko tržno kapitalizacijo so se prevrnile, kar je vplivalo na širši trg - Moč nekaterih bančnih delnic, ki so v petek po rezultatih stresnih testov objavile načrte za vračilo kapitala.

GLOBALNI KAPITALSKI TRGI PREGLED, ANALIZE IN PREDLOGI:

Avtor: Dr. Alexander APOSTOLOV (raziskovalec na Inštitutu za ekonomske raziskave pri BAS)

Ponedeljkovo'zaprtje evropskih delnic je bilo pod ravnjo, nemški DAX se je znižal za 0,2 % na 16.105, indeks STOXX 600 pa na 460. Razlog za to je bil, da so vlagatelji preučevali veliko gospodarskih podatkov in z zadržanim dihom čakali na objave pomembnih podatkov v tem tednu, kot je poročilo o delovnih mestih v ZDA. Zadnji podatki o indeksu nabavnih menedžerjev so pokazali, da se je padec proizvodnje v euroobmočju junija še povečal, pri čemer se je aktivnost nemških tovarn zmanjšala najbolj v zadnjih treh letih. Prav tako je oblikovalec politike ECB Joachim Nagel dejal, da je pred ECB še dolga pot do zvišanja obrestnih mer in da bi morala v prihodnjih letih zmanjšati tudi svojo bilanco stanja. To nakazuje, da bodo oblikovalci politik še naprej ostri, čeprav se tveganje recesije v EU povečuje. Na poslovnem področju je italijanski zavarovalniški regulator dovolil vlagatelju Delfin, da poveča svoj delež v zavarovalnici Generali na več kot 10 odstotkov. Zaradi tega se je cena delnic družbe Generali dvignila na najvišjo raven v zadnjem letu. Indeks FTSE MIB se je v ponedeljek zvišal za 0,8 odstotka in zaključil pri 28.450, s čimer se je pridružil dobičku iz prejšnjega tedna in dosegel najvišjo vrednost po letu 2008. Prav tako je bil boljši od drugih evropskih delniških indeksov, saj se je milanski finančni sektor močno okrepil. Potem ko je italijanski zavarovalniški regulator družbi Delfin odobril nakup več kot 10 % deleža največje zavarovalnice v državi, so se delnice GE podražile za 3,4 %. Delnice Mediobanke, ki je največji posamični delničar družbe Delfin, so se povečale za 1,6 %. Delnice banke BPM so se po drugi strani povečale za 1,9 %, potem ko je bonitetna agencija Moody's spremenila napovedi iz stabilnih v pozitivne. Kar zadeva gospodarstvo, so podatki PMI pokazali, da se je italijanska proizvodnja skrčila najbolj, odkar se je v začetku leta 2020 zaradi epidemije sesulo gospodarstvo. Na prvi trgovalni dan julija je indeks CAC 40 krenil v nasprotno smer in zaprl pri vrednosti 7.387, kar pomeni 0,2-odstotni padec. Razlog za to je bil, da so vlagatelji spremljali kopico slabih podatkov o proizvodnji iz več gospodarstev, zaradi česar so bili zaskrbljeni glede prihodnosti svetovnega gospodarstva'. Junija se je predelovalna dejavnost v evroobmočju zmanjšala bolj, kot je bilo pričakovano. Najbolj zaskrbljujoče je morda poročilo o nemški proizvodnji. V Franciji je raziskava PMI pokazala, da se je tovarniška dejavnost zmanjšala že peti mesec zapored, vendar ne toliko, kot se je sprva domnevalo. Na strani podjetij so se najslabše odrezale družbe Edenred (-3 %), Schneider Electric (-2 %), Hermès (-1,7 %) in Dassault Systèmes (-1,1 %). Po drugi strani sta družbi Worldline (+3,6 %) in TotalEnergies (+1,8 %) dosegli največje dobičke, saj so se cene surove nafte na mednarodnih trgih zvišale.

Glavni indeks Baltske borze za tovorni promet, ki meri, koliko stane prevoz blaga po svetu, je v ponedeljek padel že šesti dan zapored, in sicer za približno 2,1 % na dvotedenski minimum 1.068 točk zaradi šibkega povpraševanja po vseh vrstah plovil. Indeks capesize, ki spremlja ladje, ki običajno prevažajo 150.000 ton tovora, kot sta železna ruda in premog, je padel že šesti dan zapored in se znižal za 3,1 % na 1.651 točk. Indeks panamax, ki spremlja ladje, ki običajno prevažajo premog ali žito s približno 60.000 do 70.000 tonami tovora, je padel že deseti dan zapored, in sicer za 1,6 % na 1.014 točk, kar je najnižja raven po 22. februarju. Indeks supramax za manjše ladje se je znižal za 2 točki na 747 točk.

V ponedeljek se je indeks FTSE 100 odpovedal zgodnjim dobičkom in dan končal pri 7.530 točkah, s čimer je povečal dobiček iz prejšnjega tedna. Razlog za to je bil, da so trgi še vedno poskušali ugotoviti, kako se bo gospodarstvo odzvalo na načrtovano zvišanje obrestnih mer s strani angleške centralne banke. Najbolj je padla družba AstraZeneca, in sicer za 8 %, ker so bili vlagatelji zaskrbljeni, da njeno novo zdravilo proti raku morda ne bo delovalo tako dobro, kot so upali. Po drugi strani so se rudarji, kot sta Anglo American in Glencore, povečali za 4,3 % oziroma 3,3 % zaradi upanja, da bo Kitajska spodbudila svoje gospodarstvo.

V ponedeljek so ameriške delnice trgovale blizu ravne črte, Nasdaq pa je v začetku trgovanja padel. Razlog za to je bil indeks PMI v predelovalni industriji ISM, ki ni izpolnil pričakovanj in je pokazal največji padec tovarniške dejavnosti v skoraj treh letih. Na poslovnem področju so delnice družbe Apple padle za skoraj 1 %, potem ko je bilo objavljeno, da je moralo podjetje znižati napovedi o proizvodnji slušalk za mešano resničnost Vision Pro. Po drugi strani so se delnice družbe Tesla podražile za skoraj 6 %, ker je družba presegla pričakovanja glede dobav in proizvodnje v drugem četrtletju. Razlog za to je bil, da je podjetje povečalo proizvodnjo in dalo popuste, da bi povečalo prodajo. V prvi polovici leta se je indeks Nasdaq Composite povečal za 31,7 %. Dobički v artiklihficialne delnice, povezane z obveščevalnimi informacijami, in stave, da je Federal Reserve večino časa že zvišal obrestne mere, so bile glavne gonilne sile letošnjega dobička v prvi polovici leta, ki je bil največji v zadnjih 40 letih. Hkrati se je indeks S&P 500 povečal za 15,9 %, indeks Dow pa za 3,8 %. Zaradi praznika 4. julija bo Wall Street danes in jutri predčasno zaprt.

V začetku julija je ruski indeks MOEX, ki temelji na rubljih, ostal nespremenjen in se je gibal okoli 2.790. Razlog za to je bila še vedno prisotna domača politična zaskrbljenost, cene surove nafte pa so se znižale. Poleg tega je rubelj še vedno blizu najnižje točke, ki je prisotna že več kot 15 mesecev. To bi lahko poslabšalo inflacijo in prisililo oblikovalce politik, da julija in pozneje letos še bolj zvišajo obrestne mere. Po uporu skupine Wagner Group prejšnji teden so se ljudje začeli spraševati, koliko moči ima v resnici predsednik Vladimir Putin. Kar zadeva gospodarske podatke, je najnovejša raziskava PMI pokazala, da se je proizvodnja v Rusiji upočasnila.

Prvi dan trgovanja v drugi polovici leta 2023 se je hongkonški Hang Seng povzpel za 390,16 točke oziroma 2,06 % na 19.306,59 točke. S tem se je končala dvodnevna izguba in se je odražala močna petkova seja na Wall Streetu, ko se je inflacija v ZDA znižala. Povečalo se je upanje, da bo Fed manj agresiven. Medtem so podatki iz zasebnih raziskav pokazali, da je kitajski proizvodni sektor junija zrasel bolj, kot je bilo pričakovano. To se je razlikovalo od uradnih podatkov iz prejšnjega tedna, ki so pokazali, da je sektor že tretji mesec zapored upadel. Poročila pravijo, da bo ameriška finančna ministrica Janet Yellen ta teden odpotovala v Peking, kjer se bo sestala z najvišjimi kitajskimi uradniki. To je še en znak, da se napetosti med ZDA in Kitajsko zmanjšujejo. Najbolje so se odrezale delnice na področju tehnologije, potrošniškega blaga in nepremičnin. Delnice družbe BYD so se povečale za 4,5 odstotka, potem ko je družba junija sporočila, da je prodala 700.244 vozil na novo energijo, kar je največ doslej v enem četrtletju. Li Auto (8,5 %), Sands China (4,5 %), Yinhe Ente. (4,0 %), Meituan (3,4 %), Tektronix Industries (2,5 %) in Xiaomi Corporation (2,4 %) so nekateri drugi največji dobičkarji.

Skupina Shanghai Composite se je povečala za 0,9 % na približno 3.230, skupina Shenzhen Composite pa za 0,7 % na 11.105. To je bil drugi dan zapored, ko sta se oba indeksa zvišala, saj so vlagatelji obdelali znake, da se je kitajska proizvodna dejavnost upočasnila bolj, kot je bilo pričakovano. Caixin Junija je kitajski splošni indeks nabavnih menedžerjev v predelovalnih dejavnostih znašal 50,5, kar je manj kot maja, ko je znašal 50,9, vendar več od pričakovanj, ki so bila 50,2. V petek so delnice na celini sledile močnemu vzponu Wall Streeta. Razlog za to je bila majska inflacija v ZDA, ki je bila nižja od pričakovane, kar kaže, da agresivna politika Federal Reserve' za zaostrovanje monetarne politike deluje v skladu s pričakovanji. Med podjetji, ki so se dobro odrezala, so bila težka podjetja, kot so Luxshare Precision (za 5,4 %), Sungrow Power (za 5 %), Greatoo Intelligent (za 9,2 %), Seres Group (za 7,8 %) in Chongqing Changan (za 4,3 %).

Indeks Nikkei 225 se je zvišal za 1,5 % in zaključil nad 33.600, indeks Topix pa za 1,1 % in zaključil pri 2.318. Indeks Topix je dosegel 33-letno najvišjo vrednost, saj so tehnološke delnice še naprej rasle. V petek so japonske delnice sledile Wall Streetu in se povečale. Razlog za to je bila majska inflacija v ZDA, ki je bila nižja od pričakovane, kar kaže na to, da agresivna politika zaostrovanja ameriške centralne banke Federal Reserve deluje po načrtih. Vlagatelji so spremljali tudi podatke, ki so pokazali, da se je poslovno razpoloženje na Japonskem v drugem četrtletju izboljšalo, vendar se je proizvodna dejavnost junija zmanjšala. Družba Advantest je pridobila 4 %, družba Tokyo Electron 3,7 %, družba Socionext 7,1 %, družba Lasertec 4 % in družba Renesas Electronics 2,2 %. Tudi druge velike delnice v indeksu, kot so Mitsubishi Corporation (2,1 %), Sony Group (2,9 %) in Daikin Industries (5,8 %), so se povečale.

V prvi seji druge polovice leta so novozelandske delnice ostale nespremenjene pri 11.916,87 evra. V začetku dneva so se znižale, vendar so dobički v poslovnih storitvah, industriji in zdravstvu nadomestili izgube v energetskih mineralih, finančnem sektorju in prometu. V petek so trgi poskušali slediti Wall Street'ovemu pozitivnemu trendu, potem ko se je Fed'ov priljubljeni merilnik inflacije, indeks izdatkov za osebno potrošnjo v ZDA, maja povečal le za 3,8 %, kar je najmanjša rast v več kot dveh letih. Pojavili so se tudi znaki, da se odnosi med ZDA in Kitajsko izboljšujejo, na primer novica, da bo finančna ministrica Janet Yellen v četrtek odpotovala na Kitajsko, kjer se bo sestala z nekaterimi vladnimi uradniki. Medtem so podatki Caixin o proizvodnem PMI pokazali, da se je dejavnost tovarn na Kitajskem prejšnji mesec upočasnila manj od pričakovanj, kar je povečalo upanje, da bo Peking kmalu uvedel več podpornih ukrepov za pomoč gospodarstvu. Gradbena dovoljenja v Novi Zelandijind se je maja znižal za 2,2 %, kar je že drugi mesec zapored, na letni ravni pa se je po lokalnih podatkih znižal za 18 %.

Avstralski indeks S&P/ASX 200 se je v ponedeljek povečal za 0,1 % na približno 7.210 in tako povečal dobiček iz prejšnje seje, pri čemer so se najbolj povečale delnice rudarjev in energetikov. Avstralske delnice so sledile tudi petkovim dobičkom na Wall Streetu, saj je bila inflacija v ZDA maja nižja od pričakovane, kar kaže, da je imela agresivna politika zaostrovanja ameriške centralne banke Federal Reserve pričakovane rezultate. Medtem bodo vlagatelji ocenili vrsto domačih gospodarskih poročil, vključno z mesečnimi kazalniki inflacije in podatki o stanovanjskih posojilih. V rudarskem in energetskem sektorju so največ pridobile družbe BHP Billiton (0,4 %), Rio Tinto (0,7 %), Fortescue Metals (0,3 %), Pilbara Mining (3,4 %), Allkem (2,4 %), New York Crest Mining Company (2,2 %), Woodside Energy Company (0,4 %) in Whitehaven Coal Company (1,9 %). Povečale so se tudi druge težke enote indeksa, med njimi ANZ Banking Group (0,3 %), Westpac Banking Corp. (0,3 %) in Brambles Corporation (0,6 %).

Brazilija je junija 2023 poročala o trgovinskem presežku v višini 10,6 milijarde dolarjev, kar se je močno povečalo z 8,8 milijarde dolarjev v enakem obdobju leto prej in ostalo blizu rekordnega presežka 11,1 milijarde dolarjev iz maja. Izvoz se je v primerjavi z junijem 2022 zmanjšal za 8,1 % na 30,1 milijarde dolarjev, saj so nižje cene energije povzročile, da se je prodaja iz ekstraktivne industrije zmanjšala za 19 % na 6 milijard dolarjev. Prav tako se je prodaja iz transformacijskih industrij skrčila za 10 % na 15,7 milijarde dolarjev. Po drugi strani je močna letina podprla 5,3-odstotni skok kmetijske prodaje na 8,1 milijarde dolarjev. Medtem se je uvoz zmanjšal za 18,2 % na 19,5 milijarde dolarjev. zmanjšali so se nakupi iz preoblikovalnih industrij (-14,1 % na 17,8 milijarde dolarjev), ekstraktivnih industrij (-48 % na 1,2 milijarde dolarjev) in kmetijskih proizvodov (-45 % na 0,3 milijarde dolarjev).

 

PREGLED NAJNIŽJIH GOSPODARSKIH PODATKOV:

Pri pregledu zadnjih gospodarskih novic so najbolj kritični podatki:

- ZDA: Maja 2023 so se izdatki za gradbeništvo v ZDA na mesečni ravni povečali za 0,9 % na sezonsko prilagojeno letno stopnjo rasti v višini 1925,6 milijarde dolarjev, kar je sledilo 0,4-odstotnemu popravku navzdol v aprilu in nekoliko preseglo tržno napoved v višini 0,6 %. To je bilo največje povečanje gradbene porabe v zadnjih štirih mesecih. K povečanju zasebne porabe je največ prispeval stanovanjski sektor (2,2 %), pri čemer se je poraba za enodružinske projekte povečala za 1,7 %, poraba za večstanovanjske projekte pa se je zmanjšala za 0,1 %. Nestanovanjski sektor se je skrčil za 0,3%, predvsem verski sektor (-6,7%), zdravstvo (-2,1%) in poslovni sektor (-1,8%). Medtem se je javna poraba povečala za 0,1%, pri čemer jo je zavirala šibka rast v nestanovanjskem sektorju (0,1%). Gradbena poraba se je maja na letni ravni povečala za 2,4 %.

- ZDA: Junija 2023 je ameriški indeks PMI ISM v predelovalnih dejavnostih padel s 46,9 maja na 46, kar je manj od napovedi 47. Podatki so nakazovali, da se je proizvodnja od maja 2020 krčila hitreje, pri čemer se je zmanjšala proizvodnja poslovnega vodenja, saj se slabost nadaljuje, optimizem za drugo polovico leta 2023 pa upada. Predsednik ISM Timothy Fiore je dejal: "Povpraševanje ostaja šibko, proizvodnja se upočasnjuje zaradi pomanjkanja dela, dobavitelji pa so sposobni. Obstajajo znaki, da bo v bližnji prihodnosti prišlo do več odpuščanj." " Junija so se nova naročila (45,6 proti 42,6), proizvodnja (46,7 proti 51,1), zaposlovanje (48,1 proti 51,4), zaloge (44 proti 45,8) in zaostanki (387 proti 37,5) znižali na 45,7, kar nakazuje, da se je čas izvedbe proizvodnje spet izboljšal. Po drugi strani pa je indeks zalog kupcev padel na "prenizko" območje (46,2 proti 51,4), kar je pozitivno za prihodnjo proizvodnjo.

- ZDA: Indeks nabavnih menedžerjev S&P Global U.S. Manufacturing je bil junija 2023 potrjen na šestmesečnem minimumu 46,3, kar kaže, da se je stanje v proizvodnem sektorju že drugi mesec zapored poslabšalo, saj se je zaradi povpraševanja, ki ga spodbujajo inflacijski pritiski in naraščajoče obrestne mere, proizvodnja ponovno zmanjšala, pri čemer so se nova naročila močno zmanjšala. Čeprav se je število neizdelanih delovnih mest močno zmanjšalo, proizvajalci še vedno iščejo zamenjavo prostovoljnih delavcev in zapolnjujejo dolgoročno prosta delovna mesta, kar pomeni nadaljnjo rast zaposlenosti. Zaradi pomanjkanja novih naročil so se podjetja še naprej borila za znižanje cen zalog, nakupi inputov pa so se občutno zmanjšali. Na cenovni strani so se stroškovna bremena zmanjševala najhitreje v več kot treh letih. Medtem so se proizvodni stroški v tem mesecu zaradi šibkih pogojev povpraševanja, ko so si podjetja prizadevala pritegniti novo prodajo, le malo spremenili. Nazadnje, poslovna pričakovanja so najnižja doslej v tem letu.

- Združeno kraljestvo: Za junij 2023 je bil S&P Global/CIPS UK Manufacturing PMI popravljen na 46,5, kar je nad prvotno oceno 46,2, vendar še vedno pod 47,1 maja. Najnovejši PMI je bil najšibkejši v zadnjih šestih mesecih, kar kaže na zadnjih 11 zaporednih mesecev krčenja. Proizvodnja se je sicer skrčila že četrti mesec zapored, vendar je bil tempo krčenja počasnejši. Drugače so se nova naročila zmanjšala najbolj od januarja, zaposlenost pa se je zmanjšala deveti mesec zapored, kar je največji padec od marca. Kar zadeva cene, so se vhodni stroški zaradi šibkejšega povpraševanja po proizvodih, nižjih stroškov goriva, nižjih cen surovin in boljših dobavnih verig najbolj znižali od februarja 2016. Medtem so se povprečne proizvodne cene prvič po aprilu 2016 znižale. Nazadnje, poslovno zaupanje je padlo na šestmesečno najnižjo raven.

- EU: Junija 2023 je bil HCOB PMI za predelovalne dejavnosti v euroobmočju popravljen navzdol na 43,4 s prvotne ocene 43,6, kar kaže na največje poslabšanje stanja sektorja od maja 2020. Proizvodnja je doživela najizrazitejše zmanjšanje po oktobru, skupna nova naročila pa so padala najhitreje v zadnjih osmih mesecih. Poleg tega se je število zaposlenih v tovarnah prvič po januarju 2021 zmanjšalo, močno pa so se zmanjšali tudi nakupi inputov, kar je eden najhitrejših padcev v 26 letih zbiranja podatkov. Kar zadeva cene, so se vhodni stroški znižali najbolj od julija 2009, medtem ko so se proizvodni stroški znižali najhitreje v zadnjih treh letih. Nazadnje je poslovno zaupanje padlo na sedemmesečno najnižjo raven.

- IT: Italijanski proizvodni PMI HBOC je junija 2023 padel na 43,8 s 45,9 v prejšnjem mesecu, kar je pod tržno napovedjo 45,3. To je bilo najhujše poslabšanje pogojev poslovanja po aprilu 2020, ki ga je povzročil močan upad novih naročil in proizvodnje, pri čemer se je proizvodnja zmanjšala najbolj v treh letih, prodaja pa je padla na osemmesečni minimum. Nakupovalna aktivnost se je nato skrčila na najnižjo raven po letu 2020. Pozitivno pa je bilo, da so podjetja še naprej povečevala število delovnih mest, čeprav počasi. Na področju cen so vhodni stroški zabeležili največji padec po letu 2009, medtem ko so se stroški proizvodnje še naprej zmanjševali. Nazadnje, podjetja so ohranila pozitivne napovedi, vendar je optimizem padel na najnižjo raven v zadnjih šestih mesecih.

- GE: Nemški'proizvodni PMI HCOB je bil junija 2023 popravljen navzdol na 40,6, kar je manj od prvotne ocene 41,0, kar kaže, da se je stanje sektorja poslabšalo najhitreje od začetka pandemije COVID-19. Zmanjšanje proizvodnje je bilo najhitrejše v zadnjih osmih mesecih, nova naročila pa so se zmanjšala najhitreje od oktobra, deloma zaradi oklevanja kupcev in zmanjševanja zalog. Poleg tega je bilo ustvarjanje novih delovnih mest najnižje od marca 2021. Kar zadeva cene, so se vhodni stroški znižali najbolj po juliju 2009, proizvodne cene pa so se znižale prvič po septembru 2020, kar odraža vse večje konkurenčne pritiske. Nazadnje, pričakovanja glede obetov proizvodnje v prihodnjem letu so zaradi zaskrbljenosti zaradi vztrajne inflacije, zaostrovanja finančnih pogojev, negotovosti kupcev in geopolitičnih napetosti dosegla najnižjo raven po novembru.

- FR: Francoski globalni proizvodni indeks PMI družbe S&P je bil junija 2023 rahlo popravljen navzgor na 46, kar je več od prvotne ocene 45,5 in majskih 45,7. Kljub temu je šlo za peti zaporedni mesec krčenja francoske tovarniške dejavnosti, predvsem zaradi močnega upada novih naročil ob šibkih trgih ključnih strank, kot je gradbeništvo. Junijski anketni podatki so opozorili tudi na še en opazen padec novih naročil v tujini. Proizvajalci so se odzvali z zmanjšanjem proizvodnje, nakupov surovin in zaposlovanja. Kar zadeva cene, so se vhodni stroški znižali že drugi mesec zapored. Hkrati so se nižji stroški prenesli na kupce, zaradi česar so se stroški proizvodnje prvič po treh letih znižali. V prihodnje je poslovno razpoloženje prvič po marcu postalo negativno, pričakovanja glede proizvodnje pa so dosegla sedemmesečno najnižjo raven.

- FR: Od januarja do maja 2023 se je francoski proračunski primanjkljaj povečal z 82,3 milijarde evrov v enakem obdobju lani na 107,2 milijarde evrov. Državni prihodki so se zmanjšali za 5 % na 128,8 milijarde evrov, odhodki pa so se povečali za 9,1 % na 216,5 milijarde evrov. Poleg tega se je posebni račun državne blagajne, na katerem se beleži saldo prilivov in odlivov namenskih prihodkov in odhodkov, kot so prihodki lokalnih skupnosti, zmanjšal za 19,5 milijarde evrov z 19,4 milijarde evrov v enakem obdobju lani.

- SW: Indeks nabavnih menedžerjev v predelovalnih dejavnostih banke Swedbank se je junija 2023 zvišal na 44,8 s 40,7 v prejšnjem mesecu, vendar je ostal precej pod zgodovinskim povprečjem indeksa, ki znaša 54,5. K rasti PMI je prispeval impr(z 41,4 na 33,2 maja), dobavnih rokov (z 41,9 na 32,2) in proizvodnje (s 45,2 na 43). Negativen vpliv pa so imele tudi zaloge (48,6 proti 45,1). Tudi proizvodni načrti za naslednjih šest mesecev so se povečali na 49,8 (v primerjavi z 48,1), čeprav so že drugi mesec zapored ostali zunaj območja rasti. Indeks cen surovin in vhodnih materialov za dobavitelje se je povečal na 40,8 (v primerjavi s 37,4), kar kaže, da so se cenovni pritiski na ravni dobaviteljev še naprej zmanjševali.

- AU: Junija 2023 se je indeks cen surovin avstralske centralne banke na letni ravni znižal za 21,5 %, kar je enako kot popravljena vrednost v maju. Indeks je ostal na poti do največjega padca od februarja 2016, saj so se znižale cene koksnega in energetskega premoga, železove rude in utekočinjenega zemeljskega plina. V avstralskih dolarjih se je indeks znižal za 18,1 %. V SDR so se cene surovin na mesečni ravni zvišale za 0,2 odstotka, potem ko so se maja znižale za 6,0 odstotka, pri čemer se je podindeks za surovine, ki niso podeželske, zvišal, medtem ko sta podindeksa za podeželje in osnovne kovine padla.

- AU: Maja 2023 so se na sezonsko prilagojeni osnovi odobritve zasebnih stanovanj v Avstraliji na mesečni ravni povečale za 0,9 % na 8115 enot, s čimer so prekinili dva zaporedna meseca negativnih podatkov. To je že drugo povečanje števila dovoljenj za zasebna stanovanja v letošnjem letu, pri čemer so se močno povečala v Viktoriji (7,3 %) in NSW (-3,4 %), Queenslandu (-1,8 %), Južni Avstraliji (-7,2 %) in Zahodni Avstraliji (-4,5 %).

- AU: Vrednost novih stanovanjskih posojil za avstralska lastniška stanovanja se je maja 2023 v primerjavi z mesecem prej povečala za 4 % na 16,37 milijarde avstralskih dolarjev, kar je obrnilo 3,8-odstotno zmanjšanje v aprilu. Gradnja stanovanj se je povečala za 4,1 %, nakupi novih stanovanj za 4,7 %, nakupi obstoječih stanovanj pa za 4,2 %. Geografsko gledano so se povečale obveznosti za nova posojila v zveznih državah Novi Južni Wales (9,9 %), Viktorija (5,1 %), Zahodna Avstralija (4,4 %), Queensland (1,9 %), Tasmanija (9,6 %) in Južna Avstralija (0,8 %), Severno ozemlje (7,2 %) in Avstralsko prestolnično ozemlje (0,3 %).

- AU: Število oglasov za delo v Avstraliji se je junija 2023 na mesečni ravni zmanjšalo za 2,5 %, medtem ko je bila enaka vrednost mesec prej po treh mesecih upadanja popravljena navzdol. Na letni ravni so se zaposlitveni oglasi zmanjšali za 10 %, vendar so bili še vedno 47,5 % nad ravnjo pred pandemijo. "Zaostrovanje na trgu dela bo potrebovalo čas, da se umiri," je dejala ekonomistka družbe ANZ Madeline Dunk. "Vendar je smer sprememb jasna in pričakujemo nadaljnje urejeno prilagajanje delovnih oglasov."

- AU: Po predhodnih podatkih se je skupno število odobrenih stanovanj v Avstraliji maja 2023 na mesečni ravni povečalo za 20,6 % na sezonsko prilagojenih 15.032 enot maja 2023, kar pomeni, da se je močno popravilo po navzdol popravljenem 6,8-odstotnem padcu aprila. Število stanovanj v zasebnem sektorju se je maja povečalo za 0,9 % na 8115, medtem ko se je število stanovanj v zasebnem sektorju brez stanovanj povečalo za 59,4 % na 6 722. Geografsko gledano se je skupno število odobrenih stanovanj povečalo v NSW (52,9 %), Tasmaniji (41,1 %) in Viktoriji (15,0 %), medtem ko se je v Queenslandu (0,9 %) povečalo . Nasprotno pa se je skupno število odobrenih stanovanj zmanjšalo v Južni Avstraliji (-4,8 %) in Zahodni Avstraliji (-11,1 %). Število odobrenih gradenj se je v letu do maja zmanjšalo za 9,8 %, potem ko je bilo aprila popravljeno navzdol za 18,7 %.

- RU: Indeks S&P Global Russian Manufacturing Purchasing Managers' je junija 2023 padel na 52,6 s trimesečnega viška 53,5 maja, kar je posledica upočasnitve proizvodnje in novih naročil. Z večjim prilivom novih naročil in pridobljenimi novimi strankami so najnovejši podatki pomenili 14. zaporedni mesec povečane tovarniške dejavnosti in 11. zaporedni mesec rasti proizvodnje. Nadaljnje izboljšanje domačega in tujega povpraševanja je podpiralo rast novih naročil. Tudi število plač se je z majskega 22-1/2-letnega maksimuma povečalo na najšibkejšo raven po novembru, število nerealiziranih delovnih mest pa se je še naprej zmanjševalo. Tudi obseg nakupov se je povečal najbolj od februarja 2008. Kar zadeva cene, se je inflacija vhodnih stroškov povečala z drugo najhitrejšo hitrostjo od aprila 2022, saj so vse intenzivnejše zamude dobaviteljev zvišale cene. Medtem so se prodajne cene zvišale najhitreje v več kot enem letu. Nazadnje, poslovno zaupanje ostaja pozitivno v upanju na večje povpraševanje strank in širitev na nove izvozne trge.

- TW: S&P Global Taiwan Manufacturing Purchasing Managers' Index se je junija 2023 s 44,3 maja povečal na 44,8, vendar je pokazal na nadaljnje slabšanje poslovnih razmer in pomenil 11. zaporedni mesec poslabšanja stanja v industriji. Proizvodnja se je močno zmanjšala, saj so se prilivi novih poslov še dodatno zmanjšali. Podjetja so se na slabše povpraševanje odzvala z zmanjševanjem nabavne dejavnosti in zalog, medtem ko se je zaposlenost v panogi hitreje zmanjševala.Hkrati sta šibkejše povpraševanje po proizvodih in izboljšana ponudba dodatno znižala stroške nabave. Manjši priliv novih naročil je podjetju omogočil tudi, da je junija zaključilo vse odprte posle. Kar zadeva prihodnost, so bili tajvanski proizvajalci junija zaradi slabih svetovnih gospodarskih razmer in nadaljnjega upadanja prodaje ponovno pesimistični glede svojih proizvodnih napovedi za 12-mesečno obdobje.

- JP: Junija 2023 je indeks nabavnih menedžerjev ANZ Japan Manufacturing brez predhodnih ocen znašal 49,8, maja pa 50,6, kar je najvišja vrednost v zadnjih sedmih mesecih. To je bilo že peto zmanjšanje tovarniške dejavnosti letos, saj sta se zmanjšali tako proizvodnja kot nova naročila, pri čemer so nova izvozna naročila padala najhitreje od februarja. Kot odziv na slabe pogoje poslovanja se je že enajsti mesec zapored zmanjšala nakupna aktivnost, kar je najšibkejši padec v tem letu. Rast števila delovnih mest je bila letos druga najhitrejša doslej. Hkrati se je izboljšalo poslovanje dobaviteljev, saj so se dobavni roki dobaviteljev skrajšali najbolj od marca 2016. Kar zadeva cene, se je inflacija vhodnih stroškov znižala na najpočasnejšo stopnjo po februarju 2021, medtem ko se je inflacija proizvodnih stroškov znižala na najšibkejšo stopnjo v 21 mesecih. Nazadnje, poslovno razpoloženje se je zaradi okrevanja gospodarstva okrepilo na najvišjo raven po oktobru 2021.

- BR: Donosnost 10-letnih brazilskih državnih obveznic se je julija znižala na približno 10,67 odstotka, kar je najnižja raven po decembru 2021, in sicer zaradi pričakovanj o globljem monetarnem sproščanju. Zadnja raziskava Focus je pokazala, da so zasebni ekonomisti v Braziliji po odločitvi vlade, da ohrani 3-odstotni inflacijski cilj v državi, znižali svoje napovedi za stopnjo Selica in izboljšali napovedi za inflacijo do leta 2026. Pričakovanja so, da bo obrestna mera Selic na naslednjem zasedanju centralne banke v začetku avgusta do konca leta 2023 znižana na 12% (v primerjavi s prejšnjo oceno 12,25%) in da se bo cikel sproščanja nadaljeval do konca prve polovice prihodnjega leta, pri čemer bo odstotek znašal okoli 9%. brazilska letna inflacija se je v začetku junija še naprej zniževala na skoraj triletni minimum 3,4%, kar je nekoliko nad tržno oceno 3,36%,

 

Gledamo naprej:

Danes naj bodo vlagatelji pozorni na naslednje pomembne podatke:

- EUR: nemška trgovinska bilanca in španska sprememba brezposelnosti.

- GBP: dražba 30-letnih obveznic.

- NZD: poslovno zaupanje NZIER in indeks cen GDT.

- USD: Bančni praznik.

- JPY: denarna baza y/y in dražba 10-letnih obveznic.

- AUD: denarna obrestna mera in izjava o obrestnih merah RBA.

- CAD: PMI v predelovalni industriji.

 

VODILCI TRGA DELNIŠKIH SKLADOV IN OBVEZNIC:

Ključni dejavniki na trgu delnic in obveznic so trenutno:

- ZDA: Donosi 10-letnih ameriških zakladnic so na prvi trgovalni dan druge polovice leta zmanjšali začetne dobičke na približno 3,8 % zaradi zaskrbljenosti glede zdravja gospodarstva, potem ko je indeks PMI v proizvodnji ISM pokazal, da se je tovarniška dejavnost skrčila najbolj v skoraj treh letih. Ta teden bosta objavljena tudi poročilo o zaposlovanju, JOLTS in ISM PMI v storitvenih dejavnostih. Medtem se bo v sredo pozorno spremljal zapisnik zadnjega zasedanja Zveznega odbora za odprti trg, ki bo prinesel dodatne namige o naslednji potezi Feda, saj je predsednik Jerome Powell prejšnji teden poudaril, da se bodo obrestne mere letos še naprej zviševale. Trgovci zdaj ocenjujejo skoraj 87-odstotno verjetnost, da bo Fed prihodnji mesec zvišal obrestno mero za 25 bazičnih točk, pri čemer se je verjetnost za še eno zvišanje za 25 odstotnih točk v septembru zmanjšala z 21 % pred objavo ISM na 18 %. V ponedeljek je razlika med 2-letnimi in 10-letnimi donosi dosegla -109,5 bazične točke, kar je največ po letu 1981. Trgi bodo v ponedeljek in torek zaprti zaradi praznika dneva neodvisnosti.

- IT: Italijanska 10-letna donosnost BTP se je ponovno zvišala nad 4 %, saj so vlagatelji tehtali možnost zvišanja obrestnih mer ob znakih poslabšanja evropskega gospodarstva in ohlajanja inflacije. Najnovejša raziskava PMI je pokazala, da je italijanska proizvodnja doživela najhujše krčenje v več kot treh letih, pri čemer so se vhodni stroški znižali najbolj po letu 2009. Podatki o indeksu cen življenjskih potrebščin so prejšnji teden pokazali, da se je inflacija v Italijijunija se je stopnja inflacije upočasnila bolj, kot je bilo pričakovano, in je bila najnižja od aprila 2022. Kljub temu vlagatelji pričakujejo, da bo ECB še naprej dvigovala obrestne mere za boj proti visoki inflaciji, pri čemer naj bi ključna depozitna obrestna mera do konca leta dosegla najvišjo raven 4 %.

- Združeno kraljestvo: Donosnost 10-letnih britanskih goldnov se je zaradi vse večje zaskrbljenosti zaradi vztrajne inflacije in možnosti, da bo Bank of England določila višje obrestne mere, povzpela nad 4,4 %, kar je najvišja raven po 19. juniju. Zaradi odločne politike zaostrovanja britanske centralne banke se je povečala tudi zaskrbljenost glede morebitne recesije v Združenem kraljestvu. Guverner Andrew Bailey je konec junija ponovil svoje jastrebje stališče, pri čemer je kot razloge za nedavno zvišanje obrestnih mer navedel odporno gospodarstvo in nepričakovano vztrajno inflacijo. Zato vlagatelji zdaj pričakujejo, da se bo ključna obrestna mera po nepričakovanem dvigu za pol točke prejšnji mesec s 5 % do konca leta dvignila na vsaj 6,25 %.

- JP: Indeks Tankan japonske centralne banke, ki meri razpoloženje med velikimi proizvajalci, se je v drugem četrtletju 2023 povečal na +5 in se tako dvignil z dvoletnega minimuma +1 v prejšnjih treh mesecih. To je preseglo tržna pričakovanja v višini +3, kar kaže, da si podjetja opomorejo od vpliva višjih stroškov surovin in motenj v oskrbi. Izboljšanje razpoloženja je bilo najbolj izrazito v sektorjih, kot so tekstilni, jeklarski, barvnih kovin, hrane in pijač, splošnega strojništva, ladjedelništva in težke mehanizacije ter avtomobilski sektor. Poleg tega je bilo razpoloženje v sektorjih, kot so tekstil, les in lesni izdelki, celuloza in papir ter naftni in premogovni izdelki, manj negativno. Kar zadeva prihodnost, veliki proizvajalci pričakujejo, da se bodo poslovne razmere v naslednjih treh mesecih izboljšale, saj se je indeks s +3 povečal na +9. Poleg tega velika podjetja načrtujejo, da bodo v tem poslovnem letu povečala investicijsko porabo za 11,4 %, s čimer so presegla napoved rasti v višini 10,1 %.

- NZ: Donosnost novozelandskih'10-letnih državnih obveznic je v ponedeljek padla na približno 4,6157, potem ko je v prejšnji seji dosegla skoraj štirimesečni vrh 4,6504%, saj se je povečala zaskrbljenost, da Federal Reserve ne bo mogla storiti tega, potem ko se je inflacija izdatkov za osebno potrošnjo junija upočasnila. Svojo agresivno politiko zviševanja obrestnih mer bo morda ublažila še ta mesec. Poslovno razpoloženje v Novi Zelandiji se je prejšnji mesec izboljšalo na najvišjo raven v zadnjih 30 mesecih, pri čemer so se obeti za lastno dejavnost po zadnjih podatkih prvič v 14 mesecih spremenili v pozitivne. Tudi razpoloženje potrošnikov je doseglo 17-mesečno najvišjo raven, k čemur je morda prispevalo sporočilo novozelandske centralne banke Reserve Bank of New Zealand prejšnji mesec, da bo morda prekinila zaostrovanje, potem ko je od oktobra 2021 dvignila obrestne mere za skupno 525 bazičnih točk. Medtem se je povečalo upanje, da si bo domače gospodarstvo v tekočem četrtletju opomoglo po blagi recesiji v prejšnjem obdobju, saj so se pospešila prizadevanja za obnovo dejavnosti na severu države, ki so ga v začetku leta prizadele poplave in hude vremenske razmere.

- ZDA: Terminske pogodbe na ameriške delnice so se v ponedeljek malo spremenile, saj so vlagatelji iskali nove katalizatorje za drugo polovico leta. Vse terminske pogodbe, vezane na tri glavne borzne indekse, so blizu praga dobičkonosnosti. V petek je indeks Nasdaq Composite dosegel najboljše rezultate v prvem polletju po letu 1983, saj se je povečal za 31,7 %. Indeks S&P 500 se je prav tako povečal za 15,9 % in tako dosegel najboljšo prvo polovico leta 2019, medtem ko je indeks Dow pridobil 3,8 %. Do teh dobičkov je prišlo ob močni rasti tehnoloških delnic zaradi navdušenja nad umetno inteligenco in sorodnimi podjetji. K izboljšanju razpoloženja so pripomogli tudi znaki, da je ameriško gospodarstvo odporno ob vztrajni inflaciji in višjih obrestnih merah. Vlagatelji zdaj pričakujejo ponedeljkove junijske indekse ISM v predelovalnih dejavnostih in S&P Global Manufacturing PMI. Trgovci bodo pozorni tudi na podjetje Tesla, potem ko je proizvajalec električnih avtomobilov sporočil višje podatke o dobavah in proizvodnji od pričakovanih.

 

VODILNI TRŽNI SEKTORJI:

močni sektorji: potrošniški diskrecijski sektor, osnovna potrošniška oprema, komunalne storitve, nepremičnine.

Slabši sektorji: zdravstvo, informacijska tehnologija,

 

Glavni dejavniki valutnega in blagovnega trga: 

Ključni dejavniki na trgu valut in blaga so trenutno:

- GBP: Sterling je bil stabilen okoli 1,27 USD, blizu 14-mesečnega maksimuma 1,2848 USD, doseženega 16. junija, saj so vlagatelji razmišljali o možnostiz višjimi stroški zadolževanja, hkrati pa so zaskrbljeni, da bi lahko agresivna politika zaostrovanja Angleške centralne banke sprožila recesijo. Guverner Andrew Bailey je poudaril, da je nedavni skok obrestnih mer pokazatelj zdravja gospodarstva in vztrajnosti inflacije. Vlagatelji zdaj pričakujejo, da se bo ključna obrestna mera do konca leta povzpela na vsaj 6,25 %, potem ko je bila junija nepričakovano zvišana za 50 bazičnih točk.

- CNY: Menjalni tečaj juana proti dolarju na morju se je stabiliziral pri približno 7,25, potem ko je prejšnji teden padel na skoraj osemmesečno najnižjo vrednost, Ljudska banka Kitajske pa je sporočila, da bo še naprej ohranjala juan načeloma stabilen in se varovala pred tveganjem velikih nihanj menjalnega tečaja. Analitiki so predlagali, da lahko centralna banka uvede ukrepe politike, s katerimi bi zajezila močno depreciacijo valute, vključno s ponastavitvijo stopnje rezerv za terminske devizne prodaje ali prilagoditvijo stopnje rezerv bančnih deviznih vlog. Juan se je prejšnji mesec znašel pod pritiskom, ko je Ljudska'banka Kitajske prvič v desetih mesecih znižala ključno kratkoročno obrestno mero, potem ko je vrsta razočarljivih gospodarskih podatkov nakazovala na pojemajoče popotresno okrevanje. Medtem je zasebna raziskava pokazala, da se je kitajska proizvodna dejavnost junija upočasnila manj od pričakovanj, kar je v nasprotju z vladnimi podatki, ki so pokazali, da se je sektor skrčil že tretji mesec zapored.

- ROPA: Terminske pogodbe na surovo nafto Brent so se povečale za skoraj 1 odstotek, preden so v ponedeljek zmanjšale dobiček na približno 75 USD za sod, saj so trgovci pretehtali zmanjšanje ponudbe in možnost upočasnitve povpraševanja. Savdska Arabija je sporočila, da bo za avgust podaljšala prostovoljno zmanjšanje dobave za milijon sodov na dan in da ga bo morda še podaljšala. Država bo zdaj proizvedla približno 9 milijonov sodov na dan, kar je najnižja raven v zadnjih nekaj letih. Tudi Rusija je sporočila, da bo avgusta zmanjšala izvoz nafte za 500.000 sodov na dan, za enak znesek pa namerava zmanjšati tudi proizvodnjo. Vendar pa so pomisleki glede povpraševanja še vedno prisotni. Tovarniška dejavnost v ZDA se je zmanjšala bolj, kot je bilo pričakovano, in najhitreje v skoraj treh letih, poleg tega se je proizvodnja na Kitajskem upočasnila, v euroobmočju in Nemčiji pa se je junija zmanjšala bolj, kot je bilo sprva pričakovano. V drugem četrtletju 2023 se je cena nafte Brent znižala za skoraj 6 %,

- AUD: Avstralski dolar se je povzpel nad 0,665 USD in se še bolj okrepil s skoraj enomesečnega dna, saj so se vlagatelji pripravljali na odločitev avstralske centralne banke Reserve Bank of Australia, kjer so trgi še vedno razdeljeni glede tega, ali bo banka ponovno zvišala obrestne mere ali pa se bo zadržala. Avstralsko valuto so podprli tudi podatki, ki so kazali na močno okrevanje števila odobrenih gradenj, izboljšanje stanovanjskega financiranja in trajno rast cen stanovanj, kar kaže na to, da se bodo finančni pogoji morda še zaostrili. Prejšnji mesec je RBA presenetila trge z dvigom obrestnih mer za 25 bazičnih točk, tako da je zdaj obrestne mere zvišala za skupno 400 bazičnih točk in stroške zadolževanja dvignila na 11-letno najvišjo raven 4,1 %.

Medtem je centralna banka v zapisniku zadnjega zasedanja dejala, da je bila odločitev o junijskem zvišanju obrestnih mer "dobro uravnotežena", kar je zmanjšalo pričakovanja o nadaljnjem zaostrovanju v prihodnjih mesecih.

- GLD: Zlato se je v ponedeljek stabiliziralo okoli 1.920 USD za unčo, saj so vlagatelji še naprej ocenjevali pot monetarne politike ameriške centralne banke Federal Reserve. Kovina se je v petek podražila za 0,6 odstotka, potem ko so podatki pokazali, da se je inflacija v ZDA zmanjšala, potrošniška poraba pa se je maja močno upočasnila. Vendar pa je predsednik Fed Jerome Powell prejšnji teden nakazal, da so pred nami verjetno nadaljnja zvišanja obrestnih mer, saj bo potreben čas, da se inflacija vrne na 2-odstotni cilj. Trgi ocenjujejo 84-odstotno verjetnost, da bo centralna banka na julijskem zasedanju zvišala obrestne mere za 25 bazičnih točk.

Vlagatelji zdaj pričakujejo ponedeljkove podatke o proizvodni aktivnosti v ZDA, ki bodo usmerjali napovedi glede gospodarske in denarne politike, ter petkovo ključno mesečno poročilo o delovnih mestih.

 

KARTICA DNEVA:

V ponedeljek so se terminske pogodbe na surovo nafto WTI podražile za skoraj 1 %, nato pa vrnile del dobička in se ustalile pri približno 71 USD za sod, saj so trgovci razmišljali o zmanjšanju ponudbe in možnosti upočasnitve povpraševanja. Savdska Arabija je dejala, da bo prostovoljno znižanje dobave za milijon sodov na dan ohranila vsaj še en mesec, morda pa ga bo ponovila. Zdaj bo država proizvedla le še približno 9 milijonov sodov nafte na dan, kar je najmanj v zadnjih nekaj letih. Rusija je tudi sporočila, da bo avgusta zmanjšala količino izvožene nafte za 500.000 sodov na dan in poskušala za enak znesek zmanjšati količino proizvedene nafte. Še vedno pa obstaja zaskrbljenost glede povpraševanja. Število delovnih mest v ameriških tovarnah se je zmanjšalo bolj od pričakovanj in najhitreje v skoraj treh letih. Prav tako, proizvodnja na Kitajskem se je upočasnila, v euroobmočju in Nemčiji pa se je junija zmanjšala bolj, kot je bilo pričakovano. V drugem četrtletju leta 2023 so se cene nafte znižale za skoraj 7 %.

 

 

 

 

Dolgoročna strategija trgovanja s kanali za: ().T). Ton primarni odpornost je okoli (74.69). Osnovni podpori. Zato je naslednje najverjetnejše gibanje cene (konsolidacija) trend. (* glejte vse druge podrobnosti na grafu).

Start trading in four simple steps

1. Register

Open your live trading account

2. Verify

Upload your documents to verify your account

3. Fund

Deposit funds directly into your account

4. Trade

Start trading and choose from 130+ instruments

Demo account

The Blue Suisse Trading Account with virtual funds in a risk-free environment

Demo account

Live account

The Blue Suisse Trading Account in our transparent live model environment

Open an Account
Risk Warning; CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 58.58% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money.
x
Spotify Logo Apple Podcasts Logo Anchor Podcasts Logo