GLOBÁLIS KAPITÁLIS PÉNZÜGYI PÉNZÜGYEK ÁTTEKINTÉSE, ANALÍZIS ÉS ELŐREJELZÉSEK:

Autor: Dr. Alexander APOSTOLOV (a BAS Gazdaságkutató Intézet kutatója)

A hétfői zárás az európai részvények esetében a páros szint alatt volt, a német DAX 0,2%-kal 16.105 pontra, a STOXX 600 pedig 460 pontra csökkent. Ennek oka az volt, hogy a befektetők sok gazdasági adatra figyeltek, és lélegzetvisszafojtva várták a fontos adatok e heti közzétételét, például az amerikai foglalkoztatási jelentést. A legfrissebb beszerzési menedzser' index adatok azt mutatták, hogy az euróövezetben júniusban tovább súlyosbodott a feldolgozóipari visszaesés, a német gyári tevékenység három éve a legnagyobb mértékben esett vissza. Joachim Nagel, az EKB döntéshozója is azt mondta, hogy az EKB-nak még hosszú utat kell megtennie a kamatemelésig, és a következő években is csökkentenie kell a mérlegét. Ez arra utal, hogy a döntéshozók továbbra is keményen fognak fellépni, még akkor is, ha az EU-ban egyre nagyobb a recesszió kockázata. Az üzleti életben az olasz biztosítási felügyelet engedélyt adott a befektető Delfin számára, hogy 10 százalék fölé növelje részesedését a Generaliban. Ennek hatására a Generali részvényárfolyama az elmúlt egy év legmagasabb szintjére emelkedett. A FTSE MIB 0,8%-kal emelkedett, és hétfőn 28.450 ponton zárt, ezzel a múlt heti nyereséget kiegészítve 2008 óta a legmagasabb értéket érte el. A többi európai részvényindexnél is jobban teljesített, mivel a milánói pénzügyi szektor erőteljesen emelkedett. Miután Olaszország biztosítási szabályozója engedélyt adott a Delfin számára, hogy megvásárolja az ország legnagyobb biztosítójának több mint 10%-át, a GE részvényei 3,4%-kal emelkedtek. A Mediobanca részvényei, amely a Delfin legnagyobb részvényese, 1,6%-kal emelkedtek. A Banco BPM részvényei viszont 1,9%-kal emelkedtek, miután a Moody's stabilról pozitívra változtatta kilátásait. Ami a gazdaságot illeti, a PMI-adatok azt mutatták, hogy az olasz feldolgozóipar a legnagyobb mértékben zsugorodott, mióta a gazdaság 2020 elején egy járvány miatt összeomlott. Július első kereskedési napján a CAC 40 index ellenkező irányba ment, és 0,2%-os csökkenéssel 7.387 ponton zárt. Ennek oka az volt, hogy a befektetők egy csomó rossz feldolgozóipari adatot láttak több gazdaságból, ami miatt aggódtak a világgazdaság'jövője miatt. Júniusban a vártnál nagyobb mértékben csökkent a feldolgozóipari aktivitás az eurózónában. Németország'feldolgozóipari jelentése lehet a legaggasztóbb. Franciaországban a PMI-felmérés azt mutatta, hogy a gyári aktivitás már az ötödik egymást követő hónapban csökkent, de nem olyan mértékben, mint azt először gondolták. A vállalati oldalon az Edenred (-3%), a Schneider Electric (-2%), a Hermès (-1,7%) és a Dassault Systèmes (-1,1%) teljesített a legrosszabbul. A Worldline (+3,6%) és a TotalEnergies (+1,8%) viszont a legnagyobb nyereséget könyvelhette el, mivel a nyersolaj ára emelkedett a nemzetközi piacokon.

A Balti-tengeri árutőzsde fő indexe, amely azt méri, hogy mennyibe kerül az áruk szállítása a világban, hétfőn már a hatodik egymást követő napon csökkent, mintegy 2,1%-kal, kéthetes mélypontra, 1068 pontra esett a mindenféle hajótípus iránti gyenge kereslet miatt. A capesize index, amely az általában 150 000 tonnás rakományt, például vasércet és szenet szállító hajókat követi nyomon, hatodik egymást követő ülésén 3,1%-kal 1 651 pontra esett. A panamax index, amely az általában 60 000-70 000 tonna szén- vagy gabonaszállítmányt szállító hajókat követi, a tizedik egymást követő napon esett, 1,6%-kal 1 014 pontra, ami február 22. óta a legalacsonyabb szint. A kisebb hajókra vonatkozó supramax index 2 ponttal 747 pontra csökkent.

Hétfőn az FTSE 100 feladta korai nyereségét, és a napot 7.530 ponton zárta, kiterjesztve az előző heti nyereségét. Ennek oka az volt, hogy a piacok még mindig próbálták kitalálni, hogyan fog reagálni a gazdaság a Bank of England tervezett kamatemelésére. Az AstraZeneca esett a legnagyobb mértékben, 8%-kal, mert a befektetők aggódtak, hogy új rákgyógyszere nem fog olyan jól működni, mint remélték. Ezzel szemben az olyan bányavállalatok, mint az Anglo American és a Glencore 4,3%-kal, illetve 3,3%-kal emelkedtek, mivel remélték, hogy Kína fellendíti gazdaságát.

Hétfőn az amerikai részvények a sík vonal közelében kereskedtek, a Nasdaq pedig a korai kereskedésben esett. Ennek oka az volt, hogy az ISM feldolgozóipari PMI nem felelt meg a várakozásoknak, és közel három éve a legnagyobb visszaesést mutatta a gyári tevékenységben. Az üzleti fronton az Apple részvényei közel 1%-ot estek, miután arról számoltak be, hogy a vállalat kénytelen volt csökkenteni a Vision Pro vegyes valóság headset gyártására vonatkozó előrejelzéseit. Ezzel szemben a Tesla részvényei közel 6%-kal emelkedtek, mivel a vállalat a második negyedévben felülmúlta a szállítások és a termelés tekintetében a várakozásokat. Ennek oka az volt, hogy a vállalat fokozta a termelést és kedvezményeket adott az eladások fellendítése érdekében. A Nasdaq Composite 31,7%-ot emelkedett az első félévben. A nyereség a művészetificial intelligence kapcsolatos részvények és fogadások, hogy a Federal Reserve már emelte a kamatlábakat a legtöbb időt voltak a fő hajtóereje az idei év első féléves nyereség, amely a legnagyobb volt 40 év óta. Ugyanakkor az S&P 500 15,9%-kal, a Dow pedig 3,8%-kal emelkedett. A július 4-i ünnep miatt a Wall Street ma és holnap korábban zárva lesz.

Július elején a rubelre épülő MOEX Russia index stagnált és 2.790 körül maradt. Ennek oka, hogy a belpolitikai aggodalmak továbbra is fennálltak, a nyersolaj ára pedig csökkent. Emellett a rubel még mindig közel van a több mint 15 hónapja tartó mélyponthoz. Ez ronthatja az inflációt, és arra kényszerítheti a döntéshozókat, hogy júliusban és az év későbbi szakaszában még inkább emeljék a kamatokat. A Wagner-csoport múlt heti lázadása után az emberek elkezdtek azon tűnődni, hogy Vlagyimir Putyin elnöknek valójában mekkora hatalma van. Ami a gazdasági adatokat illeti, a legutóbbi PMI-felmérés azt mutatta, hogy Oroszországban a feldolgozóipar lassult.

A 2023 második felének első kereskedési napján a hongkongi Hang Seng 390,16 ponttal, azaz 2,06%-kal 19 306,59 pontra emelkedett. Ez két napnyi veszteségnek vetett véget, és tükrözte a Wall Street pénteki erős ülésszakát, amikor az amerikai infláció csökkent. Nőtt a remény, hogy a Fed kevésbé lesz agresszív. Eközben a privát felmérési adatok azt mutatták, hogy Kína'feldolgozóipara a vártnál nagyobb mértékben nőtt júniusban. Ez eltért a múlt heti hivatalos adatoktól, amelyek azt mutatták, hogy az ágazat a harmadik egymást követő hónapban csökkent. A jelentések szerint az amerikai pénzügyminiszter, Janet Yellen a héten Pekingbe utazik, hogy találkozzon vezető kínai tisztviselőkkel. Ez egy újabb jele annak, hogy az USA és Kína közötti feszültségek enyhülnek. A legjobban a technológiai, a fogyasztási cikkek és az ingatlanok részvényei teljesítettek. A BYD részvényei 4,5 százalékkal emelkedtek, miután a vállalat júniusban közölte, hogy 700 244 új energiahajtású járművet értékesített, ami az eddigi legtöbb volt egy negyedévben. A Li Auto (8,5%), a Sands China (4,5%), a Yinhe Ente. (4,0%), a Meituan (3,4%), a Tektronix Industries (2,5%) és a Xiaomi Corporation (2,4%) a további erősödő részvények közé tartoznak.

A Shanghai Composite 0,9%-kal 3.230 pont körüli szintre, a Shenzhen Composite pedig 0,7%-kal 11.105 pontra emelkedett. Ez volt a második egymást követő nap, amikor mindkét index emelkedett, mivel a befektetők feldolgozták a jeleket, hogy Kína gyártási tevékenysége a vártnál jobban lelassult. Caixin Júniusban Kína' általános feldolgozóipari beszerzési menedzserek' indexe 50,5 volt, ami a májusi 50,9-hez képest csökkent, de magasabb, mint a várt 50,2 volt. Pénteken a kontinentális részvények követték a Wall Street'-t. Ez azért volt, mert az amerikai infláció a vártnál alacsonyabb lett májusban, ami azt mutatja, hogy a Federal Reserve'a monetáris politika szigorítására irányuló agresszív politika a vártnak megfelelően működik. Az olyan nehézsúlyú vállalatok, mint a Luxshare Precision (+5,4%), a Sungrow Power (+5%), a Greatoo Intelligent (+9,2%), a Seres Group (+7,8%) és a Chongqing Changan (+4,3%) a jól teljesítő vállalatok közé tartoztak.

A részvények jól teljesítettek.

A Nikkei 225 1,5%-kal emelkedett, és 33 600 pont felett zárt, a Topix pedig 1,1%-kal 2 318 ponton zárt. A Topix 33 éves csúcsot ért el, mivel a technológiai részvények tovább emelkedtek. Pénteken a japán részvények követték a Wall Street'-t és emelkedtek. Ennek oka az volt, hogy az amerikai infláció májusban alacsonyabb volt a vártnál, ami azt mutatja, hogy a Federal Reserve'agresszív szigorítási politikája a tervek szerint működik. A befektetők olyan adatokat is figyeltek, amelyek azt mutatták, hogy Japánban az üzleti hangulat javult a második negyedévben, de a feldolgozóipari tevékenység júniusban visszaesett. Az Advantest 4%-ot, a Tokyo Electron 3,7%-ot, a Socionext 7,1%-ot, a Lasertec 4%-ot, a Renesas Electronics pedig 2,2%-ot emelkedett. Az index más nagy részvényei, mint a Mitsubishi Corporation (2,1%), a Sony Group (2,9%) és a Daikin Industries (5,8%) szintén emelkedtek.

A második félév első ülésén az új-zélandi részvények stagnáltak 11.916,87 ponton. Korábban a nap folyamán csökkentek, de az üzleti szolgáltatások, az ipar és az egészségügy erősödése ellensúlyozta az energia-ásványi termékek, a pénzügyi szektor és a szállítás veszteségeit. Pénteken a piacok megpróbálták követni a Wall Street'-i pozitív trendet, miután a Fed'-nek kedvelt inflációs mutatója, az amerikai személyes fogyasztási kiadások indexe májusban csak 3,8% -kal emelkedett, ami több mint két éve a legkisebb növekedés. Voltak arra utaló jelek is, hogy az USA és Kína közötti kapcsolatok javulnak, mint például a hír, hogy Janet Yellen pénzügyminiszter csütörtökön Kínába utazik, hogy találkozzon néhány kormányzati tisztviselővel. Eközben a Caixin feldolgozóipari PMI adatai azt mutatták, hogy a kínai gyári tevékenység a vártnál kevésbé lassult a múlt hónapban, ami felcsillantotta a reményt, hogy Peking hamarosan további támogató intézkedéseket vezethet be a gazdaság megsegítésére. Építési engedélyek Új-ZélandonAz nd májusban 2,2%-kal esett, ami a második egymást követő hónapban jelentett csökkenést, így az éves adat 18%-kal csökkent a helyi adatok szerint.

Az ausztráliai S&P/ASX 200 hétfőn 0,1%-kal 7.210 pontra emelkedett, kiterjesztve az előző ülésszak nyereségét, a bányászati és energetikai részvények emelkedésével az élen. Az ausztrál részvények is követték a Wall Street'-i nyereséget pénteken, mivel az amerikai infláció a vártnál gyengébb volt májusban, ami arra utal, hogy a Federal Reserve'-nek agresszív szigorítási politikája meghozta a várt eredményeket. Eközben a befektetők egy sor hazai gazdasági jelentést fognak értékelni, beleértve a havi inflációs mutatókat és a lakáshitel-adatokat. A bányászati és energetikai szektorban a BHP Billiton (0,4%), a Rio Tinto (0,7%), a Fortescue Metals (0,3%), a Pilbara Mining (3,4%), az Allkem (2,4%), a New York Crest Mining Company (2,2%), a Woodside Energy Company (0,4%) és a Whitehaven Coal Company (1,9%) volt a legnagyobb erősödő. Az index egyéb nehézsúlyú részvényei is emelkedtek, köztük az ANZ Banking Group (0,3%), a Westpac Banking Corp. (0,3%) és a Brambles Corporation (0,6%).

Brazília 2023 júniusában 10,6 milliárd dolláros külkereskedelmi többletet jelentett, ami jelentősen bővült az egy évvel korábbi hasonló időszak 8,8 milliárd dollárjáról, és közel maradt a májusi rekordmagas, 11,1 milliárd dolláros többlethez. Az export 2022 júniusához képest 8,1%-kal 30,1 milliárd dollárra csökkent, mivel az alacsonyabb energiaárak miatt a kitermelő iparágak eladásai 19%-kal 6 milliárd dollárra süllyedtek. Emellett az átalakuló iparágak 10%-kal 15,7 milliárd dollárra zsugorodtak. Másrészről viszont az erős termés támogatta a mezőgazdasági eladások 5,3%-os, 8,1 milliárd dollárra történő megugrását. Eközben az import 18,2%-kal 19,5 milliárd dollárra süllyedt, a beszerzések az átalakuló iparágakból (-14,1%-kal 17,8 milliárd dollárra), a kitermelő iparágakból (-48%-kal 1,2 milliárd dollárra) és a mezőgazdasági termékekből (-45%-kal 0,3 milliárd dollárra) csökkentek.

 

A legutóbbi gazdasági adatok áttekintése:

A legutóbbi gazdasági híreket áttekintve a legkritikusabb adatok a következők:

- USA: 2023 májusában az amerikai építőipari kiadások 0,9%-kal emelkedtek havi szinten, és szezonálisan kiigazított éves növekedési rátájuk 1.925,6 milliárd dollárra nőtt, az áprilisi 0,4%-os lefelé történő felülvizsgálatot követően, és kissé meghaladva a 0,6%-os piaci előrejelzést. Négy hónapja ez volt az építési kiadások legnagyobb növekedése. A magánkiadások növekedésének fő mozgatórugója a lakásépítési ágazat (2,2%) volt, ahol az egylakásos projektek kiadásai 1,7%-kal emelkedtek, míg a többlakásos projektek kiadásai 0,1%-kal csökkentek. A nem lakáscélú szektor 0,3%-kal zsugorodott, különösen a vallási szektor (-6,7%), az egészségügy (-2,1%) és az üzleti szektor (-1,8%). Eközben az állami kiadások 0,1%-kal emelkedtek, amit a nem lakáscélú szektor gyenge növekedése (0,1%) fékezett. Az építőipari kiadások májusban éves szinten 2,4%-kal emelkedtek.

- USA: 2023 júniusában az amerikai ISM feldolgozóipari PMI a májusi 46,9-ről 46-ra csökkent, ami alacsonyabb az előrejelzett 47-es értéknél. Az adatok azt sugallták, hogy a feldolgozóipar 2020 májusa óta gyorsabb ütemben zsugorodott, az üzletvezetés teljesítménye pedig a gyengeség fennmaradása és a 2023 második félévére vonatkozó optimizmus csökkenése miatt. Az ISM elnöke, Timothy Fiore elmondta: "A kereslet továbbra is gyenge, a termelés a munkahiány miatt lassul, a beszállítók pedig képesek. Vannak arra utaló jelek, hogy a közeljövőben további elbocsátásokra kerül sor. " Júniusban az új megrendelések (45,6 vs. 42,6), a termelés (46,7 vs. 51,1), a foglalkoztatás (48,1 vs. 51,4), a készletek (44 vs. 45,8) és a hátralékok (387 vs. 37,5) mind 45,7-re csökkentek, ami arra utal, hogy a gyártási átfutási idők ismét javultak. Másrészt a vevői készletindex a "túl alacsony" területre esett (46,2 vs. 51,4), ami pozitívan hat a jövőbeli termelésre.

- US: Az S&P Global U.S. Manufacturing Purchasing Managers Index hathavi mélyponton, 46,3-mal erősödött meg 2023 júniusában, ami azt jelzi, hogy a feldolgozóipar egészsége már második egymást követő hónapban romlott, mivel az inflációs nyomás és az emelkedő kamatlábak által vezérelt kereslet Az elnyomást hátráltatja, hogy a termelés ismét csökkent, az új megrendelések meredeken csökkentek. Miközben az álláshátralék meredeken csökkent, a gyártók továbbra is keresik az önkéntes munkavállalók pótlását és a hosszú távú üres álláshelyek betöltését, ami további foglalkoztatásnövekedést feltételez. Az új megrendelések hiánya miatt a vállalatok továbbra is küszködtek a készletárak lefelé szorításával, és az inputvásárlások jelentősen csökkentek. Az ároldalon a költségterhek több mint három éve a leggyorsabb ütemben csökkentek. Eközben a kibocsátási terhek alig változtak a hónapban a gyenge keresleti feltételek miatt, mivel a vállalatok igyekeztek új eladásokat szerezni. Végül pedig az üzleti várakozások az idei év eddigi legalacsonyabb szintjét érték el.

- UK: 2023 júniusára az S&P Global/CIPS UK Manufacturing PMI-t 46,5-re módosították, ami az eredeti 46,2-es becslés felett, de még mindig a májusi 47,1 alatt van. A legutóbbi PMI hat hónapja a leggyengébb volt, ami az elmúlt 11 egymást követő hónapos zsugorodásra utal. Miközben a termelés már a negyedik egymást követő hónapban zsugorodott, a zsugorodás üteme lassabb volt. Máshol az új megrendelések január óta a legnagyobb mértékben csökkentek, a foglalkoztatás pedig a kilencedik egymást követő hónapban csökkent, ami március óta a legnagyobb visszaesés. Az árképzés terén az inputköltségek 2016 februárja óta a legnagyobb mértékben csökkentek, ami a gyengébb keresletnek, az alacsonyabb üzemanyagköltségeknek, az alacsonyabb nyersanyagáraknak és a jobb ellátási láncoknak köszönhető. Eközben az átlagos kibocsátási árak 2016 áprilisa óta először csökkentek. Végül pedig az üzleti bizalom hathavi mélypontra esett.

- EU: 2023 júniusában a HCOB Eurozone Manufacturing PMI-t az eredeti 43,6-os becslésről 43,4-re módosították, ami az ágazat egészségi állapotának 2020 májusa óta legsúlyosabb romlására utal. A termelés október óta a legnagyobb mértékű csökkenést szenvedte el, az összes új megrendelés pedig nyolc hónapja a legnagyobb ütemben esett vissza. Emellett 2021 januárja óta először csökkent a gyárak létszáma, és a ráfordítások beszerzése is meredeken esett, az adatgyűjtés 26 éve alatt az egyik leggyorsabb csökkenést produkálva. Az árfronton az inputköltségek 2009 júliusa óta a legnagyobb mértékben csökkentek, míg a kibocsátási díjak három éve a leggyorsabb ütemben mérséklődtek. Végül az üzleti bizalom hét hónapos mélypontra esett.

- IT: A HBOC olasz feldolgozóipari PMI 2023 júniusában 43,8-ra csökkent az előző havi 45,9-ről, ami elmarad a 45,3-as piaci előrejelzéstől. Ez volt a működési feltételek 2020 áprilisa óta a legsúlyosabb romlása, amelyet az új megrendelések és a termelés erőteljes csökkenése okozott, a termelés három éve a legnagyobb mértékben csökkent, az értékesítés pedig nyolc hónapos mélypontra esett. A vásárlási aktivitás ezt követően 2020 óta a legalacsonyabb szintre zsugorodott. Pozitívum, hogy a vállalkozások - bár lassú ütemben - továbbra is bővítették a foglalkoztatást. Az árfronton a bemeneti költségek 2009 óta a legnagyobb mértékű csökkenést regisztrálták, miközben a kibocsátási díjak tovább mérséklődtek. Végül a vállalkozások fenntartották pozitív kilátásaikat, de az optimizmus hat hónapja a legalacsonyabb szintre esett.

- GE: Németországban a HCOB feldolgozóipari PMI-t 2023 júniusában 40,6-ra módosították, az eredeti 41,0-ról lefelé, ami arra utal, hogy az ágazat állapota a COVID-19 világjárvány kezdete óta a leggyorsabb ütemben romlott. A termelés csökkenése nyolc hónapja a leggyorsabb volt, és az új megrendelések október óta a leggyorsabb ütemben csökkentek, részben a vevők tétovázása és a készletek leépítése miatt. Emellett a munkahelyteremtés 2021 márciusa óta a legalacsonyabb volt. Az árfronton az inputköltségek 2009 júliusa óta a legnagyobb mértékben csökkentek, a termelői árak pedig 2020 szeptembere óta először csökkentek, ami a növekvő versenynyomásnak köszönhető. Végezetül a következő év kibocsátási kilátásaival kapcsolatos várakozások november óta a legalacsonyabb szintet érték el a tartós inflációval, a szigorodó pénzügyi feltételekkel, a vásárlói bizonytalansággal és a geopolitikai feszültségekkel kapcsolatos aggodalmak közepette.

- FR: Az S&P Global French Manufacturing PMI 2023 júniusában enyhén 46-ra javult, az eredeti 45,5 és a májusi 45,7-es becslésről. Mégis, ez az ötödik egymást követő hónapban a francia gyári tevékenység zsugorodását jelentette, nagyrészt az új megrendelések erőteljes csökkenése miatt, a kulcsfontosságú fogyasztói piacok, például az építőipar gyengesége közepette. A júniusi felmérési adatok az új tengerentúli megrendelések újabb jelentős csökkenését is kiemelték. A gyártók a termelés, az alapanyag-beszerzések és a foglalkoztatás csökkentésével reagáltak. Az árfronton az inputköltségek már a második egymást követő hónapban csökkentek. Ugyanakkor az alacsonyabb költségeket továbbadták a vevőknek, ami három év óta először eredményezte a kibocsátási díjak csökkentését. Előre tekintve az üzleti hangulat március óta először fordult negatívba, a kibocsátásra vonatkozó várakozások pedig hét havi mélypontra estek.

- FR: A francia államháztartás hiánya 2023 januárjától májusáig az előző év azonos időszakában mért 82,3 milliárd euróról 107,2 milliárd euróra nőtt. Az állami bevételek 5%-kal 128,8 milliárd euróra csökkentek, míg a kiadások 9,1%-kal 216,5 milliárd euróra emelkedtek. Emellett a kincstári különszámla, amely a célzott bevételek és kiadások, például az önkormányzati bevételek be- és kiáramlásának egyenlegét rögzíti, 19,5 milliárd euróval csökkent az előző év azonos időszakának 19,4 milliárd eurójáról.

- SW: A Swedbank feldolgozóipari beszerzési menedzser' indexe 2023 júniusában 44,8-ra emelkedett az előző havi 40,7-ről, de jóval az index 54,5-es történelmi átlaga alatt maradt. A PMI emelkedését az impr.a megrendelések (májusban 41,4-ről 33,2-re), a szállítási határidők (41,9-ről 32,2-re) és a termelés (45,2-ről 43-ra). Eközben a készletek (48,6 vs. 45,1) szintén negatívan hatottak. Emellett a következő hat hónapra vonatkozó termelési tervek 49,8-ra emelkedtek (48,1 ellenében), bár már a második egymást követő hónapban a növekedési zónán kívül maradtak. A nyersanyagok és inputok beszállítói árindexe 40,8-ra emelkedett (vs. 37,4), ami azt jelzi, hogy a beszállítói szintű árnyomás tovább enyhült.

- AU: 2023 júniusában az Ausztrál Központi Bank nyersanyagár-indexe 21,5%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest, ami megegyezik a májusi felülvizsgált adattal. Az index továbbra is a 2016 februárja óta legnagyobb mértékű csökkenés felé tartott, mivel a kokszszén, a termikus szén, a vasérc és a cseppfolyósított földgáz ára csökkent. Ausztrál dollárban kifejezve az index 18,1%-kal csökkent. SDR-ben kifejezve a nyersanyagárak havi szinten 0,2%-kal emelkedtek a májusi 6,0%-os csökkenés után, a nem vidéki alindex emelkedett, míg a vidéki és a nemesfém alindexek csökkentek.

- AU: 2023 májusában szezonálisan kiigazított alapon az ausztrál magánlakás-építési engedélyek száma 0,9%-kal, 8115 darabra nőtt havi szinten, megszakítva a két egymást követő hónap negatív adatait. Ez a második növekedés a magánlakás-engedélyek terén az idei évben eddig, nagymértékű emelkedés Victoria (7,3%) és NSW (-3,4%), Queensland (-1,8%), Dél-Ausztrália (-7,2%) és Nyugat-Ausztrália (-4,5%) esetében.

- AU: Az ausztrál saját tulajdonú lakásokhoz felvett új lakáshitelek értéke 20%-kal emelkedett havi szinten 4%-kal 16,37 milliárd ausztrál dollárra 2023 májusában, megfordítva az áprilisi 3,8%-os csökkenést. A lakásépítések 4,1%-kal, az új lakásvásárlások 4,7%-kal, a meglévő lakásvásárlások pedig 4,2%-kal emelkedtek. Földrajzilag Új-Dél-Wales (9,9%), Victoria (5,1%), Nyugat-Ausztrália (4,4%), Queensland (1,9%), Tasmánia (9,6%) és Dél-Ausztrália Új hitelek vállalása nőtt az államokban (0,8%), az Északi Területen (7,2%) és az Ausztrál Fővárosi Területen (0,3%).

- AU: Az álláshirdetések száma Ausztráliában 2023 júniusában havi szinten 2,5%-kal csökkent, míg az egy hónappal korábbi stagnáló adatot három hónapos csökkenés után lefelé módosították. Éves szinten az álláshirdetések 10%-kal csökkentek, de még így is 47,5%-kal a járvány előtti szint felett voltak. "A munkaerőpiac szigorodásának enyhülése időbe telik,"mondta Madeline Dunk, az ANZ közgazdásza "A változás iránya azonban egyértelmű, és az álláshirdetések további rendezett kiigazítására számítunk."

- AU: Az előzetes adatok szerint az Ausztráliában 2023 májusában jóváhagyott lakások száma 20,6%-kal emelkedett a havi összehasonlításban, és 2023 májusában szezonálisan kiigazított 15 032 darabot tett ki, ami az áprilisi, lefelé módosított 6,8%-os csökkenés után jelentősen javult. A magánszektorbeli lakásépítés 0,9%-kal 8 115-re emelkedett májusban, míg a magánszektorbeli lakásépítés a lakásépítés nélkül 59,4%-kal 6 722-re nőtt. Földrajzilag a lakásépítési engedélyek összességében megugrottak NSW-ben (52,9%), Tasmániában (41,1%) és Victoriában (15,0%), míg Queenslandben (0,9%) növekedés volt tapasztalható . Ezzel szemben Dél-Ausztráliában (-4,8%) és Nyugat-Ausztráliában (-11,1%) csökkent a lakásépítések száma. Az építési engedélyek 9,8%-kal csökkentek a májusig tartó évben, miután áprilisban 18,7%-kal lefelé módosították a számokat.

- RU: Az S&P Global Russian Manufacturing Purchasing Managers' Index a májusi 53,5-es háromhavi csúcsról 52,6-ra csökkent 2023 júniusában, a termelés és az új megrendelések lassulását követően. A több új megrendelés beérkezése és az új ügyfelek megnyerése révén a legfrissebb adatok a 14. egymást követő hónapban jelentették a gyárak aktivitásának növekedését és a 11. egymást követő hónapban a termelés növekedését. A belföldi és a külföldi kereslet folyamatos javulása támogatta az új megrendelések növekedését. Emellett a májusi 22 és fél éves csúcsról november óta a leggyengébb szintre emelkedett a bérszámfejtés, és tovább csökkent az álláshátralék. Emellett a vásárlási szintek 2008 februárja óta a legnagyobb mértékben emelkedtek. Az árfronton az inputköltség-infláció 2022 áprilisa óta a második leggyorsabb ütemben emelkedett, mivel a beszállítói késedelmek fokozódása felfelé nyomta az árakat. Eközben az eladási árak több mint egy éve a leggyorsabb ütemben emelkedtek. Végezetül, az üzleti bizalom továbbra is pozitív a megnövekedett vevői kereslet és az új exportpiacokon való terjeszkedés reményében.

- TW: Az S&P Global Taiwan Manufacturing Purchasing Managers' Index 2023 júniusában 44,8-ra emelkedett a májusi 44,3-ról, de az üzleti feltételek folyamatos romlására utalt, és a 11. egymást követő hónapban jelentette az iparág egészségi állapotának csökkenését. A termelés meredeken esett, mivel az új üzleti beáramlás tovább csökkent. A vállalkozások a gyengébb keresletre a beszerzési tevékenység és a készletek csökkentésével reagáltak, miközben a foglalkoztatás az egész iparágban gyorsabban csökkent.Ugyanakkor az inputanyagok iránti gyengébb kereslet és a jobb kínálat további nyomást gyakorolt a beszerzési költségekre. Az új megrendelések alacsonyabb beáramlása azt is lehetővé tette, hogy a vállalat júniusban lezárja a még függőben lévő ügyleteket. A jövőre nézve a tajvani gyártók júniusban ismét pesszimisták voltak a 12 hónapos időszakra vonatkozó termelési kilátásaikat illetően a gyenge világgazdasági feltételek és a folytatódó értékesítési visszaesés közepette.

- JP: 2023 júniusában az ANZ Japan Manufacturing Purchasing Managers Index az előzetes becslések nélkül 49,8 volt, májusban 50,6 volt, ami hét hónapja a legmagasabb érték. Ez volt az ötödik csökkenés a gyári tevékenységben idén eddig, mivel mind a termelés, mind az új megrendelések csökkentek, az új exportmegrendelések pedig február óta a leggyorsabb ütemben csökkentek. A gyenge működési feltételekre válaszul a vásárlási aktivitás tizenegyedik egymást követő hónapban csökkent, ami az idén mért leggyengébb érték. A munkahelyek számának növekedése a második leggyorsabb volt idén eddig. Ugyanakkor a beszállítók teljesítménye javult, mivel a beszállítói szállítási idők 2016 márciusa óta a legnagyobb mértékben csökkentek. Az árképzést illetően az inputköltség-infláció 2021 februárja óta a leglassabb ütemre csökkent, míg a kibocsátási költségek inflációja 21 hónapja a leggyengébb ütemre esett vissza. Végül pedig az üzleti hangulat 2021 októbere óta a legerősebbre erősödött a gazdaság élénkülésével.

- BR: A brazil 10 éves államkötvény hozama júliusban 10,67 százalék körüli szintre, 2021 decembere óta a legalacsonyabb szintre csökkent, a mélyebb monetáris lazításra vonatkozó várakozások közepette. A Focus legutóbbi felmérése azt mutatta, hogy a brazil magánközgazdászok lefelé módosították a Selic rátára vonatkozó előrejelzéseiket, és javították az inflációs kilátásokat 2026-ig, miután a kormány'a kormány úgy döntött, hogy fenntartja az országot'a 3%-os inflációs célt. A várakozások szerint a Selic-kamatlábat a központi bank következő, augusztus eleji ülésén csökkentik 2023 végéig 12%-ra (a korábbi 12,25%-os becsléssel szemben), és az enyhítési ciklus a jövő év első felének végéig folytatódik, 9% körüli százalékkal. Brazília éves inflációja június elején tovább lassult, közel hároméves mélypontra, 3,4%-ra, ami kissé meghaladja a 3,36%-os piaci becsléseket,

 

Nézzünk előre:

A befektetőknek ma a következő fontos adatokra kell figyelniük:

- EUR: német kereskedelmi mérleg, és spanyol munkanélküliség változása.

- GBP: 30 éves kötvényaukció.

- NZD: NZIER Üzleti bizalom és GDT árindex.

- USD: Bank Holiday.

- JPY: Monetáris bázis y/y és 10 éves kötvényaukció.

- AUD: Készpénzkamatláb és RBA kamatdöntő nyilatkozata.

- CAD: Gyártási PMI.

 

KKEY EQUITY &; BOND MARKET DRIVERS:

A részvény- és kötvénypiac fő tényezői jelenleg:

- USA: A 10 éves amerikai kincstárjegyek hozama a második félév első kereskedési napján a gazdaság egészségével kapcsolatos aggodalmak közepette 3,8% körülire csökkentette a korai nyereséget, miután az ISM feldolgozóipari PMI szerint a gyári tevékenység közel három éve a legnagyobb mértékben zsugorodott. A héten esedékes még a foglalkoztatási jelentés, a JOLTS és az ISM szolgáltatási PMI. Eközben a Szövetségi Nyíltpiaci Bizottság legutóbbi, szerdai ülésének jegyzőkönyvét szorosan figyelik a Fed következő lépéseivel kapcsolatos további nyomokért, Jerome Powell elnök múlt héten hangsúlyozta, hogy a kamatlábak idén tovább emelkednek. A kereskedők most közel 87% -os esélyt áraznak arra, hogy a Fed a következő hónapban 25 bázisponttal emeli a Fed alapkamatát, és a szeptemberi újabb 25 százalékpontos emelés esélye 18% -ra csökkent az ISM kiadása előtti 21% -ról. Hétfőn korábban a 2 és 10 éves hozamok közötti különbség elérte a -109,5 bázispontot, ami 1981 óta a legnagyobb különbség. A piacok hétfőn és kedden korán zárva lesznek a függetlenség napja miatt.

- IT: Olaszország 10 éves BTP hozama ismét 4% fölé emelkedett, mivel a befektetők a kamatemelések kilátásait az európai gazdaság romlásának és az infláció lehűlésének jelei mellett mérlegelték. A legutóbbi PMI-felmérés azt mutatta, hogy az olasz feldolgozóipar több mint három éve a legsúlyosabb visszaesést szenvedte el, a ráfordítási költségek pedig 2009 óta a legnagyobb mértékben csökkentek. A múlt heti CPI-adatok azt mutatták, hogy Olaszországban az inflációslációs ráta a vártnál jobban lassult júniusban, 2022 áprilisa óta a legalacsonyabb szintre. A befektetők mégis arra számítanak, hogy az EKB a magas infláció leküzdése érdekében tovább emeli a kamatokat, és az év végére várhatóan 4 százalékon tetőzik az irányadó betéti kamatláb.

- UK: A 10 éves brit aranykamat hozama 4,4% fölé, június 19. óta a legmagasabb szintre emelkedett, a tartós inflációval kapcsolatos növekvő aggodalmak és a Bank of England magasabb kamatok megállapításának lehetősége miatt. A Bank of England'határozott szigorítási politikája az Egyesült Királyság esetleges recessziójával kapcsolatos aggodalmakat is felvetette. Andrew Bailey kormányzó június végén megismételte héja álláspontját, a rugalmas gazdaságra és a váratlanul tartósan fennálló inflációra hivatkozva indokolta a legutóbbi kamatemelést. Ennek eredményeképpen a befektetők most arra számítanak, hogy az irányadó kamatláb a múlt havi meglepetésszerű félpontos emelés után az év végére legalább 6,25%-ra emelkedik az eddigi 5%-ról.

- JP: A Bank of Japan'Tankan indexe, amely a nagy gyártók hangulatát méri, +5-re emelkedett 2023 második negyedévében, az előző három hónapban mért kétéves mélypontról +1-re emelkedett. Ez felülmúlta a +3-as piaci várakozásokat, ami azt jelzi, hogy a vállalkozások kilábalnak a magasabb nyersanyagköltségek és az ellátási zavarok hatásaiból. A hangulat javulása leginkább az olyan ágazatokban volt tapasztalható, mint a textilipar, az acélgyártás, a színesfémek, az élelmiszeripar, az általános gépgyártás, a hajógyártás és a nehézgépgyártás, valamint az autóipar. Emellett az olyan ágazatokkal szembeni hangulat, mint a textilipar, a fűrészáru és fatermékek, a cellulóz és papír, valamint a kőolaj- és széntermékek, kevésbé lett negatív. Ami a jövőt illeti, a nagyvállalatok az üzleti feltételek javulására számítanak a következő három hónapban, az index +3-ról +9-re emelkedett. Emellett a nagyvállalatok 11,4%-kal tervezik növelni a beruházási kiadásokat ebben a pénzügyi évben, ami felülmúlja a 10,1%-os növekedési előrejelzést

.

- NZ: Új-Zéland 10 éves államkötvény hozama 4,6157 körüli szintre csökkent hétfőn, miután az előző ülésszakban 4,6504%-os közel négyhavi csúcsot ért el, mivel nőtt az aggodalom, hogy a Federal Reserve nem lesz képes erre, miután júniusban lassult a személyes fogyasztási kiadások inflációja. Még ebben a hónapban enyhítheti agresszív kamatemelési politikáját. Az új-zélandi üzleti hangulat a múlt hónapban 30 hónapja legmagasabb szintre javult, és a saját tevékenységre vonatkozó kilátások 14 hónap óta először fordultak pozitív irányba a legfrissebb adatok szerint. A fogyasztói hangulat is 17 havi csúcsra emelkedett, amit támogathatott az Új-Zélandi Központi Bank múlt havi jelzése, miszerint szüneteltetheti a szigorítást, miután 2021 októbere óta összesen 525 bázisponttal emelte a kamatokat. Eközben felcsillant a remény, hogy a hazai gazdaság az előző időszak enyhe recesszióját követően a folyó negyedévben talpra áll, mivel felgyorsultak a tevékenységek újjáépítésére irányuló erőfeszítések az ország északi részén, amelyet az év elején áradások és súlyos időjárás sújtott.

- US: Az amerikai tőzsdei határidős részvények hétfőn alig változtak, mivel a befektetők új katalizátorokat kerestek az év második felére. A három fő részvényindexhez kötött határidős kontraktusok mindegyike a nullszaldó közelében van. Pénteken a Nasdaq Composite 1983 óta a legjobb első félévi teljesítményt érte el, 31,7%-kal emelkedett. Az S&P 500 szintén 15,9%-kal emelkedett, 2019 legjobb első félévét jegyezve, míg a Dow 3,8%-kal nőtt. Ezek a nyereségek a technológiai részvények erős rallyjának hátterében jöttek létre a mesterséges intelligencia és a kapcsolódó vállalatok iránti lelkesedés közepette. Az amerikai gazdaság ellenálló képességére utaló jelek a tartós inflációval és a magasabb kamatlábakkal szemben szintén hozzájárultak a hangulat erősödéséhez. A befektetők most a hétfői ISM Manufacturing PMI és a S&P Global Manufacturing PMI júniusi adataira figyelnek. A kereskedők a Teslát is szemmel tartják, miután az elektromos autógyártó a vártnál magasabb szállítási és termelési adatokról számolt be.

 

VEZETŐ PÉNZÜGYI ÁRAK:

Szektorok: Fogyasztói diszkrecionális termékek, fogyasztói cikkek, közművek, ingatlanok.

Gyenge szektorok: Egészségügy, Informatika,

 

TOP CURRENCY & COMMODITIES MARKET DRIVERS: 

A deviza- és árupiacon jelenleg a legfontosabb tényezők:

- GBP: A font sterling stabilan 1,27 dollár körül, a június 16-án elért 1,2848 dolláros 14 hónapos csúcs közelében tartózkodott, mivel a befektetők a lehetségesa magasabb hitelköltségek veszélye, miközben aggódnak amiatt, hogy a Bank of England agresszív szigorítási politikája recessziót idézhet elő. Andrew Bailey kormányzó hangsúlyozta, hogy a kamatlábak közelmúltbeli megugrása a gazdaság egészségi állapotát és az infláció fennmaradását jelzi. A befektetők most arra számítanak, hogy az irányadó kamatláb az év végére legalább 6,25%-ra emelkedik a júniusi, meglepetésszerű 50 bázispontos emelést követően.

- CNY: Az offshore jüan/dollár árfolyam 7,25 körül stabilizálódott, miután a múlt héten közel nyolc hónapos mélypontra esett, és a Kínai Népbank közölte, hogy továbbra is alapvetően stabilan tartja a jüant, és óv az árfolyam nagymértékű ingadozásának kockázatától. Elemzők azt javasolták, hogy a központi bank politikai intézkedéseket vezethet be a valuta erőteljes leértékelődésének megfékezésére, beleértve a deviza határidős eladások tartalékolási arányának átállítását vagy a banki devizabetétek tartalékolási arányának kiigazítását. A jüan a múlt hónapban nyomás alá került, amikor a People's Bank of China 10 hónap óta először csökkentette a rövid távú kulcskamatlábat, miután a kiábrándító gazdasági adatok sorozata a járvány utáni fellendülés megtorpanására utalt. Eközben egy magánfelmérés szerint a kínai feldolgozóipari tevékenység a vártnál kevésbé lassult júniusban, ami ellentmond a kormányzati adatoknak, amelyek szerint a szektor már a harmadik egymást követő hónapban zsugorodott.

- Olaj: A Brent nyersolaj határidős jegyzései közel 1 százalékkal emelkedtek, majd hétfőn 75 dollár körüli szintre csökkentették a nyereséget, mivel a kereskedők a kínálatcsökkentést és a kereslet lassulásának kilátását mérlegelték. Szaúd-Arábia közölte, hogy augusztusra meghosszabbítja a napi egymillió hordós önkéntes csökkentést, és azt tovább is meghosszabbíthatja. Az ország most körülbelül napi 9 millió hordót fog termelni, ami több éve a legalacsonyabb szint. Oroszország szintén közölte, hogy augusztusban napi 500 ezer hordóval csökkenti olajexportját, és ugyanennyivel kívánja csökkenteni termelését. A keresleti aggodalmak azonban továbbra is fennállnak. Az amerikai gyári tevékenység a vártnál nagyobb mértékben és közel három éve a legnagyobb ütemben csökkent, emellett Kínában lassult a termelés, míg az euróövezetben és Németországban az eredetileg vártnál nagyobb mértékben zsugorodott júniusban. A Brent nyersolaj közel 6%-kal csökkent 2023 második negyedévében,

- AUD: Az ausztrál dollár 0,665 dollár fölé emelkedett, és tovább emelkedett a közel egyhavi mélypontról, mivel a befektetők felkészültek az ausztrál jegybank politikai döntésére, ahol a piacok továbbra is megosztottak abban, hogy a bank ismét emelni fogja-e a kamatlábakat, vagy visszatartja. Az ausztrál valuta támogatást talált az építési engedélyek erős fellendülésére, a lakásfinanszírozás javulására és az ingatlanárak tartós emelkedésére utaló adatokból is, ami arra utal, hogy a pénzügyi feltételek tovább szigorodhatnak. A múlt hónapban az RBA 25 bázispontos kamatemeléssel lepte meg a piacokat, így most összesen 400 bázisponttal emelte a kamatokat, és 11 éves csúcsra, 4,1%-ra emelte a hitelfelvételi költségeket.

Közben a központi bank a legutóbbi kamatdöntő ülés jegyzőkönyvében azt mondta, hogy a júniusi kamatemelési döntés "jól kiegyensúlyozott" volt, csökkentve a következő hónapokban várható további szigorításokra vonatkozó várakozásokat.

- GLD: Az arany hétfőn unciánként 1.920 dollár körül stabilizálódott, mivel a befektetők továbbra is értékelték az amerikai jegybank monetáris politikájának útját. A fém 0,6 százalékkal emelkedett pénteken, miután az adatok azt mutatták, hogy az amerikai infláció enyhült, és a fogyasztói kiadások májusban jelentősen lelassultak. Jerome Powell Fed-elnök azonban a múlt héten jelezte, hogy további kamatemelések valószínűsíthetőek, mivel időbe telik, amíg az infláció visszatér a 2%-os célhoz. A piacok 84%-os eséllyel számolnak azzal, hogy a központi bank a júliusi ülésén 25 bázisponttal emeli a kamatlábakat. a befektetők most a hétfői amerikai feldolgozóipari aktivitási adatokat várják, hogy a gazdasági és monetáris politika kilátásait, valamint a pénteki kulcsfontosságú havi foglalkoztatási jelentést irányítsák.

 

A nap grafikonja:

Hétfőn a WTI nyersolaj határidős jegyzése közel 1%-kal emelkedett, majd visszaadta nyereségének egy részét, és hordónként 71 dollár körül állapodott meg, mivel a kereskedők a kínálat csökkentésére és a kereslet lassulásának lehetőségére gondoltak. Szaúd-Arábia közölte, hogy legalább még egy hónapig fenntartja a napi egymillió hordós önkéntes csökkentést, és lehet, hogy ismét így tesz. Most az ország csak körülbelül napi 9 millió hordó olajat fog kitermelni, ami több éve a legalacsonyabb mennyiség. Oroszország azt is közölte, hogy augusztusban napi 500 ezer hordóval csökkenti az exportált olaj mennyiségét, és ugyanennyivel próbálja csökkenteni a kitermelt olaj mennyiségét. A kereslet miatt azonban még mindig vannak aggodalmak. Az amerikai gyárakban a vártnál nagyobb mértékben és közel három éve a leggyorsabb ütemben csökkent a munkahelyek száma. Szintén, Kínában lassult a termelés, az euróövezetben és Németországban pedig a vártnál nagyobb mértékben csökkent júniusban. 2023 második negyedévében az olajárak közel 7%-kal csökkentek.

 

 

 

 

Long-term Channels Trading Strategy for: ().T(D1). Tellenállásaz elsődleges ellenállás körül van (74.69). Az elsődleges támogatás körül van (66.38). Ezért a következő legvalószínűbb ármozgás egy (konszolidáció) trend. (*lásd az összes többi részletet a grafikonon).

Néhány megacap részvény átgurult, ami a szélesebb piacra is hatással volt - Erősödött néhány bankrészvény, amelyek pénteken a stresszteszt eredményeit követően tőke-visszatérítési terveket jelentettek be

GLOBÁLIS KAPITÁLIS PÉNZÜGYI PÉNZÜGYEK ÁTTEKINTÉSE, ANALÍZIS ÉS ELŐREJELZÉSEK:

Autor: Dr. Alexander APOSTOLOV (a BAS Gazdaságkutató Intézet kutatója)

A hétfői zárás az európai részvények esetében a páros szint alatt volt, a német DAX 0,2%-kal 16.105 pontra, a STOXX 600 pedig 460 pontra csökkent. Ennek oka az volt, hogy a befektetők sok gazdasági adatra figyeltek, és lélegzetvisszafojtva várták a fontos adatok e heti közzétételét, például az amerikai foglalkoztatási jelentést. A legfrissebb beszerzési menedzser' index adatok azt mutatták, hogy az euróövezetben júniusban tovább súlyosbodott a feldolgozóipari visszaesés, a német gyári tevékenység három éve a legnagyobb mértékben esett vissza. Joachim Nagel, az EKB döntéshozója is azt mondta, hogy az EKB-nak még hosszú utat kell megtennie a kamatemelésig, és a következő években is csökkentenie kell a mérlegét. Ez arra utal, hogy a döntéshozók továbbra is keményen fognak fellépni, még akkor is, ha az EU-ban egyre nagyobb a recesszió kockázata. Az üzleti életben az olasz biztosítási felügyelet engedélyt adott a befektető Delfin számára, hogy 10 százalék fölé növelje részesedését a Generaliban. Ennek hatására a Generali részvényárfolyama az elmúlt egy év legmagasabb szintjére emelkedett. A FTSE MIB 0,8%-kal emelkedett, és hétfőn 28.450 ponton zárt, ezzel a múlt heti nyereséget kiegészítve 2008 óta a legmagasabb értéket érte el. A többi európai részvényindexnél is jobban teljesített, mivel a milánói pénzügyi szektor erőteljesen emelkedett. Miután Olaszország biztosítási szabályozója engedélyt adott a Delfin számára, hogy megvásárolja az ország legnagyobb biztosítójának több mint 10%-át, a GE részvényei 3,4%-kal emelkedtek. A Mediobanca részvényei, amely a Delfin legnagyobb részvényese, 1,6%-kal emelkedtek. A Banco BPM részvényei viszont 1,9%-kal emelkedtek, miután a Moody's stabilról pozitívra változtatta kilátásait. Ami a gazdaságot illeti, a PMI-adatok azt mutatták, hogy az olasz feldolgozóipar a legnagyobb mértékben zsugorodott, mióta a gazdaság 2020 elején egy járvány miatt összeomlott. Július első kereskedési napján a CAC 40 index ellenkező irányba ment, és 0,2%-os csökkenéssel 7.387 ponton zárt. Ennek oka az volt, hogy a befektetők egy csomó rossz feldolgozóipari adatot láttak több gazdaságból, ami miatt aggódtak a világgazdaság'jövője miatt. Júniusban a vártnál nagyobb mértékben csökkent a feldolgozóipari aktivitás az eurózónában. Németország'feldolgozóipari jelentése lehet a legaggasztóbb. Franciaországban a PMI-felmérés azt mutatta, hogy a gyári aktivitás már az ötödik egymást követő hónapban csökkent, de nem olyan mértékben, mint azt először gondolták. A vállalati oldalon az Edenred (-3%), a Schneider Electric (-2%), a Hermès (-1,7%) és a Dassault Systèmes (-1,1%) teljesített a legrosszabbul. A Worldline (+3,6%) és a TotalEnergies (+1,8%) viszont a legnagyobb nyereséget könyvelhette el, mivel a nyersolaj ára emelkedett a nemzetközi piacokon.

A Balti-tengeri árutőzsde fő indexe, amely azt méri, hogy mennyibe kerül az áruk szállítása a világban, hétfőn már a hatodik egymást követő napon csökkent, mintegy 2,1%-kal, kéthetes mélypontra, 1068 pontra esett a mindenféle hajótípus iránti gyenge kereslet miatt. A capesize index, amely az általában 150 000 tonnás rakományt, például vasércet és szenet szállító hajókat követi nyomon, hatodik egymást követő ülésén 3,1%-kal 1 651 pontra esett. A panamax index, amely az általában 60 000-70 000 tonna szén- vagy gabonaszállítmányt szállító hajókat követi, a tizedik egymást követő napon esett, 1,6%-kal 1 014 pontra, ami február 22. óta a legalacsonyabb szint. A kisebb hajókra vonatkozó supramax index 2 ponttal 747 pontra csökkent.

Hétfőn az FTSE 100 feladta korai nyereségét, és a napot 7.530 ponton zárta, kiterjesztve az előző heti nyereségét. Ennek oka az volt, hogy a piacok még mindig próbálták kitalálni, hogyan fog reagálni a gazdaság a Bank of England tervezett kamatemelésére. Az AstraZeneca esett a legnagyobb mértékben, 8%-kal, mert a befektetők aggódtak, hogy új rákgyógyszere nem fog olyan jól működni, mint remélték. Ezzel szemben az olyan bányavállalatok, mint az Anglo American és a Glencore 4,3%-kal, illetve 3,3%-kal emelkedtek, mivel remélték, hogy Kína fellendíti gazdaságát.

Hétfőn az amerikai részvények a sík vonal közelében kereskedtek, a Nasdaq pedig a korai kereskedésben esett. Ennek oka az volt, hogy az ISM feldolgozóipari PMI nem felelt meg a várakozásoknak, és közel három éve a legnagyobb visszaesést mutatta a gyári tevékenységben. Az üzleti fronton az Apple részvényei közel 1%-ot estek, miután arról számoltak be, hogy a vállalat kénytelen volt csökkenteni a Vision Pro vegyes valóság headset gyártására vonatkozó előrejelzéseit. Ezzel szemben a Tesla részvényei közel 6%-kal emelkedtek, mivel a vállalat a második negyedévben felülmúlta a szállítások és a termelés tekintetében a várakozásokat. Ennek oka az volt, hogy a vállalat fokozta a termelést és kedvezményeket adott az eladások fellendítése érdekében. A Nasdaq Composite 31,7%-ot emelkedett az első félévben. A nyereség a művészetificial intelligence kapcsolatos részvények és fogadások, hogy a Federal Reserve már emelte a kamatlábakat a legtöbb időt voltak a fő hajtóereje az idei év első féléves nyereség, amely a legnagyobb volt 40 év óta. Ugyanakkor az S&P 500 15,9%-kal, a Dow pedig 3,8%-kal emelkedett. A július 4-i ünnep miatt a Wall Street ma és holnap korábban zárva lesz.

Július elején a rubelre épülő MOEX Russia index stagnált és 2.790 körül maradt. Ennek oka, hogy a belpolitikai aggodalmak továbbra is fennálltak, a nyersolaj ára pedig csökkent. Emellett a rubel még mindig közel van a több mint 15 hónapja tartó mélyponthoz. Ez ronthatja az inflációt, és arra kényszerítheti a döntéshozókat, hogy júliusban és az év későbbi szakaszában még inkább emeljék a kamatokat. A Wagner-csoport múlt heti lázadása után az emberek elkezdtek azon tűnődni, hogy Vlagyimir Putyin elnöknek valójában mekkora hatalma van. Ami a gazdasági adatokat illeti, a legutóbbi PMI-felmérés azt mutatta, hogy Oroszországban a feldolgozóipar lassult.

A 2023 második felének első kereskedési napján a hongkongi Hang Seng 390,16 ponttal, azaz 2,06%-kal 19 306,59 pontra emelkedett. Ez két napnyi veszteségnek vetett véget, és tükrözte a Wall Street pénteki erős ülésszakát, amikor az amerikai infláció csökkent. Nőtt a remény, hogy a Fed kevésbé lesz agresszív. Eközben a privát felmérési adatok azt mutatták, hogy Kína'feldolgozóipara a vártnál nagyobb mértékben nőtt júniusban. Ez eltért a múlt heti hivatalos adatoktól, amelyek azt mutatták, hogy az ágazat a harmadik egymást követő hónapban csökkent. A jelentések szerint az amerikai pénzügyminiszter, Janet Yellen a héten Pekingbe utazik, hogy találkozzon vezető kínai tisztviselőkkel. Ez egy újabb jele annak, hogy az USA és Kína közötti feszültségek enyhülnek. A legjobban a technológiai, a fogyasztási cikkek és az ingatlanok részvényei teljesítettek. A BYD részvényei 4,5 százalékkal emelkedtek, miután a vállalat júniusban közölte, hogy 700 244 új energiahajtású járművet értékesített, ami az eddigi legtöbb volt egy negyedévben. A Li Auto (8,5%), a Sands China (4,5%), a Yinhe Ente. (4,0%), a Meituan (3,4%), a Tektronix Industries (2,5%) és a Xiaomi Corporation (2,4%) a további erősödő részvények közé tartoznak.

A Shanghai Composite 0,9%-kal 3.230 pont körüli szintre, a Shenzhen Composite pedig 0,7%-kal 11.105 pontra emelkedett. Ez volt a második egymást követő nap, amikor mindkét index emelkedett, mivel a befektetők feldolgozták a jeleket, hogy Kína gyártási tevékenysége a vártnál jobban lelassult. Caixin Júniusban Kína' általános feldolgozóipari beszerzési menedzserek' indexe 50,5 volt, ami a májusi 50,9-hez képest csökkent, de magasabb, mint a várt 50,2 volt. Pénteken a kontinentális részvények követték a Wall Street'-t. Ez azért volt, mert az amerikai infláció a vártnál alacsonyabb lett májusban, ami azt mutatja, hogy a Federal Reserve'a monetáris politika szigorítására irányuló agresszív politika a vártnak megfelelően működik. Az olyan nehézsúlyú vállalatok, mint a Luxshare Precision (+5,4%), a Sungrow Power (+5%), a Greatoo Intelligent (+9,2%), a Seres Group (+7,8%) és a Chongqing Changan (+4,3%) a jól teljesítő vállalatok közé tartoztak.

A részvények jól teljesítettek.

A Nikkei 225 1,5%-kal emelkedett, és 33 600 pont felett zárt, a Topix pedig 1,1%-kal 2 318 ponton zárt. A Topix 33 éves csúcsot ért el, mivel a technológiai részvények tovább emelkedtek. Pénteken a japán részvények követték a Wall Street'-t és emelkedtek. Ennek oka az volt, hogy az amerikai infláció májusban alacsonyabb volt a vártnál, ami azt mutatja, hogy a Federal Reserve'agresszív szigorítási politikája a tervek szerint működik. A befektetők olyan adatokat is figyeltek, amelyek azt mutatták, hogy Japánban az üzleti hangulat javult a második negyedévben, de a feldolgozóipari tevékenység júniusban visszaesett. Az Advantest 4%-ot, a Tokyo Electron 3,7%-ot, a Socionext 7,1%-ot, a Lasertec 4%-ot, a Renesas Electronics pedig 2,2%-ot emelkedett. Az index más nagy részvényei, mint a Mitsubishi Corporation (2,1%), a Sony Group (2,9%) és a Daikin Industries (5,8%) szintén emelkedtek.

A második félév első ülésén az új-zélandi részvények stagnáltak 11.916,87 ponton. Korábban a nap folyamán csökkentek, de az üzleti szolgáltatások, az ipar és az egészségügy erősödése ellensúlyozta az energia-ásványi termékek, a pénzügyi szektor és a szállítás veszteségeit. Pénteken a piacok megpróbálták követni a Wall Street'-i pozitív trendet, miután a Fed'-nek kedvelt inflációs mutatója, az amerikai személyes fogyasztási kiadások indexe májusban csak 3,8% -kal emelkedett, ami több mint két éve a legkisebb növekedés. Voltak arra utaló jelek is, hogy az USA és Kína közötti kapcsolatok javulnak, mint például a hír, hogy Janet Yellen pénzügyminiszter csütörtökön Kínába utazik, hogy találkozzon néhány kormányzati tisztviselővel. Eközben a Caixin feldolgozóipari PMI adatai azt mutatták, hogy a kínai gyári tevékenység a vártnál kevésbé lassult a múlt hónapban, ami felcsillantotta a reményt, hogy Peking hamarosan további támogató intézkedéseket vezethet be a gazdaság megsegítésére. Építési engedélyek Új-ZélandonAz nd májusban 2,2%-kal esett, ami a második egymást követő hónapban jelentett csökkenést, így az éves adat 18%-kal csökkent a helyi adatok szerint.

Az ausztráliai S&P/ASX 200 hétfőn 0,1%-kal 7.210 pontra emelkedett, kiterjesztve az előző ülésszak nyereségét, a bányászati és energetikai részvények emelkedésével az élen. Az ausztrál részvények is követték a Wall Street'-i nyereséget pénteken, mivel az amerikai infláció a vártnál gyengébb volt májusban, ami arra utal, hogy a Federal Reserve'-nek agresszív szigorítási politikája meghozta a várt eredményeket. Eközben a befektetők egy sor hazai gazdasági jelentést fognak értékelni, beleértve a havi inflációs mutatókat és a lakáshitel-adatokat. A bányászati és energetikai szektorban a BHP Billiton (0,4%), a Rio Tinto (0,7%), a Fortescue Metals (0,3%), a Pilbara Mining (3,4%), az Allkem (2,4%), a New York Crest Mining Company (2,2%), a Woodside Energy Company (0,4%) és a Whitehaven Coal Company (1,9%) volt a legnagyobb erősödő. Az index egyéb nehézsúlyú részvényei is emelkedtek, köztük az ANZ Banking Group (0,3%), a Westpac Banking Corp. (0,3%) és a Brambles Corporation (0,6%).

Brazília 2023 júniusában 10,6 milliárd dolláros külkereskedelmi többletet jelentett, ami jelentősen bővült az egy évvel korábbi hasonló időszak 8,8 milliárd dollárjáról, és közel maradt a májusi rekordmagas, 11,1 milliárd dolláros többlethez. Az export 2022 júniusához képest 8,1%-kal 30,1 milliárd dollárra csökkent, mivel az alacsonyabb energiaárak miatt a kitermelő iparágak eladásai 19%-kal 6 milliárd dollárra süllyedtek. Emellett az átalakuló iparágak 10%-kal 15,7 milliárd dollárra zsugorodtak. Másrészről viszont az erős termés támogatta a mezőgazdasági eladások 5,3%-os, 8,1 milliárd dollárra történő megugrását. Eközben az import 18,2%-kal 19,5 milliárd dollárra süllyedt, a beszerzések az átalakuló iparágakból (-14,1%-kal 17,8 milliárd dollárra), a kitermelő iparágakból (-48%-kal 1,2 milliárd dollárra) és a mezőgazdasági termékekből (-45%-kal 0,3 milliárd dollárra) csökkentek.

 

A legutóbbi gazdasági adatok áttekintése:

A legutóbbi gazdasági híreket áttekintve a legkritikusabb adatok a következők:

- USA: 2023 májusában az amerikai építőipari kiadások 0,9%-kal emelkedtek havi szinten, és szezonálisan kiigazított éves növekedési rátájuk 1.925,6 milliárd dollárra nőtt, az áprilisi 0,4%-os lefelé történő felülvizsgálatot követően, és kissé meghaladva a 0,6%-os piaci előrejelzést. Négy hónapja ez volt az építési kiadások legnagyobb növekedése. A magánkiadások növekedésének fő mozgatórugója a lakásépítési ágazat (2,2%) volt, ahol az egylakásos projektek kiadásai 1,7%-kal emelkedtek, míg a többlakásos projektek kiadásai 0,1%-kal csökkentek. A nem lakáscélú szektor 0,3%-kal zsugorodott, különösen a vallási szektor (-6,7%), az egészségügy (-2,1%) és az üzleti szektor (-1,8%). Eközben az állami kiadások 0,1%-kal emelkedtek, amit a nem lakáscélú szektor gyenge növekedése (0,1%) fékezett. Az építőipari kiadások májusban éves szinten 2,4%-kal emelkedtek.

- USA: 2023 júniusában az amerikai ISM feldolgozóipari PMI a májusi 46,9-ről 46-ra csökkent, ami alacsonyabb az előrejelzett 47-es értéknél. Az adatok azt sugallták, hogy a feldolgozóipar 2020 májusa óta gyorsabb ütemben zsugorodott, az üzletvezetés teljesítménye pedig a gyengeség fennmaradása és a 2023 második félévére vonatkozó optimizmus csökkenése miatt. Az ISM elnöke, Timothy Fiore elmondta: "A kereslet továbbra is gyenge, a termelés a munkahiány miatt lassul, a beszállítók pedig képesek. Vannak arra utaló jelek, hogy a közeljövőben további elbocsátásokra kerül sor. " Júniusban az új megrendelések (45,6 vs. 42,6), a termelés (46,7 vs. 51,1), a foglalkoztatás (48,1 vs. 51,4), a készletek (44 vs. 45,8) és a hátralékok (387 vs. 37,5) mind 45,7-re csökkentek, ami arra utal, hogy a gyártási átfutási idők ismét javultak. Másrészt a vevői készletindex a "túl alacsony" területre esett (46,2 vs. 51,4), ami pozitívan hat a jövőbeli termelésre.

- US: Az S&P Global U.S. Manufacturing Purchasing Managers Index hathavi mélyponton, 46,3-mal erősödött meg 2023 júniusában, ami azt jelzi, hogy a feldolgozóipar egészsége már második egymást követő hónapban romlott, mivel az inflációs nyomás és az emelkedő kamatlábak által vezérelt kereslet Az elnyomást hátráltatja, hogy a termelés ismét csökkent, az új megrendelések meredeken csökkentek. Miközben az álláshátralék meredeken csökkent, a gyártók továbbra is keresik az önkéntes munkavállalók pótlását és a hosszú távú üres álláshelyek betöltését, ami további foglalkoztatásnövekedést feltételez. Az új megrendelések hiánya miatt a vállalatok továbbra is küszködtek a készletárak lefelé szorításával, és az inputvásárlások jelentősen csökkentek. Az ároldalon a költségterhek több mint három éve a leggyorsabb ütemben csökkentek. Eközben a kibocsátási terhek alig változtak a hónapban a gyenge keresleti feltételek miatt, mivel a vállalatok igyekeztek új eladásokat szerezni. Végül pedig az üzleti várakozások az idei év eddigi legalacsonyabb szintjét érték el.

- UK: 2023 júniusára az S&P Global/CIPS UK Manufacturing PMI-t 46,5-re módosították, ami az eredeti 46,2-es becslés felett, de még mindig a májusi 47,1 alatt van. A legutóbbi PMI hat hónapja a leggyengébb volt, ami az elmúlt 11 egymást követő hónapos zsugorodásra utal. Miközben a termelés már a negyedik egymást követő hónapban zsugorodott, a zsugorodás üteme lassabb volt. Máshol az új megrendelések január óta a legnagyobb mértékben csökkentek, a foglalkoztatás pedig a kilencedik egymást követő hónapban csökkent, ami március óta a legnagyobb visszaesés. Az árképzés terén az inputköltségek 2016 februárja óta a legnagyobb mértékben csökkentek, ami a gyengébb keresletnek, az alacsonyabb üzemanyagköltségeknek, az alacsonyabb nyersanyagáraknak és a jobb ellátási láncoknak köszönhető. Eközben az átlagos kibocsátási árak 2016 áprilisa óta először csökkentek. Végül pedig az üzleti bizalom hathavi mélypontra esett.

- EU: 2023 júniusában a HCOB Eurozone Manufacturing PMI-t az eredeti 43,6-os becslésről 43,4-re módosították, ami az ágazat egészségi állapotának 2020 májusa óta legsúlyosabb romlására utal. A termelés október óta a legnagyobb mértékű csökkenést szenvedte el, az összes új megrendelés pedig nyolc hónapja a legnagyobb ütemben esett vissza. Emellett 2021 januárja óta először csökkent a gyárak létszáma, és a ráfordítások beszerzése is meredeken esett, az adatgyűjtés 26 éve alatt az egyik leggyorsabb csökkenést produkálva. Az árfronton az inputköltségek 2009 júliusa óta a legnagyobb mértékben csökkentek, míg a kibocsátási díjak három éve a leggyorsabb ütemben mérséklődtek. Végül az üzleti bizalom hét hónapos mélypontra esett.

- IT: A HBOC olasz feldolgozóipari PMI 2023 júniusában 43,8-ra csökkent az előző havi 45,9-ről, ami elmarad a 45,3-as piaci előrejelzéstől. Ez volt a működési feltételek 2020 áprilisa óta a legsúlyosabb romlása, amelyet az új megrendelések és a termelés erőteljes csökkenése okozott, a termelés három éve a legnagyobb mértékben csökkent, az értékesítés pedig nyolc hónapos mélypontra esett. A vásárlási aktivitás ezt követően 2020 óta a legalacsonyabb szintre zsugorodott. Pozitívum, hogy a vállalkozások - bár lassú ütemben - továbbra is bővítették a foglalkoztatást. Az árfronton a bemeneti költségek 2009 óta a legnagyobb mértékű csökkenést regisztrálták, miközben a kibocsátási díjak tovább mérséklődtek. Végül a vállalkozások fenntartották pozitív kilátásaikat, de az optimizmus hat hónapja a legalacsonyabb szintre esett.

- GE: Németországban a HCOB feldolgozóipari PMI-t 2023 júniusában 40,6-ra módosították, az eredeti 41,0-ról lefelé, ami arra utal, hogy az ágazat állapota a COVID-19 világjárvány kezdete óta a leggyorsabb ütemben romlott. A termelés csökkenése nyolc hónapja a leggyorsabb volt, és az új megrendelések október óta a leggyorsabb ütemben csökkentek, részben a vevők tétovázása és a készletek leépítése miatt. Emellett a munkahelyteremtés 2021 márciusa óta a legalacsonyabb volt. Az árfronton az inputköltségek 2009 júliusa óta a legnagyobb mértékben csökkentek, a termelői árak pedig 2020 szeptembere óta először csökkentek, ami a növekvő versenynyomásnak köszönhető. Végezetül a következő év kibocsátási kilátásaival kapcsolatos várakozások november óta a legalacsonyabb szintet érték el a tartós inflációval, a szigorodó pénzügyi feltételekkel, a vásárlói bizonytalansággal és a geopolitikai feszültségekkel kapcsolatos aggodalmak közepette.

- FR: Az S&P Global French Manufacturing PMI 2023 júniusában enyhén 46-ra javult, az eredeti 45,5 és a májusi 45,7-es becslésről. Mégis, ez az ötödik egymást követő hónapban a francia gyári tevékenység zsugorodását jelentette, nagyrészt az új megrendelések erőteljes csökkenése miatt, a kulcsfontosságú fogyasztói piacok, például az építőipar gyengesége közepette. A júniusi felmérési adatok az új tengerentúli megrendelések újabb jelentős csökkenését is kiemelték. A gyártók a termelés, az alapanyag-beszerzések és a foglalkoztatás csökkentésével reagáltak. Az árfronton az inputköltségek már a második egymást követő hónapban csökkentek. Ugyanakkor az alacsonyabb költségeket továbbadták a vevőknek, ami három év óta először eredményezte a kibocsátási díjak csökkentését. Előre tekintve az üzleti hangulat március óta először fordult negatívba, a kibocsátásra vonatkozó várakozások pedig hét havi mélypontra estek.

- FR: A francia államháztartás hiánya 2023 januárjától májusáig az előző év azonos időszakában mért 82,3 milliárd euróról 107,2 milliárd euróra nőtt. Az állami bevételek 5%-kal 128,8 milliárd euróra csökkentek, míg a kiadások 9,1%-kal 216,5 milliárd euróra emelkedtek. Emellett a kincstári különszámla, amely a célzott bevételek és kiadások, például az önkormányzati bevételek be- és kiáramlásának egyenlegét rögzíti, 19,5 milliárd euróval csökkent az előző év azonos időszakának 19,4 milliárd eurójáról.

- SW: A Swedbank feldolgozóipari beszerzési menedzser' indexe 2023 júniusában 44,8-ra emelkedett az előző havi 40,7-ről, de jóval az index 54,5-es történelmi átlaga alatt maradt. A PMI emelkedését az impr.a megrendelések (májusban 41,4-ről 33,2-re), a szállítási határidők (41,9-ről 32,2-re) és a termelés (45,2-ről 43-ra). Eközben a készletek (48,6 vs. 45,1) szintén negatívan hatottak. Emellett a következő hat hónapra vonatkozó termelési tervek 49,8-ra emelkedtek (48,1 ellenében), bár már a második egymást követő hónapban a növekedési zónán kívül maradtak. A nyersanyagok és inputok beszállítói árindexe 40,8-ra emelkedett (vs. 37,4), ami azt jelzi, hogy a beszállítói szintű árnyomás tovább enyhült.

- AU: 2023 júniusában az Ausztrál Központi Bank nyersanyagár-indexe 21,5%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest, ami megegyezik a májusi felülvizsgált adattal. Az index továbbra is a 2016 februárja óta legnagyobb mértékű csökkenés felé tartott, mivel a kokszszén, a termikus szén, a vasérc és a cseppfolyósított földgáz ára csökkent. Ausztrál dollárban kifejezve az index 18,1%-kal csökkent. SDR-ben kifejezve a nyersanyagárak havi szinten 0,2%-kal emelkedtek a májusi 6,0%-os csökkenés után, a nem vidéki alindex emelkedett, míg a vidéki és a nemesfém alindexek csökkentek.

- AU: 2023 májusában szezonálisan kiigazított alapon az ausztrál magánlakás-építési engedélyek száma 0,9%-kal, 8115 darabra nőtt havi szinten, megszakítva a két egymást követő hónap negatív adatait. Ez a második növekedés a magánlakás-engedélyek terén az idei évben eddig, nagymértékű emelkedés Victoria (7,3%) és NSW (-3,4%), Queensland (-1,8%), Dél-Ausztrália (-7,2%) és Nyugat-Ausztrália (-4,5%) esetében.

- AU: Az ausztrál saját tulajdonú lakásokhoz felvett új lakáshitelek értéke 20%-kal emelkedett havi szinten 4%-kal 16,37 milliárd ausztrál dollárra 2023 májusában, megfordítva az áprilisi 3,8%-os csökkenést. A lakásépítések 4,1%-kal, az új lakásvásárlások 4,7%-kal, a meglévő lakásvásárlások pedig 4,2%-kal emelkedtek. Földrajzilag Új-Dél-Wales (9,9%), Victoria (5,1%), Nyugat-Ausztrália (4,4%), Queensland (1,9%), Tasmánia (9,6%) és Dél-Ausztrália Új hitelek vállalása nőtt az államokban (0,8%), az Északi Területen (7,2%) és az Ausztrál Fővárosi Területen (0,3%).

- AU: Az álláshirdetések száma Ausztráliában 2023 júniusában havi szinten 2,5%-kal csökkent, míg az egy hónappal korábbi stagnáló adatot három hónapos csökkenés után lefelé módosították. Éves szinten az álláshirdetések 10%-kal csökkentek, de még így is 47,5%-kal a járvány előtti szint felett voltak. "A munkaerőpiac szigorodásának enyhülése időbe telik,"mondta Madeline Dunk, az ANZ közgazdásza "A változás iránya azonban egyértelmű, és az álláshirdetések további rendezett kiigazítására számítunk."

- AU: Az előzetes adatok szerint az Ausztráliában 2023 májusában jóváhagyott lakások száma 20,6%-kal emelkedett a havi összehasonlításban, és 2023 májusában szezonálisan kiigazított 15 032 darabot tett ki, ami az áprilisi, lefelé módosított 6,8%-os csökkenés után jelentősen javult. A magánszektorbeli lakásépítés 0,9%-kal 8 115-re emelkedett májusban, míg a magánszektorbeli lakásépítés a lakásépítés nélkül 59,4%-kal 6 722-re nőtt. Földrajzilag a lakásépítési engedélyek összességében megugrottak NSW-ben (52,9%), Tasmániában (41,1%) és Victoriában (15,0%), míg Queenslandben (0,9%) növekedés volt tapasztalható . Ezzel szemben Dél-Ausztráliában (-4,8%) és Nyugat-Ausztráliában (-11,1%) csökkent a lakásépítések száma. Az építési engedélyek 9,8%-kal csökkentek a májusig tartó évben, miután áprilisban 18,7%-kal lefelé módosították a számokat.

- RU: Az S&P Global Russian Manufacturing Purchasing Managers' Index a májusi 53,5-es háromhavi csúcsról 52,6-ra csökkent 2023 júniusában, a termelés és az új megrendelések lassulását követően. A több új megrendelés beérkezése és az új ügyfelek megnyerése révén a legfrissebb adatok a 14. egymást követő hónapban jelentették a gyárak aktivitásának növekedését és a 11. egymást követő hónapban a termelés növekedését. A belföldi és a külföldi kereslet folyamatos javulása támogatta az új megrendelések növekedését. Emellett a májusi 22 és fél éves csúcsról november óta a leggyengébb szintre emelkedett a bérszámfejtés, és tovább csökkent az álláshátralék. Emellett a vásárlási szintek 2008 februárja óta a legnagyobb mértékben emelkedtek. Az árfronton az inputköltség-infláció 2022 áprilisa óta a második leggyorsabb ütemben emelkedett, mivel a beszállítói késedelmek fokozódása felfelé nyomta az árakat. Eközben az eladási árak több mint egy éve a leggyorsabb ütemben emelkedtek. Végezetül, az üzleti bizalom továbbra is pozitív a megnövekedett vevői kereslet és az új exportpiacokon való terjeszkedés reményében.

- TW: Az S&P Global Taiwan Manufacturing Purchasing Managers' Index 2023 júniusában 44,8-ra emelkedett a májusi 44,3-ról, de az üzleti feltételek folyamatos romlására utalt, és a 11. egymást követő hónapban jelentette az iparág egészségi állapotának csökkenését. A termelés meredeken esett, mivel az új üzleti beáramlás tovább csökkent. A vállalkozások a gyengébb keresletre a beszerzési tevékenység és a készletek csökkentésével reagáltak, miközben a foglalkoztatás az egész iparágban gyorsabban csökkent.Ugyanakkor az inputanyagok iránti gyengébb kereslet és a jobb kínálat további nyomást gyakorolt a beszerzési költségekre. Az új megrendelések alacsonyabb beáramlása azt is lehetővé tette, hogy a vállalat júniusban lezárja a még függőben lévő ügyleteket. A jövőre nézve a tajvani gyártók júniusban ismét pesszimisták voltak a 12 hónapos időszakra vonatkozó termelési kilátásaikat illetően a gyenge világgazdasági feltételek és a folytatódó értékesítési visszaesés közepette.

- JP: 2023 júniusában az ANZ Japan Manufacturing Purchasing Managers Index az előzetes becslések nélkül 49,8 volt, májusban 50,6 volt, ami hét hónapja a legmagasabb érték. Ez volt az ötödik csökkenés a gyári tevékenységben idén eddig, mivel mind a termelés, mind az új megrendelések csökkentek, az új exportmegrendelések pedig február óta a leggyorsabb ütemben csökkentek. A gyenge működési feltételekre válaszul a vásárlási aktivitás tizenegyedik egymást követő hónapban csökkent, ami az idén mért leggyengébb érték. A munkahelyek számának növekedése a második leggyorsabb volt idén eddig. Ugyanakkor a beszállítók teljesítménye javult, mivel a beszállítói szállítási idők 2016 márciusa óta a legnagyobb mértékben csökkentek. Az árképzést illetően az inputköltség-infláció 2021 februárja óta a leglassabb ütemre csökkent, míg a kibocsátási költségek inflációja 21 hónapja a leggyengébb ütemre esett vissza. Végül pedig az üzleti hangulat 2021 októbere óta a legerősebbre erősödött a gazdaság élénkülésével.

- BR: A brazil 10 éves államkötvény hozama júliusban 10,67 százalék körüli szintre, 2021 decembere óta a legalacsonyabb szintre csökkent, a mélyebb monetáris lazításra vonatkozó várakozások közepette. A Focus legutóbbi felmérése azt mutatta, hogy a brazil magánközgazdászok lefelé módosították a Selic rátára vonatkozó előrejelzéseiket, és javították az inflációs kilátásokat 2026-ig, miután a kormány'a kormány úgy döntött, hogy fenntartja az országot'a 3%-os inflációs célt. A várakozások szerint a Selic-kamatlábat a központi bank következő, augusztus eleji ülésén csökkentik 2023 végéig 12%-ra (a korábbi 12,25%-os becsléssel szemben), és az enyhítési ciklus a jövő év első felének végéig folytatódik, 9% körüli százalékkal. Brazília éves inflációja június elején tovább lassult, közel hároméves mélypontra, 3,4%-ra, ami kissé meghaladja a 3,36%-os piaci becsléseket,

 

Nézzünk előre:

A befektetőknek ma a következő fontos adatokra kell figyelniük:

- EUR: német kereskedelmi mérleg, és spanyol munkanélküliség változása.

- GBP: 30 éves kötvényaukció.

- NZD: NZIER Üzleti bizalom és GDT árindex.

- USD: Bank Holiday.

- JPY: Monetáris bázis y/y és 10 éves kötvényaukció.

- AUD: Készpénzkamatláb és RBA kamatdöntő nyilatkozata.

- CAD: Gyártási PMI.

 

KKEY EQUITY &; BOND MARKET DRIVERS:

A részvény- és kötvénypiac fő tényezői jelenleg:

- USA: A 10 éves amerikai kincstárjegyek hozama a második félév első kereskedési napján a gazdaság egészségével kapcsolatos aggodalmak közepette 3,8% körülire csökkentette a korai nyereséget, miután az ISM feldolgozóipari PMI szerint a gyári tevékenység közel három éve a legnagyobb mértékben zsugorodott. A héten esedékes még a foglalkoztatási jelentés, a JOLTS és az ISM szolgáltatási PMI. Eközben a Szövetségi Nyíltpiaci Bizottság legutóbbi, szerdai ülésének jegyzőkönyvét szorosan figyelik a Fed következő lépéseivel kapcsolatos további nyomokért, Jerome Powell elnök múlt héten hangsúlyozta, hogy a kamatlábak idén tovább emelkednek. A kereskedők most közel 87% -os esélyt áraznak arra, hogy a Fed a következő hónapban 25 bázisponttal emeli a Fed alapkamatát, és a szeptemberi újabb 25 százalékpontos emelés esélye 18% -ra csökkent az ISM kiadása előtti 21% -ról. Hétfőn korábban a 2 és 10 éves hozamok közötti különbség elérte a -109,5 bázispontot, ami 1981 óta a legnagyobb különbség. A piacok hétfőn és kedden korán zárva lesznek a függetlenség napja miatt.

- IT: Olaszország 10 éves BTP hozama ismét 4% fölé emelkedett, mivel a befektetők a kamatemelések kilátásait az európai gazdaság romlásának és az infláció lehűlésének jelei mellett mérlegelték. A legutóbbi PMI-felmérés azt mutatta, hogy az olasz feldolgozóipar több mint három éve a legsúlyosabb visszaesést szenvedte el, a ráfordítási költségek pedig 2009 óta a legnagyobb mértékben csökkentek. A múlt heti CPI-adatok azt mutatták, hogy Olaszországban az inflációslációs ráta a vártnál jobban lassult júniusban, 2022 áprilisa óta a legalacsonyabb szintre. A befektetők mégis arra számítanak, hogy az EKB a magas infláció leküzdése érdekében tovább emeli a kamatokat, és az év végére várhatóan 4 százalékon tetőzik az irányadó betéti kamatláb.

- UK: A 10 éves brit aranykamat hozama 4,4% fölé, június 19. óta a legmagasabb szintre emelkedett, a tartós inflációval kapcsolatos növekvő aggodalmak és a Bank of England magasabb kamatok megállapításának lehetősége miatt. A Bank of England'határozott szigorítási politikája az Egyesült Királyság esetleges recessziójával kapcsolatos aggodalmakat is felvetette. Andrew Bailey kormányzó június végén megismételte héja álláspontját, a rugalmas gazdaságra és a váratlanul tartósan fennálló inflációra hivatkozva indokolta a legutóbbi kamatemelést. Ennek eredményeképpen a befektetők most arra számítanak, hogy az irányadó kamatláb a múlt havi meglepetésszerű félpontos emelés után az év végére legalább 6,25%-ra emelkedik az eddigi 5%-ról.

- JP: A Bank of Japan'Tankan indexe, amely a nagy gyártók hangulatát méri, +5-re emelkedett 2023 második negyedévében, az előző három hónapban mért kétéves mélypontról +1-re emelkedett. Ez felülmúlta a +3-as piaci várakozásokat, ami azt jelzi, hogy a vállalkozások kilábalnak a magasabb nyersanyagköltségek és az ellátási zavarok hatásaiból. A hangulat javulása leginkább az olyan ágazatokban volt tapasztalható, mint a textilipar, az acélgyártás, a színesfémek, az élelmiszeripar, az általános gépgyártás, a hajógyártás és a nehézgépgyártás, valamint az autóipar. Emellett az olyan ágazatokkal szembeni hangulat, mint a textilipar, a fűrészáru és fatermékek, a cellulóz és papír, valamint a kőolaj- és széntermékek, kevésbé lett negatív. Ami a jövőt illeti, a nagyvállalatok az üzleti feltételek javulására számítanak a következő három hónapban, az index +3-ról +9-re emelkedett. Emellett a nagyvállalatok 11,4%-kal tervezik növelni a beruházási kiadásokat ebben a pénzügyi évben, ami felülmúlja a 10,1%-os növekedési előrejelzést

.

- NZ: Új-Zéland 10 éves államkötvény hozama 4,6157 körüli szintre csökkent hétfőn, miután az előző ülésszakban 4,6504%-os közel négyhavi csúcsot ért el, mivel nőtt az aggodalom, hogy a Federal Reserve nem lesz képes erre, miután júniusban lassult a személyes fogyasztási kiadások inflációja. Még ebben a hónapban enyhítheti agresszív kamatemelési politikáját. Az új-zélandi üzleti hangulat a múlt hónapban 30 hónapja legmagasabb szintre javult, és a saját tevékenységre vonatkozó kilátások 14 hónap óta először fordultak pozitív irányba a legfrissebb adatok szerint. A fogyasztói hangulat is 17 havi csúcsra emelkedett, amit támogathatott az Új-Zélandi Központi Bank múlt havi jelzése, miszerint szüneteltetheti a szigorítást, miután 2021 októbere óta összesen 525 bázisponttal emelte a kamatokat. Eközben felcsillant a remény, hogy a hazai gazdaság az előző időszak enyhe recesszióját követően a folyó negyedévben talpra áll, mivel felgyorsultak a tevékenységek újjáépítésére irányuló erőfeszítések az ország északi részén, amelyet az év elején áradások és súlyos időjárás sújtott.

- US: Az amerikai tőzsdei határidős részvények hétfőn alig változtak, mivel a befektetők új katalizátorokat kerestek az év második felére. A három fő részvényindexhez kötött határidős kontraktusok mindegyike a nullszaldó közelében van. Pénteken a Nasdaq Composite 1983 óta a legjobb első félévi teljesítményt érte el, 31,7%-kal emelkedett. Az S&P 500 szintén 15,9%-kal emelkedett, 2019 legjobb első félévét jegyezve, míg a Dow 3,8%-kal nőtt. Ezek a nyereségek a technológiai részvények erős rallyjának hátterében jöttek létre a mesterséges intelligencia és a kapcsolódó vállalatok iránti lelkesedés közepette. Az amerikai gazdaság ellenálló képességére utaló jelek a tartós inflációval és a magasabb kamatlábakkal szemben szintén hozzájárultak a hangulat erősödéséhez. A befektetők most a hétfői ISM Manufacturing PMI és a S&P Global Manufacturing PMI júniusi adataira figyelnek. A kereskedők a Teslát is szemmel tartják, miután az elektromos autógyártó a vártnál magasabb szállítási és termelési adatokról számolt be.

 

VEZETŐ PÉNZÜGYI ÁRAK:

Szektorok: Fogyasztói diszkrecionális termékek, fogyasztói cikkek, közművek, ingatlanok.

Gyenge szektorok: Egészségügy, Informatika,

 

TOP CURRENCY & COMMODITIES MARKET DRIVERS: 

A deviza- és árupiacon jelenleg a legfontosabb tényezők:

- GBP: A font sterling stabilan 1,27 dollár körül, a június 16-án elért 1,2848 dolláros 14 hónapos csúcs közelében tartózkodott, mivel a befektetők a lehetségesa magasabb hitelköltségek veszélye, miközben aggódnak amiatt, hogy a Bank of England agresszív szigorítási politikája recessziót idézhet elő. Andrew Bailey kormányzó hangsúlyozta, hogy a kamatlábak közelmúltbeli megugrása a gazdaság egészségi állapotát és az infláció fennmaradását jelzi. A befektetők most arra számítanak, hogy az irányadó kamatláb az év végére legalább 6,25%-ra emelkedik a júniusi, meglepetésszerű 50 bázispontos emelést követően.

- CNY: Az offshore jüan/dollár árfolyam 7,25 körül stabilizálódott, miután a múlt héten közel nyolc hónapos mélypontra esett, és a Kínai Népbank közölte, hogy továbbra is alapvetően stabilan tartja a jüant, és óv az árfolyam nagymértékű ingadozásának kockázatától. Elemzők azt javasolták, hogy a központi bank politikai intézkedéseket vezethet be a valuta erőteljes leértékelődésének megfékezésére, beleértve a deviza határidős eladások tartalékolási arányának átállítását vagy a banki devizabetétek tartalékolási arányának kiigazítását. A jüan a múlt hónapban nyomás alá került, amikor a People's Bank of China 10 hónap óta először csökkentette a rövid távú kulcskamatlábat, miután a kiábrándító gazdasági adatok sorozata a járvány utáni fellendülés megtorpanására utalt. Eközben egy magánfelmérés szerint a kínai feldolgozóipari tevékenység a vártnál kevésbé lassult júniusban, ami ellentmond a kormányzati adatoknak, amelyek szerint a szektor már a harmadik egymást követő hónapban zsugorodott.

- Olaj: A Brent nyersolaj határidős jegyzései közel 1 százalékkal emelkedtek, majd hétfőn 75 dollár körüli szintre csökkentették a nyereséget, mivel a kereskedők a kínálatcsökkentést és a kereslet lassulásának kilátását mérlegelték. Szaúd-Arábia közölte, hogy augusztusra meghosszabbítja a napi egymillió hordós önkéntes csökkentést, és azt tovább is meghosszabbíthatja. Az ország most körülbelül napi 9 millió hordót fog termelni, ami több éve a legalacsonyabb szint. Oroszország szintén közölte, hogy augusztusban napi 500 ezer hordóval csökkenti olajexportját, és ugyanennyivel kívánja csökkenteni termelését. A keresleti aggodalmak azonban továbbra is fennállnak. Az amerikai gyári tevékenység a vártnál nagyobb mértékben és közel három éve a legnagyobb ütemben csökkent, emellett Kínában lassult a termelés, míg az euróövezetben és Németországban az eredetileg vártnál nagyobb mértékben zsugorodott júniusban. A Brent nyersolaj közel 6%-kal csökkent 2023 második negyedévében,

- AUD: Az ausztrál dollár 0,665 dollár fölé emelkedett, és tovább emelkedett a közel egyhavi mélypontról, mivel a befektetők felkészültek az ausztrál jegybank politikai döntésére, ahol a piacok továbbra is megosztottak abban, hogy a bank ismét emelni fogja-e a kamatlábakat, vagy visszatartja. Az ausztrál valuta támogatást talált az építési engedélyek erős fellendülésére, a lakásfinanszírozás javulására és az ingatlanárak tartós emelkedésére utaló adatokból is, ami arra utal, hogy a pénzügyi feltételek tovább szigorodhatnak. A múlt hónapban az RBA 25 bázispontos kamatemeléssel lepte meg a piacokat, így most összesen 400 bázisponttal emelte a kamatokat, és 11 éves csúcsra, 4,1%-ra emelte a hitelfelvételi költségeket.

Közben a központi bank a legutóbbi kamatdöntő ülés jegyzőkönyvében azt mondta, hogy a júniusi kamatemelési döntés "jól kiegyensúlyozott" volt, csökkentve a következő hónapokban várható további szigorításokra vonatkozó várakozásokat.

- GLD: Az arany hétfőn unciánként 1.920 dollár körül stabilizálódott, mivel a befektetők továbbra is értékelték az amerikai jegybank monetáris politikájának útját. A fém 0,6 százalékkal emelkedett pénteken, miután az adatok azt mutatták, hogy az amerikai infláció enyhült, és a fogyasztói kiadások májusban jelentősen lelassultak. Jerome Powell Fed-elnök azonban a múlt héten jelezte, hogy további kamatemelések valószínűsíthetőek, mivel időbe telik, amíg az infláció visszatér a 2%-os célhoz. A piacok 84%-os eséllyel számolnak azzal, hogy a központi bank a júliusi ülésén 25 bázisponttal emeli a kamatlábakat. a befektetők most a hétfői amerikai feldolgozóipari aktivitási adatokat várják, hogy a gazdasági és monetáris politika kilátásait, valamint a pénteki kulcsfontosságú havi foglalkoztatási jelentést irányítsák.

 

A nap grafikonja:

Hétfőn a WTI nyersolaj határidős jegyzése közel 1%-kal emelkedett, majd visszaadta nyereségének egy részét, és hordónként 71 dollár körül állapodott meg, mivel a kereskedők a kínálat csökkentésére és a kereslet lassulásának lehetőségére gondoltak. Szaúd-Arábia közölte, hogy legalább még egy hónapig fenntartja a napi egymillió hordós önkéntes csökkentést, és lehet, hogy ismét így tesz. Most az ország csak körülbelül napi 9 millió hordó olajat fog kitermelni, ami több éve a legalacsonyabb mennyiség. Oroszország azt is közölte, hogy augusztusban napi 500 ezer hordóval csökkenti az exportált olaj mennyiségét, és ugyanennyivel próbálja csökkenteni a kitermelt olaj mennyiségét. A kereslet miatt azonban még mindig vannak aggodalmak. Az amerikai gyárakban a vártnál nagyobb mértékben és közel három éve a leggyorsabb ütemben csökkent a munkahelyek száma. Szintén, Kínában lassult a termelés, az euróövezetben és Németországban pedig a vártnál nagyobb mértékben csökkent júniusban. 2023 második negyedévében az olajárak közel 7%-kal csökkentek.

 

 

 

 

Long-term Channels Trading Strategy for: ().T(D1). Tellenállásaz elsődleges ellenállás körül van (74.69). Az elsődleges támogatás körül van (66.38). Ezért a következő legvalószínűbb ármozgás egy (konszolidáció) trend. (*lásd az összes többi részletet a grafikonon).

Start trading in four simple steps

1. Register

Open your live trading account

2. Verify

Upload your documents to verify your account

3. Fund

Deposit funds directly into your account

4. Trade

Start trading and choose from 130+ instruments

Demo account

The Blue Suisse Trading Account with virtual funds in a risk-free environment

Demo account

Live account

The Blue Suisse Trading Account in our transparent live model environment

Open an Account
Risk Warning; CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 58.58% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money.
x
Spotify Logo Apple Podcasts Logo Anchor Podcasts Logo