GLOBAL CAPITAL MARKETS OVERVIEW, ANALYSIS & FORECASTS:

Tekijä: Dr. Alexander APOSTOLOV (tutkija BAS:n taloudellisessa tutkimuslaitoksessa)

Euroopan osakkeiden maanantain sulkeutuminen jäi tasan, Saksan DAX laski 0,2 % 16 105 pisteeseen ja STOXX 600 460 pisteeseen. Tämä johtui siitä, että sijoittajat tarkastelivat paljon taloustietoja ja odottivat henkeään pidätellen tärkeitä tietoja, kuten Yhdysvaltojen työpaikkaraporttia, jotka julkaistaan tällä viikolla. Viimeisimmät ostopäällikköindeksitiedot osoittivat, että euroalueen teollisuuden alamäki paheni kesäkuussa, ja Saksan tehtaiden toiminta laski eniten kolmeen vuoteen. Myös EKP:n poliittinen päättäjä Joachim Nagel sanoi, että EKP:llä on vielä pitkä matka koronnostoon ja että sen pitäisi myös supistaa tasettaan lähivuosina. Tämä viittaa siihen, että päättäjät jatkavat tiukkaa linjaa, vaikka taantuman riski EU:ssa kasvaa. Yritysrintamalla Italian vakuutusvalvontaviranomainen antoi sijoittaja Delfinille luvan kasvattaa osuuttaan Generalissa yli 10 prosenttiin. Tämä sai Generalin osakekurssin nousemaan korkeimmalle tasolleen vuoteen. FTSE MIB nousi maanantaina 0,8 prosenttia ja sulkeutui 28 450 pisteeseen, mikä lisäsi viime viikon voittoja ja oli korkeimmillaan sitten vuoden 2008. Se menestyi myös paremmin kuin muut eurooppalaiset osakemarkkinat, kun Milanon rahoitussektori nousi voimakkaasti. Sen jälkeen, kun Italian vakuutusvalvontaviranomainen antoi Delfinille luvan ostaa yli 10 prosenttia maan suurimmasta vakuutusyhtiöstä, GE:n osakkeet nousivat 3,4 prosenttia. Delfinin suurimman yksittäisen osakkeenomistajan Mediobancan osakkeet nousivat 1,6 %. Banco BPM:n osakkeet puolestaan nousivat 1,9 % sen jälkeen, kun Moody's muutti näkymänsä vakaasta positiiviseksi. Talouden osalta PMI-tiedot osoittivat, että Italian teollisuus supistui eniten sen jälkeen, kun talous romahti vuoden 2020 alussa epidemian vuoksi. Heinäkuun ensimmäisenä kaupankäyntipäivänä CAC 40 -indeksi meni päinvastaiseen suuntaan ja sulkeutui 7 387:ään, 0,2 % miinuksella. Tämä johtui siitä, että sijoittajat katselivat useita huonoja valmistustietoja useista talouksista, mikä sai heidät huolestumaan maailmantalouden'tulevaisuudesta. Kesäkuussa euroalueen teollisuustoiminta laski odotettua enemmän. Saksan'teollisuuden raportti saattaa olla huolestuttavin. Ranskassa PMI-tutkimus osoitti, että tehdastoiminta laski viidettä kuukautta peräkkäin, mutta ei niin paljon kuin ensin arveltiin. Yrityspuolella Edenred (-3 %), Schneider Electric (-2 %), Hermès (-1,7 %) ja Dassault Systèmes (-1,1 %) menestyivät huonoiten. Worldline (+3,6 %) ja TotalEnergies (+1,8 %) sen sijaan nousivat eniten raakaöljyn hinnan noustua kansainvälisillä markkinoilla.

Baltic Sea Freight Exchange -rahtipörssin pääindeksi, joka mittaa, kuinka paljon tavaroiden kuljettaminen ympäri maailmaa maksaa, laski maanantaina kuudetta päivää peräkkäin noin 2,1 prosenttia kahden viikon alimmalle tasolle 1 068 pisteeseen, mikä johtui kaikentyyppisten alusten heikosta kysynnästä. Capesize-indeksi, joka seuraa aluksia, jotka yleensä kuljettavat 150 000 tonnin lastia, kuten rautamalmia ja hiiltä, laski kuudetta peräkkäistä istuntoa 3,1 prosenttia 1 651 pisteeseen. Panamax-indeksi, joka seuraa aluksia, jotka yleensä kuljettavat noin 60 000-70 000 tonnin hiili- tai viljalastia, laski kymmenettä päivää peräkkäin 1,6 % 1 014 pisteeseen, joka on alhaisin taso sitten 22. helmikuuta. Pienempien alusten supramax-indeksi laski 2 pistettä 747 pisteeseen.

Maanantaina FTSE 100 luopui alkuvaiheen voitoistaan ja päätyi 7 530 pisteeseen jatkaen edellisviikon voittojaan. Tämä johtui siitä, että markkinat yrittivät vielä selvittää, miten talous reagoi Englannin keskuspankin suunniteltuun koronnostoon. AstraZeneca laski eniten, 8 %, koska sijoittajat olivat huolissaan siitä, että sen uusi syöpälääke ei ehkä toimi niin hyvin kuin toivottiin. Toisaalta Anglo Americanin ja Glencoren kaltaiset kaivostoimijat nousivat 4,3 % ja 3,3 %, koska toivottiin, että Kiina vauhdittaisi talouttaan.

Maanantaina Yhdysvaltain osakkeilla käytiin kauppaa lähellä tasaista linjaa, ja Nasdaq oli alhaalla varhaisessa kaupankäynnissä. Tämä johtui siitä, että ISM:n teollisuuden PMI-indeksi ei vastannut odotuksia ja osoitti tehtaan toiminnan suurimman laskun lähes kolmeen vuoteen. Yritysrintamalla Applen osakkeet putosivat lähes prosentin sen jälkeen, kun uutisoitiin, että yhtiö joutui laskemaan Vision Pro -sekatodellisuuskuulokkeidensa tuotantoennusteita. Toisaalta Teslan osakkeet nousivat lähes 6 %, koska yhtiö ylitti odotukset toimitusten ja tuotannon osalta toisella neljänneksellä. Tämä johtui siitä, että yhtiö lisäsi tuotantoa ja antoi alennuksia myynnin lisäämiseksi. Nasdaq Composite nousi 31,7 % vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Voitot artificial intelligence liittyvät varastot ja vedot, että Federal Reserve on jo nostanut korkoja suurimman osan ajasta olivat tärkeimmät ajurit tämän vuoden ensimmäisen puoliskon voitto, joka oli suurin 40 vuoteen. Samaan aikaan S&P 500 nousi 15,9 % ja Dow nousi 3,8 %. Heinäkuun neljännen päivän juhlapäivän vuoksi Wall Street suljetaan tänään ja huomenna aikaisin.

Heinäkuun alussa ruplaan perustuva MOEX Russia -indeksi oli tasainen ja pysytteli 2 790:n tuntumassa. Tämä johtui siitä, että sisäpoliittiset huolet säilyivät ja raakaöljyn hinta laski. Lisäksi rupla on edelleen lähellä yli 15 kuukautta kestänyttä matalaa tasoa. Tämä voi pahentaa inflaatiota ja pakottaa päättäjät nostamaan korkoja vielä enemmän heinäkuussa ja myöhemmin tänä vuonna. Viime viikolla tapahtuneen Wagner-ryhmän kapinan jälkeen ihmiset alkoivat ihmetellä, kuinka paljon valtaa presidentti Vladimir Putinilla todella on. Taloudellisista tiedoista viimeisin PMI-tutkimus osoitti, että Venäjän teollisuus oli hidastunut.

Vuoden 2023 toisen vuosipuoliskon ensimmäisenä kaupankäyntipäivänä Hongkong Hang Seng nousi 390,16 pistettä eli 2,06 % 19 306,59 pisteeseen. Tämä lopetti kahden päivän tappiot ja peilasi Wall Streetin vahvaa istuntoa perjantaina, kun Yhdysvaltain inflaatio laski. Toiveet kasvoivat, että Fed olisi vähemmän aggressiivinen. Samaan aikaan yksityiset tutkimustiedot osoittivat, että Kiinan tehdasteollisuus kasvoi odotettua enemmän kesäkuussa. Tämä poikkesi viime viikon virallisista tiedoista, jotka osoittivat, että ala oli laskenut kolmatta kuukautta peräkkäin. Raporttien mukaan Yhdysvaltain valtiovarainministeri Janet Yellen lähtee tällä viikolla Pekingiin tapaamaan kiinalaisia huippuvirkamiehiä. Tämä on jälleen yksi merkki siitä, että Yhdysvaltojen ja Kiinan väliset jännitteet ovat hellittämässä. Teknologia-, kulutushyödykkeiden ja kiinteistöjen osakkeet menestyivät parhaiten. BYD:n osakkeet nousivat 4,5 prosenttia sen jälkeen, kun yhtiö kertoi kesäkuussa myyneensä 700 244 uuden energian ajoneuvoa, mikä oli kaikkien aikojen suurin määrä vuosineljänneksen aikana. Li Auto (8,5 %), Sands China (4,5 %), Yinhe Ente. (4,0 %), Meituan (3,4 %), Tektronix Industries (2,5 %) ja Xiaomi Corporation (2,4 %) ovat muita suurimpia voittajia.

Shanghai Composite nousi 0,9 % noin 3 230 pisteeseen ja Shenzhen Composite nousi 0,7 % 11 105 pisteeseen. Tämä oli toinen peräkkäinen päivä, jolloin molemmat indeksit nousivat, kun sijoittajat käsittelivät merkkejä siitä, että Kiinan teollisuustoiminta hidastui odotettua enemmän. Caixin Kesäkuussa Kiinan yleinen teollisuuden ostopäälliköiden indeksi oli 50,5, mikä oli alhaisempi kuin 50,9 toukokuussa, mutta korkeampi kuin mitä odotettiin, joka oli 50,2. Perjantaina mannermaan osakkeet seurasivat Wall Street'n vahvaa johtoa. Tämä johtui siitä, että Yhdysvaltain inflaatio tuli toukokuussa odotettua alhaisemmaksi, mikä osoittaa, että Federal Reserve'n aggressiivinen politiikka rahapolitiikan kiristämiseksi toimii odotetusti. Raskas painoarvot, kuten Luxshare Precision (+ 5,4 %), Sungrow Power (+ 5 %), Greatoo Intelligent (+ 9,2 %), Seres Group (+ 7,8 %) ja Chongqing Changan (+ 4,3 %), olivat yritysten joukossa, jotka menestyivät hyvin.

Nikkei 225 nousi 1,5 % ja sulkeutui yli 33 600 pisteeseen, ja Topix nousi 1,1 % ja sulkeutui 2 318 pisteeseen. Topix saavutti 33 vuoden huippulukeman, kun teknologiaosakkeet jatkoivat nousuaan. Perjantaina japanilaiset osakkeet seurasivat Wall Street'n esimerkkiä ja nousivat. Tämä johtui siitä, että Yhdysvaltain inflaatio oli toukokuussa odotettua alhaisempi, mikä osoittaa, että Federal Reserve'n aggressiivinen kiristyspolitiikka toimii suunnitellusti. Sijoittajat kiinnittivät huomiota myös tietoihin, jotka osoittivat, että Japanin liike-elämän tunnelma oli parantunut toisella vuosineljänneksellä, mutta teollisuuden toiminta oli laskenut kesäkuussa. Advantest nousi 4 %, Tokyo Electron 3,7 %, Socionext 7,1 %, Lasertec 4 % ja Renesas Electronics 2,2 %. Myös muut indeksin suuret osakkeet, kuten Mitsubishi Corporation (2,1 %), Sony Group (2,9 %) ja Daikin Industries (5,8 %), nousivat.

Uuden-Seelannin osakkeet olivat vuoden toisen puoliskon ensimmäisessä istunnossa 11,916.87:ssä. Aiemmin päivällä ne olivat laskeneet, mutta voitot liike-elämän palveluissa, teollisuudessa ja terveydenhuollossa korvasivat tappiot energiamineraaleissa, rahoitusalalla ja liikenteessä. Perjantaina markkinat yrittivät seurata Wall Street'n positiivista suuntausta sen jälkeen, kun Fed'n suosima inflaatiomittari, Yhdysvaltain henkilökohtaisten kulutusmenojen indeksi, nousi toukokuussa vain 3,8 prosenttia, pienin nousu yli kahteen vuoteen. Oli myös merkkejä siitä, että Yhdysvaltojen ja Kiinan väliset suhteet paranevat, kuten uutinen, että valtiovarainministeri Janet Yellen menisi torstaina Kiinaan tapaamaan joitakin hallituksen virkamiehiä. Samaan aikaan Caixinin teollisuuden PMI-tiedot osoittivat, että Kiinan tehtaan toiminta hidastui odotettua vähemmän viime kuussa, mikä herätti toiveita siitä, että Peking saattaa pian ottaa käyttöön lisää tukitoimia talouden auttamiseksi. Rakennusluvat Uudessa-Seelassand laski toukokuussa 2,2 %, mikä oli toinen peräkkäinen laskukuukausi, jolloin vuosiluku laski 18 % paikallisten tietojen mukaan.

Australian S&P/ASX 200 nousi maanantaina 0,1 % noin 7 210:een, laajentaen edellisen istunnon voittoja, ja kaivos- ja energiaosakkeiden voitot johtivat kehitystä. Australian osakkeet seurasivat myös Wall Streetin'n voittoja perjantaina, kun Yhdysvaltain inflaatio tuli odotettua heikommaksi toukokuussa, mikä viittaa siihen, että Federal Reserve'n aggressiivinen kiristämispolitiikka oli saanut odotetut tulokset. Samaan aikaan sijoittajat arvioivat useita kotimaisia talousraportteja, mukaan lukien kuukausittaiset inflaatioindikaattorit ja asuntolainatiedot. Kaivos- ja energiasektorin suurimmat voittajat olivat BHP Billiton (0,4 %), Rio Tinto (0,7 %), Fortescue Metals (0,3 %), Pilbara Mining (3,4 %), Allkem (2,4 %), New York Crest Mining Company (2,2 %), Woodside Energy Company (0,4 %) ja Whitehaven Coal Company (1,9 %). Myös muut indeksin raskassarjalaiset nousivat, kuten ANZ Banking Group (0,3 %), Westpac Banking Corp. (0,3 %) ja Brambles Corporation (0,6 %).

Brasilia raportoi 10,6 miljardin dollarin kauppataseen ylijäämästä kesäkuussa 2023, mikä laajeni jyrkästi edellisvuoden vastaavan ajanjakson 8,8 miljardista dollarista ja pysyi lähellä toukokuun ennätyksellistä 11,1 miljardin dollarin ylijäämää. Vienti laski 8,1 prosenttia kesäkuusta 2022 30,1 miljardiin dollariin, kun energian alhaisemmat hinnat painoivat kaivannaisteollisuuden myynnin 19 prosentin laskuun 6 miljardiin dollariin. Myös muuntuvat teollisuudenalat supistuivat 10 % 15,7 miljardiin dollariin. Toisaalta vahva sato tuki maatalouden myynnin 5,3 prosentin nousua 8,1 miljardiin dollariin. Samaan aikaan tuonti laski 18,2 % 19,5 miljardiin dollariin.Ostot vähenivät muuntuvalta teollisuudelta (-14,1 % 17,8 miljardiin dollariin), kaivannaisteollisuudelta (-48 % 1,2 miljardiin dollariin) ja maataloustuotteista (-45 % 0,3 miljardiin dollariin).

 

TALOUDEN VIIMEISIMMÄT TIEDOT:

Viimeisimpiä talousuutisia tarkasteltaessa kriittisimmät tiedot ovat:

- USA: Toukokuussa 2023 Yhdysvaltojen rakennusmenot kasvoivat 0,9 % kuukausitasolla kausitasoitettuun vuotuiseen kasvuvauhtiin 1 925,6 miljardiin dollariin, kun huhtikuussa oli tehty 0,4 %:n tarkistus alaspäin ja hieman yli markkinaennusteen, joka oli 0,6 %. Rakennusmenojen kasvu oli suurin neljään kuukauteen. Asuntosektori (2,2 %) oli yksityisten menojen kasvun pääasiallinen veturi, kun omakotitalohankkeiden menot kasvoivat 1,7 prosenttia ja monikerrostalohankkeiden menot laskivat 0,1 prosenttia. Muu kuin asuntosektori supistui 0,3 prosenttia, erityisesti uskonnollinen sektori (-6,7 prosenttia), terveydenhuolto (-2,1 prosenttia) ja liike-elämä (-1,8 prosenttia). Samaan aikaan julkiset menot kasvoivat 0,1 prosenttia, mitä hillitsi muun kuin asuntosektorin heikko kasvu (0,1 %). Rakennusmenot kasvoivat toukokuussa 2,4 % vuositasolla.

- USA: Kesäkuussa 2023 Yhdysvaltain ISM-teollisuuden PMI laski 46:een toukokuun 46,9:stä, mikä oli vähemmän kuin ennuste, joka oli 47. Tiedot viittasivat siihen, että teollisuus on supistunut nopeammin toukokuusta 2020 lähtien, ja liikkeenjohdon tuotanto laskee heikkouden jatkuessa ja optimismi vuoden 2023 jälkipuoliskoa kohtaan hiipuu. ISM:n puheenjohtaja Timothy Fiore sanoi: "Kysyntä on edelleen heikkoa, tuotanto hidastuu työn puutteen vuoksi ja toimittajat ovat kykeneviä. On merkkejä siitä, että lähitulevaisuudessa tehdään lisää irtisanomisia. " Kesäkuussa uudet tilaukset (45,6 vs. 42,6), tuotanto (46,7 vs. 51,1), työllisyys (48,1 vs. 51,4), varastot (44 vs. 45,8) ja tilauskannat (387 vs. 37,5) laskivat kaikki 45,7:ään, mikä viittaa siihen, että valmistuksen läpimenoaika parani jälleen. Toisaalta asiakasvarastoindeksi laski "liian alhaiselle" alueelle (46,2 vs. 51,4), mikä on myönteistä tulevan tuotannon kannalta.

- US: S&P Global U.S. Manufacturing Purchasing Managers Index vahvistettiin kuuden kuukauden alimmalle tasolle 46,3 kesäkuussa 2023, mikä osoittaa, että teollisuussektorin terveys on heikentynyt toista kuukautta peräkkäin inflaatiopaineiden ja nousevien korkojen vetämänä kysynnän vuoksi Vetonaula tukahduttaminen, tuotanto laski jälleen uusien tilausten laskiessa voimakkaasti. Vaikka työpaikkojen ruuhkautuminen on vähentynyt jyrkästi, valmistajat etsivät edelleen vapaaehtoisten työntekijöiden tilalle ja täyttävät pitkäaikaisia avoimia työpaikkoja, mikä merkitsee työllisyyden kasvun jatkumista. Uusien tilausten puute johti siihen, että yritykset kamppailivat edelleen osakekurssien laskusta, ja tuotantopanosten ostot vähenivät selvästi. Hintapuolella kustannusrasitus laski nopeimmin yli kolmeen vuoteen. Samaan aikaan tuotantomaksut muuttuivat kuussa vain vähän heikkojen kysyntäolosuhteiden vuoksi, kun yritykset pyrkivät houkuttelemaan uutta myyntiä. Lopuksi, yritysten odotukset ovat alhaisimmat tähän mennessä tänä vuonna.

- UK: Kesäkuun 2023 S&P Global/CIPS UK Manufacturing PMI tarkistettiin ylöspäin 46,5:een, mikä ylittää alkuperäisen arvion 46,2, mutta on edelleen alle toukokuun 47,1:n. Viimeisin PMI oli heikoin kuuteen kuukauteen, mikä viittaa viimeisen 11 peräkkäisen kuukauden supistumiseen. Vaikka tuotanto supistui neljättä peräkkäistä kuukautta, supistumisvauhti oli hitaampi. Muualla uudet tilaukset laskivat eniten sitten tammikuun, ja työllisyys laski yhdeksättä kuukautta peräkkäin, mikä on suurin pudotus sitten maaliskuun. Hinnoittelun osalta tuotantopanoskustannukset laskivat eniten sitten helmikuun 2016, mikä johtui tuotantopanosten heikommasta kysynnästä, alhaisemmista polttoainekustannuksista, alhaisemmista raaka-aineiden hinnoista ja toimitusketjujen paranemisesta. Samaan aikaan keskimääräiset tuotantohinnat laskivat ensimmäistä kertaa sitten huhtikuun 2016. Lisäksi yritysten luottamus laski kuuden kuukauden alimmilleen.

- EU: Kesäkuussa 2023 HCOB Euroalueen teollisuuden PMI-indeksi tarkistettiin alaspäin 43,4:ään alkuperäisestä 43,6:n arviosta, mikä viittaa alan pahimpaan heikkenemiseen sitten toukokuun 2020. Tuotanto supistui jyrkimmin sitten lokakuun, ja uusien tilausten kokonaismäärä laski voimakkaimmin kahdeksaan kuukauteen. Lisäksi tehtaiden henkilöstömäärä laski ensimmäistä kertaa sitten tammikuun 2021, ja tuotantopanosten ostot vähenivät jyrkästi, mikä on yksi nopeimmista laskusuuntauksista 26 vuoden aikana, jolloin tietoja on kerätty. Hintarintamalla tuotantopanoskustannukset laskivat eniten sitten heinäkuun 2009, kun taas tuotantokustannukset laskivat nopeimmin kolmeen vuoteen. Yritysten luottamus laski seitsemän kuukauden alimmalle tasolle.

- IT: Italian HBOC:n teollisuuden PMI laski 43,8:aan kesäkuussa 2023 edellisen kuukauden 45,9:stä, mikä alitti 45,3:n markkinaennusteen. Kyseessä oli pahin toimintaedellytysten heikkeneminen sitten huhtikuun 2020, mikä johtui uusien tilausten ja tuotannon jyrkästä laskusta, jolloin tuotanto supistui eniten kolmeen vuoteen ja myynti laski kahdeksan kuukauden alimmilleen. Tämän jälkeen ostotoiminta supistui alimmalle tasolleen sitten vuoden 2020. Positiivista on, että yritykset jatkoivat työpaikkojen lisäämistä, vaikkakin hitaasti. Hintarintamalla tuotantopanoskustannukset laskivat eniten sitten vuoden 2009, kun taas tuotantomaksut jatkoivat laskuaan. Lopuksi yritykset säilyttivät myönteiset näkymät, mutta optimismi laski alimmalle tasolleen kuuteen kuukauteen.

- GE: Saksan HCOB-teollisuuden PMI-indeksi tarkistettiin alaspäin 40,6:een kesäkuussa 2023, kun alkuperäinen arvio oli 41,0, mikä viittaa siihen, että alan terveys on heikentynyt nopeimmin COVID-19-pandemian alkamisen jälkeen. Tuotannon supistuminen oli nopeinta kahdeksaan kuukauteen, ja uudet tilaukset laskivat nopeimmin sitten lokakuun, mikä johtui osittain asiakkaiden epäröinnistä ja varastojen purkamisesta. Lisäksi työpaikkojen määrä oli alhaisin sitten maaliskuun 2021. Hintarintamalla tuotantopanoskustannukset laskivat eniten sitten heinäkuun 2009, ja tuotantohinnat laskivat ensimmäistä kertaa sitten syyskuun 2020, mikä heijastaa kasvavia kilpailupaineita. Lopuksi, odotukset tulevan vuoden tuotantonäkymistä olivat alimmillaan sitten marraskuun, kun jatkuva inflaatio, kiristyvät rahoitusolot, asiakkaiden epävarmuus ja geopoliittiset jännitteet huolestuttavat.

- FR: S&P Global French Manufacturing PMI tarkistettiin hieman ylöspäin 46:een kesäkuussa 2023, alkuperäisestä arviosta 45,5 ja toukokuun 45,7:stä. Silti se merkitsi viidettä peräkkäistä kuukautta Ranskan tehdastoiminnan supistumista, mikä johtui suurelta osin uusien tilausten jyrkästä laskusta keskeisten asiakasmarkkinoiden, kuten rakentamisen, heikkouden vuoksi. Kesäkuun tutkimustiedot korostivat myös uusien ulkomaisten tilausten huomattavaa laskua. Valmistajat reagoivat tähän vähentämällä tuotantoa, tuotantopanosten ostoja ja työllisyyttä. Hintarintamalla tuotantopanoskustannukset laskivat jo toisena peräkkäisenä kuukautena. Samaan aikaan alhaisemmat kustannukset siirrettiin asiakkaille, mikä johti tuotantomaksujen alentamiseen ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen. Tulevaisuutta ajatellen yritysten tunnelmat kääntyivät negatiivisiksi ensimmäistä kertaa sitten maaliskuun, ja odotukset tuotannosta olivat seitsemän kuukauden alimmillaan.

- FR: Ranskan julkisen talouden alijäämä kasvoi tammikuun ja toukokuun 2023 välisenä aikana edellisvuoden vastaavan ajanjakson 82,3 miljardista eurosta 107,2 miljardiin euroon. Valtion tulot laskivat 5 prosenttia 128,8 miljardiin euroon, kun taas menot kasvoivat 9,1 prosenttia 216,5 miljardiin euroon. Lisäksi valtiovarainministeriön erityistili, johon kirjataan kohdennettujen tulojen ja menojen, kuten paikallishallinnon tulojen, tulo- ja lähtösaldo, laski 19,5 miljardia euroa edellisvuoden vastaavan ajanjakson 19,4 miljardista eurosta.

- SW: Swedbankin teollisuuden ostopäällikköindeksi nousi 44,8:aan kesäkuussa 2023 edellisen kuukauden 40,7:stä, mutta jäi kuitenkin selvästi indeksin historiallisen 54,5:n keskiarvon alapuolelle. PMI:n nousua vauhdittivat imprtilausten (toukokuussa 41,4:stä 33,2:een), toimitusaikojen (41,9:stä 32,2:een) ja tuotannon (45,2:sta 43:een) osalta. Samaan aikaan myös varastot (48,6 vs. 45,1) vaikuttivat negatiivisesti. Myös seuraavan kuuden kuukauden tuotantosuunnitelmat nousivat 49,8:aan (vs. 48,1), vaikka ne jäivätkin kasvuvyöhykkeen ulkopuolelle jo toisena peräkkäisenä kuukautena. Raaka-aineiden ja tuotantopanosten toimittajahintaindeksi nousi 40,8:aan (vs. 37,4), mikä osoittaa, että hintapaineet toimittajatasolla jatkoivat lieventymistään.

- AU: Kesäkuussa 2023 Australian keskuspankin raaka-aineiden hintaindeksi laski 21,5 % edellisvuodesta, mikä oli sama kuin toukokuun tarkistettu luku. Indeksi pysyi suurimmassa laskussaan sitten helmikuun 2016, kun koksihiilen, lämpöhiilen, rautamalmin ja nesteytetyn maakaasun hinnat laskivat. Australian dollarin määräisenä indeksi laski 18,1 prosenttia. SDR:n termein ilmaistuna hyödykkeiden hinnat nousivat kuukausitasolla 0,2 prosenttia toukokuun 6,0 prosentin laskun jälkeen, kun ei-maaseudun alaindeksi nousi, kun taas maaseudun ja perusmetallien alaindeksit laskivat.

- AU: Toukokuussa 2023 kausitasoitettuna Australian yksityisasuntojen hyväksynnät kasvoivat 0,9 prosenttia kuukausitasolla 8 115 yksikköön, mikä katkaisi kahden peräkkäisen kuukauden negatiiviset tiedot. Tämä on toinen yksityisasuntolupien kasvu tänä vuonna, ja kasvu on ollut suurta Victoriassa (7,3 %) ja NSW:ssä (-3,4 %), Queenslandissa (-1,8 %), Etelä-Australiassa (-7,2 %) ja Länsi-Australiassa (-4,5 %).

- AU: Australian omistusasuntojen uusien asuntolainojen arvo nousi toukokuussa 2023 kuukausitasolla 4 % 16,37 miljardiin Australian dollariin, mikä käänsi huhtikuun 3,8 % laskun. Asuntorakentaminen nousi 4,1 prosenttia, uusien asuntojen ostot nousivat 4,7 prosenttia ja olemassa olevien asuntojen ostot nousivat 4,2 prosenttia. Maantieteellisesti Uusi Etelä-Wales (9,9 %), Victoria (5,1 %), Länsi-Australia (4,4 %), Queensland (1,9 %), Tasmania (9,6 %) ja Etelä-Australia Uudet lainasitoumukset nousivat osavaltioissa (0,8 %), Pohjoisterritoriossa (7,2 %) ja Australian pääkaupunkialueella (0,3 %).

- AU: Työpaikkailmoitukset Australiassa laskivat 2,5 % kesäkuussa 2023 kuukaudesta, kun taas kuukauden takainen tasainen luku tarkistettiin alaspäin kolmen kuukauden laskun jälkeen. Vuositasolla työpaikkailmoitukset laskivat 10 %, mutta olivat silti 47,5 % yli pandemiaa edeltäneen tason. "Työmarkkinoiden kiristyminen vie aikaa hellittääkseen,"sanoi ANZ:n ekonomisti Madeline Dunk. "Muutoksen suunta on kuitenkin selvä, ja odotamme, että työpaikkailmoitusten sopeutuminen jatkuu hallitusti."

- AU: Alustavat tiedot osoittivat, että Australiassa toukokuussa 2023 hyväksyttyjen asuntojen kokonaismäärä nousi toukokuussa 2023 20,6 % kuukaudessa 20,6 % kausitasoitettuun 15 032 yksikköön toukokuussa 2023, mikä toipui jyrkästi huhtikuun alaspäin tarkistetusta 6,8 %:n laskusta. Yksityisen sektorin asuntotuotanto kasvoi toukokuussa 0,9 % 8 115:een, kun taas yksityisen sektorin asuntotuotanto ilman asuntoja nousi 59,4 % 6 722:een. Maantieteellisesti asuntojen kokonaismäärä kasvoi NSW:ssä (52,9 %), Tasmaniassa (41,1 %) ja Victoriassa (15,0 %), kun taas Queenslandissa (0,9 %) kasvu oli . Sitä vastoin asuntojen kokonaismäärä laski Etelä-Australiassa (-4,8 %) ja Länsi-Australiassa (-11,1 %). Rakennuslupien määrä laski 9,8 prosenttia toukokuuhun mennessä huhtikuun 18,7 prosentin laskun jälkeen.

- RU: S&P Global Russian Manufacturing Purchasing Managers' Index laski 52.6:een kesäkuussa 2023 toukokuun 53.5:n kolmen kuukauden korkeimmasta tasosta toukokuussa tuotannon ja uusien tilausten hidastumisen seurauksena. Uusien tilausten lisääntymisen ja uusien asiakkaiden saamien voittojen myötä viimeisimmät tiedot merkitsivät 14. peräkkäistä kuukautta tehtaan toiminnan kasvua ja 11. peräkkäistä kuukautta tuotannon kasvua. Kotimaisen ja ulkomaisen kysynnän jatkuva paraneminen tuki uusien tilausten kasvua. Myös palkkasumma nousi heikoimmalle tasolle sitten marraskuun, kun se oli toukokuussa ollut 22 ja puolen vuoden korkeimmillaan, ja työpaikkojen määrä väheni edelleen. Myös ostojen määrä oli suurin kasvu sitten helmikuun 2008. Hintarintamalla tuotantopanosten inflaatio kiihtyi toiseksi nopeimmin sitten huhtikuun 2022, kun tavarantoimittajien lisääntyneet viivästykset nostivat hintoja. Samaan aikaan myyntihinnat nousivat nopeimmin yli vuoteen. Lopuksi, yritysten luottamus pysyy positiivisena asiakkaiden lisääntyneen kysynnän ja uusille vientimarkkinoille laajentumisen toivossa.

- TW: S&P Global Taiwan Manufacturing Purchasing Managers' Index nousi 44,8:aan kesäkuussa 2023 toukokuun 44,3:sta, mutta viittasi liiketoimintaedellytysten jatkuvaan heikkenemiseen ja merkitsi 11. peräkkäistä kuukautta, jolloin alan terveys heikkeni'n. Tuotanto laski jyrkästi, kun uusien yritysten sisäänvirtaus väheni edelleen. Yritykset vastasivat heikentyneeseen kysyntään vähentämällä ostotoimintaa ja varastoja, ja työllisyys laski nopeammin koko toimialalla.Samaan aikaan tuotantopanosten heikentynyt kysyntä ja parantunut tarjonta painoivat hankintakustannuksia edelleen alaspäin. Uusien tilausten vähäisemmän sisäänvirtauksen ansiosta yhtiö pystyi myös sulkemaan kesäkuussa kaikki keskeneräiset liiketoimet. Tulevaisuutta ajatellen taiwanilaiset valmistajat olivat jälleen pessimistisiä tuotantonäkymiensä suhteen 12 kuukauden jaksolla kesäkuussa heikon maailmantalouden ja myynnin jatkuvan laskun vuoksi.

- JP: Kesäkuussa 2023 ANZ Japanin teollisuuden ostopäällikköindeksi oli 49,8 ilman ennakkoarvioita, ja se oli 50,6 toukokuussa, korkein arvo seitsemään kuukauteen. Se oli viides tehtaiden toiminnan supistuminen tähän mennessä tänä vuonna, kun sekä tuotanto että uudet tilaukset supistuivat, ja uudet vientitilaukset laskivat nopeimmin sitten helmikuun. Vastauksena heikkoihin toimintaedellytyksiin ostotoiminta laski yhdettätoista kuukautta peräkkäin, mikä on heikointa tänä vuonna mitattua lukua. Työpaikkojen määrän kasvu on ollut toiseksi nopeinta tänä vuonna. Samaan aikaan toimittajien suorituskyky on parantunut, kun toimittajien toimitusajat ovat lyhentyneet eniten sitten maaliskuun 2016. Hinnoittelun osalta tuotantopanosten inflaatio hidastui hitaimmaksi sitten helmikuun 2021, kun taas tuotantokustannusinflaatio hidastui heikoimmaksi 21 kuukauteen. Lisäksi yritysten tunnelma vahvistui vahvimmaksi sitten lokakuun 2021 talouden elpyessä.

- BR: Brasilian 10-vuotisen valtionlainan tuotto laski heinäkuussa noin 10,67 prosenttiin, alimmalle tasolle sitten joulukuun 2021, odotusten syvemmästä rahapolitiikan keventämisestä. Viimeisin Focus-tutkimus osoitti, että yksityiset ekonomistit Brasiliassa tarkistivat alaspäin ennusteitaan Selic-korosta ja paransivat inflaationäkymiä vuoteen 2026 asti hallituksen'n päätöksen jälkeen säilyttää maan'n inflaatiotavoite 3 %. Odotukset ovat, että Selic-korkoa leikataan keskuspankki'n seuraavassa kokouksessa elokuun alussa vuoden 2023 loppuun asti 12 prosenttiin (verrattuna aiempaan arvioon 12,25 %) ja että keventämissykli jatkuu ensi vuoden ensimmäisen puoliskon loppuun asti, jolloin prosenttiosuus on noin 9 %.Brasilia'n vuotuinen inflaatio hidastui edelleen kesäkuun alussa lähes kolmen vuoden alimmalle tasolle 3,4 %:iin, mikä on hieman yli markkina-arvioiden, jotka ovat 3,36 %,

 

KATSEE ENNEN:

Tänään sijoittajien tulisi tarkkailla seuraavia tärkeitä tietoja:

- EUR: Saksan kauppatase ja Espanjan työttömyyden muutos.

- GBP: 30 vuoden joukkovelkakirjojen huutokauppa.

- NZD: NZIER: NZIER Business Confidence, and GDT Price Index.

- USD: Bank Holiday.

- JPY: Rahapohjan y/y ja 10-v joukkovelkakirjojen huutokauppa.

- AUD: Kassakurssi ja RBA:n korkotiedote.

- CAD: Manufacturing PMI.

 

KEY EQUITY &; BOND MARKET DRIVERS:

Keskeiset tekijät osake- ja joukkovelkakirjamarkkinoilla ovat tällä hetkellä:

- USA: Yhdysvaltain 10-vuotisen valtion joukkovelkakirjalainan tuotto pienensi alkuvaiheen voittoja noin 3,8 prosenttiin vuoden jälkimmäisen puoliskon ensimmäisenä kaupankäyntipäivänä huolten vallitessa talouden terveydentilasta sen jälkeen, kun ISM:n teollisuuden PMI-indeksi osoitti tehdastoiminnan supistuneen eniten lähes kolmeen vuoteen. Tällä viikolla julkaistaan myös työllisyysraportti, JOLTS, ja ISM:n palvelujen PMI. Samaan aikaan keskiviikkona pidetyn liittovaltion avomarkkinakomitean viimeisimmän kokouksen pöytäkirjaa seurataan tarkkaan, jotta saadaan lisää vihjeitä Fedin seuraavasta liikkeestä, kun puheenjohtaja Jerome Powell korosti viime viikolla, että korot nousevat edelleen tänä vuonna. Kauppiaat hinnoittelevat nyt lähes 87 prosentin todennäköisyyttä, että Fed nostaa Fedin ohjauskorkoa 25 peruspisteellä ensi kuussa, ja mahdollisuus toiseen 25 prosenttiyksikön korotukseen syyskuussa laskee 18 prosenttiin 21 prosentista ennen ISM-julkaisua. Aiemmin maanantaina 2 ja 10 vuoden tuottojen välinen ero oli -109,5 peruspistettä, joka on suurin sitten vuoden 1981. Markkinat ovat suljettuina varhain maanantaina ja tiistaina itsenäisyyspäivän vuoksi.

- IT: Italian 10-vuotisen BTP:n tuotto nousi jälleen yli 4 prosentin, kun sijoittajat punnitsivat koronnostoja sekä merkkejä Euroopan talouden heikkenemisestä ja inflaation hidastumisesta. Viimeisin PMI-tutkimus osoitti, että Italian teollisuudessa tapahtui pahin supistuminen yli kolmeen vuoteen, ja tuotantopanoskustannukset laskivat eniten sitten vuoden 2009. Viime viikon CPI-tiedot osoittivat, että Italian inflaatio on laskenut.lationopeus hidastui kesäkuussa odotettua enemmän alimmalle tasolle sitten huhtikuun 2022. Sijoittajat odottavat silti EKP:n jatkavan korkojen nostamista korkean inflaation torjumiseksi, ja keskeisen talletuskoron odotetaan olevan korkeimmillaan 4 prosenttia vuoden loppuun mennessä.

- UK: Yhdistyneen kuningaskunnan 10-vuotisen killan tuotto nousi yli 4,4 prosentin, korkeimmalle tasolleen sitten kesäkuun 19. päivän, kun huoli inflaation pysyvyydestä ja mahdollisuudesta, että Englannin keskuspankki asettaisi korkeammat korot, kasvaa. Englannin pankin päättäväinen kiristyspolitiikka on myös herättänyt huolta mahdollisesta taantumasta Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Pääjohtaja Andrew Bailey toisti kesäkuun lopulla haukkamaisen asenteensa ja vetosi viimeaikaisen koronnoston syiksi sitkeään talouteen ja odottamattoman sitkeään inflaatioon. Tämän seurauksena sijoittajat odottavat nyt, että ohjauskorko nousee vähintään 6,25 prosenttiin vuoden loppuun mennessä 5 prosentista 5 prosenttiin viime kuussa tehdyn puolen prosenttiyksikön yllättävän koronnoston jälkeen.

- JP: Japanin keskuspankin Tankan-indeksi, joka mittaa suurten valmistajien tunnelmia, nousi +5:een vuoden 2023 toisella neljänneksellä, ja nousi edellisen kolmen kuukauden kahden vuoden alimmasta +1:stä. Tämä ylitti markkinoiden odotukset +3, mikä viittaa siihen, että yritykset ovat toipumassa korkeampien raaka-ainekustannusten ja toimitushäiriöiden vaikutuksesta. Suhdanteiden paraneminen oli selvintä tekstiili-, teräs-, värimetalli-, elintarvike- ja juoma-, yleisten koneiden, laivanrakennus- ja raskaiden koneiden sekä autoteollisuuden aloilla. Lisäksi kielteinen tunnelma tekstiili-, sahatavara- ja puutuote-, massa- ja paperiteollisuuden sekä öljy- ja kivihiilituotteiden kaltaisilla aloilla heikkeni. Tulevaisuutta ajatellen suuret valmistajat odottavat liiketoimintaedellytysten paranevan seuraavien kolmen kuukauden aikana, ja indeksi nousee +9:ään +3:sta. Lisäksi suuret yritykset aikovat lisätä investointejaan 11,4 prosenttia tänä tilikautena, mikä ylittää 10,1 prosentin kasvuennusteen.

- NZ: Uuden-Seelannin 10-vuotisen valtion joukkovelkakirjalainan tuotto laski maanantaina noin 4,6157:ään sen jälkeen, kun se oli edellisellä istunnolla ollut lähes neljän kuukauden korkeimmillaan 4,6504 prosentissa, kun huoli siitä, että liittovaltion keskuspankki ei pystyisi tekemään niin sen jälkeen, kun henkilökohtaisten kulutusmenojen inflaatio hidastui kesäkuussa, kasvoi. Se saattaa pehmentää aggressiivista koronnostopolitiikkaansa myöhemmin tässä kuussa. Uuden-Seelannin yritysten tunnelma parani viime kuussa korkeimmalle tasolleen 30 kuukauteen, ja tuoreiden tietojen mukaan sen oman toiminnan näkymät muuttuivat positiivisiksi ensimmäistä kertaa 14 kuukauteen. Myös kuluttajien mieliala nousi 17 kuukauden korkeimmalle tasolle, mitä on saattanut tukea Uuden-Seelannin keskuspankin viime kuussa antama signaali, jonka mukaan se saattaa keskeyttää kiristämisen nostettuaan korkoja yhteensä 525 peruspistettä lokakuusta 2021 lähtien. Samaan aikaan herätettiin toiveita siitä, että kotimaan talous elpyisi kuluvalla vuosineljänneksellä edellisen jakson lievän taantuman jälkeen, kun ponnistelut toiminnan jälleenrakentamiseksi maan pohjoisosassa, joka kärsi tulvista ja ankarista sääolosuhteista aiemmin tänä vuonna, kiihtyivät.

- US: Yhdysvaltain osakefutuurit muuttuivat maanantaina vain vähän, kun sijoittajat etsivät uusia katalyyttejä vuoden jälkipuoliskolle. Kolmeen tärkeimpään osakeindeksiin sidotut futuurisopimukset ovat kaikki lähellä katetta. Perjantaina Nasdaq Composite saavutti parhaan ensimmäisen vuosipuoliskon tuloksensa sitten vuoden 1983 ja nousi 31,7 %. S & amp;P 500 nousi myös 15,9 % ja saavutti vuoden 2019 parhaan ensimmäisen vuosipuoliskon, kun taas Dow nousi 3,8 %. Nämä voitot tulivat teknologiaosakkeiden vahvan rallin taustalla tekoälyyn ja siihen liittyviin yrityksiin kohdistuvan innostuksen keskellä. Merkit siitä, että Yhdysvaltojen talous oli kestävä jatkuvan inflaation ja korkeampien korkojen edessä, auttoivat myös lisäämään tunnelmia. Sijoittajat katsovat nyt eteenpäin maanantaina'n kesäkuun ISM Manufacturing PMI ja S&P Global Manufacturing PMI. Kauppiaat tarkkailevat myös Teslaa sen jälkeen, kun sähköautovalmistaja ilmoitti odotettua suuremmat toimitus- ja tuotantoluvut.

 

JOHTAVAT MARKKINASEKTORIT:

Vahvat sektorit: Kulutushyödykkeet, kulutustavarat, yleishyödylliset tuotteet, kiinteistöt.

Heikot sektorit: Terveydenhuolto, tietotekniikka,

 

TOP CURRENCY & COMMODITIES MARKKINOIDEN AJURIT: 

Valuutta- ja raaka-ainemarkkinoiden tärkeimmät tekijät ovat tällä hetkellä:

- GBP: Sterling oli tasaisesti 1,27 dollarin tuntumassa, lähellä 14 kuukauden huippua, joka saavutettiin 16. kesäkuuta 1,2848 dollarissa, kun sijoittajat pohtivat mahdollisuuttataan korkeampien lainakustannusten vaaraa ja pelkäävät samalla, että Englannin keskuspankin aggressiivinen kiristämispolitiikka voi laukaista taantuman. Pääjohtaja Andrew Bailey korosti, että korkojen viimeaikainen nousu on osoitus talouden terveydestä ja inflaation pysyvyydestä. Sijoittajat odottavat nyt, että ohjauskorko nousee vähintään 6,25 prosenttiin vuoden loppuun mennessä kesäkuussa tehdyn yllättävän 50 peruspisteen koronnoston jälkeen.

- CNY: Juanin ja dollarin ulkomaanvaihtokurssi on vakiintunut noin 7,25:een sen jälkeen, kun se oli viime viikolla laskenut lähes kahdeksan kuukauden alimmilleen, ja Kiinan keskuspankki sanoi, että se aikoo edelleen pitää juanin pohjimmiltaan vakaana ja varoa valuuttakurssin suurten vaihteluiden riskiä. Analyytikot ehdottivat, että keskuspankki voi ottaa käyttöön poliittisia toimenpiteitä valuutan jyrkän heikkenemisen hillitsemiseksi, mukaan lukien valuuttatermiinimyynnin varantosuhteen nollaaminen tai pankkien valuuttatalletusten varantosuhteen mukauttaminen. Viime kuussa juaniin kohdistui paineita, kun Kiinan keskuspankki alensi keskeistä lyhyen aikavälin korkoaan ensimmäistä kertaa 10 kuukauteen sen jälkeen, kun joukko pettymyksiä tuottavia taloustietoja osoitti, että pandemian jälkeinen elpyminen on hidastumassa. Samaan aikaan yksityinen kyselytutkimus osoitti, että Kiinan teollisuustoiminta hidastui odotettua vähemmän kesäkuussa, mikä on ristiriidassa hallituksen tietojen kanssa, jotka osoittivat alan supistuneen kolmatta kuukautta peräkkäin.

- OIL: Brent-raakaöljyn futuurit nousivat lähes 1 prosenttia ennen kuin ne pienensivät voittojaan noin 75 dollariin tynnyriltä maanantaina, kun kauppiaat punnitsivat tarjonnan leikkauksia ja kysynnän hidastumisen näkymiä. Saudi-Arabia on ilmoittanut jatkavansa vapaaehtoista miljoonan barrelin päivittäistä leikkaustaan elokuulle ja saattaa jatkaa sitä edelleen. Maa tuottaa nyt noin 9 miljoonaa tynnyriä päivässä, mikä on alhaisin taso useisiin vuosiin. Myös Venäjä ilmoitti leikkaavansa öljynvientiä 500 000 tynnyrillä päivässä elokuussa ja pyrkivänsä leikkaamaan tuotantoaan saman verran. Kysyntähuolet ovat kuitenkin edelleen olemassa. Yhdysvaltain tehdastoiminta laski odotettua enemmän ja voimakkaimmin lähes kolmeen vuoteen, minkä lisäksi tuotanto hidastui Kiinassa ja supistui euroalueella ja Saksassa kesäkuussa alun perin odotettua enemmän. Brent-raakaöljy laski lähes 6 % vuoden 2023 toisella neljänneksellä,

- AUD: Australian dollari nousi yli 0,665 dollarin ja palautui edelleen lähes kuukauden alhaisilta tasoilta, kun sijoittajat valmistautuivat Australian keskuspankin (Reserve Bank of Australia'n) poliittiseen päätökseen, jossa markkinat ovat edelleen jakautuneet sen suhteen, korottaako se jälleen korkoja vai pidättäytyykö se. Australian valuutta sai tukea myös tiedoista, jotka viittaavat rakennuslupien voimakkaaseen elpymiseen, asuntorahoituksen paranemiseen ja asuntojen hintojen jatkuvaan nousuun, mikä viittaa siihen, että rahoitusolot voivat kiristyä edelleen. Viime kuussa RBA yllätti markkinat 25 peruspisteen koronnostolla, joka nosti korkoja nyt yhteensä 400 peruspistettä ja nosti lainakustannukset 11 vuoden korkeimmalle tasolle 4,1 prosenttiin.Samaan aikaan keskuspankki totesi viimeisimmässä kokouksen pöytäkirjassaan, että päätös koronnostosta kesäkuussa oli "hyvin tasapainoinen", mikä vähentää odotuksia tulevien kuukausien kiristämisestä.

- GLD: Kulta vakiintui maanantaina noin 1,920 dollariin unssilta, kun sijoittajat arvioivat edelleen Yhdysvaltain keskuspankin rahapolitiikan suuntaa. Metalli nousi 0,6 prosenttia perjantaina sen jälkeen, kun tiedot osoittivat, että Yhdysvaltain inflaatio hidastui ja kuluttajien kulutus hidastui voimakkaasti toukokuussa. Fedin puheenjohtaja Jerome Powell ilmoitti kuitenkin viime viikolla, että korkojen lisäys on todennäköisesti edessä, koska inflaation palaaminen 2 prosentin tavoitteeseen vie aikaa. Markkinat hinnoittelevat 84 prosentin todennäköisyydellä, että keskuspankki nostaa korkoja 25 peruspisteellä heinäkuun kokouksessaan.Sijoittajat odottavat nyt maanantaina'n Yhdysvaltojen valmistusteollisuuden aktiviteettitietoja ohjaamaan talous- ja rahapolitiikan näkymiä sekä perjantaina'n keskeistä kuukausittaista työpaikkaraporttia.

 

PÄIVÄN KAAVIO:

WTI-raakaöljyn futuurit nousivat maanantaina lähes 1 % ennen kuin ne antoivat osan voitoistaan takaisin asettuakseen noin 71 dollariin tynnyriltä, kun kauppiaat pohtivat tarjonnan leikkauksia ja kysynnän hidastumisen mahdollisuutta. Saudi-Arabia on sanonut pitävänsä vapaaehtoisen miljoonan barrelin päivittäisen leikkauksensa voimassa vielä ainakin kuukauden ajan, ja se saattaa tehdä sen uudelleen. Nyt maa tuottaa vain noin 9 miljoonaa tynnyriä öljyä päivässä, mikä on alhaisin määrä useisiin vuosiin. Venäjä ilmoitti myös, että se leikkaa vientinsä öljymäärää 500 000 tynnyrillä päivässä elokuussa ja yrittää leikata valmistamansa öljyn määrää saman verran. Kysynnästä ollaan kuitenkin edelleen huolissaan. Työpaikkojen määrä Yhdysvaltain tehtaissa väheni odotettua enemmän ja nopeimmin lähes kolmeen vuoteen. Lisäksi: "Työllisyys on lisääntynyt nopeimmin kuin koskaan, tuotanto hidastui Kiinassa, ja se laski odotettua enemmän euroalueella ja Saksassa kesäkuussa. Vuoden 2023 toisella neljänneksellä öljyn hinta laski lähes 7 %.

 

 

 

 

Pitkän aikavälin kanavien kaupankäyntistrategia: ().T(D1). Tresistancehe primary resistance on noin (74.69). Ensisijainen tuki on noin (66.38). Siksi seuraava todennäköisin kurssiliike on (konsolidointi) trendi. (*katso kaikki muut yksityiskohdat taulukosta).

Jotkut megacap-osakkeet pyörivät, mikä painoi laajempia markkinoita - Vahvuutta joistakin pankkiosakkeista, jotka ilmoittivat perjantaina stressitestin tulosten jälkeen pääomanpalautussuunnitelmista

GLOBAL CAPITAL MARKETS OVERVIEW, ANALYSIS & FORECASTS:

Tekijä: Dr. Alexander APOSTOLOV (tutkija BAS:n taloudellisessa tutkimuslaitoksessa)

Euroopan osakkeiden maanantain sulkeutuminen jäi tasan, Saksan DAX laski 0,2 % 16 105 pisteeseen ja STOXX 600 460 pisteeseen. Tämä johtui siitä, että sijoittajat tarkastelivat paljon taloustietoja ja odottivat henkeään pidätellen tärkeitä tietoja, kuten Yhdysvaltojen työpaikkaraporttia, jotka julkaistaan tällä viikolla. Viimeisimmät ostopäällikköindeksitiedot osoittivat, että euroalueen teollisuuden alamäki paheni kesäkuussa, ja Saksan tehtaiden toiminta laski eniten kolmeen vuoteen. Myös EKP:n poliittinen päättäjä Joachim Nagel sanoi, että EKP:llä on vielä pitkä matka koronnostoon ja että sen pitäisi myös supistaa tasettaan lähivuosina. Tämä viittaa siihen, että päättäjät jatkavat tiukkaa linjaa, vaikka taantuman riski EU:ssa kasvaa. Yritysrintamalla Italian vakuutusvalvontaviranomainen antoi sijoittaja Delfinille luvan kasvattaa osuuttaan Generalissa yli 10 prosenttiin. Tämä sai Generalin osakekurssin nousemaan korkeimmalle tasolleen vuoteen. FTSE MIB nousi maanantaina 0,8 prosenttia ja sulkeutui 28 450 pisteeseen, mikä lisäsi viime viikon voittoja ja oli korkeimmillaan sitten vuoden 2008. Se menestyi myös paremmin kuin muut eurooppalaiset osakemarkkinat, kun Milanon rahoitussektori nousi voimakkaasti. Sen jälkeen, kun Italian vakuutusvalvontaviranomainen antoi Delfinille luvan ostaa yli 10 prosenttia maan suurimmasta vakuutusyhtiöstä, GE:n osakkeet nousivat 3,4 prosenttia. Delfinin suurimman yksittäisen osakkeenomistajan Mediobancan osakkeet nousivat 1,6 %. Banco BPM:n osakkeet puolestaan nousivat 1,9 % sen jälkeen, kun Moody's muutti näkymänsä vakaasta positiiviseksi. Talouden osalta PMI-tiedot osoittivat, että Italian teollisuus supistui eniten sen jälkeen, kun talous romahti vuoden 2020 alussa epidemian vuoksi. Heinäkuun ensimmäisenä kaupankäyntipäivänä CAC 40 -indeksi meni päinvastaiseen suuntaan ja sulkeutui 7 387:ään, 0,2 % miinuksella. Tämä johtui siitä, että sijoittajat katselivat useita huonoja valmistustietoja useista talouksista, mikä sai heidät huolestumaan maailmantalouden'tulevaisuudesta. Kesäkuussa euroalueen teollisuustoiminta laski odotettua enemmän. Saksan'teollisuuden raportti saattaa olla huolestuttavin. Ranskassa PMI-tutkimus osoitti, että tehdastoiminta laski viidettä kuukautta peräkkäin, mutta ei niin paljon kuin ensin arveltiin. Yrityspuolella Edenred (-3 %), Schneider Electric (-2 %), Hermès (-1,7 %) ja Dassault Systèmes (-1,1 %) menestyivät huonoiten. Worldline (+3,6 %) ja TotalEnergies (+1,8 %) sen sijaan nousivat eniten raakaöljyn hinnan noustua kansainvälisillä markkinoilla.

Baltic Sea Freight Exchange -rahtipörssin pääindeksi, joka mittaa, kuinka paljon tavaroiden kuljettaminen ympäri maailmaa maksaa, laski maanantaina kuudetta päivää peräkkäin noin 2,1 prosenttia kahden viikon alimmalle tasolle 1 068 pisteeseen, mikä johtui kaikentyyppisten alusten heikosta kysynnästä. Capesize-indeksi, joka seuraa aluksia, jotka yleensä kuljettavat 150 000 tonnin lastia, kuten rautamalmia ja hiiltä, laski kuudetta peräkkäistä istuntoa 3,1 prosenttia 1 651 pisteeseen. Panamax-indeksi, joka seuraa aluksia, jotka yleensä kuljettavat noin 60 000-70 000 tonnin hiili- tai viljalastia, laski kymmenettä päivää peräkkäin 1,6 % 1 014 pisteeseen, joka on alhaisin taso sitten 22. helmikuuta. Pienempien alusten supramax-indeksi laski 2 pistettä 747 pisteeseen.

Maanantaina FTSE 100 luopui alkuvaiheen voitoistaan ja päätyi 7 530 pisteeseen jatkaen edellisviikon voittojaan. Tämä johtui siitä, että markkinat yrittivät vielä selvittää, miten talous reagoi Englannin keskuspankin suunniteltuun koronnostoon. AstraZeneca laski eniten, 8 %, koska sijoittajat olivat huolissaan siitä, että sen uusi syöpälääke ei ehkä toimi niin hyvin kuin toivottiin. Toisaalta Anglo Americanin ja Glencoren kaltaiset kaivostoimijat nousivat 4,3 % ja 3,3 %, koska toivottiin, että Kiina vauhdittaisi talouttaan.

Maanantaina Yhdysvaltain osakkeilla käytiin kauppaa lähellä tasaista linjaa, ja Nasdaq oli alhaalla varhaisessa kaupankäynnissä. Tämä johtui siitä, että ISM:n teollisuuden PMI-indeksi ei vastannut odotuksia ja osoitti tehtaan toiminnan suurimman laskun lähes kolmeen vuoteen. Yritysrintamalla Applen osakkeet putosivat lähes prosentin sen jälkeen, kun uutisoitiin, että yhtiö joutui laskemaan Vision Pro -sekatodellisuuskuulokkeidensa tuotantoennusteita. Toisaalta Teslan osakkeet nousivat lähes 6 %, koska yhtiö ylitti odotukset toimitusten ja tuotannon osalta toisella neljänneksellä. Tämä johtui siitä, että yhtiö lisäsi tuotantoa ja antoi alennuksia myynnin lisäämiseksi. Nasdaq Composite nousi 31,7 % vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Voitot artificial intelligence liittyvät varastot ja vedot, että Federal Reserve on jo nostanut korkoja suurimman osan ajasta olivat tärkeimmät ajurit tämän vuoden ensimmäisen puoliskon voitto, joka oli suurin 40 vuoteen. Samaan aikaan S&P 500 nousi 15,9 % ja Dow nousi 3,8 %. Heinäkuun neljännen päivän juhlapäivän vuoksi Wall Street suljetaan tänään ja huomenna aikaisin.

Heinäkuun alussa ruplaan perustuva MOEX Russia -indeksi oli tasainen ja pysytteli 2 790:n tuntumassa. Tämä johtui siitä, että sisäpoliittiset huolet säilyivät ja raakaöljyn hinta laski. Lisäksi rupla on edelleen lähellä yli 15 kuukautta kestänyttä matalaa tasoa. Tämä voi pahentaa inflaatiota ja pakottaa päättäjät nostamaan korkoja vielä enemmän heinäkuussa ja myöhemmin tänä vuonna. Viime viikolla tapahtuneen Wagner-ryhmän kapinan jälkeen ihmiset alkoivat ihmetellä, kuinka paljon valtaa presidentti Vladimir Putinilla todella on. Taloudellisista tiedoista viimeisin PMI-tutkimus osoitti, että Venäjän teollisuus oli hidastunut.

Vuoden 2023 toisen vuosipuoliskon ensimmäisenä kaupankäyntipäivänä Hongkong Hang Seng nousi 390,16 pistettä eli 2,06 % 19 306,59 pisteeseen. Tämä lopetti kahden päivän tappiot ja peilasi Wall Streetin vahvaa istuntoa perjantaina, kun Yhdysvaltain inflaatio laski. Toiveet kasvoivat, että Fed olisi vähemmän aggressiivinen. Samaan aikaan yksityiset tutkimustiedot osoittivat, että Kiinan tehdasteollisuus kasvoi odotettua enemmän kesäkuussa. Tämä poikkesi viime viikon virallisista tiedoista, jotka osoittivat, että ala oli laskenut kolmatta kuukautta peräkkäin. Raporttien mukaan Yhdysvaltain valtiovarainministeri Janet Yellen lähtee tällä viikolla Pekingiin tapaamaan kiinalaisia huippuvirkamiehiä. Tämä on jälleen yksi merkki siitä, että Yhdysvaltojen ja Kiinan väliset jännitteet ovat hellittämässä. Teknologia-, kulutushyödykkeiden ja kiinteistöjen osakkeet menestyivät parhaiten. BYD:n osakkeet nousivat 4,5 prosenttia sen jälkeen, kun yhtiö kertoi kesäkuussa myyneensä 700 244 uuden energian ajoneuvoa, mikä oli kaikkien aikojen suurin määrä vuosineljänneksen aikana. Li Auto (8,5 %), Sands China (4,5 %), Yinhe Ente. (4,0 %), Meituan (3,4 %), Tektronix Industries (2,5 %) ja Xiaomi Corporation (2,4 %) ovat muita suurimpia voittajia.

Shanghai Composite nousi 0,9 % noin 3 230 pisteeseen ja Shenzhen Composite nousi 0,7 % 11 105 pisteeseen. Tämä oli toinen peräkkäinen päivä, jolloin molemmat indeksit nousivat, kun sijoittajat käsittelivät merkkejä siitä, että Kiinan teollisuustoiminta hidastui odotettua enemmän. Caixin Kesäkuussa Kiinan yleinen teollisuuden ostopäälliköiden indeksi oli 50,5, mikä oli alhaisempi kuin 50,9 toukokuussa, mutta korkeampi kuin mitä odotettiin, joka oli 50,2. Perjantaina mannermaan osakkeet seurasivat Wall Street'n vahvaa johtoa. Tämä johtui siitä, että Yhdysvaltain inflaatio tuli toukokuussa odotettua alhaisemmaksi, mikä osoittaa, että Federal Reserve'n aggressiivinen politiikka rahapolitiikan kiristämiseksi toimii odotetusti. Raskas painoarvot, kuten Luxshare Precision (+ 5,4 %), Sungrow Power (+ 5 %), Greatoo Intelligent (+ 9,2 %), Seres Group (+ 7,8 %) ja Chongqing Changan (+ 4,3 %), olivat yritysten joukossa, jotka menestyivät hyvin.

Nikkei 225 nousi 1,5 % ja sulkeutui yli 33 600 pisteeseen, ja Topix nousi 1,1 % ja sulkeutui 2 318 pisteeseen. Topix saavutti 33 vuoden huippulukeman, kun teknologiaosakkeet jatkoivat nousuaan. Perjantaina japanilaiset osakkeet seurasivat Wall Street'n esimerkkiä ja nousivat. Tämä johtui siitä, että Yhdysvaltain inflaatio oli toukokuussa odotettua alhaisempi, mikä osoittaa, että Federal Reserve'n aggressiivinen kiristyspolitiikka toimii suunnitellusti. Sijoittajat kiinnittivät huomiota myös tietoihin, jotka osoittivat, että Japanin liike-elämän tunnelma oli parantunut toisella vuosineljänneksellä, mutta teollisuuden toiminta oli laskenut kesäkuussa. Advantest nousi 4 %, Tokyo Electron 3,7 %, Socionext 7,1 %, Lasertec 4 % ja Renesas Electronics 2,2 %. Myös muut indeksin suuret osakkeet, kuten Mitsubishi Corporation (2,1 %), Sony Group (2,9 %) ja Daikin Industries (5,8 %), nousivat.

Uuden-Seelannin osakkeet olivat vuoden toisen puoliskon ensimmäisessä istunnossa 11,916.87:ssä. Aiemmin päivällä ne olivat laskeneet, mutta voitot liike-elämän palveluissa, teollisuudessa ja terveydenhuollossa korvasivat tappiot energiamineraaleissa, rahoitusalalla ja liikenteessä. Perjantaina markkinat yrittivät seurata Wall Street'n positiivista suuntausta sen jälkeen, kun Fed'n suosima inflaatiomittari, Yhdysvaltain henkilökohtaisten kulutusmenojen indeksi, nousi toukokuussa vain 3,8 prosenttia, pienin nousu yli kahteen vuoteen. Oli myös merkkejä siitä, että Yhdysvaltojen ja Kiinan väliset suhteet paranevat, kuten uutinen, että valtiovarainministeri Janet Yellen menisi torstaina Kiinaan tapaamaan joitakin hallituksen virkamiehiä. Samaan aikaan Caixinin teollisuuden PMI-tiedot osoittivat, että Kiinan tehtaan toiminta hidastui odotettua vähemmän viime kuussa, mikä herätti toiveita siitä, että Peking saattaa pian ottaa käyttöön lisää tukitoimia talouden auttamiseksi. Rakennusluvat Uudessa-Seelassand laski toukokuussa 2,2 %, mikä oli toinen peräkkäinen laskukuukausi, jolloin vuosiluku laski 18 % paikallisten tietojen mukaan.

Australian S&P/ASX 200 nousi maanantaina 0,1 % noin 7 210:een, laajentaen edellisen istunnon voittoja, ja kaivos- ja energiaosakkeiden voitot johtivat kehitystä. Australian osakkeet seurasivat myös Wall Streetin'n voittoja perjantaina, kun Yhdysvaltain inflaatio tuli odotettua heikommaksi toukokuussa, mikä viittaa siihen, että Federal Reserve'n aggressiivinen kiristämispolitiikka oli saanut odotetut tulokset. Samaan aikaan sijoittajat arvioivat useita kotimaisia talousraportteja, mukaan lukien kuukausittaiset inflaatioindikaattorit ja asuntolainatiedot. Kaivos- ja energiasektorin suurimmat voittajat olivat BHP Billiton (0,4 %), Rio Tinto (0,7 %), Fortescue Metals (0,3 %), Pilbara Mining (3,4 %), Allkem (2,4 %), New York Crest Mining Company (2,2 %), Woodside Energy Company (0,4 %) ja Whitehaven Coal Company (1,9 %). Myös muut indeksin raskassarjalaiset nousivat, kuten ANZ Banking Group (0,3 %), Westpac Banking Corp. (0,3 %) ja Brambles Corporation (0,6 %).

Brasilia raportoi 10,6 miljardin dollarin kauppataseen ylijäämästä kesäkuussa 2023, mikä laajeni jyrkästi edellisvuoden vastaavan ajanjakson 8,8 miljardista dollarista ja pysyi lähellä toukokuun ennätyksellistä 11,1 miljardin dollarin ylijäämää. Vienti laski 8,1 prosenttia kesäkuusta 2022 30,1 miljardiin dollariin, kun energian alhaisemmat hinnat painoivat kaivannaisteollisuuden myynnin 19 prosentin laskuun 6 miljardiin dollariin. Myös muuntuvat teollisuudenalat supistuivat 10 % 15,7 miljardiin dollariin. Toisaalta vahva sato tuki maatalouden myynnin 5,3 prosentin nousua 8,1 miljardiin dollariin. Samaan aikaan tuonti laski 18,2 % 19,5 miljardiin dollariin.Ostot vähenivät muuntuvalta teollisuudelta (-14,1 % 17,8 miljardiin dollariin), kaivannaisteollisuudelta (-48 % 1,2 miljardiin dollariin) ja maataloustuotteista (-45 % 0,3 miljardiin dollariin).

 

TALOUDEN VIIMEISIMMÄT TIEDOT:

Viimeisimpiä talousuutisia tarkasteltaessa kriittisimmät tiedot ovat:

- USA: Toukokuussa 2023 Yhdysvaltojen rakennusmenot kasvoivat 0,9 % kuukausitasolla kausitasoitettuun vuotuiseen kasvuvauhtiin 1 925,6 miljardiin dollariin, kun huhtikuussa oli tehty 0,4 %:n tarkistus alaspäin ja hieman yli markkinaennusteen, joka oli 0,6 %. Rakennusmenojen kasvu oli suurin neljään kuukauteen. Asuntosektori (2,2 %) oli yksityisten menojen kasvun pääasiallinen veturi, kun omakotitalohankkeiden menot kasvoivat 1,7 prosenttia ja monikerrostalohankkeiden menot laskivat 0,1 prosenttia. Muu kuin asuntosektori supistui 0,3 prosenttia, erityisesti uskonnollinen sektori (-6,7 prosenttia), terveydenhuolto (-2,1 prosenttia) ja liike-elämä (-1,8 prosenttia). Samaan aikaan julkiset menot kasvoivat 0,1 prosenttia, mitä hillitsi muun kuin asuntosektorin heikko kasvu (0,1 %). Rakennusmenot kasvoivat toukokuussa 2,4 % vuositasolla.

- USA: Kesäkuussa 2023 Yhdysvaltain ISM-teollisuuden PMI laski 46:een toukokuun 46,9:stä, mikä oli vähemmän kuin ennuste, joka oli 47. Tiedot viittasivat siihen, että teollisuus on supistunut nopeammin toukokuusta 2020 lähtien, ja liikkeenjohdon tuotanto laskee heikkouden jatkuessa ja optimismi vuoden 2023 jälkipuoliskoa kohtaan hiipuu. ISM:n puheenjohtaja Timothy Fiore sanoi: "Kysyntä on edelleen heikkoa, tuotanto hidastuu työn puutteen vuoksi ja toimittajat ovat kykeneviä. On merkkejä siitä, että lähitulevaisuudessa tehdään lisää irtisanomisia. " Kesäkuussa uudet tilaukset (45,6 vs. 42,6), tuotanto (46,7 vs. 51,1), työllisyys (48,1 vs. 51,4), varastot (44 vs. 45,8) ja tilauskannat (387 vs. 37,5) laskivat kaikki 45,7:ään, mikä viittaa siihen, että valmistuksen läpimenoaika parani jälleen. Toisaalta asiakasvarastoindeksi laski "liian alhaiselle" alueelle (46,2 vs. 51,4), mikä on myönteistä tulevan tuotannon kannalta.

- US: S&P Global U.S. Manufacturing Purchasing Managers Index vahvistettiin kuuden kuukauden alimmalle tasolle 46,3 kesäkuussa 2023, mikä osoittaa, että teollisuussektorin terveys on heikentynyt toista kuukautta peräkkäin inflaatiopaineiden ja nousevien korkojen vetämänä kysynnän vuoksi Vetonaula tukahduttaminen, tuotanto laski jälleen uusien tilausten laskiessa voimakkaasti. Vaikka työpaikkojen ruuhkautuminen on vähentynyt jyrkästi, valmistajat etsivät edelleen vapaaehtoisten työntekijöiden tilalle ja täyttävät pitkäaikaisia avoimia työpaikkoja, mikä merkitsee työllisyyden kasvun jatkumista. Uusien tilausten puute johti siihen, että yritykset kamppailivat edelleen osakekurssien laskusta, ja tuotantopanosten ostot vähenivät selvästi. Hintapuolella kustannusrasitus laski nopeimmin yli kolmeen vuoteen. Samaan aikaan tuotantomaksut muuttuivat kuussa vain vähän heikkojen kysyntäolosuhteiden vuoksi, kun yritykset pyrkivät houkuttelemaan uutta myyntiä. Lopuksi, yritysten odotukset ovat alhaisimmat tähän mennessä tänä vuonna.

- UK: Kesäkuun 2023 S&P Global/CIPS UK Manufacturing PMI tarkistettiin ylöspäin 46,5:een, mikä ylittää alkuperäisen arvion 46,2, mutta on edelleen alle toukokuun 47,1:n. Viimeisin PMI oli heikoin kuuteen kuukauteen, mikä viittaa viimeisen 11 peräkkäisen kuukauden supistumiseen. Vaikka tuotanto supistui neljättä peräkkäistä kuukautta, supistumisvauhti oli hitaampi. Muualla uudet tilaukset laskivat eniten sitten tammikuun, ja työllisyys laski yhdeksättä kuukautta peräkkäin, mikä on suurin pudotus sitten maaliskuun. Hinnoittelun osalta tuotantopanoskustannukset laskivat eniten sitten helmikuun 2016, mikä johtui tuotantopanosten heikommasta kysynnästä, alhaisemmista polttoainekustannuksista, alhaisemmista raaka-aineiden hinnoista ja toimitusketjujen paranemisesta. Samaan aikaan keskimääräiset tuotantohinnat laskivat ensimmäistä kertaa sitten huhtikuun 2016. Lisäksi yritysten luottamus laski kuuden kuukauden alimmilleen.

- EU: Kesäkuussa 2023 HCOB Euroalueen teollisuuden PMI-indeksi tarkistettiin alaspäin 43,4:ään alkuperäisestä 43,6:n arviosta, mikä viittaa alan pahimpaan heikkenemiseen sitten toukokuun 2020. Tuotanto supistui jyrkimmin sitten lokakuun, ja uusien tilausten kokonaismäärä laski voimakkaimmin kahdeksaan kuukauteen. Lisäksi tehtaiden henkilöstömäärä laski ensimmäistä kertaa sitten tammikuun 2021, ja tuotantopanosten ostot vähenivät jyrkästi, mikä on yksi nopeimmista laskusuuntauksista 26 vuoden aikana, jolloin tietoja on kerätty. Hintarintamalla tuotantopanoskustannukset laskivat eniten sitten heinäkuun 2009, kun taas tuotantokustannukset laskivat nopeimmin kolmeen vuoteen. Yritysten luottamus laski seitsemän kuukauden alimmalle tasolle.

- IT: Italian HBOC:n teollisuuden PMI laski 43,8:aan kesäkuussa 2023 edellisen kuukauden 45,9:stä, mikä alitti 45,3:n markkinaennusteen. Kyseessä oli pahin toimintaedellytysten heikkeneminen sitten huhtikuun 2020, mikä johtui uusien tilausten ja tuotannon jyrkästä laskusta, jolloin tuotanto supistui eniten kolmeen vuoteen ja myynti laski kahdeksan kuukauden alimmilleen. Tämän jälkeen ostotoiminta supistui alimmalle tasolleen sitten vuoden 2020. Positiivista on, että yritykset jatkoivat työpaikkojen lisäämistä, vaikkakin hitaasti. Hintarintamalla tuotantopanoskustannukset laskivat eniten sitten vuoden 2009, kun taas tuotantomaksut jatkoivat laskuaan. Lopuksi yritykset säilyttivät myönteiset näkymät, mutta optimismi laski alimmalle tasolleen kuuteen kuukauteen.

- GE: Saksan HCOB-teollisuuden PMI-indeksi tarkistettiin alaspäin 40,6:een kesäkuussa 2023, kun alkuperäinen arvio oli 41,0, mikä viittaa siihen, että alan terveys on heikentynyt nopeimmin COVID-19-pandemian alkamisen jälkeen. Tuotannon supistuminen oli nopeinta kahdeksaan kuukauteen, ja uudet tilaukset laskivat nopeimmin sitten lokakuun, mikä johtui osittain asiakkaiden epäröinnistä ja varastojen purkamisesta. Lisäksi työpaikkojen määrä oli alhaisin sitten maaliskuun 2021. Hintarintamalla tuotantopanoskustannukset laskivat eniten sitten heinäkuun 2009, ja tuotantohinnat laskivat ensimmäistä kertaa sitten syyskuun 2020, mikä heijastaa kasvavia kilpailupaineita. Lopuksi, odotukset tulevan vuoden tuotantonäkymistä olivat alimmillaan sitten marraskuun, kun jatkuva inflaatio, kiristyvät rahoitusolot, asiakkaiden epävarmuus ja geopoliittiset jännitteet huolestuttavat.

- FR: S&P Global French Manufacturing PMI tarkistettiin hieman ylöspäin 46:een kesäkuussa 2023, alkuperäisestä arviosta 45,5 ja toukokuun 45,7:stä. Silti se merkitsi viidettä peräkkäistä kuukautta Ranskan tehdastoiminnan supistumista, mikä johtui suurelta osin uusien tilausten jyrkästä laskusta keskeisten asiakasmarkkinoiden, kuten rakentamisen, heikkouden vuoksi. Kesäkuun tutkimustiedot korostivat myös uusien ulkomaisten tilausten huomattavaa laskua. Valmistajat reagoivat tähän vähentämällä tuotantoa, tuotantopanosten ostoja ja työllisyyttä. Hintarintamalla tuotantopanoskustannukset laskivat jo toisena peräkkäisenä kuukautena. Samaan aikaan alhaisemmat kustannukset siirrettiin asiakkaille, mikä johti tuotantomaksujen alentamiseen ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen. Tulevaisuutta ajatellen yritysten tunnelmat kääntyivät negatiivisiksi ensimmäistä kertaa sitten maaliskuun, ja odotukset tuotannosta olivat seitsemän kuukauden alimmillaan.

- FR: Ranskan julkisen talouden alijäämä kasvoi tammikuun ja toukokuun 2023 välisenä aikana edellisvuoden vastaavan ajanjakson 82,3 miljardista eurosta 107,2 miljardiin euroon. Valtion tulot laskivat 5 prosenttia 128,8 miljardiin euroon, kun taas menot kasvoivat 9,1 prosenttia 216,5 miljardiin euroon. Lisäksi valtiovarainministeriön erityistili, johon kirjataan kohdennettujen tulojen ja menojen, kuten paikallishallinnon tulojen, tulo- ja lähtösaldo, laski 19,5 miljardia euroa edellisvuoden vastaavan ajanjakson 19,4 miljardista eurosta.

- SW: Swedbankin teollisuuden ostopäällikköindeksi nousi 44,8:aan kesäkuussa 2023 edellisen kuukauden 40,7:stä, mutta jäi kuitenkin selvästi indeksin historiallisen 54,5:n keskiarvon alapuolelle. PMI:n nousua vauhdittivat imprtilausten (toukokuussa 41,4:stä 33,2:een), toimitusaikojen (41,9:stä 32,2:een) ja tuotannon (45,2:sta 43:een) osalta. Samaan aikaan myös varastot (48,6 vs. 45,1) vaikuttivat negatiivisesti. Myös seuraavan kuuden kuukauden tuotantosuunnitelmat nousivat 49,8:aan (vs. 48,1), vaikka ne jäivätkin kasvuvyöhykkeen ulkopuolelle jo toisena peräkkäisenä kuukautena. Raaka-aineiden ja tuotantopanosten toimittajahintaindeksi nousi 40,8:aan (vs. 37,4), mikä osoittaa, että hintapaineet toimittajatasolla jatkoivat lieventymistään.

- AU: Kesäkuussa 2023 Australian keskuspankin raaka-aineiden hintaindeksi laski 21,5 % edellisvuodesta, mikä oli sama kuin toukokuun tarkistettu luku. Indeksi pysyi suurimmassa laskussaan sitten helmikuun 2016, kun koksihiilen, lämpöhiilen, rautamalmin ja nesteytetyn maakaasun hinnat laskivat. Australian dollarin määräisenä indeksi laski 18,1 prosenttia. SDR:n termein ilmaistuna hyödykkeiden hinnat nousivat kuukausitasolla 0,2 prosenttia toukokuun 6,0 prosentin laskun jälkeen, kun ei-maaseudun alaindeksi nousi, kun taas maaseudun ja perusmetallien alaindeksit laskivat.

- AU: Toukokuussa 2023 kausitasoitettuna Australian yksityisasuntojen hyväksynnät kasvoivat 0,9 prosenttia kuukausitasolla 8 115 yksikköön, mikä katkaisi kahden peräkkäisen kuukauden negatiiviset tiedot. Tämä on toinen yksityisasuntolupien kasvu tänä vuonna, ja kasvu on ollut suurta Victoriassa (7,3 %) ja NSW:ssä (-3,4 %), Queenslandissa (-1,8 %), Etelä-Australiassa (-7,2 %) ja Länsi-Australiassa (-4,5 %).

- AU: Australian omistusasuntojen uusien asuntolainojen arvo nousi toukokuussa 2023 kuukausitasolla 4 % 16,37 miljardiin Australian dollariin, mikä käänsi huhtikuun 3,8 % laskun. Asuntorakentaminen nousi 4,1 prosenttia, uusien asuntojen ostot nousivat 4,7 prosenttia ja olemassa olevien asuntojen ostot nousivat 4,2 prosenttia. Maantieteellisesti Uusi Etelä-Wales (9,9 %), Victoria (5,1 %), Länsi-Australia (4,4 %), Queensland (1,9 %), Tasmania (9,6 %) ja Etelä-Australia Uudet lainasitoumukset nousivat osavaltioissa (0,8 %), Pohjoisterritoriossa (7,2 %) ja Australian pääkaupunkialueella (0,3 %).

- AU: Työpaikkailmoitukset Australiassa laskivat 2,5 % kesäkuussa 2023 kuukaudesta, kun taas kuukauden takainen tasainen luku tarkistettiin alaspäin kolmen kuukauden laskun jälkeen. Vuositasolla työpaikkailmoitukset laskivat 10 %, mutta olivat silti 47,5 % yli pandemiaa edeltäneen tason. "Työmarkkinoiden kiristyminen vie aikaa hellittääkseen,"sanoi ANZ:n ekonomisti Madeline Dunk. "Muutoksen suunta on kuitenkin selvä, ja odotamme, että työpaikkailmoitusten sopeutuminen jatkuu hallitusti."

- AU: Alustavat tiedot osoittivat, että Australiassa toukokuussa 2023 hyväksyttyjen asuntojen kokonaismäärä nousi toukokuussa 2023 20,6 % kuukaudessa 20,6 % kausitasoitettuun 15 032 yksikköön toukokuussa 2023, mikä toipui jyrkästi huhtikuun alaspäin tarkistetusta 6,8 %:n laskusta. Yksityisen sektorin asuntotuotanto kasvoi toukokuussa 0,9 % 8 115:een, kun taas yksityisen sektorin asuntotuotanto ilman asuntoja nousi 59,4 % 6 722:een. Maantieteellisesti asuntojen kokonaismäärä kasvoi NSW:ssä (52,9 %), Tasmaniassa (41,1 %) ja Victoriassa (15,0 %), kun taas Queenslandissa (0,9 %) kasvu oli . Sitä vastoin asuntojen kokonaismäärä laski Etelä-Australiassa (-4,8 %) ja Länsi-Australiassa (-11,1 %). Rakennuslupien määrä laski 9,8 prosenttia toukokuuhun mennessä huhtikuun 18,7 prosentin laskun jälkeen.

- RU: S&P Global Russian Manufacturing Purchasing Managers' Index laski 52.6:een kesäkuussa 2023 toukokuun 53.5:n kolmen kuukauden korkeimmasta tasosta toukokuussa tuotannon ja uusien tilausten hidastumisen seurauksena. Uusien tilausten lisääntymisen ja uusien asiakkaiden saamien voittojen myötä viimeisimmät tiedot merkitsivät 14. peräkkäistä kuukautta tehtaan toiminnan kasvua ja 11. peräkkäistä kuukautta tuotannon kasvua. Kotimaisen ja ulkomaisen kysynnän jatkuva paraneminen tuki uusien tilausten kasvua. Myös palkkasumma nousi heikoimmalle tasolle sitten marraskuun, kun se oli toukokuussa ollut 22 ja puolen vuoden korkeimmillaan, ja työpaikkojen määrä väheni edelleen. Myös ostojen määrä oli suurin kasvu sitten helmikuun 2008. Hintarintamalla tuotantopanosten inflaatio kiihtyi toiseksi nopeimmin sitten huhtikuun 2022, kun tavarantoimittajien lisääntyneet viivästykset nostivat hintoja. Samaan aikaan myyntihinnat nousivat nopeimmin yli vuoteen. Lopuksi, yritysten luottamus pysyy positiivisena asiakkaiden lisääntyneen kysynnän ja uusille vientimarkkinoille laajentumisen toivossa.

- TW: S&P Global Taiwan Manufacturing Purchasing Managers' Index nousi 44,8:aan kesäkuussa 2023 toukokuun 44,3:sta, mutta viittasi liiketoimintaedellytysten jatkuvaan heikkenemiseen ja merkitsi 11. peräkkäistä kuukautta, jolloin alan terveys heikkeni'n. Tuotanto laski jyrkästi, kun uusien yritysten sisäänvirtaus väheni edelleen. Yritykset vastasivat heikentyneeseen kysyntään vähentämällä ostotoimintaa ja varastoja, ja työllisyys laski nopeammin koko toimialalla.Samaan aikaan tuotantopanosten heikentynyt kysyntä ja parantunut tarjonta painoivat hankintakustannuksia edelleen alaspäin. Uusien tilausten vähäisemmän sisäänvirtauksen ansiosta yhtiö pystyi myös sulkemaan kesäkuussa kaikki keskeneräiset liiketoimet. Tulevaisuutta ajatellen taiwanilaiset valmistajat olivat jälleen pessimistisiä tuotantonäkymiensä suhteen 12 kuukauden jaksolla kesäkuussa heikon maailmantalouden ja myynnin jatkuvan laskun vuoksi.

- JP: Kesäkuussa 2023 ANZ Japanin teollisuuden ostopäällikköindeksi oli 49,8 ilman ennakkoarvioita, ja se oli 50,6 toukokuussa, korkein arvo seitsemään kuukauteen. Se oli viides tehtaiden toiminnan supistuminen tähän mennessä tänä vuonna, kun sekä tuotanto että uudet tilaukset supistuivat, ja uudet vientitilaukset laskivat nopeimmin sitten helmikuun. Vastauksena heikkoihin toimintaedellytyksiin ostotoiminta laski yhdettätoista kuukautta peräkkäin, mikä on heikointa tänä vuonna mitattua lukua. Työpaikkojen määrän kasvu on ollut toiseksi nopeinta tänä vuonna. Samaan aikaan toimittajien suorituskyky on parantunut, kun toimittajien toimitusajat ovat lyhentyneet eniten sitten maaliskuun 2016. Hinnoittelun osalta tuotantopanosten inflaatio hidastui hitaimmaksi sitten helmikuun 2021, kun taas tuotantokustannusinflaatio hidastui heikoimmaksi 21 kuukauteen. Lisäksi yritysten tunnelma vahvistui vahvimmaksi sitten lokakuun 2021 talouden elpyessä.

- BR: Brasilian 10-vuotisen valtionlainan tuotto laski heinäkuussa noin 10,67 prosenttiin, alimmalle tasolle sitten joulukuun 2021, odotusten syvemmästä rahapolitiikan keventämisestä. Viimeisin Focus-tutkimus osoitti, että yksityiset ekonomistit Brasiliassa tarkistivat alaspäin ennusteitaan Selic-korosta ja paransivat inflaationäkymiä vuoteen 2026 asti hallituksen'n päätöksen jälkeen säilyttää maan'n inflaatiotavoite 3 %. Odotukset ovat, että Selic-korkoa leikataan keskuspankki'n seuraavassa kokouksessa elokuun alussa vuoden 2023 loppuun asti 12 prosenttiin (verrattuna aiempaan arvioon 12,25 %) ja että keventämissykli jatkuu ensi vuoden ensimmäisen puoliskon loppuun asti, jolloin prosenttiosuus on noin 9 %.Brasilia'n vuotuinen inflaatio hidastui edelleen kesäkuun alussa lähes kolmen vuoden alimmalle tasolle 3,4 %:iin, mikä on hieman yli markkina-arvioiden, jotka ovat 3,36 %,

 

KATSEE ENNEN:

Tänään sijoittajien tulisi tarkkailla seuraavia tärkeitä tietoja:

- EUR: Saksan kauppatase ja Espanjan työttömyyden muutos.

- GBP: 30 vuoden joukkovelkakirjojen huutokauppa.

- NZD: NZIER: NZIER Business Confidence, and GDT Price Index.

- USD: Bank Holiday.

- JPY: Rahapohjan y/y ja 10-v joukkovelkakirjojen huutokauppa.

- AUD: Kassakurssi ja RBA:n korkotiedote.

- CAD: Manufacturing PMI.

 

KEY EQUITY &; BOND MARKET DRIVERS:

Keskeiset tekijät osake- ja joukkovelkakirjamarkkinoilla ovat tällä hetkellä:

- USA: Yhdysvaltain 10-vuotisen valtion joukkovelkakirjalainan tuotto pienensi alkuvaiheen voittoja noin 3,8 prosenttiin vuoden jälkimmäisen puoliskon ensimmäisenä kaupankäyntipäivänä huolten vallitessa talouden terveydentilasta sen jälkeen, kun ISM:n teollisuuden PMI-indeksi osoitti tehdastoiminnan supistuneen eniten lähes kolmeen vuoteen. Tällä viikolla julkaistaan myös työllisyysraportti, JOLTS, ja ISM:n palvelujen PMI. Samaan aikaan keskiviikkona pidetyn liittovaltion avomarkkinakomitean viimeisimmän kokouksen pöytäkirjaa seurataan tarkkaan, jotta saadaan lisää vihjeitä Fedin seuraavasta liikkeestä, kun puheenjohtaja Jerome Powell korosti viime viikolla, että korot nousevat edelleen tänä vuonna. Kauppiaat hinnoittelevat nyt lähes 87 prosentin todennäköisyyttä, että Fed nostaa Fedin ohjauskorkoa 25 peruspisteellä ensi kuussa, ja mahdollisuus toiseen 25 prosenttiyksikön korotukseen syyskuussa laskee 18 prosenttiin 21 prosentista ennen ISM-julkaisua. Aiemmin maanantaina 2 ja 10 vuoden tuottojen välinen ero oli -109,5 peruspistettä, joka on suurin sitten vuoden 1981. Markkinat ovat suljettuina varhain maanantaina ja tiistaina itsenäisyyspäivän vuoksi.

- IT: Italian 10-vuotisen BTP:n tuotto nousi jälleen yli 4 prosentin, kun sijoittajat punnitsivat koronnostoja sekä merkkejä Euroopan talouden heikkenemisestä ja inflaation hidastumisesta. Viimeisin PMI-tutkimus osoitti, että Italian teollisuudessa tapahtui pahin supistuminen yli kolmeen vuoteen, ja tuotantopanoskustannukset laskivat eniten sitten vuoden 2009. Viime viikon CPI-tiedot osoittivat, että Italian inflaatio on laskenut.lationopeus hidastui kesäkuussa odotettua enemmän alimmalle tasolle sitten huhtikuun 2022. Sijoittajat odottavat silti EKP:n jatkavan korkojen nostamista korkean inflaation torjumiseksi, ja keskeisen talletuskoron odotetaan olevan korkeimmillaan 4 prosenttia vuoden loppuun mennessä.

- UK: Yhdistyneen kuningaskunnan 10-vuotisen killan tuotto nousi yli 4,4 prosentin, korkeimmalle tasolleen sitten kesäkuun 19. päivän, kun huoli inflaation pysyvyydestä ja mahdollisuudesta, että Englannin keskuspankki asettaisi korkeammat korot, kasvaa. Englannin pankin päättäväinen kiristyspolitiikka on myös herättänyt huolta mahdollisesta taantumasta Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Pääjohtaja Andrew Bailey toisti kesäkuun lopulla haukkamaisen asenteensa ja vetosi viimeaikaisen koronnoston syiksi sitkeään talouteen ja odottamattoman sitkeään inflaatioon. Tämän seurauksena sijoittajat odottavat nyt, että ohjauskorko nousee vähintään 6,25 prosenttiin vuoden loppuun mennessä 5 prosentista 5 prosenttiin viime kuussa tehdyn puolen prosenttiyksikön yllättävän koronnoston jälkeen.

- JP: Japanin keskuspankin Tankan-indeksi, joka mittaa suurten valmistajien tunnelmia, nousi +5:een vuoden 2023 toisella neljänneksellä, ja nousi edellisen kolmen kuukauden kahden vuoden alimmasta +1:stä. Tämä ylitti markkinoiden odotukset +3, mikä viittaa siihen, että yritykset ovat toipumassa korkeampien raaka-ainekustannusten ja toimitushäiriöiden vaikutuksesta. Suhdanteiden paraneminen oli selvintä tekstiili-, teräs-, värimetalli-, elintarvike- ja juoma-, yleisten koneiden, laivanrakennus- ja raskaiden koneiden sekä autoteollisuuden aloilla. Lisäksi kielteinen tunnelma tekstiili-, sahatavara- ja puutuote-, massa- ja paperiteollisuuden sekä öljy- ja kivihiilituotteiden kaltaisilla aloilla heikkeni. Tulevaisuutta ajatellen suuret valmistajat odottavat liiketoimintaedellytysten paranevan seuraavien kolmen kuukauden aikana, ja indeksi nousee +9:ään +3:sta. Lisäksi suuret yritykset aikovat lisätä investointejaan 11,4 prosenttia tänä tilikautena, mikä ylittää 10,1 prosentin kasvuennusteen.

- NZ: Uuden-Seelannin 10-vuotisen valtion joukkovelkakirjalainan tuotto laski maanantaina noin 4,6157:ään sen jälkeen, kun se oli edellisellä istunnolla ollut lähes neljän kuukauden korkeimmillaan 4,6504 prosentissa, kun huoli siitä, että liittovaltion keskuspankki ei pystyisi tekemään niin sen jälkeen, kun henkilökohtaisten kulutusmenojen inflaatio hidastui kesäkuussa, kasvoi. Se saattaa pehmentää aggressiivista koronnostopolitiikkaansa myöhemmin tässä kuussa. Uuden-Seelannin yritysten tunnelma parani viime kuussa korkeimmalle tasolleen 30 kuukauteen, ja tuoreiden tietojen mukaan sen oman toiminnan näkymät muuttuivat positiivisiksi ensimmäistä kertaa 14 kuukauteen. Myös kuluttajien mieliala nousi 17 kuukauden korkeimmalle tasolle, mitä on saattanut tukea Uuden-Seelannin keskuspankin viime kuussa antama signaali, jonka mukaan se saattaa keskeyttää kiristämisen nostettuaan korkoja yhteensä 525 peruspistettä lokakuusta 2021 lähtien. Samaan aikaan herätettiin toiveita siitä, että kotimaan talous elpyisi kuluvalla vuosineljänneksellä edellisen jakson lievän taantuman jälkeen, kun ponnistelut toiminnan jälleenrakentamiseksi maan pohjoisosassa, joka kärsi tulvista ja ankarista sääolosuhteista aiemmin tänä vuonna, kiihtyivät.

- US: Yhdysvaltain osakefutuurit muuttuivat maanantaina vain vähän, kun sijoittajat etsivät uusia katalyyttejä vuoden jälkipuoliskolle. Kolmeen tärkeimpään osakeindeksiin sidotut futuurisopimukset ovat kaikki lähellä katetta. Perjantaina Nasdaq Composite saavutti parhaan ensimmäisen vuosipuoliskon tuloksensa sitten vuoden 1983 ja nousi 31,7 %. S & amp;P 500 nousi myös 15,9 % ja saavutti vuoden 2019 parhaan ensimmäisen vuosipuoliskon, kun taas Dow nousi 3,8 %. Nämä voitot tulivat teknologiaosakkeiden vahvan rallin taustalla tekoälyyn ja siihen liittyviin yrityksiin kohdistuvan innostuksen keskellä. Merkit siitä, että Yhdysvaltojen talous oli kestävä jatkuvan inflaation ja korkeampien korkojen edessä, auttoivat myös lisäämään tunnelmia. Sijoittajat katsovat nyt eteenpäin maanantaina'n kesäkuun ISM Manufacturing PMI ja S&P Global Manufacturing PMI. Kauppiaat tarkkailevat myös Teslaa sen jälkeen, kun sähköautovalmistaja ilmoitti odotettua suuremmat toimitus- ja tuotantoluvut.

 

JOHTAVAT MARKKINASEKTORIT:

Vahvat sektorit: Kulutushyödykkeet, kulutustavarat, yleishyödylliset tuotteet, kiinteistöt.

Heikot sektorit: Terveydenhuolto, tietotekniikka,

 

TOP CURRENCY & COMMODITIES MARKKINOIDEN AJURIT: 

Valuutta- ja raaka-ainemarkkinoiden tärkeimmät tekijät ovat tällä hetkellä:

- GBP: Sterling oli tasaisesti 1,27 dollarin tuntumassa, lähellä 14 kuukauden huippua, joka saavutettiin 16. kesäkuuta 1,2848 dollarissa, kun sijoittajat pohtivat mahdollisuuttataan korkeampien lainakustannusten vaaraa ja pelkäävät samalla, että Englannin keskuspankin aggressiivinen kiristämispolitiikka voi laukaista taantuman. Pääjohtaja Andrew Bailey korosti, että korkojen viimeaikainen nousu on osoitus talouden terveydestä ja inflaation pysyvyydestä. Sijoittajat odottavat nyt, että ohjauskorko nousee vähintään 6,25 prosenttiin vuoden loppuun mennessä kesäkuussa tehdyn yllättävän 50 peruspisteen koronnoston jälkeen.

- CNY: Juanin ja dollarin ulkomaanvaihtokurssi on vakiintunut noin 7,25:een sen jälkeen, kun se oli viime viikolla laskenut lähes kahdeksan kuukauden alimmilleen, ja Kiinan keskuspankki sanoi, että se aikoo edelleen pitää juanin pohjimmiltaan vakaana ja varoa valuuttakurssin suurten vaihteluiden riskiä. Analyytikot ehdottivat, että keskuspankki voi ottaa käyttöön poliittisia toimenpiteitä valuutan jyrkän heikkenemisen hillitsemiseksi, mukaan lukien valuuttatermiinimyynnin varantosuhteen nollaaminen tai pankkien valuuttatalletusten varantosuhteen mukauttaminen. Viime kuussa juaniin kohdistui paineita, kun Kiinan keskuspankki alensi keskeistä lyhyen aikavälin korkoaan ensimmäistä kertaa 10 kuukauteen sen jälkeen, kun joukko pettymyksiä tuottavia taloustietoja osoitti, että pandemian jälkeinen elpyminen on hidastumassa. Samaan aikaan yksityinen kyselytutkimus osoitti, että Kiinan teollisuustoiminta hidastui odotettua vähemmän kesäkuussa, mikä on ristiriidassa hallituksen tietojen kanssa, jotka osoittivat alan supistuneen kolmatta kuukautta peräkkäin.

- OIL: Brent-raakaöljyn futuurit nousivat lähes 1 prosenttia ennen kuin ne pienensivät voittojaan noin 75 dollariin tynnyriltä maanantaina, kun kauppiaat punnitsivat tarjonnan leikkauksia ja kysynnän hidastumisen näkymiä. Saudi-Arabia on ilmoittanut jatkavansa vapaaehtoista miljoonan barrelin päivittäistä leikkaustaan elokuulle ja saattaa jatkaa sitä edelleen. Maa tuottaa nyt noin 9 miljoonaa tynnyriä päivässä, mikä on alhaisin taso useisiin vuosiin. Myös Venäjä ilmoitti leikkaavansa öljynvientiä 500 000 tynnyrillä päivässä elokuussa ja pyrkivänsä leikkaamaan tuotantoaan saman verran. Kysyntähuolet ovat kuitenkin edelleen olemassa. Yhdysvaltain tehdastoiminta laski odotettua enemmän ja voimakkaimmin lähes kolmeen vuoteen, minkä lisäksi tuotanto hidastui Kiinassa ja supistui euroalueella ja Saksassa kesäkuussa alun perin odotettua enemmän. Brent-raakaöljy laski lähes 6 % vuoden 2023 toisella neljänneksellä,

- AUD: Australian dollari nousi yli 0,665 dollarin ja palautui edelleen lähes kuukauden alhaisilta tasoilta, kun sijoittajat valmistautuivat Australian keskuspankin (Reserve Bank of Australia'n) poliittiseen päätökseen, jossa markkinat ovat edelleen jakautuneet sen suhteen, korottaako se jälleen korkoja vai pidättäytyykö se. Australian valuutta sai tukea myös tiedoista, jotka viittaavat rakennuslupien voimakkaaseen elpymiseen, asuntorahoituksen paranemiseen ja asuntojen hintojen jatkuvaan nousuun, mikä viittaa siihen, että rahoitusolot voivat kiristyä edelleen. Viime kuussa RBA yllätti markkinat 25 peruspisteen koronnostolla, joka nosti korkoja nyt yhteensä 400 peruspistettä ja nosti lainakustannukset 11 vuoden korkeimmalle tasolle 4,1 prosenttiin.Samaan aikaan keskuspankki totesi viimeisimmässä kokouksen pöytäkirjassaan, että päätös koronnostosta kesäkuussa oli "hyvin tasapainoinen", mikä vähentää odotuksia tulevien kuukausien kiristämisestä.

- GLD: Kulta vakiintui maanantaina noin 1,920 dollariin unssilta, kun sijoittajat arvioivat edelleen Yhdysvaltain keskuspankin rahapolitiikan suuntaa. Metalli nousi 0,6 prosenttia perjantaina sen jälkeen, kun tiedot osoittivat, että Yhdysvaltain inflaatio hidastui ja kuluttajien kulutus hidastui voimakkaasti toukokuussa. Fedin puheenjohtaja Jerome Powell ilmoitti kuitenkin viime viikolla, että korkojen lisäys on todennäköisesti edessä, koska inflaation palaaminen 2 prosentin tavoitteeseen vie aikaa. Markkinat hinnoittelevat 84 prosentin todennäköisyydellä, että keskuspankki nostaa korkoja 25 peruspisteellä heinäkuun kokouksessaan.Sijoittajat odottavat nyt maanantaina'n Yhdysvaltojen valmistusteollisuuden aktiviteettitietoja ohjaamaan talous- ja rahapolitiikan näkymiä sekä perjantaina'n keskeistä kuukausittaista työpaikkaraporttia.

 

PÄIVÄN KAAVIO:

WTI-raakaöljyn futuurit nousivat maanantaina lähes 1 % ennen kuin ne antoivat osan voitoistaan takaisin asettuakseen noin 71 dollariin tynnyriltä, kun kauppiaat pohtivat tarjonnan leikkauksia ja kysynnän hidastumisen mahdollisuutta. Saudi-Arabia on sanonut pitävänsä vapaaehtoisen miljoonan barrelin päivittäisen leikkauksensa voimassa vielä ainakin kuukauden ajan, ja se saattaa tehdä sen uudelleen. Nyt maa tuottaa vain noin 9 miljoonaa tynnyriä öljyä päivässä, mikä on alhaisin määrä useisiin vuosiin. Venäjä ilmoitti myös, että se leikkaa vientinsä öljymäärää 500 000 tynnyrillä päivässä elokuussa ja yrittää leikata valmistamansa öljyn määrää saman verran. Kysynnästä ollaan kuitenkin edelleen huolissaan. Työpaikkojen määrä Yhdysvaltain tehtaissa väheni odotettua enemmän ja nopeimmin lähes kolmeen vuoteen. Lisäksi: "Työllisyys on lisääntynyt nopeimmin kuin koskaan, tuotanto hidastui Kiinassa, ja se laski odotettua enemmän euroalueella ja Saksassa kesäkuussa. Vuoden 2023 toisella neljänneksellä öljyn hinta laski lähes 7 %.

 

 

 

 

Pitkän aikavälin kanavien kaupankäyntistrategia: ().T(D1). Tresistancehe primary resistance on noin (74.69). Ensisijainen tuki on noin (66.38). Siksi seuraava todennäköisin kurssiliike on (konsolidointi) trendi. (*katso kaikki muut yksityiskohdat taulukosta).

Start trading in four simple steps

1. Register

Open your live trading account

2. Verify

Upload your documents to verify your account

3. Fund

Deposit funds directly into your account

4. Trade

Start trading and choose from 130+ instruments

Demo account

The Blue Suisse Trading Account with virtual funds in a risk-free environment

Demo account

Live account

The Blue Suisse Trading Account in our transparent live model environment

Open an Account
Risk Warning; CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 58.58% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money.
x
Spotify Logo Apple Podcasts Logo Anchor Podcasts Logo