GLOBALE KAPITALMARKEDER OVERSIGT, ANALYSE OG FREMSKRIVNINGER:

Author: Dr. Alexander APOSTOLOV (researcher at Economic Research Institute at BAS)

Mandagens lukning for europæiske aktier var under niveau, med DAX i Tyskland ned 0,2% til 16.105 og STOXX 600 ned til 460. Det skyldtes, at investorerne kiggede på en masse økonomiske data og ventede med tilbageholdt åndedræt på vigtige dataudgivelser i denne uge, som den amerikanske jobrapport. De seneste data fra indkøbschefernes indeks viste, at nedgangen i produktionen i eurozonen blev værre i juni, hvor den tyske fabriksaktivitet faldt mest i tre år. Desuden sagde Joachim Nagel fra ECB, at ECB stadig har lang vej igen, når det gælder renteforhøjelser, og at den også bør reducere sin balance i de kommende år. Det tyder på, at politikerne fortsat vil være hårde, selv om risikoen for en recession i EU vokser. På den forretningsmæssige front gav Italiens forsikringsmyndigheder investoren Delfin tilladelse til at øge sin andel i Generali til mere end 10 procent. Det fik aktiekursen i Generali til at stige til det højeste niveau i et år. FTSE MIB steg med 0,8 % og lukkede på 28.450 mandag, hvormed den lagde til sidste uges gevinster og nåede sit højeste punkt siden 2008. Den klarede sig også bedre end andre europæiske aktiebenchmarks, da Milanos finansielle sektor steg kraftigt. Efter at Italiens forsikringsmyndighed gav Delfin tilladelse til at købe mere end 10% af landets største forsikringsselskab, steg GE-aktierne med 3,4%. Aktierne i Mediobanca, som er Delfin's største enkeltaktionær, steg med 1,6%. Aktierne i Banco BPM steg derimod med 1,9 %, efter at Moody's ændrede sine udsigter fra stabile til positive. Med hensyn til økonomien viste PMI-data, at den italienske produktion faldt mest, siden økonomien brød sammen i begyndelsen af 2020 på grund af en epidemi. På den første handelsdag i juli gik CAC 40-indekset i den modsatte retning og lukkede på 7.387, et fald på 0,2%. Det skyldtes, at investorerne så på en masse dårlige produktionsdata fra flere økonomier, hvilket gjorde dem bekymrede for den globale økonomis fremtid. I juni faldt fremstillingsaktiviteten i eurozonen mere end forventet. Tysklands produktionsrapport er måske den mest bekymrende. I Frankrig viste en PMI-undersøgelse, at fabriksaktiviteten faldt for femte måned i træk, men ikke så meget, som man først troede. På virksomhedssiden var det Edenred (-3%), Schneider Electric (-2%), Hermès (-1,7%) og Dassault Systèmes (-1,1%), der klarede sig dårligst. Worldline (+3,6%) og TotalEnergies (+1,8%) havde på den anden side de største gevinster, da råoliepriserne steg på de internationale markeder.

Hovedindekset for Baltic Sea Freight Exchange, som måler, hvor meget det koster at sende varer rundt i verden, faldt for sjette dag i træk mandag og faldt omkring 2,1% til et to-ugers lavpunkt på 1.068 point på grund af svag efterspørgsel efter alle typer skibe. Capesize-indekset, som sporer skibe, der normalt transporterer 150.000 tons gods som jernmalm og kul, faldt for sjette dag i træk og faldt 3,1% til 1.651 point. Panamax-indekset, som sporer skibe, der normalt transporterer kul eller korn på omkring 60.000 til 70.000 tons, faldt for tiende dag i træk og faldt 1,6% til 1.014, det laveste niveau siden 22. februar. Supramax-indekset for mindre skibe faldt med 2 point til 747 point.

Mandag opgav FTSE 100 sine tidlige gevinster og sluttede dagen på 7.530, hvilket forlængede gevinsterne fra ugen før. Det skyldtes, at markederne stadig forsøgte at finde ud af, hvordan økonomien ville reagere på Bank of Englands planlagte renteforhøjelse. AstraZeneca faldt mest, med 8%, fordi investorerne var bekymrede for, at selskabets nye kræftmedicin måske ikke ville virke så godt som håbet. På den anden side steg mineselskaber som Anglo American og Glencore med henholdsvis 4,3 % og 3,3 % på grund af håbet om, at Kina ville sætte gang i økonomien.

Mandag handlede de amerikanske aktier tæt på den flade linje, og Nasdaq var nede i den tidlige handel. Det skyldtes, at ISM's PMI for fremstillingsindustrien ikke levede op til forventningerne og viste det største fald i fabriksaktiviteten i næsten tre år. På erhvervsfronten faldt Apple-aktierne med næsten 1%, efter at det blev rapporteret, at virksomheden var nødt til at sænke sine produktionsprognoser for sit Vision Pro mixed reality-headset. På den anden side steg Tesla-aktierne med næsten 6%, fordi virksomheden overgik forventningerne til leverancer og produktion i andet kvartal. Det skyldtes, at virksomheden øgede produktionen og gav rabatter for at øge salget. Nasdaq Composite steg med 31,7% i årets første halvdel. Gevinster i artiefterretningsrelaterede aktier og væddemål om, at Federal Reserve allerede har hævet renten det meste af tiden, var de vigtigste drivkræfter bag dette års første halvårs gevinst, som var den største i 40 år. På samme tid steg S&P 500 med 15,9% og Dow med 3,8%. På grund af helligdagen den 4. juli vil Wall Street lukke tidligt i dag og i morgen.

I begyndelsen af juli var MOEX Russia-indekset, som er baseret på rublen, fladt og holdt sig omkring 2.790. Det skyldtes, at der stadig var indenrigspolitiske bekymringer, og at råoliepriserne faldt. Rublen er også stadig tæt på et lavpunkt, der har eksisteret i mere end 15 måneder. Det kan forværre inflationen og tvinge de politiske beslutningstagere til at hæve renten endnu mere i juli og senere på året. Efter Wagner-gruppens mytteri i sidste uge begyndte folk at spekulere på, hvor meget magt præsident Vladimir Putin egentlig har. Med hensyn til økonomiske data viste den seneste PMI-undersøgelse, at fremstillingsindustrien i Rusland var bremset op.

På den første handelsdag i anden halvdel af 2023 steg Hongkong Hang Seng med 390,16 point eller 2,06% til 19.306,59. Dette sluttede to dage med tab og afspejlede en stærk session på Wall Street fredag, hvor den amerikanske inflation faldt. Håbet voksede om, at Fed ville være mindre aggressiv. I mellemtiden viste private undersøgelsesdata, at Kinas fremstillingssektor voksede mere end forventet i juni. Dette var forskelligt fra de officielle data fra sidste uge, som viste, at sektoren var faldet for tredje måned i træk. Rapporter siger, at USA's finansminister Janet Yellen vil tage til Beijing i denne uge for at mødes med kinesiske topembedsmænd. Det er endnu et tegn på, at spændingerne mellem USA og Kina er ved at lette. Aktier inden for teknologi, forbrugsvarer og fast ejendom klarede sig bedst. BYD's aktier steg med 4,5 procent, efter at virksomheden i juni sagde, at den havde solgt 700.244 nye energikøretøjer, hvilket var det højeste antal nogensinde i et kvartal. Li Auto (8,5%), Sands China (4,5%), Yinhe Ente. (4,0%), Meituan (3,4%), Tektronix Industries (2,5%) og Xiaomi Corporation (2,4%) er nogle af de andre store vindere.

Shanghai Composite steg med 0,9 % til omkring 3.230, og Shenzhen Composite steg med 0,7 % til 11.105. Det var anden dag i træk, at begge disse indeks steg, da investorerne så tegn på, at Kinas produktionsaktivitet faldt mere end forventet. Caixin I juni lå Kinas generelle indkøbsindeks for fremstillingsindustrien på 50,5, hvilket var et fald fra 50,9 i maj, men højere end det forventede, som var 50,2. Fredag fulgte aktierne på fastlandet Wall Street's stærke føring. Det skyldtes, at den amerikanske inflation var lavere end forventet i maj, hvilket viser, at den amerikanske centralbanks aggressive politik med at stramme pengepolitikken virker som forventet. Sværvægtere som Luxshare Precision (op 5,4%), Sungrow Power (op 5%), Greatoo Intelligent (op 9,2%), Seres Group (op 7,8%) og Chongqing Changan (op 4,3%) var blandt de virksomheder, der klarede sig godt.

Nikei 225 steg med 1,5 % og lukkede på over 33.600, og Topix steg med 1,1 % og lukkede på 2.318. Topix nåede sit højeste niveau i 33 år, da teknologiaktierne fortsatte med at stige. Fredag fulgte de japanske aktier Wall Street's eksempel og steg. Det skyldtes, at den amerikanske inflation i maj var lavere end forventet, hvilket viser, at Federal Reserves aggressive opstramningspolitik virker som planlagt. Investorerne kiggede også på data, der viste, at erhvervsklimaet i Japan var blevet bedre i andet kvartal, men at produktionsaktiviteten var faldet i juni. Advantest steg med 4 %, Tokyo Electron steg med 3,7 %, Socionext steg med 7,1 %, Lasertec steg med 4 %, og Renesas Electronics steg med 2,2 %. Andre store aktier i indekset, som Mitsubishi Corporation (2,1%), Sony Group (2,9%) og Daikin Industries (5,8%), steg også.

I den første session i anden halvdel af året lå de newzealandske aktier fladt på 11.916,87. Tidligere på dagen var de faldet, men gevinster inden for forretningsservice, industri og sundhedspleje opvejede tab inden for energi, mineraler, finans og transport. Fredag forsøgte markederne at følge Wall Streets positive tendens, efter at Fed's foretrukne inflationsmåler, det amerikanske indeks for personlige forbrugsudgifter, kun steg med 3,8% i maj, den mindste stigning i mere end to år. Der var også tegn på, at forholdet mellem USA og Kina blev bedre, f.eks. nyheden om, at finansminister Janet Yellen ville tage til Kina på torsdag for at mødes med nogle regeringsembedsmænd. I mellemtiden viste Caixins PMI-data for fremstillingsindustrien, at fabriksaktiviteten i Kina faldt mindre end forventet i sidste måned, hvilket giver håb om, at Beijing snart kan iværksætte flere støtteforanstaltninger for at hjælpe økonomien. Byggetilladelser i New Zealand faldt med 2,2% i maj, den anden måned i træk med fald, hvilket bringer det årlige tal ned på 18%, ifølge lokale data.

S&P/ASX 200 i Australien steg 0,1% til omkring 7.210 mandag og udvidede gevinsterne fra den foregående session, hvor gevinster i mine- og energiaktier førte an. De australske aktier fulgte også Wall Street's gevinster fredag, da den amerikanske inflation var svagere end forventet i maj, hvilket tyder på, at Federal Reserve's aggressive stramningspolitik havde de forventede resultater. I mellemtiden vil investorerne vurdere en række indenlandske økonomiske rapporter, herunder månedlige inflationsindikatorer og data om boliglån. De største vindere i mine- og energisektoren var BHP Billiton (0,4 %), Rio Tinto (0,7 %), Fortescue Metals (0,3 %), Pilbara Mining (3,4 %), Allkem (2,4 %), New York Crest Mining Company (2,2 %), Woodside Energy Company (0,4 %) og Whitehaven Coal Company (1,9 %). Andre sværvægtere i indekset steg også, herunder ANZ Banking Group (0,3 %), Westpac Banking Corp. (0,3 %) og Brambles Corporation (0,6 %).

Brasilien rapporterede et handelsoverskud på 10,6 milliarder dollars i juni 2023, hvilket er en kraftig stigning fra 8,8 milliarder dollars i den tilsvarende periode året før og tæt på det rekordhøje overskud på 11,1 milliarder dollars fra maj. Eksporten faldt med 8,1 % fra juni 2022 til 30,1 milliarder dollars, da lavere energipriser pressede salget fra udvindingsindustrien til at falde med 19 % til 6 milliarder dollars. Også transformationsindustrierne faldt med 10 % til 15,7 milliarder dollars. På den anden side understøttede en stærk høst et spring på 5,3% i landbrugssalget til 8,1 milliarder dollars. I mellemtiden faldt importen med 18,2% til 19,5 milliarder dollars. Indkøbene faldt fra omdannelsesindustrier (-14,1% til 17,8 milliarder dollars), udvindingsindustrier (-48% til 1,2 milliarder dollars) og landbrugsvarer (-45% til 0,3 milliarder dollars).

 

Gennemgang af de seneste økonomiske data:

Gennemgang af de seneste økonomiske nyheder, de mest kritiske data er:

- USA: I maj 2023 steg de amerikanske byggeudgifter med 0,9 % fra måned til måned til en sæsonkorrigeret årlig vækstrate på 1.925,6 mia. dollars, efter en nedjustering på 0,4 % i april og lidt højere end markedsprognosen på 0,6 %. Det var den største stigning i byggeudgifterne i fire måneder. Boligsektoren (2,2 %) var den primære drivkraft bag stigningen i de private udgifter, hvor udgifterne til enfamilieprojekter steg med 1,7 %, mens udgifterne til flerfamilieprojekter faldt med 0,1 %. Ikke-boligsektoren faldt med 0,3 %, især den religiøse sektor (-6,7 %), sundhedssektoren (-2,1 %) og erhvervslivet (-1,8 %). I mellemtiden steg de offentlige udgifter med 0,1%, holdt tilbage af svag vækst i den private sektor (0,1%). Byggeudgifterne steg med 2,4 % på årsbasis i maj.

- USA: I juni 2023 faldt det amerikanske ISM PMI for fremstillingsindustrien til 46 fra 46,9 i maj, hvilket var lavere end prognosen på 47. Dataene tyder på, at fremstillingsindustrien er faldet hurtigere siden maj 2020, og at produktionen inden for virksomhedsledelse er faldet, da svagheden fortsætter, og optimismen for anden halvdel af 2023 er aftagende. ISM's formand Timothy Fiore sagde: "Efterspørgslen er fortsat svag, produktionen aftager på grund af mangel på arbejde, og leverandørerne er dygtige. I juni faldt nye ordrer (45,6 mod 42,6), produktion (46,7 mod 51,1), beskæftigelse (48,1 mod 51,4), lagerbeholdning (44 mod 45,8) og efterslæb (387 mod 37,5) alle til 45,7, hvilket tyder på, at produktionens gennemløbstider igen er blevet forbedret. På den anden side faldt indekset for kundelagre til "for lavt" territorium (46,2 vs. 51,4), hvilket er positivt for fremtidig produktion.

- USA: S&P Global U.S. Manufacturing Purchasing Managers Index blev bekræftet på det laveste niveau i seks måneder på 46,3 i juni 2023, hvilket indikerer, at fremstillingssektorens sundhedstilstand er faldet for anden måned i træk, da efterspørgslen er drevet af inflationspres og stigende renter. Mens efterslæbet af job er faldet kraftigt, er producenterne stadig på udkig efter at erstatte frivillige arbejdere og udfylde langsigtede ledige stillinger, hvilket indebærer yderligere vækst i beskæftigelsen. Manglen på nye ordrer fik virksomhederne til fortsat at kæmpe for at nedbringe aktiekurserne, og indkøbene af input blev markant reduceret. På prissiden faldt omkostningsbyrden i det hurtigste tempo i mere end tre år. I mellemtiden blev produktionsomkostningerne kun ændret lidt i måneden på grund af svage efterspørgselsforhold, da virksomhederne forsøgte at tiltrække nyt salg. Endelig er virksomhedernes forventninger de laveste hidtil i år.

- EU: I juni 2023 blev HCOB Eurozone Manufacturing PMI revideret ned til 43,4 fra et oprindeligt skøn på 43,6, hvilket peger på den værste forværring af sektorens sundhedstilstand siden maj 2020. Produktionen oplevede den kraftigste nedgang siden oktober, og det samlede antal nye ordrer faldt med den største hastighed i otte måneder. Derudover faldt antallet af ansatte på fabrikkerne for første gang siden januar 2021, og indkøb af input faldt kraftigt, hvilket er et af de hurtigste fald i de 26 år, der er indsamlet data. På prisfronten faldt inputomkostningerne mest siden juli 2009, mens produktionsomkostningerne faldt i det hurtigste tempo i tre år. Endelig faldt erhvervstilliden til det laveste niveau i syv måneder.

- IT: HBOC's italienske PMI for fremstillingsindustrien faldt til 43,8 i juni 2023 fra 45,9 måneden før, hvilket var under markedets prognose på 45,3. Det var den værste forværring af driftsforholdene siden april 2020, drevet af et kraftigt fald i nye ordrer og produktion, hvor produktionen faldt mest i tre år, og salget faldt til det laveste niveau i otte måneder. Købsaktiviteten faldt derefter til det laveste niveau siden 2020. En positiv ting er, at virksomhederne fortsatte med at øge beskæftigelsen, om end i et langsomt tempo. På prisfronten oplevede inputomkostningerne det største fald siden 2009, mens produktionsomkostningerne fortsatte med at falde. Endelig fastholdt virksomhederne deres positive udsigter, men optimismen faldt til det laveste niveau i seks måneder.

- GE: Tysklands PMI for HCOB-produktion blev revideret ned til 40,6 i juni 2023, ned fra et oprindeligt skøn på 41,0, hvilket tyder på, at sektorens sundhedstilstand er forværret i det hurtigste tempo siden starten af COVID-19-pandemien. Nedgangen i produktionen var den hurtigste i otte måneder, og nye ordrer faldt i det hurtigste tempo siden oktober, delvist på grund af kundernes tøven og lageropbygning. Derudover var jobskabelsen den laveste siden marts 2021. På prisfronten faldt inputomkostningerne mest siden juli 2009, og outputpriserne faldt for første gang siden september 2020, hvilket afspejler et stigende konkurrencepres. Endelig ramte forventningerne til produktionen i det kommende år det laveste niveau siden november på grund af bekymringer om vedvarende inflation, strammere finansielle forhold, usikkerhed hos kunderne og geopolitiske spændinger.

- FR: S&P Global French Manufacturing PMI blev revideret en smule op til 46 i juni 2023, op fra et indledende skøn på 45,5 og maj's 45,7. Alligevel markerede det den femte måned i træk med nedgang i den franske fabriksaktivitet, hovedsageligt på grund af et kraftigt fald i nye ordrer midt i svaghed på vigtige kundemarkeder som byggeri. Undersøgelsesdata for juni viste også et andet bemærkelsesværdigt fald i nye oversøiske ordrer. Producenterne reagerede ved at sænke produktionen, indkøbet af input og beskæftigelsen. På prisfronten faldt inputomkostningerne for anden måned i træk. Samtidig blev de lavere omkostninger sendt videre til kunderne, hvilket resulterede i, at produktionsomkostningerne blev nedsat for første gang i tre år. Forventningerne til fremtiden blev negative for første gang siden marts, og forventningerne til produktionen nåede det laveste niveau i syv måneder.

- FR: Fra januar til maj 2023 steg den franske stats budgetunderskud fra 82,3 milliarder euro i samme periode året før til 107,2 milliarder euro. Statens indtægter faldt med 5 % til 128,8 milliarder euro, mens udgifterne steg med 9,1 % til 216,5 milliarder euro. Derudover faldt finansministeriets særlige konto, som registrerer ind- og udgående balance af målrettede indtægter og udgifter, såsom lokale myndigheders indtægter, med 19,5 milliarder euro fra 19,4 milliarder euro i samme periode sidste år.

- SW: Swedbank Manufacturing Purchasing Managers' Index steg til 44,8 i juni 2023 fra 40,7 måneden før, men forblev et godt stykke under indeksets historiske gennemsnit på 54,5. Stigningen i PMI var drevet af enDet skyldtes en nedgang i ordrer (41,4 til 33,2 i maj), leveringstider (41,9 til 32,2) og produktion (45,2 til 43). I mellemtiden havde lagerbeholdningerne (48,6 vs. 45,1) også en negativ indvirkning. Produktionsplanerne for de næste seks måneder steg også til 49,8 (vs. 48,1), selvom de forblev uden for vækstzonen for anden måned i træk. Leverandørprisindekset for råmaterialer og input steg til 40,8 (mod 37,4), hvilket indikerer, at prispresset på leverandørniveau fortsatte med at lette.

- AU: I juni 2023 faldt Reserve Bank of Australia's råvareprisindeks med 21,5% år-til-år, det samme som det reviderede tal i maj. Indekset forblev på sporet af det største fald siden februar 2016, da priserne faldt på kokskul, termisk kul, jernmalm og flydende naturgas. I australske dollars faldt indekset med 18,1%. I SDR-termer steg råvarepriserne med 0,2 procent på månedsbasis efter at være faldet med 6,0 procent i maj, hvor underindekset for ikke-lande steg, mens underindekserne for lande og basismetaller faldt.

- AU: I maj 2023 steg de australske godkendelser af private boliger med 0,9 % fra måned til måned til 8.115 enheder på et sæsonkorrigeret grundlag, hvilket bryder to måneder i træk med negative data. Dette er den anden stigning i tilladelser til private boliger i år, med store stigninger i Victoria (7,3%) og NSW (-3,4%), Queensland (-1,8%), South Australia (-7,2%) og Western Australia (-4,5%).

- AU: Værdien af nye boliglån til australske ejerboliger steg med 4 % fra måned til måned til 16,37 mia. australske dollars i maj 2023 og vendte dermed et fald på 3,8 % i april. Boligbyggeriet steg med 4,1 procent, køb af nye boliger steg med 4,7 procent, og køb af eksisterende boliger steg med 4,2 procent. Geografisk set steg New South Wales (9,9%), Victoria (5,1%), Western Australia (4,4%), Queensland (1,9%), Tasmanien (9,6%) og South Australia Nye låneforpligtelser steg i staterne (0,8%), Northern Territory (7,2%) og Australian Capital Territory (0,3%).

- AU: Jobannoncer i Australien faldt 2,5% måned-til-måned i juni 2023, mens det flade tal en måned tidligere blev revideret nedad efter tre måneders fald. På årsbasis faldt jobannoncerne med 10%, men lå stadig 47,5% over niveauet før pandemien. "Stramningen på arbejdsmarkedet vil tage tid at lette," sagde ANZ-økonom Madeline Dunk. "Men retningen for ændringen er klar, og vi forventer en fortsat velordnet justering i jobannoncer."

- AU: Foreløbige data viser, at det samlede antal godkendte boliger i Australien i maj 2023 steg med 20,6 % fra måned til måned til et sæsonkorrigeret tal på 15.032 enheder i maj 2023, hvilket er et kraftigt opsving fra et nedjusteret fald på 6,8 % i april. Boliger i den private sektor steg med 0,9% til 8.115 i maj, mens boliger i den private sektor eksklusive boliger steg med 59,4% til 6.722. Geografisk set steg det samlede antal boliggodkendelser i NSW (52,9%), Tasmanien (41,1%) og Victoria (15,0%), mens Queensland (0,9%) oplevede en stigning. Omvendt faldt det samlede antal boliggodkendelser i South Australia (-4,8 %) og Western Australia (-11,1 %). Bygningsgodkendelser faldt 9,8% i året til maj efter en nedadgående revision på 18,7% i april.

- RU: S&P Global Russian Manufacturing Purchasing Managers' Index faldt til 52,6 i juni 2023 fra et tremåneders højdepunkt på 53,5 i maj, efter en opbremsning i produktion og nye ordrer. Med flere nye ordreindgange og nye kunder markerede de seneste data den 14. måned i træk med øget fabriksaktivitet og den 11. måned i træk med vækst i produktionen. Fortsat forbedring i den indenlandske og udenlandske efterspørgsel understøttede væksten i nye ordrer. Lønningerne steg også til det svageste niveau siden november fra det højeste niveau i 22 et halvt år i maj, og efterslæbet af jobs fortsatte med at falde. Indkøbsniveauet var også den største stigning siden februar 2008. På prisfronten steg inflationen i inputomkostninger med den næsthøjeste hastighed siden april 2022, da intensiverede leverandørforsinkelser pressede priserne op. I mellemtiden steg salgspriserne i det hurtigste tempo i mere end et år. Endelig er erhvervstilliden fortsat positiv i håb om øget kundeefterspørgsel og ekspansion til nye eksportmarkeder.

- TW: S&P Global Taiwan Manufacturing Purchasing Managers' Index steg til 44,8 i juni 2023 fra 44,3 i maj, men pegede på en fortsat forværring af forretningsbetingelserne og markerede den 11. måned i træk med tilbagegang i industriens sundhedstilstand. Produktionen faldt kraftigt, da tilgangen af nye virksomheder faldt yderligere. Virksomhederne reagerede på den svagere efterspørgsel ved at skære ned på indkøbsaktiviteten og lagrene, mens beskæftigelsen faldt hurtigere i hele branchen.Samtidig lagde en svagere efterspørgsel efter input og et forbedret udbud yderligere pres på indkøbsomkostningerne. Den lavere tilstrømning af nye ordrer gjorde det også muligt for virksomheden at lukke udestående forretninger i juni. Fremadrettet var de taiwanske producenter igen pessimistiske med hensyn til deres produktionsudsigter for 12-månedersperioden i juni på grund af svage globale økonomiske forhold og fortsatte salgsnedgange.

- JP: I juni 2023 var ANZ Japan Manufacturing Purchasing Managers Index 49,8, uden foreløbige estimater, og det var 50,6 i maj, den højeste værdi i syv måneder. Det var den femte nedgang i fabriksaktiviteten hidtil i år, da både produktion og nye ordrer faldt, og de nye eksportordrer faldt i det hurtigste tempo siden februar. Som reaktion på de svage driftsbetingelser faldt købsaktiviteten for 11. måned i træk, hvilket er det svageste, der er registreret i år. Jobvæksten har været den næsthurtigste hidtil i år. Samtidig er leverandørernes præstationer forbedret, da leveringstiderne er faldet mest siden marts 2016. På prissiden faldt inflationen i inputomkostninger til det laveste niveau siden februar 2021, mens inflationen i outputomkostninger faldt til det laveste niveau i 21 måneder. Endelig blev erhvervsklimaet styrket til det stærkeste siden oktober 2021, da økonomien kom sig.

- BR: Renten på Brasiliens 10-årige statsobligation faldt til omkring 10,67 procent i juli, det laveste niveau siden december 2021, midt i forventningerne om dybere monetære lempelser. Den seneste Focus-undersøgelse viste, at private økonomer i Brasilien nedjusterede deres prognoser for Selic-renten og forbedrede udsigterne for inflationen frem til 2026 efter regeringens beslutning om at fastholde landets inflationsmål på 3%. Forventningerne er, at Selic-renten vil blive sænket på centralbankens næste møde i begyndelsen af august indtil slutningen af 2023 til 12% (mod et tidligere skøn på 12,25%), og at lempelsescyklussen vil fortsætte indtil slutningen af første halvdel af næste år, med en procentdel på omkring 9%.

Brasiliens årlige inflation fortsatte med at aftage til et næsten treårigt lavpunkt på 3,4% i begyndelsen af juni, lidt over markedets skøn på 3,36%.

 

Hvis vi kigger fremad:

I dag bør investorer holde øje med følgende vigtige data:

- EUR: Tysk handelsbalance og spansk ændring i arbejdsløsheden.

- GBP: Auktion over 30-årige obligationer.

- NZD: NZIER Business Confidence, og GDT Price Index.

- USD: Bank Holiday.

- JPY: Monetary Base y/y, and 10-y Bond Auction.

- AUD: Cash Rate og RBA Rate Statement.

- CAD: PMI for fremstillingsindustrien.

 

DRIVKRAFTER PÅ AKTIE- OG OBLIGATIONSMARKEDET:

De vigtigste faktorer på aktie- og obligationsmarkedet er i øjeblikket:

- USA: Den amerikanske 10-årige statsrente faldt tidligt til omkring 3,8% på den første handelsdag i andet halvår på grund af bekymring for økonomiens sundhed, efter at ISM's PMI for fremstillingsindustrien viste, at fabriksaktiviteten faldt mest i næsten tre år. I denne uge kommer også beskæftigelsesrapporten, JOLTS, og ISM services PMI. I mellemtiden vil referatet fra det seneste møde i Federal Open Market Committee på onsdag blive fulgt nøje for at få yderligere fingerpeg om Fed's næste skridt, idet formand Jerome Powell i sidste uge understregede, at renten fortsat vil stige i år. De handlende vurderer nu, at der er næsten 87 % chance for, at Fed vil hæve renten med 25 basispoint i næste måned, og chancen for endnu en stigning på 25 procentpoint i september er faldet til 18 % fra 21 % før ISM-udgivelsen. Tidligere mandag nåede forskellen mellem 2-årige og 10-årige renter -109,5 basispoint, hvilket er det største siden 1981. Markederne vil være lukket tidligt mandag og tirsdag på grund af uafhængighedsdagen.

- IT: Italiens 10-årige BTP-rente steg igen til over 4%, da investorerne afvejede udsigten til renteforhøjelser sammen med tegn på en forværret europæisk økonomi og afkøling af inflationen. Den seneste PMI-undersøgelse viste, at den italienske produktion oplevede den værste nedgang i mere end tre år, og at inputomkostningerne faldt mest siden 2009. Sidste uges CPI-data viste, at Italiens inflaInflationsraten faldt mere end forventet i juni til det laveste niveau siden april 2022. Alligevel forventer investorerne, at ECB vil blive ved med at hæve renten for at bekæmpe den høje inflation, og den vigtigste indlånsrente forventes at toppe på 4 procent ved årets udgang.

- UK: Den 10-årige britiske guldrente steg til over 4,4%, det højeste niveau siden 19. juni, på grund af stigende bekymring for vedvarende inflation og muligheden for, at Bank of England fastsætter højere renter. Bank of Englands beslutsomme opstramningspolitik har også skabt bekymring for en potentiel recession i Storbritannien. Guvernør Andrew Bailey gentog sin høgeagtige holdning i slutningen af juni med henvisning til en robust økonomi og en uventet vedvarende inflation som begrundelse for den seneste renteforhøjelse. Som følge heraf forventer investorerne nu, at styringsrenten vil stige til mindst 6,25 % inden årets udgang fra 5 % efter en overraskende stigning på et halvt procentpoint i sidste måned.

- JP: Bank of Japan's Tankan-indeks, som måler stemningen blandt store producenter, steg til +5 i andet kvartal af 2023, efter et toårigt lavpunkt på +1 i de foregående tre måneder. Dette slog markedets forventninger på +3, hvilket tyder på, at virksomhederne er ved at komme sig over virkningen af højere råvareomkostninger og forsyningsforstyrrelser. Forbedringen i stemningen var mest udtalt i sektorer som tekstiler, stål, ikke-jernholdige metaller, føde- og drikkevarer, generelle maskiner, skibsbygning og tunge maskiner samt biler. Derudover blev stemningen mindre negativ i sektorer som tekstiler, tømmer og træprodukter, papirmasse og papir samt olie- og kulprodukter. Fremadrettet forventer de store producenter, at forretningsbetingelserne forbedres i løbet af de næste tre måneder, hvor indekset stiger til +9 fra +3. Derudover planlægger de store virksomheder at øge kapitaludgifterne med 11,4% i dette finansår, hvilket slår vækstprognosen på 10,1%.

- NZ: New Zealand's 10-årige statsobligationsrente faldt til omkring 4,6157 mandag, efter at have ramt et næsten fire måneders højdepunkt på 4,6504% i den foregående session, da bekymringerne voksede for, at Federal Reserve ikke ville være i stand til at gøre det, efter at inflationen i det personlige forbrugsudgifter faldt i juni. Den vil muligvis bløde op på sin aggressive renteforhøjelsespolitik senere på måneden. Erhvervsklimaet i New Zealand blev forbedret til det højeste niveau i 30 måneder i sidste måned, hvor udsigterne for deres egen aktivitet blev positive for første gang i 14 måneder, ifølge de seneste data. Forbrugertilliden ramte også det højeste niveau i 17 måneder, hvilket kan være blevet understøttet af et signal fra Reserve Bank of New Zealand i sidste måned om, at den måske vil holde en pause med at stramme efter at have hævet renten med i alt 525 basispoint siden oktober 2021. I mellemtiden var der håb om, at den indenlandske økonomi ville komme sig i det nuværende kvartal efter en mild recession i den foregående periode, da bestræbelserne på at genopbygge aktiviteterne i den nordlige del af landet, der blev ramt af oversvømmelser og hårdt vejr tidligere på året, accelererede.

- USA: De amerikanske aktiefutures ændrede sig kun lidt mandag, da investorerne ledte efter nye katalysatorer for årets anden halvdel. Futureskontrakter knyttet til de tre store aktieindekser er alle tæt på breakeven. Fredag opnåede Nasdaq Composite sit bedste resultat i første halvår siden 1983 med en stigning på 31,7 %. S&P 500 steg også med 15,9% og fik dermed sit bedste første halvår i 2019, mens Dow steg med 3,8%. Disse gevinster kom på baggrund af et stærkt rally i tech-aktier midt i entusiasmen for kunstig intelligens og relaterede virksomheder. Tegn på, at den amerikanske økonomi var modstandsdygtig over for vedvarende inflation og højere renter, var også med til at øge stemningen. Investorerne ser nu frem til mandagens ISM Manufacturing PMI for juni og S&P Global Manufacturing PMI. Forhandlere vil også holde øje med Tesla, efter at elbilproducenten rapporterede højere leverings- og produktionstal end forventet.

 

FØRENDE MARKEDSSEKTORER:

Stærke sektorer: Diskretionære forbrugsgoder, basale forbrugsgoder, forsyningsselskaber, fast ejendom.

Svage sektorer: Sundhedspleje, informationsteknologi,

 

TOP CURRENCY & COMMODITIES MARKET DRIVERS: 

De vigtigste faktorer på valuta- og råvaremarkedet er i øjeblikket:

- GBP: Sterling lå stabilt omkring $1,27, tæt på det højeste niveau i 14 måneder på $1,2848, der blev nået den 16. juni, da investorerne overvejede mulighedenDe er bekymrede for højere låneomkostninger og for, at Bank of Englands aggressive stramningspolitik kan udløse en recession. Guvernør Andrew Bailey understregede, at den seneste stigning i renten er et tegn på økonomiens sundhedstilstand og den vedvarende inflation. Investorer forventer nu, at styringsrenten vil stige til mindst 6,25 % inden årets udgang efter en overraskende forhøjelse på 50 basispoint i juni.

- CNY: Offshore yuan/dollar-kursen har stabiliseret sig på omkring 7,25 efter at være faldet til det laveste niveau i næsten otte måneder i sidste uge, og People's Bank of China sagde, at den fortsat vil holde yuanen grundlæggende stabil og beskytte mod risikoen for store udsving i valutakursen. Analytikere foreslog, at centralbanken kan indføre politiske foranstaltninger for at bremse den kraftige depreciering af valutaen, herunder nulstilling af reserveforholdet for terminssalg af udenlandsk valuta eller justering af reserveforholdet for bankindskud i udenlandsk valuta. Yuanen kom under pres i sidste måned, da People's Bank of China sænkede den korte rente for første gang i 10 måneder, efter at en række skuffende økonomiske data antydede et vaklende post-pandemisk opsving. I mellemtiden viste en privat undersøgelse, at den kinesiske produktionsaktivitet faldt mindre end forventet i juni, hvilket modsiger regeringsdata, der viste, at sektoren skrumpede for tredje måned i træk.

- OIL: Brent crude futures steg næsten 1 procent, før de faldt til omkring 75 dollars pr. tønde mandag, da de handlende afvejede nedskæringer i udbuddet og udsigten til en opbremsning i efterspørgslen. Saudi-Arabien har sagt, at de vil forlænge deres frivillige nedskæring på en million tønder pr. dag til august og måske forlænge den yderligere. Landet vil nu producere omkring 9 millioner tønder om dagen, det laveste niveau i flere år. Rusland sagde også, at de ville reducere deres olieeksport med 500.000 tønder om dagen i august med det formål at reducere produktionen med det samme beløb. Men der er stadig bekymring for efterspørgslen. Den amerikanske fabriksaktivitet faldt mere end forventet og i det kraftigste tempo i næsten tre år, og produktionen i Kina faldt, mens den i eurozonen og Tyskland faldt mere end først forventet i juni. Brent-olien faldt næsten 6 % i 2. kvartal 2023,

- AUD: Den australske dollar steg til over $0,665 og steg yderligere fra næsten en måneds lavpunkt, da investorerne forberedte sig på Reserve Bank of Australia's politiske beslutning, hvor markederne fortsat er delte om, hvorvidt den vil hæve renten igen eller holde igen. Den australske valuta fik også støtte fra data, der pegede på et stærkt opsving i bygningsgodkendelser, forbedret boligfinansiering og en vedvarende stigning i huspriserne, hvilket tyder på, at de finansielle forhold kan blive strammet yderligere. I sidste måned overraskede RBA markederne med en renteforhøjelse på 25 basispoint, hvilket nu hæver renten med i alt 400 basispoint og presser låneomkostningerne op på det højeste niveau i 11 år på 4,1%. I mellemtiden sagde centralbanken i sit seneste politiske mødereferat, at beslutningen om at hæve renten i juni var "velafbalanceret", hvilket reducerede forventningerne til yderligere stramninger i de kommende måneder.

- GLD: Guld stabiliserede sig omkring $1.920 pr. ounce mandag, da investorerne fortsatte med at vurdere kursen for den amerikanske centralbanks (Federal Reserve's) pengepolitik. Metallet steg 0,6 procent i fredags, efter at data viste, at den amerikanske inflation aftog, og forbrugerudgifterne faldt kraftigt i maj. Men Fed-formand Jerome Powell indikerede i sidste uge, at yderligere renteforhøjelser var sandsynlige, da det ville tage tid for inflationen at vende tilbage til målet på 2%. Markederne vurderer, at der er 84% chance for, at centralbanken hæver renten med 25 basispoint på sit møde i juli. Investorerne afventer nu mandagens data om den amerikanske fremstillingsaktivitet, som vil være retningsgivende for udsigterne for den økonomiske og monetære politik, samt fredagens vigtige månedlige jobrapport.

 

Dagens graf:

Mandag steg WTI-råoliefutures med næsten 1%, før de gav nogle af deres gevinster tilbage og endte på omkring 71 dollars pr. tønde, da handlende tænkte på nedskæringer i udbuddet og muligheden for, at efterspørgslen ville falde. Saudi-Arabien har sagt, at de vil fastholde deres frivillige nedskæring på en million tønder om dagen i mindst en måned mere, og de vil måske gøre det igen. Nu vil landet kun producere omkring 9 millioner tønder olie om dagen, hvilket er den laveste mængde i flere år. Rusland sagde også, at de ville reducere deres eksport af olie med 500.000 tønder om dagen i august og forsøge at reducere deres produktion af olie med samme mængde. Men der er stadig bekymringer om efterspørgslen. Antallet af job på amerikanske fabrikker faldt mere end forventet og med den hurtigste hastighed i næsten tre år. Det er også tilfældet, Produktionen i Kina faldt, og den faldt mere end forventet i eurozonen og Tyskland i juni. I andet kvartal af 2023 faldt oliepriserne med næsten 7%.

 

 

 

 

Long-term Channels Trading Strategy for: (WTI råolie).Ttidsramme (D1). Tden primære modstand er omkring (74.69). Den primære support ligger omkring (66.38). Derfor er den næste mest sandsynlige prisbevægelse en (konsolidering) trend. (*se alle andre detaljer i diagrammet).

Nogle megacap-aktier væltede og tyngede det brede marked - Styrke fra nogle bankaktier, der annoncerede kapitaltilbagebetalingsplaner fredag efter stresstestresultaterne

GLOBALE KAPITALMARKEDER OVERSIGT, ANALYSE OG FREMSKRIVNINGER:

Author: Dr. Alexander APOSTOLOV (researcher at Economic Research Institute at BAS)

Mandagens lukning for europæiske aktier var under niveau, med DAX i Tyskland ned 0,2% til 16.105 og STOXX 600 ned til 460. Det skyldtes, at investorerne kiggede på en masse økonomiske data og ventede med tilbageholdt åndedræt på vigtige dataudgivelser i denne uge, som den amerikanske jobrapport. De seneste data fra indkøbschefernes indeks viste, at nedgangen i produktionen i eurozonen blev værre i juni, hvor den tyske fabriksaktivitet faldt mest i tre år. Desuden sagde Joachim Nagel fra ECB, at ECB stadig har lang vej igen, når det gælder renteforhøjelser, og at den også bør reducere sin balance i de kommende år. Det tyder på, at politikerne fortsat vil være hårde, selv om risikoen for en recession i EU vokser. På den forretningsmæssige front gav Italiens forsikringsmyndigheder investoren Delfin tilladelse til at øge sin andel i Generali til mere end 10 procent. Det fik aktiekursen i Generali til at stige til det højeste niveau i et år. FTSE MIB steg med 0,8 % og lukkede på 28.450 mandag, hvormed den lagde til sidste uges gevinster og nåede sit højeste punkt siden 2008. Den klarede sig også bedre end andre europæiske aktiebenchmarks, da Milanos finansielle sektor steg kraftigt. Efter at Italiens forsikringsmyndighed gav Delfin tilladelse til at købe mere end 10% af landets største forsikringsselskab, steg GE-aktierne med 3,4%. Aktierne i Mediobanca, som er Delfin's største enkeltaktionær, steg med 1,6%. Aktierne i Banco BPM steg derimod med 1,9 %, efter at Moody's ændrede sine udsigter fra stabile til positive. Med hensyn til økonomien viste PMI-data, at den italienske produktion faldt mest, siden økonomien brød sammen i begyndelsen af 2020 på grund af en epidemi. På den første handelsdag i juli gik CAC 40-indekset i den modsatte retning og lukkede på 7.387, et fald på 0,2%. Det skyldtes, at investorerne så på en masse dårlige produktionsdata fra flere økonomier, hvilket gjorde dem bekymrede for den globale økonomis fremtid. I juni faldt fremstillingsaktiviteten i eurozonen mere end forventet. Tysklands produktionsrapport er måske den mest bekymrende. I Frankrig viste en PMI-undersøgelse, at fabriksaktiviteten faldt for femte måned i træk, men ikke så meget, som man først troede. På virksomhedssiden var det Edenred (-3%), Schneider Electric (-2%), Hermès (-1,7%) og Dassault Systèmes (-1,1%), der klarede sig dårligst. Worldline (+3,6%) og TotalEnergies (+1,8%) havde på den anden side de største gevinster, da råoliepriserne steg på de internationale markeder.

Hovedindekset for Baltic Sea Freight Exchange, som måler, hvor meget det koster at sende varer rundt i verden, faldt for sjette dag i træk mandag og faldt omkring 2,1% til et to-ugers lavpunkt på 1.068 point på grund af svag efterspørgsel efter alle typer skibe. Capesize-indekset, som sporer skibe, der normalt transporterer 150.000 tons gods som jernmalm og kul, faldt for sjette dag i træk og faldt 3,1% til 1.651 point. Panamax-indekset, som sporer skibe, der normalt transporterer kul eller korn på omkring 60.000 til 70.000 tons, faldt for tiende dag i træk og faldt 1,6% til 1.014, det laveste niveau siden 22. februar. Supramax-indekset for mindre skibe faldt med 2 point til 747 point.

Mandag opgav FTSE 100 sine tidlige gevinster og sluttede dagen på 7.530, hvilket forlængede gevinsterne fra ugen før. Det skyldtes, at markederne stadig forsøgte at finde ud af, hvordan økonomien ville reagere på Bank of Englands planlagte renteforhøjelse. AstraZeneca faldt mest, med 8%, fordi investorerne var bekymrede for, at selskabets nye kræftmedicin måske ikke ville virke så godt som håbet. På den anden side steg mineselskaber som Anglo American og Glencore med henholdsvis 4,3 % og 3,3 % på grund af håbet om, at Kina ville sætte gang i økonomien.

Mandag handlede de amerikanske aktier tæt på den flade linje, og Nasdaq var nede i den tidlige handel. Det skyldtes, at ISM's PMI for fremstillingsindustrien ikke levede op til forventningerne og viste det største fald i fabriksaktiviteten i næsten tre år. På erhvervsfronten faldt Apple-aktierne med næsten 1%, efter at det blev rapporteret, at virksomheden var nødt til at sænke sine produktionsprognoser for sit Vision Pro mixed reality-headset. På den anden side steg Tesla-aktierne med næsten 6%, fordi virksomheden overgik forventningerne til leverancer og produktion i andet kvartal. Det skyldtes, at virksomheden øgede produktionen og gav rabatter for at øge salget. Nasdaq Composite steg med 31,7% i årets første halvdel. Gevinster i artiefterretningsrelaterede aktier og væddemål om, at Federal Reserve allerede har hævet renten det meste af tiden, var de vigtigste drivkræfter bag dette års første halvårs gevinst, som var den største i 40 år. På samme tid steg S&P 500 med 15,9% og Dow med 3,8%. På grund af helligdagen den 4. juli vil Wall Street lukke tidligt i dag og i morgen.

I begyndelsen af juli var MOEX Russia-indekset, som er baseret på rublen, fladt og holdt sig omkring 2.790. Det skyldtes, at der stadig var indenrigspolitiske bekymringer, og at råoliepriserne faldt. Rublen er også stadig tæt på et lavpunkt, der har eksisteret i mere end 15 måneder. Det kan forværre inflationen og tvinge de politiske beslutningstagere til at hæve renten endnu mere i juli og senere på året. Efter Wagner-gruppens mytteri i sidste uge begyndte folk at spekulere på, hvor meget magt præsident Vladimir Putin egentlig har. Med hensyn til økonomiske data viste den seneste PMI-undersøgelse, at fremstillingsindustrien i Rusland var bremset op.

På den første handelsdag i anden halvdel af 2023 steg Hongkong Hang Seng med 390,16 point eller 2,06% til 19.306,59. Dette sluttede to dage med tab og afspejlede en stærk session på Wall Street fredag, hvor den amerikanske inflation faldt. Håbet voksede om, at Fed ville være mindre aggressiv. I mellemtiden viste private undersøgelsesdata, at Kinas fremstillingssektor voksede mere end forventet i juni. Dette var forskelligt fra de officielle data fra sidste uge, som viste, at sektoren var faldet for tredje måned i træk. Rapporter siger, at USA's finansminister Janet Yellen vil tage til Beijing i denne uge for at mødes med kinesiske topembedsmænd. Det er endnu et tegn på, at spændingerne mellem USA og Kina er ved at lette. Aktier inden for teknologi, forbrugsvarer og fast ejendom klarede sig bedst. BYD's aktier steg med 4,5 procent, efter at virksomheden i juni sagde, at den havde solgt 700.244 nye energikøretøjer, hvilket var det højeste antal nogensinde i et kvartal. Li Auto (8,5%), Sands China (4,5%), Yinhe Ente. (4,0%), Meituan (3,4%), Tektronix Industries (2,5%) og Xiaomi Corporation (2,4%) er nogle af de andre store vindere.

Shanghai Composite steg med 0,9 % til omkring 3.230, og Shenzhen Composite steg med 0,7 % til 11.105. Det var anden dag i træk, at begge disse indeks steg, da investorerne så tegn på, at Kinas produktionsaktivitet faldt mere end forventet. Caixin I juni lå Kinas generelle indkøbsindeks for fremstillingsindustrien på 50,5, hvilket var et fald fra 50,9 i maj, men højere end det forventede, som var 50,2. Fredag fulgte aktierne på fastlandet Wall Street's stærke føring. Det skyldtes, at den amerikanske inflation var lavere end forventet i maj, hvilket viser, at den amerikanske centralbanks aggressive politik med at stramme pengepolitikken virker som forventet. Sværvægtere som Luxshare Precision (op 5,4%), Sungrow Power (op 5%), Greatoo Intelligent (op 9,2%), Seres Group (op 7,8%) og Chongqing Changan (op 4,3%) var blandt de virksomheder, der klarede sig godt.

Nikei 225 steg med 1,5 % og lukkede på over 33.600, og Topix steg med 1,1 % og lukkede på 2.318. Topix nåede sit højeste niveau i 33 år, da teknologiaktierne fortsatte med at stige. Fredag fulgte de japanske aktier Wall Street's eksempel og steg. Det skyldtes, at den amerikanske inflation i maj var lavere end forventet, hvilket viser, at Federal Reserves aggressive opstramningspolitik virker som planlagt. Investorerne kiggede også på data, der viste, at erhvervsklimaet i Japan var blevet bedre i andet kvartal, men at produktionsaktiviteten var faldet i juni. Advantest steg med 4 %, Tokyo Electron steg med 3,7 %, Socionext steg med 7,1 %, Lasertec steg med 4 %, og Renesas Electronics steg med 2,2 %. Andre store aktier i indekset, som Mitsubishi Corporation (2,1%), Sony Group (2,9%) og Daikin Industries (5,8%), steg også.

I den første session i anden halvdel af året lå de newzealandske aktier fladt på 11.916,87. Tidligere på dagen var de faldet, men gevinster inden for forretningsservice, industri og sundhedspleje opvejede tab inden for energi, mineraler, finans og transport. Fredag forsøgte markederne at følge Wall Streets positive tendens, efter at Fed's foretrukne inflationsmåler, det amerikanske indeks for personlige forbrugsudgifter, kun steg med 3,8% i maj, den mindste stigning i mere end to år. Der var også tegn på, at forholdet mellem USA og Kina blev bedre, f.eks. nyheden om, at finansminister Janet Yellen ville tage til Kina på torsdag for at mødes med nogle regeringsembedsmænd. I mellemtiden viste Caixins PMI-data for fremstillingsindustrien, at fabriksaktiviteten i Kina faldt mindre end forventet i sidste måned, hvilket giver håb om, at Beijing snart kan iværksætte flere støtteforanstaltninger for at hjælpe økonomien. Byggetilladelser i New Zealand faldt med 2,2% i maj, den anden måned i træk med fald, hvilket bringer det årlige tal ned på 18%, ifølge lokale data.

S&P/ASX 200 i Australien steg 0,1% til omkring 7.210 mandag og udvidede gevinsterne fra den foregående session, hvor gevinster i mine- og energiaktier førte an. De australske aktier fulgte også Wall Street's gevinster fredag, da den amerikanske inflation var svagere end forventet i maj, hvilket tyder på, at Federal Reserve's aggressive stramningspolitik havde de forventede resultater. I mellemtiden vil investorerne vurdere en række indenlandske økonomiske rapporter, herunder månedlige inflationsindikatorer og data om boliglån. De største vindere i mine- og energisektoren var BHP Billiton (0,4 %), Rio Tinto (0,7 %), Fortescue Metals (0,3 %), Pilbara Mining (3,4 %), Allkem (2,4 %), New York Crest Mining Company (2,2 %), Woodside Energy Company (0,4 %) og Whitehaven Coal Company (1,9 %). Andre sværvægtere i indekset steg også, herunder ANZ Banking Group (0,3 %), Westpac Banking Corp. (0,3 %) og Brambles Corporation (0,6 %).

Brasilien rapporterede et handelsoverskud på 10,6 milliarder dollars i juni 2023, hvilket er en kraftig stigning fra 8,8 milliarder dollars i den tilsvarende periode året før og tæt på det rekordhøje overskud på 11,1 milliarder dollars fra maj. Eksporten faldt med 8,1 % fra juni 2022 til 30,1 milliarder dollars, da lavere energipriser pressede salget fra udvindingsindustrien til at falde med 19 % til 6 milliarder dollars. Også transformationsindustrierne faldt med 10 % til 15,7 milliarder dollars. På den anden side understøttede en stærk høst et spring på 5,3% i landbrugssalget til 8,1 milliarder dollars. I mellemtiden faldt importen med 18,2% til 19,5 milliarder dollars. Indkøbene faldt fra omdannelsesindustrier (-14,1% til 17,8 milliarder dollars), udvindingsindustrier (-48% til 1,2 milliarder dollars) og landbrugsvarer (-45% til 0,3 milliarder dollars).

 

Gennemgang af de seneste økonomiske data:

Gennemgang af de seneste økonomiske nyheder, de mest kritiske data er:

- USA: I maj 2023 steg de amerikanske byggeudgifter med 0,9 % fra måned til måned til en sæsonkorrigeret årlig vækstrate på 1.925,6 mia. dollars, efter en nedjustering på 0,4 % i april og lidt højere end markedsprognosen på 0,6 %. Det var den største stigning i byggeudgifterne i fire måneder. Boligsektoren (2,2 %) var den primære drivkraft bag stigningen i de private udgifter, hvor udgifterne til enfamilieprojekter steg med 1,7 %, mens udgifterne til flerfamilieprojekter faldt med 0,1 %. Ikke-boligsektoren faldt med 0,3 %, især den religiøse sektor (-6,7 %), sundhedssektoren (-2,1 %) og erhvervslivet (-1,8 %). I mellemtiden steg de offentlige udgifter med 0,1%, holdt tilbage af svag vækst i den private sektor (0,1%). Byggeudgifterne steg med 2,4 % på årsbasis i maj.

- USA: I juni 2023 faldt det amerikanske ISM PMI for fremstillingsindustrien til 46 fra 46,9 i maj, hvilket var lavere end prognosen på 47. Dataene tyder på, at fremstillingsindustrien er faldet hurtigere siden maj 2020, og at produktionen inden for virksomhedsledelse er faldet, da svagheden fortsætter, og optimismen for anden halvdel af 2023 er aftagende. ISM's formand Timothy Fiore sagde: "Efterspørgslen er fortsat svag, produktionen aftager på grund af mangel på arbejde, og leverandørerne er dygtige. I juni faldt nye ordrer (45,6 mod 42,6), produktion (46,7 mod 51,1), beskæftigelse (48,1 mod 51,4), lagerbeholdning (44 mod 45,8) og efterslæb (387 mod 37,5) alle til 45,7, hvilket tyder på, at produktionens gennemløbstider igen er blevet forbedret. På den anden side faldt indekset for kundelagre til "for lavt" territorium (46,2 vs. 51,4), hvilket er positivt for fremtidig produktion.

- USA: S&P Global U.S. Manufacturing Purchasing Managers Index blev bekræftet på det laveste niveau i seks måneder på 46,3 i juni 2023, hvilket indikerer, at fremstillingssektorens sundhedstilstand er faldet for anden måned i træk, da efterspørgslen er drevet af inflationspres og stigende renter. Mens efterslæbet af job er faldet kraftigt, er producenterne stadig på udkig efter at erstatte frivillige arbejdere og udfylde langsigtede ledige stillinger, hvilket indebærer yderligere vækst i beskæftigelsen. Manglen på nye ordrer fik virksomhederne til fortsat at kæmpe for at nedbringe aktiekurserne, og indkøbene af input blev markant reduceret. På prissiden faldt omkostningsbyrden i det hurtigste tempo i mere end tre år. I mellemtiden blev produktionsomkostningerne kun ændret lidt i måneden på grund af svage efterspørgselsforhold, da virksomhederne forsøgte at tiltrække nyt salg. Endelig er virksomhedernes forventninger de laveste hidtil i år.

- EU: I juni 2023 blev HCOB Eurozone Manufacturing PMI revideret ned til 43,4 fra et oprindeligt skøn på 43,6, hvilket peger på den værste forværring af sektorens sundhedstilstand siden maj 2020. Produktionen oplevede den kraftigste nedgang siden oktober, og det samlede antal nye ordrer faldt med den største hastighed i otte måneder. Derudover faldt antallet af ansatte på fabrikkerne for første gang siden januar 2021, og indkøb af input faldt kraftigt, hvilket er et af de hurtigste fald i de 26 år, der er indsamlet data. På prisfronten faldt inputomkostningerne mest siden juli 2009, mens produktionsomkostningerne faldt i det hurtigste tempo i tre år. Endelig faldt erhvervstilliden til det laveste niveau i syv måneder.

- IT: HBOC's italienske PMI for fremstillingsindustrien faldt til 43,8 i juni 2023 fra 45,9 måneden før, hvilket var under markedets prognose på 45,3. Det var den værste forværring af driftsforholdene siden april 2020, drevet af et kraftigt fald i nye ordrer og produktion, hvor produktionen faldt mest i tre år, og salget faldt til det laveste niveau i otte måneder. Købsaktiviteten faldt derefter til det laveste niveau siden 2020. En positiv ting er, at virksomhederne fortsatte med at øge beskæftigelsen, om end i et langsomt tempo. På prisfronten oplevede inputomkostningerne det største fald siden 2009, mens produktionsomkostningerne fortsatte med at falde. Endelig fastholdt virksomhederne deres positive udsigter, men optimismen faldt til det laveste niveau i seks måneder.

- GE: Tysklands PMI for HCOB-produktion blev revideret ned til 40,6 i juni 2023, ned fra et oprindeligt skøn på 41,0, hvilket tyder på, at sektorens sundhedstilstand er forværret i det hurtigste tempo siden starten af COVID-19-pandemien. Nedgangen i produktionen var den hurtigste i otte måneder, og nye ordrer faldt i det hurtigste tempo siden oktober, delvist på grund af kundernes tøven og lageropbygning. Derudover var jobskabelsen den laveste siden marts 2021. På prisfronten faldt inputomkostningerne mest siden juli 2009, og outputpriserne faldt for første gang siden september 2020, hvilket afspejler et stigende konkurrencepres. Endelig ramte forventningerne til produktionen i det kommende år det laveste niveau siden november på grund af bekymringer om vedvarende inflation, strammere finansielle forhold, usikkerhed hos kunderne og geopolitiske spændinger.

- FR: S&P Global French Manufacturing PMI blev revideret en smule op til 46 i juni 2023, op fra et indledende skøn på 45,5 og maj's 45,7. Alligevel markerede det den femte måned i træk med nedgang i den franske fabriksaktivitet, hovedsageligt på grund af et kraftigt fald i nye ordrer midt i svaghed på vigtige kundemarkeder som byggeri. Undersøgelsesdata for juni viste også et andet bemærkelsesværdigt fald i nye oversøiske ordrer. Producenterne reagerede ved at sænke produktionen, indkøbet af input og beskæftigelsen. På prisfronten faldt inputomkostningerne for anden måned i træk. Samtidig blev de lavere omkostninger sendt videre til kunderne, hvilket resulterede i, at produktionsomkostningerne blev nedsat for første gang i tre år. Forventningerne til fremtiden blev negative for første gang siden marts, og forventningerne til produktionen nåede det laveste niveau i syv måneder.

- FR: Fra januar til maj 2023 steg den franske stats budgetunderskud fra 82,3 milliarder euro i samme periode året før til 107,2 milliarder euro. Statens indtægter faldt med 5 % til 128,8 milliarder euro, mens udgifterne steg med 9,1 % til 216,5 milliarder euro. Derudover faldt finansministeriets særlige konto, som registrerer ind- og udgående balance af målrettede indtægter og udgifter, såsom lokale myndigheders indtægter, med 19,5 milliarder euro fra 19,4 milliarder euro i samme periode sidste år.

- SW: Swedbank Manufacturing Purchasing Managers' Index steg til 44,8 i juni 2023 fra 40,7 måneden før, men forblev et godt stykke under indeksets historiske gennemsnit på 54,5. Stigningen i PMI var drevet af enDet skyldtes en nedgang i ordrer (41,4 til 33,2 i maj), leveringstider (41,9 til 32,2) og produktion (45,2 til 43). I mellemtiden havde lagerbeholdningerne (48,6 vs. 45,1) også en negativ indvirkning. Produktionsplanerne for de næste seks måneder steg også til 49,8 (vs. 48,1), selvom de forblev uden for vækstzonen for anden måned i træk. Leverandørprisindekset for råmaterialer og input steg til 40,8 (mod 37,4), hvilket indikerer, at prispresset på leverandørniveau fortsatte med at lette.

- AU: I juni 2023 faldt Reserve Bank of Australia's råvareprisindeks med 21,5% år-til-år, det samme som det reviderede tal i maj. Indekset forblev på sporet af det største fald siden februar 2016, da priserne faldt på kokskul, termisk kul, jernmalm og flydende naturgas. I australske dollars faldt indekset med 18,1%. I SDR-termer steg råvarepriserne med 0,2 procent på månedsbasis efter at være faldet med 6,0 procent i maj, hvor underindekset for ikke-lande steg, mens underindekserne for lande og basismetaller faldt.

- AU: I maj 2023 steg de australske godkendelser af private boliger med 0,9 % fra måned til måned til 8.115 enheder på et sæsonkorrigeret grundlag, hvilket bryder to måneder i træk med negative data. Dette er den anden stigning i tilladelser til private boliger i år, med store stigninger i Victoria (7,3%) og NSW (-3,4%), Queensland (-1,8%), South Australia (-7,2%) og Western Australia (-4,5%).

- AU: Værdien af nye boliglån til australske ejerboliger steg med 4 % fra måned til måned til 16,37 mia. australske dollars i maj 2023 og vendte dermed et fald på 3,8 % i april. Boligbyggeriet steg med 4,1 procent, køb af nye boliger steg med 4,7 procent, og køb af eksisterende boliger steg med 4,2 procent. Geografisk set steg New South Wales (9,9%), Victoria (5,1%), Western Australia (4,4%), Queensland (1,9%), Tasmanien (9,6%) og South Australia Nye låneforpligtelser steg i staterne (0,8%), Northern Territory (7,2%) og Australian Capital Territory (0,3%).

- AU: Jobannoncer i Australien faldt 2,5% måned-til-måned i juni 2023, mens det flade tal en måned tidligere blev revideret nedad efter tre måneders fald. På årsbasis faldt jobannoncerne med 10%, men lå stadig 47,5% over niveauet før pandemien. "Stramningen på arbejdsmarkedet vil tage tid at lette," sagde ANZ-økonom Madeline Dunk. "Men retningen for ændringen er klar, og vi forventer en fortsat velordnet justering i jobannoncer."

- AU: Foreløbige data viser, at det samlede antal godkendte boliger i Australien i maj 2023 steg med 20,6 % fra måned til måned til et sæsonkorrigeret tal på 15.032 enheder i maj 2023, hvilket er et kraftigt opsving fra et nedjusteret fald på 6,8 % i april. Boliger i den private sektor steg med 0,9% til 8.115 i maj, mens boliger i den private sektor eksklusive boliger steg med 59,4% til 6.722. Geografisk set steg det samlede antal boliggodkendelser i NSW (52,9%), Tasmanien (41,1%) og Victoria (15,0%), mens Queensland (0,9%) oplevede en stigning. Omvendt faldt det samlede antal boliggodkendelser i South Australia (-4,8 %) og Western Australia (-11,1 %). Bygningsgodkendelser faldt 9,8% i året til maj efter en nedadgående revision på 18,7% i april.

- RU: S&P Global Russian Manufacturing Purchasing Managers' Index faldt til 52,6 i juni 2023 fra et tremåneders højdepunkt på 53,5 i maj, efter en opbremsning i produktion og nye ordrer. Med flere nye ordreindgange og nye kunder markerede de seneste data den 14. måned i træk med øget fabriksaktivitet og den 11. måned i træk med vækst i produktionen. Fortsat forbedring i den indenlandske og udenlandske efterspørgsel understøttede væksten i nye ordrer. Lønningerne steg også til det svageste niveau siden november fra det højeste niveau i 22 et halvt år i maj, og efterslæbet af jobs fortsatte med at falde. Indkøbsniveauet var også den største stigning siden februar 2008. På prisfronten steg inflationen i inputomkostninger med den næsthøjeste hastighed siden april 2022, da intensiverede leverandørforsinkelser pressede priserne op. I mellemtiden steg salgspriserne i det hurtigste tempo i mere end et år. Endelig er erhvervstilliden fortsat positiv i håb om øget kundeefterspørgsel og ekspansion til nye eksportmarkeder.

- TW: S&P Global Taiwan Manufacturing Purchasing Managers' Index steg til 44,8 i juni 2023 fra 44,3 i maj, men pegede på en fortsat forværring af forretningsbetingelserne og markerede den 11. måned i træk med tilbagegang i industriens sundhedstilstand. Produktionen faldt kraftigt, da tilgangen af nye virksomheder faldt yderligere. Virksomhederne reagerede på den svagere efterspørgsel ved at skære ned på indkøbsaktiviteten og lagrene, mens beskæftigelsen faldt hurtigere i hele branchen.Samtidig lagde en svagere efterspørgsel efter input og et forbedret udbud yderligere pres på indkøbsomkostningerne. Den lavere tilstrømning af nye ordrer gjorde det også muligt for virksomheden at lukke udestående forretninger i juni. Fremadrettet var de taiwanske producenter igen pessimistiske med hensyn til deres produktionsudsigter for 12-månedersperioden i juni på grund af svage globale økonomiske forhold og fortsatte salgsnedgange.

- JP: I juni 2023 var ANZ Japan Manufacturing Purchasing Managers Index 49,8, uden foreløbige estimater, og det var 50,6 i maj, den højeste værdi i syv måneder. Det var den femte nedgang i fabriksaktiviteten hidtil i år, da både produktion og nye ordrer faldt, og de nye eksportordrer faldt i det hurtigste tempo siden februar. Som reaktion på de svage driftsbetingelser faldt købsaktiviteten for 11. måned i træk, hvilket er det svageste, der er registreret i år. Jobvæksten har været den næsthurtigste hidtil i år. Samtidig er leverandørernes præstationer forbedret, da leveringstiderne er faldet mest siden marts 2016. På prissiden faldt inflationen i inputomkostninger til det laveste niveau siden februar 2021, mens inflationen i outputomkostninger faldt til det laveste niveau i 21 måneder. Endelig blev erhvervsklimaet styrket til det stærkeste siden oktober 2021, da økonomien kom sig.

- BR: Renten på Brasiliens 10-årige statsobligation faldt til omkring 10,67 procent i juli, det laveste niveau siden december 2021, midt i forventningerne om dybere monetære lempelser. Den seneste Focus-undersøgelse viste, at private økonomer i Brasilien nedjusterede deres prognoser for Selic-renten og forbedrede udsigterne for inflationen frem til 2026 efter regeringens beslutning om at fastholde landets inflationsmål på 3%. Forventningerne er, at Selic-renten vil blive sænket på centralbankens næste møde i begyndelsen af august indtil slutningen af 2023 til 12% (mod et tidligere skøn på 12,25%), og at lempelsescyklussen vil fortsætte indtil slutningen af første halvdel af næste år, med en procentdel på omkring 9%.

Brasiliens årlige inflation fortsatte med at aftage til et næsten treårigt lavpunkt på 3,4% i begyndelsen af juni, lidt over markedets skøn på 3,36%.

 

Hvis vi kigger fremad:

I dag bør investorer holde øje med følgende vigtige data:

- EUR: Tysk handelsbalance og spansk ændring i arbejdsløsheden.

- GBP: Auktion over 30-årige obligationer.

- NZD: NZIER Business Confidence, og GDT Price Index.

- USD: Bank Holiday.

- JPY: Monetary Base y/y, and 10-y Bond Auction.

- AUD: Cash Rate og RBA Rate Statement.

- CAD: PMI for fremstillingsindustrien.

 

DRIVKRAFTER PÅ AKTIE- OG OBLIGATIONSMARKEDET:

De vigtigste faktorer på aktie- og obligationsmarkedet er i øjeblikket:

- USA: Den amerikanske 10-årige statsrente faldt tidligt til omkring 3,8% på den første handelsdag i andet halvår på grund af bekymring for økonomiens sundhed, efter at ISM's PMI for fremstillingsindustrien viste, at fabriksaktiviteten faldt mest i næsten tre år. I denne uge kommer også beskæftigelsesrapporten, JOLTS, og ISM services PMI. I mellemtiden vil referatet fra det seneste møde i Federal Open Market Committee på onsdag blive fulgt nøje for at få yderligere fingerpeg om Fed's næste skridt, idet formand Jerome Powell i sidste uge understregede, at renten fortsat vil stige i år. De handlende vurderer nu, at der er næsten 87 % chance for, at Fed vil hæve renten med 25 basispoint i næste måned, og chancen for endnu en stigning på 25 procentpoint i september er faldet til 18 % fra 21 % før ISM-udgivelsen. Tidligere mandag nåede forskellen mellem 2-årige og 10-årige renter -109,5 basispoint, hvilket er det største siden 1981. Markederne vil være lukket tidligt mandag og tirsdag på grund af uafhængighedsdagen.

- IT: Italiens 10-årige BTP-rente steg igen til over 4%, da investorerne afvejede udsigten til renteforhøjelser sammen med tegn på en forværret europæisk økonomi og afkøling af inflationen. Den seneste PMI-undersøgelse viste, at den italienske produktion oplevede den værste nedgang i mere end tre år, og at inputomkostningerne faldt mest siden 2009. Sidste uges CPI-data viste, at Italiens inflaInflationsraten faldt mere end forventet i juni til det laveste niveau siden april 2022. Alligevel forventer investorerne, at ECB vil blive ved med at hæve renten for at bekæmpe den høje inflation, og den vigtigste indlånsrente forventes at toppe på 4 procent ved årets udgang.

- UK: Den 10-årige britiske guldrente steg til over 4,4%, det højeste niveau siden 19. juni, på grund af stigende bekymring for vedvarende inflation og muligheden for, at Bank of England fastsætter højere renter. Bank of Englands beslutsomme opstramningspolitik har også skabt bekymring for en potentiel recession i Storbritannien. Guvernør Andrew Bailey gentog sin høgeagtige holdning i slutningen af juni med henvisning til en robust økonomi og en uventet vedvarende inflation som begrundelse for den seneste renteforhøjelse. Som følge heraf forventer investorerne nu, at styringsrenten vil stige til mindst 6,25 % inden årets udgang fra 5 % efter en overraskende stigning på et halvt procentpoint i sidste måned.

- JP: Bank of Japan's Tankan-indeks, som måler stemningen blandt store producenter, steg til +5 i andet kvartal af 2023, efter et toårigt lavpunkt på +1 i de foregående tre måneder. Dette slog markedets forventninger på +3, hvilket tyder på, at virksomhederne er ved at komme sig over virkningen af højere råvareomkostninger og forsyningsforstyrrelser. Forbedringen i stemningen var mest udtalt i sektorer som tekstiler, stål, ikke-jernholdige metaller, føde- og drikkevarer, generelle maskiner, skibsbygning og tunge maskiner samt biler. Derudover blev stemningen mindre negativ i sektorer som tekstiler, tømmer og træprodukter, papirmasse og papir samt olie- og kulprodukter. Fremadrettet forventer de store producenter, at forretningsbetingelserne forbedres i løbet af de næste tre måneder, hvor indekset stiger til +9 fra +3. Derudover planlægger de store virksomheder at øge kapitaludgifterne med 11,4% i dette finansår, hvilket slår vækstprognosen på 10,1%.

- NZ: New Zealand's 10-årige statsobligationsrente faldt til omkring 4,6157 mandag, efter at have ramt et næsten fire måneders højdepunkt på 4,6504% i den foregående session, da bekymringerne voksede for, at Federal Reserve ikke ville være i stand til at gøre det, efter at inflationen i det personlige forbrugsudgifter faldt i juni. Den vil muligvis bløde op på sin aggressive renteforhøjelsespolitik senere på måneden. Erhvervsklimaet i New Zealand blev forbedret til det højeste niveau i 30 måneder i sidste måned, hvor udsigterne for deres egen aktivitet blev positive for første gang i 14 måneder, ifølge de seneste data. Forbrugertilliden ramte også det højeste niveau i 17 måneder, hvilket kan være blevet understøttet af et signal fra Reserve Bank of New Zealand i sidste måned om, at den måske vil holde en pause med at stramme efter at have hævet renten med i alt 525 basispoint siden oktober 2021. I mellemtiden var der håb om, at den indenlandske økonomi ville komme sig i det nuværende kvartal efter en mild recession i den foregående periode, da bestræbelserne på at genopbygge aktiviteterne i den nordlige del af landet, der blev ramt af oversvømmelser og hårdt vejr tidligere på året, accelererede.

- USA: De amerikanske aktiefutures ændrede sig kun lidt mandag, da investorerne ledte efter nye katalysatorer for årets anden halvdel. Futureskontrakter knyttet til de tre store aktieindekser er alle tæt på breakeven. Fredag opnåede Nasdaq Composite sit bedste resultat i første halvår siden 1983 med en stigning på 31,7 %. S&P 500 steg også med 15,9% og fik dermed sit bedste første halvår i 2019, mens Dow steg med 3,8%. Disse gevinster kom på baggrund af et stærkt rally i tech-aktier midt i entusiasmen for kunstig intelligens og relaterede virksomheder. Tegn på, at den amerikanske økonomi var modstandsdygtig over for vedvarende inflation og højere renter, var også med til at øge stemningen. Investorerne ser nu frem til mandagens ISM Manufacturing PMI for juni og S&P Global Manufacturing PMI. Forhandlere vil også holde øje med Tesla, efter at elbilproducenten rapporterede højere leverings- og produktionstal end forventet.

 

FØRENDE MARKEDSSEKTORER:

Stærke sektorer: Diskretionære forbrugsgoder, basale forbrugsgoder, forsyningsselskaber, fast ejendom.

Svage sektorer: Sundhedspleje, informationsteknologi,

 

TOP CURRENCY & COMMODITIES MARKET DRIVERS: 

De vigtigste faktorer på valuta- og råvaremarkedet er i øjeblikket:

- GBP: Sterling lå stabilt omkring $1,27, tæt på det højeste niveau i 14 måneder på $1,2848, der blev nået den 16. juni, da investorerne overvejede mulighedenDe er bekymrede for højere låneomkostninger og for, at Bank of Englands aggressive stramningspolitik kan udløse en recession. Guvernør Andrew Bailey understregede, at den seneste stigning i renten er et tegn på økonomiens sundhedstilstand og den vedvarende inflation. Investorer forventer nu, at styringsrenten vil stige til mindst 6,25 % inden årets udgang efter en overraskende forhøjelse på 50 basispoint i juni.

- CNY: Offshore yuan/dollar-kursen har stabiliseret sig på omkring 7,25 efter at være faldet til det laveste niveau i næsten otte måneder i sidste uge, og People's Bank of China sagde, at den fortsat vil holde yuanen grundlæggende stabil og beskytte mod risikoen for store udsving i valutakursen. Analytikere foreslog, at centralbanken kan indføre politiske foranstaltninger for at bremse den kraftige depreciering af valutaen, herunder nulstilling af reserveforholdet for terminssalg af udenlandsk valuta eller justering af reserveforholdet for bankindskud i udenlandsk valuta. Yuanen kom under pres i sidste måned, da People's Bank of China sænkede den korte rente for første gang i 10 måneder, efter at en række skuffende økonomiske data antydede et vaklende post-pandemisk opsving. I mellemtiden viste en privat undersøgelse, at den kinesiske produktionsaktivitet faldt mindre end forventet i juni, hvilket modsiger regeringsdata, der viste, at sektoren skrumpede for tredje måned i træk.

- OIL: Brent crude futures steg næsten 1 procent, før de faldt til omkring 75 dollars pr. tønde mandag, da de handlende afvejede nedskæringer i udbuddet og udsigten til en opbremsning i efterspørgslen. Saudi-Arabien har sagt, at de vil forlænge deres frivillige nedskæring på en million tønder pr. dag til august og måske forlænge den yderligere. Landet vil nu producere omkring 9 millioner tønder om dagen, det laveste niveau i flere år. Rusland sagde også, at de ville reducere deres olieeksport med 500.000 tønder om dagen i august med det formål at reducere produktionen med det samme beløb. Men der er stadig bekymring for efterspørgslen. Den amerikanske fabriksaktivitet faldt mere end forventet og i det kraftigste tempo i næsten tre år, og produktionen i Kina faldt, mens den i eurozonen og Tyskland faldt mere end først forventet i juni. Brent-olien faldt næsten 6 % i 2. kvartal 2023,

- AUD: Den australske dollar steg til over $0,665 og steg yderligere fra næsten en måneds lavpunkt, da investorerne forberedte sig på Reserve Bank of Australia's politiske beslutning, hvor markederne fortsat er delte om, hvorvidt den vil hæve renten igen eller holde igen. Den australske valuta fik også støtte fra data, der pegede på et stærkt opsving i bygningsgodkendelser, forbedret boligfinansiering og en vedvarende stigning i huspriserne, hvilket tyder på, at de finansielle forhold kan blive strammet yderligere. I sidste måned overraskede RBA markederne med en renteforhøjelse på 25 basispoint, hvilket nu hæver renten med i alt 400 basispoint og presser låneomkostningerne op på det højeste niveau i 11 år på 4,1%. I mellemtiden sagde centralbanken i sit seneste politiske mødereferat, at beslutningen om at hæve renten i juni var "velafbalanceret", hvilket reducerede forventningerne til yderligere stramninger i de kommende måneder.

- GLD: Guld stabiliserede sig omkring $1.920 pr. ounce mandag, da investorerne fortsatte med at vurdere kursen for den amerikanske centralbanks (Federal Reserve's) pengepolitik. Metallet steg 0,6 procent i fredags, efter at data viste, at den amerikanske inflation aftog, og forbrugerudgifterne faldt kraftigt i maj. Men Fed-formand Jerome Powell indikerede i sidste uge, at yderligere renteforhøjelser var sandsynlige, da det ville tage tid for inflationen at vende tilbage til målet på 2%. Markederne vurderer, at der er 84% chance for, at centralbanken hæver renten med 25 basispoint på sit møde i juli. Investorerne afventer nu mandagens data om den amerikanske fremstillingsaktivitet, som vil være retningsgivende for udsigterne for den økonomiske og monetære politik, samt fredagens vigtige månedlige jobrapport.

 

Dagens graf:

Mandag steg WTI-råoliefutures med næsten 1%, før de gav nogle af deres gevinster tilbage og endte på omkring 71 dollars pr. tønde, da handlende tænkte på nedskæringer i udbuddet og muligheden for, at efterspørgslen ville falde. Saudi-Arabien har sagt, at de vil fastholde deres frivillige nedskæring på en million tønder om dagen i mindst en måned mere, og de vil måske gøre det igen. Nu vil landet kun producere omkring 9 millioner tønder olie om dagen, hvilket er den laveste mængde i flere år. Rusland sagde også, at de ville reducere deres eksport af olie med 500.000 tønder om dagen i august og forsøge at reducere deres produktion af olie med samme mængde. Men der er stadig bekymringer om efterspørgslen. Antallet af job på amerikanske fabrikker faldt mere end forventet og med den hurtigste hastighed i næsten tre år. Det er også tilfældet, Produktionen i Kina faldt, og den faldt mere end forventet i eurozonen og Tyskland i juni. I andet kvartal af 2023 faldt oliepriserne med næsten 7%.

 

 

 

 

Long-term Channels Trading Strategy for: (WTI råolie).Ttidsramme (D1). Tden primære modstand er omkring (74.69). Den primære support ligger omkring (66.38). Derfor er den næste mest sandsynlige prisbevægelse en (konsolidering) trend. (*se alle andre detaljer i diagrammet).

Start trading in four simple steps

1. Register

Open your live trading account

2. Verify

Upload your documents to verify your account

3. Fund

Deposit funds directly into your account

4. Trade

Start trading and choose from 130+ instruments

Demo account

The Blue Suisse Trading Account with virtual funds in a risk-free environment

Demo account

Live account

The Blue Suisse Trading Account in our transparent live model environment

Open an Account
Risk Warning; CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 58.58% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money.
x
Spotify Logo Apple Podcasts Logo Anchor Podcasts Logo