Глобални капиталови пазари - преглед, анализ и прогнози:

Автор: д-р Александър АПОСТОЛОВ (научен сътрудник в Института за икономически изследвания при БАН)

Понеделникът'затвори за европейските акции под равномерното ниво, като германският DAX се понижи с 0,2% до 16 105, а STOXX 600 - до 460. Това се дължеше на факта, че инвеститорите разглеждаха много икономически данни и очакваха със затаен дъх оповестяването на важни данни през тази седмица, като например доклада за заетостта в САЩ. Последните данни за индекса на мениджърите по покупките' показаха, че спадът в производството в еврозоната се е задълбочил през юни, като активността на германските заводи е намаляла най-много от три години насам. Също така членът на ЕЦБ Йоахим Нагел заяви, че ЕЦБ все още има да извърви дълъг път в повишаването на лихвените проценти и че трябва също така да свие баланса си през следващите години. Това подсказва, че политиците ще продължат да бъдат строги, въпреки че рискът от рецесия в ЕС нараства. На бизнес фронта италианският застрахователен регулатор даде разрешение на инвеститора Delfin да увеличи дела си в Generali до над 10%. Това накара цената на акциите на Generali да се повиши до най-високото си ниво от една година насам. В понеделник FTSE MIB се повиши с 0,8% и затвори на ниво от 28 450 пункта, като добави към печалбите от миналата седмица и достигна най-високата си стойност от 2008 г. насам. Той се представи по-добре и от другите европейски капиталови бенчмаркове, тъй като финансовият сектор в Милано се повиши силно. След като италианският застрахователен регулатор даде разрешение на Delfin да закупи над 10% от най-голямата застрахователна компания в страната, акциите на GE поскъпнаха с 3,4%. Акциите на Mediobanca, която е най-големият единичен акционер на Delfin, се повишиха с 1,6%. Акциите на Banco BPM, от друга страна, поскъпнаха с 1,9%, след като Moody's промени прогнозата си от стабилна на положителна. По отношение на икономиката данните за PMI показаха, че италианското производство се е свило най-много, откакто икономиката се срина в началото на 2020 г. заради епидемия. В първия търговски ден на юли индексът CAC 40 тръгна в обратна посока и затвори на ниво 7387, което представлява спад от 0,2%. Причината беше, че инвеститорите гледаха куп лоши данни за производството от няколко икономики, което ги накара да се притеснят за бъдещето на световната икономика'. През юни производствената активност в Еврозоната спадна повече от очакваното. Докладът за производствената активност в Германия може би е най-обезпокоителният. Във Франция проучването на PMI показа, че фабричната активност спада за пети пореден месец, но не толкова, колкото се смяташе първоначално. От страна на предприятията най-лошо се представиха Edenred (-3%), Schneider Electric (-2%), Hermès (-1,7%) и Dassault Systèmes (-1,1%). От друга страна, Worldline (+3,6%) и TotalEnergies (+1,8%) отбелязаха най-големи печалби, тъй като цените на суровия петрол се повишиха на международните пазари.

Основният индекс на Балтийската борса за товарни превози, който измерва колко струва превозването на стоки по света, се понижи за шести пореден ден в понеделник, спадайки с около 2,1% до двуседмично дъно от 1 068 пункта поради слабото търсене на всички видове плавателни съдове. Индексът "capesize", който проследява корабите, които обикновено превозват 150 000 метрични тона товари, като желязна руда и въглища, се понижи за шеста поредна сесия, спадайки с 3,1% до 1 651 пункта. Индексът panamax, който проследява корабите, които обикновено превозват въглища или зърнени товари от около 60 000 до 70 000 метрични тона, се понижи за десети пореден ден, спадайки с 1,6 % до 1 014 пункта, което е най-ниското му ниво от 22 февруари. Индексът за по-малките кораби от типа supramax се понижи с 2 пункта до 747 пункта.

В понеделник индексът FTSE 100 се отказа от ранните си печалби и завърши деня на ниво от 7530 пункта, разширявайки печалбите си от предходната седмица. Причината беше, че пазарите все още се опитваха да разберат как икономиката ще реагира на планираното повишаване на лихвените проценти от страна на Английската централна банка. AstraZeneca спадна най-много - с 8%, защото инвеститорите се притесняваха, че новото ѝ лекарство за рак може да не действа толкова добре, колкото се очакваше. От друга страна, миньорите като Anglo American и Glencore поскъпнаха съответно с 4,3 % и 3,3 % поради надеждите, че Китай ще стимулира икономиката си.

В понеделник акциите в САЩ се търгуваха близо до нулата, а Nasdaq отбеляза спад в началото на търговията. Причината беше, че PMI индексът на ISM в производствения сектор не отговори на очакванията и показа най-големия спад на фабричната активност от почти три години. На бизнес фронта акциите на Apple се понижиха с почти 1%, след като бе съобщено, че компанията е трябвало да намали прогнозите си за производството на слушалките си за смесена реалност Vision Pro. От друга страна, акциите на Tesla поскъпнаха с почти 6%, тъй като компанията надмина очакванията за доставките и производството през второто тримесечие. Това се дължи на факта, че компанията е увеличила производството и е дала отстъпки, за да увеличи продажбите. През първата половина на годината индексът Nasdaq Composite се повиши с 31,7%. Печалбите при артифициалните акции, свързани с разузнаването, и залозите, че Федералният резерв вече е повишил лихвените проценти през повечето време, бяха основните двигатели на тазгодишната печалба през първото полугодие, която беше най-голямата от 40 години насам. В същото време индексът S&P 500 се повиши с 15,9%, а Dow - с 3,8%. Заради празника на 4 юли Уолстрийт ще затвори по-рано днес и утре.

В началото на юли индексът MOEX Russia, който се основава на рублата, беше без промяна и се задържа на ниво около 2790. Причината беше, че вътрешнополитическите притеснения се запазиха, а цените на суровия петрол се понижиха. Освен това рублата все още е близо до най-ниската си точка, която се задържа вече повече от 15 месеца. Това може да влоши инфлацията и да принуди политиците да повишат лихвените проценти още повече през юли и по-късно тази година. След бунта на групата "Вагнер" миналата седмица хората започнаха да се чудят колко власт има всъщност президентът Владимир Путин. Що се отнася до икономическите данни, последното проучване на PMI показа, че производството в Русия се е забавило.

Първият ден на търговия през втората половина на 2023 г. Хонконгският Hang Seng се повиши с 390,16 пункта, или 2,06%, до 19 306,59 пункта. Това сложи край на двудневните загуби и отрази силната сесия на Уолстрийт в петък, когато инфлацията в САЩ се понижи. Надеждите, че Фед ще бъде по-малко агресивен, нараснаха. Междувременно данните от частно проучване показаха, че производственият сектор в Китай' е нараснал повече от очакваното през юни. Това се различаваше от официалните данни от миналата седмица, които показаха, че секторът е отбелязал спад за трети пореден месец. Съобщава се, че министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън ще отиде в Пекин тази седмица, за да се срещне с висши китайски служители. Това е още един знак, че напрежението между САЩ и Китай намалява. Най-добре се представиха акциите в областта на технологиите, потребителските стоки и недвижимите имоти. Акциите на BYD поскъпнаха с 4,5%, след като през юни компанията съобщи, че е продала 700 244 автомобила на нова енергия, което е най-много в историята за едно тримесечие. Наред с това, на пазара се появиха акциите на Li Auto (8,5%), Sands China (4,5%), Yinhe Ente. (4,0 %), Meituan (3,4 %), Tektronix Industries (2,5 %) и Xiaomi Corporation (2,4 %) са някои от другите най-печеливши компании.

Санхайският индекс се повиши с 0,9% до около 3230, а Shenzhen Composite се повиши с 0,7% до 11 105. Това беше вторият пореден ден, в който и двата индекса се повишиха, тъй като инвеститорите обработиха признаците, че производствената активност в Китай се е забавила повече от очакваното. Caixin През юни общият индекс на мениджърите по покупките в производствения сектор на Китай възлезе на 50,5, което е по-малко в сравнение с 50,9 през май, но повече от очакваното, а именно 50,2. В петък акциите на континенталната част на страната последваха силната тенденция на Уолстрийт. Причината беше, че инфлацията в САЩ през май се оказа по-ниска от очакваното, което показва, че агресивната политика на Федералния резерв за затягане на паричната политика действа според очакванията. Сред компаниите, които се представиха добре, бяха тежкотоварни като Luxshare Precision (с ръст от 5,4%), Sungrow Power (с ръст от 5%), Greatoo Intelligent (с ръст от 9,2%), Seres Group (с ръст от 7,8%) и Chongqing Changan (с ръст от 4,3%).

Никкей 225 се повиши с 1,5% и затвори над 33 600, а Топикс се повиши с 1,1% и затвори на ниво от 2318. Индексът Topix достигна 33-годишен връх, тъй като акциите на технологичните компании продължиха да се покачват. В петък японските акции последваха примера на Уолстрийт'и тръгнаха нагоре. Причината беше, че инфлацията в САЩ през май беше по-ниска от очакваната, което показва, че агресивната политика на Федералния резерв на САЩ за затягане на коланите работи по план. Инвеститорите разглеждаха и данни, които показваха, че бизнес настроенията в Япония са се подобрили през второто тримесечие, но че производствената активност е намаляла през юни. Advantest поскъпна с 4%, Tokyo Electron - с 3,7%, Socionext - със 7,1%, Lasertec - с 4%, а Renesas Electronics - с 2,2%. Други големи акции в индекса, като Mitsubishi Corporation (2,1%), Sony Group (2,9%) и Daikin Industries (5,8%), също се повишиха.

В първата сесия от втората половина на годината новозеландските акции се търгуваха без промяна на ниво от 11 916,87 пункта. По-рано през деня те се понижиха, но печалбите в бизнес услугите, промишлеността и здравеопазването компенсираха загубите в енергийните минерали, финансите и транспорта. В петък пазарите се опитаха да последват положителната тенденция на Уолстрийт, след като предпочитаният от Фед измерител на инфлацията - индексът на разходите за лично потребление в САЩ - нарасна само с 3,8% през май, което е най-малкото увеличение от повече от две години. Имаше и признаци, че отношенията между САЩ и Китай се подобряват, като например новината, че министърът на финансите Джанет Йелън ще отиде в Китай в четвъртък, за да се срещне с някои правителствени служители. Междувременно данните на Caixin за производствения PMI показаха, че активността на фабриките в Китай се е забавила по-малко от очакваното през миналия месец, което породи надежди, че Пекин може скоро да въведе още мерки за подпомагане на икономиката. Разрешителни за строеж в Нова Зеалаnd е спаднал с 2,2% през май, което е втори пореден месец на спад, а на годишна база е намалял с 18%, според местни данни.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 се повиши с 0,1% до около 7 210 пункта в понеделник, разширявайки печалбите от предходната сесия, като водещи бяха печалбите на акциите на миннодобивните и енергийните компании. Австралийските акции проследиха и печалбите на Wall Street'в петък, тъй като инфлацията в САЩ през май се оказа по-слаба от очакваното, което предполага, че агресивната политика на Федералния резерв'има очакваните резултати. Междувременно инвеститорите ще оценят поредица от вътрешни икономически доклади, включително месечните показатели за инфлацията и данните за жилищните кредити. В миннодобивния и енергийния сектор най-много спечелиха BHP Billiton (0,4%), Rio Tinto (0,7%), Fortescue Metals (0,3%), Pilbara Mining (3,4%), Allkem (2,4%), New York Crest Mining Company (2,2%), Woodside Energy Company (0,4%) и Whitehaven Coal Company (1,9%). Другите тежкотоварни компании в индекса също се повишиха, включително ANZ Banking Group (0,3%), Westpac Banking Corp. (0,3%) и Brambles Corporation (0,6%).

Бразилия отчете търговски излишък в размер на 10,6 млрд. долара през юни 2023 г., което е рязко увеличение спрямо 8,8 млрд. долара през съответния период година по-рано и остава близо до рекордно високия излишък от 11,1 млрд. долара от май. Износът се понижи с 8,1% спрямо юни 2022 г. до 30,1 млрд. долара, тъй като по-ниските цени на енергията оказаха натиск върху продажбите от добивната промишленост, които потънаха с 19% до 6 млрд. долара. Също така трансформиращите се индустрии се свиха с 10% до 15,7 млрд. долара. От друга страна, силната реколта подкрепи скока на продажбите в селското стопанство с 5,3% до 8,1 млрд. долара. В същото време вносът потъна с 18,2% до 19,5 млрд. долара. намаляха покупките от преобразуващите се отрасли (-14,1% до 17,8 млрд. долара), добивните отрасли (-48% до 1,2 млрд. долара) и селскостопанските стоки (-45% до 0,3 млрд. долара).

 

ПРЕГЛЕД НА ПОСЛЕДНИТЕ ИКОНОМИЧЕСКИ ДАННИ:

При прегледа на последните икономически новини най-критичните данни са:

- САЩ: През май 2023 г. разходите за строителство в САЩ нараснаха с 0,9% на месечна база до сезонно изгладен годишен темп на растеж от 1925,6 млрд. долара, след ревизия надолу с 0,4% през април и малко над пазарната прогноза от 0,6%. Това беше най-голямото увеличение на разходите за строителство от четири месеца насам. Жилищният сектор (2,2%) беше основният двигател на увеличението на частните разходи, като разходите за проекти за еднофамилни жилища нараснаха с 1,7%, а разходите за проекти за многофамилни жилища намаляха с 0,1%. Нежилищният сектор се сви с 0,3%, особено религиозният сектор (-6,7%), здравеопазването (-2,1%) и бизнесът (-1,8%). Същевременно публичните разходи нараснаха с 0,1%, задържани от слабия растеж в нежилищния сектор (0,1%). Разходите за строителство нараснаха с 2,4% на годишна база през май.

- САЩ: През юни 2023 г. производственият PMI индекс на ISM в САЩ се понижи до 46 от 46,9 през май, което е под прогнозираните 47 пункта. Данните сочат, че производството се свива с по-бързи темпове от май 2020 г. насам, като продукцията на бизнес мениджмънта намалява, тъй като слабостта се запазва и оптимизмът за втората половина на 2023 г. намалява. Председателят на ISM Тимъти Фиоре заяви: "Търсенето остава слабо, производството се забавя поради липса на работа, а доставчиците са способни. Има признаци, че в близко бъдеще ще бъдат предприети още съкращения." " През юни новите поръчки (45,6 спрямо 42,6), производството (46,7 спрямо 51,1), заетостта (48,1 спрямо 51,4), запасите (44 спрямо 45,8) и изоставането (387 спрямо 37,5) спаднаха до 45,7, което предполага, че времето за изпълнение на поръчките в производството отново се е подобрило. От друга страна, индексът на запасите на клиентите спадна на "твърде ниска" територия (46,2 спрямо 51,4), което е положително за бъдещото производство.

- САЩ: Индексът на мениджърите по поръчките на S&P Global U.S. в сферата на производството бе потвърден на шестмесечно дъно от 46,3 през юни 2023 г., което показва, че състоянието на производствения сектор е намаляло за втори пореден месец, тъй като търсенето, обусловено от инфлационния натиск и повишаващите се лихвени проценти. потискане, производството отново спадна, като новите поръчки се понижиха рязко. Въпреки че броят на незаетите работни места рязко намаля, производителите все още търсят заместници на доброволно наетите работници и запълват дългосрочно свободните работни места, което предполага по-нататъшно нарастване на заетостта. Липсата на нови поръчки накара компаниите да продължат да се борят за понижаване на цените на акциите, а покупките на производствени ресурси бяха значително намалени. От страна на цените разходната тежест спадна с най-бързия темп от повече от три години насам. Същевременно производствените разходи останаха без съществена промяна през месеца в условията на слабо търсене, тъй като компаниите се стремяха да привлекат нови продажби. И накрая, очакванията на бизнеса са най-ниските досега през тази година.

- Великобритания: За юни 2023 г. производственият PMI индекс на S&P Global/CIPS за Великобритания беше ревизиран до 46,5, което е над първоначалната оценка от 46,2, но все още е под майската стойност от 47,1. Последният PMI индекс е най-слабият от шест месеца насам, което сочи, че през последните 11 поредни месеца се наблюдава свиване. Макар че производството се сви за четвърти пореден месец, темпът на свиване беше по-бавен. На други места новите поръчки спаднаха най-много от януари насам, а заетостта намаля за девети пореден месец, което е най-големият спад от март насам. На ценовия фронт производствените разходи отбелязаха най-големия си спад от февруари 2016 г. насам, което се дължеше на по-слабото търсене на производствени ресурси, по-ниските разходи за горива, по-ниските цени на суровините и подобрените вериги за доставки. Същевременно средните производствени цени се понижиха за първи път от април 2016 г. насам. И накрая, бизнес доверието спадна до шестмесечно дъно.

- ЕС: През юни 2023 г. индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в промишлеността на HCOB за еврозоната беше ревизиран надолу до 43,4 пункта от първоначалната оценка от 43,6 пункта, което сочи най-лошото влошаване на състоянието на сектора от май 2020 г. насам. Производството отбеляза най-резкия си спад от октомври насам, като общият брой на новите поръчки спадна с най-силния темп от осем месеца насам. Освен това броят на заетите в заводите се понижи за първи път от януари 2021 г. насам, а покупките на производствени ресурси спаднаха рязко, което е един от най-бързите спадове през 26-те години на събиране на данни. На ценовия фронт производствените разходи се понижиха с най-много от юли 2009 г. насам, докато производствените разходи спаднаха с най-бързия темп от три години насам. И накрая, бизнес доверието спадна до седеммесечно дъно.

- IT: Производственият PMI индекс на HBOC в Италия спадна до 43,8 през юни 2023 г. от 45,9 през предходния месец, което е под пазарната прогноза от 45,3 пункта. Това беше най-лошото влошаване на условията на работа от април 2020 г. насам, предизвикано от рязкото намаляване на новите поръчки и производството, като производството се сви най-много от три години насам, а продажбите спаднаха до осеммесечно дъно. След това покупателната активност се сви до най-ниското си равнище от 2020 г. насам. Положително е, че предприятията продължиха да увеличават броя на заетите, макар и с бавни темпове. На ценовия фронт производствените разходи отбелязаха най-големия си спад от 2009 г. насам, докато производствените разходи продължиха да намаляват. И накрая, предприятията запазиха положителните си перспективи, но оптимизмът спадна до най-ниското си равнище от шест месеца насам.

- GE: Производственият PMI индекс на HCOB в Германия'бе ревизиран надолу до 40,6 през юни 2023 г., което е спад спрямо първоначалната оценка от 41,0, което предполага, че състоянието на сектора'се е влошило с най-бързи темпове от началото на пандемията COVID-19. Свиването на производството беше най-бързото от осем месеца насам, а новите поръчки намаляха с най-бързия темп от октомври насам, отчасти поради колебанието на клиентите и разтоварването на складовете. Освен това създаването на работни места беше най-ниското от март 2021 г. насам. На ценовия фронт производствените разходи се понижиха най-много от юли 2009 г. насам, а цените на продукцията се понижиха за първи път от септември 2020 г. насам, отразявайки нарастващия конкурентен натиск. И накрая, очакванията за перспективите за производството през следващата година достигнаха най-ниското си равнище от ноември насам на фона на опасенията за устойчива инфлация, затягане на финансовите условия, несигурност на клиентите и геополитическо напрежение.

- FR: Френският глобален производствен PMI индекс на S&P бе ревизиран леко нагоре до 46 през юни 2023 г., спрямо първоначалната оценка от 45,5 и 45,7 през май. Въпреки това той отбеляза пети пореден месец на свиване на активността на френските фабрики, което до голяма степен се дължеше на рязък спад на новите поръчки на фона на слабостта на ключови клиентски пазари като строителството. Данните от анкетата за юни подчертаха и още един забележителен спад на новите поръчки от чужбина. Производителите реагираха, като намалиха производството, покупките на суровини и заетостта. На ценовия фронт производствените разходи намаляват за втори пореден месец. Същевременно по-ниските разходи бяха прехвърлени на клиентите, в резултат на което производствените разходи бяха намалени за първи път от три години насам. В перспектива бизнес нагласите станаха отрицателни за първи път от март насам, като очакванията за производството достигнаха седеммесечно дъно.

- FR: От януари до май 2023 г. бюджетният дефицит на френското правителство се увеличи от 82,3 млрд. евро през същия период на предходната година до 107,2 млрд. евро. Държавните приходи намаляха с 5% до 128,8 млрд. евро, докато разходите се увеличиха с 9,1% до 216,5 млрд. евро. Освен това специалната сметка на Министерството на финансите, в която се отчита балансът на входящите и изходящите целеви приходи и разходи, като например приходите на местните власти, спадна с 19,5 млрд. евро от 19,4 млрд. евро през същия период на миналата година.

- SW: Индексът на мениджърите по поръчките в промишлеността на Swedbank се повиши до 44,8 през юни 2023 г. от 40,7 през предходния месец, но остана доста под историческата средна стойност на индекса от 54,5. Повишението на PMI се дължеше на импрна поръчките (от 41,4 на 33,2 през май), сроковете за доставка (от 41,9 на 32,2) и производството (от 45,2 на 43). Същевременно запасите (48,6 спрямо 45,1) също оказаха негативно влияние. Също така производствените планове за следващите шест месеца се повишиха до 49,8 (при 48,1), макар че за втори пореден месец останаха извън зоната на растеж. Индексът на цените на доставчиците на суровини и материали се повиши до 40,8 (спрямо 37,4), което показва, че ценовият натиск на ниво доставчици продължава да намалява.

- AU: През юни 2023 г. индексът на цените на суровините на Резервната банка на Австралия'се понижи с 21,5% на годишна база, което е същото като ревизираната стойност през май. Индексът остана на път да отбележи най-големия си спад от февруари 2016 г. насам, тъй като цените на коксуващите се въглища, термичните въглища, желязната руда и втечнения природен газ се понижиха. В изражение в австралийски долари индексът се понижи с 18,1%. В СПТ цените на суровините се повишиха с 0,2% на месечна база, след като през май спаднаха с 6,0%, като подиндексът за неселскостопанските стоки се повиши, докато подиндексите за селските райони и цветните метали спаднаха.

- AU: През май 2023 г., на сезонно изгладена база, одобрените частни жилища в Австралия се увеличиха с 0,9% на месечна база до 8 115 единици, прекъсвайки два последователни месеца на отрицателни данни. Това е второто увеличение на разрешителните за частни жилища досега през тази година, като големи увеличения има във Виктория (7,3%) и Нов Южен Уелс (-3,4%), Куинсланд (-1,8%), Южна Австралия (-7,2%) и Западна Австралия (-4,5%).

- AU: Стойността на новите жилищни кредити за австралийски жилища, обитавани от собственици, се е повишила с 4% на месечна база до 16,37 млрд. австралийски долара през май 2023 г., обръщайки тенденцията на спад от 3,8% през април. Строителството на жилища се повиши с 4,1%, покупките на нови жилища - с 4,7%, а покупките на съществуващи жилища - с 4,2%. В географско отношение новите задължения по заеми нараснаха в щатите Нов Южен Уелс (9,9%), Виктория (5,1%), Западна Австралия (4,4%), Куинсланд (1,9%), Тасмания (9,6%) и Южна Австралия Нови задължения по заеми нараснаха в щатите (0,8%), Северната територия (7,2%) и Австралийската столична територия (0,3%).

- AU: Обявите за работа в Австралия са намалели с 2,5% на месечна база през юни 2023 г., докато непроменената цифра месец по-рано беше ревизирана надолу след тримесечен спад. На годишна база обявите за работа се понижиха с 10%, но все още бяха с 47,5% над нивата отпреди пандемията. "Затягането на пазара на труда ще отнеме време, за да отслабне," заяви икономистът от ANZ Маделин Данк. "Посоката на промяна обаче е ясна и очакваме продължаване на планомерното коригиране на обявите за работа."

- AU: Предварителните данни показват, че общият брой на одобрените жилища в Австралия през май 2023 г. е нараснал с 20,6% на месечна база до сезонно изгладените 15 032 единици през май 2023 г., възстановявайки се рязко от низходящо ревизирания спад от 6,8% през април. Жилищата в частния сектор нараснаха с 0,9% до 8 115 през май, докато жилищата в частния сектор без жилищата се увеличиха с 59,4% до 6 722. В географско отношение общият брой на одобрените жилища нарасна в Нов Южен Уелс (52,9%), Тасмания (41,1%) и Виктория (15,0%), докато в Куинсланд (0,9%) се наблюдава увеличение . Обратно, общият брой на одобрените жилища е намалял в Южна Австралия (-4,8%) и Западна Австралия (-11,1%). Одобренията за строеж са намалели с 9,8% през годината до май след ревизия надолу с 18,7% през април.

- RU: Индексът на мениджърите по поръчките на S&P Global Russian Manufacturing спадна до 52,6 през юни 2023 г. от тримесечния връх от 53,5 през май след забавяне на производството и новите поръчки. С повече постъпили нови поръчки и спечелени нови клиенти последните данни отбелязват 14-ия пореден месец на повишена активност на фабриките и 11-ия пореден месец на ръст на производството. Продължаващото подобрение на вътрешното и външното търсене подкрепи нарастването на новите поръчки. Освен това броят на заплатите се повиши до най-слабото равнище от ноември насам спрямо 22-1/2-годишния връх през май, а броят на незаетите работни места продължи да намалява. Също така равнището на покупките бе най-голямото увеличение от февруари 2008 г. насам. На ценовия фронт инфлацията на производствените разходи нарасна с втория най-бърз темп от април 2022 г. насам, тъй като засилените забавяния на доставчиците доведоха до повишаване на цените. Същевременно продажните цени се повишиха с най-бързия темп от повече от година насам. И накрая, доверието на бизнеса остава положително с надеждата за повишено търсене от страна на клиентите и разширяване на дейността на нови експортни пазари.

- TW: Индексът на мениджърите по поръчките на S&P Global Taiwan Manufacturing се повиши до 44,8 през юни 2023 г. от 44,3 през май, но посочи продължаващо влошаване на бизнес условията и отбеляза 11-ия пореден месец на спад в състоянието на индустрията. Производството спадна рязко, тъй като притокът на нови предприятия намаля още повече. Предприятията реагираха на по-слабото търсене, като намалиха покупателната активност и запасите, а заетостта в промишлеността спадна по-бързо.Същевременно по-слабото търсене на производствени ресурси и подобреното предлагане оказаха допълнителен натиск за намаляване на разходите за снабдяване. По-слабият приток на нови поръчки също така позволи на компанията да приключи всички неуредени сделки през юни. В перспектива тайванските производители отново бяха песимистично настроени по отношение на производствените си перспективи за 12-месечния период през юни на фона на слабите глобални икономически условия и продължаващия спад на продажбите.

- JP: През юни 2023 г. индексът на мениджърите по поръчките в производството на ANZ Япония беше 49,8, без предварителни оценки, а през май беше 50,6, което е най-високата стойност от седем месеца насам. Това беше петото свиване на фабричната активност досега през тази година, тъй като се свиха както производството, така и новите поръчки, като новите поръчки за износ намаляха с най-бързия темп от февруари насам. В отговор на слабите условия на работа покупателната активност спада за единадесети пореден месец, което е най-слабият регистриран спад през тази година. Растежът на работните места е вторият най-бърз досега през тази година. Същевременно работата на доставчиците се е подобрила, тъй като сроковете за доставка на доставчиците са се съкратили с най-много от март 2016 г. насам. Що се отнася до ценообразуването, инфлацията на производствените разходи се понижи до най-бавния си темп от февруари 2021 г. насам, докато инфлацията на производствените разходи спадна до най-слабия си темп от 21 месеца насам. И накрая, бизнес нагласите се засилиха до най-силните си стойности от октомври 2021 г. насам, тъй като икономиката се възстанови.

- BR: Доходността по 10-годишните държавни облигации на Бразилия'се понижи до около 10,67% през юли, което е най-ниското ниво от декември 2021 г. насам, на фона на очакванията за по-дълбоко облекчаване на паричната политика. Последното проучване на "Фокус" показа, че частните икономисти в Бразилия са ревизирали надолу прогнозите си за темпа на Селика и са подобрили перспективите за инфлацията до 2026 г., след решението на правителството'да запази инфлационната цел на страната от 3%. Очакванията са, че на следващото заседание на централната банка в началото на август ставката Селика ще бъде намалена до края на 2023 г. до 12% (при предишна оценка от 12,25%) и че цикълът на облекчаване ще продължи до края на първата половина на следващата година, като процентът ще бъде около 9%. бразилската годишна инфлация продължи да се забавя до близо тригодишно дъно от 3,4% в началото на юни, което е малко над пазарните оценки от 3,36%,

 

Поглед напред:

Днес инвеститорите трябва да следят за следните важни данни:

- EUR: Търговски баланс на Германия и промяна на безработицата в Испания.

- GBP: Търг на 30-годишни облигации.

- NZD: NZIER Business Confidence и GDT Price Index.

- USD: Банкова ваканция.

- JPY: Парична база г/г и аукцион на 10-годишни облигации.

- AUD: Парична ставка и изявление на RBA за лихвените проценти.

- CAD: Производствен PMI.

 

ДВИЖИТЕЛИ НА ПАЗАРА НА ДЪРЖАВНИТЕ АКЦИИ И ОБЛИГАЦИИ:

Кей факторите на пазара на акции и облигации в момента са:

- САЩ: Доходността на 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ намали ранните си печалби до около 3,8% в първия търговски ден от втората половина на годината на фона на опасенията за състоянието на икономиката, след като PMI индексът на ISM в промишлеността показа, че фабричната активност се е свила най-много от близо три години. През тази седмица се очакват още докладът за заетостта, JOLTS, и ISM PMI в сферата на услугите. Междувременно протоколът от последното заседание на Федералния комитет по операциите на открития пазар в сряда ще бъде внимателно наблюдаван за допълнителни улики относно следващия ход на Фед, като миналата седмица председателят Джером Пауъл подчерта, че лихвените проценти ще продължат да се повишават през тази година. Понастоящем трейдърите оценяват на почти 87% вероятността Фед да повиши лихвения процент по федералните фондове с 25 базисни пункта през следващия месец, като шансът за още едно увеличение с 25 процентни пункта през септември спадна до 18% от 21% преди публикуването на ISM. По-рано в понеделник разликата между 2-годишната и 10-годишната доходност достигна -109,5 базисни точки, което е най-широката стойност от 1981 г. насам. Пазарите ще бъдат затворени рано в понеделник и вторник заради празника на Деня на независимостта.

- IT: Доходността на 10-годишния италиански БТР отново се повиши над 4%, тъй като инвеститорите прецениха перспективата за повишаване на лихвените проценти наред с признаците за влошаване на европейската икономика и охлаждане на инфлацията. Последното проучване на PMI показа, че италианското производство е отбелязало най-сериозното си свиване от повече от три години насам, като производствените разходи са намалели с най-много от 2009 г. насам. Данните за индекса на потребителските цени от миналата седмица показаха, че инфлацията в Италиялация се забави повече от очакваното през юни до най-ниското си ниво от април 2022 г. насам. Въпреки това инвеститорите очакват ЕЦБ да продължи да повишава лихвените проценти, за да се бори с високата инфлация, като основната депозитна лихва се очаква да достигне връх от 4% до края на годината.

- Великобритания: Доходността на 10-годишния британски златен синджир се покачи над 4,4%, най-високото ниво от 19 юни, на фона на нарастващите опасения за устойчива инфлация и възможността Английската централна банка да определи по-високи лихвени проценти. Решителната политика на Bank of England'на затягане на лихвите също породи опасения за потенциална рецесия в Обединеното кралство. Управителят Андрю Бейли потвърди ястребовата си позиция в края на юни, като посочи устойчивата икономика и неочаквано устойчивата инфлация като причини за неотдавнашното повишаване на лихвените проценти. В резултат на това сега инвеститорите очакват основният лихвен процент да се повиши от 5% до поне 6,25% до края на годината след изненадващото повишение с половин пункт миналия месец.

- JP: Индексът Tankan на Японската централна банка, който измерва настроенията сред големите производители, се повиши до +5 през второто тримесечие на 2023 г., възстановявайки се от двугодишното дъно от +1 през предходните три месеца. Това надмина пазарните очаквания за +3, което предполага, че предприятията се възстановяват от въздействието на по-високите разходи за суровини и прекъсванията в доставките. Подобрението на нагласите беше най-силно изразено в сектори като текстил, стомана, цветни метали, храни и напитки, общо машиностроене, корабостроене и тежко машиностроене и автомобили. Освен това нагласите към сектори като текстил, дървен материал и изделия от дървесина, целулоза и хартия, както и петролни и въглищни продукти станаха по-малко негативни. В перспектива големите производители очакват условията за бизнес да се подобрят през следващите три месеца, като индексът се повиши от +3 на +9. Освен това големите компании планират да увеличат капиталовите си разходи с 11,4% през тази финансова година, надминавайки прогнозата за ръст от 10,1%.

- NZ: Доходността на 10-годишните държавни облигации на Нова Зеландия'се понижи до около 4,6157 в понеделник, след като в предходната сесия достигна близо четиримесечен връх от 4,6504%, тъй като нараснаха опасенията, че Федералният резерв няма да може да направи това, след като инфлацията на разходите за лично потребление се забави през юни. Възможно е той да смекчи агресивната си политика на повишаване на лихвените проценти по-късно този месец. Според последните данни бизнес настроенията в Нова Зеландия се подобриха до най-високото си равнище от 30 месеца насам през миналия месец, като перспективите за собствената дейност станаха положителни за първи път от 14 месеца. Също така потребителските нагласи достигнаха 17-месечен връх, което може би бе подкрепено от сигнала на Резервната банка на Нова Зеландия от миналия месец, че може да направи пауза в затягането на лихвените проценти, след като от октомври 2021 г. насам ги повиши с общо 525 базисни пункта. Междувременно се появиха надежди, че през настоящото тримесечие вътрешната икономика ще се възстанови след лекия спад през предходния период, тъй като се ускориха усилията за възстановяване на дейностите в северната част на страната, засегната от наводненията и тежките метеорологични условия по-рано тази година.

- САЩ: Фючърсите на американските акции се промениха слабо в понеделник, тъй като инвеститорите търсеха нови катализатори за втората половина на годината. Всички фючърсни контракти, свързани с трите основни борсови индекса, са близо до прага на рентабилност. В петък Nasdaq Composite отбеляза най-доброто си представяне за първото полугодие от 1983 г. насам, като нарасна с 31,7%. S&P 500 също се повиши с 15,9%, отбелязвайки най-доброто си първо полугодие за 2019 г., докато Dow нарасна с 3,8%. Тези печалби дойдоха на фона на силното рали на технологичните акции на фона на ентусиазма към изкуствения интелект и свързаните с него компании. Признаците, че американската икономика е устойчива в условията на продължаваща инфлация и по-високи лихвени проценти, също допринесоха за повишаване на настроенията. Сега инвеститорите очакват в понеделник'юнските ISM PMI в сферата на производството и S&P Global Manufacturing PMI. Трейдърите ще наблюдават и Tesla, след като производителят на електрически автомобили отчете по-високи от очакваните данни за доставките и производството.

 

Водещи пазарни сектори:

Силни сектори: Специални потребителски стоки, Потребителски скоби, Комунални услуги, Недвижими имоти.

Слаби сектори: Здравеопазване, Информационни технологии,

 

Основни движещи сили на валутния и стоковия пазар: 

Кои са основните фактори на валутния и стоковия пазар в момента:

- Британски паунд: Стерлингът беше стабилен около 1,27 долара, близо до 14-месечния връх от 1,2848 долара, достигнат на 16 юни, тъй като инвеститорите обмисляха възможносттаността от по-високи разходи по заемите, като същевременно се опасяват, че агресивната политика на Английската централна банка може да предизвика рецесия. Управителят Андрю Бейли подчерта, че неотдавнашният скок на лихвените проценти е показателен за състоянието на икономиката и за запазването на инфлацията. Сега инвеститорите очакват основният лихвен процент да се повиши до поне 6,25% до края на годината след изненадващото увеличение с 50 базисни пункта през юни.

- CNY: Офшорният курс юан/долар се стабилизира на ниво около 7,25, след като миналата седмица спадна до близо осеммесечно дъно, а Китайската народна банка заяви, че ще продължи да поддържа юана основно стабилен и да предпазва от риска от големи колебания в обменния курс. Анализаторите предположиха, че централната банка може да въведе мерки на политиката за ограничаване на рязкото поевтиняване на валутата, включително да нулира съотношението на резервите за валутни форуърдни продажби или да коригира съотношението на резервите на банковите валутни депозити. Миналия месец юанът бе подложен на натиск, когато Народната банка на Китай намали основния си краткосрочен лихвен процент за първи път от 10 месеца, след като поредица от разочароващи икономически данни подсказаха за колебливо възстановяване след пандемията. Междувременно частно проучване показа, че производствената активност в Китай се е забавила по-малко от очакваното през юни, което противоречи на правителствените данни, според които секторът се свива за трети пореден месец.

- НЕФТ: Фючърсите на суровия петрол сорт Брент поскъпнаха с близо 1%, преди да намалят печалбите си до около 75 долара за барел в понеделник, тъй като търговците преценяваха съкращаването на доставките и перспективата за забавяне на търсенето. Саудитска Арабия заяви, че ще удължи доброволното си съкращаване на доставките с един милион барела на ден за август и може да го удължи допълнително. Сега страната ще произвежда около 9 млн. барела дневно, което е най-ниското ниво от няколко години насам. Русия също заяви, че ще намали износа си на петрол с 500 000 барела дневно през август, като се стреми да намали производството със същото количество. Въпреки това опасенията относно търсенето продължават. Фабричната активност в САЩ спадна повече от очакваното и с най-резкия темп от близо три години. освен това производството в Китай се забави, а в еврозоната и Германия се сви повече от първоначално очакваното през юни. Суровият петрол тип "Брент" спадна с близо 6% през второто тримесечие на 2023 г.,

- AUD: Австралийският долар се повиши над 0,665 щатски долара, отскачайки още повече от близо едномесечното дъно, тъй като инвеститорите се подготвяха за политическото решение на Резервната банка на Австралия, където пазарите остават разделени по въпроса дали тя ще повиши лихвените проценти отново или ще се въздържи. Австралийската валута намери подкрепа и от данните, сочещи силно възстановяване на одобренията за строеж, подобряване на жилищното финансиране и устойчиво нарастване на цените на жилищата, което предполага, че финансовите условия може да се затегнат допълнително. Миналия месец РБА изненада пазарите с повишение на лихвените проценти с 25 базисни пункта, като сега повиши лихвите с общо 400 базисни пункта и повиши разходите по заемите до 11-годишен връх от 4,1%. междувременно в протокола от последното си заседание централната банка заяви, че решението за повишаване на лихвените проценти през юни е било "добре балансирано", намалявайки очакванията за по-нататъшно затягане през следващите месеци.

- GLD: В понеделник златото се стабилизира около 1 920 долара за тройунция, тъй като инвеститорите продължиха да оценяват пътя на паричната политика на Федералния резерв на САЩ. Металът поскъпна с 0,6% в петък, след като данните показаха, че инфлацията в САЩ е намаляла, а потребителските разходи са се забавили рязко през май. Въпреки това председателят на Фед Джером Пауъл посочи миналата седмица, че вероятно предстоят по-нататъшни повишения на лихвените проценти, тъй като ще е необходимо време, за да се върне инфлацията към целевото равнище от 2%. Пазарите оценяват 84% шанс централната банка да повиши лихвените проценти с 25 базисни пункта на заседанието си през юли. сега инвеститорите очакват данните за производствената активност в САЩ в понеделник, които ще дадат насока за перспективите пред икономическата и паричната политика, както и ключовия месечен доклад за заетостта в петък.

 

ХАРТА НА ДЕНЯ:

В понеделник фючърсите на суровия петрол WTI поскъпнаха с почти 1%, преди да върнат част от печалбите си и да се установят на нива от около 71 долара за барел, тъй като търговците обмислят намаляването на доставките и възможността търсенето да се забави. Саудитска Арабия заяви, че ще запази доброволното си намаление на доставките с един милион барела на ден поне още един месец, а може да го направи и отново. Сега страната ще добива само около 9 млн. барела петрол на ден, което е най-ниското количество от няколко години насам. Русия също така заяви, че ще намали количеството на изнасяния от нея петрол с 500 000 барела на ден през август и ще се опита да намали със същото количество и количеството на произвеждания от нея петрол. Все още обаче има опасения за търсенето. Броят на работните места в американските заводи спадна повече от очакваното и с най-бързия темп от почти три години насам. Също така, Производството в Китай се забави, а в еврозоната и Германия спадна повече от очакваното през юни. През второто тримесечие на 2023 г. цените на петрола се понижиха с почти 7%.

 

 

 

 

Дългосрочна стратегия за търговия с канали за: (Суров петрол WTI).Tвремева рамка (D1). Tосновният съпротива е около (74.69). Основната подкрепа е около (66.38). Следователно следващото най-вероятно движение на цената е (консолидация) тенденция. (*Вижте всички останали подробности на графиката).

Някои акции с голяма пазарна капитализация се преобърнаха, натежавайки на по-широкия пазар - Сила от някои банкови акции, които обявиха планове за връщане на капитала в петък след резултатите от стрес теста

Глобални капиталови пазари - преглед, анализ и прогнози:

Автор: д-р Александър АПОСТОЛОВ (научен сътрудник в Института за икономически изследвания при БАН)

Понеделникът'затвори за европейските акции под равномерното ниво, като германският DAX се понижи с 0,2% до 16 105, а STOXX 600 - до 460. Това се дължеше на факта, че инвеститорите разглеждаха много икономически данни и очакваха със затаен дъх оповестяването на важни данни през тази седмица, като например доклада за заетостта в САЩ. Последните данни за индекса на мениджърите по покупките' показаха, че спадът в производството в еврозоната се е задълбочил през юни, като активността на германските заводи е намаляла най-много от три години насам. Също така членът на ЕЦБ Йоахим Нагел заяви, че ЕЦБ все още има да извърви дълъг път в повишаването на лихвените проценти и че трябва също така да свие баланса си през следващите години. Това подсказва, че политиците ще продължат да бъдат строги, въпреки че рискът от рецесия в ЕС нараства. На бизнес фронта италианският застрахователен регулатор даде разрешение на инвеститора Delfin да увеличи дела си в Generali до над 10%. Това накара цената на акциите на Generali да се повиши до най-високото си ниво от една година насам. В понеделник FTSE MIB се повиши с 0,8% и затвори на ниво от 28 450 пункта, като добави към печалбите от миналата седмица и достигна най-високата си стойност от 2008 г. насам. Той се представи по-добре и от другите европейски капиталови бенчмаркове, тъй като финансовият сектор в Милано се повиши силно. След като италианският застрахователен регулатор даде разрешение на Delfin да закупи над 10% от най-голямата застрахователна компания в страната, акциите на GE поскъпнаха с 3,4%. Акциите на Mediobanca, която е най-големият единичен акционер на Delfin, се повишиха с 1,6%. Акциите на Banco BPM, от друга страна, поскъпнаха с 1,9%, след като Moody's промени прогнозата си от стабилна на положителна. По отношение на икономиката данните за PMI показаха, че италианското производство се е свило най-много, откакто икономиката се срина в началото на 2020 г. заради епидемия. В първия търговски ден на юли индексът CAC 40 тръгна в обратна посока и затвори на ниво 7387, което представлява спад от 0,2%. Причината беше, че инвеститорите гледаха куп лоши данни за производството от няколко икономики, което ги накара да се притеснят за бъдещето на световната икономика'. През юни производствената активност в Еврозоната спадна повече от очакваното. Докладът за производствената активност в Германия може би е най-обезпокоителният. Във Франция проучването на PMI показа, че фабричната активност спада за пети пореден месец, но не толкова, колкото се смяташе първоначално. От страна на предприятията най-лошо се представиха Edenred (-3%), Schneider Electric (-2%), Hermès (-1,7%) и Dassault Systèmes (-1,1%). От друга страна, Worldline (+3,6%) и TotalEnergies (+1,8%) отбелязаха най-големи печалби, тъй като цените на суровия петрол се повишиха на международните пазари.

Основният индекс на Балтийската борса за товарни превози, който измерва колко струва превозването на стоки по света, се понижи за шести пореден ден в понеделник, спадайки с около 2,1% до двуседмично дъно от 1 068 пункта поради слабото търсене на всички видове плавателни съдове. Индексът "capesize", който проследява корабите, които обикновено превозват 150 000 метрични тона товари, като желязна руда и въглища, се понижи за шеста поредна сесия, спадайки с 3,1% до 1 651 пункта. Индексът panamax, който проследява корабите, които обикновено превозват въглища или зърнени товари от около 60 000 до 70 000 метрични тона, се понижи за десети пореден ден, спадайки с 1,6 % до 1 014 пункта, което е най-ниското му ниво от 22 февруари. Индексът за по-малките кораби от типа supramax се понижи с 2 пункта до 747 пункта.

В понеделник индексът FTSE 100 се отказа от ранните си печалби и завърши деня на ниво от 7530 пункта, разширявайки печалбите си от предходната седмица. Причината беше, че пазарите все още се опитваха да разберат как икономиката ще реагира на планираното повишаване на лихвените проценти от страна на Английската централна банка. AstraZeneca спадна най-много - с 8%, защото инвеститорите се притесняваха, че новото ѝ лекарство за рак може да не действа толкова добре, колкото се очакваше. От друга страна, миньорите като Anglo American и Glencore поскъпнаха съответно с 4,3 % и 3,3 % поради надеждите, че Китай ще стимулира икономиката си.

В понеделник акциите в САЩ се търгуваха близо до нулата, а Nasdaq отбеляза спад в началото на търговията. Причината беше, че PMI индексът на ISM в производствения сектор не отговори на очакванията и показа най-големия спад на фабричната активност от почти три години. На бизнес фронта акциите на Apple се понижиха с почти 1%, след като бе съобщено, че компанията е трябвало да намали прогнозите си за производството на слушалките си за смесена реалност Vision Pro. От друга страна, акциите на Tesla поскъпнаха с почти 6%, тъй като компанията надмина очакванията за доставките и производството през второто тримесечие. Това се дължи на факта, че компанията е увеличила производството и е дала отстъпки, за да увеличи продажбите. През първата половина на годината индексът Nasdaq Composite се повиши с 31,7%. Печалбите при артифициалните акции, свързани с разузнаването, и залозите, че Федералният резерв вече е повишил лихвените проценти през повечето време, бяха основните двигатели на тазгодишната печалба през първото полугодие, която беше най-голямата от 40 години насам. В същото време индексът S&P 500 се повиши с 15,9%, а Dow - с 3,8%. Заради празника на 4 юли Уолстрийт ще затвори по-рано днес и утре.

В началото на юли индексът MOEX Russia, който се основава на рублата, беше без промяна и се задържа на ниво около 2790. Причината беше, че вътрешнополитическите притеснения се запазиха, а цените на суровия петрол се понижиха. Освен това рублата все още е близо до най-ниската си точка, която се задържа вече повече от 15 месеца. Това може да влоши инфлацията и да принуди политиците да повишат лихвените проценти още повече през юли и по-късно тази година. След бунта на групата "Вагнер" миналата седмица хората започнаха да се чудят колко власт има всъщност президентът Владимир Путин. Що се отнася до икономическите данни, последното проучване на PMI показа, че производството в Русия се е забавило.

Първият ден на търговия през втората половина на 2023 г. Хонконгският Hang Seng се повиши с 390,16 пункта, или 2,06%, до 19 306,59 пункта. Това сложи край на двудневните загуби и отрази силната сесия на Уолстрийт в петък, когато инфлацията в САЩ се понижи. Надеждите, че Фед ще бъде по-малко агресивен, нараснаха. Междувременно данните от частно проучване показаха, че производственият сектор в Китай' е нараснал повече от очакваното през юни. Това се различаваше от официалните данни от миналата седмица, които показаха, че секторът е отбелязал спад за трети пореден месец. Съобщава се, че министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън ще отиде в Пекин тази седмица, за да се срещне с висши китайски служители. Това е още един знак, че напрежението между САЩ и Китай намалява. Най-добре се представиха акциите в областта на технологиите, потребителските стоки и недвижимите имоти. Акциите на BYD поскъпнаха с 4,5%, след като през юни компанията съобщи, че е продала 700 244 автомобила на нова енергия, което е най-много в историята за едно тримесечие. Наред с това, на пазара се появиха акциите на Li Auto (8,5%), Sands China (4,5%), Yinhe Ente. (4,0 %), Meituan (3,4 %), Tektronix Industries (2,5 %) и Xiaomi Corporation (2,4 %) са някои от другите най-печеливши компании.

Санхайският индекс се повиши с 0,9% до около 3230, а Shenzhen Composite се повиши с 0,7% до 11 105. Това беше вторият пореден ден, в който и двата индекса се повишиха, тъй като инвеститорите обработиха признаците, че производствената активност в Китай се е забавила повече от очакваното. Caixin През юни общият индекс на мениджърите по покупките в производствения сектор на Китай възлезе на 50,5, което е по-малко в сравнение с 50,9 през май, но повече от очакваното, а именно 50,2. В петък акциите на континенталната част на страната последваха силната тенденция на Уолстрийт. Причината беше, че инфлацията в САЩ през май се оказа по-ниска от очакваното, което показва, че агресивната политика на Федералния резерв за затягане на паричната политика действа според очакванията. Сред компаниите, които се представиха добре, бяха тежкотоварни като Luxshare Precision (с ръст от 5,4%), Sungrow Power (с ръст от 5%), Greatoo Intelligent (с ръст от 9,2%), Seres Group (с ръст от 7,8%) и Chongqing Changan (с ръст от 4,3%).

Никкей 225 се повиши с 1,5% и затвори над 33 600, а Топикс се повиши с 1,1% и затвори на ниво от 2318. Индексът Topix достигна 33-годишен връх, тъй като акциите на технологичните компании продължиха да се покачват. В петък японските акции последваха примера на Уолстрийт'и тръгнаха нагоре. Причината беше, че инфлацията в САЩ през май беше по-ниска от очакваната, което показва, че агресивната политика на Федералния резерв на САЩ за затягане на коланите работи по план. Инвеститорите разглеждаха и данни, които показваха, че бизнес настроенията в Япония са се подобрили през второто тримесечие, но че производствената активност е намаляла през юни. Advantest поскъпна с 4%, Tokyo Electron - с 3,7%, Socionext - със 7,1%, Lasertec - с 4%, а Renesas Electronics - с 2,2%. Други големи акции в индекса, като Mitsubishi Corporation (2,1%), Sony Group (2,9%) и Daikin Industries (5,8%), също се повишиха.

В първата сесия от втората половина на годината новозеландските акции се търгуваха без промяна на ниво от 11 916,87 пункта. По-рано през деня те се понижиха, но печалбите в бизнес услугите, промишлеността и здравеопазването компенсираха загубите в енергийните минерали, финансите и транспорта. В петък пазарите се опитаха да последват положителната тенденция на Уолстрийт, след като предпочитаният от Фед измерител на инфлацията - индексът на разходите за лично потребление в САЩ - нарасна само с 3,8% през май, което е най-малкото увеличение от повече от две години. Имаше и признаци, че отношенията между САЩ и Китай се подобряват, като например новината, че министърът на финансите Джанет Йелън ще отиде в Китай в четвъртък, за да се срещне с някои правителствени служители. Междувременно данните на Caixin за производствения PMI показаха, че активността на фабриките в Китай се е забавила по-малко от очакваното през миналия месец, което породи надежди, че Пекин може скоро да въведе още мерки за подпомагане на икономиката. Разрешителни за строеж в Нова Зеалаnd е спаднал с 2,2% през май, което е втори пореден месец на спад, а на годишна база е намалял с 18%, според местни данни.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 се повиши с 0,1% до около 7 210 пункта в понеделник, разширявайки печалбите от предходната сесия, като водещи бяха печалбите на акциите на миннодобивните и енергийните компании. Австралийските акции проследиха и печалбите на Wall Street'в петък, тъй като инфлацията в САЩ през май се оказа по-слаба от очакваното, което предполага, че агресивната политика на Федералния резерв'има очакваните резултати. Междувременно инвеститорите ще оценят поредица от вътрешни икономически доклади, включително месечните показатели за инфлацията и данните за жилищните кредити. В миннодобивния и енергийния сектор най-много спечелиха BHP Billiton (0,4%), Rio Tinto (0,7%), Fortescue Metals (0,3%), Pilbara Mining (3,4%), Allkem (2,4%), New York Crest Mining Company (2,2%), Woodside Energy Company (0,4%) и Whitehaven Coal Company (1,9%). Другите тежкотоварни компании в индекса също се повишиха, включително ANZ Banking Group (0,3%), Westpac Banking Corp. (0,3%) и Brambles Corporation (0,6%).

Бразилия отчете търговски излишък в размер на 10,6 млрд. долара през юни 2023 г., което е рязко увеличение спрямо 8,8 млрд. долара през съответния период година по-рано и остава близо до рекордно високия излишък от 11,1 млрд. долара от май. Износът се понижи с 8,1% спрямо юни 2022 г. до 30,1 млрд. долара, тъй като по-ниските цени на енергията оказаха натиск върху продажбите от добивната промишленост, които потънаха с 19% до 6 млрд. долара. Също така трансформиращите се индустрии се свиха с 10% до 15,7 млрд. долара. От друга страна, силната реколта подкрепи скока на продажбите в селското стопанство с 5,3% до 8,1 млрд. долара. В същото време вносът потъна с 18,2% до 19,5 млрд. долара. намаляха покупките от преобразуващите се отрасли (-14,1% до 17,8 млрд. долара), добивните отрасли (-48% до 1,2 млрд. долара) и селскостопанските стоки (-45% до 0,3 млрд. долара).

 

ПРЕГЛЕД НА ПОСЛЕДНИТЕ ИКОНОМИЧЕСКИ ДАННИ:

При прегледа на последните икономически новини най-критичните данни са:

- САЩ: През май 2023 г. разходите за строителство в САЩ нараснаха с 0,9% на месечна база до сезонно изгладен годишен темп на растеж от 1925,6 млрд. долара, след ревизия надолу с 0,4% през април и малко над пазарната прогноза от 0,6%. Това беше най-голямото увеличение на разходите за строителство от четири месеца насам. Жилищният сектор (2,2%) беше основният двигател на увеличението на частните разходи, като разходите за проекти за еднофамилни жилища нараснаха с 1,7%, а разходите за проекти за многофамилни жилища намаляха с 0,1%. Нежилищният сектор се сви с 0,3%, особено религиозният сектор (-6,7%), здравеопазването (-2,1%) и бизнесът (-1,8%). Същевременно публичните разходи нараснаха с 0,1%, задържани от слабия растеж в нежилищния сектор (0,1%). Разходите за строителство нараснаха с 2,4% на годишна база през май.

- САЩ: През юни 2023 г. производственият PMI индекс на ISM в САЩ се понижи до 46 от 46,9 през май, което е под прогнозираните 47 пункта. Данните сочат, че производството се свива с по-бързи темпове от май 2020 г. насам, като продукцията на бизнес мениджмънта намалява, тъй като слабостта се запазва и оптимизмът за втората половина на 2023 г. намалява. Председателят на ISM Тимъти Фиоре заяви: "Търсенето остава слабо, производството се забавя поради липса на работа, а доставчиците са способни. Има признаци, че в близко бъдеще ще бъдат предприети още съкращения." " През юни новите поръчки (45,6 спрямо 42,6), производството (46,7 спрямо 51,1), заетостта (48,1 спрямо 51,4), запасите (44 спрямо 45,8) и изоставането (387 спрямо 37,5) спаднаха до 45,7, което предполага, че времето за изпълнение на поръчките в производството отново се е подобрило. От друга страна, индексът на запасите на клиентите спадна на "твърде ниска" територия (46,2 спрямо 51,4), което е положително за бъдещото производство.

- САЩ: Индексът на мениджърите по поръчките на S&P Global U.S. в сферата на производството бе потвърден на шестмесечно дъно от 46,3 през юни 2023 г., което показва, че състоянието на производствения сектор е намаляло за втори пореден месец, тъй като търсенето, обусловено от инфлационния натиск и повишаващите се лихвени проценти. потискане, производството отново спадна, като новите поръчки се понижиха рязко. Въпреки че броят на незаетите работни места рязко намаля, производителите все още търсят заместници на доброволно наетите работници и запълват дългосрочно свободните работни места, което предполага по-нататъшно нарастване на заетостта. Липсата на нови поръчки накара компаниите да продължат да се борят за понижаване на цените на акциите, а покупките на производствени ресурси бяха значително намалени. От страна на цените разходната тежест спадна с най-бързия темп от повече от три години насам. Същевременно производствените разходи останаха без съществена промяна през месеца в условията на слабо търсене, тъй като компаниите се стремяха да привлекат нови продажби. И накрая, очакванията на бизнеса са най-ниските досега през тази година.

- Великобритания: За юни 2023 г. производственият PMI индекс на S&P Global/CIPS за Великобритания беше ревизиран до 46,5, което е над първоначалната оценка от 46,2, но все още е под майската стойност от 47,1. Последният PMI индекс е най-слабият от шест месеца насам, което сочи, че през последните 11 поредни месеца се наблюдава свиване. Макар че производството се сви за четвърти пореден месец, темпът на свиване беше по-бавен. На други места новите поръчки спаднаха най-много от януари насам, а заетостта намаля за девети пореден месец, което е най-големият спад от март насам. На ценовия фронт производствените разходи отбелязаха най-големия си спад от февруари 2016 г. насам, което се дължеше на по-слабото търсене на производствени ресурси, по-ниските разходи за горива, по-ниските цени на суровините и подобрените вериги за доставки. Същевременно средните производствени цени се понижиха за първи път от април 2016 г. насам. И накрая, бизнес доверието спадна до шестмесечно дъно.

- ЕС: През юни 2023 г. индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в промишлеността на HCOB за еврозоната беше ревизиран надолу до 43,4 пункта от първоначалната оценка от 43,6 пункта, което сочи най-лошото влошаване на състоянието на сектора от май 2020 г. насам. Производството отбеляза най-резкия си спад от октомври насам, като общият брой на новите поръчки спадна с най-силния темп от осем месеца насам. Освен това броят на заетите в заводите се понижи за първи път от януари 2021 г. насам, а покупките на производствени ресурси спаднаха рязко, което е един от най-бързите спадове през 26-те години на събиране на данни. На ценовия фронт производствените разходи се понижиха с най-много от юли 2009 г. насам, докато производствените разходи спаднаха с най-бързия темп от три години насам. И накрая, бизнес доверието спадна до седеммесечно дъно.

- IT: Производственият PMI индекс на HBOC в Италия спадна до 43,8 през юни 2023 г. от 45,9 през предходния месец, което е под пазарната прогноза от 45,3 пункта. Това беше най-лошото влошаване на условията на работа от април 2020 г. насам, предизвикано от рязкото намаляване на новите поръчки и производството, като производството се сви най-много от три години насам, а продажбите спаднаха до осеммесечно дъно. След това покупателната активност се сви до най-ниското си равнище от 2020 г. насам. Положително е, че предприятията продължиха да увеличават броя на заетите, макар и с бавни темпове. На ценовия фронт производствените разходи отбелязаха най-големия си спад от 2009 г. насам, докато производствените разходи продължиха да намаляват. И накрая, предприятията запазиха положителните си перспективи, но оптимизмът спадна до най-ниското си равнище от шест месеца насам.

- GE: Производственият PMI индекс на HCOB в Германия'бе ревизиран надолу до 40,6 през юни 2023 г., което е спад спрямо първоначалната оценка от 41,0, което предполага, че състоянието на сектора'се е влошило с най-бързи темпове от началото на пандемията COVID-19. Свиването на производството беше най-бързото от осем месеца насам, а новите поръчки намаляха с най-бързия темп от октомври насам, отчасти поради колебанието на клиентите и разтоварването на складовете. Освен това създаването на работни места беше най-ниското от март 2021 г. насам. На ценовия фронт производствените разходи се понижиха най-много от юли 2009 г. насам, а цените на продукцията се понижиха за първи път от септември 2020 г. насам, отразявайки нарастващия конкурентен натиск. И накрая, очакванията за перспективите за производството през следващата година достигнаха най-ниското си равнище от ноември насам на фона на опасенията за устойчива инфлация, затягане на финансовите условия, несигурност на клиентите и геополитическо напрежение.

- FR: Френският глобален производствен PMI индекс на S&P бе ревизиран леко нагоре до 46 през юни 2023 г., спрямо първоначалната оценка от 45,5 и 45,7 през май. Въпреки това той отбеляза пети пореден месец на свиване на активността на френските фабрики, което до голяма степен се дължеше на рязък спад на новите поръчки на фона на слабостта на ключови клиентски пазари като строителството. Данните от анкетата за юни подчертаха и още един забележителен спад на новите поръчки от чужбина. Производителите реагираха, като намалиха производството, покупките на суровини и заетостта. На ценовия фронт производствените разходи намаляват за втори пореден месец. Същевременно по-ниските разходи бяха прехвърлени на клиентите, в резултат на което производствените разходи бяха намалени за първи път от три години насам. В перспектива бизнес нагласите станаха отрицателни за първи път от март насам, като очакванията за производството достигнаха седеммесечно дъно.

- FR: От януари до май 2023 г. бюджетният дефицит на френското правителство се увеличи от 82,3 млрд. евро през същия период на предходната година до 107,2 млрд. евро. Държавните приходи намаляха с 5% до 128,8 млрд. евро, докато разходите се увеличиха с 9,1% до 216,5 млрд. евро. Освен това специалната сметка на Министерството на финансите, в която се отчита балансът на входящите и изходящите целеви приходи и разходи, като например приходите на местните власти, спадна с 19,5 млрд. евро от 19,4 млрд. евро през същия период на миналата година.

- SW: Индексът на мениджърите по поръчките в промишлеността на Swedbank се повиши до 44,8 през юни 2023 г. от 40,7 през предходния месец, но остана доста под историческата средна стойност на индекса от 54,5. Повишението на PMI се дължеше на импрна поръчките (от 41,4 на 33,2 през май), сроковете за доставка (от 41,9 на 32,2) и производството (от 45,2 на 43). Същевременно запасите (48,6 спрямо 45,1) също оказаха негативно влияние. Също така производствените планове за следващите шест месеца се повишиха до 49,8 (при 48,1), макар че за втори пореден месец останаха извън зоната на растеж. Индексът на цените на доставчиците на суровини и материали се повиши до 40,8 (спрямо 37,4), което показва, че ценовият натиск на ниво доставчици продължава да намалява.

- AU: През юни 2023 г. индексът на цените на суровините на Резервната банка на Австралия'се понижи с 21,5% на годишна база, което е същото като ревизираната стойност през май. Индексът остана на път да отбележи най-големия си спад от февруари 2016 г. насам, тъй като цените на коксуващите се въглища, термичните въглища, желязната руда и втечнения природен газ се понижиха. В изражение в австралийски долари индексът се понижи с 18,1%. В СПТ цените на суровините се повишиха с 0,2% на месечна база, след като през май спаднаха с 6,0%, като подиндексът за неселскостопанските стоки се повиши, докато подиндексите за селските райони и цветните метали спаднаха.

- AU: През май 2023 г., на сезонно изгладена база, одобрените частни жилища в Австралия се увеличиха с 0,9% на месечна база до 8 115 единици, прекъсвайки два последователни месеца на отрицателни данни. Това е второто увеличение на разрешителните за частни жилища досега през тази година, като големи увеличения има във Виктория (7,3%) и Нов Южен Уелс (-3,4%), Куинсланд (-1,8%), Южна Австралия (-7,2%) и Западна Австралия (-4,5%).

- AU: Стойността на новите жилищни кредити за австралийски жилища, обитавани от собственици, се е повишила с 4% на месечна база до 16,37 млрд. австралийски долара през май 2023 г., обръщайки тенденцията на спад от 3,8% през април. Строителството на жилища се повиши с 4,1%, покупките на нови жилища - с 4,7%, а покупките на съществуващи жилища - с 4,2%. В географско отношение новите задължения по заеми нараснаха в щатите Нов Южен Уелс (9,9%), Виктория (5,1%), Западна Австралия (4,4%), Куинсланд (1,9%), Тасмания (9,6%) и Южна Австралия Нови задължения по заеми нараснаха в щатите (0,8%), Северната територия (7,2%) и Австралийската столична територия (0,3%).

- AU: Обявите за работа в Австралия са намалели с 2,5% на месечна база през юни 2023 г., докато непроменената цифра месец по-рано беше ревизирана надолу след тримесечен спад. На годишна база обявите за работа се понижиха с 10%, но все още бяха с 47,5% над нивата отпреди пандемията. "Затягането на пазара на труда ще отнеме време, за да отслабне," заяви икономистът от ANZ Маделин Данк. "Посоката на промяна обаче е ясна и очакваме продължаване на планомерното коригиране на обявите за работа."

- AU: Предварителните данни показват, че общият брой на одобрените жилища в Австралия през май 2023 г. е нараснал с 20,6% на месечна база до сезонно изгладените 15 032 единици през май 2023 г., възстановявайки се рязко от низходящо ревизирания спад от 6,8% през април. Жилищата в частния сектор нараснаха с 0,9% до 8 115 през май, докато жилищата в частния сектор без жилищата се увеличиха с 59,4% до 6 722. В географско отношение общият брой на одобрените жилища нарасна в Нов Южен Уелс (52,9%), Тасмания (41,1%) и Виктория (15,0%), докато в Куинсланд (0,9%) се наблюдава увеличение . Обратно, общият брой на одобрените жилища е намалял в Южна Австралия (-4,8%) и Западна Австралия (-11,1%). Одобренията за строеж са намалели с 9,8% през годината до май след ревизия надолу с 18,7% през април.

- RU: Индексът на мениджърите по поръчките на S&P Global Russian Manufacturing спадна до 52,6 през юни 2023 г. от тримесечния връх от 53,5 през май след забавяне на производството и новите поръчки. С повече постъпили нови поръчки и спечелени нови клиенти последните данни отбелязват 14-ия пореден месец на повишена активност на фабриките и 11-ия пореден месец на ръст на производството. Продължаващото подобрение на вътрешното и външното търсене подкрепи нарастването на новите поръчки. Освен това броят на заплатите се повиши до най-слабото равнище от ноември насам спрямо 22-1/2-годишния връх през май, а броят на незаетите работни места продължи да намалява. Също така равнището на покупките бе най-голямото увеличение от февруари 2008 г. насам. На ценовия фронт инфлацията на производствените разходи нарасна с втория най-бърз темп от април 2022 г. насам, тъй като засилените забавяния на доставчиците доведоха до повишаване на цените. Същевременно продажните цени се повишиха с най-бързия темп от повече от година насам. И накрая, доверието на бизнеса остава положително с надеждата за повишено търсене от страна на клиентите и разширяване на дейността на нови експортни пазари.

- TW: Индексът на мениджърите по поръчките на S&P Global Taiwan Manufacturing се повиши до 44,8 през юни 2023 г. от 44,3 през май, но посочи продължаващо влошаване на бизнес условията и отбеляза 11-ия пореден месец на спад в състоянието на индустрията. Производството спадна рязко, тъй като притокът на нови предприятия намаля още повече. Предприятията реагираха на по-слабото търсене, като намалиха покупателната активност и запасите, а заетостта в промишлеността спадна по-бързо.Същевременно по-слабото търсене на производствени ресурси и подобреното предлагане оказаха допълнителен натиск за намаляване на разходите за снабдяване. По-слабият приток на нови поръчки също така позволи на компанията да приключи всички неуредени сделки през юни. В перспектива тайванските производители отново бяха песимистично настроени по отношение на производствените си перспективи за 12-месечния период през юни на фона на слабите глобални икономически условия и продължаващия спад на продажбите.

- JP: През юни 2023 г. индексът на мениджърите по поръчките в производството на ANZ Япония беше 49,8, без предварителни оценки, а през май беше 50,6, което е най-високата стойност от седем месеца насам. Това беше петото свиване на фабричната активност досега през тази година, тъй като се свиха както производството, така и новите поръчки, като новите поръчки за износ намаляха с най-бързия темп от февруари насам. В отговор на слабите условия на работа покупателната активност спада за единадесети пореден месец, което е най-слабият регистриран спад през тази година. Растежът на работните места е вторият най-бърз досега през тази година. Същевременно работата на доставчиците се е подобрила, тъй като сроковете за доставка на доставчиците са се съкратили с най-много от март 2016 г. насам. Що се отнася до ценообразуването, инфлацията на производствените разходи се понижи до най-бавния си темп от февруари 2021 г. насам, докато инфлацията на производствените разходи спадна до най-слабия си темп от 21 месеца насам. И накрая, бизнес нагласите се засилиха до най-силните си стойности от октомври 2021 г. насам, тъй като икономиката се възстанови.

- BR: Доходността по 10-годишните държавни облигации на Бразилия'се понижи до около 10,67% през юли, което е най-ниското ниво от декември 2021 г. насам, на фона на очакванията за по-дълбоко облекчаване на паричната политика. Последното проучване на "Фокус" показа, че частните икономисти в Бразилия са ревизирали надолу прогнозите си за темпа на Селика и са подобрили перспективите за инфлацията до 2026 г., след решението на правителството'да запази инфлационната цел на страната от 3%. Очакванията са, че на следващото заседание на централната банка в началото на август ставката Селика ще бъде намалена до края на 2023 г. до 12% (при предишна оценка от 12,25%) и че цикълът на облекчаване ще продължи до края на първата половина на следващата година, като процентът ще бъде около 9%. бразилската годишна инфлация продължи да се забавя до близо тригодишно дъно от 3,4% в началото на юни, което е малко над пазарните оценки от 3,36%,

 

Поглед напред:

Днес инвеститорите трябва да следят за следните важни данни:

- EUR: Търговски баланс на Германия и промяна на безработицата в Испания.

- GBP: Търг на 30-годишни облигации.

- NZD: NZIER Business Confidence и GDT Price Index.

- USD: Банкова ваканция.

- JPY: Парична база г/г и аукцион на 10-годишни облигации.

- AUD: Парична ставка и изявление на RBA за лихвените проценти.

- CAD: Производствен PMI.

 

ДВИЖИТЕЛИ НА ПАЗАРА НА ДЪРЖАВНИТЕ АКЦИИ И ОБЛИГАЦИИ:

Кей факторите на пазара на акции и облигации в момента са:

- САЩ: Доходността на 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ намали ранните си печалби до около 3,8% в първия търговски ден от втората половина на годината на фона на опасенията за състоянието на икономиката, след като PMI индексът на ISM в промишлеността показа, че фабричната активност се е свила най-много от близо три години. През тази седмица се очакват още докладът за заетостта, JOLTS, и ISM PMI в сферата на услугите. Междувременно протоколът от последното заседание на Федералния комитет по операциите на открития пазар в сряда ще бъде внимателно наблюдаван за допълнителни улики относно следващия ход на Фед, като миналата седмица председателят Джером Пауъл подчерта, че лихвените проценти ще продължат да се повишават през тази година. Понастоящем трейдърите оценяват на почти 87% вероятността Фед да повиши лихвения процент по федералните фондове с 25 базисни пункта през следващия месец, като шансът за още едно увеличение с 25 процентни пункта през септември спадна до 18% от 21% преди публикуването на ISM. По-рано в понеделник разликата между 2-годишната и 10-годишната доходност достигна -109,5 базисни точки, което е най-широката стойност от 1981 г. насам. Пазарите ще бъдат затворени рано в понеделник и вторник заради празника на Деня на независимостта.

- IT: Доходността на 10-годишния италиански БТР отново се повиши над 4%, тъй като инвеститорите прецениха перспективата за повишаване на лихвените проценти наред с признаците за влошаване на европейската икономика и охлаждане на инфлацията. Последното проучване на PMI показа, че италианското производство е отбелязало най-сериозното си свиване от повече от три години насам, като производствените разходи са намалели с най-много от 2009 г. насам. Данните за индекса на потребителските цени от миналата седмица показаха, че инфлацията в Италиялация се забави повече от очакваното през юни до най-ниското си ниво от април 2022 г. насам. Въпреки това инвеститорите очакват ЕЦБ да продължи да повишава лихвените проценти, за да се бори с високата инфлация, като основната депозитна лихва се очаква да достигне връх от 4% до края на годината.

- Великобритания: Доходността на 10-годишния британски златен синджир се покачи над 4,4%, най-високото ниво от 19 юни, на фона на нарастващите опасения за устойчива инфлация и възможността Английската централна банка да определи по-високи лихвени проценти. Решителната политика на Bank of England'на затягане на лихвите също породи опасения за потенциална рецесия в Обединеното кралство. Управителят Андрю Бейли потвърди ястребовата си позиция в края на юни, като посочи устойчивата икономика и неочаквано устойчивата инфлация като причини за неотдавнашното повишаване на лихвените проценти. В резултат на това сега инвеститорите очакват основният лихвен процент да се повиши от 5% до поне 6,25% до края на годината след изненадващото повишение с половин пункт миналия месец.

- JP: Индексът Tankan на Японската централна банка, който измерва настроенията сред големите производители, се повиши до +5 през второто тримесечие на 2023 г., възстановявайки се от двугодишното дъно от +1 през предходните три месеца. Това надмина пазарните очаквания за +3, което предполага, че предприятията се възстановяват от въздействието на по-високите разходи за суровини и прекъсванията в доставките. Подобрението на нагласите беше най-силно изразено в сектори като текстил, стомана, цветни метали, храни и напитки, общо машиностроене, корабостроене и тежко машиностроене и автомобили. Освен това нагласите към сектори като текстил, дървен материал и изделия от дървесина, целулоза и хартия, както и петролни и въглищни продукти станаха по-малко негативни. В перспектива големите производители очакват условията за бизнес да се подобрят през следващите три месеца, като индексът се повиши от +3 на +9. Освен това големите компании планират да увеличат капиталовите си разходи с 11,4% през тази финансова година, надминавайки прогнозата за ръст от 10,1%.

- NZ: Доходността на 10-годишните държавни облигации на Нова Зеландия'се понижи до около 4,6157 в понеделник, след като в предходната сесия достигна близо четиримесечен връх от 4,6504%, тъй като нараснаха опасенията, че Федералният резерв няма да може да направи това, след като инфлацията на разходите за лично потребление се забави през юни. Възможно е той да смекчи агресивната си политика на повишаване на лихвените проценти по-късно този месец. Според последните данни бизнес настроенията в Нова Зеландия се подобриха до най-високото си равнище от 30 месеца насам през миналия месец, като перспективите за собствената дейност станаха положителни за първи път от 14 месеца. Също така потребителските нагласи достигнаха 17-месечен връх, което може би бе подкрепено от сигнала на Резервната банка на Нова Зеландия от миналия месец, че може да направи пауза в затягането на лихвените проценти, след като от октомври 2021 г. насам ги повиши с общо 525 базисни пункта. Междувременно се появиха надежди, че през настоящото тримесечие вътрешната икономика ще се възстанови след лекия спад през предходния период, тъй като се ускориха усилията за възстановяване на дейностите в северната част на страната, засегната от наводненията и тежките метеорологични условия по-рано тази година.

- САЩ: Фючърсите на американските акции се промениха слабо в понеделник, тъй като инвеститорите търсеха нови катализатори за втората половина на годината. Всички фючърсни контракти, свързани с трите основни борсови индекса, са близо до прага на рентабилност. В петък Nasdaq Composite отбеляза най-доброто си представяне за първото полугодие от 1983 г. насам, като нарасна с 31,7%. S&P 500 също се повиши с 15,9%, отбелязвайки най-доброто си първо полугодие за 2019 г., докато Dow нарасна с 3,8%. Тези печалби дойдоха на фона на силното рали на технологичните акции на фона на ентусиазма към изкуствения интелект и свързаните с него компании. Признаците, че американската икономика е устойчива в условията на продължаваща инфлация и по-високи лихвени проценти, също допринесоха за повишаване на настроенията. Сега инвеститорите очакват в понеделник'юнските ISM PMI в сферата на производството и S&P Global Manufacturing PMI. Трейдърите ще наблюдават и Tesla, след като производителят на електрически автомобили отчете по-високи от очакваните данни за доставките и производството.

 

Водещи пазарни сектори:

Силни сектори: Специални потребителски стоки, Потребителски скоби, Комунални услуги, Недвижими имоти.

Слаби сектори: Здравеопазване, Информационни технологии,

 

Основни движещи сили на валутния и стоковия пазар: 

Кои са основните фактори на валутния и стоковия пазар в момента:

- Британски паунд: Стерлингът беше стабилен около 1,27 долара, близо до 14-месечния връх от 1,2848 долара, достигнат на 16 юни, тъй като инвеститорите обмисляха възможносттаността от по-високи разходи по заемите, като същевременно се опасяват, че агресивната политика на Английската централна банка може да предизвика рецесия. Управителят Андрю Бейли подчерта, че неотдавнашният скок на лихвените проценти е показателен за състоянието на икономиката и за запазването на инфлацията. Сега инвеститорите очакват основният лихвен процент да се повиши до поне 6,25% до края на годината след изненадващото увеличение с 50 базисни пункта през юни.

- CNY: Офшорният курс юан/долар се стабилизира на ниво около 7,25, след като миналата седмица спадна до близо осеммесечно дъно, а Китайската народна банка заяви, че ще продължи да поддържа юана основно стабилен и да предпазва от риска от големи колебания в обменния курс. Анализаторите предположиха, че централната банка може да въведе мерки на политиката за ограничаване на рязкото поевтиняване на валутата, включително да нулира съотношението на резервите за валутни форуърдни продажби или да коригира съотношението на резервите на банковите валутни депозити. Миналия месец юанът бе подложен на натиск, когато Народната банка на Китай намали основния си краткосрочен лихвен процент за първи път от 10 месеца, след като поредица от разочароващи икономически данни подсказаха за колебливо възстановяване след пандемията. Междувременно частно проучване показа, че производствената активност в Китай се е забавила по-малко от очакваното през юни, което противоречи на правителствените данни, според които секторът се свива за трети пореден месец.

- НЕФТ: Фючърсите на суровия петрол сорт Брент поскъпнаха с близо 1%, преди да намалят печалбите си до около 75 долара за барел в понеделник, тъй като търговците преценяваха съкращаването на доставките и перспективата за забавяне на търсенето. Саудитска Арабия заяви, че ще удължи доброволното си съкращаване на доставките с един милион барела на ден за август и може да го удължи допълнително. Сега страната ще произвежда около 9 млн. барела дневно, което е най-ниското ниво от няколко години насам. Русия също заяви, че ще намали износа си на петрол с 500 000 барела дневно през август, като се стреми да намали производството със същото количество. Въпреки това опасенията относно търсенето продължават. Фабричната активност в САЩ спадна повече от очакваното и с най-резкия темп от близо три години. освен това производството в Китай се забави, а в еврозоната и Германия се сви повече от първоначално очакваното през юни. Суровият петрол тип "Брент" спадна с близо 6% през второто тримесечие на 2023 г.,

- AUD: Австралийският долар се повиши над 0,665 щатски долара, отскачайки още повече от близо едномесечното дъно, тъй като инвеститорите се подготвяха за политическото решение на Резервната банка на Австралия, където пазарите остават разделени по въпроса дали тя ще повиши лихвените проценти отново или ще се въздържи. Австралийската валута намери подкрепа и от данните, сочещи силно възстановяване на одобренията за строеж, подобряване на жилищното финансиране и устойчиво нарастване на цените на жилищата, което предполага, че финансовите условия може да се затегнат допълнително. Миналия месец РБА изненада пазарите с повишение на лихвените проценти с 25 базисни пункта, като сега повиши лихвите с общо 400 базисни пункта и повиши разходите по заемите до 11-годишен връх от 4,1%. междувременно в протокола от последното си заседание централната банка заяви, че решението за повишаване на лихвените проценти през юни е било "добре балансирано", намалявайки очакванията за по-нататъшно затягане през следващите месеци.

- GLD: В понеделник златото се стабилизира около 1 920 долара за тройунция, тъй като инвеститорите продължиха да оценяват пътя на паричната политика на Федералния резерв на САЩ. Металът поскъпна с 0,6% в петък, след като данните показаха, че инфлацията в САЩ е намаляла, а потребителските разходи са се забавили рязко през май. Въпреки това председателят на Фед Джером Пауъл посочи миналата седмица, че вероятно предстоят по-нататъшни повишения на лихвените проценти, тъй като ще е необходимо време, за да се върне инфлацията към целевото равнище от 2%. Пазарите оценяват 84% шанс централната банка да повиши лихвените проценти с 25 базисни пункта на заседанието си през юли. сега инвеститорите очакват данните за производствената активност в САЩ в понеделник, които ще дадат насока за перспективите пред икономическата и паричната политика, както и ключовия месечен доклад за заетостта в петък.

 

ХАРТА НА ДЕНЯ:

В понеделник фючърсите на суровия петрол WTI поскъпнаха с почти 1%, преди да върнат част от печалбите си и да се установят на нива от около 71 долара за барел, тъй като търговците обмислят намаляването на доставките и възможността търсенето да се забави. Саудитска Арабия заяви, че ще запази доброволното си намаление на доставките с един милион барела на ден поне още един месец, а може да го направи и отново. Сега страната ще добива само около 9 млн. барела петрол на ден, което е най-ниското количество от няколко години насам. Русия също така заяви, че ще намали количеството на изнасяния от нея петрол с 500 000 барела на ден през август и ще се опита да намали със същото количество и количеството на произвеждания от нея петрол. Все още обаче има опасения за търсенето. Броят на работните места в американските заводи спадна повече от очакваното и с най-бързия темп от почти три години насам. Също така, Производството в Китай се забави, а в еврозоната и Германия спадна повече от очакваното през юни. През второто тримесечие на 2023 г. цените на петрола се понижиха с почти 7%.

 

 

 

 

Дългосрочна стратегия за търговия с канали за: (Суров петрол WTI).Tвремева рамка (D1). Tосновният съпротива е около (74.69). Основната подкрепа е около (66.38). Следователно следващото най-вероятно движение на цената е (консолидация) тенденция. (*Вижте всички останали подробности на графиката).

Start trading in four simple steps

1. Register

Open your live trading account

2. Verify

Upload your documents to verify your account

3. Fund

Deposit funds directly into your account

4. Trade

Start trading and choose from 130+ instruments

Demo account

The Blue Suisse Trading Account with virtual funds in a risk-free environment

Demo account

Live account

The Blue Suisse Trading Account in our transparent live model environment

Open an Account
Risk Warning; CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 58.58% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money.
x
Spotify Logo Apple Podcasts Logo Anchor Podcasts Logo