Globala kapitalmarknader - översikt, analys och prognoser:

Författare: Dr. Alexander APOSTOLOV (forskare vid Economic Research Institute at BAS)

Wall Street rusade på den sista dagen av det andra kvartalet då dämpad inflation minskade investerarnas oro för ytterligare räntehöjningar. Dow stängde mer än 280 punkter högre, medan S&P och Nasdaq steg med 1,2% respektive 1,4%. PCE-inflationen, Fed&# 39: s föredragna inflationsmätare, steg 0,3 procent, i linje med prognoserna, och var under 0,4 procent i april. Dessutom sjönk den årliga kärnräntan till 4.6% och den totala personliga konsumtionsutgiftsräntan nådde den lägsta nivån på nästan två år. På företagsfronten steg Apple-aktierna med 2.3 procent när företagets&# 39: s marknadsvärde klättrade över 3 biljoner dollar. Nike, å andra sidan, föll 2.6% efter att dess kvartalsvinst missade förväntningarna. Hittills under andra kvartalet är Dow upp 2,5 procent, S& P är upp 7 procent för sin tredje raka kvartalsvinst och Nasdaq är upp 11,1 procent, vilket driver år-till-datum vinster till 3,8 procent respektive 16,4 procent. och 32,8%, hjälpt av vinster i artificiell intelligensrelaterade aktier och en satsning på att Federal Reserve redan har gjort de flesta av sina räntehöjningar.

Kanada S&P/TSX Composite steg med 1,2% och stängde på 20.155 på fredagen och utökade därmed en veckovis uppgång, med alla sektorer stängande i grönt. Tekniksektorn och sektorer som är exponerade mot råvaror välkomnade den starka ekonomiska datan. Preliminära uppskattningar tyder på att Kanadas bruttonationalprodukt sannolikt ökade med 0,4% i maj, vilket tyder på betydande flexibilitet i Bank of Canada' s aggressiva räntehöjningar och ger utrymme för beslutsfattare att fortsätta strama åt. I USA visade kärnpriserna på konsumentvaror lite tecken på att inflationen svalnade i den takt som Fed ville, medan personliga inkomster modererades. Teknikaktier ledde vinsterna och steg med 1,7 procent, efter starkt momentum från Nasdaq, med Shopify upp 1,5 procent, medan BlackBerry steg 3,4 procent under sessionen och steg 17 procent denna vecka efter ett överraskande vinstmeddelande. Stigande oljepriser gynnade också kanadensiska energiproducenter. För veckan steg indexet med 3,2%.

Det rubelbaserade MOEX Russia indexet tog igen tidiga förluster och slutade oförändrat på 2.797. Det återhämtade sig från måndagens nedgång och stängde oförändrat då marknaderna visade liten oro över ekonomisk och politisk instabilitet efter Wagner Group myteriet under helgen. Ståltillverkarna ledde uppgångarna, med NLMK, MMK och Severstal upp mellan 1,7% och 0,8%, då ytterligare ett negativt PMI i Kina ökade förväntningarna på stimulansåtgärder och en återhämtning i efterfrågan på metaller i större importländer. Oljeaktier stängde också i grönt, med Surguts preferensaktier som steg 0,8 procent när satsningarna på starka utdelningsbetalningar ökade.

F FTSE 100 steg med 0,9 procent till 7 531 på fredagen, upp 1 procent för veckan, med stöd från husbyggare och solid handel av banker, då marknaden fortsatte att bedöma företagens intresse inför kommande räntehöjningar av de stora centralbankerna. Hur miljön kommer att utvecklas. Unite Group, Perssimon och Landsec är alla ledande inom fastighetsutvecklingsbranschen, och de stöder alla starkt grön utveckling. Förhoppningar om att efterfrågan på hypotekslån kommer att förbli stark under resten av Bank of England&# 39: s räntehöjningscykel gav också Londons långivare en paus. NatWest steg med 2,4%, Lloyds med 2% och Barclays med 1,5%. Centrica&# 39: s aktie ökade med 3.3% efter att företaget sa att det tillförde mer utrymme för att lagra naturgas.

På fredagen steg CAC 40 med cirka 1,2% och stängde på en nivå som inte har nåtts på mer än en månad: 7,400. Detta var den femte dagen i rad som de regionala marknaderna också gick upp. Statistik visade att inflationskrafterna i eurozonen och USA hade minskat, vilket fick folk att må bättre, men det kan ta längre tid för räntorna att gå upp. Samtidigt väckte svaga fabrikssiffror från Kina förhoppningar om att världens näst största ekonomi ska få mer hjälp att växa. Nästan alla företag avslutade dagen i grönt, med Eurofins Scientifique (+2,9%), Unibail Rodamco We (+2,3%), Legrand (+2,3%), Dassault Systemes (+2,3), Capgemini (+2,2%) och Stmicroelectronics (+2,2%) som de största vinnarna. CAC 40 ökade med 3,3% på en vecka och med 4,2% på en månad.

På fredagseftermiddagen steg FTSE MIB till cirka 28 280, vilket var nära den högsta nivån sedan september 2008. Detta var den femte dagen i rad som indexet gick upp. Nästan alla branscher gick upp mycket, men energi- och oljebolag, industriföretag och banker gick uppp mest. Investerarna var glada över att se tecken på att pristrycket i USA och Europa höll på att avta. I veckan sade både chefen för Federal Reserve, Jerome Powell, och chefen för Europeiska centralbanken, Christine Lagarde, att de fortfarande är mycket engagerade i att höja räntorna för att bekämpa inflationen. Italiens arbetslöshet sjönk mer än väntat i maj 2023, från 7,8% månaden innan till 7,6%. Detta var den lägsta nivån sedan april 2020. FTSE MIB förväntas stiga med nästan 4 % den här veckan.

IBEX 35 nådde en ny toppnotering på 9 593 i fredags, vilket inte har hänt på mer än tre och ett halvt år. Detta var den femte sessionen i rad som indexet steg, eftersom investerarna flyttade runt en del av sina investeringar och var glada över att se att pristrycket i euroområdet och USA lättade. Den senaste rapporten visade att kärninflationen i euroområdet sjönk mer än väntat i juni, till 5,5%. Detta är den lägsta siffran sedan januari 2022. Grifols A (2.30%), Solaria (1.88%) och Banco Santander (1.57%) var på första plats för vinsten. Acciona Energa (-1.16%), Acerinox (-1.28%) och Acciona (-0.42%) gick alla ner, och Morgan Stanley gav ståltillverkaren ett dåligt betyg. Måttet gick upp 3,5% för veckan och 4,6% för kvartalet.

Under fredagen föll aktierna i Hongkong med 17,93 punkter, eller 0,1%, till 18.916,43. Detta var andra dagen i rad som de gick ner. Detta berodde på att Kinas officiella PMI-data för juni väckte oro för att ekonomin bromsar in. För tredje månaden i rad krympte fabriksaktiviteten och tjänstesektorn uppvisade den svagaste uppgången på sex månader. Sedan början av året har indexet sjunkit med 6,3%. Detta beror på att konsumtionen, bostadsmarknaden, exporten och investeringarna i infrastruktur försämras på det kinesiska fastlandet. Samtidigt råder det fortfarande osäkerhet om nya stimulansåtgärder från Peking, och stora Wall Street-banker som Goldman Sachs, Bank of America, UBS och Nomura har nyligen sänkt sina prognoser för Kinas ekonomiska tillväxt. Bortsett från det rörde sig amerikanska aktieterminer inte mycket innan de amerikanska PCE-uppgifterna kom ut senare idag. Kingsoft Co, Top Sports International (-3.8%), Kuaishou Technology (-2.9%) och Meituan (-1.8%) var bland de företag vars aktier sjönk.

På fredagen föll Nikkei 225 med 0,5% och slutade dagen under 33.100, och Topix föll med 0,7% och slutade dagen på 2.280. Detta tog bort en del av de senaste vinsterna som gjorts i teknikindustrin. Investerare tittade också på uppgifter som visade att Tokyo&# 39: s inflationstakt var över Bank of Japan&# 39: s mål för den 11: e månaden i rad. Detta ifrågasätter centralbankens&# 39: s löfte att hålla penningpolitiken mycket lös. Advast (-0,5%), Tokyo Electron (-1,6%), Socionext (-3,1%), Keyence (-0,9%) och Lasertec (-2,1%) var de teknikbolag som tappade mest pengar. Andra tungviktare i index, som Mitsubishi UFJ (-0,6%), Sony Group (-1%), Nintendo (-1,8%), Nippon Telephone (-1,2%) och Mitsui & Co. (-1,2%), gick också ned. Samtliga hade dock en god tillväxt under månaden, andra kvartalet och första halvåret i år.

Indiens BSE Sensex steg 820 punkter och slutade på 64.733, vilket var ett nytt rekord. Indexet ökade med 2,7% under veckan, eftersom marknaderna fortsatte att satsa på att Indiens ekonomi skulle kunna ignorera en försämrad extern miljö. Utländska investeringar har varit en stor del av tillväxten på Indiens aktiemarknad. Nya uppgifter från denna vecka visar att utländska investerare har köpt aktier till ett värde av mer än 850 miljarder rupier hittills under detta räkenskapsår. Detta beror på Reserve Bank of India's relativt lätta penningpolitik och Indiens's starka tillväxtutsikter. Gör dig av med nettoavyttringarna från de två föregående åren. Teknikaktierna ledde uppgången, med Infosys upp 3,4 procent och TCS upp 2,9 procent. Biltillverkare som Mahindra & Mahindra och Maruti Suzuki föll också kraftigt. Mahindra & Mahindra gick upp 4,2% och Maruti Suzuki gick upp 2,5%.

Shanghai Composite steg 0,4% till cirka 3.195 och Shenzhen Composite ökade 0,7% till 10.990, vilket kompenserade för förluster från föregående session, även om data visade att Kinas tillverkningsaktivitet i juni steg för en tredje månad i rad. Tillväxten i tjänstesektorn sjönk till den lägsta nivån på sex månader. Aktierna på fastlandet har kommit under press den här månaden på grund av ökad ekonomisk osäkerhet i Kina och bristen på aggressiva tillväxtfrämjande politiska åtgärder från Peking, även om investerare fortfarande hoppas att myndigheterna kommer att leverera mer stimulans i år. På fredagen föll tungviktare som Eotolink Technology (5,3%), Jiangsu Huaxi Village (3,9%), Eastern Communications (6,8%), Greatoo Intelligent (10%) och Shenzhen Danone (20%) steg betydligt.

New Zealand's NZD 50 steg 108,35 punkter, eller 0,92%, till 11.916,47 på fredagen och återhämtade förluster i den tidiga handeln medan den steg för en fjärde session i rad, driven av bland annat distributionstjänster, tillverkning, konsument och hälsovård. Stark utveckling inom sektorn ökade de flesta sektorsvinsterna. Under tiden ökade de amerikanska aktieterminerna högre före offentliggörandet av det amerikanska PCE-indexet senare idag. Siffrorna förväntas visa viss mjukning medan de fortfarande tyder på att inflationen förblir klibbig. Separat undertecknade premiärminister Chris Hipkins ett samarbetsavtal med Kina, Nya Zeeland&# 39: s största handelspartner, under sitt besök i Peking denna vecka, som syftar till att stärka marknader som export. Nya Zeelands konsumentförtroende nådde sin högsta nivå på 17 månader i juni, enligt de senaste uppgifterna, medan affärssentimentet också förbättrades. Hallenstein Glasson steg med 4,1 procent, följt av Skellerup Hlds. (3,9%), Scott Tech. (3,3%) och Serko Ltd. (2.7%). Indexet var oförändrat under månaden.

Baltic Exchange': s huvudsakliga shippingindex, som mäter kostnaden för att frakta varor runt om i världen, föll för en femte session i rad på fredagen och föll cirka 1,9 procent till mer än en veckas lägsta nivå på 1.091 poäng. Capesize-indexet, som följer fartyg som vanligtvis transporterar 150.000 metriska ton last som järnmalm och kol, sjönk 3,1% till 1.704; och panamaxindexet, som följer fartyg som vanligtvis transporterar kol eller spannmålslaster på cirka 60.000 till 70.000 ton, sjönk för en nionde session i rad och förlorade 11 poäng till 1.030. Bland mindre fartyg föll supramaxindex med 1 poäng till 749. Jämförelseindexet förlorade cirka 12% för veckan, den värsta nivån sedan den 2 juni, och noterade också sin femte kvartalsvisa nedgång i rad med 21,5%. Capesize-segmentets nästan 40% månatliga ökning hjälpte indexet att avancera 11,7% för månaden.

Brasiliens Ibovespa-aktieindex slutade 0,1 procent lägre på cirka 118.240 på fredagen, medan det nådde sin högsta nivå på mer än en vecka under sessionen, då lokala investerare reagerade på nya inflationsmålsregler som tillkännagavs igår från det nationella monetära rådet (CMN). Enheten, som är landets högsta ekonomisk-politiska organ, beslutade att fastställa sitt inflationsmål för 2026 till 3% och ändra tidsramen för att bedöma uppnåendet av inflationsmålet. CMN fastställer för närvarande årliga inflationsmål som ska uppfyllas varje kalenderår. På datafronten sjönk Brasiliens arbetslöshet till 8,3 procent under de tre månaderna till maj, den lägsta nivån för den perioden sedan 2015. Handlare uppskattade också de senaste amerikanska uppgifterna, som pekade på en lättnad av inflationstrycket. På bolagsfronten noterade aktierna i Lojas Renner (-6,2%), Siderurgica Nacional (-5,2%) och Petrobras (-4,9%) de största förlusterna under sessionen. Ibovespa slutade veckan 0,6% lägre, men steg 6,9% under månaden.

 

DE SENASTE EKONOMISKA DATA:

Genomgång av de senaste ekonomiska  nyheterna, de mest kritiska uppgifterna är:

- SK: Preliminära uppgifter visade att Sydkorea&# 39: s export sjönk 6% på årsbasis i juni 2023 till 54,24 miljarder dollar efter att ha sjunkit 15,2% föregående månad, under marknadens förväntningar på en nedgång på 3%. Det var den nionde månaden i rad med minskad export, men den minsta nedgången på åtta månader mitt i en avtagande global ekonomi.

- SK: Preliminära uppgifter visade att Sydkorea's handelsöverskott var 1,11 miljarder dollar i juni 2023, vilket saknade marknadens förväntningar på ett överskott på 2,51 miljarder dollar och jämfört med ett underskott på 2,44 miljarder dollar under samma månad förra året. Det var det första handelsöverskottet sedan mars 2022, eftersom exporten minskade mindre än importen i en ekonomisk avmattning i en svag global och inhemsk efterfrågan. Exporten minskade med 6% jämfört med året innan, den nionde raka nedgången men den minsta nedgången på åtta månader. Importen föll under tiden 11.7%, den femte nedgången hittills i år.

- SK: Importen till Sydkorea minskade med 11,7% i årstakt till 53,11 miljarder dollar i juni 2023, jämfört med marknadsprognoser för en minskning med 11,0% och en minskning med 14,4% en månad tidigare, visade flashdata. Det var den femte minskningen av inköpen hittills i år.

- USA: För juni 2023 reviderades University of Michigan's amerikanska konsumentsentiment upp till 64,4 från en preliminär 63,9, den högsta avläsningen på fyra månader. De nuvarande ekonomiska förhållandena (69 till 68) och konsumenternas förväntningar (61,5 till 61,1) förbättrades också. Joanne Hsu, direktör för consDen överraskande ökningen av inflationsförväntningarna återspeglar en återhämtning av de attityder som genererades av lösningen på skuldtakskrisen i början av månaden, samt en mer positiv uppfattning om den dämpade inflationen. Men ihållande höga priser och höga utgifter fortsätter att tynga konsumenterna, och deras syn på sin personliga ekonomi har inte förändrats." Samtidigt föll inflationsförväntningarna för det kommande året tillbaka till 3,3% för andra månaden i rad, den lägsta nivån sedan mars 2021, i linje med den ursprungliga uppskattningen. Inflationsförväntningarna på längre sikt var lite förändrade från maj på 3%, vilket också matchade den första avläsningen.

- USA: Chicago Business Barometer, även känt som Chicago Purchasing Managers Index, steg till 41,5 enheter i juni 2023 från 40,4 enheter i maj 2023, men var långt under marknadens prognos på 44 enheter. Uppgifterna markerade den tionde månaden i rad med kontraktion i affärsaktiviteten i Chicago-området.

- USA: Nästa vecka kommer jobbrapporten och FOMC-protokollet att dominera rubrikerna i USA. Det kommer att följas av ISM PMI för tillverkning och tjänster, fabriksorder och utrikeshandelsdata. Dessutom kommer S&P att släppa globala PMI för tillverkning för Indien, Ryssland, Spanien, Italien, Schweiz, Sydkorea och Kanada, och PMI för tjänster för Spanien, Italien och Brasilien. Investerare väntar också ivrigt på inflationstakten i Indonesien, Schweiz, Sydkorea, Filippinerna, Turkiet och Mexiko. Annars kommer investerare&# 39; fokus att inkludera det australiska räntebeslutet, kanadensiska sysselsättningsdata, Kina&# 39; s Caixin-tjänster och PMI för tillverkning och Japan&# 39; s Tankan tillverkare&# 39; index.

- USA: I maj 2023 steg det amerikanska prisindexet för personliga konsumtionsutgifter med 0,1% jämfört med månaden innan, ned från 0,4% i april. Priset på tjänster steg 0,3 procent, medan kostnaden för varor sjönk 0,1 procent. Livsmedelspriserna steg 0,1 procent, medan energipriserna föll 3,9 procent. Exklusive livsmedel och energi steg PCP med 0,3%. Personliga konsumtionspriser steg 3,8% jämfört med året innan, det lägsta sedan april 2021, jämfört med en nedskärning på 4,3% i april, och Fed&# 39: s kärnhastighet, Fed&# 39: s föredragna mått på inflation, steg 4,6%, jämfört med marknadsförväntningarna på 4,7%.

- USA: I maj 2023 steg de amerikanska privata inkomsterna med 0,4 procent i månadstakt, jämfört med 0,3 procent i april, medan analytikerna hade räknat med en ökning på 0,3 procent. Privata löner (+0,5%) och personlig rörlighetsöverföring (+0,3%), som inkluderar Medicaid, bidrog till kompensationsökningen på 0,5%. Personlig ränteinkomst (+0,5%) ledde ökningen av personlig tillgångsinkomst (+0,3%).

- USA: Ett mått på kärnpriserna för amerikanska personliga konsumtionsutgifter, exklusive livsmedel och energi, mötte marknadens förväntningar och steg 0,3% i maj, vilket bromsade från en vinst på 0,4% föregående månad. Den årliga förändringstakten, Fed&# 39: s viktigaste mått på inflationen i den amerikanska ekonomin, sjönk till 4,6 procent från 4,7 procent i april. Inklusive livsmedels- och energikostnader steg PCE-prisindex med 0.1% från föregående månad och 3.8% från ett år tidigare, den minsta årliga vinsten sedan april 2021.

- CA: Den kanadensiska ekonomin väntas expandera med 0,4 procent i maj 2023, drivet av tillväxt i tillverknings-, grossist- och fastighetsrelaterad aktivitet. Det har också varit en motreaktion i den federala regeringens offentliga förvaltning (utom försvaret). Gruv-, stenbrotts-, olje- och gasutvinningssektorerna samt allmännyttiga företag kommer dock sannolikt att minska under denna period. I den slutliga uppskattningen för april reviderades landets&# 39: s bruttonationalprodukt ner till 0% från en initial 0,2%, med tjänstesektorn stabil och varuproduktionen steg 0,1%.

- EU: I maj 2023 nådde den säsongsjusterade arbetslösheten i euroområdet en rekordlåg nivå på 6,5%, oförändrad från föregående månad och i linje med marknadsprognoserna. De senaste uppgifterna visade en minskning från förra årets 6,7% arbetslöshet och pekade på en stram arbetsmarknad. Antalet arbetslösa sjönk med ytterligare 57.000 från föregående månad till 11,014 miljoner, den lägsta nivån sedan jämförbara register började 1995. Ungdomsarbetslösheten, som mäter arbetssökande under 25 år, var oförändrad på rekordlåga 11,9% i maj, oförändrad jämfört med föregående månad. Bland euroområdets största ekonomier har Tyskland den lägsta arbetslösheten (2,9%) och den högsta arbetslösheten i Spanien (12,7%), Italien (7,6%) och Frankrike (7%).

- EU: Preliminära beräkningar visade att euroområdets konsumentprisinflation sjönk till 5,5% in juni 2023 från 6,1% föregående månad, något under marknadens förväntningar på 5,6%. Räntan nådde sin lägsta nivå sedan januari 2022, även om den fortfarande ligger långt över ECB's mål på 2,0 procent. Kärnräntan, som exkluderar volatila poster som livsmedel och energi, steg också till 5,4%, fortfarande nära sin senaste topp på 5,7%, vilket stöder uppfattningen att beslutsfattare kan fortsätta höja räntorna under de kommande månaderna. Energipriserna sjönk med 5,6 procent (-1,8 procent i maj), medan priserna på livsmedel, alkohol och tobak (11,7 procent jämfört med 12,5 procent) och industrivaror exklusive energi (5,5 procent jämfört med 5,8 procent) steg mer måttligt. Å andra sidan steg inflationen i tjänstesektorn till 5,4% från 5,0%. På månadsbasis steg konsumentpriserna med 0,3% i juni.

- GE: I juni 2023 steg den tyska arbetslösheten något till 5,7%, vilket översteg den initiala uppskattningen på 5,6% och marknadens förväntningar. Arbetslösheten nådde sin högsta nivå sedan juni 2021 och ökade med 28.000 till 2,61 miljoner, vilket slog marknadsförväntningarna med 11.000. Jämfört med föregående år ökade antalet arbetslösa med 192 000, medan antalet lediga platser minskade med 108 000 till 769 000. Regionala skillnader kvarstår, där Bremen och Berlin har den högsta arbetslösheten på 10,7 procent respektive 9,1 procent, medan Bayern och Baden-Württemberg har den lägsta arbetslösheten på 3,4 procent respektive 3,9 procent. "Arbetsmarknaden känner nu också av de svårare ekonomiska förhållandena," sade Andrea Nahles, chef för arbetsförmedlingen. "Arbetslösheten stiger och jobbtillväxten försvagas."

- GE: I maj 2023 sjönk de tyska importpriserna med 9,1% i årstakt, en ytterligare nedgång från en nedgång med 7% föregående månad, i linje med marknadens förväntningar. Detta var den största nedgången sedan september 2009, med kraftiga prisfall på energi (-37,6%), dvs. naturgas (-39,7%), kol (-53,2%), elektricitet (-53,9%), mineraloljeprodukter (-35,9%) och råolja (-31,4%). Exklusive petroleum och petroleumprodukter sjönk importpriserna med 6,3%. Kostnaden för insatsvaror föll med 8,2%, medan priserna på konsumtionsvaror och kapitalvaror steg med 3,5% respektive 4,1%. På månadsbasis sjönk importpriserna med 1,4%, något lägre än nedgången på 1,7% i april.

- GE: I maj 2023 steg den tyska detaljhandelns försäljning med 0,4% på månadsbasis, ned från nedreviderade 0,7% månaden innan, men överträffade lätt marknadsprognoserna för en oförändrad nivå. Försäljningen av icke-livsmedel ökade med 0,5%, medan online- och postorderförsäljningen sjönk med 3,1%. Under tiden föll livsmedelsförsäljningen i detaljhandeln med 1,4% eftersom livsmedelspriserna sjönk. Samtidigt minskade detaljhandeln med 4,4% från nivåerna i maj 2022, och livsmedelspriserna har sjunkit i 23 månader i rad.

- IT: Italien's arbetslöshet sjönk till 7,6% i maj 2023, under marknadens förväntningar på 7,9%, den lägsta nivån sedan april 2020, då COVID-19-pandemin utlöste en arbetskris, jämfört med 7,8% föregående månad. Siffran är i linje med fortsatta arbetsmarknadsspänningar i euroområdet, vilket ger ECB utrymme att utöka sitt åtstramningsmomentum vid sitt kommande möte. Arbetslösheten minskade med 34.000 till 1.935 miljoner under perioden, den största minskningen sedan februari 2022. Samtidigt ökade antalet sysselsatta med 21.000 till 23.471 miljoner. Ändå var arbetskraftsdeltagandet oförändrat på 66,3% för tredje månaden i rad. Å andra sidan steg ungdomsarbetslösheten med 1 procentenhet till 21,7%.

- Storbritannien: Bruttonationalprodukten ökade med 0,2 procent under det första kvartalet 2023, den svagaste takten på två år, då högre lånekostnader och ihållande hög inflation slog mot aktivitet och efterfrågan. Hushållens konsumtion och fasta bruttoinvesteringar ökade med 0,2 procent respektive 1,5 procent. Båda måtten visar de minsta ökningarna sedan den pandemiinducerade recessionen 2020–21. Även de offentliga utgifterna minskade för fjärde kvartalet i rad (-2,2 procent). Extern nettoefterfrågan bidrog positivt till BNP, då exporten ökade med 6,6 procent och importen minskade med 6,5 procent.

- Storbritannien: I juni 2023 sjönk det brittiska nationella husprisindexet något med 3,5% på årsbasis, efter att ha sjunkit med 3,4% i maj, medan marknaden förväntade sig en nedgång på 4%. Årspriserna sjönk under andra kvartalet i alla regioner utom Nordirland. Dessutom föll huspriserna i East Anglia mest och sjönk med 4,7%. Huspriserna ökade med 0,1% från månad till månad i juni, främst på grund av säsongseffekter, och vände en nedgång på 0,1% föregående månad.

- CN: China's Composite PMI output index från National Bureau of Statistics sjönk till 52,3 i juni 2023 från 52,9 föregående månad. Detta är den lägsta siffran sedan december 2022, då den ekonomiskaåterhämtningen var ojämn. Fabriksaktiviteten minskade för tredje månaden i rad på grund av fortsatt svaghet i fastighetsbranschen och svag global och inhemsk efterfrågan. Samtidigt expanderade tjänstesektorn minst på sex månader. Stigande ungdomsarbetslöshet, nedslående industriproduktion och detaljhandelsförsäljning har nyligen hämmat Kinas ekonomiska återhämtning. Samtidigt nämnde premiärminister Li Qiang nyligen att Peking skulle vidta åtgärder för att påskynda efterfrågan, men utvecklade inte några specifika åtgärder.

 

SIKTEN FRAMÅT:

Veckan som kommer:

Nästa vecka kommer lönerapporten och FOMC-protokollet att ta rubrikerna i USA. Detta kommer att följas av publiceringen av ISM Manufacturing and Services PMI, fabriksorder och utrikeshandelsdata. Dessutom kommer S&P Global Manufacturing PMI att publiceras för Indien, Ryssland, Spanien, Italien, Schweiz, Sydkorea och Kanada, tillsammans med Services PMI för Spanien, Italien och Brasilien. Investerare väntar också ivrigt på inflationstakten för Indonesien, Schweiz, Sydkorea, Filippinerna, Turkiet och Mexiko. Dessutom kommer fokuspunkter för investerare att inkludera det australiska räntebeslutet, Kanada&# 39: s sysselsättningsdata, Kina Caixin Services och Manufacturing PMI och Japan Tankan Manufacturers Index.

 

I dag bör investerare hålla utkik efter följande viktiga data:

- AUD: MI Inflation Gauge m/m, ANZ Job Advertisements m/m, Building Approvals m/m, och Råvarupriser y/y.

- CNY: Caixin Manufacturing PMI.

- CHF: KPI m/m, och PMI från tillverkningsindustrin.

- CAD: Bankhelg.

- AUD: Råvarupriser y/y.

- NZD: Bygglov m/m.

- JPY: Tankan Manufacturing Index, Tankan Non-Manufacturing Index, och Final Manufacturing PMI.

- USD: PMI för tillverkningsindustrin, ISM PMI för tillverkningsindustrin, ISM priser för tillverkningsindustrin, byggutgifter m/m och Wards totala fordonsförsäljning.

- EUR: Franska statens budgetsaldo, spanska industri-PMI, italienska industri-PMI, franska slutliga industri-PMI, tyska slutliga industri-PMI, och slutliga industri-PMI.

- GBP: PMI för tillverkningsindustrin.

 

DRIVKRAFTER PÅ AKTIE- OCH ANDELSMARKNADEN:

De viktigaste faktorerna på aktie- och obligationsmarknaden är för närvarande:

- USA: Den amerikanska 10-åriga statsräntan föll tillbaka under 3,85% på fredagen från en mer än tre månaders högsta nivå på 3,892 tidigare under sessionen, efter att data visade en inbromsning i inflationen för personliga konsumtionsutgifter, vilket lättade prispressen för en aggressiv Fed-återdragningspolitik Nya bevis tillhandahålls. Konsumentvaruprisinflationen sjönk till 3.8% i maj, den lägsta nivån sedan april 2021, medan kärnindexet sjönk till 4.6%, vilket fortfarande pekar på ett starkt kostnadstryck. Under tiden minskade tillväxten i personliga utgifter till 0.1%. En mängd ekonomiska data tidigare i veckan visade en stark ekonomi och en stabil arbetsmarknad, vilket stärkte satsningarna på att Federal Reserve kommer att fortsätta höja räntorna. Ordförande Jerome Powell betonade nyligen att räntorna kommer att stiga igen i år, vilket tyder på att ytterligare minst två räntehöjningar är troliga.

- USA: De amerikanska aktieterminerna fortsatte att stiga på den sista dagen av det andra kvartalet, med Dow-kontraktet upp mer än 100 punkter, S&P 500 upp 0,7% och Nasdaq 100 upp 1%, eftersom handlare välkomnade en långsammare PCE-inflation . Fed&# 39: s föredragna mått på inflationen steg 0,3 procent i april, i linje med prognoserna men under 0,4 procent. Dessutom sjönk den årliga kärnräntan till 4,6% och den totala personliga konsumtionsutgiftsräntan nådde den lägsta nivån på nästan två år. Tidigare denna vecka lovade ordförande Powell att höja räntorna igen i år. På företagsfronten steg Apple-aktierna med nästan 1% i handeln före marknaden efter att Citigroup inledde ett & quot; köp & quot; betyg på aktien, medan Nike föll cirka 3% efter att kvartalsvinsten missade förväntningarna. Hittills under det andra kvartalet är Dow Jones upp 2,6 procent, S&P är upp 7 procent för sitt tredje kvartal i radoch Nasdaq ökade med 11,2 procent, vilket innebär att de senaste årens uppgångar uppgår till 2,9 procent respektive 14,5 procent. och 30%, tack vare vinster i aktier relaterade till artificiell intelligens och en satsning på att Federal Reserve redan har genomfört de flesta av sina räntehöjningar.

- FR: Den franska 10-åriga OAT-räntan har klättrat tillbaka över 2,9% när investerare smälter en mängd ekonomisk data samtidigt som de väger chanserna för en recession i Europa mot möjligheten för stigande lånekostnader. De senaste KPI-rapporterna från hela Europa visade att inflationstrycket svalnade i juni, men kärnräntorna förblev förhöjda. I Frankrike har inflationen fallit till den lägsta nivån på 15 månader, 4,5 procent, medan den i den bredare eurozonen har fallit till den lägsta nivån på 17 månader, 5,5 procent. Tidigare i veckan bekräftade Europeiska centralbankens ordförande Christine Lagarde att eurozonens centralbank sannolikt inte kommer att signalera en räntetopp inom den närmaste tiden, utan att ECB måste hålla räntorna höga under en lång tid för att bekämpa den ihållande höga inflationen. Investerare förväntar sig minst två räntehöjningar i juli och september.

- GE: Tyskland's 10-åriga statsobligationsränta steg över 2,4%, nära en treveckorshögsta på 2,52% som berördes den 19 juni, när marknaderna smälte de senaste inflationsdata för utsikterna för monetära åtstramningar av Europeiska centralbanken. Konsumentpriserna i euroområdet steg med 5,5% i årstakt i juni, något under förväntningarna på en ökning med 5,6%, eftersom nedgångar i Spanien, Frankrike och Italien motverkade en acceleration i Tyskland. Ändå var resultatet långt över centralbankens mål på 2 procent, och det styrande organet sa att framtida beslut skulle återspegla prioriteringen att sänka inflationen. ECB lovade att höja räntan igen i sitt kommande beslut i juli, och flera beslutsfattare har sagt att ytterligare en höjning i september är motiverad. ECB har höjt räntan med rekordhöga 400 punkter under det senaste året, och ytterligare höjningar väntas i juli och september.

 

LEDANDE MARKNADSSEKTORER:

Starka sektorer: Informationsteknik, sällanköpsvaror och tjänster, allmännyttiga företag, kommunikationstjänster, material, industri, finans och dagligvaror.

Svaga sektorer: --

 

TOPP DRIVKRAFTER PÅ VALUTA- OCH RÅVARUMARKNADEN: 

De viktigaste faktorerna på valuta- och råvarumarknaden är för närvarande:

- EUR: Euron föll under 1,09 dollar i slutet av det andra kvartalet när investerarna smälte blandade inflationsdata från euroområdet och ett löfte från Europeiska centralbanken om att fortsätta höja räntorna. Den totala inflationen i eurozonen föll till 5,5 procent från 6,1 procent i juni, men kärninflationen steg till 5,4 procent från 5,3 procent. På nationell nivå rör sig inflationen i olika riktningar. I Tyskland accelererade KPI till 6,4% från en 14-månaders lägsta nivå i maj. Inflationen avtog dock i Italien och Frankrike, medan Spaniens inflation föll till 1,9 procent och blev det första landet i eurozonen att nå ECB's mål på 2 procent. Under tiden fortsätter handlare att prissätta ECB': s högsta inlåningsränta till 4%, med ytterligare en höjning förväntad i juli. Dessutom har beslutsfattarna signalerat att ytterligare räntehöjningar är troliga i september. Euron är inställd på att avsluta det andra kvartalet lite förändrad, strax under den viktiga $ 1,1-nivån.

- GAS: De europeiska terminerna för naturgas steg till 37 euro per megawattimme i slutet av juni, upp cirka 39 procent för månaden, den första månadsuppgången sedan mars och den största på ett år, då handlare vägde leveransstörningar och prognoser för varmt väder nästa månad. Flera driftstopp vid norska gasfält förlängdes och reparationsarbetet väntas fortsätta in i juli, samtidigt som upproret i Ryssland också tyngde naturgasmarknaden. Norge har gått om Ryssland som en av de största källorna till naturgasimport i Europeiska unionen och står för cirka 25%.Rysk gasimport till Europeiska unionen, inklusive pipelinegas och LNG-import, har minskat avsevärt sedan Rysslands invasion av Ukraina, men stod fortfarande för cirka 25% förra året. Nederländerna kommer också att stänga Europas största gasanläggning nära Groningen på grund av jordbävningsrisker den 1 oktober. Gaslagren i Europa är dock fyllda till nästan 77%, en rekordnivå för den här tiden på året.

- GLD: Guldet pendlade nära 1.910 dollar per uns på fredagen och låg kvar nära ttremånaderslägsta på 1.907 USD nåddes den 28 juni, då fortsatt hökaktig retorik från Federal Reserve begränsade köpen av den icke avkastande ädelmetallen. Viktiga mätare av PCE-priser, noggrant övervakade av Federal Reserve, visade att inflationen i den amerikanska ekonomin var stabil och stärkte centralbankens fall för en räntehöjning med 25 punkter vid sitt kommande möte i juli. Kärn-PCE-prisindex steg 4,6 procent årligen i maj, vilket understryker inflationens volatilitet eftersom mätaren stabiliserades i ett smalt band sedan den först berörde 4,6 procent i december 2022. Fed-ordförande Jerome Powell sa den här veckan att det skulle ta tid att återföra inflationen till 2% -målet och antydde ytterligare två räntehöjningar i år.

- STL: Terminerna för armeringsjärn pendlade nära nivån 3.700 CNY per ton, vilket var klart under den nästan två månader höga nivån på 3.783 CNY som nåddes den 16 juni, då marknaderna fortsatte att bedöma möjligheten för den kinesiska regeringen att anta stimulansåtgärder bland ihållande tecken på svag ekonomisk återhämtning. Den senaste officiella PMI-datan visade att landets tillverkningssektor minskade för en tredje månad i juni, som förväntat. Tidigare sjönk nyutlåningen i yuan i maj, vilket speglade fortsatt pessimism kring skuldtyngda byggherrar, de huvudsakliga stålanvändarna. Trots detta sade premiärminister Li Qiang att Kina fortfarande är på väg att nå sitt BNP-mål på 5 procent i år och gjorde åtaganden till regeringen att vidta praktiska och effektiva åtgärder för att öka marknadens vitalitet och öka efterfrågan.

- PLM: Terminerna för malaysisk palmolja låg runt MYR3.800 per ton och var inställda på att stiga med nästan 20% i juni efter en kraftig återhämtning från 28-månaderslägsta när indiska köpare utnyttjade lägre priser medan osäkerheten på utbudssidan lyfte marknaden ytterligare. Indiens import av palmolja i juni förväntas öka med 46 procent från föregående månad till den högsta nivån på tre månader, då köpare i världens största konsument av vegetabilisk olja ökar sina inköp till rabatterade priser denna månad. På utbudssidan minskade exporten av palmoljeprodukter från Malaysia under perioden 1 juni - 25 juni med 4,5 procent jämfört med samma period i maj, enligt lastinspektören Intertek Testing Services. En annan lastinspektör, AmSpec Agri Malaysia, sade att exporten minskade med 8,7 procent.

 

Dagens diagram:

På fredagen föll Nikkei 225 med 0,5% och slutade dagen under 33 100, och Topix föll med 0,7% och slutade dagen på 2 280. Detta tog bort en del av de senaste vinsterna som gjorts i teknikindustrin. Investerare tittade också på uppgifter som visade att Tokyo&# 39: s inflationstakt var över Bank of Japan&# 39: s mål för den 11: e månaden i rad. Detta ifrågasätter centralbankens&# 39: s löfte att hålla penningpolitiken mycket lös. Advast (-0,5%), Tokyo Electron (-1,6%), Socionext (-3,1%), Keyence (-0,9%) och Lasertec (-2,1%) var de teknikbolag som tappade mest pengar. Andra tunga indexbolag, som Mitsubishi UFJ (-0,6%), Sony Group (-1%), Nintendo (-1,8%), Nippon Telephone (-1,2%) och Mitsui & Co. (-1,2%), gick också ned. Samtliga hade dock en god tillväxt under månaden, andra kvartalet och första halvåret i år.

 

 

 

 

Långsiktig strategi för handel med kanaler: (Japan Nikkei 225 index).Ttidsram (D1). Than primär motstånd "font-family:arial,helvetica,sans-serif">med en potential (målområde) är runt (all time high). Det primära stödet med en potential  (konsolideringsområde) är runt (32340). Därför är nästa mest sannolika prisrörelse en (upp/konsolidering) trend. (*se all övrig information i diagrammet).

Optimism om att ekonomin kan undvika en recession: ledarskap från megacap-aktier; Apple passerar 3 biljoner dollar i börsvärde efter att Citigroup inleder bevakning med en köprekommendation och ett kursmål på 240 dollar

Globala kapitalmarknader - översikt, analys och prognoser:

Författare: Dr. Alexander APOSTOLOV (forskare vid Economic Research Institute at BAS)

Wall Street rusade på den sista dagen av det andra kvartalet då dämpad inflation minskade investerarnas oro för ytterligare räntehöjningar. Dow stängde mer än 280 punkter högre, medan S&P och Nasdaq steg med 1,2% respektive 1,4%. PCE-inflationen, Fed&# 39: s föredragna inflationsmätare, steg 0,3 procent, i linje med prognoserna, och var under 0,4 procent i april. Dessutom sjönk den årliga kärnräntan till 4.6% och den totala personliga konsumtionsutgiftsräntan nådde den lägsta nivån på nästan två år. På företagsfronten steg Apple-aktierna med 2.3 procent när företagets&# 39: s marknadsvärde klättrade över 3 biljoner dollar. Nike, å andra sidan, föll 2.6% efter att dess kvartalsvinst missade förväntningarna. Hittills under andra kvartalet är Dow upp 2,5 procent, S& P är upp 7 procent för sin tredje raka kvartalsvinst och Nasdaq är upp 11,1 procent, vilket driver år-till-datum vinster till 3,8 procent respektive 16,4 procent. och 32,8%, hjälpt av vinster i artificiell intelligensrelaterade aktier och en satsning på att Federal Reserve redan har gjort de flesta av sina räntehöjningar.

Kanada S&P/TSX Composite steg med 1,2% och stängde på 20.155 på fredagen och utökade därmed en veckovis uppgång, med alla sektorer stängande i grönt. Tekniksektorn och sektorer som är exponerade mot råvaror välkomnade den starka ekonomiska datan. Preliminära uppskattningar tyder på att Kanadas bruttonationalprodukt sannolikt ökade med 0,4% i maj, vilket tyder på betydande flexibilitet i Bank of Canada' s aggressiva räntehöjningar och ger utrymme för beslutsfattare att fortsätta strama åt. I USA visade kärnpriserna på konsumentvaror lite tecken på att inflationen svalnade i den takt som Fed ville, medan personliga inkomster modererades. Teknikaktier ledde vinsterna och steg med 1,7 procent, efter starkt momentum från Nasdaq, med Shopify upp 1,5 procent, medan BlackBerry steg 3,4 procent under sessionen och steg 17 procent denna vecka efter ett överraskande vinstmeddelande. Stigande oljepriser gynnade också kanadensiska energiproducenter. För veckan steg indexet med 3,2%.

Det rubelbaserade MOEX Russia indexet tog igen tidiga förluster och slutade oförändrat på 2.797. Det återhämtade sig från måndagens nedgång och stängde oförändrat då marknaderna visade liten oro över ekonomisk och politisk instabilitet efter Wagner Group myteriet under helgen. Ståltillverkarna ledde uppgångarna, med NLMK, MMK och Severstal upp mellan 1,7% och 0,8%, då ytterligare ett negativt PMI i Kina ökade förväntningarna på stimulansåtgärder och en återhämtning i efterfrågan på metaller i större importländer. Oljeaktier stängde också i grönt, med Surguts preferensaktier som steg 0,8 procent när satsningarna på starka utdelningsbetalningar ökade.

F FTSE 100 steg med 0,9 procent till 7 531 på fredagen, upp 1 procent för veckan, med stöd från husbyggare och solid handel av banker, då marknaden fortsatte att bedöma företagens intresse inför kommande räntehöjningar av de stora centralbankerna. Hur miljön kommer att utvecklas. Unite Group, Perssimon och Landsec är alla ledande inom fastighetsutvecklingsbranschen, och de stöder alla starkt grön utveckling. Förhoppningar om att efterfrågan på hypotekslån kommer att förbli stark under resten av Bank of England&# 39: s räntehöjningscykel gav också Londons långivare en paus. NatWest steg med 2,4%, Lloyds med 2% och Barclays med 1,5%. Centrica&# 39: s aktie ökade med 3.3% efter att företaget sa att det tillförde mer utrymme för att lagra naturgas.

På fredagen steg CAC 40 med cirka 1,2% och stängde på en nivå som inte har nåtts på mer än en månad: 7,400. Detta var den femte dagen i rad som de regionala marknaderna också gick upp. Statistik visade att inflationskrafterna i eurozonen och USA hade minskat, vilket fick folk att må bättre, men det kan ta längre tid för räntorna att gå upp. Samtidigt väckte svaga fabrikssiffror från Kina förhoppningar om att världens näst största ekonomi ska få mer hjälp att växa. Nästan alla företag avslutade dagen i grönt, med Eurofins Scientifique (+2,9%), Unibail Rodamco We (+2,3%), Legrand (+2,3%), Dassault Systemes (+2,3), Capgemini (+2,2%) och Stmicroelectronics (+2,2%) som de största vinnarna. CAC 40 ökade med 3,3% på en vecka och med 4,2% på en månad.

På fredagseftermiddagen steg FTSE MIB till cirka 28 280, vilket var nära den högsta nivån sedan september 2008. Detta var den femte dagen i rad som indexet gick upp. Nästan alla branscher gick upp mycket, men energi- och oljebolag, industriföretag och banker gick uppp mest. Investerarna var glada över att se tecken på att pristrycket i USA och Europa höll på att avta. I veckan sade både chefen för Federal Reserve, Jerome Powell, och chefen för Europeiska centralbanken, Christine Lagarde, att de fortfarande är mycket engagerade i att höja räntorna för att bekämpa inflationen. Italiens arbetslöshet sjönk mer än väntat i maj 2023, från 7,8% månaden innan till 7,6%. Detta var den lägsta nivån sedan april 2020. FTSE MIB förväntas stiga med nästan 4 % den här veckan.

IBEX 35 nådde en ny toppnotering på 9 593 i fredags, vilket inte har hänt på mer än tre och ett halvt år. Detta var den femte sessionen i rad som indexet steg, eftersom investerarna flyttade runt en del av sina investeringar och var glada över att se att pristrycket i euroområdet och USA lättade. Den senaste rapporten visade att kärninflationen i euroområdet sjönk mer än väntat i juni, till 5,5%. Detta är den lägsta siffran sedan januari 2022. Grifols A (2.30%), Solaria (1.88%) och Banco Santander (1.57%) var på första plats för vinsten. Acciona Energa (-1.16%), Acerinox (-1.28%) och Acciona (-0.42%) gick alla ner, och Morgan Stanley gav ståltillverkaren ett dåligt betyg. Måttet gick upp 3,5% för veckan och 4,6% för kvartalet.

Under fredagen föll aktierna i Hongkong med 17,93 punkter, eller 0,1%, till 18.916,43. Detta var andra dagen i rad som de gick ner. Detta berodde på att Kinas officiella PMI-data för juni väckte oro för att ekonomin bromsar in. För tredje månaden i rad krympte fabriksaktiviteten och tjänstesektorn uppvisade den svagaste uppgången på sex månader. Sedan början av året har indexet sjunkit med 6,3%. Detta beror på att konsumtionen, bostadsmarknaden, exporten och investeringarna i infrastruktur försämras på det kinesiska fastlandet. Samtidigt råder det fortfarande osäkerhet om nya stimulansåtgärder från Peking, och stora Wall Street-banker som Goldman Sachs, Bank of America, UBS och Nomura har nyligen sänkt sina prognoser för Kinas ekonomiska tillväxt. Bortsett från det rörde sig amerikanska aktieterminer inte mycket innan de amerikanska PCE-uppgifterna kom ut senare idag. Kingsoft Co, Top Sports International (-3.8%), Kuaishou Technology (-2.9%) och Meituan (-1.8%) var bland de företag vars aktier sjönk.

På fredagen föll Nikkei 225 med 0,5% och slutade dagen under 33.100, och Topix föll med 0,7% och slutade dagen på 2.280. Detta tog bort en del av de senaste vinsterna som gjorts i teknikindustrin. Investerare tittade också på uppgifter som visade att Tokyo&# 39: s inflationstakt var över Bank of Japan&# 39: s mål för den 11: e månaden i rad. Detta ifrågasätter centralbankens&# 39: s löfte att hålla penningpolitiken mycket lös. Advast (-0,5%), Tokyo Electron (-1,6%), Socionext (-3,1%), Keyence (-0,9%) och Lasertec (-2,1%) var de teknikbolag som tappade mest pengar. Andra tungviktare i index, som Mitsubishi UFJ (-0,6%), Sony Group (-1%), Nintendo (-1,8%), Nippon Telephone (-1,2%) och Mitsui & Co. (-1,2%), gick också ned. Samtliga hade dock en god tillväxt under månaden, andra kvartalet och första halvåret i år.

Indiens BSE Sensex steg 820 punkter och slutade på 64.733, vilket var ett nytt rekord. Indexet ökade med 2,7% under veckan, eftersom marknaderna fortsatte att satsa på att Indiens ekonomi skulle kunna ignorera en försämrad extern miljö. Utländska investeringar har varit en stor del av tillväxten på Indiens aktiemarknad. Nya uppgifter från denna vecka visar att utländska investerare har köpt aktier till ett värde av mer än 850 miljarder rupier hittills under detta räkenskapsår. Detta beror på Reserve Bank of India's relativt lätta penningpolitik och Indiens's starka tillväxtutsikter. Gör dig av med nettoavyttringarna från de två föregående åren. Teknikaktierna ledde uppgången, med Infosys upp 3,4 procent och TCS upp 2,9 procent. Biltillverkare som Mahindra & Mahindra och Maruti Suzuki föll också kraftigt. Mahindra & Mahindra gick upp 4,2% och Maruti Suzuki gick upp 2,5%.

Shanghai Composite steg 0,4% till cirka 3.195 och Shenzhen Composite ökade 0,7% till 10.990, vilket kompenserade för förluster från föregående session, även om data visade att Kinas tillverkningsaktivitet i juni steg för en tredje månad i rad. Tillväxten i tjänstesektorn sjönk till den lägsta nivån på sex månader. Aktierna på fastlandet har kommit under press den här månaden på grund av ökad ekonomisk osäkerhet i Kina och bristen på aggressiva tillväxtfrämjande politiska åtgärder från Peking, även om investerare fortfarande hoppas att myndigheterna kommer att leverera mer stimulans i år. På fredagen föll tungviktare som Eotolink Technology (5,3%), Jiangsu Huaxi Village (3,9%), Eastern Communications (6,8%), Greatoo Intelligent (10%) och Shenzhen Danone (20%) steg betydligt.

New Zealand's NZD 50 steg 108,35 punkter, eller 0,92%, till 11.916,47 på fredagen och återhämtade förluster i den tidiga handeln medan den steg för en fjärde session i rad, driven av bland annat distributionstjänster, tillverkning, konsument och hälsovård. Stark utveckling inom sektorn ökade de flesta sektorsvinsterna. Under tiden ökade de amerikanska aktieterminerna högre före offentliggörandet av det amerikanska PCE-indexet senare idag. Siffrorna förväntas visa viss mjukning medan de fortfarande tyder på att inflationen förblir klibbig. Separat undertecknade premiärminister Chris Hipkins ett samarbetsavtal med Kina, Nya Zeeland&# 39: s största handelspartner, under sitt besök i Peking denna vecka, som syftar till att stärka marknader som export. Nya Zeelands konsumentförtroende nådde sin högsta nivå på 17 månader i juni, enligt de senaste uppgifterna, medan affärssentimentet också förbättrades. Hallenstein Glasson steg med 4,1 procent, följt av Skellerup Hlds. (3,9%), Scott Tech. (3,3%) och Serko Ltd. (2.7%). Indexet var oförändrat under månaden.

Baltic Exchange': s huvudsakliga shippingindex, som mäter kostnaden för att frakta varor runt om i världen, föll för en femte session i rad på fredagen och föll cirka 1,9 procent till mer än en veckas lägsta nivå på 1.091 poäng. Capesize-indexet, som följer fartyg som vanligtvis transporterar 150.000 metriska ton last som järnmalm och kol, sjönk 3,1% till 1.704; och panamaxindexet, som följer fartyg som vanligtvis transporterar kol eller spannmålslaster på cirka 60.000 till 70.000 ton, sjönk för en nionde session i rad och förlorade 11 poäng till 1.030. Bland mindre fartyg föll supramaxindex med 1 poäng till 749. Jämförelseindexet förlorade cirka 12% för veckan, den värsta nivån sedan den 2 juni, och noterade också sin femte kvartalsvisa nedgång i rad med 21,5%. Capesize-segmentets nästan 40% månatliga ökning hjälpte indexet att avancera 11,7% för månaden.

Brasiliens Ibovespa-aktieindex slutade 0,1 procent lägre på cirka 118.240 på fredagen, medan det nådde sin högsta nivå på mer än en vecka under sessionen, då lokala investerare reagerade på nya inflationsmålsregler som tillkännagavs igår från det nationella monetära rådet (CMN). Enheten, som är landets högsta ekonomisk-politiska organ, beslutade att fastställa sitt inflationsmål för 2026 till 3% och ändra tidsramen för att bedöma uppnåendet av inflationsmålet. CMN fastställer för närvarande årliga inflationsmål som ska uppfyllas varje kalenderår. På datafronten sjönk Brasiliens arbetslöshet till 8,3 procent under de tre månaderna till maj, den lägsta nivån för den perioden sedan 2015. Handlare uppskattade också de senaste amerikanska uppgifterna, som pekade på en lättnad av inflationstrycket. På bolagsfronten noterade aktierna i Lojas Renner (-6,2%), Siderurgica Nacional (-5,2%) och Petrobras (-4,9%) de största förlusterna under sessionen. Ibovespa slutade veckan 0,6% lägre, men steg 6,9% under månaden.

 

DE SENASTE EKONOMISKA DATA:

Genomgång av de senaste ekonomiska  nyheterna, de mest kritiska uppgifterna är:

- SK: Preliminära uppgifter visade att Sydkorea&# 39: s export sjönk 6% på årsbasis i juni 2023 till 54,24 miljarder dollar efter att ha sjunkit 15,2% föregående månad, under marknadens förväntningar på en nedgång på 3%. Det var den nionde månaden i rad med minskad export, men den minsta nedgången på åtta månader mitt i en avtagande global ekonomi.

- SK: Preliminära uppgifter visade att Sydkorea's handelsöverskott var 1,11 miljarder dollar i juni 2023, vilket saknade marknadens förväntningar på ett överskott på 2,51 miljarder dollar och jämfört med ett underskott på 2,44 miljarder dollar under samma månad förra året. Det var det första handelsöverskottet sedan mars 2022, eftersom exporten minskade mindre än importen i en ekonomisk avmattning i en svag global och inhemsk efterfrågan. Exporten minskade med 6% jämfört med året innan, den nionde raka nedgången men den minsta nedgången på åtta månader. Importen föll under tiden 11.7%, den femte nedgången hittills i år.

- SK: Importen till Sydkorea minskade med 11,7% i årstakt till 53,11 miljarder dollar i juni 2023, jämfört med marknadsprognoser för en minskning med 11,0% och en minskning med 14,4% en månad tidigare, visade flashdata. Det var den femte minskningen av inköpen hittills i år.

- USA: För juni 2023 reviderades University of Michigan's amerikanska konsumentsentiment upp till 64,4 från en preliminär 63,9, den högsta avläsningen på fyra månader. De nuvarande ekonomiska förhållandena (69 till 68) och konsumenternas förväntningar (61,5 till 61,1) förbättrades också. Joanne Hsu, direktör för consDen överraskande ökningen av inflationsförväntningarna återspeglar en återhämtning av de attityder som genererades av lösningen på skuldtakskrisen i början av månaden, samt en mer positiv uppfattning om den dämpade inflationen. Men ihållande höga priser och höga utgifter fortsätter att tynga konsumenterna, och deras syn på sin personliga ekonomi har inte förändrats." Samtidigt föll inflationsförväntningarna för det kommande året tillbaka till 3,3% för andra månaden i rad, den lägsta nivån sedan mars 2021, i linje med den ursprungliga uppskattningen. Inflationsförväntningarna på längre sikt var lite förändrade från maj på 3%, vilket också matchade den första avläsningen.

- USA: Chicago Business Barometer, även känt som Chicago Purchasing Managers Index, steg till 41,5 enheter i juni 2023 från 40,4 enheter i maj 2023, men var långt under marknadens prognos på 44 enheter. Uppgifterna markerade den tionde månaden i rad med kontraktion i affärsaktiviteten i Chicago-området.

- USA: Nästa vecka kommer jobbrapporten och FOMC-protokollet att dominera rubrikerna i USA. Det kommer att följas av ISM PMI för tillverkning och tjänster, fabriksorder och utrikeshandelsdata. Dessutom kommer S&P att släppa globala PMI för tillverkning för Indien, Ryssland, Spanien, Italien, Schweiz, Sydkorea och Kanada, och PMI för tjänster för Spanien, Italien och Brasilien. Investerare väntar också ivrigt på inflationstakten i Indonesien, Schweiz, Sydkorea, Filippinerna, Turkiet och Mexiko. Annars kommer investerare&# 39; fokus att inkludera det australiska räntebeslutet, kanadensiska sysselsättningsdata, Kina&# 39; s Caixin-tjänster och PMI för tillverkning och Japan&# 39; s Tankan tillverkare&# 39; index.

- USA: I maj 2023 steg det amerikanska prisindexet för personliga konsumtionsutgifter med 0,1% jämfört med månaden innan, ned från 0,4% i april. Priset på tjänster steg 0,3 procent, medan kostnaden för varor sjönk 0,1 procent. Livsmedelspriserna steg 0,1 procent, medan energipriserna föll 3,9 procent. Exklusive livsmedel och energi steg PCP med 0,3%. Personliga konsumtionspriser steg 3,8% jämfört med året innan, det lägsta sedan april 2021, jämfört med en nedskärning på 4,3% i april, och Fed&# 39: s kärnhastighet, Fed&# 39: s föredragna mått på inflation, steg 4,6%, jämfört med marknadsförväntningarna på 4,7%.

- USA: I maj 2023 steg de amerikanska privata inkomsterna med 0,4 procent i månadstakt, jämfört med 0,3 procent i april, medan analytikerna hade räknat med en ökning på 0,3 procent. Privata löner (+0,5%) och personlig rörlighetsöverföring (+0,3%), som inkluderar Medicaid, bidrog till kompensationsökningen på 0,5%. Personlig ränteinkomst (+0,5%) ledde ökningen av personlig tillgångsinkomst (+0,3%).

- USA: Ett mått på kärnpriserna för amerikanska personliga konsumtionsutgifter, exklusive livsmedel och energi, mötte marknadens förväntningar och steg 0,3% i maj, vilket bromsade från en vinst på 0,4% föregående månad. Den årliga förändringstakten, Fed&# 39: s viktigaste mått på inflationen i den amerikanska ekonomin, sjönk till 4,6 procent från 4,7 procent i april. Inklusive livsmedels- och energikostnader steg PCE-prisindex med 0.1% från föregående månad och 3.8% från ett år tidigare, den minsta årliga vinsten sedan april 2021.

- CA: Den kanadensiska ekonomin väntas expandera med 0,4 procent i maj 2023, drivet av tillväxt i tillverknings-, grossist- och fastighetsrelaterad aktivitet. Det har också varit en motreaktion i den federala regeringens offentliga förvaltning (utom försvaret). Gruv-, stenbrotts-, olje- och gasutvinningssektorerna samt allmännyttiga företag kommer dock sannolikt att minska under denna period. I den slutliga uppskattningen för april reviderades landets&# 39: s bruttonationalprodukt ner till 0% från en initial 0,2%, med tjänstesektorn stabil och varuproduktionen steg 0,1%.

- EU: I maj 2023 nådde den säsongsjusterade arbetslösheten i euroområdet en rekordlåg nivå på 6,5%, oförändrad från föregående månad och i linje med marknadsprognoserna. De senaste uppgifterna visade en minskning från förra årets 6,7% arbetslöshet och pekade på en stram arbetsmarknad. Antalet arbetslösa sjönk med ytterligare 57.000 från föregående månad till 11,014 miljoner, den lägsta nivån sedan jämförbara register började 1995. Ungdomsarbetslösheten, som mäter arbetssökande under 25 år, var oförändrad på rekordlåga 11,9% i maj, oförändrad jämfört med föregående månad. Bland euroområdets största ekonomier har Tyskland den lägsta arbetslösheten (2,9%) och den högsta arbetslösheten i Spanien (12,7%), Italien (7,6%) och Frankrike (7%).

- EU: Preliminära beräkningar visade att euroområdets konsumentprisinflation sjönk till 5,5% in juni 2023 från 6,1% föregående månad, något under marknadens förväntningar på 5,6%. Räntan nådde sin lägsta nivå sedan januari 2022, även om den fortfarande ligger långt över ECB's mål på 2,0 procent. Kärnräntan, som exkluderar volatila poster som livsmedel och energi, steg också till 5,4%, fortfarande nära sin senaste topp på 5,7%, vilket stöder uppfattningen att beslutsfattare kan fortsätta höja räntorna under de kommande månaderna. Energipriserna sjönk med 5,6 procent (-1,8 procent i maj), medan priserna på livsmedel, alkohol och tobak (11,7 procent jämfört med 12,5 procent) och industrivaror exklusive energi (5,5 procent jämfört med 5,8 procent) steg mer måttligt. Å andra sidan steg inflationen i tjänstesektorn till 5,4% från 5,0%. På månadsbasis steg konsumentpriserna med 0,3% i juni.

- GE: I juni 2023 steg den tyska arbetslösheten något till 5,7%, vilket översteg den initiala uppskattningen på 5,6% och marknadens förväntningar. Arbetslösheten nådde sin högsta nivå sedan juni 2021 och ökade med 28.000 till 2,61 miljoner, vilket slog marknadsförväntningarna med 11.000. Jämfört med föregående år ökade antalet arbetslösa med 192 000, medan antalet lediga platser minskade med 108 000 till 769 000. Regionala skillnader kvarstår, där Bremen och Berlin har den högsta arbetslösheten på 10,7 procent respektive 9,1 procent, medan Bayern och Baden-Württemberg har den lägsta arbetslösheten på 3,4 procent respektive 3,9 procent. "Arbetsmarknaden känner nu också av de svårare ekonomiska förhållandena," sade Andrea Nahles, chef för arbetsförmedlingen. "Arbetslösheten stiger och jobbtillväxten försvagas."

- GE: I maj 2023 sjönk de tyska importpriserna med 9,1% i årstakt, en ytterligare nedgång från en nedgång med 7% föregående månad, i linje med marknadens förväntningar. Detta var den största nedgången sedan september 2009, med kraftiga prisfall på energi (-37,6%), dvs. naturgas (-39,7%), kol (-53,2%), elektricitet (-53,9%), mineraloljeprodukter (-35,9%) och råolja (-31,4%). Exklusive petroleum och petroleumprodukter sjönk importpriserna med 6,3%. Kostnaden för insatsvaror föll med 8,2%, medan priserna på konsumtionsvaror och kapitalvaror steg med 3,5% respektive 4,1%. På månadsbasis sjönk importpriserna med 1,4%, något lägre än nedgången på 1,7% i april.

- GE: I maj 2023 steg den tyska detaljhandelns försäljning med 0,4% på månadsbasis, ned från nedreviderade 0,7% månaden innan, men överträffade lätt marknadsprognoserna för en oförändrad nivå. Försäljningen av icke-livsmedel ökade med 0,5%, medan online- och postorderförsäljningen sjönk med 3,1%. Under tiden föll livsmedelsförsäljningen i detaljhandeln med 1,4% eftersom livsmedelspriserna sjönk. Samtidigt minskade detaljhandeln med 4,4% från nivåerna i maj 2022, och livsmedelspriserna har sjunkit i 23 månader i rad.

- IT: Italien's arbetslöshet sjönk till 7,6% i maj 2023, under marknadens förväntningar på 7,9%, den lägsta nivån sedan april 2020, då COVID-19-pandemin utlöste en arbetskris, jämfört med 7,8% föregående månad. Siffran är i linje med fortsatta arbetsmarknadsspänningar i euroområdet, vilket ger ECB utrymme att utöka sitt åtstramningsmomentum vid sitt kommande möte. Arbetslösheten minskade med 34.000 till 1.935 miljoner under perioden, den största minskningen sedan februari 2022. Samtidigt ökade antalet sysselsatta med 21.000 till 23.471 miljoner. Ändå var arbetskraftsdeltagandet oförändrat på 66,3% för tredje månaden i rad. Å andra sidan steg ungdomsarbetslösheten med 1 procentenhet till 21,7%.

- Storbritannien: Bruttonationalprodukten ökade med 0,2 procent under det första kvartalet 2023, den svagaste takten på två år, då högre lånekostnader och ihållande hög inflation slog mot aktivitet och efterfrågan. Hushållens konsumtion och fasta bruttoinvesteringar ökade med 0,2 procent respektive 1,5 procent. Båda måtten visar de minsta ökningarna sedan den pandemiinducerade recessionen 2020–21. Även de offentliga utgifterna minskade för fjärde kvartalet i rad (-2,2 procent). Extern nettoefterfrågan bidrog positivt till BNP, då exporten ökade med 6,6 procent och importen minskade med 6,5 procent.

- Storbritannien: I juni 2023 sjönk det brittiska nationella husprisindexet något med 3,5% på årsbasis, efter att ha sjunkit med 3,4% i maj, medan marknaden förväntade sig en nedgång på 4%. Årspriserna sjönk under andra kvartalet i alla regioner utom Nordirland. Dessutom föll huspriserna i East Anglia mest och sjönk med 4,7%. Huspriserna ökade med 0,1% från månad till månad i juni, främst på grund av säsongseffekter, och vände en nedgång på 0,1% föregående månad.

- CN: China's Composite PMI output index från National Bureau of Statistics sjönk till 52,3 i juni 2023 från 52,9 föregående månad. Detta är den lägsta siffran sedan december 2022, då den ekonomiskaåterhämtningen var ojämn. Fabriksaktiviteten minskade för tredje månaden i rad på grund av fortsatt svaghet i fastighetsbranschen och svag global och inhemsk efterfrågan. Samtidigt expanderade tjänstesektorn minst på sex månader. Stigande ungdomsarbetslöshet, nedslående industriproduktion och detaljhandelsförsäljning har nyligen hämmat Kinas ekonomiska återhämtning. Samtidigt nämnde premiärminister Li Qiang nyligen att Peking skulle vidta åtgärder för att påskynda efterfrågan, men utvecklade inte några specifika åtgärder.

 

SIKTEN FRAMÅT:

Veckan som kommer:

Nästa vecka kommer lönerapporten och FOMC-protokollet att ta rubrikerna i USA. Detta kommer att följas av publiceringen av ISM Manufacturing and Services PMI, fabriksorder och utrikeshandelsdata. Dessutom kommer S&P Global Manufacturing PMI att publiceras för Indien, Ryssland, Spanien, Italien, Schweiz, Sydkorea och Kanada, tillsammans med Services PMI för Spanien, Italien och Brasilien. Investerare väntar också ivrigt på inflationstakten för Indonesien, Schweiz, Sydkorea, Filippinerna, Turkiet och Mexiko. Dessutom kommer fokuspunkter för investerare att inkludera det australiska räntebeslutet, Kanada&# 39: s sysselsättningsdata, Kina Caixin Services och Manufacturing PMI och Japan Tankan Manufacturers Index.

 

I dag bör investerare hålla utkik efter följande viktiga data:

- AUD: MI Inflation Gauge m/m, ANZ Job Advertisements m/m, Building Approvals m/m, och Råvarupriser y/y.

- CNY: Caixin Manufacturing PMI.

- CHF: KPI m/m, och PMI från tillverkningsindustrin.

- CAD: Bankhelg.

- AUD: Råvarupriser y/y.

- NZD: Bygglov m/m.

- JPY: Tankan Manufacturing Index, Tankan Non-Manufacturing Index, och Final Manufacturing PMI.

- USD: PMI för tillverkningsindustrin, ISM PMI för tillverkningsindustrin, ISM priser för tillverkningsindustrin, byggutgifter m/m och Wards totala fordonsförsäljning.

- EUR: Franska statens budgetsaldo, spanska industri-PMI, italienska industri-PMI, franska slutliga industri-PMI, tyska slutliga industri-PMI, och slutliga industri-PMI.

- GBP: PMI för tillverkningsindustrin.

 

DRIVKRAFTER PÅ AKTIE- OCH ANDELSMARKNADEN:

De viktigaste faktorerna på aktie- och obligationsmarknaden är för närvarande:

- USA: Den amerikanska 10-åriga statsräntan föll tillbaka under 3,85% på fredagen från en mer än tre månaders högsta nivå på 3,892 tidigare under sessionen, efter att data visade en inbromsning i inflationen för personliga konsumtionsutgifter, vilket lättade prispressen för en aggressiv Fed-återdragningspolitik Nya bevis tillhandahålls. Konsumentvaruprisinflationen sjönk till 3.8% i maj, den lägsta nivån sedan april 2021, medan kärnindexet sjönk till 4.6%, vilket fortfarande pekar på ett starkt kostnadstryck. Under tiden minskade tillväxten i personliga utgifter till 0.1%. En mängd ekonomiska data tidigare i veckan visade en stark ekonomi och en stabil arbetsmarknad, vilket stärkte satsningarna på att Federal Reserve kommer att fortsätta höja räntorna. Ordförande Jerome Powell betonade nyligen att räntorna kommer att stiga igen i år, vilket tyder på att ytterligare minst två räntehöjningar är troliga.

- USA: De amerikanska aktieterminerna fortsatte att stiga på den sista dagen av det andra kvartalet, med Dow-kontraktet upp mer än 100 punkter, S&P 500 upp 0,7% och Nasdaq 100 upp 1%, eftersom handlare välkomnade en långsammare PCE-inflation . Fed&# 39: s föredragna mått på inflationen steg 0,3 procent i april, i linje med prognoserna men under 0,4 procent. Dessutom sjönk den årliga kärnräntan till 4,6% och den totala personliga konsumtionsutgiftsräntan nådde den lägsta nivån på nästan två år. Tidigare denna vecka lovade ordförande Powell att höja räntorna igen i år. På företagsfronten steg Apple-aktierna med nästan 1% i handeln före marknaden efter att Citigroup inledde ett & quot; köp & quot; betyg på aktien, medan Nike föll cirka 3% efter att kvartalsvinsten missade förväntningarna. Hittills under det andra kvartalet är Dow Jones upp 2,6 procent, S&P är upp 7 procent för sitt tredje kvartal i radoch Nasdaq ökade med 11,2 procent, vilket innebär att de senaste årens uppgångar uppgår till 2,9 procent respektive 14,5 procent. och 30%, tack vare vinster i aktier relaterade till artificiell intelligens och en satsning på att Federal Reserve redan har genomfört de flesta av sina räntehöjningar.

- FR: Den franska 10-åriga OAT-räntan har klättrat tillbaka över 2,9% när investerare smälter en mängd ekonomisk data samtidigt som de väger chanserna för en recession i Europa mot möjligheten för stigande lånekostnader. De senaste KPI-rapporterna från hela Europa visade att inflationstrycket svalnade i juni, men kärnräntorna förblev förhöjda. I Frankrike har inflationen fallit till den lägsta nivån på 15 månader, 4,5 procent, medan den i den bredare eurozonen har fallit till den lägsta nivån på 17 månader, 5,5 procent. Tidigare i veckan bekräftade Europeiska centralbankens ordförande Christine Lagarde att eurozonens centralbank sannolikt inte kommer att signalera en räntetopp inom den närmaste tiden, utan att ECB måste hålla räntorna höga under en lång tid för att bekämpa den ihållande höga inflationen. Investerare förväntar sig minst två räntehöjningar i juli och september.

- GE: Tyskland's 10-åriga statsobligationsränta steg över 2,4%, nära en treveckorshögsta på 2,52% som berördes den 19 juni, när marknaderna smälte de senaste inflationsdata för utsikterna för monetära åtstramningar av Europeiska centralbanken. Konsumentpriserna i euroområdet steg med 5,5% i årstakt i juni, något under förväntningarna på en ökning med 5,6%, eftersom nedgångar i Spanien, Frankrike och Italien motverkade en acceleration i Tyskland. Ändå var resultatet långt över centralbankens mål på 2 procent, och det styrande organet sa att framtida beslut skulle återspegla prioriteringen att sänka inflationen. ECB lovade att höja räntan igen i sitt kommande beslut i juli, och flera beslutsfattare har sagt att ytterligare en höjning i september är motiverad. ECB har höjt räntan med rekordhöga 400 punkter under det senaste året, och ytterligare höjningar väntas i juli och september.

 

LEDANDE MARKNADSSEKTORER:

Starka sektorer: Informationsteknik, sällanköpsvaror och tjänster, allmännyttiga företag, kommunikationstjänster, material, industri, finans och dagligvaror.

Svaga sektorer: --

 

TOPP DRIVKRAFTER PÅ VALUTA- OCH RÅVARUMARKNADEN: 

De viktigaste faktorerna på valuta- och råvarumarknaden är för närvarande:

- EUR: Euron föll under 1,09 dollar i slutet av det andra kvartalet när investerarna smälte blandade inflationsdata från euroområdet och ett löfte från Europeiska centralbanken om att fortsätta höja räntorna. Den totala inflationen i eurozonen föll till 5,5 procent från 6,1 procent i juni, men kärninflationen steg till 5,4 procent från 5,3 procent. På nationell nivå rör sig inflationen i olika riktningar. I Tyskland accelererade KPI till 6,4% från en 14-månaders lägsta nivå i maj. Inflationen avtog dock i Italien och Frankrike, medan Spaniens inflation föll till 1,9 procent och blev det första landet i eurozonen att nå ECB's mål på 2 procent. Under tiden fortsätter handlare att prissätta ECB': s högsta inlåningsränta till 4%, med ytterligare en höjning förväntad i juli. Dessutom har beslutsfattarna signalerat att ytterligare räntehöjningar är troliga i september. Euron är inställd på att avsluta det andra kvartalet lite förändrad, strax under den viktiga $ 1,1-nivån.

- GAS: De europeiska terminerna för naturgas steg till 37 euro per megawattimme i slutet av juni, upp cirka 39 procent för månaden, den första månadsuppgången sedan mars och den största på ett år, då handlare vägde leveransstörningar och prognoser för varmt väder nästa månad. Flera driftstopp vid norska gasfält förlängdes och reparationsarbetet väntas fortsätta in i juli, samtidigt som upproret i Ryssland också tyngde naturgasmarknaden. Norge har gått om Ryssland som en av de största källorna till naturgasimport i Europeiska unionen och står för cirka 25%.Rysk gasimport till Europeiska unionen, inklusive pipelinegas och LNG-import, har minskat avsevärt sedan Rysslands invasion av Ukraina, men stod fortfarande för cirka 25% förra året. Nederländerna kommer också att stänga Europas största gasanläggning nära Groningen på grund av jordbävningsrisker den 1 oktober. Gaslagren i Europa är dock fyllda till nästan 77%, en rekordnivå för den här tiden på året.

- GLD: Guldet pendlade nära 1.910 dollar per uns på fredagen och låg kvar nära ttremånaderslägsta på 1.907 USD nåddes den 28 juni, då fortsatt hökaktig retorik från Federal Reserve begränsade köpen av den icke avkastande ädelmetallen. Viktiga mätare av PCE-priser, noggrant övervakade av Federal Reserve, visade att inflationen i den amerikanska ekonomin var stabil och stärkte centralbankens fall för en räntehöjning med 25 punkter vid sitt kommande möte i juli. Kärn-PCE-prisindex steg 4,6 procent årligen i maj, vilket understryker inflationens volatilitet eftersom mätaren stabiliserades i ett smalt band sedan den först berörde 4,6 procent i december 2022. Fed-ordförande Jerome Powell sa den här veckan att det skulle ta tid att återföra inflationen till 2% -målet och antydde ytterligare två räntehöjningar i år.

- STL: Terminerna för armeringsjärn pendlade nära nivån 3.700 CNY per ton, vilket var klart under den nästan två månader höga nivån på 3.783 CNY som nåddes den 16 juni, då marknaderna fortsatte att bedöma möjligheten för den kinesiska regeringen att anta stimulansåtgärder bland ihållande tecken på svag ekonomisk återhämtning. Den senaste officiella PMI-datan visade att landets tillverkningssektor minskade för en tredje månad i juni, som förväntat. Tidigare sjönk nyutlåningen i yuan i maj, vilket speglade fortsatt pessimism kring skuldtyngda byggherrar, de huvudsakliga stålanvändarna. Trots detta sade premiärminister Li Qiang att Kina fortfarande är på väg att nå sitt BNP-mål på 5 procent i år och gjorde åtaganden till regeringen att vidta praktiska och effektiva åtgärder för att öka marknadens vitalitet och öka efterfrågan.

- PLM: Terminerna för malaysisk palmolja låg runt MYR3.800 per ton och var inställda på att stiga med nästan 20% i juni efter en kraftig återhämtning från 28-månaderslägsta när indiska köpare utnyttjade lägre priser medan osäkerheten på utbudssidan lyfte marknaden ytterligare. Indiens import av palmolja i juni förväntas öka med 46 procent från föregående månad till den högsta nivån på tre månader, då köpare i världens största konsument av vegetabilisk olja ökar sina inköp till rabatterade priser denna månad. På utbudssidan minskade exporten av palmoljeprodukter från Malaysia under perioden 1 juni - 25 juni med 4,5 procent jämfört med samma period i maj, enligt lastinspektören Intertek Testing Services. En annan lastinspektör, AmSpec Agri Malaysia, sade att exporten minskade med 8,7 procent.

 

Dagens diagram:

På fredagen föll Nikkei 225 med 0,5% och slutade dagen under 33 100, och Topix föll med 0,7% och slutade dagen på 2 280. Detta tog bort en del av de senaste vinsterna som gjorts i teknikindustrin. Investerare tittade också på uppgifter som visade att Tokyo&# 39: s inflationstakt var över Bank of Japan&# 39: s mål för den 11: e månaden i rad. Detta ifrågasätter centralbankens&# 39: s löfte att hålla penningpolitiken mycket lös. Advast (-0,5%), Tokyo Electron (-1,6%), Socionext (-3,1%), Keyence (-0,9%) och Lasertec (-2,1%) var de teknikbolag som tappade mest pengar. Andra tunga indexbolag, som Mitsubishi UFJ (-0,6%), Sony Group (-1%), Nintendo (-1,8%), Nippon Telephone (-1,2%) och Mitsui & Co. (-1,2%), gick också ned. Samtliga hade dock en god tillväxt under månaden, andra kvartalet och första halvåret i år.

 

 

 

 

Långsiktig strategi för handel med kanaler: (Japan Nikkei 225 index).Ttidsram (D1). Than primär motstånd "font-family:arial,helvetica,sans-serif">med en potential (målområde) är runt (all time high). Det primära stödet med en potential  (konsolideringsområde) är runt (32340). Därför är nästa mest sannolika prisrörelse en (upp/konsolidering) trend. (*se all övrig information i diagrammet).

Start trading in four simple steps

1. Register

Open your live trading account

2. Verify

Upload your documents to verify your account

3. Fund

Deposit funds directly into your account

4. Trade

Start trading and choose from 130+ instruments

Demo account

The Blue Suisse Trading Account with virtual funds in a risk-free environment

Demo account

Live account

The Blue Suisse Trading Account in our transparent live model environment

Open an Account
Risk Warning; CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 58.58% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money.
x
Spotify Logo Apple Podcasts Logo Anchor Podcasts Logo