GLOBALNI KAPITALSKI TRGI PREGLED, ANALIZE IN PREDLOGI:

Avtor: Dr. Alexander APOSTOLOV (raziskovalec na Inštitutu za ekonomske raziskave pri BAS)

Wall Street se je na zadnji dan drugega četrtletja zvišal, saj je umirjena inflacija ublažila zaskrbljenost vlagateljev glede nadaljnjih dvigov obrestnih mer. Indeks Dow je bil višji za več kot 280 točk, indeksa S&P in Nasdaq pa sta zrasla za 1,2 % oziroma 1,4 %. Stopnja inflacije PCE, ki jo Fed raje meri, se je v skladu z napovedmi povečala za 0,3 odstotka, aprila pa je bila nižja od 0,4 odstotka. Poleg tega se je letna temeljna obrestna mera znižala na 4,6%, skupna stopnja izdatkov za osebno potrošnjo pa je dosegla najnižjo raven v skoraj dveh letih. Na področju podjetij so se delnice družbe Apple povečale za 2,3 odstotka, saj se je tržna vrednost podjetja povzpela nad 3 bilijone dolarjev. Po drugi strani so delnice podjetja Nike padle za 2,6 odstotka, potem ko njihov četrtletni dobiček ni dosegel pričakovanj. V drugem četrtletju se je indeks Dow do zdaj povečal za 2,5 odstotka, S&P za 7 odstotkov, kar pomeni tretji zaporedni četrtletni dobiček, Nasdaq pa za 11,1 odstotka, tako da je od začetka leta zrasel za 3,8 odstotka oziroma 16,4 odstotka. in 32,8 odstotka, k čemur so prispevali dobički delnic, povezanih z umetno inteligenco, in stava, da je Federal Reserve že opravil večino svojih dvigov obrestnih mer.

Kanadski indeks S&P/TSX Composite se je v petek zvišal za 1,2 % in zaključil pri 20.155, s čimer je podaljšal tedenski dobiček, vsi sektorji pa so zaključili v zelenem. Tehnološki sektor in sektorji, ki so izpostavljeni surovinam, so pozdravili dobre gospodarske podatke. Po predhodnih ocenah se je kanadski bruto domači proizvod maja verjetno povečal za 0,4 %, kar kaže na precejšnjo prožnost pri agresivnem dvigovanju obrestnih mer s strani Banke Kanade in povečuje manevrski prostor za nadaljnje zaostrovanje politike. V ZDA so osnovne cene življenjskih potrebščin pokazale le malo znakov, da se inflacija ohlaja s hitrostjo, ki jo želi Fed, medtem ko se je osebni dohodek umiril. Tehnološke delnice so bile na čelu rasti, saj so se zvišale za 1,7 odstotka, kar je sledilo močnemu zagonu Nasdaqa, Shopify se je zvišal za 1,5 odstotka, medtem ko se je BlackBerry na seji zvišal za 3,4 odstotka, ta teden pa se je zaradi nepričakovane objave dobička zvišal za 17 odstotkov. Rast cen nafte je spodbudila tudi kanadske proizvajalce energije. Na tedenski ravni se je indeks povečal za 3,2 odstotka.

Ruski indeks MOEX, ki temelji na rubljih, je zmanjšal zgodnje izgube in končal na ravni 2.797. Indeks se je po ponedeljkovem padcu opomogel in zaključil brez sprememb, saj so bili trgi malo zaskrbljeni zaradi gospodarske in politične nestabilnosti po uporu skupine Wagner čez vikend. Proizvajalci jekla so se povečali, NLMK, MMK in Severstal za 1,7 % do 0,8 %, saj se je zaradi še enega zmanjšanega indeksa PMI na Kitajskem povečalo pričakovanje o spodbujevalnih ukrepih in ponovnem povečanju povpraševanja po kovinah pri glavnih uvoznikih. Tudi naftne delnice so zaključile v zelenem, prednostne delnice družbe Surgut pa so se povečale za 0,8 %, saj so se povečale stave na visoka izplačila dividend.

FTSE 100 se je v petek zvišal za 0,9 odstotka na 7.531, v tednu dni pa za 1 odstotek, k čemur so pripomogli graditelji stanovanj in solidno trgovanje bank, saj je trg ob napovedanem zvišanju obrestnih mer s strani večjih centralnih bank še naprej ocenjeval interese podjetij. Kako se bo razvijalo okolje. Unite Group, Perssimon in Landsec so vodilne družbe v panogi razvoja nepremičnin in vse trdno podpirajo zeleni razvoj. Upanje, da bo povpraševanje po hipotekarnih posojilih ostalo močno do konca ciklusa zviševanja obrestnih mer s strani angleške centralne banke, je tudi londonskim posojilodajalcem prineslo oddih. NatWest se je povečal za 2,4 %, Lloyds za 2 %, Barclays pa za 1,5 %. Delnice družbe Centrica's so se povečale za 3,3 %, potem ko je družba sporočila, da bo povečala prostor za skladiščenje zemeljskega plina.

V petek se je indeks CAC 40 povečal za približno 1,2 % in zaključil na ravni, ki je ni dosegel že več kot mesec dni: 7,400. To je bil peti zaporedni dan, ko so se povečali tudi regionalni trgi. Podatki so pokazali, da so se inflacijske sile v evrskem območju in ZDA umirile, zaradi česar so se ljudje počutili bolje, vendar bi lahko za dvig obrestnih mer potrebovali več časa. Medtem so šibki podatki o stanju tovarn na Kitajskem povečali upanje, da bo drugo največje gospodarstvo na svetu dobilo več pomoči pri rasti. Skoraj vsa podjetja so dan končala v zelenih številkah, največje zmagovalke pa so bile družbe Eurofins Scientifique (+2,9 %), Unibail Rodamco We (+2,3 %), Legrand (+2,3 %), Dassault Systemes (+2,3 %), Capgemini (+2,2 %) in Stmicroelectronics (+2,2 %). Indeks CAC 40 se je v enem tednu povečal za 3,3 %, v enem mesecu pa za 4,2 %.

V petek popoldne se je indeks FTSE MIB povzpel na približno 28.280, kar je bilo blizu najboljše ravni po septembru 2008. To je bil peti zaporedni dan, ko se je indeks povečal. Skoraj vse panoge so se močno povečale, vendar so se povečale predvsem energetske in naftne družbe, industrijske družbe in banke.p najbolj. Vlagatelji so bili veseli znakov, da se cenovni pritiski v ZDA in Evropi zmanjšujejo. Ta teden sta vodja centralne banke Federal Reserve Jerome Powell in vodja Evropske centralne banke Christine Lagarde izjavila, da sta še vedno zelo zavezana dvigu obrestnih mer za boj proti inflaciji. Stopnja brezposelnosti v Italiji se je maja 2023 znižala bolj, kot je bilo pričakovano, in sicer s 7,8 % mesec prej na 7,6 %. To je bila najnižja stopnja po aprilu 2020. Indeks FTSE MIB naj bi se ta teden povečal za skoraj 4 %.

Ibeks IBEX 35 je v petek dosegel novo najvišjo vrednost 9.593, kar se ni zgodilo že več kot tri leta in pol. To je bila že peta seja zapored, ko se je indeks povečal, saj so vlagatelji prenesli del svojih naložb in z veseljem ugotovili, da se cenovni pritiski v euroobmočju in ZDA zmanjšujejo. Zadnje poročilo je pokazalo, da se je osnovna inflacija v euroobmočju junija znižala bolj, kot je bilo pričakovano, in sicer na 5,5 %. To je najnižja številka po januarju 2022. Na prvem mestu po dobičku so bile družbe Grifols A (2,30 %), Solaria (1,88 %) in Banco Santander (1,57 %). Acciona Energa (-1,16 %), Acerinox (-1,28 %) in Acciona (-0,42 %) so se znižale, banka Morgan Stanley pa je proizvajalcu jekla podelila slabo oceno. Ukrep se je v tednu dni povečal za 3,5 %, v četrtletju pa za 4,6 %.

V petek so hongkonške delnice padle za 17,93 točke ali 0,1 % na 18.916,43 točke. To je bil že drugi dan zapored, ko so se znižale. Razlog za to so bili uradni junijski podatki o kitajskem indeksu PMI, ki so povečali zaskrbljenost, da se gospodarstvo upočasnjuje. Že tretji mesec zapored se je dejavnost tovarn skrčila, storitveni sektor pa je zabeležil najšibkejšo rast v zadnjih šestih mesecih. Od začetka leta se je indeks znižal za 6,3 %. Razlog za to je, da se na celinski Kitajski slabša potrošniška poraba, stanovanjski trg, izvoz in naložbe v infrastrukturo. Medtem ko se to dogaja, še vedno obstaja negotovost glede novih spodbud iz Pekinga, velike banke Wall Streeta, kot so Goldman Sachs, Bank of America, UBS in Nomura, pa so nedavno znižale svoje napovedi za kitajsko gospodarsko rast. Poleg tega se terminske pogodbe na ameriške delnice niso veliko gibale, preden bodo danes kasneje objavljeni podatki o ameriških PCE. Med podjetji, katerih delnice so se znižale, so bili Kingsoft Co, Top Sports International (-3,8 %), Kuaishou Technology (-2,9 %) in Meituan (-1,8 %).

V petek je indeks Nikkei 225 padel za 0,5 % in dan končal pod 33.100, indeks Topix pa za 0,7 % in dan končal pri 2.280. To je odneslo nekaj nedavnih dobičkov, doseženih v tehnološki industriji. Vlagatelji so si ogledali tudi podatke, ki so pokazali, da je stopnja inflacije v Tokiu že enajsti mesec zapored presegla cilj japonske centralne banke. To postavlja pod vprašaj obljubo centralne banke, da bo denarna politika ostala zelo ohlapna. Največ denarja so izgubila tehnološka podjetja Advast (-0,5 %), Tokyo Electron (-1,6 %), Socionext (-3,1 %), Keyence (-0,9 %) in Lasertec (-2,1 %). Padec so doživela tudi druga težka podjetja, kot so Mitsubishi UFJ (-0,6 %), Sony Group (-1 %), Nintendo (-1,8 %), Nippon Telephone (-1,2 %) in Mitsui & Co (-1,2 %). Vendar pa so vsi dosegli dobro rast v tem mesecu, drugem četrtletju in prvi polovici letošnjega leta.

Indijski indeks BSE Sensex se je povečal za 820 točk in končal pri 64.733 točkah, kar je bil nov rekord. Indeks je v tednu dni pridobil 2,7 %, saj so trgi še naprej stavili, da bo indijsko gospodarstvo lahko ignoriralo poslabšanje zunanjega okolja. Tuje naložbe so bile velik del rasti indijskega borznega trga. Novi podatki iz tega tedna kažejo, da so tuji vlagatelji v tem fiskalnem letu do zdaj kupili za več kot 850 milijard rupij delnic. To je posledica razmeroma lahke monetarne politike indijske centralne banke Reserve Bank of India in močnih obetov indijske rasti. Znebite se neto odsvojitev iz prejšnjih dveh let. Tehnološke delnice so bile na čelu rasti, in sicer Infosys za 3,4 odstotka, TCS pa za 2,9 odstotka. Močno so padli tudi avtomobilski proizvajalci, kot sta Mahindra & Mahindra in Maruti Suzuki. Mahindra & amp; Mahindra se je podražila za 4,2 odstotka, Maruti Suzuki pa za 2,5 odstotka.

Skupaj Shanghai Composite se je povečal za 0,4 % na približno 3.195, indeks Shenzhen Composite pa za 0,7 % na 10.990, s čimer je izravnal izgube iz prejšnje seje, čeprav so podatki pokazali, da se je kitajska proizvodna dejavnost junija že tretji mesec zapored povečala. Marca se je skrčila, medtem ko se je rast aktivnosti v storitvenem sektorju upočasnila na šestmesečno najnižjo raven. Delnice na celini so se ta mesec znašle pod pritiskom zaradi povečane gospodarske negotovosti na Kitajskem in pomanjkanja agresivnih političnih ukrepov za spodbujanje rasti iz Pekinga, čeprav vlagatelji še vedno upajo, da bodo oblasti letos zagotovile več spodbud. V petek so se na borzah podjetij, kot so Eotolink Technology (5,3 %), Jiangsu Huaxi Village (3,9 %), Eastern Communications (6,8 %), Greatoo Intelligent (10 %) in Shenzhen Danone (20 %) se je znatno povečal.

Novozelandski NZD 50 se je v petek zvišal za 108,35 točke ali 0,92 % na 11.916,47 točke, pri čemer se je otresel izgub na začetku trgovanja in se zvišal že četrtič zapored, med drugim zaradi distribucijskih storitev, proizvodnje, potrošništva in zdravstva. Močna gibanja v sektorju so spodbudila rast večine sektorjev. Medtem so se terminske pogodbe na ameriške delnice pred poznejšo objavo ameriškega indeksa PCE danes zvišale. Pričakuje se, da se bodo številke nekoliko umirile, hkrati pa bodo še vedno nakazovale, da inflacija ostaja visoka. Premier Chris Hipkins je med obiskom v Pekingu ta teden podpisal sporazum o sodelovanju s Kitajsko, največjo trgovinsko partnerico Nove Zelandije, katerega namen je okrepiti trge, kot je izvoz. Po najnovejših podatkih je zaupanje novozelandskih potrošnikov junija doseglo najvišjo raven v 17 mesecih, izboljšalo pa se je tudi poslovno razpoloženje. Družba Hallenstein Glasson se je podražila za 4,1 odstotka, sledila ji je družba Skellerup Hlds. (3,9 %), Scott Tech. (3,3 %) in Serko Ltd. (2.7%). Ta mesec je bil indeks le malo spremenjen.

Glavni indeks baltske borze, ki meri stroške prevoza blaga po svetu, je v petek padel že peto sejo zapored, in sicer za približno 1,9 odstotka na več kot enotedensko najnižjo vrednost 1.091 točk. Indeks capesize, ki spremlja ladje, ki običajno prevažajo 150.000 ton tovora, kot sta železna ruda in premog, je padel za 3,1 % na 1.704, indeks panamax, ki spremlja ladje, ki običajno prevažajo premog ali žito s približno 60.000 do 70.000 tonami tovora, pa je padel že deveto sejo zapored in izgubil 11 točk na 1.030. Med manjšimi ladjami je indeks supramax padel za 1 točko na 749 točk. referenčni indeks je v tednu dni izgubil približno 12 %, kar je najslabša raven po 2. juniju, poleg tega pa je zabeležil že peti zaporedni četrtletni padec, in sicer za 21,5 %. Skoraj 40-odstotna mesečna rast v segmentu velikih ladij je pripomogla k 11,7-odstotnemu mesečnemu napredku indeksa.

Brazilski borzni indeks Ibovespa je v petek končal 0,1-odstotno nižje na približno 118.240, med sejo pa je dosegel najvišjo vrednost v več kot tednu dni, saj so se lokalni vlagatelji odzvali na nova pravila za ciljanje inflacije, ki jih je včeraj objavil nacionalni monetarni svet (CMN). Ta organ, ki je najvišji organ za ekonomsko politiko v državi, se je odločil, da bo inflacijski cilj za leto 2026 določil pri 3 % in spremenil časovni okvir za ocenjevanje doseganja inflacijskega cilja. CMN trenutno določa letne inflacijske cilje, ki jih je treba doseči vsako koledarsko leto. kar zadeva podatke, se je stopnja brezposelnosti v Braziliji v treh mesecih do maja znižala na 8,3 %, kar je najnižja raven v tem obdobju po letu 2015. Trgovci so cenili tudi najnovejše ameriške podatke, ki so kazali na umirjanje inflacijskih pritiskov. Kar zadeva podjetja, so največjo izgubo v seji utrpele delnice podjetij Lojas Renner (-6,2 %), Siderurgica Nacional (-5,2 %) in Petrobras (-4,9 %). Indeks Ibovespa je teden končal z 0,6-odstotnim padcem, vendar je na mesečni ravni pridobil 6,9 %.

 

PREGLED NAJNIŽJIH GOSPODARSKIH PODATKOV:

Pri pregledu zadnjih gospodarskih novic so najbolj kritični podatki:

- SK: Predhodni podatki so pokazali, da se je izvoz Južne Koreje junija 2023 na letni ravni zmanjšal za 6 % na 54,24 milijarde USD, potem ko se je prejšnji mesec znižal za 15,2 %, kar je pod tržnimi pričakovanji za 3 %. To je bil deveti zaporedni mesec zmanjšanja izvoza, vendar najmanjši padec v osmih mesecih ob upočasnjevanju svetovnega gospodarstva.

- SK: Po predhodnih podatkih je trgovinski presežek Južne Koreje junija 2023 znašal 1,11 milijarde dolarjev, kar je manj od tržnih pričakovanj za 2,51 milijarde dolarjev presežka in v primerjavi s primanjkljajem v višini 2,44 milijarde dolarjev v istem mesecu lani. To je bil prvi trgovinski presežek po marcu 2022, saj se je izvoz zaradi upočasnitve gospodarske rasti ob šibkem svetovnem in domačem povpraševanju zmanjšal manj kot uvoz. Izvoz se je v primerjavi z letom prej zmanjšal za 6 %, kar je deveti zaporedni padec, vendar najmanjši v zadnjih osmih mesecih. Uvoz se je medtem zmanjšal za 11,7 %, kar je že peti padec v letošnjem letu.

- SK: Uvoz v Južno Korejo se je junija 2023 na letni ravni zmanjšal za 11,7 % na 53,11 milijarde dolarjev, medtem ko so tržne napovedi predvidevale 11,0-odstotni padec, mesec prej pa 14,4-odstotni padec, so pokazali hitri podatki. To je bilo že peto zmanjšanje nakupov v letošnjem letu.

- ZDA: Za junij 2023 je bila ocena razpoloženja ameriških potrošnikov Univerze Michigan s predhodnih 63,9 popravljena na 64,4, kar je najvišja vrednost v zadnjih štirih mesecih. Izboljšale so se tudi trenutne gospodarske razmere (z 69 na 68) in pričakovanja potrošnikov (z 61,5 na 61,1). Joanne Hsu, direktorica oddelka Consje dejal: "Na splošno to presenetljivo povečanje odraža oživitev odnosa, ki ga je v začetku meseca povzročila rešitev krize glede zgornje meje dolga, ter bolj pozitivno zaznavanje umirjene inflacije. Vendar pa vztrajno visoke cene in visoka poraba še naprej obremenjujejo potrošnike, njihova stališča o osebnih financah pa se niso spremenila. " Medtem so se inflacijska pričakovanja za prihodnje leto že drugi mesec zapored znižala na 3,3 %, kar je najnižja raven po marcu 2021, v skladu s prvotno oceno. Dolgoročna inflacijska pričakovanja so se v primerjavi z majem le malo spremenila in so znašala 3 %, kar se prav tako ujema z začetno oceno.

- ZDA: Čikaški poslovni barometer, znan tudi kot čikaški indeks nabavnih menedžerjev, se je junija 2023 s 40,4 točke maja 2023 zvišal na 41,5 točke, vendar je bil precej pod tržno napovedjo 44 točk. Podatki so pomenili deseti zaporedni mesec krčenja poslovne dejavnosti na območju Chicaga.

- ZDA: Naslednji teden bodo v ZDA na naslovnicah prevladovali poročilo o stanju na trgu dela in zapisnik FOMC. Sledili bodo PMI ISM za proizvodnjo in storitve, tovarniška naročila in podatki o zunanji trgovini. Poleg tega bo družba S&P objavila globalne proizvodne PMI za Indijo, Rusijo, Španijo, Italijo, Švico, Južno Korejo in Kanado ter storitvene PMI za Španijo, Italijo in Brazilijo. Vlagatelji nestrpno pričakujejo tudi stopnje inflacije v Indoneziji, Švici, Južni Koreji, na Filipinih, v Turčiji in Mehiki. Drugod se bodo vlagatelji osredotočili na odločitev o avstralski obrestni meri, kanadske podatke o zaposlenosti, kitajske Caixin PMI za storitve in proizvodnjo ter japonski indeks proizvajalcev Tankan.

- ZDA: Maja 2023 se je ameriški indeks cen izdatkov za osebno potrošnjo na mesečni ravni povečal za 0,1 %, kar je manj kot aprila, ko je znašal 0,4 %. Cene storitev so se zvišale za 0,3 odstotka, medtem ko so se stroški blaga znižali za 0,1 odstotka. Cene hrane so se zvišale za 0,1 odstotka, medtem ko so se cene energentov znižale za 3,9 odstotka. Brez upoštevanja cen hrane in energentov se je PCP zvišal za 0,3 odstotka. Cene osebne porabe so se na letni ravni zvišale za 3,8 odstotka, kar je najmanj od aprila 2021, medtem ko so se aprila znižale za 4,3 odstotka, Fed'ova temeljna stopnja, ki je Fed'ova prednostna mera inflacije, pa se je zvišala za 4,6 odstotka, medtem ko so bila tržna pričakovanja 4,7 odstotka.

- ZDA: Maja 2023 se je osebni dohodek v ZDA na mesečni ravni povečal za 0,4 %, medtem ko so analitiki aprila pričakovali 0,3-odstotno rast. K 0,5-odstotnemu povečanju nadomestil so prispevale zasebne plače (+0,5 %) in transferni dohodki iz naslova osebne mobilnosti (+0,3 %), ki vključujejo program Medicaid. Prihodki od osebnih obresti (+0,5 %) so vodili rast dohodkov od osebnih sredstev (+0,3 %).

- ZDA: Merilo osnovnih cen izdatkov za osebno potrošnjo v ZDA, brez hrane in energije, je izpolnilo tržna pričakovanja in se je maja zvišalo za 0,3 %, kar je upočasnilo rast z 0,4 % v prejšnjem mesecu. Letna stopnja spremembe, ki je ključno merilo Fed'a za inflacijo v ameriškem gospodarstvu, se je s 4,7 odstotka v aprilu znižala na 4,6 odstotka. Vključno s stroški hrane in energije se je indeks cen PCE v primerjavi s prejšnjim mesecem povečal za 0,1 %, v primerjavi z letom prej pa za 3,8 %, kar je najmanjša letna rast od aprila 2021.

- CA: Kanadsko gospodarstvo se bo maja 2023 predvidoma povečalo za 0,4 %, in sicer zaradi rasti predelovalnih dejavnosti, dejavnosti na debelo in dejavnosti, povezanih z nepremičninami. Do nazadovanja je prišlo tudi v javni upravi zvezne vlade (razen obrambne). Vendar se bodo v tem obdobju verjetno skrčili sektorji rudarstva, kamnolomov, črpanja nafte in plina ter gospodarskih javnih služb. V končni oceni za april je bil bruto domači proizvod v državi s prvotnih 0,2 % popravljen navzdol na 0 %, pri čemer je storitveni sektor ostal nespremenjen, proizvodnja blaga pa se je povečala za 0,1 %.

- EU: Maja 2023 je sezonsko prilagojena stopnja brezposelnosti v evrskem območju dosegla rekordno nizko raven 6,5 %, kar je nespremenjeno glede na prejšnji mesec in v skladu s tržnimi napovedmi. Najnovejši podatki so pokazali padec v primerjavi z lansko 6,7-odstotno stopnjo brezposelnosti in opozorili na tesen trg dela. Število brezposelnih se je v primerjavi s prejšnjim mesecem zmanjšalo še za 57.000 na 11,014 milijona, kar je najnižja raven od začetka primerljivih evidenc leta 1995. Stopnja brezposelnosti mladih, ki meri iskalce zaposlitve, mlajše od 25 let, je maja ostala nespremenjena in je bila rekordno nizka (11,9 %), kar je enako kot prejšnji mesec. Med največjimi gospodarstvi euroobmočja je najnižja stopnja brezposelnosti v Nemčiji (2,9 %), najvišja pa v Španiji (12,7 %), Italiji (7,6 %) in Franciji (7 %).

- EU: Po predhodnih ocenah se je inflacija cen življenjskih potrebščin v evrskem območju znižala na 5,5 % ijunija 2023 s 6,1 % v prejšnjem mesecu, kar je nekoliko pod tržnimi pričakovanji v višini 5,6 %. Stopnja je dosegla najnižjo raven po januarju 2022, čeprav ostaja precej nad 2,0% ciljem ECB. Tudi temeljna obrestna mera, ki ne vključuje volatilnih postavk, kot so hrana in energija, se je zvišala na 5,4%, kar je še vedno blizu nedavne najvišje vrednosti 5,7%, kar podpira mnenje, da bodo oblikovalci politik v prihodnjih mesecih morda še naprej zviševali obrestne mere. Cene energentov so se znižale za 5,6% (maja -1,8%), medtem ko so se cene hrane, alkohola in tobaka (11,7% v primerjavi z 12,5%) ter neenergetskega industrijskega blaga (5,5% v primerjavi s 5,8%) zvišale bolj skromno. Po drugi strani se je inflacija v storitvenem sektorju povečala s 5,0% na 5,4%. Na mesečni ravni so se cene življenjskih potrebščin junija zvišale za 0,3%.

- GE: Junija 2023 se je nemška stopnja brezposelnosti rahlo zvišala na 5,7 %, kar je preseglo prvotno oceno 5,6 % in tržna pričakovanja. Brezposelnost je dosegla najvišjo raven po juniju 2021 in se povečala za 28.000 na 2,61 milijona, kar je preseglo tržna pričakovanja za 11.000. V primerjavi s prejšnjim letom se je število brezposelnih povečalo za 192.000, medtem ko se je število prostih delovnih mest zmanjšalo za 108.000 na 769.000. Regionalne razlike ostajajo, saj imata Bremen in Berlin najvišjo stopnjo brezposelnosti, ki znaša 10,7 odstotka oziroma 9,1 odstotka, medtem ko imata Bavarska in Baden-Württemberg najnižjo stopnjo brezposelnosti, ki znaša 3,4 odstotka oziroma 3,9 odstotka. "Tudi trg dela zdaj čuti težje gospodarske razmere," je dejala vodja urada za delo Andrea Nahles. "Brezposelnost se povečuje, rast delovnih mest pa slabi."

- GE: Maja 2023 so se nemške uvozne cene na letni ravni znižale za 9,1 %, kar je nadaljnji padec po 7-odstotnem padcu v prejšnjem mesecu, kar je v skladu s tržnimi pričakovanji. To je bil največji padec po septembru 2009, pri čemer so se močno znižale cene energentov (-37,6 %), in sicer zemeljskega plina (-39,7 %), premoga (-53,2 %), električne energije (-53,9 %), proizvodov iz mineralnih olj (-35,9 %) in surove nafte (-31,4 %). Brez nafte in naftnih derivatov so se uvozne cene znižale za 6,3%. Cene vmesnih proizvodov so se znižale za 8,2%, medtem ko so se cene življenjskih potrebščin in investicijskega blaga zvišale za 3,5% oziroma 4,1%. Na mesečni ravni so se stroški uvoza znižali za 1,4%, kar je nekoliko manj kot aprila, ko so se znižali za 1,7%.

- GE: Maja 2023 se je nemška prodaja na drobno na mesečni ravni povečala za 0,4 %, kar je manj kot mesec prej, ko je bila popravljena navzdol za 0,7 %, vendar je zlahka presegla tržne napovedi o nespremenjeni ravni. Prodaja neživilskih izdelkov se je povečala za 0,5 %, medtem ko se je spletna prodaja in prodaja po pošti zmanjšala za 3,1 %. Medtem se je maloprodajna prodaja hrane zmanjšala za 1,4 %, saj so se cene hrane znižale. Prodaja na drobno se je medtem v primerjavi z ravnijo iz maja 2022 znižala za 4,4 %, cene hrane pa se znižujejo že 23 zaporednih mesecev.

- IT: Stopnja brezposelnosti v Italiji se je maja 2023 znižala na 7,6 %, kar je pod tržnimi pričakovanji 7,9 % in je najnižja raven od aprila 2020, ko je pandemija COVID-19 povzročila krizo na trgu dela, v primerjavi s 7,8 % v prejšnjem mesecu. Podatek je v skladu z nadaljnjimi napetostmi na področju dela v euroobmočju, kar daje ECB prostor, da na prihodnjem zasedanju razširi svoj zagon za zaostrovanje. Brezposelnost se je v tem obdobju zmanjšala za 34.000 na 1,935 milijona, kar je največji padec po februarju 2022. Medtem se je število zaposlenih oseb povečalo za 21.000 na 23,471 milijona. Kljub temu je stopnja delovne aktivnosti že tretji mesec zapored ostala nespremenjena pri 66,3 %. Po drugi strani se je stopnja brezposelnosti mladih povečala za 1 odstotno točko na 21,7 %.

- Združeno kraljestvo: Bruto domači proizvod se je v prvem četrtletju 2023 povečal za 0,2 %, kar je najšibkejši tempo v zadnjih dveh letih, saj so višji stroški izposojanja in vztrajno visoka inflacija prizadeli dejavnost in povpraševanje. Potrošnja gospodinjstev in bruto investicije v osnovna sredstva so se povečale za 0,2 odstotka oziroma 1,5 odstotka. Oba kazalnika kažeta najmanjšo rast po recesiji, ki jo je leta 2020–21 povzročila pandemija. Prav tako se je že četrto četrtletje zapored zmanjšala javna poraba (-2,2%). Neto zunanje povpraševanje je pozitivno prispevalo k BDP, saj se je izvoz povečal za 6,6 %, uvoz pa zmanjšal za 6,5 %.

- Združeno kraljestvo: Junija 2023 se je nacionalni indeks cen stanovanj v Združenem kraljestvu na letni ravni nekoliko znižal, in sicer za 3,5 %, potem ko se je maja znižal za 3,4 %, medtem ko je trg pričakoval 4-odstotno znižanje. Letne cene so se v drugem četrtletju znižale v vseh regijah razen na Severnem Irskem. Poleg tega so se cene stanovanj najbolj znižale v Vzhodni Angliji, in sicer za 4,7 %. Junija so se cene stanovanj v primerjavi z junijem povečale za 0,1 %, predvsem zaradi sezonskih učinkov, in tako obrnile 0,1-odstotni padec v prejšnjem mesecu.

- CN: Kitajski'sestavljeni indeks proizvodnje PMI nacionalnega statističnega urada se je junija 2023 znižal na 52,3 s 52,9 v prejšnjem mesecu. To je najnižja vrednost od decembra 2022, ko je bil gospodarskiokrevanje je bilo neenakomerno. Tovarniška dejavnost se je zmanjšala že tretji mesec zapored zaradi nadaljnje šibkosti na nepremičninskem trgu ter šibkega svetovnega in domačega povpraševanja. Medtem se je storitveni sektor razširil najmanj v zadnjih šestih mesecih. Naraščajoča brezposelnost mladih, razočaranje nad industrijsko proizvodnjo in prodajo na drobno so v zadnjem času ovirali kitajsko gospodarsko okrevanje. Premier Li Qiang je medtem nedavno omenil, da bo Peking sprejel ukrepe za pospešitev povpraševanja, vendar konkretnih ukrepov ni podrobneje predstavil.

 

Gledamo naprej:

Teden pred nami:

Naslednji teden bosta v ZDA v ospredju poročilo o plačah in zapisnik FOMC. Temu bo sledila objava proizvodnega in storitvenega PMI ISM, tovarniških naročil in zunanjetrgovinskih podatkov. Poleg tega bodo objavljeni svetovni proizvodni PMI S&P za Indijo, Rusijo, Španijo, Italijo, Švico, Južno Korejo in Kanado ter storitveni PMI za Španijo, Italijo in Brazilijo. Vlagatelji nestrpno pričakujejo tudi stopnje inflacije za Indonezijo, Švico, Južno Korejo, Filipine, Turčijo in Mehiko. Poleg tega bodo med osrednjimi točkami za vlagatelje odločitev o obrestnih merah v Avstraliji, podatki o zaposlenosti v Kanadi, kitajski Caixin PMI za storitve in proizvodnjo ter japonski indeks proizvajalcev Tankan.

 

Danes naj bodo vlagatelji pozorni na naslednje pomembne podatke:

- AUD: MI Inflacijski kazalnik m/m, ANZ Razpisi za delovna mesta m/m, Gradbena dovoljenja m/m in Cene surovin y/y.

- CNY: Caixin Manufacturing PMI.

- CHF: indeks cen življenjskih potrebščin m/m in PMI v predelovalni industriji.

- CAD: CAD: bančni praznik.

- AUD: Cene surovin v g/skupini.

- NZD: Gradbena dovoljenja m/m.

- JPY: Tankan Manufacturing Index, Tankan Non-Manufacturing Index in Final Manufacturing PMI.

- USD: končni indeks PMI v predelovalnih dejavnostih, PMI ISM v predelovalnih dejavnostih, cene ISM v predelovalnih dejavnostih, izdatki za gradbeništvo m/m in skupna prodaja vozil Wards.

- EUR: francoski proračunski saldo, španski PMI predelovalnih dejavnosti, italijanski PMI predelovalnih dejavnosti, francoski končni PMI predelovalnih dejavnosti, nemški končni PMI predelovalnih dejavnosti in končni PMI predelovalnih dejavnosti.

- GBP: končni proizvodni PMI.

 

VODILCI TRGA DELNIŠKIH SKLADOV IN OBVEZNIC:

Ključni dejavniki na trgu delnic in obveznic so trenutno:

- ZDA: Donosi 10-letnih ameriških zakladnih menic so v petek padli pod 3,85 % z več kot trimesečnega viška 3,892, doseženega v začetku seje, potem ko so podatki pokazali upočasnitev inflacije porabe za osebno potrošnjo, kar je zmanjšalo cenovne pritiske za agresivno politiko zaostrovanja Feda Na voljo so novi dokazi. Inflacija cen življenjskih potrebščin se je maja znižala na 3,8 %, kar je najnižja raven po aprilu 2021, medtem ko se je osnovni indeks znižal na 4,6 %, kar še vedno kaže na močne stroškovne pritiske. Medtem se je rast osebne porabe upočasnila na 0,1 %. Številni gospodarski podatki v začetku tedna so pokazali močno gospodarstvo in stabilen trg dela, kar je okrepilo stave, da bo Federal Reserve še naprej zviševal obrestne mere. Predsednik Jerome Powell je nedavno poudaril, da se bodo obrestne mere letos še enkrat zvišale, kar nakazuje, da sta verjetni vsaj še dve zvišanji obrestnih mer.

- ZDA: Terminske pogodbe na ameriške delnice so na zadnji dan drugega četrtletja še naprej rasle, pri čemer se je pogodba Dow povečala za več kot 100 točk, S&P 500 za 0,7 %, Nasdaq 100 pa za 1 %, saj so trgovci pozdravili upočasnitev inflacije PCE. Fed-ova prednostna mera inflacije se je aprila povečala za 0,3 odstotka, kar je v skladu z napovedmi, vendar pod 0,4 odstotka. Poleg tega se je letna temeljna obrestna mera znižala na 4,6 %, skupna stopnja izdatkov za osebno potrošnjo pa je dosegla najnižjo raven v skoraj dveh letih. V začetku tega tedna se je predsednik Powell zavezal, da bo letos še enkrat zvišal obrestne mere. Na področju podjetij so se delnice družbe Apple v predtržnem trgovanju zvišale za skoraj 1 %, potem ko je Citigroup za delnico izdal oceno "buy", medtem ko je Nike padel za približno 3 %, potem ko njegov četrtletni dobiček ni dosegel pričakovanj. V drugem četrtletju se je indeks Dow doslej povečal za 2,6 odstotka, indeks S&P za 7 odstotkov, kar je že tretje četrtletje zapored.Nasdaq se je povečal za 11,2 odstotka, s čimer je od začetka leta pridobil 2,9 odstotka oziroma 14,5 odstotka. in 30 odstotkov, zahvaljujoč dobičku delnic, povezanih z umetno inteligenco, in stavi, da je Federal Reserve že opravil večino svojih dvigov obrestnih mer.

- FR: Francoski 10-letni donosi OAT so se ponovno povzpeli nad 2,9 %, saj so vlagatelji prebavili vrsto gospodarskih podatkov, hkrati pa tehtali možnosti za recesijo v Evropi in možnost povečanja stroškov izposojanja. Najnovejša poročila o indeksu cen življenjskih potrebščin iz vse Evrope so pokazala, da so se inflacijski pritiski junija ohladili, vendar so osnovne obrestne mere ostale visoke. V Franciji je inflacija padla na 15-mesečno najnižjo raven 4,5 %, v širšem euroobmočju pa na 17-mesečno najnižjo raven 5,5 %. V začetku tega tedna je predsednica Evropske centralne banke Christine Lagarde potrdila, da centralna banka euroobmočja verjetno ne bo kmalu nakazala najvišje ravni obrestnih mer, in izjavila, da mora ECB še dolgo časa ohranjati visoke obrestne mere, da bi se lahko borila proti vztrajno visoki inflaciji. Vlagatelji pričakujejo vsaj dve zvišanji obrestnih mer v juliju in septembru.

- GE: Donosnost 10-letnih nemških državnih obveznic se je zvišala nad 2,4 %, blizu tritedenskega maksimuma 2,52 %, doseženega 19. junija, saj so trgi prebirali najnovejše podatke o inflaciji glede napovedi Evropske centralne banke za zaostrovanje denarne politike. Cene življenjskih potrebščin v euroobmočju so se junija na letni ravni zvišale za 5,5%, kar je nekoliko pod pričakovanji za 5,6% rast, saj je upočasnitev rasti v Španiji, Franciji in Italiji odtehtala pospešitev v Nemčiji. Kljub temu je bil rezultat precej nad 2-odstotnim ciljem centralne banke, upravljalni organ pa je dejal, da bodo prihodnje odločitve odražale prednostno nalogo zniževanja inflacije. ECB se je zavezala, da bo obrestne mere ponovno zvišala v svoji prihodnji odločitvi julija, več oblikovalcev politike pa je dejalo, da je še eno zvišanje v septembru upravičeno. ECB je v zadnjem letu obrestne mere zvišala za rekordnih 400 bazičnih točk, nadaljnja zvišanja pa se pričakujejo julija in septembra.

 

VODILNI TRŽNI SEKTORJI:

močni sektorji: informacijska tehnologija, potrošniške storitve, komunalne storitve, komunikacijske storitve, materiali, industrija, finance in osnovne potrošniške dobrine.

Slabši sektorji: --

 

Najpomembnejši dejavniki valutnega in blagovnega trga: 

Ključni dejavniki na trgu valut in blaga so trenutno:

- EUR: Evro je ob koncu drugega četrtletja padel pod 1,09 USD, saj so vlagatelji prebirali mešane podatke o inflaciji v euroobmočju in obljubo Evropske centralne banke, da bo še naprej dvigovala obrestne mere. Skupna inflacija v euroobmočju se je junija znižala s 6,1 % na 5,5 %, osnovna inflacija pa se je s 5,3 % zvišala na 5,4 %. Na nacionalni ravni se inflacija giblje v različnih smereh. V Nemčiji se je indeks cen življenjskih potrebščin z majskega 14-mesečnega minimuma pospešil na 6,4%. V Italiji in Franciji pa se je inflacija upočasnila, v Španiji pa se je znižala na 1,9 odstotka in tako postala prva država v evrskem območju, ki je dosegla 2-odstotni cilj ECB. Medtem trgovci še naprej ocenjujejo, da bo najvišja depozitna obrestna mera ECB'ostala pri 4 odstotkih, še eno zvišanje pa se pričakuje julija. Poleg tega so oblikovalci politik nakazali, da bodo septembra verjetno sledila nadaljnja zvišanja obrestnih mer. Evro bo drugo četrtletje končal brez večjih sprememb, tik pod ključno ravnjo 1,1 USD.

- PLIN: Evropske terminske pogodbe na zemeljski plin so se konec junija zvišale na 37 evrov za megavatno uro, kar je približno 39-odstotna mesečna rast, prva po marcu in največja v enem letu, saj so trgovci pretehtali motnje v dobavi in napovedi za vroče vreme prihodnji mesec. Več izpadov na norveških plinskih poljih je bilo podaljšanih, popravila pa naj bi se nadaljevala tudi julija, medtem ko je upor v Rusiji prav tako vplival na trg zemeljskega plina. Norveška je prehitela Rusijo kot eden največjih virov uvoza zemeljskega plina v Evropsko unijo, saj predstavlja približno 25 % uvoza. uvoz ruskega plina v Evropsko unijo, vključno s plinovodi in UZP, se je po ruski invaziji na Ukrajino precej zmanjšal, vendar je lani še vedno predstavljal približno 25 % uvoza. Poleg tega bo Nizozemska 1. oktobra zaradi potresne ogroženosti zaprla največje evropsko plinišče v bližini Groningena. Kljub temu so skladišča plina v Evropi skoraj 77 % polna, kar je rekordna raven za ta letni čas.

- GLD: Zlato se je v petek gibalo blizu vrednosti 1.910 USD za unčo in ostalo blizu te vrednosti.trimesečno najnižjo vrednost 1.907 USD, ki je bila dosežena 28. junija, saj je nadaljnja jastrebja retorika Federal Reserve omejila nakupe nedonosne žlahtne kovine. Ključni kazalniki cen PCE, ki jih pozorno spremlja Federal Reserve, so pokazali, da je inflacija v ameriškem gospodarstvu stabilna, in okrepili argumente centralne banke za dvig obrestne mere za 25 bazičnih točk na prihodnjem julijskem zasedanju.Osnovni indeks cen PCE se je maja na letni ravni povečal za 4,6 odstotka, kar poudarja nestanovitnost inflacije, saj se je kazalnik ustalil v ozkem pasu, odkar se je decembra 2022 prvič dotaknil 4,6 odstotka. Predsednik Fed Jerome Powell je ta teden dejal, da bo potreben čas, da se inflacija vrne na 2-odstotni cilj, in namignil na še dve letošnji zvišanji obrestnih mer.

- STL: Terminske pogodbe na jekleno armaturo so se gibale blizu ravni 3.700 CNY na tono in so ostale trdno pod skoraj dvomesečnim vrhom 3.783 CNY, doseženim 16. junija, saj so trgi še naprej ocenjevali možnost, da bo kitajska vlada sprejela stimulativne ukrepe ob vztrajnih znakih slabega gospodarskega okrevanja. Najnovejši uradni podatki PMI so pokazali, da se je proizvodni sektor v državi junija po pričakovanjih skrčil že tretji mesec. Pred tem so se maja zmanjšala nova posojila v juanih, kar odraža nadaljnji pesimizem glede zadolženih gradbenih podjetij, ki so glavni uporabniki jekla.

Kljub temu je premier Li Qiang izjavil, da je Kitajska še vedno na dobri poti, da letos doseže cilj 5-odstotnega BDP, in se zavezal, da bo vlada sprejela praktične in učinkovite ukrepe za spodbujanje vitalnosti trga in povečanje povpraševanja.

- PLM: Terminske pogodbe na malezijsko palmovo olje so se gibale okoli 3.800 tolarjev za tono in naj bi se junija po strmem okrevanju z 28-mesečnih minimumov, ko so indijski kupci izkoristili nižje cene, negotovost na strani ponudbe pa je dodatno dvignila trg, povečale za skoraj 20 %. Junijski uvoz palmovega olja iz Indije bo po pričakovanjih poskočil za 46 odstotkov glede na prejšnji mesec in dosegel trimesečno višino, saj bodo kupci v največji svetovni porabnici rastlinskega olja ta mesec povečali nakupe po znižanih cenah. Na strani ponudbe se je izvoz izdelkov iz palmovega olja iz Malezije v obdobju od 1. do 25. junija v primerjavi z enakim obdobjem maja zmanjšal za 4,5 odstotka, je sporočil inšpektor za tovor Intertek Testing Services, drugi inšpektor za tovor, AmSpec Agri Malaysia, pa je navedel, da se je izvoz zmanjšal za 8,7 odstotka.

 

KARTICA DNEVA:

V petek je indeks Nikkei 225 padel za 0,5 % in dan končal pod 33.100, indeks Topix pa za 0,7 % in dan končal pri 2.280. To je odneslo nekaj nedavnih dobičkov, doseženih v tehnološki industriji. Vlagatelji so si ogledali tudi podatke, ki so pokazali, da je stopnja inflacije v Tokiu že enajsti mesec zapored presegla cilj japonske centralne banke. To postavlja pod vprašaj obljubo centralne banke, da bo denarna politika ostala zelo ohlapna. Največ denarja so izgubila tehnološka podjetja Advast (-0,5 %), Tokyo Electron (-1,6 %), Socionext (-3,1 %), Keyence (-0,9 %) in Lasertec (-2,1 %). Padec so doživela tudi druga težka podjetja, kot so Mitsubishi UFJ (-0,6 %), Sony Group (-1 %), Nintendo (-1,8 %), Nippon Telephone (-1,2 %) in Mitsui & Co (-1,2 %). Vendar pa so vsi dosegli dobro rast v tem mesecu, drugem četrtletju in prvi polovici letošnjega leta.

 

 

 

 

Dolgoročna strategija trgovanja s kanali za: (Japonska indeks Nikkei 225).T). Tprimarno odpornost  (ciljno območje) je okoli (najvišja vrednost vseh časov). Osnovni podpori s potencialnim  (območje konsolidacije). Zato je naslednje najverjetnejše gibanje cene (navzgor/konsolidacija) trend. (* glejte vse druge podrobnosti na grafu).

Optimizem, da se gospodarstvo lahko izogne recesiji: vodstvo delnic z veliko tržno kapitalizacijo; Apple presega 3 bilijone dolarjev tržne kapitalizacije, potem ko je Citigroup začel pokrivanje z oceno Buy in ciljno ceno 240 dolarjev

GLOBALNI KAPITALSKI TRGI PREGLED, ANALIZE IN PREDLOGI:

Avtor: Dr. Alexander APOSTOLOV (raziskovalec na Inštitutu za ekonomske raziskave pri BAS)

Wall Street se je na zadnji dan drugega četrtletja zvišal, saj je umirjena inflacija ublažila zaskrbljenost vlagateljev glede nadaljnjih dvigov obrestnih mer. Indeks Dow je bil višji za več kot 280 točk, indeksa S&P in Nasdaq pa sta zrasla za 1,2 % oziroma 1,4 %. Stopnja inflacije PCE, ki jo Fed raje meri, se je v skladu z napovedmi povečala za 0,3 odstotka, aprila pa je bila nižja od 0,4 odstotka. Poleg tega se je letna temeljna obrestna mera znižala na 4,6%, skupna stopnja izdatkov za osebno potrošnjo pa je dosegla najnižjo raven v skoraj dveh letih. Na področju podjetij so se delnice družbe Apple povečale za 2,3 odstotka, saj se je tržna vrednost podjetja povzpela nad 3 bilijone dolarjev. Po drugi strani so delnice podjetja Nike padle za 2,6 odstotka, potem ko njihov četrtletni dobiček ni dosegel pričakovanj. V drugem četrtletju se je indeks Dow do zdaj povečal za 2,5 odstotka, S&P za 7 odstotkov, kar pomeni tretji zaporedni četrtletni dobiček, Nasdaq pa za 11,1 odstotka, tako da je od začetka leta zrasel za 3,8 odstotka oziroma 16,4 odstotka. in 32,8 odstotka, k čemur so prispevali dobički delnic, povezanih z umetno inteligenco, in stava, da je Federal Reserve že opravil večino svojih dvigov obrestnih mer.

Kanadski indeks S&P/TSX Composite se je v petek zvišal za 1,2 % in zaključil pri 20.155, s čimer je podaljšal tedenski dobiček, vsi sektorji pa so zaključili v zelenem. Tehnološki sektor in sektorji, ki so izpostavljeni surovinam, so pozdravili dobre gospodarske podatke. Po predhodnih ocenah se je kanadski bruto domači proizvod maja verjetno povečal za 0,4 %, kar kaže na precejšnjo prožnost pri agresivnem dvigovanju obrestnih mer s strani Banke Kanade in povečuje manevrski prostor za nadaljnje zaostrovanje politike. V ZDA so osnovne cene življenjskih potrebščin pokazale le malo znakov, da se inflacija ohlaja s hitrostjo, ki jo želi Fed, medtem ko se je osebni dohodek umiril. Tehnološke delnice so bile na čelu rasti, saj so se zvišale za 1,7 odstotka, kar je sledilo močnemu zagonu Nasdaqa, Shopify se je zvišal za 1,5 odstotka, medtem ko se je BlackBerry na seji zvišal za 3,4 odstotka, ta teden pa se je zaradi nepričakovane objave dobička zvišal za 17 odstotkov. Rast cen nafte je spodbudila tudi kanadske proizvajalce energije. Na tedenski ravni se je indeks povečal za 3,2 odstotka.

Ruski indeks MOEX, ki temelji na rubljih, je zmanjšal zgodnje izgube in končal na ravni 2.797. Indeks se je po ponedeljkovem padcu opomogel in zaključil brez sprememb, saj so bili trgi malo zaskrbljeni zaradi gospodarske in politične nestabilnosti po uporu skupine Wagner čez vikend. Proizvajalci jekla so se povečali, NLMK, MMK in Severstal za 1,7 % do 0,8 %, saj se je zaradi še enega zmanjšanega indeksa PMI na Kitajskem povečalo pričakovanje o spodbujevalnih ukrepih in ponovnem povečanju povpraševanja po kovinah pri glavnih uvoznikih. Tudi naftne delnice so zaključile v zelenem, prednostne delnice družbe Surgut pa so se povečale za 0,8 %, saj so se povečale stave na visoka izplačila dividend.

FTSE 100 se je v petek zvišal za 0,9 odstotka na 7.531, v tednu dni pa za 1 odstotek, k čemur so pripomogli graditelji stanovanj in solidno trgovanje bank, saj je trg ob napovedanem zvišanju obrestnih mer s strani večjih centralnih bank še naprej ocenjeval interese podjetij. Kako se bo razvijalo okolje. Unite Group, Perssimon in Landsec so vodilne družbe v panogi razvoja nepremičnin in vse trdno podpirajo zeleni razvoj. Upanje, da bo povpraševanje po hipotekarnih posojilih ostalo močno do konca ciklusa zviševanja obrestnih mer s strani angleške centralne banke, je tudi londonskim posojilodajalcem prineslo oddih. NatWest se je povečal za 2,4 %, Lloyds za 2 %, Barclays pa za 1,5 %. Delnice družbe Centrica's so se povečale za 3,3 %, potem ko je družba sporočila, da bo povečala prostor za skladiščenje zemeljskega plina.

V petek se je indeks CAC 40 povečal za približno 1,2 % in zaključil na ravni, ki je ni dosegel že več kot mesec dni: 7,400. To je bil peti zaporedni dan, ko so se povečali tudi regionalni trgi. Podatki so pokazali, da so se inflacijske sile v evrskem območju in ZDA umirile, zaradi česar so se ljudje počutili bolje, vendar bi lahko za dvig obrestnih mer potrebovali več časa. Medtem so šibki podatki o stanju tovarn na Kitajskem povečali upanje, da bo drugo največje gospodarstvo na svetu dobilo več pomoči pri rasti. Skoraj vsa podjetja so dan končala v zelenih številkah, največje zmagovalke pa so bile družbe Eurofins Scientifique (+2,9 %), Unibail Rodamco We (+2,3 %), Legrand (+2,3 %), Dassault Systemes (+2,3 %), Capgemini (+2,2 %) in Stmicroelectronics (+2,2 %). Indeks CAC 40 se je v enem tednu povečal za 3,3 %, v enem mesecu pa za 4,2 %.

V petek popoldne se je indeks FTSE MIB povzpel na približno 28.280, kar je bilo blizu najboljše ravni po septembru 2008. To je bil peti zaporedni dan, ko se je indeks povečal. Skoraj vse panoge so se močno povečale, vendar so se povečale predvsem energetske in naftne družbe, industrijske družbe in banke.p najbolj. Vlagatelji so bili veseli znakov, da se cenovni pritiski v ZDA in Evropi zmanjšujejo. Ta teden sta vodja centralne banke Federal Reserve Jerome Powell in vodja Evropske centralne banke Christine Lagarde izjavila, da sta še vedno zelo zavezana dvigu obrestnih mer za boj proti inflaciji. Stopnja brezposelnosti v Italiji se je maja 2023 znižala bolj, kot je bilo pričakovano, in sicer s 7,8 % mesec prej na 7,6 %. To je bila najnižja stopnja po aprilu 2020. Indeks FTSE MIB naj bi se ta teden povečal za skoraj 4 %.

Ibeks IBEX 35 je v petek dosegel novo najvišjo vrednost 9.593, kar se ni zgodilo že več kot tri leta in pol. To je bila že peta seja zapored, ko se je indeks povečal, saj so vlagatelji prenesli del svojih naložb in z veseljem ugotovili, da se cenovni pritiski v euroobmočju in ZDA zmanjšujejo. Zadnje poročilo je pokazalo, da se je osnovna inflacija v euroobmočju junija znižala bolj, kot je bilo pričakovano, in sicer na 5,5 %. To je najnižja številka po januarju 2022. Na prvem mestu po dobičku so bile družbe Grifols A (2,30 %), Solaria (1,88 %) in Banco Santander (1,57 %). Acciona Energa (-1,16 %), Acerinox (-1,28 %) in Acciona (-0,42 %) so se znižale, banka Morgan Stanley pa je proizvajalcu jekla podelila slabo oceno. Ukrep se je v tednu dni povečal za 3,5 %, v četrtletju pa za 4,6 %.

V petek so hongkonške delnice padle za 17,93 točke ali 0,1 % na 18.916,43 točke. To je bil že drugi dan zapored, ko so se znižale. Razlog za to so bili uradni junijski podatki o kitajskem indeksu PMI, ki so povečali zaskrbljenost, da se gospodarstvo upočasnjuje. Že tretji mesec zapored se je dejavnost tovarn skrčila, storitveni sektor pa je zabeležil najšibkejšo rast v zadnjih šestih mesecih. Od začetka leta se je indeks znižal za 6,3 %. Razlog za to je, da se na celinski Kitajski slabša potrošniška poraba, stanovanjski trg, izvoz in naložbe v infrastrukturo. Medtem ko se to dogaja, še vedno obstaja negotovost glede novih spodbud iz Pekinga, velike banke Wall Streeta, kot so Goldman Sachs, Bank of America, UBS in Nomura, pa so nedavno znižale svoje napovedi za kitajsko gospodarsko rast. Poleg tega se terminske pogodbe na ameriške delnice niso veliko gibale, preden bodo danes kasneje objavljeni podatki o ameriških PCE. Med podjetji, katerih delnice so se znižale, so bili Kingsoft Co, Top Sports International (-3,8 %), Kuaishou Technology (-2,9 %) in Meituan (-1,8 %).

V petek je indeks Nikkei 225 padel za 0,5 % in dan končal pod 33.100, indeks Topix pa za 0,7 % in dan končal pri 2.280. To je odneslo nekaj nedavnih dobičkov, doseženih v tehnološki industriji. Vlagatelji so si ogledali tudi podatke, ki so pokazali, da je stopnja inflacije v Tokiu že enajsti mesec zapored presegla cilj japonske centralne banke. To postavlja pod vprašaj obljubo centralne banke, da bo denarna politika ostala zelo ohlapna. Največ denarja so izgubila tehnološka podjetja Advast (-0,5 %), Tokyo Electron (-1,6 %), Socionext (-3,1 %), Keyence (-0,9 %) in Lasertec (-2,1 %). Padec so doživela tudi druga težka podjetja, kot so Mitsubishi UFJ (-0,6 %), Sony Group (-1 %), Nintendo (-1,8 %), Nippon Telephone (-1,2 %) in Mitsui & Co (-1,2 %). Vendar pa so vsi dosegli dobro rast v tem mesecu, drugem četrtletju in prvi polovici letošnjega leta.

Indijski indeks BSE Sensex se je povečal za 820 točk in končal pri 64.733 točkah, kar je bil nov rekord. Indeks je v tednu dni pridobil 2,7 %, saj so trgi še naprej stavili, da bo indijsko gospodarstvo lahko ignoriralo poslabšanje zunanjega okolja. Tuje naložbe so bile velik del rasti indijskega borznega trga. Novi podatki iz tega tedna kažejo, da so tuji vlagatelji v tem fiskalnem letu do zdaj kupili za več kot 850 milijard rupij delnic. To je posledica razmeroma lahke monetarne politike indijske centralne banke Reserve Bank of India in močnih obetov indijske rasti. Znebite se neto odsvojitev iz prejšnjih dveh let. Tehnološke delnice so bile na čelu rasti, in sicer Infosys za 3,4 odstotka, TCS pa za 2,9 odstotka. Močno so padli tudi avtomobilski proizvajalci, kot sta Mahindra & Mahindra in Maruti Suzuki. Mahindra & amp; Mahindra se je podražila za 4,2 odstotka, Maruti Suzuki pa za 2,5 odstotka.

Skupaj Shanghai Composite se je povečal za 0,4 % na približno 3.195, indeks Shenzhen Composite pa za 0,7 % na 10.990, s čimer je izravnal izgube iz prejšnje seje, čeprav so podatki pokazali, da se je kitajska proizvodna dejavnost junija že tretji mesec zapored povečala. Marca se je skrčila, medtem ko se je rast aktivnosti v storitvenem sektorju upočasnila na šestmesečno najnižjo raven. Delnice na celini so se ta mesec znašle pod pritiskom zaradi povečane gospodarske negotovosti na Kitajskem in pomanjkanja agresivnih političnih ukrepov za spodbujanje rasti iz Pekinga, čeprav vlagatelji še vedno upajo, da bodo oblasti letos zagotovile več spodbud. V petek so se na borzah podjetij, kot so Eotolink Technology (5,3 %), Jiangsu Huaxi Village (3,9 %), Eastern Communications (6,8 %), Greatoo Intelligent (10 %) in Shenzhen Danone (20 %) se je znatno povečal.

Novozelandski NZD 50 se je v petek zvišal za 108,35 točke ali 0,92 % na 11.916,47 točke, pri čemer se je otresel izgub na začetku trgovanja in se zvišal že četrtič zapored, med drugim zaradi distribucijskih storitev, proizvodnje, potrošništva in zdravstva. Močna gibanja v sektorju so spodbudila rast večine sektorjev. Medtem so se terminske pogodbe na ameriške delnice pred poznejšo objavo ameriškega indeksa PCE danes zvišale. Pričakuje se, da se bodo številke nekoliko umirile, hkrati pa bodo še vedno nakazovale, da inflacija ostaja visoka. Premier Chris Hipkins je med obiskom v Pekingu ta teden podpisal sporazum o sodelovanju s Kitajsko, največjo trgovinsko partnerico Nove Zelandije, katerega namen je okrepiti trge, kot je izvoz. Po najnovejših podatkih je zaupanje novozelandskih potrošnikov junija doseglo najvišjo raven v 17 mesecih, izboljšalo pa se je tudi poslovno razpoloženje. Družba Hallenstein Glasson se je podražila za 4,1 odstotka, sledila ji je družba Skellerup Hlds. (3,9 %), Scott Tech. (3,3 %) in Serko Ltd. (2.7%). Ta mesec je bil indeks le malo spremenjen.

Glavni indeks baltske borze, ki meri stroške prevoza blaga po svetu, je v petek padel že peto sejo zapored, in sicer za približno 1,9 odstotka na več kot enotedensko najnižjo vrednost 1.091 točk. Indeks capesize, ki spremlja ladje, ki običajno prevažajo 150.000 ton tovora, kot sta železna ruda in premog, je padel za 3,1 % na 1.704, indeks panamax, ki spremlja ladje, ki običajno prevažajo premog ali žito s približno 60.000 do 70.000 tonami tovora, pa je padel že deveto sejo zapored in izgubil 11 točk na 1.030. Med manjšimi ladjami je indeks supramax padel za 1 točko na 749 točk. referenčni indeks je v tednu dni izgubil približno 12 %, kar je najslabša raven po 2. juniju, poleg tega pa je zabeležil že peti zaporedni četrtletni padec, in sicer za 21,5 %. Skoraj 40-odstotna mesečna rast v segmentu velikih ladij je pripomogla k 11,7-odstotnemu mesečnemu napredku indeksa.

Brazilski borzni indeks Ibovespa je v petek končal 0,1-odstotno nižje na približno 118.240, med sejo pa je dosegel najvišjo vrednost v več kot tednu dni, saj so se lokalni vlagatelji odzvali na nova pravila za ciljanje inflacije, ki jih je včeraj objavil nacionalni monetarni svet (CMN). Ta organ, ki je najvišji organ za ekonomsko politiko v državi, se je odločil, da bo inflacijski cilj za leto 2026 določil pri 3 % in spremenil časovni okvir za ocenjevanje doseganja inflacijskega cilja. CMN trenutno določa letne inflacijske cilje, ki jih je treba doseči vsako koledarsko leto. kar zadeva podatke, se je stopnja brezposelnosti v Braziliji v treh mesecih do maja znižala na 8,3 %, kar je najnižja raven v tem obdobju po letu 2015. Trgovci so cenili tudi najnovejše ameriške podatke, ki so kazali na umirjanje inflacijskih pritiskov. Kar zadeva podjetja, so največjo izgubo v seji utrpele delnice podjetij Lojas Renner (-6,2 %), Siderurgica Nacional (-5,2 %) in Petrobras (-4,9 %). Indeks Ibovespa je teden končal z 0,6-odstotnim padcem, vendar je na mesečni ravni pridobil 6,9 %.

 

PREGLED NAJNIŽJIH GOSPODARSKIH PODATKOV:

Pri pregledu zadnjih gospodarskih novic so najbolj kritični podatki:

- SK: Predhodni podatki so pokazali, da se je izvoz Južne Koreje junija 2023 na letni ravni zmanjšal za 6 % na 54,24 milijarde USD, potem ko se je prejšnji mesec znižal za 15,2 %, kar je pod tržnimi pričakovanji za 3 %. To je bil deveti zaporedni mesec zmanjšanja izvoza, vendar najmanjši padec v osmih mesecih ob upočasnjevanju svetovnega gospodarstva.

- SK: Po predhodnih podatkih je trgovinski presežek Južne Koreje junija 2023 znašal 1,11 milijarde dolarjev, kar je manj od tržnih pričakovanj za 2,51 milijarde dolarjev presežka in v primerjavi s primanjkljajem v višini 2,44 milijarde dolarjev v istem mesecu lani. To je bil prvi trgovinski presežek po marcu 2022, saj se je izvoz zaradi upočasnitve gospodarske rasti ob šibkem svetovnem in domačem povpraševanju zmanjšal manj kot uvoz. Izvoz se je v primerjavi z letom prej zmanjšal za 6 %, kar je deveti zaporedni padec, vendar najmanjši v zadnjih osmih mesecih. Uvoz se je medtem zmanjšal za 11,7 %, kar je že peti padec v letošnjem letu.

- SK: Uvoz v Južno Korejo se je junija 2023 na letni ravni zmanjšal za 11,7 % na 53,11 milijarde dolarjev, medtem ko so tržne napovedi predvidevale 11,0-odstotni padec, mesec prej pa 14,4-odstotni padec, so pokazali hitri podatki. To je bilo že peto zmanjšanje nakupov v letošnjem letu.

- ZDA: Za junij 2023 je bila ocena razpoloženja ameriških potrošnikov Univerze Michigan s predhodnih 63,9 popravljena na 64,4, kar je najvišja vrednost v zadnjih štirih mesecih. Izboljšale so se tudi trenutne gospodarske razmere (z 69 na 68) in pričakovanja potrošnikov (z 61,5 na 61,1). Joanne Hsu, direktorica oddelka Consje dejal: "Na splošno to presenetljivo povečanje odraža oživitev odnosa, ki ga je v začetku meseca povzročila rešitev krize glede zgornje meje dolga, ter bolj pozitivno zaznavanje umirjene inflacije. Vendar pa vztrajno visoke cene in visoka poraba še naprej obremenjujejo potrošnike, njihova stališča o osebnih financah pa se niso spremenila. " Medtem so se inflacijska pričakovanja za prihodnje leto že drugi mesec zapored znižala na 3,3 %, kar je najnižja raven po marcu 2021, v skladu s prvotno oceno. Dolgoročna inflacijska pričakovanja so se v primerjavi z majem le malo spremenila in so znašala 3 %, kar se prav tako ujema z začetno oceno.

- ZDA: Čikaški poslovni barometer, znan tudi kot čikaški indeks nabavnih menedžerjev, se je junija 2023 s 40,4 točke maja 2023 zvišal na 41,5 točke, vendar je bil precej pod tržno napovedjo 44 točk. Podatki so pomenili deseti zaporedni mesec krčenja poslovne dejavnosti na območju Chicaga.

- ZDA: Naslednji teden bodo v ZDA na naslovnicah prevladovali poročilo o stanju na trgu dela in zapisnik FOMC. Sledili bodo PMI ISM za proizvodnjo in storitve, tovarniška naročila in podatki o zunanji trgovini. Poleg tega bo družba S&P objavila globalne proizvodne PMI za Indijo, Rusijo, Španijo, Italijo, Švico, Južno Korejo in Kanado ter storitvene PMI za Španijo, Italijo in Brazilijo. Vlagatelji nestrpno pričakujejo tudi stopnje inflacije v Indoneziji, Švici, Južni Koreji, na Filipinih, v Turčiji in Mehiki. Drugod se bodo vlagatelji osredotočili na odločitev o avstralski obrestni meri, kanadske podatke o zaposlenosti, kitajske Caixin PMI za storitve in proizvodnjo ter japonski indeks proizvajalcev Tankan.

- ZDA: Maja 2023 se je ameriški indeks cen izdatkov za osebno potrošnjo na mesečni ravni povečal za 0,1 %, kar je manj kot aprila, ko je znašal 0,4 %. Cene storitev so se zvišale za 0,3 odstotka, medtem ko so se stroški blaga znižali za 0,1 odstotka. Cene hrane so se zvišale za 0,1 odstotka, medtem ko so se cene energentov znižale za 3,9 odstotka. Brez upoštevanja cen hrane in energentov se je PCP zvišal za 0,3 odstotka. Cene osebne porabe so se na letni ravni zvišale za 3,8 odstotka, kar je najmanj od aprila 2021, medtem ko so se aprila znižale za 4,3 odstotka, Fed'ova temeljna stopnja, ki je Fed'ova prednostna mera inflacije, pa se je zvišala za 4,6 odstotka, medtem ko so bila tržna pričakovanja 4,7 odstotka.

- ZDA: Maja 2023 se je osebni dohodek v ZDA na mesečni ravni povečal za 0,4 %, medtem ko so analitiki aprila pričakovali 0,3-odstotno rast. K 0,5-odstotnemu povečanju nadomestil so prispevale zasebne plače (+0,5 %) in transferni dohodki iz naslova osebne mobilnosti (+0,3 %), ki vključujejo program Medicaid. Prihodki od osebnih obresti (+0,5 %) so vodili rast dohodkov od osebnih sredstev (+0,3 %).

- ZDA: Merilo osnovnih cen izdatkov za osebno potrošnjo v ZDA, brez hrane in energije, je izpolnilo tržna pričakovanja in se je maja zvišalo za 0,3 %, kar je upočasnilo rast z 0,4 % v prejšnjem mesecu. Letna stopnja spremembe, ki je ključno merilo Fed'a za inflacijo v ameriškem gospodarstvu, se je s 4,7 odstotka v aprilu znižala na 4,6 odstotka. Vključno s stroški hrane in energije se je indeks cen PCE v primerjavi s prejšnjim mesecem povečal za 0,1 %, v primerjavi z letom prej pa za 3,8 %, kar je najmanjša letna rast od aprila 2021.

- CA: Kanadsko gospodarstvo se bo maja 2023 predvidoma povečalo za 0,4 %, in sicer zaradi rasti predelovalnih dejavnosti, dejavnosti na debelo in dejavnosti, povezanih z nepremičninami. Do nazadovanja je prišlo tudi v javni upravi zvezne vlade (razen obrambne). Vendar se bodo v tem obdobju verjetno skrčili sektorji rudarstva, kamnolomov, črpanja nafte in plina ter gospodarskih javnih služb. V končni oceni za april je bil bruto domači proizvod v državi s prvotnih 0,2 % popravljen navzdol na 0 %, pri čemer je storitveni sektor ostal nespremenjen, proizvodnja blaga pa se je povečala za 0,1 %.

- EU: Maja 2023 je sezonsko prilagojena stopnja brezposelnosti v evrskem območju dosegla rekordno nizko raven 6,5 %, kar je nespremenjeno glede na prejšnji mesec in v skladu s tržnimi napovedmi. Najnovejši podatki so pokazali padec v primerjavi z lansko 6,7-odstotno stopnjo brezposelnosti in opozorili na tesen trg dela. Število brezposelnih se je v primerjavi s prejšnjim mesecem zmanjšalo še za 57.000 na 11,014 milijona, kar je najnižja raven od začetka primerljivih evidenc leta 1995. Stopnja brezposelnosti mladih, ki meri iskalce zaposlitve, mlajše od 25 let, je maja ostala nespremenjena in je bila rekordno nizka (11,9 %), kar je enako kot prejšnji mesec. Med največjimi gospodarstvi euroobmočja je najnižja stopnja brezposelnosti v Nemčiji (2,9 %), najvišja pa v Španiji (12,7 %), Italiji (7,6 %) in Franciji (7 %).

- EU: Po predhodnih ocenah se je inflacija cen življenjskih potrebščin v evrskem območju znižala na 5,5 % ijunija 2023 s 6,1 % v prejšnjem mesecu, kar je nekoliko pod tržnimi pričakovanji v višini 5,6 %. Stopnja je dosegla najnižjo raven po januarju 2022, čeprav ostaja precej nad 2,0% ciljem ECB. Tudi temeljna obrestna mera, ki ne vključuje volatilnih postavk, kot so hrana in energija, se je zvišala na 5,4%, kar je še vedno blizu nedavne najvišje vrednosti 5,7%, kar podpira mnenje, da bodo oblikovalci politik v prihodnjih mesecih morda še naprej zviševali obrestne mere. Cene energentov so se znižale za 5,6% (maja -1,8%), medtem ko so se cene hrane, alkohola in tobaka (11,7% v primerjavi z 12,5%) ter neenergetskega industrijskega blaga (5,5% v primerjavi s 5,8%) zvišale bolj skromno. Po drugi strani se je inflacija v storitvenem sektorju povečala s 5,0% na 5,4%. Na mesečni ravni so se cene življenjskih potrebščin junija zvišale za 0,3%.

- GE: Junija 2023 se je nemška stopnja brezposelnosti rahlo zvišala na 5,7 %, kar je preseglo prvotno oceno 5,6 % in tržna pričakovanja. Brezposelnost je dosegla najvišjo raven po juniju 2021 in se povečala za 28.000 na 2,61 milijona, kar je preseglo tržna pričakovanja za 11.000. V primerjavi s prejšnjim letom se je število brezposelnih povečalo za 192.000, medtem ko se je število prostih delovnih mest zmanjšalo za 108.000 na 769.000. Regionalne razlike ostajajo, saj imata Bremen in Berlin najvišjo stopnjo brezposelnosti, ki znaša 10,7 odstotka oziroma 9,1 odstotka, medtem ko imata Bavarska in Baden-Württemberg najnižjo stopnjo brezposelnosti, ki znaša 3,4 odstotka oziroma 3,9 odstotka. "Tudi trg dela zdaj čuti težje gospodarske razmere," je dejala vodja urada za delo Andrea Nahles. "Brezposelnost se povečuje, rast delovnih mest pa slabi."

- GE: Maja 2023 so se nemške uvozne cene na letni ravni znižale za 9,1 %, kar je nadaljnji padec po 7-odstotnem padcu v prejšnjem mesecu, kar je v skladu s tržnimi pričakovanji. To je bil največji padec po septembru 2009, pri čemer so se močno znižale cene energentov (-37,6 %), in sicer zemeljskega plina (-39,7 %), premoga (-53,2 %), električne energije (-53,9 %), proizvodov iz mineralnih olj (-35,9 %) in surove nafte (-31,4 %). Brez nafte in naftnih derivatov so se uvozne cene znižale za 6,3%. Cene vmesnih proizvodov so se znižale za 8,2%, medtem ko so se cene življenjskih potrebščin in investicijskega blaga zvišale za 3,5% oziroma 4,1%. Na mesečni ravni so se stroški uvoza znižali za 1,4%, kar je nekoliko manj kot aprila, ko so se znižali za 1,7%.

- GE: Maja 2023 se je nemška prodaja na drobno na mesečni ravni povečala za 0,4 %, kar je manj kot mesec prej, ko je bila popravljena navzdol za 0,7 %, vendar je zlahka presegla tržne napovedi o nespremenjeni ravni. Prodaja neživilskih izdelkov se je povečala za 0,5 %, medtem ko se je spletna prodaja in prodaja po pošti zmanjšala za 3,1 %. Medtem se je maloprodajna prodaja hrane zmanjšala za 1,4 %, saj so se cene hrane znižale. Prodaja na drobno se je medtem v primerjavi z ravnijo iz maja 2022 znižala za 4,4 %, cene hrane pa se znižujejo že 23 zaporednih mesecev.

- IT: Stopnja brezposelnosti v Italiji se je maja 2023 znižala na 7,6 %, kar je pod tržnimi pričakovanji 7,9 % in je najnižja raven od aprila 2020, ko je pandemija COVID-19 povzročila krizo na trgu dela, v primerjavi s 7,8 % v prejšnjem mesecu. Podatek je v skladu z nadaljnjimi napetostmi na področju dela v euroobmočju, kar daje ECB prostor, da na prihodnjem zasedanju razširi svoj zagon za zaostrovanje. Brezposelnost se je v tem obdobju zmanjšala za 34.000 na 1,935 milijona, kar je največji padec po februarju 2022. Medtem se je število zaposlenih oseb povečalo za 21.000 na 23,471 milijona. Kljub temu je stopnja delovne aktivnosti že tretji mesec zapored ostala nespremenjena pri 66,3 %. Po drugi strani se je stopnja brezposelnosti mladih povečala za 1 odstotno točko na 21,7 %.

- Združeno kraljestvo: Bruto domači proizvod se je v prvem četrtletju 2023 povečal za 0,2 %, kar je najšibkejši tempo v zadnjih dveh letih, saj so višji stroški izposojanja in vztrajno visoka inflacija prizadeli dejavnost in povpraševanje. Potrošnja gospodinjstev in bruto investicije v osnovna sredstva so se povečale za 0,2 odstotka oziroma 1,5 odstotka. Oba kazalnika kažeta najmanjšo rast po recesiji, ki jo je leta 2020–21 povzročila pandemija. Prav tako se je že četrto četrtletje zapored zmanjšala javna poraba (-2,2%). Neto zunanje povpraševanje je pozitivno prispevalo k BDP, saj se je izvoz povečal za 6,6 %, uvoz pa zmanjšal za 6,5 %.

- Združeno kraljestvo: Junija 2023 se je nacionalni indeks cen stanovanj v Združenem kraljestvu na letni ravni nekoliko znižal, in sicer za 3,5 %, potem ko se je maja znižal za 3,4 %, medtem ko je trg pričakoval 4-odstotno znižanje. Letne cene so se v drugem četrtletju znižale v vseh regijah razen na Severnem Irskem. Poleg tega so se cene stanovanj najbolj znižale v Vzhodni Angliji, in sicer za 4,7 %. Junija so se cene stanovanj v primerjavi z junijem povečale za 0,1 %, predvsem zaradi sezonskih učinkov, in tako obrnile 0,1-odstotni padec v prejšnjem mesecu.

- CN: Kitajski'sestavljeni indeks proizvodnje PMI nacionalnega statističnega urada se je junija 2023 znižal na 52,3 s 52,9 v prejšnjem mesecu. To je najnižja vrednost od decembra 2022, ko je bil gospodarskiokrevanje je bilo neenakomerno. Tovarniška dejavnost se je zmanjšala že tretji mesec zapored zaradi nadaljnje šibkosti na nepremičninskem trgu ter šibkega svetovnega in domačega povpraševanja. Medtem se je storitveni sektor razširil najmanj v zadnjih šestih mesecih. Naraščajoča brezposelnost mladih, razočaranje nad industrijsko proizvodnjo in prodajo na drobno so v zadnjem času ovirali kitajsko gospodarsko okrevanje. Premier Li Qiang je medtem nedavno omenil, da bo Peking sprejel ukrepe za pospešitev povpraševanja, vendar konkretnih ukrepov ni podrobneje predstavil.

 

Gledamo naprej:

Teden pred nami:

Naslednji teden bosta v ZDA v ospredju poročilo o plačah in zapisnik FOMC. Temu bo sledila objava proizvodnega in storitvenega PMI ISM, tovarniških naročil in zunanjetrgovinskih podatkov. Poleg tega bodo objavljeni svetovni proizvodni PMI S&P za Indijo, Rusijo, Španijo, Italijo, Švico, Južno Korejo in Kanado ter storitveni PMI za Španijo, Italijo in Brazilijo. Vlagatelji nestrpno pričakujejo tudi stopnje inflacije za Indonezijo, Švico, Južno Korejo, Filipine, Turčijo in Mehiko. Poleg tega bodo med osrednjimi točkami za vlagatelje odločitev o obrestnih merah v Avstraliji, podatki o zaposlenosti v Kanadi, kitajski Caixin PMI za storitve in proizvodnjo ter japonski indeks proizvajalcev Tankan.

 

Danes naj bodo vlagatelji pozorni na naslednje pomembne podatke:

- AUD: MI Inflacijski kazalnik m/m, ANZ Razpisi za delovna mesta m/m, Gradbena dovoljenja m/m in Cene surovin y/y.

- CNY: Caixin Manufacturing PMI.

- CHF: indeks cen življenjskih potrebščin m/m in PMI v predelovalni industriji.

- CAD: CAD: bančni praznik.

- AUD: Cene surovin v g/skupini.

- NZD: Gradbena dovoljenja m/m.

- JPY: Tankan Manufacturing Index, Tankan Non-Manufacturing Index in Final Manufacturing PMI.

- USD: končni indeks PMI v predelovalnih dejavnostih, PMI ISM v predelovalnih dejavnostih, cene ISM v predelovalnih dejavnostih, izdatki za gradbeništvo m/m in skupna prodaja vozil Wards.

- EUR: francoski proračunski saldo, španski PMI predelovalnih dejavnosti, italijanski PMI predelovalnih dejavnosti, francoski končni PMI predelovalnih dejavnosti, nemški končni PMI predelovalnih dejavnosti in končni PMI predelovalnih dejavnosti.

- GBP: končni proizvodni PMI.

 

VODILCI TRGA DELNIŠKIH SKLADOV IN OBVEZNIC:

Ključni dejavniki na trgu delnic in obveznic so trenutno:

- ZDA: Donosi 10-letnih ameriških zakladnih menic so v petek padli pod 3,85 % z več kot trimesečnega viška 3,892, doseženega v začetku seje, potem ko so podatki pokazali upočasnitev inflacije porabe za osebno potrošnjo, kar je zmanjšalo cenovne pritiske za agresivno politiko zaostrovanja Feda Na voljo so novi dokazi. Inflacija cen življenjskih potrebščin se je maja znižala na 3,8 %, kar je najnižja raven po aprilu 2021, medtem ko se je osnovni indeks znižal na 4,6 %, kar še vedno kaže na močne stroškovne pritiske. Medtem se je rast osebne porabe upočasnila na 0,1 %. Številni gospodarski podatki v začetku tedna so pokazali močno gospodarstvo in stabilen trg dela, kar je okrepilo stave, da bo Federal Reserve še naprej zviševal obrestne mere. Predsednik Jerome Powell je nedavno poudaril, da se bodo obrestne mere letos še enkrat zvišale, kar nakazuje, da sta verjetni vsaj še dve zvišanji obrestnih mer.

- ZDA: Terminske pogodbe na ameriške delnice so na zadnji dan drugega četrtletja še naprej rasle, pri čemer se je pogodba Dow povečala za več kot 100 točk, S&P 500 za 0,7 %, Nasdaq 100 pa za 1 %, saj so trgovci pozdravili upočasnitev inflacije PCE. Fed-ova prednostna mera inflacije se je aprila povečala za 0,3 odstotka, kar je v skladu z napovedmi, vendar pod 0,4 odstotka. Poleg tega se je letna temeljna obrestna mera znižala na 4,6 %, skupna stopnja izdatkov za osebno potrošnjo pa je dosegla najnižjo raven v skoraj dveh letih. V začetku tega tedna se je predsednik Powell zavezal, da bo letos še enkrat zvišal obrestne mere. Na področju podjetij so se delnice družbe Apple v predtržnem trgovanju zvišale za skoraj 1 %, potem ko je Citigroup za delnico izdal oceno "buy", medtem ko je Nike padel za približno 3 %, potem ko njegov četrtletni dobiček ni dosegel pričakovanj. V drugem četrtletju se je indeks Dow doslej povečal za 2,6 odstotka, indeks S&P za 7 odstotkov, kar je že tretje četrtletje zapored.Nasdaq se je povečal za 11,2 odstotka, s čimer je od začetka leta pridobil 2,9 odstotka oziroma 14,5 odstotka. in 30 odstotkov, zahvaljujoč dobičku delnic, povezanih z umetno inteligenco, in stavi, da je Federal Reserve že opravil večino svojih dvigov obrestnih mer.

- FR: Francoski 10-letni donosi OAT so se ponovno povzpeli nad 2,9 %, saj so vlagatelji prebavili vrsto gospodarskih podatkov, hkrati pa tehtali možnosti za recesijo v Evropi in možnost povečanja stroškov izposojanja. Najnovejša poročila o indeksu cen življenjskih potrebščin iz vse Evrope so pokazala, da so se inflacijski pritiski junija ohladili, vendar so osnovne obrestne mere ostale visoke. V Franciji je inflacija padla na 15-mesečno najnižjo raven 4,5 %, v širšem euroobmočju pa na 17-mesečno najnižjo raven 5,5 %. V začetku tega tedna je predsednica Evropske centralne banke Christine Lagarde potrdila, da centralna banka euroobmočja verjetno ne bo kmalu nakazala najvišje ravni obrestnih mer, in izjavila, da mora ECB še dolgo časa ohranjati visoke obrestne mere, da bi se lahko borila proti vztrajno visoki inflaciji. Vlagatelji pričakujejo vsaj dve zvišanji obrestnih mer v juliju in septembru.

- GE: Donosnost 10-letnih nemških državnih obveznic se je zvišala nad 2,4 %, blizu tritedenskega maksimuma 2,52 %, doseženega 19. junija, saj so trgi prebirali najnovejše podatke o inflaciji glede napovedi Evropske centralne banke za zaostrovanje denarne politike. Cene življenjskih potrebščin v euroobmočju so se junija na letni ravni zvišale za 5,5%, kar je nekoliko pod pričakovanji za 5,6% rast, saj je upočasnitev rasti v Španiji, Franciji in Italiji odtehtala pospešitev v Nemčiji. Kljub temu je bil rezultat precej nad 2-odstotnim ciljem centralne banke, upravljalni organ pa je dejal, da bodo prihodnje odločitve odražale prednostno nalogo zniževanja inflacije. ECB se je zavezala, da bo obrestne mere ponovno zvišala v svoji prihodnji odločitvi julija, več oblikovalcev politike pa je dejalo, da je še eno zvišanje v septembru upravičeno. ECB je v zadnjem letu obrestne mere zvišala za rekordnih 400 bazičnih točk, nadaljnja zvišanja pa se pričakujejo julija in septembra.

 

VODILNI TRŽNI SEKTORJI:

močni sektorji: informacijska tehnologija, potrošniške storitve, komunalne storitve, komunikacijske storitve, materiali, industrija, finance in osnovne potrošniške dobrine.

Slabši sektorji: --

 

Najpomembnejši dejavniki valutnega in blagovnega trga: 

Ključni dejavniki na trgu valut in blaga so trenutno:

- EUR: Evro je ob koncu drugega četrtletja padel pod 1,09 USD, saj so vlagatelji prebirali mešane podatke o inflaciji v euroobmočju in obljubo Evropske centralne banke, da bo še naprej dvigovala obrestne mere. Skupna inflacija v euroobmočju se je junija znižala s 6,1 % na 5,5 %, osnovna inflacija pa se je s 5,3 % zvišala na 5,4 %. Na nacionalni ravni se inflacija giblje v različnih smereh. V Nemčiji se je indeks cen življenjskih potrebščin z majskega 14-mesečnega minimuma pospešil na 6,4%. V Italiji in Franciji pa se je inflacija upočasnila, v Španiji pa se je znižala na 1,9 odstotka in tako postala prva država v evrskem območju, ki je dosegla 2-odstotni cilj ECB. Medtem trgovci še naprej ocenjujejo, da bo najvišja depozitna obrestna mera ECB'ostala pri 4 odstotkih, še eno zvišanje pa se pričakuje julija. Poleg tega so oblikovalci politik nakazali, da bodo septembra verjetno sledila nadaljnja zvišanja obrestnih mer. Evro bo drugo četrtletje končal brez večjih sprememb, tik pod ključno ravnjo 1,1 USD.

- PLIN: Evropske terminske pogodbe na zemeljski plin so se konec junija zvišale na 37 evrov za megavatno uro, kar je približno 39-odstotna mesečna rast, prva po marcu in največja v enem letu, saj so trgovci pretehtali motnje v dobavi in napovedi za vroče vreme prihodnji mesec. Več izpadov na norveških plinskih poljih je bilo podaljšanih, popravila pa naj bi se nadaljevala tudi julija, medtem ko je upor v Rusiji prav tako vplival na trg zemeljskega plina. Norveška je prehitela Rusijo kot eden največjih virov uvoza zemeljskega plina v Evropsko unijo, saj predstavlja približno 25 % uvoza. uvoz ruskega plina v Evropsko unijo, vključno s plinovodi in UZP, se je po ruski invaziji na Ukrajino precej zmanjšal, vendar je lani še vedno predstavljal približno 25 % uvoza. Poleg tega bo Nizozemska 1. oktobra zaradi potresne ogroženosti zaprla največje evropsko plinišče v bližini Groningena. Kljub temu so skladišča plina v Evropi skoraj 77 % polna, kar je rekordna raven za ta letni čas.

- GLD: Zlato se je v petek gibalo blizu vrednosti 1.910 USD za unčo in ostalo blizu te vrednosti.trimesečno najnižjo vrednost 1.907 USD, ki je bila dosežena 28. junija, saj je nadaljnja jastrebja retorika Federal Reserve omejila nakupe nedonosne žlahtne kovine. Ključni kazalniki cen PCE, ki jih pozorno spremlja Federal Reserve, so pokazali, da je inflacija v ameriškem gospodarstvu stabilna, in okrepili argumente centralne banke za dvig obrestne mere za 25 bazičnih točk na prihodnjem julijskem zasedanju.Osnovni indeks cen PCE se je maja na letni ravni povečal za 4,6 odstotka, kar poudarja nestanovitnost inflacije, saj se je kazalnik ustalil v ozkem pasu, odkar se je decembra 2022 prvič dotaknil 4,6 odstotka. Predsednik Fed Jerome Powell je ta teden dejal, da bo potreben čas, da se inflacija vrne na 2-odstotni cilj, in namignil na še dve letošnji zvišanji obrestnih mer.

- STL: Terminske pogodbe na jekleno armaturo so se gibale blizu ravni 3.700 CNY na tono in so ostale trdno pod skoraj dvomesečnim vrhom 3.783 CNY, doseženim 16. junija, saj so trgi še naprej ocenjevali možnost, da bo kitajska vlada sprejela stimulativne ukrepe ob vztrajnih znakih slabega gospodarskega okrevanja. Najnovejši uradni podatki PMI so pokazali, da se je proizvodni sektor v državi junija po pričakovanjih skrčil že tretji mesec. Pred tem so se maja zmanjšala nova posojila v juanih, kar odraža nadaljnji pesimizem glede zadolženih gradbenih podjetij, ki so glavni uporabniki jekla.

Kljub temu je premier Li Qiang izjavil, da je Kitajska še vedno na dobri poti, da letos doseže cilj 5-odstotnega BDP, in se zavezal, da bo vlada sprejela praktične in učinkovite ukrepe za spodbujanje vitalnosti trga in povečanje povpraševanja.

- PLM: Terminske pogodbe na malezijsko palmovo olje so se gibale okoli 3.800 tolarjev za tono in naj bi se junija po strmem okrevanju z 28-mesečnih minimumov, ko so indijski kupci izkoristili nižje cene, negotovost na strani ponudbe pa je dodatno dvignila trg, povečale za skoraj 20 %. Junijski uvoz palmovega olja iz Indije bo po pričakovanjih poskočil za 46 odstotkov glede na prejšnji mesec in dosegel trimesečno višino, saj bodo kupci v največji svetovni porabnici rastlinskega olja ta mesec povečali nakupe po znižanih cenah. Na strani ponudbe se je izvoz izdelkov iz palmovega olja iz Malezije v obdobju od 1. do 25. junija v primerjavi z enakim obdobjem maja zmanjšal za 4,5 odstotka, je sporočil inšpektor za tovor Intertek Testing Services, drugi inšpektor za tovor, AmSpec Agri Malaysia, pa je navedel, da se je izvoz zmanjšal za 8,7 odstotka.

 

KARTICA DNEVA:

V petek je indeks Nikkei 225 padel za 0,5 % in dan končal pod 33.100, indeks Topix pa za 0,7 % in dan končal pri 2.280. To je odneslo nekaj nedavnih dobičkov, doseženih v tehnološki industriji. Vlagatelji so si ogledali tudi podatke, ki so pokazali, da je stopnja inflacije v Tokiu že enajsti mesec zapored presegla cilj japonske centralne banke. To postavlja pod vprašaj obljubo centralne banke, da bo denarna politika ostala zelo ohlapna. Največ denarja so izgubila tehnološka podjetja Advast (-0,5 %), Tokyo Electron (-1,6 %), Socionext (-3,1 %), Keyence (-0,9 %) in Lasertec (-2,1 %). Padec so doživela tudi druga težka podjetja, kot so Mitsubishi UFJ (-0,6 %), Sony Group (-1 %), Nintendo (-1,8 %), Nippon Telephone (-1,2 %) in Mitsui & Co (-1,2 %). Vendar pa so vsi dosegli dobro rast v tem mesecu, drugem četrtletju in prvi polovici letošnjega leta.

 

 

 

 

Dolgoročna strategija trgovanja s kanali za: (Japonska indeks Nikkei 225).T). Tprimarno odpornost  (ciljno območje) je okoli (najvišja vrednost vseh časov). Osnovni podpori s potencialnim  (območje konsolidacije). Zato je naslednje najverjetnejše gibanje cene (navzgor/konsolidacija) trend. (* glejte vse druge podrobnosti na grafu).

Start trading in four simple steps

1. Register

Open your live trading account

2. Verify

Upload your documents to verify your account

3. Fund

Deposit funds directly into your account

4. Trade

Start trading and choose from 130+ instruments

Demo account

The Blue Suisse Trading Account with virtual funds in a risk-free environment

Demo account

Live account

The Blue Suisse Trading Account in our transparent live model environment

Open an Account
Risk Warning; CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 58.58% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money.
x
Spotify Logo Apple Podcasts Logo Anchor Podcasts Logo