Prezentări generale, analize și previziuni privind piețele globale de capital:

>

Autor: Dr. Alexander APOSTOLOV (cercetător la Institutul de Cercetări Economice al BAS)

>

Wall Street a revenit în ultima zi a celui de-al doilea trimestru, deoarece inflația moderată a atenuat îngrijorările investitorilor cu privire la noi creșteri de rate. Dow a închis cu peste 280 de puncte mai sus, în timp ce S&P și Nasdaq au crescut cu 1,2% și, respectiv, 1,4%. Rata inflației PCE, indicatorul de inflație preferat de Fed's, a crescut cu 0,3%, în conformitate cu previziunile, și a fost sub 0,4% în aprilie. În plus, rata anuală a dobânzii de bază a scăzut la 4,6%, iar rata globală a cheltuielilor de consum personal a atins cel mai scăzut nivel din ultimii aproape doi ani. Pe plan corporativ, acțiunile Apple au crescut cu 2,3%, în timp ce valoarea de piață a companiei a urcat peste 3.000 de miliarde de dolari. Nike, pe de altă parte, a scăzut cu 2,6% după ce profitul său trimestrial a ratat așteptările. Până în prezent, în al doilea trimestru, Dow Jones a crescut cu 2,5%, S&P a crescut cu 7% pentru al treilea câștig trimestrial consecutiv, iar Nasdaq a crescut cu 11,1%, împingând câștigurile de la începutul anului la 3,8% și, respectiv, 16,4%. și 32,8%, ajutat de câștigurile înregistrate de acțiunile legate de inteligența artificială și de pariul că Rezerva Federală a făcut deja majoritatea creșterilor de rate.

.

Canada S&P/TSX Composite a crescut vineri cu 1,2% pentru a închide la 20.155, extinzând câștigul săptămânal, toate sectoarele închizând pe verde. Sectorul tehnologic și sectoarele expuse la mărfuri au salutat datele economice puternice. Estimările preliminare sugerează că produsul intern brut al Canadei a crescut probabil cu 0,4% în luna mai, ceea ce sugerează o flexibilitate semnificativă în ceea ce privește majorările agresive ale ratei Băncii Canadei și adaugă o marjă de manevră pentru factorii de decizie politică pentru a continua înăsprirea. În Statele Unite, prețurile de bază ale bunurilor de consum au arătat puține semne că inflația se răcește în ritmul dorit de Fed, în timp ce veniturile personale s-au temperat. Titlurile din domeniul tehnologiei au condus câștigurile, cu o creștere de 1,7%, în urma impulsului puternic al Nasdaq, Shopify a crescut cu 1,5%, în timp ce BlackBerry a crescut cu 3,4% pe parcursul ședinței și a urcat cu 17% în această săptămână, în urma unui anunț surpriză privind profitul. Creșterea prețului petrolului a impulsionat, de asemenea, producătorii de energie canadieni. În cursul săptămânii, indicele a crescut cu 3,2%.

.

Indicul MOEX Russia, bazat pe ruble, a redus pierderile timpurii pentru a încheia la 2.797, recuperând după căderea de luni și închizând plat, deoarece piețele au arătat puțină îngrijorare cu privire la instabilitatea economică și politică în urma revoltei de la Wagner Group din weekend. Producătorii de oțel au condus creșterile, NLMK, MMK și Severstal înregistrând creșteri cuprinse între 1,7% și 0,8%, în condițiile în care un alt PMI contracționist în China a ridicat așteptările privind măsurile de stimulare și o revenire a cererii de metale în rândul marilor importatori. Acțiunile petroliere au închis, de asemenea, pe verde, acțiunile preferențiale Surgut crescând cu 0,8%, pe măsură ce au crescut pariurile privind plata unor dividende puternice.

.

Vineri, FTSE 100 a urcat cu 0,9%, până la 7.531, în creștere cu 1% pentru săptămâna în curs, susținută de sprijinul constructorilor de locuințe și de tranzacțiile solide ale băncilor, în timp ce piața a continuat să evalueze interesul corporatist pe fondul creșterii iminente a ratelor de către principalele bănci centrale. Cum va evolua mediul. Unite Group, Perssimon și Landsec sunt toți lideri în industria de dezvoltare imobiliară și toți susțin cu fermitate dezvoltarea ecologică. Speranța că cererea de credite ipotecare se va menține puternică pentru restul ciclului de creștere a ratelor de către Banca Angliei'ei a dat, de asemenea, o pauză creditorilor londonezi. NatWest a crescut cu 2,4%, Lloyds a crescut cu 2%, iar Barclays a crescut cu 1,5%. Acțiunile Centrica's au crescut cu 3,3% după ce compania a declarat că a adăugat mai mult spațiu pentru a stoca gazele naturale.

.

Vineri, CAC 40 a crescut cu aproximativ 1,2% pentru a închide la un nivel care nu a mai fost atins de mai bine de o lună: 7,400. Aceasta a fost a cincea zi consecutivă în care piețele regionale au crescut și ele. Datele au arătat că forțele inflaționiste din zona euro și din SUA s-au atenuat, ceea ce i-a făcut pe oameni să se simtă mai bine, dar ar putea dura mai mult timp până când ratele dobânzilor vor crește. Între timp, cifrele slabe ale fabricilor din China au sporit speranțele că a doua cea mai mare economie a lumii va primi mai mult ajutor pentru a crește. Aproape toate companiile au încheiat ziua pe verde, Eurofins Scientifique (+2,9%), Unibail Rodamco We (+2,3%), Legrand (+2,3%), Dassault Systemes (+2,3), Capgemini (+2,2%) și Stmicroelectronics (+2,2%) fiind cele mai mari câștigătoare. CAC 40 a crescut cu 3,3% într-o săptămână și cu 4,2% într-o lună.

.

Vineri după-amiază, FTSE MIB a urcat până la aproximativ 28.280, fiind aproape de cel mai bun nivel din septembrie 2008. Aceasta a fost a cincea zi consecutivă în care indicele a crescut. Aproape toate sectoarele au crescut cu mult, dar companiile energetice și petroliere, cele industriale și băncile au urcatp cel mai mult. Investitorii au fost bucuroși să vadă semne că presiunile asupra prețurilor din SUA și Europa au scăzut. Săptămâna aceasta, șeful Rezervei Federale, Jerome Powell, și șeful Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, au declarat amândoi că sunt în continuare foarte hotărâți să majoreze ratele dobânzilor pentru a combate inflația. Rata șomajului din Italia'a scăzut mai mult decât se aștepta în mai 2023, de la 7,8% în luna precedentă la 7,6%. Aceasta a fost cea mai mică rată din aprilie 2020. Se așteaptă ca FTSE MIB să urce cu aproape 4% în această săptămână.

.

BIBEX 35 a atins vineri un nou maxim de 9.593, ceea ce nu s-a mai întâmplat de mai bine de trei ani și jumătate. Aceasta a fost a cincea ședință consecutivă în care indicele a urcat, deoarece investitorii și-au mutat o parte din investiții și s-au bucurat să vadă că presiunile asupra prețurilor din zona euro și din SUA s-au atenuat. Cel mai recent raport a arătat că inflația de bază din zona euro a scăzut mai mult decât se aștepta în iunie, la 5,5%. Aceasta este cea mai mică cifră din ianuarie 2022. Grifols A (2,30%), Solaria (1,88%) și Banco Santander (1,57%) au fost pe primul loc în ceea ce privește câștigul. Acciona Energa (-1,16%), Acerinox (-1,28%) și Acciona (-0,42%) au scăzut, iar Morgan Stanley a acordat un rating negativ producătorului de oțel. Măsura a crescut cu 3,5% pentru săptămână și cu 4,6% pentru trimestru.

.

Vineri, acțiunile din Hong Kong au scăzut cu 17,93 puncte, sau 0,1%, la 18.916,43. Aceasta a fost a doua zi consecutivă în care au scăzut. Acest lucru s-a datorat faptului că datele oficiale PMI din China din iunie au generat îngrijorări legate de încetinirea economiei. Pentru a treia lună consecutiv, activitatea fabricilor s-a redus, iar sectorul serviciilor a înregistrat cel mai slab avans din ultimele șase luni. De la începutul anului, indicele a scăzut cu 6,3%. Acest lucru se datorează faptului că cheltuielile de consum, piața imobiliară, exporturile și investițiile în infrastructură se înrăutățesc în China continentală. În timp ce acest lucru se întâmplă, există încă incertitudine cu privire la noi stimulente din partea Beijingului, iar marile bănci de pe Wall Street, precum Goldman Sachs, Bank of America, UBS și Nomura, și-au redus recent previziunile privind creșterea economică a Chinei'ei. În afară de aceasta, contractele futures pe acțiuni din SUA nu s-au mișcat prea mult înainte de publicarea datelor PCE din SUA, care va avea loc mai târziu astăzi. Kingsoft Co., Top Sports International (-3,8%), Kuaishou Technology (-2,9%) și Meituan (-1,8%) s-au numărat printre companiile ale căror acțiuni au scăzut.

.

Vineri, Nikkei 225 a scăzut cu 0,5% pentru a încheia ziua sub 33.100, iar Topix a scăzut cu 0,7% pentru a încheia ziua la 2.280. Acest lucru a îndepărtat o parte din câștigurile recente înregistrate în industria tehnologică. Investitorii au analizat, de asemenea, datele care au arătat că rata inflației din Tokyo a fost peste obiectivul Băncii Japoniei pentru a 11-a lună consecutivă. Acest lucru pune sub semnul întrebării promisiunea băncii centrale de a menține politica monetară foarte relaxată. Advast (-0,5%), Tokyo Electron (-1,6%), Socionext (-3,1%), Keyence (-0,9%) și Lasertec (-2,1%) au fost companiile de tehnologie care au pierdut cei mai mulți bani. Alte nume grele ale indicelui, precum Mitsubishi UFJ (-0,6%), Sony Group (-1%), Nintendo (-1,8%), Nippon Telephone (-1,2%) și Mitsui & Co. (-1,2%), au scăzut și ele. Cu toate acestea, toate au avut o creștere bună în luna, al doilea trimestru și prima jumătate a acestui an.

.

India's BSE Sensex a crescut cu 820 de puncte pentru a termina la 64.733, ceea ce reprezintă un nou record. Indicele a câștigat 2,7% pe parcursul săptămânii, deoarece piețele au continuat să parieze că economia Indiei va putea ignora un mediu extern înrăutățit. Investițiile străine au reprezentat o mare parte din creșterea bursieră a Indiei. Noile date din această săptămână arată că investitorii străini au cumpărat acțiuni în valoare de peste 850 de miliarde de rupii până acum în acest an fiscal. Acest lucru se datorează politicilor monetare relativ ușoare ale Reserve Bank of India's și perspectivelor de creștere puternică ale Indiei. Scapă de dezinvestițiile nete din ultimii doi ani. Acțiunile tehnologice au condus câștigurile, cu Infosys în creștere cu 3,4% și TCS cu 2,9%. Producătorii de automobile, cum ar fi Mahindra & Mahindra și Maruti Suzuki, de asemenea, au scăzut puternic. Mahindra & Mahindra a urcat cu 4,2%, iar Maruti Suzuki a urcat cu 2,5%.

.

Compozitul Shanghai a crescut cu 0,4% până la aproximativ 3.195, iar Shenzhen Composite a câștigat 0,7% până la 10.990, compensând pierderile din sesiunea precedentă, chiar dacă datele au arătat că activitatea de producție a Chinei în iunie a crescut pentru a treia lună consecutiv. S-a contractat în martie, în timp ce creșterea activității din sectorul serviciilor a încetinit la un minim al ultimelor șase luni. Acțiunile continentale au fost sub presiune în această lună pe fondul incertitudinii economice crescute din China și a lipsei unor măsuri politice agresive de promovare a creșterii economice din partea Beijingului, deși investitorii rămân încrezători că autoritățile vor oferi mai multe stimulente în acest an. Vineri, companii cu greutate, precum Eotolink Technology (5,3%), Jiangsu Huaxi Village (3,9%), Eastern Communications (6,8%), Greatoo Intelligent (10%) și Shenzhen Danone (20%) a crescut semnificativ.

Noua Zeelandă's NZD 50 a crescut vineri cu 108,35 puncte, sau 0,92%, la 11.916,47, înlăturând pierderile din primele tranzacții, în timp ce a crescut pentru a patra ședință consecutivă, impulsionată, printre altele, de serviciile de distribuție, industria prelucrătoare, de consum și de îngrijire a sănătății. Evoluțiile puternice din acest sector au stimulat majoritatea câștigurilor din acest sector. Între timp, contractele la bursă din SUA au crescut ușor înainte de publicarea indicelui PCE din SUA, care va avea loc mai târziu în cursul zilei de astăzi. Se așteaptă ca cifrele să arate o oarecare atenuare, sugerând în continuare că inflația rămâne lipicioasă. Separat, premierul Chris Hipkins a semnat un acord de cooperare cu China, cel mai mare partener comercial al Noii Zeelande, în timpul vizitei sale la Beijing din această săptămână, cu scopul de a consolida piețele, cum ar fi exporturile. Încrederea consumatorilor neozeelandezi a atins în iunie cel mai ridicat nivel din ultimele 17 luni, potrivit celor mai recente date, în timp ce sentimentul mediului de afaceri s-a îmbunătățit de asemenea. Hallenstein Glasson a crescut cu 4,1%, urmată de Skellerup Hlds. (3,9%), Scott Tech. (3,3%), și Serko Ltd. (2.7%). Indicele a suferit puține modificări în această lună.

.

Indicatorul principal al Baltic Exchange's shipping, care măsoară costul transportului de mărfuri în întreaga lume, a scăzut vineri pentru a cincea ședință consecutivă, scăzând cu aproximativ 1,9%, la peste un minim al unei săptămâni, de 1.091 de puncte. Indicele capesize, care urmărește navele care transportă de obicei 150.000 de tone de marfă, cum ar fi minereul de fier și cărbunele, a scăzut cu 3,1%, la 1.704; iar indicele panamax, care urmărește navele care transportă de obicei cărbune sau cereale de aproximativ 60.000-70.000 de tone, a scăzut pentru a noua sesiune consecutivă, pierzând 11 puncte, la 1.030. În rândul navelor mai mici, indicele supramax a scăzut cu 1 punct, la 749 de puncte. indicele de referință a pierdut aproximativ 12% în cursul săptămânii, cel mai slab nivel din 2 iunie, și a înregistrat, de asemenea, al cincilea declin trimestrial consecutiv, de 21,5%. Creșterea lunară de aproape 40% a segmentului capesize's a ajutat indicele să avanseze cu 11,7% pentru luna respectivă.

.

Indicatorul bursier Ibovespa al Braziliei a încheiat vineri cu 0,1% mai jos, la aproximativ 118.240 de unități, atingând totodată în timpul ședinței cel mai ridicat nivel din mai bine de o săptămână, investitorii locali reacționând la noile reguli de țintire a inflației anunțate ieri de Consiliul Monetar Național (CMN). Entitatea, care este cel mai înalt organism de politică economică al țării, a decis să stabilească ținta de inflație pentru 2026 la 3% și să modifice intervalul de timp pentru evaluarea atingerii țintei de inflație. În prezent, CMN stabilește ținte anuale de inflație care trebuie atinse în fiecare an calendaristic. în ceea ce privește datele, rata șomajului din Brazilia a scăzut la 8,3% în cele trei luni până în luna mai, cel mai scăzut nivel pentru această perioadă din 2015 încoace. Traderii au apreciat, de asemenea, ultimele date din SUA, care au indicat o atenuare a presiunilor inflaționiste. Pe plan corporativ, acțiunile Lojas Renner (-6,2%), Siderurgica Nacional (-5,2%) și Petrobras (-4,9%) au înregistrat cele mai mari pierderi ale ședinței. Ibovespa a încheiat săptămâna cu 0,6% mai jos, dar a câștigat 6,9% pe lună.

.

 

.

REVIZUIND ULTIMELE DATE ECONOMICE:

>

Revizuind ultimele știri economice cele mai critice date sunt:

>>.

- SK: Datele preliminare au arătat că exporturile Coreei de Sud'au scăzut cu 6% de la an la an în iunie 2023, la 54,24 miliarde de dolari, după ce s-au prăbușit cu 15,2% în luna precedentă, sub așteptările pieței pentru o scădere de 3%. A fost a noua lună consecutivă de scădere a exporturilor, dar cel mai mic declin din ultimele opt luni, pe fondul încetinirii economiei globale.

.

- SK: Datele preliminare au arătat că excedentul comercial al Coreei de Sud'a fost de 1,11 miliarde de dolari în iunie 2023, ratând așteptările pieței pentru un excedent de 2,51 miliarde de dolari și comparativ cu un deficit de 2,44 miliarde de dolari în aceeași lună a anului trecut. A fost primul excedent comercial din martie 2022, în condițiile în care exporturile au scăzut mai puțin decât importurile, pe fondul unei încetiniri economice pe fondul unei cereri globale și interne slabe. Exporturile au scăzut cu 6% față de anul precedent, al nouălea declin consecutiv, dar cel mai mic declin din ultimele opt luni. Între timp, importurile au scăzut cu 11,7%, al cincilea declin de până acum în acest an.

.

- SK: Importurile în Coreea de Sud au scăzut cu 11,7% de la an la an, la 53,11 miliarde de dolari în iunie 2023, comparativ cu previziunile pieței pentru o scădere de 11,0% și o scădere de 14,4% cu o lună înainte, au arătat datele flash. A fost a cincea contracție a achizițiilor de până acum în acest an.

.

- SUA: Pentru iunie 2023, sentimentul consumatorului american de la Universitatea din Michigan'a fost revizuit în sus la 64,4 de la 63,9 preliminar, cea mai mare valoare din ultimele patru luni. Condițiile economice actuale (de la 69 la 68) și așteptările consumatorilor (de la 61,5 la 61,1) s-au îmbunătățit de asemenea. Joanne Hsu, director al consÎn general, această creștere surprinzătoare reflectă o revigorare a atitudinilor generată de rezolvarea crizei legate de plafonul de îndatorare de la începutul lunii, precum și o percepție mai pozitivă a inflației scăzute. Cu toate acestea, prețurile persistent ridicate și cheltuielile mari continuă să cântărească asupra consumatorilor, iar opiniile acestora cu privire la finanțele personale nu s-au schimbat. " Între timp, așteptările privind inflația pentru anul viitor au scăzut din nou la 3,3% pentru a doua lună consecutiv, cel mai scăzut nivel din martie 2021, în conformitate cu estimarea inițială. Așteptările privind inflația pe termen lung au fost puțin schimbate față de luna mai, la 3%, de asemenea în concordanță cu estimarea inițială.

.

- SUA: Barometrul de afaceri din Chicago, cunoscut și sub numele de indicele managerilor de achiziții din Chicago, a crescut la 41,5 puncte în iunie 2023 de la 40,4 puncte în mai 2023, dar a fost mult sub prognoza pieței de 44 de puncte. Datele au marcat cea de-a zecea lună consecutivă de contracție a activității de afaceri în zona Chicago.

.

- SUA: Săptămâna viitoare, raportul privind locurile de muncă și minutele FOMC vor domina titlurile din SUA. Acesta va fi urmat de ISM manufacturing și servicii PMI, comenzi de fabrică și date privind comerțul exterior. În plus, S&P va publica PMI-urile globale din industria prelucrătoare pentru India, Rusia, Spania, Italia, Elveția, Coreea de Sud și Canada, precum și PMI-urile din servicii pentru Spania, Italia și Brazilia. De asemenea, investitorii așteaptă cu nerăbdare ratele inflației în Indonezia, Elveția, Coreea de Sud, Filipine, Turcia și Mexic. În altă parte, investitorii' se vor concentra asupra deciziei privind rata dobânzii din Australia, a datelor canadiene privind ocuparea forței de muncă, a serviciilor Caixin și a PMI-urilor din China și a producției, precum și a indicelui Tankan al producătorilor din Japonia.

.

- SUA: În mai 2023, indicele de preț al cheltuielilor de consum personal din SUA a crescut cu 0,1% de la o lună la alta, în scădere de la 0,4% în aprilie. Prețul serviciilor a crescut cu 0,3%, în timp ce costul bunurilor a scăzut cu 0,1%. Prețul alimentelor a crescut cu 0,1%, în timp ce prețul energiei a scăzut cu 3,9%. Excluzând alimentele și energia, PCP a crescut cu 0,3%. Prețurile de consum personal au crescut cu 3,8% de la an la an, cel mai mic nivel din aprilie 2021, față de o reducere de 4,3% în aprilie, iar rata de bază a Fed'ului, măsura preferată a inflației, a crescut cu 4,6%, față de așteptările pieței de 4,7%.

.

- SUA: În mai 2023, venitul personal din SUA a crescut cu 0,4% de la o lună la alta, comparativ cu o creștere de 0,3% în aprilie, în timp ce analiștii se așteptau la o creștere de 0,3%. Salariile private (+0,5%) și veniturile din transferuri de mobilitate personală (+0,3%), care includ Medicaid, au contribuit la creșterea de 0,5% a remunerațiilor. Veniturile din dobânzi personale (+0,5%) au condus creșterea veniturilor din active personale (+0,3%).

.

- SUA: O măsură a prețurilor de bază ale cheltuielilor de consum personal din SUA, excluzând alimentele și energia, a îndeplinit așteptările pieței și a crescut cu 0,3% în mai, încetinind de la un câștig de 0,4% în luna precedentă. Rata anuală de variație, principala măsură a inflației din economia americană, măsurată de Fed, a scăzut ușor la 4,6% de la 4,7% în aprilie. Incluzând costurile cu alimentele și energia, indicele prețurilor PCE a crescut cu 0,1% față de luna precedentă și cu 3,8% față de anul precedent, cel mai mic avans anual din aprilie 2021.

.

- CA: Se estimează că economia canadiană se va extinde cu 0,4% în mai 2023, stimulată de creșterea activităților din industria prelucrătoare, comerțul cu ridicata și din sectorul imobiliar. De asemenea, a existat o regresie în administrația publică a guvernului federal (cu excepția apărării). Cu toate acestea, este probabil ca sectoarele mineritului, carierelor, extracției de petrol și gaze și utilităților să se contracte în această perioadă. În estimarea finală pentru luna aprilie, produsul intern brut al țării a fost revizuit în scădere la 0% de la 0,2% inițial, sectorul serviciilor menținându-se stabil, iar producția de bunuri a crescut cu 0,1%.

.

- UE: În mai 2023, rata șomajului ajustată sezonier în zona euro a atins un minim record de 6,5%, neschimbată față de luna precedentă și în conformitate cu previziunile pieței. Cele mai recente date au arătat o scădere față de rata șomajului de 6,7% de anul trecut și au indicat o piață a forței de muncă strânsă. Numărul șomerilor a scăzut cu încă 57.000 față de luna precedentă, ajungând la 11,014 milioane, cel mai scăzut nivel de la începutul înregistrărilor comparabile în 1995. Rata șomajului în rândul tinerilor, care măsoară persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă cu vârsta sub 25 de ani, a rămas neschimbată în luna mai, la un nivel minim record de 11,9%, neschimbată față de luna precedentă. Dintre cele mai mari economii din zona euro, Germania are cea mai mică rată a șomajului (2,9%), iar cele mai mari rate ale șomajului se înregistrează în Spania (12,7%), Italia (7,6%) și Franța (7%).

.

- UE: Estimările preliminare au arătat că inflația prețurilor de consum din zona euro a scăzut la 5,5% in iunie 2023, de la 6,1% în luna precedentă, ușor sub așteptările pieței de 5,6%. Rata a atins cel mai scăzut nivel din ianuarie 2022, deși rămâne cu mult peste ținta de 2,0% a BCE'ului. De asemenea, rata de bază, care exclude elementele volatile, cum ar fi alimentele și energia, a crescut la 5,4%, încă aproape de vârful său recent de 5,7%, susținând opinia că factorii de decizie politică ar putea continua să majoreze ratele în lunile următoare. Prețurile la energie au scăzut cu 5,6% (-1,8% în mai), în timp ce prețurile la alimente, alcool și tutun (11,7% față de 12,5%) și la bunuri industriale non-energetice (5,5% față de 5,8%) au crescut mai modest. Pe de altă parte, inflația din sectorul serviciilor a crescut de la 5,0% la 5,4%. Pe o bază lunară, prețurile de consum au crescut cu 0,3% în iunie.

.

- GE: În iunie 2023, rata șomajului în Germania a crescut ușor la 5,7%, depășind estimarea inițială de 5,6% și așteptările pieței. Șomajul a atins cel mai ridicat nivel din iunie 2021, crescând cu 28.000 de persoane, la 2,61 milioane, depășind așteptările pieței cu 11.000 de persoane. Comparativ cu anul precedent, numărul șomerilor a crescut cu 192.000, în timp ce numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cu 108.000, la 769.000. Diferențele regionale persistă, Bremen și Berlin având cele mai mari rate ale șomajului, de 10,7% și, respectiv, 9,1%, în timp ce Bayern și Baden-Württemberg au cele mai mici rate ale șomajului, de 3,4% și, respectiv, 3,9%. "Piața muncii resimte acum și ea condițiile economice mai dificile"a declarat Andrea Nahles, șefa Oficiului pentru Ocuparea Forței de Muncă. "Șomajul crește, iar creșterea numărului de locuri de muncă slăbește"

.

- GE: În mai 2023, prețurile de import din Germania au scăzut cu 9,1% de la an la an, un nou declin față de scăderea de 7% din luna precedentă, în conformitate cu așteptările pieței. Acesta a fost cel mai mare declin din septembrie 2009, cu scăderi puternice ale prețurilor la energie (-37,6%), respectiv gaze naturale (-39,7%), cărbune (-53,2%), electricitate (-53,9%), produse petroliere minerale (-35,9%) și petrol brut (-31,4%). Cu excepția petrolului și a produselor petroliere, prețurile de import au scăzut cu 6,3%. Costul bunurilor intermediare a scăzut cu 8,2%, în timp ce prețurile bunurilor de consum și ale bunurilor de capital au crescut cu 3,5% și, respectiv, 4,1%. Pe o bază lunară, costul importurilor a scăzut cu 1,4%, ușor mai puțin decât declinul de 1,7% din aprilie.

.

- GE: În mai 2023, vânzările cu amănuntul din Germania au crescut cu 0,4% de la o lună la alta, în scădere de la 0,7% în luna precedentă, revizuit în scădere, dar depășind cu ușurință previziunile pieței pentru un nivel plat. Vânzările nealimentare au crescut cu 0,5%, în timp ce vânzările online și prin corespondență au scăzut cu 3,1%. Între timp, vânzările cu amănuntul de produse alimentare au scăzut cu 1,4%, deoarece prețurile alimentelor au scăzut ușor. Între timp, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 4,4% față de nivelul din mai 2022, iar prețurile alimentelor au scăzut timp de 23 de luni consecutive.

.

- IT: Rata șomajului din Italia'a scăzut la 7,6% în mai 2023, sub așteptările pieței de 7,9%, cel mai scăzut nivel din aprilie 2020, când pandemia COVID-19 a declanșat o criză a forței de muncă, față de 7,8% în luna precedentă . Cifra este în concordanță cu continuarea tensiunilor legate de forța de muncă în zona euro, oferind BCE spațiu pentru a-și extinde ritmul de înăsprire a ratei dobânzii la următoarea ședință. Șomajul a scăzut cu 34.000, ajungând la 1,935 milioane de persoane în această perioadă, cea mai mare scădere din februarie 2022. Între timp, persoanele angajate au crescut cu 21.000, la 23,471 milioane. Cu toate acestea, rata de participare a forței de muncă a rămas neschimbată la 66,3% pentru a treia lună consecutivă. Pe de altă parte, rata șomajului în rândul tinerilor a crescut cu 1 punct procentual, la 21,7%.

.

- Marea Britanie: Produsul intern brut a crescut cu 0,2% în primul trimestru al anului 2023, cel mai slab ritm din ultimii doi ani, în condițiile în care costurile mai mari ale împrumuturilor și inflația persistent ridicată au afectat activitatea și cererea. Consumul gospodăriilor și formarea brută de capital fix au crescut cu 0,2% și, respectiv, 1,5%. Ambele măsuri indică cele mai mici creșteri de la recesiunea indusă de pandemia din 2020–21. De asemenea, cheltuielile publice s-au contractat pentru al patrulea trimestru consecutiv (-2,2%). Cererea externă netă a contribuit pozitiv la PIB, exporturile crescând cu 6,6% și importurile scăzând cu 6,5%.

.

- Marea Britanie: În iunie 2023, indicele național al prețurilor locuințelor din Marea Britanie a scăzut ușor, cu 3,5% de la an la an, după ce în luna mai a scăzut cu 3,4%, în timp ce piața se aștepta la o scădere de 4%. Prețurile anuale au scăzut în al doilea trimestru în toate regiunile, cu excepția Irlandei de Nord. În plus, prețurile locuințelor din East Anglia au scăzut cel mai mult, cu 4,7%. Prețurile caselor au crescut ușor cu 0,1% de la o lună la alta în iunie, în principal din cauza efectelor sezoniere, inversând o scădere de 0,1% în luna precedentă.

.

- CN: Indicele de producție PMI compozit al Biroului Național de Statistică din China'a scăzut la 52,3 în iunie 2023 de la 52,9 în luna precedentă. Aceasta este cea mai mică cifră din decembrie 2022, când indicele economicrecuperarea a fost inegală. Activitatea din fabrici s-a contractat pentru a treia lună consecutiv, pe fondul unei slăbiciuni continue în sectorul imobiliar și al unei cereri interne și globale slabe. Între timp, sectorul serviciilor a înregistrat cea mai mică expansiune din ultimele șase luni. Creșterea șomajului în rândul tinerilor, producția industrială și vânzările cu amănuntul dezamăgitoare au îngreunat recent redresarea economică a Chinei'ei. Între timp, premierul Li Qiang a menționat recent că Beijingul va lua măsuri pentru a accelera cererea, dar nu a detaliat nicio măsură specifică.

.

 

.

Să privim în perspectivă:

>

Săptămâna care urmează:

.

Săptămâna viitoare, raportul privind salariile și procesul-verbal al FOMC vor ocupa primele pagini ale ziarelor din Statele Unite. Acestea vor fi urmate de publicarea raportului ISM Manufacturing and Services PMI, a comenzilor din fabrică și a datelor privind comerțul exterior. În plus, vor fi publicate S&P Global Manufacturing PMI pentru India, Rusia, Spania, Italia, Elveția, Coreea de Sud și Canada, precum și PMI pentru servicii pentru Spania, Italia și Brazilia. De asemenea, investitorii așteaptă cu nerăbdare ratele inflației pentru Indonezia, Elveția, Coreea de Sud, Filipine, Turcia și Mexic. În plus, printre punctele de interes pentru investitori se vor număra decizia australiană privind rata dobânzii, datele privind ocuparea forței de muncă din Canada, indicele PMI al serviciilor și al producției din China Caixin și indicele producătorilor Tankan din Japonia.

.

 

.

Astăzi, investitorii ar trebui să urmărească următoarele date importante date:

>

- AUD: Indicatorul de inflație MI m/m, ANZ Job Advertisements m/m, Building Approvals m/m, și Prețurile materiilor prime y/y.

.

- CNY: Caixin Manufacturing PMI.

.

- CHF: IPC m/m, și PMI manufacturier.

.

- CAD: Sărbătoare bancară.

.

- AUD: Prețurile la mărfuri y/y.

.

- NZD: Autorizații de construcție m/m.

.

- JPY: Indicele de fabricație Tankan, indicele neproductiv Tankan și PMI final de fabricație.

.

- USD: PMI manufacturier final, ISM Manufacturing PMI, ISM Manufacturing Prices, ISM Manufacturing, Construction Spending m/m și Wards Total Vehicle Sales.

.

- EUR: Soldul bugetului guvernamental francez, PMI manufacturier spaniol, PMI manufacturier italian, PMI manufacturier final francez, PMI manufacturier final german și PMI manufacturier final.

.

- GBP: PMI final de fabricație.

.

 

.

Ceea mai mare parte a acțiunilor și a obligațiunilor:

>

.

Cei mai importanți factori de pe piața de acțiuni și obligațiuni sunt în prezent:

>

- SUA: Randamentele Trezoreriei americane pe 10 ani au scăzut din nou sub 3,85% vineri, de la un maxim de peste trei luni de 3,892 atins mai devreme în timpul ședinței, după ce datele au arătat o încetinire a inflației cheltuielilor de consum personal, ceea ce a redus presiunile asupra prețurilor pentru o politică agresivă de înăsprire a Fed-ului Sunt furnizate noi dovezi. Inflația prețurilor bunurilor de consum a scăzut la 3,8% în mai, cel mai scăzut nivel din aprilie 2021, în timp ce indicele de bază a scăzut la 4,6%, indicând în continuare presiuni puternice asupra costurilor. Între timp, creșterea cheltuielilor personale a încetinit la 0,1%. O serie de date economice de la începutul săptămânii au arătat o economie puternică și o piață a muncii stabilă, susținând pariurile că Rezerva Federală va continua să majoreze ratele dobânzilor. Președintele Jerome Powell a subliniat recent că ratele dobânzilor vor crește din nou în acest an, sugerând că sunt probabile cel puțin încă două majorări ale ratelor.

.

- SUA: Contractele futures ale acțiunilor americane au continuat să crească în ultima zi a celui de-al doilea trimestru, contractul Dow a crescut cu peste 100 de puncte, S&P 500 a crescut cu 0,7%, iar Nasdaq 100 cu 1%, deoarece comercianții au salutat încetinirea inflației PCE . Măsura preferată a inflației de către Fed's a crescut cu 0,3% în aprilie, în conformitate cu previziunile, dar sub 0,4%. În plus, rata anuală a dobânzii de bază a scăzut la 4,6%, iar rata globală a cheltuielilor de consum personal a atins cel mai scăzut nivel din ultimii aproape doi ani. La începutul acestei săptămâni, președintele Powell s-a angajat să majoreze ratele din nou în acest an. Pe plan corporativ, acțiunile Apple au crescut cu aproape 1% în tranzacțiile de dinaintea pieței, după ce Citigroup a inițiat un rating "buy" pentru acest titlu, în timp ce Nike a scăzut cu aproximativ 3% după ce profitul său trimestrial a ratat așteptările. Până în prezent, în al doilea trimestru, Dow Jones a crescut cu 2,6%, S&P a crescut cu 7% pentru al treilea trimestru consecutivcâștig, iar Nasdaq este în creștere cu 11,2%, împingând câștigurile de la începutul anului la 2,9% și, respectiv, 14,5%. și 30%, datorită câștigurilor din stocurile legate de inteligența artificială și a unui pariu că Rezerva Federală a făcut deja majoritatea creșterilor de rate.

.

- FR: Randamentele OAT franceze pe 10 ani au urcat din nou peste 2,9%, în timp ce investitorii digeră un lot de date economice, cântărind în același timp șansele unei recesiuni în Europa și posibilitatea creșterii costurilor de împrumut. Cele mai recente rapoarte IPC din întreaga Europă au arătat că presiunile inflaționiste s-au răcit în iunie, dar ratele dobânzilor de bază au rămas ridicate. În Franța, inflația a scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimele 15 luni, de 4,5%, în timp ce în zona euro în sens larg, aceasta a scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimele 17 luni, de 5,5%. La începutul acestei săptămâni, președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a confirmat că este puțin probabil ca banca centrală din zona euro să semnaleze în curând un vârf al ratelor dobânzilor, declarând că BCE trebuie să mențină ratele dobânzilor la un nivel ridicat pentru o perioadă lungă de timp pentru a combate inflația ridicată și persistentă. Investitorii se așteaptă la cel puțin două majorări ale ratelor în iulie și septembrie.

.

- GE: Randamentul obligațiunilor de stat pe 10 ani ale Germaniei a crescut peste 2,4%, aproape de maximul ultimelor trei săptămâni de 2,52% atins pe 19 iunie, în timp ce piețele au digerat cele mai recente date privind inflația pentru perspectivele de înăsprire monetară ale Băncii Centrale Europene. Prețurile de consum din zona euro au crescut în iunie cu 5,5% în ritm anualizat, ușor sub așteptările pentru o creștere de 5,6%, în condițiile în care încetinirile din Spania, Franța și Italia au compensat o accelerare în Germania. Cu toate acestea, rezultatul a fost cu mult peste ținta de 2% a băncii centrale, iar organul de conducere a declarat că deciziile viitoare vor reflecta prioritatea reducerii inflației. BCE s-a angajat să majoreze din nou ratele în viitoarea sa decizie din iulie, iar mai mulți factori de decizie au declarat că o altă majorare în septembrie este justificată. BCE a majorat ratele dobânzilor cu un nivel record de 400 de puncte de bază în ultimul an, fiind așteptate noi majorări în iulie și septembrie.

.

 

.

SECTOARELE PRINCIPALE DE PIAȚĂ:

>

Sectoare puternice: >Tehnologia informației, Consumator discreționar, Utilități, Servicii de comunicații, Materiale, Industriale, Financiar și Consum de bază.

Sectoare slabe sectoare: --

 

.

TOP CURRENCY &; COMMODITIES MARKET DRIVERS: 

>

Cei mai importanți factori de pe piața valutară și a mărfurilor sunt în prezent:

- EUR: Euro a scăzut sub 1,09 dolari la sfârșitul celui de-al doilea trimestru, deoarece investitorii au digerat datele mixte privind inflația din zona euro și promisiunea Băncii Centrale Europene de a continua să crească ratele dobânzilor. Inflația globală din zona euro a scăzut la 5,5% de la 6,1% în iunie, dar inflația de bază a crescut la 5,4% de la 5,3%. La nivel național, inflația evoluează în direcții diferite. În Germania, IPC a accelerat la 6,4%, de la un minim al ultimelor 14 luni în mai. Cu toate acestea, inflația a încetinit în Italia și Franța, iar inflația din Spania a scăzut la 1,9%, devenind prima țară din zona euro care a atins ținta de 2% a BCE. Între timp, comercianții continuă să cotizeze la o rată maximă a depozitelor BCE la 4%, fiind așteptată o nouă majorare în iulie. În plus, factorii de decizie au semnalat că este probabilă o nouă majorare a ratei în septembrie. Euro va încheia al doilea trimestru cu puține schimbări, chiar sub nivelul cheie de 1,1 dolari.

.

- GAZE: Contractele futures europene de gaze naturale au crescut la 37 de euro pe megawatt oră la sfârșitul lunii iunie, cu aproximativ 39% mai mult pentru această lună, prima creștere lunară din martie și cea mai mare din ultimul an, în condițiile în care comercianții au cântărit întreruperile de aprovizionare și previziunile privind vremea caldă de luna viitoare. Mai multe întreruperi la câmpurile de gaze norvegiene au fost prelungite, iar lucrările de reparații sunt așteptate să continue până în iulie, în timp ce rebeliunea din Rusia a cântărit, de asemenea, asupra pieței gazelor naturale. Norvegia a depășit Rusia ca fiind una dintre cele mai mari surse de importuri de gaze naturale în Uniunea Europeană, reprezentând aproximativ 25%. importurile de gaze rusești în Uniunea Europeană, inclusiv gazele prin conducte și importurile de GNL, au scăzut semnificativ de la invazia Rusiei în Ucraina, dar au reprezentat încă aproximativ 25% anul trecut. De asemenea, Olanda va închide la 1 octombrie cel mai mare sit de gaze din Europa, lângă Groningen, din cauza riscurilor de cutremur. Cu toate acestea, depozitele de gaze din Europa sunt pline în proporție de aproape 77%, un nivel record pentru această perioadă a anului.

.

- GLD: Aurul a oscilat vineri aproape de pragul de 1.910 dolari pe uncie, rămânând aproape de ta minimul ultimelor trei luni de 1.907 dolari, atins pe 28 iunie, în condițiile în care retorica continuă a Rezervei Federale a redus achizițiile de metal prețios fără randament. Indicii cheie ai prețurilor PCE, urmăriți îndeaproape de Rezerva Federală, au arătat că inflația în economia americană a fost stabilă și au întărit argumentele băncii centrale pentru o majorare a dobânzii cu 25 de puncte de bază la următoarea ședință din iulie. indicele principal al prețurilor PCE a crescut cu 4,6% pe an în mai, subliniind volatilitatea inflației, deoarece indicatorul s-a stabilizat într-o bandă îngustă de când a atins pentru prima dată 4,6% în decembrie 2022. Președintele Fed, Jerome Powell, a declarat săptămâna aceasta că va dura ceva timp pentru a readuce inflația la ținta de 2% și a sugerat încă două creșteri ale ratei în acest an.

.

- STL: Contractele futures pentru armătura de oțel au oscilat în apropierea nivelului de 3.700 CNY pe tonă, rămânând ferm sub maximul de aproape două luni de 3.783 CNY atins pe 16 iunie, în timp ce piețele au continuat să evalueze posibilitatea ca guvernul chinez să adopte măsuri de stimulare pe fondul semnelor persistente de redresare economică slabă. Cele mai recente date oficiale PMI au arătat că sectorul manufacturier al țării s-a contractat pentru a treia lună în iunie, așa cum era de așteptat. Anterior, noile împrumuturi în yuani s-au scufundat în luna mai, reflectând pesimismul continuu în ceea ce privește dezvoltatorii de construcții îndatorate, principalii utilizatori de oțel. cu toate acestea, premierul Li Qiang a declarat că China este încă pe cale să își atingă obiectivul de 5% din PIB în acest an și și-a luat angajamentul ca guvernul să ia măsuri practice și eficiente pentru a stimula vitalitatea pieței și a crește cererea.

.

- PLM: Contractele futures pentru uleiul de palmier din Malaezia au oscilat în jurul valorii de 3.800 MYR pe tonă și urmau să crească cu aproape 20% în iunie, după o revenire bruscă de la minimele ultimelor 28 de luni, deoarece cumpărătorii indieni au profitat de prețurile mai mici, în timp ce incertitudinea privind oferta a ridicat piața în plus. Se așteaptă ca importurile de ulei de palmier din India din luna iunie să crească cu 46% față de luna precedentă, atingând un maxim al ultimelor trei luni, deoarece cumpărătorii din cel mai mare consumator de ulei vegetal din lume își intensifică achizițiile la prețuri reduse în această lună. În ceea ce privește oferta, exporturile de produse din ulei de palmier din Malaezia pentru perioada 1–25 iunie au scăzut cu 4,5 la sută față de aceeași perioadă din mai, potrivit inspectorului de mărfuri Intertek Testing Services. un alt inspector de mărfuri, AmSpec Agri Malaysia, a declarat că exporturile au scăzut cu 8,7 la sută.

.

 

.

GRAFICUL ZILEI:

>

Vineri, Nikkei 225 a scăzut cu 0,5% pentru a încheia ziua sub 33.100, iar Topix a scăzut cu 0,7% pentru a încheia ziua la 2.280. Acest lucru a îndepărtat o parte din câștigurile recente înregistrate în industria tehnologică. Investitorii au analizat, de asemenea, datele care au arătat că rata inflației din Tokyo a fost peste obiectivul Băncii Japoniei pentru a 11-a lună consecutivă. Acest lucru pune sub semnul întrebării promisiunea băncii centrale de a menține politica monetară foarte relaxată. Advast (-0,5%), Tokyo Electron (-1,6%), Socionext (-3,1%), Keyence (-0,9%) și Lasertec (-2,1%) au fost companiile de tehnologie care au pierdut cei mai mulți bani. Alte nume grele ale indicelui, precum Mitsubishi UFJ (-0,6%), Sony Group (-1%), Nintendo (-1,8%), Nippon Telephone (-1,2%) și Mitsui & Co. (-1,2%), au scăzut și ele. Cu toate acestea, toate au avut o creștere bună în luna, al doilea trimestru și prima jumătate a acestui an.

.

 

 

 

 

Strategia de tranzacționare a canalelor pe termen lung pentru: (Japonia Indicelui Nikkei 225).Tcadru de timp (D1). Tel primar rezistența cu un potențial (zona țintă) este în jurul (all time high). Principalul sprijin cu un potențial  (zona de consolidare) este în jur de (32340). Prin urmare, următoarea mișcare de preț cea mai probabilă este o (creștere/consolidare) tendință. (*vezi toate celelalte detalii din grafic).

>.

Optimismul că economia poate evita o recesiune: leadership din partea acțiunilor cu mega-capitalizare; Apple trece de 3 trilioane de dolari în capitalizare de piață după ce Citigroup începe acoperirea cu un rating Buy și un preț țintă de 240 dolari

Prezentări generale, analize și previziuni privind piețele globale de capital:

>

Autor: Dr. Alexander APOSTOLOV (cercetător la Institutul de Cercetări Economice al BAS)

>

Wall Street a revenit în ultima zi a celui de-al doilea trimestru, deoarece inflația moderată a atenuat îngrijorările investitorilor cu privire la noi creșteri de rate. Dow a închis cu peste 280 de puncte mai sus, în timp ce S&P și Nasdaq au crescut cu 1,2% și, respectiv, 1,4%. Rata inflației PCE, indicatorul de inflație preferat de Fed's, a crescut cu 0,3%, în conformitate cu previziunile, și a fost sub 0,4% în aprilie. În plus, rata anuală a dobânzii de bază a scăzut la 4,6%, iar rata globală a cheltuielilor de consum personal a atins cel mai scăzut nivel din ultimii aproape doi ani. Pe plan corporativ, acțiunile Apple au crescut cu 2,3%, în timp ce valoarea de piață a companiei a urcat peste 3.000 de miliarde de dolari. Nike, pe de altă parte, a scăzut cu 2,6% după ce profitul său trimestrial a ratat așteptările. Până în prezent, în al doilea trimestru, Dow Jones a crescut cu 2,5%, S&P a crescut cu 7% pentru al treilea câștig trimestrial consecutiv, iar Nasdaq a crescut cu 11,1%, împingând câștigurile de la începutul anului la 3,8% și, respectiv, 16,4%. și 32,8%, ajutat de câștigurile înregistrate de acțiunile legate de inteligența artificială și de pariul că Rezerva Federală a făcut deja majoritatea creșterilor de rate.

.

Canada S&P/TSX Composite a crescut vineri cu 1,2% pentru a închide la 20.155, extinzând câștigul săptămânal, toate sectoarele închizând pe verde. Sectorul tehnologic și sectoarele expuse la mărfuri au salutat datele economice puternice. Estimările preliminare sugerează că produsul intern brut al Canadei a crescut probabil cu 0,4% în luna mai, ceea ce sugerează o flexibilitate semnificativă în ceea ce privește majorările agresive ale ratei Băncii Canadei și adaugă o marjă de manevră pentru factorii de decizie politică pentru a continua înăsprirea. În Statele Unite, prețurile de bază ale bunurilor de consum au arătat puține semne că inflația se răcește în ritmul dorit de Fed, în timp ce veniturile personale s-au temperat. Titlurile din domeniul tehnologiei au condus câștigurile, cu o creștere de 1,7%, în urma impulsului puternic al Nasdaq, Shopify a crescut cu 1,5%, în timp ce BlackBerry a crescut cu 3,4% pe parcursul ședinței și a urcat cu 17% în această săptămână, în urma unui anunț surpriză privind profitul. Creșterea prețului petrolului a impulsionat, de asemenea, producătorii de energie canadieni. În cursul săptămânii, indicele a crescut cu 3,2%.

.

Indicul MOEX Russia, bazat pe ruble, a redus pierderile timpurii pentru a încheia la 2.797, recuperând după căderea de luni și închizând plat, deoarece piețele au arătat puțină îngrijorare cu privire la instabilitatea economică și politică în urma revoltei de la Wagner Group din weekend. Producătorii de oțel au condus creșterile, NLMK, MMK și Severstal înregistrând creșteri cuprinse între 1,7% și 0,8%, în condițiile în care un alt PMI contracționist în China a ridicat așteptările privind măsurile de stimulare și o revenire a cererii de metale în rândul marilor importatori. Acțiunile petroliere au închis, de asemenea, pe verde, acțiunile preferențiale Surgut crescând cu 0,8%, pe măsură ce au crescut pariurile privind plata unor dividende puternice.

.

Vineri, FTSE 100 a urcat cu 0,9%, până la 7.531, în creștere cu 1% pentru săptămâna în curs, susținută de sprijinul constructorilor de locuințe și de tranzacțiile solide ale băncilor, în timp ce piața a continuat să evalueze interesul corporatist pe fondul creșterii iminente a ratelor de către principalele bănci centrale. Cum va evolua mediul. Unite Group, Perssimon și Landsec sunt toți lideri în industria de dezvoltare imobiliară și toți susțin cu fermitate dezvoltarea ecologică. Speranța că cererea de credite ipotecare se va menține puternică pentru restul ciclului de creștere a ratelor de către Banca Angliei'ei a dat, de asemenea, o pauză creditorilor londonezi. NatWest a crescut cu 2,4%, Lloyds a crescut cu 2%, iar Barclays a crescut cu 1,5%. Acțiunile Centrica's au crescut cu 3,3% după ce compania a declarat că a adăugat mai mult spațiu pentru a stoca gazele naturale.

.

Vineri, CAC 40 a crescut cu aproximativ 1,2% pentru a închide la un nivel care nu a mai fost atins de mai bine de o lună: 7,400. Aceasta a fost a cincea zi consecutivă în care piețele regionale au crescut și ele. Datele au arătat că forțele inflaționiste din zona euro și din SUA s-au atenuat, ceea ce i-a făcut pe oameni să se simtă mai bine, dar ar putea dura mai mult timp până când ratele dobânzilor vor crește. Între timp, cifrele slabe ale fabricilor din China au sporit speranțele că a doua cea mai mare economie a lumii va primi mai mult ajutor pentru a crește. Aproape toate companiile au încheiat ziua pe verde, Eurofins Scientifique (+2,9%), Unibail Rodamco We (+2,3%), Legrand (+2,3%), Dassault Systemes (+2,3), Capgemini (+2,2%) și Stmicroelectronics (+2,2%) fiind cele mai mari câștigătoare. CAC 40 a crescut cu 3,3% într-o săptămână și cu 4,2% într-o lună.

.

Vineri după-amiază, FTSE MIB a urcat până la aproximativ 28.280, fiind aproape de cel mai bun nivel din septembrie 2008. Aceasta a fost a cincea zi consecutivă în care indicele a crescut. Aproape toate sectoarele au crescut cu mult, dar companiile energetice și petroliere, cele industriale și băncile au urcatp cel mai mult. Investitorii au fost bucuroși să vadă semne că presiunile asupra prețurilor din SUA și Europa au scăzut. Săptămâna aceasta, șeful Rezervei Federale, Jerome Powell, și șeful Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, au declarat amândoi că sunt în continuare foarte hotărâți să majoreze ratele dobânzilor pentru a combate inflația. Rata șomajului din Italia'a scăzut mai mult decât se aștepta în mai 2023, de la 7,8% în luna precedentă la 7,6%. Aceasta a fost cea mai mică rată din aprilie 2020. Se așteaptă ca FTSE MIB să urce cu aproape 4% în această săptămână.

.

BIBEX 35 a atins vineri un nou maxim de 9.593, ceea ce nu s-a mai întâmplat de mai bine de trei ani și jumătate. Aceasta a fost a cincea ședință consecutivă în care indicele a urcat, deoarece investitorii și-au mutat o parte din investiții și s-au bucurat să vadă că presiunile asupra prețurilor din zona euro și din SUA s-au atenuat. Cel mai recent raport a arătat că inflația de bază din zona euro a scăzut mai mult decât se aștepta în iunie, la 5,5%. Aceasta este cea mai mică cifră din ianuarie 2022. Grifols A (2,30%), Solaria (1,88%) și Banco Santander (1,57%) au fost pe primul loc în ceea ce privește câștigul. Acciona Energa (-1,16%), Acerinox (-1,28%) și Acciona (-0,42%) au scăzut, iar Morgan Stanley a acordat un rating negativ producătorului de oțel. Măsura a crescut cu 3,5% pentru săptămână și cu 4,6% pentru trimestru.

.

Vineri, acțiunile din Hong Kong au scăzut cu 17,93 puncte, sau 0,1%, la 18.916,43. Aceasta a fost a doua zi consecutivă în care au scăzut. Acest lucru s-a datorat faptului că datele oficiale PMI din China din iunie au generat îngrijorări legate de încetinirea economiei. Pentru a treia lună consecutiv, activitatea fabricilor s-a redus, iar sectorul serviciilor a înregistrat cel mai slab avans din ultimele șase luni. De la începutul anului, indicele a scăzut cu 6,3%. Acest lucru se datorează faptului că cheltuielile de consum, piața imobiliară, exporturile și investițiile în infrastructură se înrăutățesc în China continentală. În timp ce acest lucru se întâmplă, există încă incertitudine cu privire la noi stimulente din partea Beijingului, iar marile bănci de pe Wall Street, precum Goldman Sachs, Bank of America, UBS și Nomura, și-au redus recent previziunile privind creșterea economică a Chinei'ei. În afară de aceasta, contractele futures pe acțiuni din SUA nu s-au mișcat prea mult înainte de publicarea datelor PCE din SUA, care va avea loc mai târziu astăzi. Kingsoft Co., Top Sports International (-3,8%), Kuaishou Technology (-2,9%) și Meituan (-1,8%) s-au numărat printre companiile ale căror acțiuni au scăzut.

.

Vineri, Nikkei 225 a scăzut cu 0,5% pentru a încheia ziua sub 33.100, iar Topix a scăzut cu 0,7% pentru a încheia ziua la 2.280. Acest lucru a îndepărtat o parte din câștigurile recente înregistrate în industria tehnologică. Investitorii au analizat, de asemenea, datele care au arătat că rata inflației din Tokyo a fost peste obiectivul Băncii Japoniei pentru a 11-a lună consecutivă. Acest lucru pune sub semnul întrebării promisiunea băncii centrale de a menține politica monetară foarte relaxată. Advast (-0,5%), Tokyo Electron (-1,6%), Socionext (-3,1%), Keyence (-0,9%) și Lasertec (-2,1%) au fost companiile de tehnologie care au pierdut cei mai mulți bani. Alte nume grele ale indicelui, precum Mitsubishi UFJ (-0,6%), Sony Group (-1%), Nintendo (-1,8%), Nippon Telephone (-1,2%) și Mitsui & Co. (-1,2%), au scăzut și ele. Cu toate acestea, toate au avut o creștere bună în luna, al doilea trimestru și prima jumătate a acestui an.

.

India's BSE Sensex a crescut cu 820 de puncte pentru a termina la 64.733, ceea ce reprezintă un nou record. Indicele a câștigat 2,7% pe parcursul săptămânii, deoarece piețele au continuat să parieze că economia Indiei va putea ignora un mediu extern înrăutățit. Investițiile străine au reprezentat o mare parte din creșterea bursieră a Indiei. Noile date din această săptămână arată că investitorii străini au cumpărat acțiuni în valoare de peste 850 de miliarde de rupii până acum în acest an fiscal. Acest lucru se datorează politicilor monetare relativ ușoare ale Reserve Bank of India's și perspectivelor de creștere puternică ale Indiei. Scapă de dezinvestițiile nete din ultimii doi ani. Acțiunile tehnologice au condus câștigurile, cu Infosys în creștere cu 3,4% și TCS cu 2,9%. Producătorii de automobile, cum ar fi Mahindra & Mahindra și Maruti Suzuki, de asemenea, au scăzut puternic. Mahindra & Mahindra a urcat cu 4,2%, iar Maruti Suzuki a urcat cu 2,5%.

.

Compozitul Shanghai a crescut cu 0,4% până la aproximativ 3.195, iar Shenzhen Composite a câștigat 0,7% până la 10.990, compensând pierderile din sesiunea precedentă, chiar dacă datele au arătat că activitatea de producție a Chinei în iunie a crescut pentru a treia lună consecutiv. S-a contractat în martie, în timp ce creșterea activității din sectorul serviciilor a încetinit la un minim al ultimelor șase luni. Acțiunile continentale au fost sub presiune în această lună pe fondul incertitudinii economice crescute din China și a lipsei unor măsuri politice agresive de promovare a creșterii economice din partea Beijingului, deși investitorii rămân încrezători că autoritățile vor oferi mai multe stimulente în acest an. Vineri, companii cu greutate, precum Eotolink Technology (5,3%), Jiangsu Huaxi Village (3,9%), Eastern Communications (6,8%), Greatoo Intelligent (10%) și Shenzhen Danone (20%) a crescut semnificativ.

Noua Zeelandă's NZD 50 a crescut vineri cu 108,35 puncte, sau 0,92%, la 11.916,47, înlăturând pierderile din primele tranzacții, în timp ce a crescut pentru a patra ședință consecutivă, impulsionată, printre altele, de serviciile de distribuție, industria prelucrătoare, de consum și de îngrijire a sănătății. Evoluțiile puternice din acest sector au stimulat majoritatea câștigurilor din acest sector. Între timp, contractele la bursă din SUA au crescut ușor înainte de publicarea indicelui PCE din SUA, care va avea loc mai târziu în cursul zilei de astăzi. Se așteaptă ca cifrele să arate o oarecare atenuare, sugerând în continuare că inflația rămâne lipicioasă. Separat, premierul Chris Hipkins a semnat un acord de cooperare cu China, cel mai mare partener comercial al Noii Zeelande, în timpul vizitei sale la Beijing din această săptămână, cu scopul de a consolida piețele, cum ar fi exporturile. Încrederea consumatorilor neozeelandezi a atins în iunie cel mai ridicat nivel din ultimele 17 luni, potrivit celor mai recente date, în timp ce sentimentul mediului de afaceri s-a îmbunătățit de asemenea. Hallenstein Glasson a crescut cu 4,1%, urmată de Skellerup Hlds. (3,9%), Scott Tech. (3,3%), și Serko Ltd. (2.7%). Indicele a suferit puține modificări în această lună.

.

Indicatorul principal al Baltic Exchange's shipping, care măsoară costul transportului de mărfuri în întreaga lume, a scăzut vineri pentru a cincea ședință consecutivă, scăzând cu aproximativ 1,9%, la peste un minim al unei săptămâni, de 1.091 de puncte. Indicele capesize, care urmărește navele care transportă de obicei 150.000 de tone de marfă, cum ar fi minereul de fier și cărbunele, a scăzut cu 3,1%, la 1.704; iar indicele panamax, care urmărește navele care transportă de obicei cărbune sau cereale de aproximativ 60.000-70.000 de tone, a scăzut pentru a noua sesiune consecutivă, pierzând 11 puncte, la 1.030. În rândul navelor mai mici, indicele supramax a scăzut cu 1 punct, la 749 de puncte. indicele de referință a pierdut aproximativ 12% în cursul săptămânii, cel mai slab nivel din 2 iunie, și a înregistrat, de asemenea, al cincilea declin trimestrial consecutiv, de 21,5%. Creșterea lunară de aproape 40% a segmentului capesize's a ajutat indicele să avanseze cu 11,7% pentru luna respectivă.

.

Indicatorul bursier Ibovespa al Braziliei a încheiat vineri cu 0,1% mai jos, la aproximativ 118.240 de unități, atingând totodată în timpul ședinței cel mai ridicat nivel din mai bine de o săptămână, investitorii locali reacționând la noile reguli de țintire a inflației anunțate ieri de Consiliul Monetar Național (CMN). Entitatea, care este cel mai înalt organism de politică economică al țării, a decis să stabilească ținta de inflație pentru 2026 la 3% și să modifice intervalul de timp pentru evaluarea atingerii țintei de inflație. În prezent, CMN stabilește ținte anuale de inflație care trebuie atinse în fiecare an calendaristic. în ceea ce privește datele, rata șomajului din Brazilia a scăzut la 8,3% în cele trei luni până în luna mai, cel mai scăzut nivel pentru această perioadă din 2015 încoace. Traderii au apreciat, de asemenea, ultimele date din SUA, care au indicat o atenuare a presiunilor inflaționiste. Pe plan corporativ, acțiunile Lojas Renner (-6,2%), Siderurgica Nacional (-5,2%) și Petrobras (-4,9%) au înregistrat cele mai mari pierderi ale ședinței. Ibovespa a încheiat săptămâna cu 0,6% mai jos, dar a câștigat 6,9% pe lună.

.

 

.

REVIZUIND ULTIMELE DATE ECONOMICE:

>

Revizuind ultimele știri economice cele mai critice date sunt:

>>.

- SK: Datele preliminare au arătat că exporturile Coreei de Sud'au scăzut cu 6% de la an la an în iunie 2023, la 54,24 miliarde de dolari, după ce s-au prăbușit cu 15,2% în luna precedentă, sub așteptările pieței pentru o scădere de 3%. A fost a noua lună consecutivă de scădere a exporturilor, dar cel mai mic declin din ultimele opt luni, pe fondul încetinirii economiei globale.

.

- SK: Datele preliminare au arătat că excedentul comercial al Coreei de Sud'a fost de 1,11 miliarde de dolari în iunie 2023, ratând așteptările pieței pentru un excedent de 2,51 miliarde de dolari și comparativ cu un deficit de 2,44 miliarde de dolari în aceeași lună a anului trecut. A fost primul excedent comercial din martie 2022, în condițiile în care exporturile au scăzut mai puțin decât importurile, pe fondul unei încetiniri economice pe fondul unei cereri globale și interne slabe. Exporturile au scăzut cu 6% față de anul precedent, al nouălea declin consecutiv, dar cel mai mic declin din ultimele opt luni. Între timp, importurile au scăzut cu 11,7%, al cincilea declin de până acum în acest an.

.

- SK: Importurile în Coreea de Sud au scăzut cu 11,7% de la an la an, la 53,11 miliarde de dolari în iunie 2023, comparativ cu previziunile pieței pentru o scădere de 11,0% și o scădere de 14,4% cu o lună înainte, au arătat datele flash. A fost a cincea contracție a achizițiilor de până acum în acest an.

.

- SUA: Pentru iunie 2023, sentimentul consumatorului american de la Universitatea din Michigan'a fost revizuit în sus la 64,4 de la 63,9 preliminar, cea mai mare valoare din ultimele patru luni. Condițiile economice actuale (de la 69 la 68) și așteptările consumatorilor (de la 61,5 la 61,1) s-au îmbunătățit de asemenea. Joanne Hsu, director al consÎn general, această creștere surprinzătoare reflectă o revigorare a atitudinilor generată de rezolvarea crizei legate de plafonul de îndatorare de la începutul lunii, precum și o percepție mai pozitivă a inflației scăzute. Cu toate acestea, prețurile persistent ridicate și cheltuielile mari continuă să cântărească asupra consumatorilor, iar opiniile acestora cu privire la finanțele personale nu s-au schimbat. " Între timp, așteptările privind inflația pentru anul viitor au scăzut din nou la 3,3% pentru a doua lună consecutiv, cel mai scăzut nivel din martie 2021, în conformitate cu estimarea inițială. Așteptările privind inflația pe termen lung au fost puțin schimbate față de luna mai, la 3%, de asemenea în concordanță cu estimarea inițială.

.

- SUA: Barometrul de afaceri din Chicago, cunoscut și sub numele de indicele managerilor de achiziții din Chicago, a crescut la 41,5 puncte în iunie 2023 de la 40,4 puncte în mai 2023, dar a fost mult sub prognoza pieței de 44 de puncte. Datele au marcat cea de-a zecea lună consecutivă de contracție a activității de afaceri în zona Chicago.

.

- SUA: Săptămâna viitoare, raportul privind locurile de muncă și minutele FOMC vor domina titlurile din SUA. Acesta va fi urmat de ISM manufacturing și servicii PMI, comenzi de fabrică și date privind comerțul exterior. În plus, S&P va publica PMI-urile globale din industria prelucrătoare pentru India, Rusia, Spania, Italia, Elveția, Coreea de Sud și Canada, precum și PMI-urile din servicii pentru Spania, Italia și Brazilia. De asemenea, investitorii așteaptă cu nerăbdare ratele inflației în Indonezia, Elveția, Coreea de Sud, Filipine, Turcia și Mexic. În altă parte, investitorii' se vor concentra asupra deciziei privind rata dobânzii din Australia, a datelor canadiene privind ocuparea forței de muncă, a serviciilor Caixin și a PMI-urilor din China și a producției, precum și a indicelui Tankan al producătorilor din Japonia.

.

- SUA: În mai 2023, indicele de preț al cheltuielilor de consum personal din SUA a crescut cu 0,1% de la o lună la alta, în scădere de la 0,4% în aprilie. Prețul serviciilor a crescut cu 0,3%, în timp ce costul bunurilor a scăzut cu 0,1%. Prețul alimentelor a crescut cu 0,1%, în timp ce prețul energiei a scăzut cu 3,9%. Excluzând alimentele și energia, PCP a crescut cu 0,3%. Prețurile de consum personal au crescut cu 3,8% de la an la an, cel mai mic nivel din aprilie 2021, față de o reducere de 4,3% în aprilie, iar rata de bază a Fed'ului, măsura preferată a inflației, a crescut cu 4,6%, față de așteptările pieței de 4,7%.

.

- SUA: În mai 2023, venitul personal din SUA a crescut cu 0,4% de la o lună la alta, comparativ cu o creștere de 0,3% în aprilie, în timp ce analiștii se așteptau la o creștere de 0,3%. Salariile private (+0,5%) și veniturile din transferuri de mobilitate personală (+0,3%), care includ Medicaid, au contribuit la creșterea de 0,5% a remunerațiilor. Veniturile din dobânzi personale (+0,5%) au condus creșterea veniturilor din active personale (+0,3%).

.

- SUA: O măsură a prețurilor de bază ale cheltuielilor de consum personal din SUA, excluzând alimentele și energia, a îndeplinit așteptările pieței și a crescut cu 0,3% în mai, încetinind de la un câștig de 0,4% în luna precedentă. Rata anuală de variație, principala măsură a inflației din economia americană, măsurată de Fed, a scăzut ușor la 4,6% de la 4,7% în aprilie. Incluzând costurile cu alimentele și energia, indicele prețurilor PCE a crescut cu 0,1% față de luna precedentă și cu 3,8% față de anul precedent, cel mai mic avans anual din aprilie 2021.

.

- CA: Se estimează că economia canadiană se va extinde cu 0,4% în mai 2023, stimulată de creșterea activităților din industria prelucrătoare, comerțul cu ridicata și din sectorul imobiliar. De asemenea, a existat o regresie în administrația publică a guvernului federal (cu excepția apărării). Cu toate acestea, este probabil ca sectoarele mineritului, carierelor, extracției de petrol și gaze și utilităților să se contracte în această perioadă. În estimarea finală pentru luna aprilie, produsul intern brut al țării a fost revizuit în scădere la 0% de la 0,2% inițial, sectorul serviciilor menținându-se stabil, iar producția de bunuri a crescut cu 0,1%.

.

- UE: În mai 2023, rata șomajului ajustată sezonier în zona euro a atins un minim record de 6,5%, neschimbată față de luna precedentă și în conformitate cu previziunile pieței. Cele mai recente date au arătat o scădere față de rata șomajului de 6,7% de anul trecut și au indicat o piață a forței de muncă strânsă. Numărul șomerilor a scăzut cu încă 57.000 față de luna precedentă, ajungând la 11,014 milioane, cel mai scăzut nivel de la începutul înregistrărilor comparabile în 1995. Rata șomajului în rândul tinerilor, care măsoară persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă cu vârsta sub 25 de ani, a rămas neschimbată în luna mai, la un nivel minim record de 11,9%, neschimbată față de luna precedentă. Dintre cele mai mari economii din zona euro, Germania are cea mai mică rată a șomajului (2,9%), iar cele mai mari rate ale șomajului se înregistrează în Spania (12,7%), Italia (7,6%) și Franța (7%).

.

- UE: Estimările preliminare au arătat că inflația prețurilor de consum din zona euro a scăzut la 5,5% in iunie 2023, de la 6,1% în luna precedentă, ușor sub așteptările pieței de 5,6%. Rata a atins cel mai scăzut nivel din ianuarie 2022, deși rămâne cu mult peste ținta de 2,0% a BCE'ului. De asemenea, rata de bază, care exclude elementele volatile, cum ar fi alimentele și energia, a crescut la 5,4%, încă aproape de vârful său recent de 5,7%, susținând opinia că factorii de decizie politică ar putea continua să majoreze ratele în lunile următoare. Prețurile la energie au scăzut cu 5,6% (-1,8% în mai), în timp ce prețurile la alimente, alcool și tutun (11,7% față de 12,5%) și la bunuri industriale non-energetice (5,5% față de 5,8%) au crescut mai modest. Pe de altă parte, inflația din sectorul serviciilor a crescut de la 5,0% la 5,4%. Pe o bază lunară, prețurile de consum au crescut cu 0,3% în iunie.

.

- GE: În iunie 2023, rata șomajului în Germania a crescut ușor la 5,7%, depășind estimarea inițială de 5,6% și așteptările pieței. Șomajul a atins cel mai ridicat nivel din iunie 2021, crescând cu 28.000 de persoane, la 2,61 milioane, depășind așteptările pieței cu 11.000 de persoane. Comparativ cu anul precedent, numărul șomerilor a crescut cu 192.000, în timp ce numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cu 108.000, la 769.000. Diferențele regionale persistă, Bremen și Berlin având cele mai mari rate ale șomajului, de 10,7% și, respectiv, 9,1%, în timp ce Bayern și Baden-Württemberg au cele mai mici rate ale șomajului, de 3,4% și, respectiv, 3,9%. "Piața muncii resimte acum și ea condițiile economice mai dificile"a declarat Andrea Nahles, șefa Oficiului pentru Ocuparea Forței de Muncă. "Șomajul crește, iar creșterea numărului de locuri de muncă slăbește"

.

- GE: În mai 2023, prețurile de import din Germania au scăzut cu 9,1% de la an la an, un nou declin față de scăderea de 7% din luna precedentă, în conformitate cu așteptările pieței. Acesta a fost cel mai mare declin din septembrie 2009, cu scăderi puternice ale prețurilor la energie (-37,6%), respectiv gaze naturale (-39,7%), cărbune (-53,2%), electricitate (-53,9%), produse petroliere minerale (-35,9%) și petrol brut (-31,4%). Cu excepția petrolului și a produselor petroliere, prețurile de import au scăzut cu 6,3%. Costul bunurilor intermediare a scăzut cu 8,2%, în timp ce prețurile bunurilor de consum și ale bunurilor de capital au crescut cu 3,5% și, respectiv, 4,1%. Pe o bază lunară, costul importurilor a scăzut cu 1,4%, ușor mai puțin decât declinul de 1,7% din aprilie.

.

- GE: În mai 2023, vânzările cu amănuntul din Germania au crescut cu 0,4% de la o lună la alta, în scădere de la 0,7% în luna precedentă, revizuit în scădere, dar depășind cu ușurință previziunile pieței pentru un nivel plat. Vânzările nealimentare au crescut cu 0,5%, în timp ce vânzările online și prin corespondență au scăzut cu 3,1%. Între timp, vânzările cu amănuntul de produse alimentare au scăzut cu 1,4%, deoarece prețurile alimentelor au scăzut ușor. Între timp, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 4,4% față de nivelul din mai 2022, iar prețurile alimentelor au scăzut timp de 23 de luni consecutive.

.

- IT: Rata șomajului din Italia'a scăzut la 7,6% în mai 2023, sub așteptările pieței de 7,9%, cel mai scăzut nivel din aprilie 2020, când pandemia COVID-19 a declanșat o criză a forței de muncă, față de 7,8% în luna precedentă . Cifra este în concordanță cu continuarea tensiunilor legate de forța de muncă în zona euro, oferind BCE spațiu pentru a-și extinde ritmul de înăsprire a ratei dobânzii la următoarea ședință. Șomajul a scăzut cu 34.000, ajungând la 1,935 milioane de persoane în această perioadă, cea mai mare scădere din februarie 2022. Între timp, persoanele angajate au crescut cu 21.000, la 23,471 milioane. Cu toate acestea, rata de participare a forței de muncă a rămas neschimbată la 66,3% pentru a treia lună consecutivă. Pe de altă parte, rata șomajului în rândul tinerilor a crescut cu 1 punct procentual, la 21,7%.

.

- Marea Britanie: Produsul intern brut a crescut cu 0,2% în primul trimestru al anului 2023, cel mai slab ritm din ultimii doi ani, în condițiile în care costurile mai mari ale împrumuturilor și inflația persistent ridicată au afectat activitatea și cererea. Consumul gospodăriilor și formarea brută de capital fix au crescut cu 0,2% și, respectiv, 1,5%. Ambele măsuri indică cele mai mici creșteri de la recesiunea indusă de pandemia din 2020–21. De asemenea, cheltuielile publice s-au contractat pentru al patrulea trimestru consecutiv (-2,2%). Cererea externă netă a contribuit pozitiv la PIB, exporturile crescând cu 6,6% și importurile scăzând cu 6,5%.

.

- Marea Britanie: În iunie 2023, indicele național al prețurilor locuințelor din Marea Britanie a scăzut ușor, cu 3,5% de la an la an, după ce în luna mai a scăzut cu 3,4%, în timp ce piața se aștepta la o scădere de 4%. Prețurile anuale au scăzut în al doilea trimestru în toate regiunile, cu excepția Irlandei de Nord. În plus, prețurile locuințelor din East Anglia au scăzut cel mai mult, cu 4,7%. Prețurile caselor au crescut ușor cu 0,1% de la o lună la alta în iunie, în principal din cauza efectelor sezoniere, inversând o scădere de 0,1% în luna precedentă.

.

- CN: Indicele de producție PMI compozit al Biroului Național de Statistică din China'a scăzut la 52,3 în iunie 2023 de la 52,9 în luna precedentă. Aceasta este cea mai mică cifră din decembrie 2022, când indicele economicrecuperarea a fost inegală. Activitatea din fabrici s-a contractat pentru a treia lună consecutiv, pe fondul unei slăbiciuni continue în sectorul imobiliar și al unei cereri interne și globale slabe. Între timp, sectorul serviciilor a înregistrat cea mai mică expansiune din ultimele șase luni. Creșterea șomajului în rândul tinerilor, producția industrială și vânzările cu amănuntul dezamăgitoare au îngreunat recent redresarea economică a Chinei'ei. Între timp, premierul Li Qiang a menționat recent că Beijingul va lua măsuri pentru a accelera cererea, dar nu a detaliat nicio măsură specifică.

.

 

.

Să privim în perspectivă:

>

Săptămâna care urmează:

.

Săptămâna viitoare, raportul privind salariile și procesul-verbal al FOMC vor ocupa primele pagini ale ziarelor din Statele Unite. Acestea vor fi urmate de publicarea raportului ISM Manufacturing and Services PMI, a comenzilor din fabrică și a datelor privind comerțul exterior. În plus, vor fi publicate S&P Global Manufacturing PMI pentru India, Rusia, Spania, Italia, Elveția, Coreea de Sud și Canada, precum și PMI pentru servicii pentru Spania, Italia și Brazilia. De asemenea, investitorii așteaptă cu nerăbdare ratele inflației pentru Indonezia, Elveția, Coreea de Sud, Filipine, Turcia și Mexic. În plus, printre punctele de interes pentru investitori se vor număra decizia australiană privind rata dobânzii, datele privind ocuparea forței de muncă din Canada, indicele PMI al serviciilor și al producției din China Caixin și indicele producătorilor Tankan din Japonia.

.

 

.

Astăzi, investitorii ar trebui să urmărească următoarele date importante date:

>

- AUD: Indicatorul de inflație MI m/m, ANZ Job Advertisements m/m, Building Approvals m/m, și Prețurile materiilor prime y/y.

.

- CNY: Caixin Manufacturing PMI.

.

- CHF: IPC m/m, și PMI manufacturier.

.

- CAD: Sărbătoare bancară.

.

- AUD: Prețurile la mărfuri y/y.

.

- NZD: Autorizații de construcție m/m.

.

- JPY: Indicele de fabricație Tankan, indicele neproductiv Tankan și PMI final de fabricație.

.

- USD: PMI manufacturier final, ISM Manufacturing PMI, ISM Manufacturing Prices, ISM Manufacturing, Construction Spending m/m și Wards Total Vehicle Sales.

.

- EUR: Soldul bugetului guvernamental francez, PMI manufacturier spaniol, PMI manufacturier italian, PMI manufacturier final francez, PMI manufacturier final german și PMI manufacturier final.

.

- GBP: PMI final de fabricație.

.

 

.

Ceea mai mare parte a acțiunilor și a obligațiunilor:

>

.

Cei mai importanți factori de pe piața de acțiuni și obligațiuni sunt în prezent:

>

- SUA: Randamentele Trezoreriei americane pe 10 ani au scăzut din nou sub 3,85% vineri, de la un maxim de peste trei luni de 3,892 atins mai devreme în timpul ședinței, după ce datele au arătat o încetinire a inflației cheltuielilor de consum personal, ceea ce a redus presiunile asupra prețurilor pentru o politică agresivă de înăsprire a Fed-ului Sunt furnizate noi dovezi. Inflația prețurilor bunurilor de consum a scăzut la 3,8% în mai, cel mai scăzut nivel din aprilie 2021, în timp ce indicele de bază a scăzut la 4,6%, indicând în continuare presiuni puternice asupra costurilor. Între timp, creșterea cheltuielilor personale a încetinit la 0,1%. O serie de date economice de la începutul săptămânii au arătat o economie puternică și o piață a muncii stabilă, susținând pariurile că Rezerva Federală va continua să majoreze ratele dobânzilor. Președintele Jerome Powell a subliniat recent că ratele dobânzilor vor crește din nou în acest an, sugerând că sunt probabile cel puțin încă două majorări ale ratelor.

.

- SUA: Contractele futures ale acțiunilor americane au continuat să crească în ultima zi a celui de-al doilea trimestru, contractul Dow a crescut cu peste 100 de puncte, S&P 500 a crescut cu 0,7%, iar Nasdaq 100 cu 1%, deoarece comercianții au salutat încetinirea inflației PCE . Măsura preferată a inflației de către Fed's a crescut cu 0,3% în aprilie, în conformitate cu previziunile, dar sub 0,4%. În plus, rata anuală a dobânzii de bază a scăzut la 4,6%, iar rata globală a cheltuielilor de consum personal a atins cel mai scăzut nivel din ultimii aproape doi ani. La începutul acestei săptămâni, președintele Powell s-a angajat să majoreze ratele din nou în acest an. Pe plan corporativ, acțiunile Apple au crescut cu aproape 1% în tranzacțiile de dinaintea pieței, după ce Citigroup a inițiat un rating "buy" pentru acest titlu, în timp ce Nike a scăzut cu aproximativ 3% după ce profitul său trimestrial a ratat așteptările. Până în prezent, în al doilea trimestru, Dow Jones a crescut cu 2,6%, S&P a crescut cu 7% pentru al treilea trimestru consecutivcâștig, iar Nasdaq este în creștere cu 11,2%, împingând câștigurile de la începutul anului la 2,9% și, respectiv, 14,5%. și 30%, datorită câștigurilor din stocurile legate de inteligența artificială și a unui pariu că Rezerva Federală a făcut deja majoritatea creșterilor de rate.

.

- FR: Randamentele OAT franceze pe 10 ani au urcat din nou peste 2,9%, în timp ce investitorii digeră un lot de date economice, cântărind în același timp șansele unei recesiuni în Europa și posibilitatea creșterii costurilor de împrumut. Cele mai recente rapoarte IPC din întreaga Europă au arătat că presiunile inflaționiste s-au răcit în iunie, dar ratele dobânzilor de bază au rămas ridicate. În Franța, inflația a scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimele 15 luni, de 4,5%, în timp ce în zona euro în sens larg, aceasta a scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimele 17 luni, de 5,5%. La începutul acestei săptămâni, președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a confirmat că este puțin probabil ca banca centrală din zona euro să semnaleze în curând un vârf al ratelor dobânzilor, declarând că BCE trebuie să mențină ratele dobânzilor la un nivel ridicat pentru o perioadă lungă de timp pentru a combate inflația ridicată și persistentă. Investitorii se așteaptă la cel puțin două majorări ale ratelor în iulie și septembrie.

.

- GE: Randamentul obligațiunilor de stat pe 10 ani ale Germaniei a crescut peste 2,4%, aproape de maximul ultimelor trei săptămâni de 2,52% atins pe 19 iunie, în timp ce piețele au digerat cele mai recente date privind inflația pentru perspectivele de înăsprire monetară ale Băncii Centrale Europene. Prețurile de consum din zona euro au crescut în iunie cu 5,5% în ritm anualizat, ușor sub așteptările pentru o creștere de 5,6%, în condițiile în care încetinirile din Spania, Franța și Italia au compensat o accelerare în Germania. Cu toate acestea, rezultatul a fost cu mult peste ținta de 2% a băncii centrale, iar organul de conducere a declarat că deciziile viitoare vor reflecta prioritatea reducerii inflației. BCE s-a angajat să majoreze din nou ratele în viitoarea sa decizie din iulie, iar mai mulți factori de decizie au declarat că o altă majorare în septembrie este justificată. BCE a majorat ratele dobânzilor cu un nivel record de 400 de puncte de bază în ultimul an, fiind așteptate noi majorări în iulie și septembrie.

.

 

.

SECTOARELE PRINCIPALE DE PIAȚĂ:

>

Sectoare puternice: >Tehnologia informației, Consumator discreționar, Utilități, Servicii de comunicații, Materiale, Industriale, Financiar și Consum de bază.

Sectoare slabe sectoare: --

 

.

TOP CURRENCY &; COMMODITIES MARKET DRIVERS: 

>

Cei mai importanți factori de pe piața valutară și a mărfurilor sunt în prezent:

- EUR: Euro a scăzut sub 1,09 dolari la sfârșitul celui de-al doilea trimestru, deoarece investitorii au digerat datele mixte privind inflația din zona euro și promisiunea Băncii Centrale Europene de a continua să crească ratele dobânzilor. Inflația globală din zona euro a scăzut la 5,5% de la 6,1% în iunie, dar inflația de bază a crescut la 5,4% de la 5,3%. La nivel național, inflația evoluează în direcții diferite. În Germania, IPC a accelerat la 6,4%, de la un minim al ultimelor 14 luni în mai. Cu toate acestea, inflația a încetinit în Italia și Franța, iar inflația din Spania a scăzut la 1,9%, devenind prima țară din zona euro care a atins ținta de 2% a BCE. Între timp, comercianții continuă să cotizeze la o rată maximă a depozitelor BCE la 4%, fiind așteptată o nouă majorare în iulie. În plus, factorii de decizie au semnalat că este probabilă o nouă majorare a ratei în septembrie. Euro va încheia al doilea trimestru cu puține schimbări, chiar sub nivelul cheie de 1,1 dolari.

.

- GAZE: Contractele futures europene de gaze naturale au crescut la 37 de euro pe megawatt oră la sfârșitul lunii iunie, cu aproximativ 39% mai mult pentru această lună, prima creștere lunară din martie și cea mai mare din ultimul an, în condițiile în care comercianții au cântărit întreruperile de aprovizionare și previziunile privind vremea caldă de luna viitoare. Mai multe întreruperi la câmpurile de gaze norvegiene au fost prelungite, iar lucrările de reparații sunt așteptate să continue până în iulie, în timp ce rebeliunea din Rusia a cântărit, de asemenea, asupra pieței gazelor naturale. Norvegia a depășit Rusia ca fiind una dintre cele mai mari surse de importuri de gaze naturale în Uniunea Europeană, reprezentând aproximativ 25%. importurile de gaze rusești în Uniunea Europeană, inclusiv gazele prin conducte și importurile de GNL, au scăzut semnificativ de la invazia Rusiei în Ucraina, dar au reprezentat încă aproximativ 25% anul trecut. De asemenea, Olanda va închide la 1 octombrie cel mai mare sit de gaze din Europa, lângă Groningen, din cauza riscurilor de cutremur. Cu toate acestea, depozitele de gaze din Europa sunt pline în proporție de aproape 77%, un nivel record pentru această perioadă a anului.

.

- GLD: Aurul a oscilat vineri aproape de pragul de 1.910 dolari pe uncie, rămânând aproape de ta minimul ultimelor trei luni de 1.907 dolari, atins pe 28 iunie, în condițiile în care retorica continuă a Rezervei Federale a redus achizițiile de metal prețios fără randament. Indicii cheie ai prețurilor PCE, urmăriți îndeaproape de Rezerva Federală, au arătat că inflația în economia americană a fost stabilă și au întărit argumentele băncii centrale pentru o majorare a dobânzii cu 25 de puncte de bază la următoarea ședință din iulie. indicele principal al prețurilor PCE a crescut cu 4,6% pe an în mai, subliniind volatilitatea inflației, deoarece indicatorul s-a stabilizat într-o bandă îngustă de când a atins pentru prima dată 4,6% în decembrie 2022. Președintele Fed, Jerome Powell, a declarat săptămâna aceasta că va dura ceva timp pentru a readuce inflația la ținta de 2% și a sugerat încă două creșteri ale ratei în acest an.

.

- STL: Contractele futures pentru armătura de oțel au oscilat în apropierea nivelului de 3.700 CNY pe tonă, rămânând ferm sub maximul de aproape două luni de 3.783 CNY atins pe 16 iunie, în timp ce piețele au continuat să evalueze posibilitatea ca guvernul chinez să adopte măsuri de stimulare pe fondul semnelor persistente de redresare economică slabă. Cele mai recente date oficiale PMI au arătat că sectorul manufacturier al țării s-a contractat pentru a treia lună în iunie, așa cum era de așteptat. Anterior, noile împrumuturi în yuani s-au scufundat în luna mai, reflectând pesimismul continuu în ceea ce privește dezvoltatorii de construcții îndatorate, principalii utilizatori de oțel. cu toate acestea, premierul Li Qiang a declarat că China este încă pe cale să își atingă obiectivul de 5% din PIB în acest an și și-a luat angajamentul ca guvernul să ia măsuri practice și eficiente pentru a stimula vitalitatea pieței și a crește cererea.

.

- PLM: Contractele futures pentru uleiul de palmier din Malaezia au oscilat în jurul valorii de 3.800 MYR pe tonă și urmau să crească cu aproape 20% în iunie, după o revenire bruscă de la minimele ultimelor 28 de luni, deoarece cumpărătorii indieni au profitat de prețurile mai mici, în timp ce incertitudinea privind oferta a ridicat piața în plus. Se așteaptă ca importurile de ulei de palmier din India din luna iunie să crească cu 46% față de luna precedentă, atingând un maxim al ultimelor trei luni, deoarece cumpărătorii din cel mai mare consumator de ulei vegetal din lume își intensifică achizițiile la prețuri reduse în această lună. În ceea ce privește oferta, exporturile de produse din ulei de palmier din Malaezia pentru perioada 1–25 iunie au scăzut cu 4,5 la sută față de aceeași perioadă din mai, potrivit inspectorului de mărfuri Intertek Testing Services. un alt inspector de mărfuri, AmSpec Agri Malaysia, a declarat că exporturile au scăzut cu 8,7 la sută.

.

 

.

GRAFICUL ZILEI:

>

Vineri, Nikkei 225 a scăzut cu 0,5% pentru a încheia ziua sub 33.100, iar Topix a scăzut cu 0,7% pentru a încheia ziua la 2.280. Acest lucru a îndepărtat o parte din câștigurile recente înregistrate în industria tehnologică. Investitorii au analizat, de asemenea, datele care au arătat că rata inflației din Tokyo a fost peste obiectivul Băncii Japoniei pentru a 11-a lună consecutivă. Acest lucru pune sub semnul întrebării promisiunea băncii centrale de a menține politica monetară foarte relaxată. Advast (-0,5%), Tokyo Electron (-1,6%), Socionext (-3,1%), Keyence (-0,9%) și Lasertec (-2,1%) au fost companiile de tehnologie care au pierdut cei mai mulți bani. Alte nume grele ale indicelui, precum Mitsubishi UFJ (-0,6%), Sony Group (-1%), Nintendo (-1,8%), Nippon Telephone (-1,2%) și Mitsui & Co. (-1,2%), au scăzut și ele. Cu toate acestea, toate au avut o creștere bună în luna, al doilea trimestru și prima jumătate a acestui an.

.

 

 

 

 

Strategia de tranzacționare a canalelor pe termen lung pentru: (Japonia Indicelui Nikkei 225).Tcadru de timp (D1). Tel primar rezistența cu un potențial (zona țintă) este în jurul (all time high). Principalul sprijin cu un potențial  (zona de consolidare) este în jur de (32340). Prin urmare, următoarea mișcare de preț cea mai probabilă este o (creștere/consolidare) tendință. (*vezi toate celelalte detalii din grafic).

>.

Start trading in four simple steps

1. Register

Open your live trading account

2. Verify

Upload your documents to verify your account

3. Fund

Deposit funds directly into your account

4. Trade

Start trading and choose from 130+ instruments

Demo account

The Blue Suisse Trading Account with virtual funds in a risk-free environment

Demo account

Live account

The Blue Suisse Trading Account in our transparent live model environment

Open an Account
Risk Warning; CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 58.58% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money.
x
Spotify Logo Apple Podcasts Logo Anchor Podcasts Logo