GLOBÁLIS KAPITÁLIS PÉNZÜGYI PÉNZÜGYEK ÁTTEKINTÉSE, ANALÍZIS ÉS ELŐREJELZÉSEK:

Autor: Dr. Alexander APOSTOLOV (a BAS Gazdaságkutató Intézet kutatója)

A Wall Street a második negyedév utolsó napján emelkedett, mivel a visszafogott infláció enyhítette a befektetők további kamatemelésekkel kapcsolatos aggodalmait. A Dow több mint 280 ponttal magasabban zárt, míg az S&P és a Nasdaq 1,2%-kal, illetve 1,4%-kal emelkedett. A PCE inflációs ráta, a Fed által preferált inflációs mérőszám, az előrejelzésekkel összhangban 0,3 százalékkal emelkedett, és áprilisban 0,4 százalék alatt volt. Ezenkívül az éves magkamatláb 4,6% -ra csökkent, és a teljes személyi fogyasztási kiadási ráta közel két éve a legalacsonyabb szintet érte el. A vállalati fronton az Apple részvényei 2,3 százalékkal emelkedtek, mivel a vállalat'piaci értéke 3 billió dollár fölé emelkedett. A Nike viszont 2,6%-ot esett, miután negyedéves profitja elmaradt a várakozásoktól. A második negyedévben eddig a Dow 2,5 százalékkal, az S&P 7 százalékkal, zsinórban harmadik negyedéves nyereségével, a Nasdaq pedig 11,1 százalékkal emelkedett, így az éves nyereség 3,8 százalékra, illetve 16,4 százalékra nőtt. és 32,8 százalékra, amit a mesterséges intelligenciával kapcsolatos részvények növekedése és az a fogadás segített, hogy a Federal Reserve már megtette a kamatemelések nagy részét.

A kanadai S&P/TSX Composite 1,2%-kal emelkedett, és 20.155 ponton zárt pénteken, kiterjesztve a heti nyereséget, és minden szektor zöldben zárt. A technológiai szektor és a nyersanyagoknak kitett ágazatok üdvözölték az erős gazdasági adatokat. Az előzetes becslések szerint Kanada'a bruttó hazai termék valószínűleg 0,4% -kal nőtt májusban, ami jelentős rugalmasságot sugall a Bank of Canada'a Bank of Canada agresszív kamatemelésében, és növeli a politikai döntéshozók mozgásterét a további szigorításhoz. Az Egyesült Államokban a magfogyasztási cikkek árai kevés jelét mutatták annak, hogy az infláció a Fed által kívánt ütemben hűlne, miközben a személyes jövedelmek mérséklődtek. A technológiai részvények vezették az emelkedést, 1,7 százalékkal emelkedtek, a Nasdaq erős lendületét követve, a Shopify 1,5 százalékkal emelkedett, míg a BlackBerry 3,4 százalékkal emelkedett az ülésen, és 17 százalékkal emelkedett a héten egy meglepő profitbejelentésre. Az emelkedő olajárak a kanadai energiatermelőket is fellendítették. A héten az index 3,2%-ot emelkedett.

A rubel alapú MOEX Russia index csökkentette a korai veszteségeket, és 2.797 ponton zárt, a hétfői visszaesésből kilábalva, és stagnálással zárt, mivel a piacok nem mutattak nagy aggodalmat a gazdasági és politikai instabilitás miatt a Wagner-csoport hétvégi lázadását követően. Az acélgyártók vezették az emelkedést, az NLMK, az MMK és a Severstal 1,7% és 0,8% közötti emelkedéssel, mivel egy újabb zsugorodó PMI Kínában növelte az ösztönző intézkedésekre és a fémek iránti kereslet fellendülésére vonatkozó várakozásokat a főbb importőröknél. Az olajipari részvények szintén zöldben zártak, a Surgut elsőbbségi részvényei 0,8%-kal emelkedtek, mivel az erős osztalékfizetésre vonatkozó fogadások nőttek.

A FTSE 100 0,9 százalékkal 7.531 pontra emelkedett pénteken, és a héten 1 százalékkal nőtt, az otthonépítők támogatásának és a bankok szilárd kereskedésének köszönhetően, mivel a piac továbbra is a vállalati kamatokat értékelte a főbb központi bankok közelgő kamatemelései közepette. Hogyan alakul a környezet. Az Unite Group, a Perssimon és a Landsec mind az ingatlanfejlesztési iparág vezetői, és mindannyian határozottan támogatják a zöld fejlesztést. A remények, hogy a jelzáloghitelek iránti kereslet erős marad a Bank of England's kamatemelési ciklus hátralévő részében, a londoni hitelezőknek is szünetet adtak. A NatWest 2,4%-kal, a Lloyds 2%-kal, a Barclays pedig 1,5%-kal emelkedett. A Centrica'részvényei 3,3%-kal emelkedtek, miután a vállalat közölte, hogy több helyet ad a földgáz tárolására.

Pénteken a CAC 40 mintegy 1,2%-kal emelkedett, és olyan szinten zárt, amelyet több mint egy hónapja nem ért el: 7,400. Ez volt az ötödik egymást követő nap, amikor a regionális piacok is emelkedtek. Az adatok azt mutatták, hogy az euróövezetben és az Egyesült Államokban enyhültek az inflációs erők, ami megnyugtatta az embereket, de a kamatemeléshez hosszabb időre lehet szükség. Eközben a Kínából származó gyenge gyári számok felcsillantották a reményt, hogy a világ második legnagyobb gazdasága további segítséget kap a növekedéshez. Szinte minden vállalat zöldben zárta a napot, a legnagyobb nyertesek az Eurofins Scientifique (+2,9%), az Unibail Rodamco We (+2,3%), a Legrand (+2,3%), a Dassault Systemes (+2,3), a Capgemini (+2,2%) és a Stmicroelectronics (+2,2%) voltak. A CAC 40 egy hét alatt 3,3%-kal, egy hónap alatt pedig 4,2%-kal emelkedett.

Péntek délután az FTSE MIB 28.280 körüli szintre emelkedett, ami közel áll a 2008 szeptembere óta mért legjobb szinthez. Ez volt az ötödik egymást követő nap, amikor az index emelkedett. Szinte minden iparág nagyot emelkedett, de az energia- és olajtársaságok, az ipari vállalatok és a bankok emelkedtek a legjobban.p a legjobban. A befektetők örömmel látták az amerikai és európai árnyomás csökkenésének jeleit. Ezen a héten a Federal Reserve vezetője, Jerome Powell és az Európai Központi Bank vezetője, Christine Lagarde egyaránt azt mondta, hogy továbbra is nagyon elkötelezettek a kamatemelés mellett az infláció elleni küzdelem érdekében. Olaszországban a vártnál nagyobb mértékben csökkent a munkanélküliségi ráta 2023 májusában, az előző havi 7,8%-ról 7,6%-ra. Ez volt a legalacsonyabb ráta 2020 áprilisa óta. Az FTSE MIB a héten várhatóan közel 4%-kal emelkedik.

Az IBEX 35 pénteken új csúcsot ért el 9.593 ponton, amire több mint három és fél éve nem volt példa. Ez volt az ötödik egymást követő ülés, amikor az index emelkedett, mivel a befektetők átcsoportosították befektetéseik egy részét, és örömmel látták, hogy az euróövezetben és az Egyesült Államokban enyhül az árnyomás. A legutóbbi jelentés szerint júniusban a vártnál nagyobb mértékben, 5,5%-ra csökkent a maginfláció az euróövezetben. Ez 2022 januárja óta a legalacsonyabb érték. Az erősödésért a Grifols A (2,30%), a Solaria (1,88%) és a Banco Santander (1,57%) állt az első helyen. Az Acciona Energa (-1,16%), az Acerinox (-1,28%) és az Acciona (-0,42%) mind lefelé esett, a Morgan Stanley pedig rossz minősítést adott az acélgyártónak. Az intézkedés a héten 3,5%-kal, a negyedévben pedig 4,6%-kal emelkedett.

Pénteken a hongkongi részvények 17,93 ponttal, azaz 0,1%-kal 18.916,43 pontra estek. Ez volt a második egymást követő nap, hogy csökkentek. Ez azért volt, mert Kína'a hivatalos júniusi PMI-adatok aggodalmakat keltettek a gazdaság lassulása miatt. A harmadik egymást követő hónapban a gyári tevékenység zsugorodott, és a szolgáltatási szektor hat hónapja a leggyengébb növekedést könyvelte el. Az év eleje óta az index 6,3%-kal csökkent. Ennek oka, hogy a fogyasztói kiadások, az ingatlanpiac, az export és az infrastrukturális beruházások mind rosszabbul alakulnak a szárazföldi Kínában. Miközben ez történik, továbbra is bizonytalanság van a pekingi új ösztönzőkkel kapcsolatban, és a nagy Wall Street-i bankok, mint a Goldman Sachs, a Bank of America, a UBS és a Nomura nemrégiben csökkentették a kínai gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzéseiket. Ettől eltekintve az amerikai részvényfutures nem sokat mozdult, mielőtt az amerikai PCE-adatok a mai nap folyamán megjelentek. A Kingsoft Co., a Top Sports International (-3,8%), a Kuaishou Technology (-2,9%) és a Meituan (-1,8%) azok közé a vállalatok közé tartozott, amelyek részvényei csökkentek.

Pénteken a Nikkei 225 0,5%-kal csökkent, és 33.100 alatt fejezte be a napot, a Topix pedig 0,7%-kal esett, és 2.280 ponton fejezte be a napot. Ez elvett valamennyit a technológiai ipar közelmúltbeli nyereségéből. A befektetők olyan adatokra is figyeltek, amelyek azt mutatták, hogy a tokiói inflációs ráta a Bank of Japan's cél felett volt a 11. hónapban egymás után. Ez megkérdőjelezi a központi bank'ígéretét, hogy a monetáris politikát nagyon lazán tartja. Az Advast (-0,5%), a Tokyo Electron (-1,6%), a Socionext (-3,1%), a Keyence (-0,9%) és a Lasertec (-2,1%) voltak azok a technológiai vállalatok, amelyek a legtöbb pénzt vesztették. Az index más nehézsúlyú vállalatai, mint a Mitsubishi UFJ (-0,6%), a Sony Group (-1%), a Nintendo (-1,8%), a Nippon Telephone (-1,2%) és a Mitsui & Co. (-1,2%) szintén csökkentek. Ugyanakkor mindannyian jó növekedést értek el ebben a hónapban, a második negyedévben és az idei év első felében.

Az indiai BSE Sensex 820 pontot emelkedett, és 64.733 ponton végzett, ami új rekordot jelentett. Az index a héten 2,7%-ot nyert, mivel a piacok továbbra is arra fogadnak, hogy India gazdasága képes lesz figyelmen kívül hagyni a romló külső környezetet. A külföldi befektetések nagy szerepet játszottak India részvénypiaci növekedésében. A héten megjelent új adatok azt mutatják, hogy a külföldi befektetők ebben a pénzügyi évben eddig több mint 850 milliárd rúpia értékben vásároltak részvényeket. Ez az indiai jegybank viszonylag könnyű monetáris politikájának és India erős növekedési kilátásainak köszönhető. Megszabadulni az előző két év nettó elidegenítéseitől. A technológiai részvények vezették a nyereséget, az Infosys 3,4 százalékkal, a TCS pedig 2,9 százalékkal emelkedett. Az autógyártók, mint a Mahindra & Mahindra és a Maruti Suzuki is jelentősen csökkent. A Mahindra &; Mahindra 4,2%-ot, a Maruti Suzuki pedig 2,5%-ot emelkedett.

A Shanghai Composite 0,4%-kal emelkedett 3.195 körüli értékre, a Shenzhen Composite pedig 0,7%-kal 10.990-re nőtt, ellensúlyozva az előző ülésszak veszteségeit, még akkor is, amikor az adatok azt mutatták, hogy Kína júniusi feldolgozóipari tevékenysége harmadik egymást követő hónapban emelkedett. Márciusban zsugorodott, míg a szolgáltatási szektor aktivitásának növekedése hathavi mélypontra lassult. A szárazföldi részvények ebben a hónapban nyomás alá kerültek a Kínában megnövekedett gazdasági bizonytalanság és a pekingi agresszív növekedésösztönző politikai intézkedések hiánya miatt, bár a befektetők továbbra is bíznak abban, hogy a hatóságok idén több ösztönző intézkedést nyújtanak. Pénteken olyan nehézsúlyú vállalatok, mint az Eotolink Technology (5,3%), a Jiangsu Huaxi Village (3,9%), az Eastern Communications (6,8%), a Greatoo Intelligent (10%) és a Shenzhen Danone (20%) jelentősen emelkedett.

Új-Zéland's NZD 50 108,35 ponttal, azaz 0,92%-kal 11.916,47 pontra emelkedett pénteken, megrázva a korai kereskedés veszteségeit, miközben a negyedik egymást követő ülésen emelkedett, többek között a forgalmazási szolgáltatások, a feldolgozóipar, a fogyasztói és az egészségügy által vezérelve. Az erős ágazati fejlemények a legtöbb szektor nyereségét fellendítették. Eközben az amerikai részvényfuturesek emelkedtek az amerikai PCE-index későbbi mai közzététele előtt. A számok várhatóan némi enyhülést mutatnak, ugyanakkor továbbra is azt sugallják, hogy az infláció továbbra is ragadós marad. Külön Chris Hipkins miniszterelnök a héten Pekingben tett látogatása során együttműködési megállapodást írt alá Kínával, Új-Zéland legnagyobb kereskedelmi partnerével, amely a piacok, például az export megerősítését célozza. Az új-zélandi fogyasztói bizalom a legfrissebb adatok szerint júniusban 17 hónapja a legmagasabb szintet érte el, miközben az üzleti hangulat is javult. A Hallenstein Glasson 4,1 százalékkal emelkedett, amelyet a Skellerup Hlds. követett. (3,9 százalék), a Scott Tech. (3,3%), és a Serko Ltd. (2.7%). Az index ebben a hónapban alig változott.

A Balti Tőzsde fő hajózási indexe, amely az áruk világméretű szállításának költségeit méri, pénteken ötödik egymást követő ülésszakon esett, mintegy 1,9 százalékkal több mint egyhetes mélypontra, 1091 pontra. A capesize index, amely a jellemzően 150.000 tonna rakományt, például vasércet és szenet szállító hajókat követi, 3,1%-kal 1.704 pontra esett; a panamax index pedig, amely a jellemzően 60.000-70.000 tonna szén- vagy gabonaszállítmányt szállító hajókat követi, kilencedik egymást követő ülésszakon esett, 11 pontot veszítve 1.030 pontra. A kisebb hajók közül a supramax index 1 ponttal 749 pontra esett. 12%-ot veszített az irányadó index a héten, ami június 2. óta a legrosszabb szint, és az ötödik egymást követő negyedéves csökkenést is elkönyvelte, 21,5%-ot. A capesize szegmens majdnem 40%-os havi növekedése segített az indexnek 11,7%-os havi emelkedésben.

A brazil Ibovespa részvényindex pénteken 0,1%-os csökkenéssel 118.240 körül zárt, miközben az ülés során több mint egy hete a legmagasabb értéket érte el, mivel a helyi befektetők reagáltak a Nemzeti Monetáris Tanács (CMN) által tegnap bejelentett új inflációs célkövetési szabályokra. A testület, amely az ország legfőbb gazdaságpolitikai testülete, úgy döntött, hogy a 2026-ra vonatkozó inflációs célt 3%-ban határozza meg, és megváltoztatja az inflációs cél elérésének értékelésére szolgáló időkeretet. A CMN jelenleg minden naptári évben éves inflációs célokat határoz meg, amelyeket minden naptári évben teljesíteni kell." Az adatfronton Brazília'a munkanélküliségi ráta 8,3%-ra csökkent a májusig tartó három hónapban, ami 2015 óta a legalacsonyabb szint ebben az időszakban. A kereskedők értékelték a legfrissebb amerikai adatokat is, amelyek az inflációs nyomás enyhülésére utaltak. A vállalati fronton a Lojas Renner (-6,2%), a Siderurgica Nacional (-5,2%) és a Petrobras (-4,9%) részvényei szenvedték el a legnagyobb veszteséget az ülésszakon. Az Ibovespa 0,6%-os csökkenéssel zárta a hetet, de 6,9%-kal erősödött a hónapban.

 

ÚJABB GAZDASÁGI ADATOK ÁTTEKINTÉSE:

A legutóbbi gazdasági  híreket áttekintve a legkritikusabb adatok a következők:

- SK: Az előzetes adatok szerint Dél-Korea exportja 2023 júniusában éves szinten 6%-kal 54,24 milliárd dollárra csökkent, miután az előző hónapban 15,2%-kal esett vissza, ami elmaradt a 3%-os piaci várakozásoktól. Ez volt a kilencedik egymást követő hónap exportcsökkenése, de nyolc hónapja a legkisebb visszaesés a világgazdaság lassulása közepette.

- SK: Az előzetes adatok szerint Dél-Korea kereskedelmi többlete 1,11 milliárd dollár volt 2023 júniusában, ami elmaradt a 2,51 milliárd dolláros többletre vonatkozó piaci várakozásoktól, míg a tavalyi év azonos hónapjában 2,44 milliárd dollár volt a deficit. Ez volt az első kereskedelmi többlet 2022 márciusa óta, mivel a gyenge globális és belföldi kereslet okozta gazdasági lassulás közepette az export kevésbé csökkent, mint az import. Az export 6%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, ami a kilencedik egymást követő csökkenés, de nyolc hónapja a legkisebb visszaesés. Az import eközben 11,7%-kal csökkent, ami az ötödik csökkenés idén eddig.

- SK: A Dél-Koreába irányuló import 2023 júniusában 11,7%-kal, 53,11 milliárd dollárra csökkent az előző év azonos időszakához képest, szemben a 11,0%-os és 14,4%-os csökkenésre vonatkozó piaci előrejelzésekkel, a gyorsjelentések szerint. Ez volt az ötödik csökkenés a vásárlásokban idén eddig.

- USA: 2023 júniusára a Michigani Egyetem amerikai fogyasztói hangulatát 64,4-re javították az előzetes 63,9-ről, ami a legmagasabb érték az elmúlt négy hónapban. A jelenlegi gazdasági feltételek (69-ről 68-ra) és a fogyasztói várakozások (61,5-ről 61,1-re) szintén javultak. Joanne Hsu, a konzorcium igazgatójaa következőképpen nyilatkozott: "Összességében ez a meglepő növekedés az adósságplafon-válság hónap eleji megoldása által generált attitűdök élénkülését, valamint a visszafogott infláció pozitívabb megítélését tükrözi. A tartósan magas árak és a magas kiadások azonban továbbra is nyomasztják a fogyasztókat, és a személyes pénzügyeikről alkotott véleményük nem változott." " Eközben a jövő évre vonatkozó inflációs várakozások az első becsléssel összhangban már a második egymást követő hónapban 3,3%-ra, 2021 márciusa óta a legalacsonyabb szintre estek vissza. A hosszabb távú inflációs várakozások májushoz képest alig változtak, 3%-on álltak, ami szintén megegyezik az eredeti értékkel.

- USA: A chicagói üzleti barométer, más néven a chicagói beszerzési menedzserindex 2023 júniusában 41,5 pontra emelkedett a májusi 40,4 pontról, de jóval a 44 pontos piaci előrejelzés alatt maradt. Az adat a tizedik egymást követő hónapban jelentette az üzleti aktivitás csökkenését Chicago térségében.

- USA: A jövő héten a munkahelyi jelentés és a FOMC jegyzőkönyve fogja uralni a címlapokat az USA-ban. Ezt követi az ISM feldolgozóipari és szolgáltatói PMI, a gyári megrendelések és a külkereskedelmi adatok. Ezenkívül az S&P globális feldolgozóipari PMI-ket tesz közzé Indiára, Oroszországra, Spanyolországra, Olaszországra, Svájcra, Dél-Koreára és Kanadára vonatkozóan, valamint szolgáltatási PMI-ket Spanyolországra, Olaszországra és Brazíliára vonatkozóan. A befektetők szintén kíváncsian várják az inflációs rátákat Indonéziában, Svájcban, Dél-Koreában, a Fülöp-szigeteken, Törökországban és Mexikóban. Máshol a befektetők középpontjában az ausztrál kamatdöntés, a kanadai foglalkoztatási adatok, a kínai Caixin szolgáltatási és feldolgozóipari PMI-k, valamint a japán Tankan gyártói index áll majd.

- USA: 2023 májusában az Egyesült Államokban a személyi fogyasztási kiadások árindexe 0,1%-kal emelkedett havi szinten, az áprilisi 0,4%-ról 0,1%-kal csökkent. A szolgáltatások ára 0,3%-kal emelkedett, míg az áruk ára 0,1%-kal csökkent. Az élelmiszerek ára 0,1 százalékkal emelkedett, míg az energia ára 3,9 százalékkal csökkent. Az élelmiszerek és az energia nélkül a PCP 0,3%-kal emelkedett. A személyi fogyasztási árak éves szinten 3,8%-kal emelkedtek, ami 2021 áprilisa óta a legalacsonyabb, szemben az áprilisi 4,3%-os csökkentéssel, és a Fed's magrátája, a Fed's preferált inflációs mérőszáma 4,6%-kal emelkedett, szemben a 4,7%-os piaci várakozásokkal.

- USA: 2023 májusában az amerikai személyi jövedelem 0,4%-kal nőtt havi szinten, szemben az áprilisi 0,3%-os növekedéssel, míg az elemzők 0,3%-os növekedést vártak. A magánbérek és fizetések (+0,5%) és a Medicaidot is tartalmazó személyes mobilitási transzferjövedelem (+0,3%) hozzájárult a jövedelmek 0,5%-os növekedéséhez. A személyes kamatjövedelmek (+0,5%) vezették a személyes vagyonjövedelmek növekedését (+0,3%).

- USA: Az Egyesült Államok személyi fogyasztási kiadási alapárainak az élelmiszerek és az energia nélkül számított mérőszáma megfelelt a piaci várakozásoknak, és 0,3%-kal emelkedett májusban, ami lassult az előző havi 0,4%-os növekedéshez képest. Az éves változás mértéke, a Fed'az amerikai gazdaság inflációjának legfontosabb mérőszáma, 4,6 százalékra csökkent az áprilisi 4,7 százalékról. Az élelmiszer- és energiaköltségekkel együtt a PCE árindex 0,1%-kal emelkedett az előző hónaphoz képest, és 3,8%-kal az egy évvel korábbihoz képest, ami a legkisebb éves növekedés 2021 áprilisa óta.

- CA: A kanadai gazdaság 2023 májusában várhatóan 0,4%-kal bővül, a feldolgozóipar, a nagykereskedelem és az ingatlanokkal kapcsolatos tevékenység növekedésének köszönhetően. A szövetségi kormányzat közigazgatásában (a védelem kivételével) is visszaesés tapasztalható. A bányászat, a kőfejtés, az olaj- és gázkitermelés, valamint a közüzemi szolgáltatások azonban valószínűleg zsugorodni fognak ebben az időszakban. Az áprilisi végleges becslésben az ország bruttó hazai termékét 0%-ra módosították az eredeti 0,2%-ról, a szolgáltatási szektor stabilan tartotta magát, az árutermelés pedig 0,1%-kal emelkedett.

- EU: 2023 májusában a szezonálisan kiigazított munkanélküliségi ráta az euróövezetben rekordalacsony, 6,5% volt, ami nem változott az előző hónaphoz képest, és összhangban volt a piaci előrejelzésekkel. A legfrissebb adatok csökkenést mutattak a tavalyi 6,7%-os munkanélküliségi rátához képest, és a munkaerőpiac feszes helyzetére utaltak. A munkanélküliek száma az előző hónaphoz képest további 57 ezerrel 11,014 millióra csökkent, ami a legalacsonyabb szint az összehasonlítható nyilvántartások 1995-ös kezdete óta. Az ifjúsági munkanélküliségi ráta, amely a 25 év alatti álláskeresőket méri, májusban változatlanul rekordalacsony, 11,9% volt, változatlanul az előző hónaphoz képest. Az euróövezet'legnagyobb gazdaságai közül Németországban a legalacsonyabb a munkanélküliségi ráta (2,9%), a legmagasabb pedig Spanyolországban (12,7%), Olaszországban (7,6%) és Franciaországban (7%).

- EU: Az előzetes becslések szerint az euróövezet fogyasztói árinflációja 5,5%-ra csökkent in 2023 júniusában az előző havi 6,1%-ról, ami kissé elmarad a piaci várakozások 5,6%-os értékétől. A kamatláb 2022 januárja óta a legalacsonyabb szintet érte el, bár továbbra is jóval az EKB's 2,0%-os célja felett van. Emellett a magráta, amely nem tartalmazza az olyan volatilis tételeket, mint az élelmiszerek és az energia, 5,4%-ra emelkedett, ami még mindig közel van a közelmúltbeli 5,7%-os csúcshoz, ami alátámasztja azt a nézetet, hogy a döntéshozók a következő hónapokban tovább emelhetik a kamatlábakat. Az energiaárak 5,6%-kal csökkentek (-1,8% májusban), míg az élelmiszerek, alkohol és dohányáruk (11,7% vs. 12,5%) és a nem energetikai ipari termékek (5,5% vs. 5,8%) árai szerényebben emelkedtek. Másrészt a szolgáltatási szektor inflációja 5,0%-ról 5,4%-ra emelkedett. Havi szinten a fogyasztói árak júniusban 0,3%-kal emelkedtek.

- GE: 2023 júniusában a német munkanélküliségi ráta enyhén, 5,7%-ra emelkedett, meghaladva az eredeti 5,6%-os becslést és a piaci várakozásokat. A munkanélküliség 2021 júniusa óta a legmagasabb szintet érte el, 28 000 fővel 2,61 millióra emelkedett, ami felülmúlta a 11 000 fős piaci várakozást. Az előző évhez képest a munkanélküliek száma 192 ezerrel nőtt, míg az üres álláshelyek száma 108 ezerrel 769 ezerre csökkent. A regionális különbségek továbbra is fennállnak: Bréma és Berlin munkanélküliségi rátája a legmagasabb, 10,7 százalék, illetve 9,1 százalék, míg a legalacsonyabb munkanélküliségi rátával Bayern és Baden-Württemberg rendelkezik, 3,4 százalék, illetve 3,9 százalék. "A munkaerőpiac is érzi most a nehezebb gazdasági körülményeket"- mondta Andrea Nahles, a munkaügyi hivatal vezetője "A munkanélküliség növekszik, a munkahelyek növekedése pedig gyengül"

.

- GE: 2023 májusában a német importárak 9,1%-kal csökkentek éves szinten, ami az előző havi 7%-os csökkenés után további csökkenést jelent, összhangban a piaci várakozásokkal. Ez volt a legnagyobb csökkenés 2009 szeptembere óta, és az energia (-37,6%), nevezetesen a földgáz (-39,7%), a szén (-53,2%), a villamos energia (-53,9%), az ásványolajtermékek (-35,9%) és a nyersolaj (-31,4%) árainak erőteljes visszaesése jellemezte. A kőolaj és kőolajtermékek nélkül az importárak 6,3%-kal csökkentek. A köztes termékek ára 8,2%-kal csökkent, míg a fogyasztási cikkek és a beruházási javak ára 3,5%-kal, illetve 4,1%-kal emelkedett. Havi szinten az importköltségek 1,4%-kal csökkentek, ami némileg alacsonyabb az áprilisi 1,7%-os csökkenésnél.

- GE: 2023 májusában a német kiskereskedelmi forgalom 0,4%-kal nőtt havi szinten, ami elmaradt az egy hónappal korábbi 0,7%-os, lefelé módosított értéktől, de könnyedén felülmúlta a piaci előrejelzéseket, amelyek szerint a szint nem változott. A nem élelmiszer jellegű eladások 0,5%-kal emelkedtek, míg az online és a csomagküldő kereskedelem 3,1%-kal csökkent. Eközben az élelmiszer-kiskereskedelmi eladások 1,4%-kal csökkentek, mivel az élelmiszerárak csökkentek. Mindeközben a kiskereskedelmi forgalom 4,4%-kal maradt el a 2022. májusi szinttől, az élelmiszerárak pedig 23 egymást követő hónapban csökkentek.

- IT: Olaszországban a munkanélküliségi ráta 2023 májusában 7,6%-ra csökkent, a piaci várakozások 7,9%-os szintje alá, a legalacsonyabb szintre 2020 áprilisa óta, amikor a COVID-19 világjárvány munkaerő-válságot idézett elő, szemben az előző havi 7,8%-kal . Az adat összhangban van az euróövezetben továbbra is fennálló munkaügyi feszültségekkel, ami teret ad az EKB-nak arra, hogy a közelgő ülésén kiterjessze a szigorítás lendületét. A munkanélküliség 34 ezerrel 1,935 millióra csökkent az időszak alatt, ami a legnagyobb csökkenés 2022 februárja óta. Eközben a foglalkoztatottak száma 21 ezerrel 23,471 millióra nőtt. A munkaerő-piaci részvételi arány ennek ellenére változatlanul 66,3% volt, immár harmadik hónapja. A fiatalok munkanélküliségi rátája viszont 1 százalékponttal 21,7%-ra emelkedett.

- UK: A bruttó hazai termék 2023 első negyedévében 0,2%-kal bővült, ami két éve a leggyengébb ütem, mivel a magasabb hitelfelvételi költségek és a tartósan magas infláció visszavetette a tevékenységet és a keresletet. A háztartások fogyasztása és a bruttó állóeszköz-felhalmozás 0,2 százalékkal, illetve 1,5 százalékkal nőtt. Mindkét mérőszám a 2020–21-es világjárvány okozta recesszió óta a legkisebb növekedést mutatja. Emellett a kormányzati kiadások már a negyedik egymást követő negyedévben zsugorodtak (-2,2%). A nettó külső kereslet pozitívan járult hozzá a GDP-hez: az export 6,6%-kal nőtt, az import pedig 6,5%-kal csökkent.

- UK: 2023 júniusában az Egyesült Királyság nemzeti lakásárindexe az előző év azonos időszakához képest enyhén, 3,5%-kal csökkent, miután májusban 3,4%-kal esett, miközben a piac 4%-os csökkenésre számított. Az éves árak a második negyedévben Észak-Írország kivételével minden régióban csökkentek. Emellett Kelet-Angliában csökkentek a legnagyobb mértékben, 4,7%-kal a lakásárak. Júniusban a házárak 0,1%-kal emelkedtek júniusban a hónaphoz képest, főként a szezonális hatásoknak köszönhetően, megfordítva az előző havi 0,1%-os csökkenést.

- CN: A kínai Nemzeti Statisztikai Hivatal összetett PMI termelési indexe 2023 júniusában 52,3-ra csökkent az előző havi 52,9-ről. Ez a legalacsonyabb érték 2022 decembere óta, amikor a gazdaságia fellendülés egyenetlen volt. A gyári tevékenység már a harmadik egymást követő hónapban zsugorodott az ingatlanpiacok folytatódó gyengesége, valamint a gyenge globális és belföldi kereslet közepette. Eközben a szolgáltatási ágazat hat hónapja a legkevésbé bővült. A növekvő ifjúsági munkanélküliség, a kiábrándító ipari termelés és a kiskereskedelmi forgalom az utóbbi időben hátráltatta Kína gazdasági fellendülését. Eközben Li Qiang miniszterelnök nemrég megemlítette, hogy Peking lépéseket fog tenni a kereslet felgyorsítására, de konkrét intézkedéseket nem részletezett.

 

Nézünk előre:

A jövő hét:

A jövő héten a bérszámfejtési jelentés és a FOMC jegyzőkönyve kerül a címlapokra az Egyesült Államokban. Ezt követi az ISM feldolgozóipari és szolgáltatói PMI, a gyári megrendelések és a külkereskedelmi adatok közzététele. Ezen kívül az S&P Global Manufacturing PMI-t Indiára, Oroszországra, Spanyolországra, Olaszországra, Svájcra, Dél-Koreára és Kanadára, valamint a Services PMI-t Spanyolországra, Olaszországra és Brazíliára vonatkozóan teszik közzé. A befektetők szintén kíváncsian várják az inflációs rátákat Indonézia, Svájc, Dél-Korea, a Fülöp-szigetek, Törökország és Mexikó esetében. Továbbá a befektetők fókuszpontjai közé tartozik az ausztrál kamatdöntés, a kanadai foglalkoztatási adatok, a kínai Caixin szolgáltatási és feldolgozóipari PMI, valamint a japán Tankan gyártói index.

 

A befektetőknek ma a következő fontos adatokra kell figyelniük:

- AUD: MI Inflációs mutató m/m, ANZ Álláshirdetések m/m, Építési engedélyek m/m, és Árucikkárak y/y.

- CNY: Caixin feldolgozóipari PMI.

- CHF: CPI m/m, és feldolgozóipari PMI.

- CAD: Bankszünnap.

- AUD: Áruárak y/y.

- NZD: Építési engedélyek m/m.

- JPY: Tankan feldolgozóipari index, Tankan nem feldolgozóipari index és végleges feldolgozóipari PMI.

- USD: Végleges feldolgozóipari PMI, ISM feldolgozóipari PMI, ISM feldolgozóipari árak, építőipari kiadások m/m, és Wards teljes járműértékesítés.

- EUR: Francia kormányzati költségvetési egyenleg, spanyol feldolgozóipari PMI, olasz feldolgozóipari PMI, francia feldolgozóipari PMI, német feldolgozóipari PMI és feldolgozóipari PMI.

- GBP: Végleges feldolgozóipari PMI.

 

KKEY EQUITY &; BOND MARKET DRIVERS:

A részvény- és kötvénypiac fő tényezői jelenleg:

- USA: Az amerikai 10 éves kincstárjegyek hozama pénteken 3,85% alá esett vissza az ülésszak elején elért több mint háromhavi 3,892-es csúcsról, miután az adatok a személyes fogyasztási kiadások inflációjának lassulását mutatták, ami enyhíti az agresszív Fed szigorítási politikára irányuló árnyomást Új bizonyítékok állnak rendelkezésre. A fogyasztási cikkek árinflációja májusban 3,8%-ra, 2021 áprilisa óta a legalacsonyabb szintre csökkent, míg a magindex 4,6%-ra mérséklődött, ami továbbra is erős költségnyomásra utal. Eközben a személyi kiadások növekedése 0,1%-ra lassult. A hét elején egy sor gazdasági adat erős gazdaságot és stabil munkaerőpiacot mutatott, ami megerősítette azokat a fogadásokat, hogy a Federal Reserve folytatja a kamatemelést. Jerome Powell elnök nemrégiben hangsúlyozta, hogy a kamatlábak idén ismét emelkedni fognak, ami arra utal, hogy legalább két további kamatemelés valószínűsíthető.

- US: Az amerikai tőzsdei határidős ügyletek a második negyedév utolsó napján tovább emelkedtek, a Dow több mint 100 ponttal, az S&P 500 0,7%-kal, a Nasdaq 100 pedig 1%-kal, mivel a kereskedők üdvözölték a lassuló PCE inflációt. A Fed'az infláció preferált mérőszáma áprilisban 0,3 százalékkal emelkedett, ami összhangban volt az előrejelzésekkel, de 0,4 százalék alatt volt. Ezenkívül az éves magkamatláb 4,6% -ra csökkent, és a teljes személyi fogyasztási kiadási ráta közel két éve a legalacsonyabb szintet érte el. A hét elején Powell elnök ígéretet tett arra, hogy idén ismét kamatemelést hajt végre. A vállalati fronton az Apple részvényei közel 1%-kal emelkedtek a tőzsde előtti kereskedésben, miután a Citigroup "buy" minősítést adott a részvényre, míg a Nike mintegy 3%-ot esett, miután negyedéves profitja elmaradt a várakozásoktól. A második negyedévben eddig a Dow 2,6%-kal, az S&P 7%-kal emelkedett, ami zsinórban a harmadik negyedéves emelkedése.a Nasdaq pedig 11,2 százalékos emelkedést ért el, így az éves nyereség 2,9 százalékra, illetve 14,5 százalékra nőtt. és 30 százalékra, köszönhetően a mesterséges intelligenciával kapcsolatos részvények nyereségének és annak a fogadásnak, hogy a Federal Reserve már megtette a kamatemelések nagy részét.

- FR: A francia 10 éves OAT hozamok ismét 2,9% fölé emelkedtek, mivel a befektetők egy sor gazdasági adatot emésztettek fel, miközben az európai recesszió esélyeit mérlegelték a növekvő hitelköltségek lehetőségével szemben. A legfrissebb CPI-jelentések Európa-szerte azt mutatták, hogy az inflációs nyomás júniusban lehűlt, de az alapkamatok továbbra is magasak maradtak. Franciaországban az infláció 15 hónapos mélypontra, 4,5%-ra, míg a szélesebb euróövezetben 17 hónapos mélypontra, 5,5%-ra csökkent. A hét elején Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke megerősítette, hogy az euróövezeti központi bank valószínűleg nem jelzi egyhamar a kamatok csúcsra járatását, és kijelentette, hogy az EKB-nak még sokáig magasan kell tartania a kamatokat a tartósan magas infláció leküzdése érdekében. A befektetők legalább két kamatemelésre számítanak júliusban és szeptemberben.

- GE: Németország 10 éves államkötvényeinek hozama 2,4% fölé emelkedett, a június 19-én elért 2,52%-os háromhetes csúcs közelébe, mivel a piacok a legfrissebb inflációs adatokat emésztették fel az Európai Központi Bank monetáris szigorítási kilátásaival kapcsolatban. Az euróövezetben a fogyasztói árak éves szinten 5,5%-kal emelkedtek júniusban, ami kissé elmaradt az 5,6%-os növekedésre vonatkozó várakozásoktól, mivel a spanyolországi, franciaországi és olaszországi lassulás ellensúlyozta a németországi gyorsulást. Mégis, az eredmény jóval a központi bank 2 százalékos célja felett volt, és a vezető testület azt mondta, hogy a jövőbeni döntések az infláció csökkentésének prioritását fogják tükrözni. Az EKB ígéretet tett arra, hogy a következő, júliusi döntésében ismét emeli a kamatlábakat, és több döntéshozó is úgy nyilatkozott, hogy szeptemberben újabb emelés indokolt. Az EKB az elmúlt évben rekordot jelentő 400 bázisponttal emelte a kamatlábakat, és júliusban és szeptemberben további emelések várhatók.

 

VEZETŐ PÉNZÜGYI ÁGAK:

Az erős szektorok: Informatika, fogyasztási cikkek, közművek, kommunikációs szolgáltatások, alapanyagok, ipari termékek, pénzügyi termékek és alapvető fogyasztási cikkek.

Gyenge szektorok: --

 

TOP CURRENCY & COMMODITIES MARKET DRIVERS: 

A deviza- és árupiacon jelenleg a legfontosabb tényezők:

- EUR: Az euró a második negyedév végén 1,09 dollár alá esett, mivel a befektetők megemésztették az euróövezet vegyes inflációs adatait és az Európai Központi Bank ígéretét, hogy folytatja a kamatemelést. Az euróövezetben a júniusi 6,1%-ról 5,5%-ra esett vissza az infláció, de a maginfláció 5,3%-ról 5,4%-ra emelkedett. Nemzeti szinten az infláció más irányba mozog. Németországban a CPI 6,4%-ra gyorsult a májusi 14 hónapos mélypontról. Olaszországban és Franciaországban azonban lassult az infláció, Spanyolországban pedig 1,9 százalékra esett vissza az infláció, és ezzel az euróövezet első olyan országává vált, amely elérte az EKB 2 százalékos célját. Eközben a kereskedők továbbra is az EKB'betéti kamatláb csúcsát 4%-ra árazzák, és júliusban újabb emelés várható. Emellett a döntéshozók jelezték, hogy szeptemberben további kamatemelések valószínűsíthetőek. Az euró a második negyedévet alig változott árfolyammal, a kulcsfontosságú 1,1 dolláros szint alatt fogja zárni.

- GÁZ: Az európai földgáz határidős jegyzése június végén 37 euróra emelkedett megawattóránként, ami mintegy 39%-os havi emelkedést jelent, március óta az első havi emelkedést, és az elmúlt egy év legnagyobb emelkedését, mivel a kereskedők az ellátási zavarokat és a jövő hónapra vonatkozó meleg időjárási előrejelzéseket mérlegelték. A norvég gázmezőkön több üzemszünetet meghosszabbítottak, és a javítási munkálatok várhatóan júliusban is folytatódnak, miközben az oroszországi lázadás szintén súlyosan érintette a földgázpiacot. Norvégia megelőzte Oroszországot, mint az Európai Unió egyik legnagyobb földgázimport forrása, mintegy 25%-kal.Az Európai Unióba irányuló orosz gázimport, beleértve a vezetékes gázt és az LNG-importot is, jelentősen csökkent Oroszország ukrajnai inváziója óta, de tavaly még mindig mintegy 25%-ot tett ki. Emellett Hollandia október 1-jén földrengésveszély miatt bezárja Európa legnagyobb, Groningen melletti gázkitermelő telephelyét. Az európai gáztárolók azonban majdnem 77%-ban tele vannak, ami rekordszint az év ezen időszakában.

- GLD: Az arany pénteken az unciánkénti 1.910 dolláros szint közelében mozgott, közel maradt a tA június 28-án elért háromhavi mélypontot, az 1.907 dollárt, a Federal Reserve folyamatos sólyom retorikája visszafogta a nemesfém nem hozamtermelő vásárlásait. A Szövetségi Tartalék által szorosan figyelt kulcsfontosságú PCE-ármutatók azt mutatták, hogy az amerikai gazdaságban az infláció stabil volt, és megerősítette a központi bank'a 25 bázispontos kamatemelés ügyét a közelgő júliusi ülésén. májusban a mag PCE-árindex éves szinten 4,6 százalékkal emelkedett, ami aláhúzta az infláció volatilitását, mivel a mérőeszköz egy szűk sávban stabilizálódott, mivel 2022 decemberében először megérintette a 4,6 százalékot. 2022 decemberében a 4,6 százalékot. Jerome Powell, a Fed elnöke a héten azt mondta, hogy időbe telik, amíg az infláció visszatér a 2%-os célhoz, és további két kamatemelésre utalt idén.

- STL: Az acél betonacél határidős jegyzései a 3 700 CNY/tonna szint közelében mozogtak, szilárdan a június 16-án elért 3 783 CNY közel kéthavi csúcs alatt maradva, mivel a piacok továbbra is értékelték a kínai kormány ösztönző intézkedések elfogadásának lehetőségét a gyenge gazdasági fellendülés tartós jelei közepette. A legfrissebb hivatalos PMI-adatok azt mutatták, hogy az ország feldolgozóipara a várakozásoknak megfelelően júniusban harmadik hónapja zsugorodott. Korábban az új jüan hitelezés májusban csökkent, ami az eladósodott építőipari fejlesztőkkel, az acél fő felhasználóival kapcsolatos folyamatos pesszimizmust tükrözi.Ennek ellenére Li Qiang miniszterelnök kijelentette, hogy Kína még mindig jó úton halad az idei 5 százalékos GDP-cél elérése felé, és kötelezettséget vállalt a kormányzat arra, hogy gyakorlati és hatékony lépéseket tesz a piaci életerő fokozása és a kereslet növelése érdekében.

- PLM: A malajziai pálmaolaj határidős jegyzései tonnánként 3800 MYR körül mozogtak, és júniusban közel 20%-kal emelkedtek, miután a 28 hónapos mélypontokról való hirtelen fellendülés után az indiai vásárlók kihasználták az alacsonyabb árakat, miközben a kínálati oldali bizonytalanság emelte a piacot. India júniusi pálmaolajimportja várhatóan 46 százalékkal ugrik meg az egy hónappal ezelőttihez képest, háromhavi csúcsra, mivel a világ legnagyobb növényi olajfogyasztójának vásárlói ebben a hónapban kedvezményes áron fokozzák a vásárlásokat. A kínálati oldalon a Malajziából származó pálmaolajtermékek exportja a június 1–25-i időszakban 4,5 százalékkal csökkent a májusi azonos időszakhoz képest az Intertek Testing Services rakományellenőrző vállalat szerint.

Egy másik rakományellenőr, az AmSpec Agri Malaysia szerint a kivitel 8,7 százalékkal csökkent.

Az AmSpec Agri Malaysia szerint a kivitel 8,7 százalékkal csökkent.

 

A NAP TÁJÉKOZTATÁSA:

Pénteken a Nikkei 225 0,5%-ot esett, és a napot 33.100 alatt zárta, a Topix pedig 0,7%-ot esett, és a napot 2.280 ponton zárta. Ez elvett valamennyit a technológiai ipar közelmúltbeli nyereségéből. A befektetők olyan adatokra is figyeltek, amelyek azt mutatták, hogy a tokiói inflációs ráta a Bank of Japan's cél felett volt a 11. hónapban egymás után. Ez megkérdőjelezi a központi bank'ígéretét, hogy a monetáris politikát nagyon lazán tartja. Az Advast (-0,5%), a Tokyo Electron (-1,6%), a Socionext (-3,1%), a Keyence (-0,9%) és a Lasertec (-2,1%) voltak azok a technológiai vállalatok, amelyek a legtöbb pénzt vesztették. Az index más nehézsúlyú vállalatai, mint a Mitsubishi UFJ (-0,6%), a Sony Group (-1%), a Nintendo (-1,8%), a Nippon Telephone (-1,2%) és a Mitsui & Co. (-1,2%) szintén csökkentek. Ugyanakkor mindannyian jó növekedést értek el ebben a hónapban, a második negyedévben és az idei év első felében.

 

 

 

 

Long-term Channels Trading Strategy for: (Japán Nikkei 225 index).T(D1). Tellenállás egy potenciális (célterület) körül van (all time high). Az elsődleges támogatás(konszolidációs terület) egy potenciális  (konszolidációs terület)(32340). Ezért a következő legvalószínűbb ármozgás egy (felfelé/konszolidáció) trend. (*lásd az összes többi részletet a grafikonon).

Optimizmus, hogy a gazdaság elkerülheti a recessziót: a mega-cap részvények vezetése; az Apple átlépi a 3 billió dolláros piaci kapitalizációt, miután a Citigroup Buy minősítéssel és 240 dolláros célárral kezdi a lefedettséget.

GLOBÁLIS KAPITÁLIS PÉNZÜGYI PÉNZÜGYEK ÁTTEKINTÉSE, ANALÍZIS ÉS ELŐREJELZÉSEK:

Autor: Dr. Alexander APOSTOLOV (a BAS Gazdaságkutató Intézet kutatója)

A Wall Street a második negyedév utolsó napján emelkedett, mivel a visszafogott infláció enyhítette a befektetők további kamatemelésekkel kapcsolatos aggodalmait. A Dow több mint 280 ponttal magasabban zárt, míg az S&P és a Nasdaq 1,2%-kal, illetve 1,4%-kal emelkedett. A PCE inflációs ráta, a Fed által preferált inflációs mérőszám, az előrejelzésekkel összhangban 0,3 százalékkal emelkedett, és áprilisban 0,4 százalék alatt volt. Ezenkívül az éves magkamatláb 4,6% -ra csökkent, és a teljes személyi fogyasztási kiadási ráta közel két éve a legalacsonyabb szintet érte el. A vállalati fronton az Apple részvényei 2,3 százalékkal emelkedtek, mivel a vállalat'piaci értéke 3 billió dollár fölé emelkedett. A Nike viszont 2,6%-ot esett, miután negyedéves profitja elmaradt a várakozásoktól. A második negyedévben eddig a Dow 2,5 százalékkal, az S&P 7 százalékkal, zsinórban harmadik negyedéves nyereségével, a Nasdaq pedig 11,1 százalékkal emelkedett, így az éves nyereség 3,8 százalékra, illetve 16,4 százalékra nőtt. és 32,8 százalékra, amit a mesterséges intelligenciával kapcsolatos részvények növekedése és az a fogadás segített, hogy a Federal Reserve már megtette a kamatemelések nagy részét.

A kanadai S&P/TSX Composite 1,2%-kal emelkedett, és 20.155 ponton zárt pénteken, kiterjesztve a heti nyereséget, és minden szektor zöldben zárt. A technológiai szektor és a nyersanyagoknak kitett ágazatok üdvözölték az erős gazdasági adatokat. Az előzetes becslések szerint Kanada'a bruttó hazai termék valószínűleg 0,4% -kal nőtt májusban, ami jelentős rugalmasságot sugall a Bank of Canada'a Bank of Canada agresszív kamatemelésében, és növeli a politikai döntéshozók mozgásterét a további szigorításhoz. Az Egyesült Államokban a magfogyasztási cikkek árai kevés jelét mutatták annak, hogy az infláció a Fed által kívánt ütemben hűlne, miközben a személyes jövedelmek mérséklődtek. A technológiai részvények vezették az emelkedést, 1,7 százalékkal emelkedtek, a Nasdaq erős lendületét követve, a Shopify 1,5 százalékkal emelkedett, míg a BlackBerry 3,4 százalékkal emelkedett az ülésen, és 17 százalékkal emelkedett a héten egy meglepő profitbejelentésre. Az emelkedő olajárak a kanadai energiatermelőket is fellendítették. A héten az index 3,2%-ot emelkedett.

A rubel alapú MOEX Russia index csökkentette a korai veszteségeket, és 2.797 ponton zárt, a hétfői visszaesésből kilábalva, és stagnálással zárt, mivel a piacok nem mutattak nagy aggodalmat a gazdasági és politikai instabilitás miatt a Wagner-csoport hétvégi lázadását követően. Az acélgyártók vezették az emelkedést, az NLMK, az MMK és a Severstal 1,7% és 0,8% közötti emelkedéssel, mivel egy újabb zsugorodó PMI Kínában növelte az ösztönző intézkedésekre és a fémek iránti kereslet fellendülésére vonatkozó várakozásokat a főbb importőröknél. Az olajipari részvények szintén zöldben zártak, a Surgut elsőbbségi részvényei 0,8%-kal emelkedtek, mivel az erős osztalékfizetésre vonatkozó fogadások nőttek.

A FTSE 100 0,9 százalékkal 7.531 pontra emelkedett pénteken, és a héten 1 százalékkal nőtt, az otthonépítők támogatásának és a bankok szilárd kereskedésének köszönhetően, mivel a piac továbbra is a vállalati kamatokat értékelte a főbb központi bankok közelgő kamatemelései közepette. Hogyan alakul a környezet. Az Unite Group, a Perssimon és a Landsec mind az ingatlanfejlesztési iparág vezetői, és mindannyian határozottan támogatják a zöld fejlesztést. A remények, hogy a jelzáloghitelek iránti kereslet erős marad a Bank of England's kamatemelési ciklus hátralévő részében, a londoni hitelezőknek is szünetet adtak. A NatWest 2,4%-kal, a Lloyds 2%-kal, a Barclays pedig 1,5%-kal emelkedett. A Centrica'részvényei 3,3%-kal emelkedtek, miután a vállalat közölte, hogy több helyet ad a földgáz tárolására.

Pénteken a CAC 40 mintegy 1,2%-kal emelkedett, és olyan szinten zárt, amelyet több mint egy hónapja nem ért el: 7,400. Ez volt az ötödik egymást követő nap, amikor a regionális piacok is emelkedtek. Az adatok azt mutatták, hogy az euróövezetben és az Egyesült Államokban enyhültek az inflációs erők, ami megnyugtatta az embereket, de a kamatemeléshez hosszabb időre lehet szükség. Eközben a Kínából származó gyenge gyári számok felcsillantották a reményt, hogy a világ második legnagyobb gazdasága további segítséget kap a növekedéshez. Szinte minden vállalat zöldben zárta a napot, a legnagyobb nyertesek az Eurofins Scientifique (+2,9%), az Unibail Rodamco We (+2,3%), a Legrand (+2,3%), a Dassault Systemes (+2,3), a Capgemini (+2,2%) és a Stmicroelectronics (+2,2%) voltak. A CAC 40 egy hét alatt 3,3%-kal, egy hónap alatt pedig 4,2%-kal emelkedett.

Péntek délután az FTSE MIB 28.280 körüli szintre emelkedett, ami közel áll a 2008 szeptembere óta mért legjobb szinthez. Ez volt az ötödik egymást követő nap, amikor az index emelkedett. Szinte minden iparág nagyot emelkedett, de az energia- és olajtársaságok, az ipari vállalatok és a bankok emelkedtek a legjobban.p a legjobban. A befektetők örömmel látták az amerikai és európai árnyomás csökkenésének jeleit. Ezen a héten a Federal Reserve vezetője, Jerome Powell és az Európai Központi Bank vezetője, Christine Lagarde egyaránt azt mondta, hogy továbbra is nagyon elkötelezettek a kamatemelés mellett az infláció elleni küzdelem érdekében. Olaszországban a vártnál nagyobb mértékben csökkent a munkanélküliségi ráta 2023 májusában, az előző havi 7,8%-ról 7,6%-ra. Ez volt a legalacsonyabb ráta 2020 áprilisa óta. Az FTSE MIB a héten várhatóan közel 4%-kal emelkedik.

Az IBEX 35 pénteken új csúcsot ért el 9.593 ponton, amire több mint három és fél éve nem volt példa. Ez volt az ötödik egymást követő ülés, amikor az index emelkedett, mivel a befektetők átcsoportosították befektetéseik egy részét, és örömmel látták, hogy az euróövezetben és az Egyesült Államokban enyhül az árnyomás. A legutóbbi jelentés szerint júniusban a vártnál nagyobb mértékben, 5,5%-ra csökkent a maginfláció az euróövezetben. Ez 2022 januárja óta a legalacsonyabb érték. Az erősödésért a Grifols A (2,30%), a Solaria (1,88%) és a Banco Santander (1,57%) állt az első helyen. Az Acciona Energa (-1,16%), az Acerinox (-1,28%) és az Acciona (-0,42%) mind lefelé esett, a Morgan Stanley pedig rossz minősítést adott az acélgyártónak. Az intézkedés a héten 3,5%-kal, a negyedévben pedig 4,6%-kal emelkedett.

Pénteken a hongkongi részvények 17,93 ponttal, azaz 0,1%-kal 18.916,43 pontra estek. Ez volt a második egymást követő nap, hogy csökkentek. Ez azért volt, mert Kína'a hivatalos júniusi PMI-adatok aggodalmakat keltettek a gazdaság lassulása miatt. A harmadik egymást követő hónapban a gyári tevékenység zsugorodott, és a szolgáltatási szektor hat hónapja a leggyengébb növekedést könyvelte el. Az év eleje óta az index 6,3%-kal csökkent. Ennek oka, hogy a fogyasztói kiadások, az ingatlanpiac, az export és az infrastrukturális beruházások mind rosszabbul alakulnak a szárazföldi Kínában. Miközben ez történik, továbbra is bizonytalanság van a pekingi új ösztönzőkkel kapcsolatban, és a nagy Wall Street-i bankok, mint a Goldman Sachs, a Bank of America, a UBS és a Nomura nemrégiben csökkentették a kínai gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzéseiket. Ettől eltekintve az amerikai részvényfutures nem sokat mozdult, mielőtt az amerikai PCE-adatok a mai nap folyamán megjelentek. A Kingsoft Co., a Top Sports International (-3,8%), a Kuaishou Technology (-2,9%) és a Meituan (-1,8%) azok közé a vállalatok közé tartozott, amelyek részvényei csökkentek.

Pénteken a Nikkei 225 0,5%-kal csökkent, és 33.100 alatt fejezte be a napot, a Topix pedig 0,7%-kal esett, és 2.280 ponton fejezte be a napot. Ez elvett valamennyit a technológiai ipar közelmúltbeli nyereségéből. A befektetők olyan adatokra is figyeltek, amelyek azt mutatták, hogy a tokiói inflációs ráta a Bank of Japan's cél felett volt a 11. hónapban egymás után. Ez megkérdőjelezi a központi bank'ígéretét, hogy a monetáris politikát nagyon lazán tartja. Az Advast (-0,5%), a Tokyo Electron (-1,6%), a Socionext (-3,1%), a Keyence (-0,9%) és a Lasertec (-2,1%) voltak azok a technológiai vállalatok, amelyek a legtöbb pénzt vesztették. Az index más nehézsúlyú vállalatai, mint a Mitsubishi UFJ (-0,6%), a Sony Group (-1%), a Nintendo (-1,8%), a Nippon Telephone (-1,2%) és a Mitsui & Co. (-1,2%) szintén csökkentek. Ugyanakkor mindannyian jó növekedést értek el ebben a hónapban, a második negyedévben és az idei év első felében.

Az indiai BSE Sensex 820 pontot emelkedett, és 64.733 ponton végzett, ami új rekordot jelentett. Az index a héten 2,7%-ot nyert, mivel a piacok továbbra is arra fogadnak, hogy India gazdasága képes lesz figyelmen kívül hagyni a romló külső környezetet. A külföldi befektetések nagy szerepet játszottak India részvénypiaci növekedésében. A héten megjelent új adatok azt mutatják, hogy a külföldi befektetők ebben a pénzügyi évben eddig több mint 850 milliárd rúpia értékben vásároltak részvényeket. Ez az indiai jegybank viszonylag könnyű monetáris politikájának és India erős növekedési kilátásainak köszönhető. Megszabadulni az előző két év nettó elidegenítéseitől. A technológiai részvények vezették a nyereséget, az Infosys 3,4 százalékkal, a TCS pedig 2,9 százalékkal emelkedett. Az autógyártók, mint a Mahindra & Mahindra és a Maruti Suzuki is jelentősen csökkent. A Mahindra &; Mahindra 4,2%-ot, a Maruti Suzuki pedig 2,5%-ot emelkedett.

A Shanghai Composite 0,4%-kal emelkedett 3.195 körüli értékre, a Shenzhen Composite pedig 0,7%-kal 10.990-re nőtt, ellensúlyozva az előző ülésszak veszteségeit, még akkor is, amikor az adatok azt mutatták, hogy Kína júniusi feldolgozóipari tevékenysége harmadik egymást követő hónapban emelkedett. Márciusban zsugorodott, míg a szolgáltatási szektor aktivitásának növekedése hathavi mélypontra lassult. A szárazföldi részvények ebben a hónapban nyomás alá kerültek a Kínában megnövekedett gazdasági bizonytalanság és a pekingi agresszív növekedésösztönző politikai intézkedések hiánya miatt, bár a befektetők továbbra is bíznak abban, hogy a hatóságok idén több ösztönző intézkedést nyújtanak. Pénteken olyan nehézsúlyú vállalatok, mint az Eotolink Technology (5,3%), a Jiangsu Huaxi Village (3,9%), az Eastern Communications (6,8%), a Greatoo Intelligent (10%) és a Shenzhen Danone (20%) jelentősen emelkedett.

Új-Zéland's NZD 50 108,35 ponttal, azaz 0,92%-kal 11.916,47 pontra emelkedett pénteken, megrázva a korai kereskedés veszteségeit, miközben a negyedik egymást követő ülésen emelkedett, többek között a forgalmazási szolgáltatások, a feldolgozóipar, a fogyasztói és az egészségügy által vezérelve. Az erős ágazati fejlemények a legtöbb szektor nyereségét fellendítették. Eközben az amerikai részvényfuturesek emelkedtek az amerikai PCE-index későbbi mai közzététele előtt. A számok várhatóan némi enyhülést mutatnak, ugyanakkor továbbra is azt sugallják, hogy az infláció továbbra is ragadós marad. Külön Chris Hipkins miniszterelnök a héten Pekingben tett látogatása során együttműködési megállapodást írt alá Kínával, Új-Zéland legnagyobb kereskedelmi partnerével, amely a piacok, például az export megerősítését célozza. Az új-zélandi fogyasztói bizalom a legfrissebb adatok szerint júniusban 17 hónapja a legmagasabb szintet érte el, miközben az üzleti hangulat is javult. A Hallenstein Glasson 4,1 százalékkal emelkedett, amelyet a Skellerup Hlds. követett. (3,9 százalék), a Scott Tech. (3,3%), és a Serko Ltd. (2.7%). Az index ebben a hónapban alig változott.

A Balti Tőzsde fő hajózási indexe, amely az áruk világméretű szállításának költségeit méri, pénteken ötödik egymást követő ülésszakon esett, mintegy 1,9 százalékkal több mint egyhetes mélypontra, 1091 pontra. A capesize index, amely a jellemzően 150.000 tonna rakományt, például vasércet és szenet szállító hajókat követi, 3,1%-kal 1.704 pontra esett; a panamax index pedig, amely a jellemzően 60.000-70.000 tonna szén- vagy gabonaszállítmányt szállító hajókat követi, kilencedik egymást követő ülésszakon esett, 11 pontot veszítve 1.030 pontra. A kisebb hajók közül a supramax index 1 ponttal 749 pontra esett. 12%-ot veszített az irányadó index a héten, ami június 2. óta a legrosszabb szint, és az ötödik egymást követő negyedéves csökkenést is elkönyvelte, 21,5%-ot. A capesize szegmens majdnem 40%-os havi növekedése segített az indexnek 11,7%-os havi emelkedésben.

A brazil Ibovespa részvényindex pénteken 0,1%-os csökkenéssel 118.240 körül zárt, miközben az ülés során több mint egy hete a legmagasabb értéket érte el, mivel a helyi befektetők reagáltak a Nemzeti Monetáris Tanács (CMN) által tegnap bejelentett új inflációs célkövetési szabályokra. A testület, amely az ország legfőbb gazdaságpolitikai testülete, úgy döntött, hogy a 2026-ra vonatkozó inflációs célt 3%-ban határozza meg, és megváltoztatja az inflációs cél elérésének értékelésére szolgáló időkeretet. A CMN jelenleg minden naptári évben éves inflációs célokat határoz meg, amelyeket minden naptári évben teljesíteni kell." Az adatfronton Brazília'a munkanélküliségi ráta 8,3%-ra csökkent a májusig tartó három hónapban, ami 2015 óta a legalacsonyabb szint ebben az időszakban. A kereskedők értékelték a legfrissebb amerikai adatokat is, amelyek az inflációs nyomás enyhülésére utaltak. A vállalati fronton a Lojas Renner (-6,2%), a Siderurgica Nacional (-5,2%) és a Petrobras (-4,9%) részvényei szenvedték el a legnagyobb veszteséget az ülésszakon. Az Ibovespa 0,6%-os csökkenéssel zárta a hetet, de 6,9%-kal erősödött a hónapban.

 

ÚJABB GAZDASÁGI ADATOK ÁTTEKINTÉSE:

A legutóbbi gazdasági  híreket áttekintve a legkritikusabb adatok a következők:

- SK: Az előzetes adatok szerint Dél-Korea exportja 2023 júniusában éves szinten 6%-kal 54,24 milliárd dollárra csökkent, miután az előző hónapban 15,2%-kal esett vissza, ami elmaradt a 3%-os piaci várakozásoktól. Ez volt a kilencedik egymást követő hónap exportcsökkenése, de nyolc hónapja a legkisebb visszaesés a világgazdaság lassulása közepette.

- SK: Az előzetes adatok szerint Dél-Korea kereskedelmi többlete 1,11 milliárd dollár volt 2023 júniusában, ami elmaradt a 2,51 milliárd dolláros többletre vonatkozó piaci várakozásoktól, míg a tavalyi év azonos hónapjában 2,44 milliárd dollár volt a deficit. Ez volt az első kereskedelmi többlet 2022 márciusa óta, mivel a gyenge globális és belföldi kereslet okozta gazdasági lassulás közepette az export kevésbé csökkent, mint az import. Az export 6%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, ami a kilencedik egymást követő csökkenés, de nyolc hónapja a legkisebb visszaesés. Az import eközben 11,7%-kal csökkent, ami az ötödik csökkenés idén eddig.

- SK: A Dél-Koreába irányuló import 2023 júniusában 11,7%-kal, 53,11 milliárd dollárra csökkent az előző év azonos időszakához képest, szemben a 11,0%-os és 14,4%-os csökkenésre vonatkozó piaci előrejelzésekkel, a gyorsjelentések szerint. Ez volt az ötödik csökkenés a vásárlásokban idén eddig.

- USA: 2023 júniusára a Michigani Egyetem amerikai fogyasztói hangulatát 64,4-re javították az előzetes 63,9-ről, ami a legmagasabb érték az elmúlt négy hónapban. A jelenlegi gazdasági feltételek (69-ről 68-ra) és a fogyasztói várakozások (61,5-ről 61,1-re) szintén javultak. Joanne Hsu, a konzorcium igazgatójaa következőképpen nyilatkozott: "Összességében ez a meglepő növekedés az adósságplafon-válság hónap eleji megoldása által generált attitűdök élénkülését, valamint a visszafogott infláció pozitívabb megítélését tükrözi. A tartósan magas árak és a magas kiadások azonban továbbra is nyomasztják a fogyasztókat, és a személyes pénzügyeikről alkotott véleményük nem változott." " Eközben a jövő évre vonatkozó inflációs várakozások az első becsléssel összhangban már a második egymást követő hónapban 3,3%-ra, 2021 márciusa óta a legalacsonyabb szintre estek vissza. A hosszabb távú inflációs várakozások májushoz képest alig változtak, 3%-on álltak, ami szintén megegyezik az eredeti értékkel.

- USA: A chicagói üzleti barométer, más néven a chicagói beszerzési menedzserindex 2023 júniusában 41,5 pontra emelkedett a májusi 40,4 pontról, de jóval a 44 pontos piaci előrejelzés alatt maradt. Az adat a tizedik egymást követő hónapban jelentette az üzleti aktivitás csökkenését Chicago térségében.

- USA: A jövő héten a munkahelyi jelentés és a FOMC jegyzőkönyve fogja uralni a címlapokat az USA-ban. Ezt követi az ISM feldolgozóipari és szolgáltatói PMI, a gyári megrendelések és a külkereskedelmi adatok. Ezenkívül az S&P globális feldolgozóipari PMI-ket tesz közzé Indiára, Oroszországra, Spanyolországra, Olaszországra, Svájcra, Dél-Koreára és Kanadára vonatkozóan, valamint szolgáltatási PMI-ket Spanyolországra, Olaszországra és Brazíliára vonatkozóan. A befektetők szintén kíváncsian várják az inflációs rátákat Indonéziában, Svájcban, Dél-Koreában, a Fülöp-szigeteken, Törökországban és Mexikóban. Máshol a befektetők középpontjában az ausztrál kamatdöntés, a kanadai foglalkoztatási adatok, a kínai Caixin szolgáltatási és feldolgozóipari PMI-k, valamint a japán Tankan gyártói index áll majd.

- USA: 2023 májusában az Egyesült Államokban a személyi fogyasztási kiadások árindexe 0,1%-kal emelkedett havi szinten, az áprilisi 0,4%-ról 0,1%-kal csökkent. A szolgáltatások ára 0,3%-kal emelkedett, míg az áruk ára 0,1%-kal csökkent. Az élelmiszerek ára 0,1 százalékkal emelkedett, míg az energia ára 3,9 százalékkal csökkent. Az élelmiszerek és az energia nélkül a PCP 0,3%-kal emelkedett. A személyi fogyasztási árak éves szinten 3,8%-kal emelkedtek, ami 2021 áprilisa óta a legalacsonyabb, szemben az áprilisi 4,3%-os csökkentéssel, és a Fed's magrátája, a Fed's preferált inflációs mérőszáma 4,6%-kal emelkedett, szemben a 4,7%-os piaci várakozásokkal.

- USA: 2023 májusában az amerikai személyi jövedelem 0,4%-kal nőtt havi szinten, szemben az áprilisi 0,3%-os növekedéssel, míg az elemzők 0,3%-os növekedést vártak. A magánbérek és fizetések (+0,5%) és a Medicaidot is tartalmazó személyes mobilitási transzferjövedelem (+0,3%) hozzájárult a jövedelmek 0,5%-os növekedéséhez. A személyes kamatjövedelmek (+0,5%) vezették a személyes vagyonjövedelmek növekedését (+0,3%).

- USA: Az Egyesült Államok személyi fogyasztási kiadási alapárainak az élelmiszerek és az energia nélkül számított mérőszáma megfelelt a piaci várakozásoknak, és 0,3%-kal emelkedett májusban, ami lassult az előző havi 0,4%-os növekedéshez képest. Az éves változás mértéke, a Fed'az amerikai gazdaság inflációjának legfontosabb mérőszáma, 4,6 százalékra csökkent az áprilisi 4,7 százalékról. Az élelmiszer- és energiaköltségekkel együtt a PCE árindex 0,1%-kal emelkedett az előző hónaphoz képest, és 3,8%-kal az egy évvel korábbihoz képest, ami a legkisebb éves növekedés 2021 áprilisa óta.

- CA: A kanadai gazdaság 2023 májusában várhatóan 0,4%-kal bővül, a feldolgozóipar, a nagykereskedelem és az ingatlanokkal kapcsolatos tevékenység növekedésének köszönhetően. A szövetségi kormányzat közigazgatásában (a védelem kivételével) is visszaesés tapasztalható. A bányászat, a kőfejtés, az olaj- és gázkitermelés, valamint a közüzemi szolgáltatások azonban valószínűleg zsugorodni fognak ebben az időszakban. Az áprilisi végleges becslésben az ország bruttó hazai termékét 0%-ra módosították az eredeti 0,2%-ról, a szolgáltatási szektor stabilan tartotta magát, az árutermelés pedig 0,1%-kal emelkedett.

- EU: 2023 májusában a szezonálisan kiigazított munkanélküliségi ráta az euróövezetben rekordalacsony, 6,5% volt, ami nem változott az előző hónaphoz képest, és összhangban volt a piaci előrejelzésekkel. A legfrissebb adatok csökkenést mutattak a tavalyi 6,7%-os munkanélküliségi rátához képest, és a munkaerőpiac feszes helyzetére utaltak. A munkanélküliek száma az előző hónaphoz képest további 57 ezerrel 11,014 millióra csökkent, ami a legalacsonyabb szint az összehasonlítható nyilvántartások 1995-ös kezdete óta. Az ifjúsági munkanélküliségi ráta, amely a 25 év alatti álláskeresőket méri, májusban változatlanul rekordalacsony, 11,9% volt, változatlanul az előző hónaphoz képest. Az euróövezet'legnagyobb gazdaságai közül Németországban a legalacsonyabb a munkanélküliségi ráta (2,9%), a legmagasabb pedig Spanyolországban (12,7%), Olaszországban (7,6%) és Franciaországban (7%).

- EU: Az előzetes becslések szerint az euróövezet fogyasztói árinflációja 5,5%-ra csökkent in 2023 júniusában az előző havi 6,1%-ról, ami kissé elmarad a piaci várakozások 5,6%-os értékétől. A kamatláb 2022 januárja óta a legalacsonyabb szintet érte el, bár továbbra is jóval az EKB's 2,0%-os célja felett van. Emellett a magráta, amely nem tartalmazza az olyan volatilis tételeket, mint az élelmiszerek és az energia, 5,4%-ra emelkedett, ami még mindig közel van a közelmúltbeli 5,7%-os csúcshoz, ami alátámasztja azt a nézetet, hogy a döntéshozók a következő hónapokban tovább emelhetik a kamatlábakat. Az energiaárak 5,6%-kal csökkentek (-1,8% májusban), míg az élelmiszerek, alkohol és dohányáruk (11,7% vs. 12,5%) és a nem energetikai ipari termékek (5,5% vs. 5,8%) árai szerényebben emelkedtek. Másrészt a szolgáltatási szektor inflációja 5,0%-ról 5,4%-ra emelkedett. Havi szinten a fogyasztói árak júniusban 0,3%-kal emelkedtek.

- GE: 2023 júniusában a német munkanélküliségi ráta enyhén, 5,7%-ra emelkedett, meghaladva az eredeti 5,6%-os becslést és a piaci várakozásokat. A munkanélküliség 2021 júniusa óta a legmagasabb szintet érte el, 28 000 fővel 2,61 millióra emelkedett, ami felülmúlta a 11 000 fős piaci várakozást. Az előző évhez képest a munkanélküliek száma 192 ezerrel nőtt, míg az üres álláshelyek száma 108 ezerrel 769 ezerre csökkent. A regionális különbségek továbbra is fennállnak: Bréma és Berlin munkanélküliségi rátája a legmagasabb, 10,7 százalék, illetve 9,1 százalék, míg a legalacsonyabb munkanélküliségi rátával Bayern és Baden-Württemberg rendelkezik, 3,4 százalék, illetve 3,9 százalék. "A munkaerőpiac is érzi most a nehezebb gazdasági körülményeket"- mondta Andrea Nahles, a munkaügyi hivatal vezetője "A munkanélküliség növekszik, a munkahelyek növekedése pedig gyengül"

.

- GE: 2023 májusában a német importárak 9,1%-kal csökkentek éves szinten, ami az előző havi 7%-os csökkenés után további csökkenést jelent, összhangban a piaci várakozásokkal. Ez volt a legnagyobb csökkenés 2009 szeptembere óta, és az energia (-37,6%), nevezetesen a földgáz (-39,7%), a szén (-53,2%), a villamos energia (-53,9%), az ásványolajtermékek (-35,9%) és a nyersolaj (-31,4%) árainak erőteljes visszaesése jellemezte. A kőolaj és kőolajtermékek nélkül az importárak 6,3%-kal csökkentek. A köztes termékek ára 8,2%-kal csökkent, míg a fogyasztási cikkek és a beruházási javak ára 3,5%-kal, illetve 4,1%-kal emelkedett. Havi szinten az importköltségek 1,4%-kal csökkentek, ami némileg alacsonyabb az áprilisi 1,7%-os csökkenésnél.

- GE: 2023 májusában a német kiskereskedelmi forgalom 0,4%-kal nőtt havi szinten, ami elmaradt az egy hónappal korábbi 0,7%-os, lefelé módosított értéktől, de könnyedén felülmúlta a piaci előrejelzéseket, amelyek szerint a szint nem változott. A nem élelmiszer jellegű eladások 0,5%-kal emelkedtek, míg az online és a csomagküldő kereskedelem 3,1%-kal csökkent. Eközben az élelmiszer-kiskereskedelmi eladások 1,4%-kal csökkentek, mivel az élelmiszerárak csökkentek. Mindeközben a kiskereskedelmi forgalom 4,4%-kal maradt el a 2022. májusi szinttől, az élelmiszerárak pedig 23 egymást követő hónapban csökkentek.

- IT: Olaszországban a munkanélküliségi ráta 2023 májusában 7,6%-ra csökkent, a piaci várakozások 7,9%-os szintje alá, a legalacsonyabb szintre 2020 áprilisa óta, amikor a COVID-19 világjárvány munkaerő-válságot idézett elő, szemben az előző havi 7,8%-kal . Az adat összhangban van az euróövezetben továbbra is fennálló munkaügyi feszültségekkel, ami teret ad az EKB-nak arra, hogy a közelgő ülésén kiterjessze a szigorítás lendületét. A munkanélküliség 34 ezerrel 1,935 millióra csökkent az időszak alatt, ami a legnagyobb csökkenés 2022 februárja óta. Eközben a foglalkoztatottak száma 21 ezerrel 23,471 millióra nőtt. A munkaerő-piaci részvételi arány ennek ellenére változatlanul 66,3% volt, immár harmadik hónapja. A fiatalok munkanélküliségi rátája viszont 1 százalékponttal 21,7%-ra emelkedett.

- UK: A bruttó hazai termék 2023 első negyedévében 0,2%-kal bővült, ami két éve a leggyengébb ütem, mivel a magasabb hitelfelvételi költségek és a tartósan magas infláció visszavetette a tevékenységet és a keresletet. A háztartások fogyasztása és a bruttó állóeszköz-felhalmozás 0,2 százalékkal, illetve 1,5 százalékkal nőtt. Mindkét mérőszám a 2020–21-es világjárvány okozta recesszió óta a legkisebb növekedést mutatja. Emellett a kormányzati kiadások már a negyedik egymást követő negyedévben zsugorodtak (-2,2%). A nettó külső kereslet pozitívan járult hozzá a GDP-hez: az export 6,6%-kal nőtt, az import pedig 6,5%-kal csökkent.

- UK: 2023 júniusában az Egyesült Királyság nemzeti lakásárindexe az előző év azonos időszakához képest enyhén, 3,5%-kal csökkent, miután májusban 3,4%-kal esett, miközben a piac 4%-os csökkenésre számított. Az éves árak a második negyedévben Észak-Írország kivételével minden régióban csökkentek. Emellett Kelet-Angliában csökkentek a legnagyobb mértékben, 4,7%-kal a lakásárak. Júniusban a házárak 0,1%-kal emelkedtek júniusban a hónaphoz képest, főként a szezonális hatásoknak köszönhetően, megfordítva az előző havi 0,1%-os csökkenést.

- CN: A kínai Nemzeti Statisztikai Hivatal összetett PMI termelési indexe 2023 júniusában 52,3-ra csökkent az előző havi 52,9-ről. Ez a legalacsonyabb érték 2022 decembere óta, amikor a gazdaságia fellendülés egyenetlen volt. A gyári tevékenység már a harmadik egymást követő hónapban zsugorodott az ingatlanpiacok folytatódó gyengesége, valamint a gyenge globális és belföldi kereslet közepette. Eközben a szolgáltatási ágazat hat hónapja a legkevésbé bővült. A növekvő ifjúsági munkanélküliség, a kiábrándító ipari termelés és a kiskereskedelmi forgalom az utóbbi időben hátráltatta Kína gazdasági fellendülését. Eközben Li Qiang miniszterelnök nemrég megemlítette, hogy Peking lépéseket fog tenni a kereslet felgyorsítására, de konkrét intézkedéseket nem részletezett.

 

Nézünk előre:

A jövő hét:

A jövő héten a bérszámfejtési jelentés és a FOMC jegyzőkönyve kerül a címlapokra az Egyesült Államokban. Ezt követi az ISM feldolgozóipari és szolgáltatói PMI, a gyári megrendelések és a külkereskedelmi adatok közzététele. Ezen kívül az S&P Global Manufacturing PMI-t Indiára, Oroszországra, Spanyolországra, Olaszországra, Svájcra, Dél-Koreára és Kanadára, valamint a Services PMI-t Spanyolországra, Olaszországra és Brazíliára vonatkozóan teszik közzé. A befektetők szintén kíváncsian várják az inflációs rátákat Indonézia, Svájc, Dél-Korea, a Fülöp-szigetek, Törökország és Mexikó esetében. Továbbá a befektetők fókuszpontjai közé tartozik az ausztrál kamatdöntés, a kanadai foglalkoztatási adatok, a kínai Caixin szolgáltatási és feldolgozóipari PMI, valamint a japán Tankan gyártói index.

 

A befektetőknek ma a következő fontos adatokra kell figyelniük:

- AUD: MI Inflációs mutató m/m, ANZ Álláshirdetések m/m, Építési engedélyek m/m, és Árucikkárak y/y.

- CNY: Caixin feldolgozóipari PMI.

- CHF: CPI m/m, és feldolgozóipari PMI.

- CAD: Bankszünnap.

- AUD: Áruárak y/y.

- NZD: Építési engedélyek m/m.

- JPY: Tankan feldolgozóipari index, Tankan nem feldolgozóipari index és végleges feldolgozóipari PMI.

- USD: Végleges feldolgozóipari PMI, ISM feldolgozóipari PMI, ISM feldolgozóipari árak, építőipari kiadások m/m, és Wards teljes járműértékesítés.

- EUR: Francia kormányzati költségvetési egyenleg, spanyol feldolgozóipari PMI, olasz feldolgozóipari PMI, francia feldolgozóipari PMI, német feldolgozóipari PMI és feldolgozóipari PMI.

- GBP: Végleges feldolgozóipari PMI.

 

KKEY EQUITY &; BOND MARKET DRIVERS:

A részvény- és kötvénypiac fő tényezői jelenleg:

- USA: Az amerikai 10 éves kincstárjegyek hozama pénteken 3,85% alá esett vissza az ülésszak elején elért több mint háromhavi 3,892-es csúcsról, miután az adatok a személyes fogyasztási kiadások inflációjának lassulását mutatták, ami enyhíti az agresszív Fed szigorítási politikára irányuló árnyomást Új bizonyítékok állnak rendelkezésre. A fogyasztási cikkek árinflációja májusban 3,8%-ra, 2021 áprilisa óta a legalacsonyabb szintre csökkent, míg a magindex 4,6%-ra mérséklődött, ami továbbra is erős költségnyomásra utal. Eközben a személyi kiadások növekedése 0,1%-ra lassult. A hét elején egy sor gazdasági adat erős gazdaságot és stabil munkaerőpiacot mutatott, ami megerősítette azokat a fogadásokat, hogy a Federal Reserve folytatja a kamatemelést. Jerome Powell elnök nemrégiben hangsúlyozta, hogy a kamatlábak idén ismét emelkedni fognak, ami arra utal, hogy legalább két további kamatemelés valószínűsíthető.

- US: Az amerikai tőzsdei határidős ügyletek a második negyedév utolsó napján tovább emelkedtek, a Dow több mint 100 ponttal, az S&P 500 0,7%-kal, a Nasdaq 100 pedig 1%-kal, mivel a kereskedők üdvözölték a lassuló PCE inflációt. A Fed'az infláció preferált mérőszáma áprilisban 0,3 százalékkal emelkedett, ami összhangban volt az előrejelzésekkel, de 0,4 százalék alatt volt. Ezenkívül az éves magkamatláb 4,6% -ra csökkent, és a teljes személyi fogyasztási kiadási ráta közel két éve a legalacsonyabb szintet érte el. A hét elején Powell elnök ígéretet tett arra, hogy idén ismét kamatemelést hajt végre. A vállalati fronton az Apple részvényei közel 1%-kal emelkedtek a tőzsde előtti kereskedésben, miután a Citigroup "buy" minősítést adott a részvényre, míg a Nike mintegy 3%-ot esett, miután negyedéves profitja elmaradt a várakozásoktól. A második negyedévben eddig a Dow 2,6%-kal, az S&P 7%-kal emelkedett, ami zsinórban a harmadik negyedéves emelkedése.a Nasdaq pedig 11,2 százalékos emelkedést ért el, így az éves nyereség 2,9 százalékra, illetve 14,5 százalékra nőtt. és 30 százalékra, köszönhetően a mesterséges intelligenciával kapcsolatos részvények nyereségének és annak a fogadásnak, hogy a Federal Reserve már megtette a kamatemelések nagy részét.

- FR: A francia 10 éves OAT hozamok ismét 2,9% fölé emelkedtek, mivel a befektetők egy sor gazdasági adatot emésztettek fel, miközben az európai recesszió esélyeit mérlegelték a növekvő hitelköltségek lehetőségével szemben. A legfrissebb CPI-jelentések Európa-szerte azt mutatták, hogy az inflációs nyomás júniusban lehűlt, de az alapkamatok továbbra is magasak maradtak. Franciaországban az infláció 15 hónapos mélypontra, 4,5%-ra, míg a szélesebb euróövezetben 17 hónapos mélypontra, 5,5%-ra csökkent. A hét elején Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke megerősítette, hogy az euróövezeti központi bank valószínűleg nem jelzi egyhamar a kamatok csúcsra járatását, és kijelentette, hogy az EKB-nak még sokáig magasan kell tartania a kamatokat a tartósan magas infláció leküzdése érdekében. A befektetők legalább két kamatemelésre számítanak júliusban és szeptemberben.

- GE: Németország 10 éves államkötvényeinek hozama 2,4% fölé emelkedett, a június 19-én elért 2,52%-os háromhetes csúcs közelébe, mivel a piacok a legfrissebb inflációs adatokat emésztették fel az Európai Központi Bank monetáris szigorítási kilátásaival kapcsolatban. Az euróövezetben a fogyasztói árak éves szinten 5,5%-kal emelkedtek júniusban, ami kissé elmaradt az 5,6%-os növekedésre vonatkozó várakozásoktól, mivel a spanyolországi, franciaországi és olaszországi lassulás ellensúlyozta a németországi gyorsulást. Mégis, az eredmény jóval a központi bank 2 százalékos célja felett volt, és a vezető testület azt mondta, hogy a jövőbeni döntések az infláció csökkentésének prioritását fogják tükrözni. Az EKB ígéretet tett arra, hogy a következő, júliusi döntésében ismét emeli a kamatlábakat, és több döntéshozó is úgy nyilatkozott, hogy szeptemberben újabb emelés indokolt. Az EKB az elmúlt évben rekordot jelentő 400 bázisponttal emelte a kamatlábakat, és júliusban és szeptemberben további emelések várhatók.

 

VEZETŐ PÉNZÜGYI ÁGAK:

Az erős szektorok: Informatika, fogyasztási cikkek, közművek, kommunikációs szolgáltatások, alapanyagok, ipari termékek, pénzügyi termékek és alapvető fogyasztási cikkek.

Gyenge szektorok: --

 

TOP CURRENCY & COMMODITIES MARKET DRIVERS: 

A deviza- és árupiacon jelenleg a legfontosabb tényezők:

- EUR: Az euró a második negyedév végén 1,09 dollár alá esett, mivel a befektetők megemésztették az euróövezet vegyes inflációs adatait és az Európai Központi Bank ígéretét, hogy folytatja a kamatemelést. Az euróövezetben a júniusi 6,1%-ról 5,5%-ra esett vissza az infláció, de a maginfláció 5,3%-ról 5,4%-ra emelkedett. Nemzeti szinten az infláció más irányba mozog. Németországban a CPI 6,4%-ra gyorsult a májusi 14 hónapos mélypontról. Olaszországban és Franciaországban azonban lassult az infláció, Spanyolországban pedig 1,9 százalékra esett vissza az infláció, és ezzel az euróövezet első olyan országává vált, amely elérte az EKB 2 százalékos célját. Eközben a kereskedők továbbra is az EKB'betéti kamatláb csúcsát 4%-ra árazzák, és júliusban újabb emelés várható. Emellett a döntéshozók jelezték, hogy szeptemberben további kamatemelések valószínűsíthetőek. Az euró a második negyedévet alig változott árfolyammal, a kulcsfontosságú 1,1 dolláros szint alatt fogja zárni.

- GÁZ: Az európai földgáz határidős jegyzése június végén 37 euróra emelkedett megawattóránként, ami mintegy 39%-os havi emelkedést jelent, március óta az első havi emelkedést, és az elmúlt egy év legnagyobb emelkedését, mivel a kereskedők az ellátási zavarokat és a jövő hónapra vonatkozó meleg időjárási előrejelzéseket mérlegelték. A norvég gázmezőkön több üzemszünetet meghosszabbítottak, és a javítási munkálatok várhatóan júliusban is folytatódnak, miközben az oroszországi lázadás szintén súlyosan érintette a földgázpiacot. Norvégia megelőzte Oroszországot, mint az Európai Unió egyik legnagyobb földgázimport forrása, mintegy 25%-kal.Az Európai Unióba irányuló orosz gázimport, beleértve a vezetékes gázt és az LNG-importot is, jelentősen csökkent Oroszország ukrajnai inváziója óta, de tavaly még mindig mintegy 25%-ot tett ki. Emellett Hollandia október 1-jén földrengésveszély miatt bezárja Európa legnagyobb, Groningen melletti gázkitermelő telephelyét. Az európai gáztárolók azonban majdnem 77%-ban tele vannak, ami rekordszint az év ezen időszakában.

- GLD: Az arany pénteken az unciánkénti 1.910 dolláros szint közelében mozgott, közel maradt a tA június 28-án elért háromhavi mélypontot, az 1.907 dollárt, a Federal Reserve folyamatos sólyom retorikája visszafogta a nemesfém nem hozamtermelő vásárlásait. A Szövetségi Tartalék által szorosan figyelt kulcsfontosságú PCE-ármutatók azt mutatták, hogy az amerikai gazdaságban az infláció stabil volt, és megerősítette a központi bank'a 25 bázispontos kamatemelés ügyét a közelgő júliusi ülésén. májusban a mag PCE-árindex éves szinten 4,6 százalékkal emelkedett, ami aláhúzta az infláció volatilitását, mivel a mérőeszköz egy szűk sávban stabilizálódott, mivel 2022 decemberében először megérintette a 4,6 százalékot. 2022 decemberében a 4,6 százalékot. Jerome Powell, a Fed elnöke a héten azt mondta, hogy időbe telik, amíg az infláció visszatér a 2%-os célhoz, és további két kamatemelésre utalt idén.

- STL: Az acél betonacél határidős jegyzései a 3 700 CNY/tonna szint közelében mozogtak, szilárdan a június 16-án elért 3 783 CNY közel kéthavi csúcs alatt maradva, mivel a piacok továbbra is értékelték a kínai kormány ösztönző intézkedések elfogadásának lehetőségét a gyenge gazdasági fellendülés tartós jelei közepette. A legfrissebb hivatalos PMI-adatok azt mutatták, hogy az ország feldolgozóipara a várakozásoknak megfelelően júniusban harmadik hónapja zsugorodott. Korábban az új jüan hitelezés májusban csökkent, ami az eladósodott építőipari fejlesztőkkel, az acél fő felhasználóival kapcsolatos folyamatos pesszimizmust tükrözi.Ennek ellenére Li Qiang miniszterelnök kijelentette, hogy Kína még mindig jó úton halad az idei 5 százalékos GDP-cél elérése felé, és kötelezettséget vállalt a kormányzat arra, hogy gyakorlati és hatékony lépéseket tesz a piaci életerő fokozása és a kereslet növelése érdekében.

- PLM: A malajziai pálmaolaj határidős jegyzései tonnánként 3800 MYR körül mozogtak, és júniusban közel 20%-kal emelkedtek, miután a 28 hónapos mélypontokról való hirtelen fellendülés után az indiai vásárlók kihasználták az alacsonyabb árakat, miközben a kínálati oldali bizonytalanság emelte a piacot. India júniusi pálmaolajimportja várhatóan 46 százalékkal ugrik meg az egy hónappal ezelőttihez képest, háromhavi csúcsra, mivel a világ legnagyobb növényi olajfogyasztójának vásárlói ebben a hónapban kedvezményes áron fokozzák a vásárlásokat. A kínálati oldalon a Malajziából származó pálmaolajtermékek exportja a június 1–25-i időszakban 4,5 százalékkal csökkent a májusi azonos időszakhoz képest az Intertek Testing Services rakományellenőrző vállalat szerint.

Egy másik rakományellenőr, az AmSpec Agri Malaysia szerint a kivitel 8,7 százalékkal csökkent.

Az AmSpec Agri Malaysia szerint a kivitel 8,7 százalékkal csökkent.

 

A NAP TÁJÉKOZTATÁSA:

Pénteken a Nikkei 225 0,5%-ot esett, és a napot 33.100 alatt zárta, a Topix pedig 0,7%-ot esett, és a napot 2.280 ponton zárta. Ez elvett valamennyit a technológiai ipar közelmúltbeli nyereségéből. A befektetők olyan adatokra is figyeltek, amelyek azt mutatták, hogy a tokiói inflációs ráta a Bank of Japan's cél felett volt a 11. hónapban egymás után. Ez megkérdőjelezi a központi bank'ígéretét, hogy a monetáris politikát nagyon lazán tartja. Az Advast (-0,5%), a Tokyo Electron (-1,6%), a Socionext (-3,1%), a Keyence (-0,9%) és a Lasertec (-2,1%) voltak azok a technológiai vállalatok, amelyek a legtöbb pénzt vesztették. Az index más nehézsúlyú vállalatai, mint a Mitsubishi UFJ (-0,6%), a Sony Group (-1%), a Nintendo (-1,8%), a Nippon Telephone (-1,2%) és a Mitsui & Co. (-1,2%) szintén csökkentek. Ugyanakkor mindannyian jó növekedést értek el ebben a hónapban, a második negyedévben és az idei év első felében.

 

 

 

 

Long-term Channels Trading Strategy for: (Japán Nikkei 225 index).T(D1). Tellenállás egy potenciális (célterület) körül van (all time high). Az elsődleges támogatás(konszolidációs terület) egy potenciális  (konszolidációs terület)(32340). Ezért a következő legvalószínűbb ármozgás egy (felfelé/konszolidáció) trend. (*lásd az összes többi részletet a grafikonon).

Start trading in four simple steps

1. Register

Open your live trading account

2. Verify

Upload your documents to verify your account

3. Fund

Deposit funds directly into your account

4. Trade

Start trading and choose from 130+ instruments

Demo account

The Blue Suisse Trading Account with virtual funds in a risk-free environment

Demo account

Live account

The Blue Suisse Trading Account in our transparent live model environment

Open an Account
Risk Warning; CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 58.58% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money.
x
Spotify Logo Apple Podcasts Logo Anchor Podcasts Logo