GLOBAL CAPITAL MARKETS OVERVIEW, ANALYSIS & FORECASTS:

Tekijä: Dr. Alexander APOSTOLOV (tutkija BAS:n taloustutkimuslaitoksessa)

Wall Street nousi toisen vuosineljänneksen viimeisenä päivänä, kun vaimea inflaatio lievensi sijoittajien huolta uusista koronnostoista. Dow sulkeutui yli 280 pistettä korkeammalle, kun taas S&P ja Nasdaq nousivat 1,2 % ja 1,4 %. PCE-inflaatioaste, Fed'n suosima inflaatiomittari, nousi 0,3 prosenttia, joka oli ennusteiden mukainen, ja oli alle 0,4 prosenttia huhtikuussa. Lisäksi vuotuinen ydinkorko laski 4,6%: iin, ja henkilökohtaisten kulutusmenojen kokonaiskorko saavutti alhaisimman tason lähes kahteen vuoteen. Yritysrintamalla Applen osakkeet nousivat 2,3 prosenttia, kun yhtiön markkina-arvo nousi yli 3 biljoonan dollarin. Nike sen sijaan laski 2,6 prosenttia sen jälkeen, kun sen neljännesvuosittainen tulos jäi odotuksista. Toistaiseksi toisella vuosineljänneksellä Dow on noussut 2,5 prosenttia, S&P on noussut 7 prosenttia kolmanteen peräkkäiseen neljännesvuosivoittoonsa, ja Nasdaq on noussut 11,1 prosenttia, mikä nostaa vuosivoitot 3,8 prosenttiin ja 16,4 prosenttiin. ja 32,8 prosenttia, jota auttoivat tekoälyyn liittyvien osakkeiden voitot ja veto, että Yhdysvaltain keskuspankki Federal Reserve on jo tehnyt suurimman osan korkojensa koronnostoista.

Kanadan S & amp;P / TSX Composite nousi 1,2 prosenttia sulkeutumaan 20,155iin perjantaina, laajentamalla viikoittaista voittoa, ja kaikki sektorit sulkeutuivat vihreään. Teknologiasektori ja hyödykkeille alttiit sektorit olivat tyytyväisiä vahvoihin taloustietoihin. Alustavat arviot viittaavat siihen, että Kanadan bruttokansantuote nousi todennäköisesti 0,4 prosenttia toukokuussa, mikä viittaa merkittävään joustavuuteen Kanadan keskuspankin aggressiivisissa koronnostoissa ja lisää liikkumavaraa poliittisille päättäjille jatkaa kiristämistä. Yhdysvalloissa kulutushyödykkeiden hinnat osoittivat vain vähän merkkejä siitä, että inflaatio hidastui Fedin haluamalla vauhdilla, kun taas henkilökohtaiset tulot hidastuivat. Tech osakkeet johti voittoja, nousi 1.7 prosenttia, seuraavat vahva vauhtia Nasdaq, jossa Shopify jopa 1.5 prosenttia, kun taas BlackBerry nousi 3.4 prosenttia istunnon ja nousi 17 prosenttia tällä viikolla yllätys voitto ilmoitus. Öljyn hinnan nousu vauhditti myös kanadalaisia energiantuottajia. Viikolla indeksi nousi 3,2 prosenttia.

Ruplaan perustuva MOEX Russia -indeksi vähensi varhaisia tappioita ja päätyi tasan 2 797:ään, toipuen maanantain romahduksesta ja sulkeutuen tasaisesti, kun markkinat osoittivat vähän huolta taloudellisesta ja poliittisesta epävakaudesta Wagner Groupin kapinan jälkeen viikonloppuna. Terästehtaat johtivat nousua, ja NLMK, MMK ja Severstal nousivat 1,7-0,8 prosenttia, kun Kiinan toinen supistuva PMI-indeksi nosti odotuksia elvytystoimista ja metallien kysynnän elpymisestä suurimmissa tuojissa. Myös öljyosakkeet sulkeutuivat vihreässä, ja Surgutin etuoikeutetut osakkeet nousivat 0,8 prosenttia, kun veikkaukset vahvoista osingonmaksuista lisääntyivät.

FTSE 100 nousi perjantaina 0,9 prosenttia 7,531: iin ja nousi 1 prosenttia viikolla, jota tuki asuntorakentajien tuki ja pankkien vankka kaupankäynti, kun markkinat jatkoivat yritysten korkojen arviointia suurten keskuspankkien uhkaavien korkojen nostojen keskellä. Miten ympäristö kehittyy. Unite Group, Perssimon ja Landsec ovat kaikki kiinteistökehitysalan johtavia yrityksiä, ja ne kaikki tukevat vakaasti vihreää kehitystä. Toiveet siitä, että asuntolainojen kysyntä pysyy vahvana Englannin keskuspankin koronnostosyklin loppupuolella's antoi myös lontoolaisille lainanantajille taukoa. NatWest nousi 2,4 prosenttia, Lloyds 2 prosenttia ja Barclays 1,5 prosenttia. Centrica'n osake nousi 3,3 % sen jälkeen, kun yhtiö kertoi lisäävänsä lisää tilaa maakaasun varastointiin.

PERJANTAINA CAC 40 nousi noin 1,2 % ja sulkeutui tasolle, jolle ei ole päästy yli kuukauteen: 7,400. Tämä oli viides peräkkäinen päivä, jolloin myös alueelliset markkinat nousivat. Tiedot osoittivat, että inflaatiovoimat euroalueella ja Yhdysvalloissa olivat hellittäneet, mikä sai ihmiset tuntemaan olonsa paremmaksi, mutta korkojen nousu voi kestää kauemmin. Samaan aikaan Kiinan heikot tehdasluvut herättivät toiveita siitä, että maailman toiseksi suurin talous saisi lisää apua kasvuun. Lähes kaikki yhtiöt päättivät päivän vihreään, ja Eurofins Scientifique (+2,9 %), Unibail Rodamco We (+2,3 %), Legrand (+2,3 %), Dassault Systemes (+2,3 %), Capgemini (+2,2 %) ja Stmicroelectronics (+2,2 %) olivat suurimmat voittajat. CAC 40 nousi viikossa 3,3 % ja kuukaudessa 4,2 %.

FTSE MIB nousi perjantaina iltapäivällä noin 28 280 pisteeseen, mikä oli lähellä parasta tasoa sitten syyskuun 2008. Tämä oli viides peräkkäinen päivä, jolloin indeksi nousi. Lähes jokainen toimiala nousi paljon, mutta energia- ja öljy-yhtiöt, teollisuusyritykset ja pankit nousivat eniten.p eniten. Sijoittajat olivat tyytyväisiä merkkeihin siitä, että hintapaineet Yhdysvalloissa ja Euroopassa olivat vähenemässä. Tällä viikolla Yhdysvaltain keskuspankin johtaja Jerome Powell ja Euroopan keskuspankin johtaja Christine Lagarde totesivat molemmat, että ne ovat edelleen hyvin sitoutuneita koronnostoihin inflaation torjumiseksi. Italia'n työttömyysaste laski odotettua enemmän toukokuussa 2023, edellisen kuukauden 7,8 prosentista 7,6 prosenttiin. Tämä oli alhaisin taso sitten huhtikuun 2020. FTSE MIB:n odotetaan nousevan lähes 4 % tällä viikolla.

IBEX 35 saavutti perjantaina uuden huippulukeman 9 593, mitä ei ole tapahtunut yli kolmeen ja puoleen vuoteen. Tämä oli viides peräkkäinen istunto, jolloin indeksi nousi, kun sijoittajat siirsivät osan sijoituksistaan ja olivat tyytyväisiä nähdessään, että euroalueen ja Yhdysvaltojen hintapaineet olivat hellittämässä. Viimeisimmän raportin mukaan euroalueen pohjainflaatio laski kesäkuussa odotettua enemmän eli 5,5 prosenttiin. Tämä on alhaisin luku sitten tammikuun 2022. Grifols A (2,30 %), Solaria (1,88 %) ja Banco Santander (1,57 %) olivat nousun ykkössijalla. Acciona Energa (-1,16 %), Acerinox (-1,28 %) ja Acciona (-0,42 %) laskivat, ja Morgan Stanley antoi teräksentuottajalle huonon arvosanan. Mittari nousi viikolla 3,5 % ja neljänneksellä 4,6 %.

Hongkongin osakkeet laskivat perjantaina 17,93 pistettä eli 0,1 % 18 916,43 pisteeseen. Tämä oli toinen päivä peräkkäin, jolloin ne laskivat. Tämä johtui siitä, että Kiinan kesäkuun viralliset PMI-tiedot herättivät huolta talouden hidastumisesta. Kolmatta kuukautta peräkkäin tehdastoiminta supistui, ja palvelusektorin kasvu oli heikointa kuuteen kuukauteen. Vuoden alusta indeksi on laskenut 6,3 %. Tämä johtuu siitä, että kulutusmenot, asuntomarkkinat, vienti ja infrastruktuuri-investoinnit ovat kaikki heikentyneet Manner-Kiinassa. Samaan aikaan Pekingin uusista elvytystoimista on edelleen epävarmuutta, ja suuret Wall Streetin pankit, kuten Goldman Sachs, Bank of America, UBS ja Nomura, ovat hiljattain laskeneet ennusteitaan Kiinan talouskasvusta. Tämän lisäksi Yhdysvaltain osakefutuurit eivät liikkuneet paljon ennen kuin Yhdysvaltain PCE-tiedot tulivat myöhemmin tänään. Kingsoft Co., Top Sports International (-3,8 %), Kuaishou Technology (-2,9 %) ja Meituan (-1,8 %) olivat niiden yritysten joukossa, joiden osakkeet laskivat.

Perjantaina Nikkei 225 laski 0,5 % päätyen päivän päätteeksi alle 33 100:n ja Topix laski 0,7 % päätyen päivän päätteeksi 2 280:een. Tämä vei osan teknologiateollisuuden viimeaikaisista voitoista. Sijoittajat katsoivat myös tietoja, jotka osoittivat, että Tokion inflaatioaste oli Japanin keskuspankin tavoitteen yläpuolella 11. kuukautta peräkkäin. Tämä kyseenalaistaa keskuspankin lupauksen pitää rahapolitiikka hyvin löysänä. Advast (-0,5 %), Tokyo Electron (-1,6 %), Socionext (-3,1 %), Keyence (-0,9 %) ja Lasertec (-2,1 %) olivat teknologiayrityksiä, jotka menettivät eniten rahaa. Myös muut indeksin raskassarjalaiset, kuten Mitsubishi UFJ (-0,6 %), Sony Group (-1 %), Nintendo (-1,8 %), Nippon Telephone (-1,2 %) ja Mitsui & Co. (-1,2 %), laskivat. Ne kaikki kuitenkin kasvoivat hyvin tässä kuussa, toisella vuosineljänneksellä ja tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla.

Indian BSE Sensex nousi 820 pistettä ja päätyi 64 733 pisteeseen, mikä oli uusi ennätys. Indeksi nousi viikolla 2,7 %, kun markkinat jatkoivat panostusta siihen, että Intian talous kykenisi sivuuttamaan heikkenevän ulkoisen ympäristön. Ulkomaiset sijoitukset ovat olleet suuri osa Intian osakemarkkinoiden kasvua. Tämän viikon uudet tiedot osoittavat, että ulkomaiset sijoittajat ovat ostaneet osakkeita yli 850 miljardin rupian arvosta tähän mennessä tänä tilikautena. Tämä johtuu Intian keskuspankin suhteellisen helposta rahapolitiikasta ja Intian vahvoista kasvunäkymistä. Päästä eroon kahden edellisen vuoden nettomyynneistä. Teknologiaosakkeet johtivat voittoja, ja Infosys nousi 3,4 prosenttia ja TCS nousi 2,9 prosenttia. Autonvalmistajat, kuten Mahindra & Mahindra ja Maruti Suzuki, laskivat myös voimakkaasti. Mahindra & Mahindra nousi 4,2 prosenttia ja Maruti Suzuki nousi 2,5 prosenttia.

Shanghai Composite nousi 0,4 % noin 3,195:een ja Shenzhen Composite nousi 0,7 % 10,990:een, mikä tasoitti edellisen istunnon tappiot, vaikka tiedot osoittivat, että Kiinan valmistusteollisuus nousi kesäkuussa kolmatta peräkkäistä kuukautta. Se supistui maaliskuussa, kun taas palvelusektorin toiminnan kasvu hidastui kuuden kuukauden alhaiselle tasolle. Manner-Euroopan osakkeet ovat joutuneet paineen alle tässä kuussa, kun taloudellinen epävarmuus on lisääntynyt Kiinassa ja Pekingin aggressiivisten kasvua edistävien poliittisten toimenpiteiden puute on aiheuttanut paineita, vaikka sijoittajat ovat edelleen toiveikkaita siitä, että viranomaiset antavat lisää kannustimia tänä vuonna. Perjantaina raskaat yhtiöt, kuten Eotolink Technology (5,3 %), Jiangsu Huaxi Village (3,9 %), Eastern Communications (6,8 %), Greatoo Intelligent (10 %) ja Shenzhen Danone (20%) nousi merkittävästi.

Uusi-Seelanti's NZD 50 nousi perjantaina 108.35 pistettä eli 0.92% 11,916.47:ään perjantaina, ravistellen tappioita alkukaupankäynnissä samalla kun nousi neljättä peräkkäistä istuntoa, jota vetivät muun muassa jakelupalvelut, valmistus, kuluttajat ja terveydenhuolto. Vahva kehitys sektorilla vauhditti useimpien sektorien voittoja. Samaan aikaan Yhdysvaltain osakefutuurit nousivat korkeammalle ennen Yhdysvaltain PCE-indeksin julkaisua myöhemmin tänään. Lukujen odotetaan osoittavan jonkin verran pehmenemistä, mutta viittaavan silti siihen, että inflaatio pysyy sitkeänä. Erikseen pääministeri Chris Hipkins allekirjoitti tällä viikolla Pekingin-vierailullaan Kiinan, Uuden-Seelannin suurimman kauppakumppanin, kanssa yhteistyösopimuksen, jonka tavoitteena on vahvistaa markkinoita, kuten vientiä. Uusimpien tietojen mukaan Uuden-Seelannin kuluttajien luottamus oli kesäkuussa korkeimmillaan 17 kuukauteen, ja myös yritysten tunnelmat paranivat. Hallenstein Glasson nousi 4,1 prosenttia, ja sen jälkeen Skellerup Hlds. (3,9 %), Scott Tech. (3,3 %) ja Serko Ltd. (3,3 %). (2.7%). Indeksi ei juuri muuttunut tässä kuussa.

Baltic Exchange'n tärkein merenkulkuindeksi, joka mittaa tavaroiden kuljetuskustannuksia ympäri maailmaa, laski perjantaina viidettä peräkkäistä istuntoa ja laski noin 1,9 prosenttia yli viikon alimmalle tasolle 1 091 pisteeseen. Capesize-indeksi, joka seuraa tyypillisesti 150 000 tonnin lastia, kuten rautamalmia ja hiiltä, kuljettavia aluksia, laski 3,1 prosenttia 1 704 pisteeseen, ja panamax-indeksi, joka seuraa tyypillisesti 60 000-70 000 tonnin hiili- tai viljalastia kuljettavia aluksia, laski yhdeksännen peräkkäisen istunnon 11 pistettä 1 030 pisteeseen. Pienemmistä aluksista supramax-indeksi laski 1 pisteen 749 pisteeseen.Viiteindeksi menetti viikolla noin 12 %, mikä oli huonoin taso sitten 2. kesäkuuta, ja se laski viidettä kertaa peräkkäin neljännesvuosittain 21,5 %. Capesize-segmentin lähes 40 prosentin kuukausittainen nousu auttoi indeksiä etenemään 11,7 prosenttia kuukaudessa.

Brasilian'Ibovespa-osakeindeksi päättyi perjantaina 0,1 prosenttia alempana noin 118,240:ssä perjantaina, kun taas se saavutti korkeimman arvonsa yli viikkoon istunnon aikana, kun paikalliset sijoittajat reagoivat uusiin inflaatiokohdennussääntöihin, jotka kansallinen rahaneuvosto (CMN) ilmoitti eilen. Yksikkö, joka on maan korkein talouspoliittinen elin, päätti asettaa inflaatiotavoitteensa vuodelle 2026 3 prosenttiin ja muuttaa inflaatiotavoitteen saavuttamisen arvioinnin aikataulua. CMN asettaa tällä hetkellä vuotuiset inflaatiotavoitteet, jotka on saavutettava kalenterivuosittain.Tietorintamalla Brasilia'n työttömyysaste laski 8,3 prosenttiin toukokuuhun päättyneiden kolmen kuukauden aikana, mikä on alhaisin taso kyseisellä ajanjaksolla sitten vuoden 2015. Kauppiaat arvostivat myös Yhdysvaltojen viimeisimpiä tietoja, jotka viittasivat inflaatiopaineiden lieventymiseen. Yritysrintamalla Lojas Rennerin (-6,2 %), Siderurgica Nacionalin (-5,2 %) ja Petrobrasin (-4,9 %) osakkeet olivat istunnon suurimmat tappiot. Ibovespa päätti viikon 0,6 % alempana, mutta nousi kuukaudessa 6,9 %.

 

KATSAUS VIIMEISIIN TALOUSTIETOIHIN:

Viimeisimpiä talous  uutisia tarkasteltaessa kriittisimmät tiedot ovat:

- SK: Alustavat tiedot osoittivat, että Etelä-Korean vienti laski kesäkuussa 2023 6 % edellisvuodesta 54,24 miljardiin dollariin sen jälkeen, kun se oli edelliskuussa laskenut 15,2 %, mikä alitti markkinoiden odotukset 3 %:n laskusta. Kyseessä oli yhdeksäs peräkkäinen kuukauden viennin lasku, mutta pienin lasku kahdeksaan kuukauteen maailmantalouden hidastuessa.

- SK: Alustavat tiedot osoittivat, että Etelä-Korean kauppataseen ylijäämä oli 1,11 miljardia dollaria kesäkuussa 2023, mikä ei vastannut markkinaodotuksia 2,51 miljardin dollarin ylijäämästä ja verrattuna 2,44 miljardin dollarin alijäämään viime vuoden vastaavana kuukautena. Kyseessä oli ensimmäinen kauppataseen ylijäämä sitten maaliskuun 2022, kun vienti laski vähemmän kuin tuonti talouden hidastuessa heikon globaalin ja kotimaisen kysynnän keskellä. Vienti laski 6 % edellisvuodesta, mikä oli yhdeksäs peräkkäinen lasku mutta pienin lasku kahdeksaan kuukauteen. Tuonti puolestaan laski 11,7 %, mikä on viides lasku tähän mennessä tänä vuonna.

- SK: Tuonti Etelä-Koreaan laski 11,7 % edellisvuodesta 53,11 miljardiin dollariin kesäkuussa 2023, kun markkinaennusteissa ennustettiin 11,0 %:n pudotusta ja 14,4 %:n pudotusta kuukautta aiemmin, flash-tiedot osoittavat. Se oli viides ostojen supistuminen tähän mennessä tänä vuonna.

- US: Kesäkuussa 2023, Michiganin yliopisto'n Yhdysvaltain kuluttajasentimentti tarkistettiin 64.4:ään alustavasta 63.9:stä, mikä on korkein lukema neljään kuukauteen. Myös nykyinen taloudellinen tilanne (69:stä 68:aan) ja kuluttajien odotukset (61,5:stä 61,1:een) paranivat. Joanne Hsu, johtaja cons"Kaiken kaikkiaan tämä yllättävä nousu heijastaa asenteiden elpymistä, jonka velkakattokriisin ratkaiseminen kuun alussa synnytti, sekä myönteisempää käsitystä vaimeasta inflaatiosta. Jatkuvasti korkeat hinnat ja suuret menot painavat kuitenkin edelleen kuluttajia, eivätkä heidän näkemyksensä henkilökohtaisesta taloudestaan ole muuttuneet." Samaan aikaan tulevan vuoden inflaatio-odotukset laskivat takaisin 3,3 prosenttiin toisen peräkkäisen kuukauden ajan, mikä on alin taso sitten maaliskuun 2021, alkuperäisen arvion mukaisesti. Pidemmän aikavälin inflaatio-odotukset muuttuivat vain vähän toukokuuhun verrattuna ja olivat 3 %, mikä vastaa myös alkuperäistä lukemaa.

- US: Chicagon suhdannebarometri, joka tunnetaan myös nimellä Chicagon ostopäällikköindeksi, nousi kesäkuussa 2023 41,5 pisteeseen toukokuun 2023 40,4 pisteestä, mutta jäi kuitenkin reilusti alle 44 pisteen markkinaennusteen. Tiedot merkitsivät kymmenettä peräkkäistä kuukautta, jolloin yritystoiminta supistui Chicagon alueella.

- USA: Ensi viikolla työpaikkaraportti ja FOMC:n pöytäkirjat hallitsevat otsikoita Yhdysvalloissa. Sitä seuraavat ISM:n teollisuus- ja palvelualojen PMI-indeksit, tehdastilaukset ja ulkomaankauppatiedot. Lisäksi S&P julkaisee maailmanlaajuiset teollisuuden PMI-indeksit Intiasta, Venäjältä, Espanjasta, Italiasta, Sveitsistä, Etelä-Koreasta ja Kanadasta sekä palvelujen PMI-indeksit Espanjasta, Italiasta ja Brasiliasta. Sijoittajat odottavat innokkaasti myös Indonesian, Sveitsin, Etelä-Korean, Filippiinien, Turkin ja Meksikon inflaatiolukuja. Muualla sijoittajat keskittyvät Australian korkopäätökseen, Kanadan työllisyystietoihin, Kiinan Caixinin palvelu- ja teollisuus-PMI:hin ja Japanin Tankan-valmistajien indeksiin.

- USA: Toukokuussa 2023 Yhdysvaltain henkilökohtaisten kulutusmenojen hintaindeksi nousi 0,1 prosenttia kuukaudessa, kun se huhtikuussa oli 0,4 prosenttia. Palvelujen hinta nousi 0,3 prosenttia, kun taas tavaroiden kustannukset laskivat 0,1 prosenttia. Elintarvikkeiden hinnat nousivat 0,1 prosenttia, kun taas energian hinnat laskivat 3,9 prosenttia. Ilman elintarvikkeita ja energiaa PCP nousi 0,3 prosenttia. Henkilökohtaiset kulutushinnat nousivat 3,8 prosenttia vuodessa, mikä on alhaisin sitten huhtikuun 2021, verrattuna huhtikuun 4,3 prosentin leikkaukseen, ja Fed'n ydinkorko, Fed'n suosima inflaatiomittari, nousi 4,6 prosenttia, verrattuna markkinoiden odotuksiin 4,7 prosentista.

- USA: Toukokuussa 2023 Yhdysvaltain henkilökohtaiset tulot nousivat 0,4 prosenttia kuukaudessa verrattuna huhtikuun 0,3 prosentin kasvuun, kun analyytikot olivat odottaneet 0,3 prosentin kasvua. Yksityiset palkat ja palkkiot (+0,5 %) ja henkilökohtaiset liikkuvuuden siirtotulot (+0,3 %), jotka sisältävät Medicaidin, vaikuttivat 0,5 prosentin kasvuun. Henkilökohtaiset korkotulot (+0,5 %) johtivat henkilökohtaisten varallisuustulojen (+0,3 %) kasvua.

- US: Yhdysvaltain henkilökohtaisten kulutusmenojen hintojen perusmittari ilman elintarvikkeita ja energiaa täytti markkinoiden odotukset ja nousi 0,3 prosenttia toukokuussa, mikä hidastui edelliskuun 0,4 prosentin noususta. Vuotuinen muutosnopeus, Fed'n keskeinen inflaatiomittari Yhdysvaltain taloudessa, laski 4,6 prosenttiin huhtikuun 4,7 prosentista. Elintarvike- ja energiakustannukset mukaan lukien PCE-hintaindeksi nousi 0,1 prosenttia edellisestä kuukaudesta ja 3,8 prosenttia vuotta aiemmasta, mikä on pienin vuotuinen nousu sitten huhtikuun 2021.

- CA: Kanadan talouden ennustetaan kasvavan 0,4 prosenttia toukokuussa 2023, mikä johtuu teollisuuden, tukkukaupan ja kiinteistöihin liittyvän toiminnan kasvusta. Myös liittovaltion julkishallinnossa (lukuun ottamatta puolustusta) on ollut takapakkia. Kaivostoiminta, louhinta, öljyn- ja kaasuntuotanto sekä yleishyödylliset palvelut supistuvat kuitenkin todennäköisesti tänä aikana. Huhtikuun lopullisessa arviossa maan bruttokansantuotetta tarkistettiin alaspäin 0 prosenttiin alkuperäisestä 0,2 prosentista, kun palvelusektori pysyi vakaana ja tavaratuotanto kasvoi 0,1 prosenttia.

- EU: Toukokuussa 2023 euroalueen kausitasoitettu työttömyysaste oli ennätysalhaalla 6,5 prosentissa, joka pysyi ennallaan edellisestä kuukaudesta ja oli markkinaennusteiden mukainen. Viimeisimmät tiedot osoittivat laskua viime vuoden 6,7 prosentin työttömyysasteesta ja viittasivat tiukkoihin työmarkkinoihin. Työttömien määrä väheni edellisestä kuukaudesta vielä 57 000:lla 11,014 miljoonaan, mikä on alhaisin taso sitten vertailukelpoisten tietojen kirjaamisen aloittamisen vuonna 1995. Nuorisotyöttömyysaste, joka mittaa alle 25-vuotiaita työnhakijoita, pysyi toukokuussa ennätyksellisen alhaalla 11,9 prosentissa, joka oli sama kuin edelliskuussa. Euroalueen suurimmista talouksista Saksan työttömyysaste on alhaisin (2,9 %) ja korkein Espanjassa (12,7 %), Italiassa (7,6 %) ja Ranskassa (7 %).

- EU: Alustavien arvioiden mukaan euroalueen kuluttajahintainflaatio laski 5,5 prosenttiin in kesäkuussa 2023 edellisen kuukauden 6,1 prosentista, mikä on hieman alle markkinoiden 5,6 prosentin odotusten. Korko saavutti alhaisimman tasonsa sitten tammikuun 2022, vaikka se on edelleen selvästi EKP:n 2,0 prosentin tavoitteen yläpuolella. Myös ydinkorko, jossa ei oteta huomioon elintarvikkeiden ja energian kaltaisia epävakaita eriä, nousi 5,4 prosenttiin, joka on edelleen lähellä viimeaikaista 5,7 prosentin huippuaan, mikä tukee näkemystä, jonka mukaan päättäjät saattavat jatkaa korkojen nostamista tulevina kuukausina. Energian hinnat laskivat 5,6 % (-1,8 % toukokuussa), kun taas elintarvikkeiden, alkoholin ja tupakan hinnat (11,7 % vs. 12,5 %) ja muiden kuin energiatuotteiden hinnat (5,5 % vs. 5,8 %) nousivat vaatimattomammin. Toisaalta palvelusektorin inflaatio nousi 5,4 prosenttiin 5,0 prosentista. Kuukausitasolla kuluttajahinnat nousivat kesäkuussa 0,3 %.

- GE: Saksan työttömyysaste nousi kesäkuussa 2023 hieman 5,7 prosenttiin, mikä ylitti alkuperäisen arvion 5,6 prosentista ja markkinoiden odotukset. Työttömyys nousi korkeimmalle tasolleen sitten kesäkuun 2021, 28 000:lla 2,61 miljoonaan, mikä ylitti markkinoiden odotukset 11 000:lla. Edellisvuoteen verrattuna työttömien määrä kasvoi 192 000:lla, kun taas avoimet työpaikat vähenivät 108 000:lla 769 000:een. Alueelliset erot ovat edelleen olemassa: Bremenin työttömyysaste on korkein, 10,7 prosenttia, ja Berliinin 9,1 prosenttia, kun taas Bayernin työttömyysaste on alhaisin, 3,4 prosenttia, ja Baden-Württembergin 3,9 prosenttia. "Työmarkkinat tuntevat nyt myös vaikeammat taloudelliset olosuhteet""Työvoimatoimiston päällikkö Andrea Nahles sanoi: "Työttömyys lisääntyy ja työpaikkojen määrän kasvu heikkenee."

- GE: Toukokuussa 2023 Saksan tuontihinnat laskivat 9,1 % edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta, mikä oli edelleen laskua edellisen kuukauden 7 %:n laskusta, markkinoiden odotusten mukaisesti. Tämä oli suurin lasku sitten syyskuun 2009, ja hinnat laskivat jyrkästi energian (-37,6 %) eli maakaasun (-39,7 %), hiilen (-53,2 %), sähkön (-53,9 %), mineraaliöljytuotteiden (-35,9 %) ja raakaöljyn (-31,4 %) hinnoissa. Ilman öljyä ja öljytuotteita tuontihinnat laskivat 6,3 prosenttia. Välituotteiden kustannukset laskivat 8,2 %, kun taas kulutushyödykkeiden hinnat nousivat 3,5 % ja tuotantohyödykkeiden hinnat 4,1 %. Kuukausitasolla tuontikustannukset laskivat 1,4 %, mikä on hieman vähemmän kuin huhtikuun 1,7 %:n lasku.

- GE: Toukokuussa 2023 Saksan vähittäismyynti nousi 0,4 % kuukausitasolla, mikä oli vähemmän kuin kuukautta aiemmin alaspäin tarkistettu 0,7 %, mutta ylitti helposti markkinaennusteet, joiden mukaan taso pysyi ennallaan. Muiden kuin elintarvikkeiden myynti nousi 0,5 %, kun taas verkko- ja postimyynti laski 3,1 %. Elintarvikkeiden vähittäismyynti laski 1,4 prosenttia elintarvikkeiden hintojen laskiessa. Samaan aikaan vähittäismyynti on laskenut 4,4 % vuoden 2022 toukokuun tasosta, ja elintarvikkeiden hinnat ovat laskeneet 23 peräkkäistä kuukautta.

- IT: Italian'työttömyysaste laski 7,6 prosenttiin toukokuussa 2023, alle markkinoiden odotusten 7,9 prosenttiin, alhaisimmalle tasolle sitten huhtikuun 2020, jolloin COVID-19-pandemia aiheutti työvoimakriisin, verrattuna 7,8 prosenttiin edellisessä kuussa . Luku on linjassa euroalueen jatkuvien työvoimajännitteiden kanssa, mikä antaa EKP:lle tilaa laajentaa kiristysvauhtia tulevassa kokouksessaan. Työttömyys laski 34 000: lla 1,935 miljoonaan ajanjaksolla, suurin lasku sitten helmikuun 2022. Samaan aikaan työlliset lisääntyivät 21 000:lla 23,471 miljoonaan. Silti työvoimaosuus pysyi ennallaan 66,3 prosentissa kolmatta kuukautta peräkkäin. Toisaalta nuorisotyöttömyysaste nousi 1 prosenttiyksiköllä 21,7 prosenttiin.

- UK: Bruttokansantuote kasvoi 0,2 % vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä, mikä oli heikointa vauhtia kahteen vuoteen, kun korkeammat lainakustannukset ja jatkuvasti korkea inflaatio vaikuttivat toimintaan ja kysyntään. Kotitalouksien kulutus kasvoi 0,2 prosenttia ja kiinteän pääoman bruttomuodostus 1,5 prosenttia. Molemmat mittarit osoittavat pienintä kasvua sitten vuoden 2020–21 pandemian aiheuttaman taantuman. Myös julkiset menot supistuivat neljättä peräkkäistä vuosineljännestä (-2,2 %). Ulkoinen nettokysyntä vaikutti myönteisesti BKT:hen, sillä vienti kasvoi 6,6 prosenttia ja tuonti väheni 6,5 prosenttia.

- UK: Kesäkuussa 2023 Yhdistyneen kuningaskunnan kansallinen asuntojen hintaindeksi laski hieman 3,5 % edellisvuodesta, kun se oli laskenut 3,4 % toukokuussa, kun markkinoilla odotettiin 4 %:n laskua. Vuosihinnat laskivat toisella neljänneksellä kaikilla alueilla paitsi Pohjois-Irlannissa. Lisäksi asuntojen hinnat laskivat eniten East Angliassa, jossa ne laskivat 4,7 prosenttia. Kesäkuussa asuntojen hinnat nousivat 0,1 prosenttia kuukaudessa, mikä johtui pääasiassa kausiluonteisista vaikutuksista, kun edelliskuussa hinnat laskivat 0,1 prosenttia.

- CN: Kiinan kansallisen tilastokeskuksen yhdistetty PMI-tuotantoindeksi laski 52,3:een kesäkuussa 2023 edellisen kuukauden 52,9:stä. Tämä on alhaisin luku sitten joulukuun 2022, jolloin taloudenelpyminen oli epätasaista. Tehdastoiminta supistui kolmatta kuukautta peräkkäin kiinteistöalan jatkuvan heikkouden sekä heikon maailmanlaajuisen ja kotimaisen kysynnän vuoksi. Samalla palvelusektori laajeni vähiten kuuteen kuukauteen. Kasvava nuorisotyöttömyys, pettymys teollisuustuotannossa ja vähittäismyynnissä ovat viime aikoina haitanneet Kiinan talouden elpymistä. Samaan aikaan pääministeri Li Qiang mainitsi hiljattain, että Peking ryhtyisi toimiin kysynnän vauhdittamiseksi, mutta ei kertonut tarkemmin mistään erityisistä toimenpiteistä.

 

NÄKYMÄT ENNEN:

Viikko eteenpäin:

Ensi viikolla palkkaraportti ja FOMC:n pöytäkirja vievät otsikot Yhdysvalloissa. Tämän jälkeen julkaistaan ISM Manufacturing ja Services PMI, tehdastilaukset ja ulkomaankauppatiedot. Lisäksi julkaistaan S&P Global Manufacturing PMI Intiasta, Venäjältä, Espanjasta, Italiasta, Sveitsistä, Etelä-Koreasta ja Kanadasta sekä Services PMI Espanjasta, Italiasta ja Brasiliasta. Sijoittajat odottavat myös innokkaasti Indonesian, Sveitsin, Etelä-Korean, Filippiinien, Turkin ja Meksikon inflaatiolukuja. Lisäksi sijoittajien huomion keskipisteisiin kuuluvat Australian korkopäätös, Kanadan työllisyystiedot, Kiinan Caixin Services ja Manufacturing PMI sekä Japanin Tankan Manufacturers Index.

 

Tänään sijoittajien kannattaa tarkkailla seuraavia tärkeitä tietoja:

- AUD: MI inflaatiomittari m/m, ANZ työpaikkailmoitukset m/m, rakennusluvat m/m ja raaka-aineiden hinnat v/v.

- CNY: Caixin Manufacturing PMI.

- CHF: Kuluttajahintaindeksi m/m ja teollisuuden PMI.

- CAD: Bank Holiday.

- AUD: Raaka-aineiden hinnat v/v.

- NZD: Rakennusluvat m/m.

- JPY: Tankan Manufacturing Index, Tankan Non-Manufacturing Index ja Final Manufacturing PMI.

- USD: Teollisuuden lopullinen PMI, ISM Manufacturing PMI, ISM Manufacturing Prices, Construction Spending m/m ja Wards Total Vehicle Sales.

- EUR: Ranskan julkisen talouden rahoitusasema, Espanjan teollisuuden PMI, Italian teollisuuden PMI, Ranskan lopullinen teollisuuden PMI, Saksan lopullinen teollisuuden PMI ja lopullinen teollisuuden PMI.

- GBP: Lopullinen teollisuuden PMI.

 

KEY EQUITY & BOND MARKET DRIVERS:

Keskeiset tekijät osake- ja joukkovelkakirjamarkkinoilla ovat tällä hetkellä:

- USA: Yhdysvaltain 10 vuoden valtionlainatuotto laski perjantaina takaisin alle 3,85 %:n aiemmin istunnossa saavutetusta yli kolmen kuukauden korkeimmasta 3,892:sta sen jälkeen, kun tiedot osoittivat henkilökohtaisten kulutusmenojen inflaation hidastuneen, mikä helpottaa hintapaineita Fedin aggressiivisen kiristämispolitiikan osalta Uutta näyttöä on saatu. Kulutustavaroiden hintainflaatio laski toukokuussa 3,8 prosenttiin, mikä on alhaisin taso sitten huhtikuun 2021, kun taas ydinindeksi laski 4,6 prosenttiin, mikä viittaa edelleen voimakkaisiin kustannuspaineisiin. Samaan aikaan henkilökohtaisten menojen kasvu hidastui 0,1 prosenttiin. Joukko taloustietoja aiemmin viikolla osoitti vahvaa taloutta ja vakaita työmarkkinoita, mikä vahvisti vetoja siitä, että Federal Reserve jatkaa korkojen nostamista. Puheenjohtaja Jerome Powell korosti hiljattain, että korot nousevat jälleen tänä vuonna, mikä viittaa siihen, että ainakin kaksi koronnostoa on todennäköistä.

- US: Yhdysvaltain osakefutuurit jatkoivat nousuaan toisen vuosineljänneksen viimeisenä päivänä, jolloin Dow-sopimus nousi yli 100 pistettä, S & amp;P 500 nousi 0,7 % ja Nasdaq 100 nousi 1 %, kun kauppiaat toivottivat tervetulleeksi PCE-inflaation hidastumisen . Fed'n suosima inflaatiomittari nousi 0,3 prosenttia huhtikuussa, mikä oli ennusteiden mukainen mutta alle 0,4 prosenttia. Lisäksi vuotuinen ydinkorko laski 4,6%: iin, ja henkilökohtaisten kulutusmenojen kokonaiskorko saavutti alhaisimman tason lähes kahteen vuoteen. Aiemmin tällä viikolla puheenjohtaja Powell lupasi nostaa korkoja jälleen tänä vuonna. Yritysrintamalla Applen osakkeet nousivat lähes 1 prosentin premarket-kaupankäynnissä sen jälkeen, kun Citigroup aloitti "osta" -luokituksen osakkeelle, kun taas Nike laski noin 3 prosenttia sen jälkeen, kun sen neljännesvuosittainen tulos jäi odotuksista. Toistaiseksi toisella neljänneksellä Dow on noussut 2,6 prosenttia, S&P on noussut 7 prosenttia kolmannen peräkkäisen neljännesvuosittaisen voittonsa ansiosta.ja Nasdaq on noussut 11,2 prosenttia, mikä nostaa vuosivoitot 2,9 prosenttiin ja 14,5 prosenttiin. ja 30 prosenttia, kiitos tekoälyyn liittyvien osakkeiden nousun ja vedon, että Federal Reserve on jo tehnyt suurimman osan koronnostoista.

- FR: Ranskan 10 vuoden OAT-tuotot ovat nousseet takaisin yli 2,9 prosentin, kun sijoittajat sulattelevat erän taloustietoja ja punnitsevat samalla Euroopan taantuman mahdollisuuksia ja lainakustannusten nousun mahdollisuutta. Viimeisimmät kuluttajahintaindeksiraportit eri puolilta Eurooppaa osoittivat, että inflaatiopaineet viilenivät kesäkuussa, mutta ydinkorot pysyivät korkeina. Ranskassa inflaatio on laskenut 15 kuukauden alimmalle tasolle 4,5 prosenttiin, kun taas laajemmalla euroalueella se on laskenut 17 kuukauden alimmalle tasolle 5,5 prosenttiin. Aiemmin tällä viikolla Euroopan keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde vahvisti, että euroalueen keskuspankki ei todennäköisesti anna signaalia korkojen huipusta lähiaikoina, ja totesi, että EKP:n on pidettävä korot korkeina pitkään torjuakseen jatkuvasti korkeaa inflaatiota. Sijoittajat odottavat ainakin kahta koronnostoa heinä- ja syyskuussa.

- GE: Saksan 10-vuotisen valtion joukkovelkakirjalainan tuotto nousi yli 2,4 %:n, lähelle 19. kesäkuuta saavutettua kolmen viikon korkeinta 2,52 %:n tasoa, kun markkinat sulattivat viimeisimpiä inflaatiotietoja Euroopan keskuspankin rahapoliittisten kiristysnäkymien osalta. Euroalueen kuluttajahinnat nousivat kesäkuussa vuositasolla 5,5 prosenttia, mikä oli hieman alle odotusten, joiden mukaan nousu olisi ollut 5,6 prosenttia, kun Espanjan, Ranskan ja Italian hidastuminen tasoitti Saksan kiihtymisen. Tulos oli kuitenkin selvästi keskuspankin 2 prosentin tavoitteen yläpuolella, ja hallintoelin sanoi, että tulevat päätökset heijastavat inflaation alentamisen ensisijaisuutta. EKP lupasi nostaa korkoja uudelleen tulevassa päätöksessään heinäkuussa, ja useat päättäjät ovat sanoneet, että toinen koronnosto syyskuussa on perusteltu. EKP on nostanut korkoja viime vuoden aikana ennätykselliset 400 peruspistettä, ja uusia koronnostoja odotetaan heinäkuussa ja syyskuussa.

 

JOHTAVAT MARKKINASEKTORIT:

Vahvat sektorit: Tietotekniikka, kulutushyödykkeet, yleishyödylliset palvelut, viestintäpalvelut, materiaalit, teollisuus, rahoitusala ja peruselintarvikkeet.

heikot sektorit: --

 

TOP CURRENCY & COMMODITIES MARKKINOIDEN AJURIT: 

Valuutta- ja raaka-ainemarkkinoiden tärkeimmät tekijät ovat tällä hetkellä:

- EUR: Euro laski toisen neljänneksen lopussa alle 1,09 dollarin, kun sijoittajat sulattivat euroalueen vaihtelevia inflaatiotietoja ja Euroopan keskuspankin lupausta jatkaa koronnostoa. Euroalueen kokonaisinflaatio laski kesäkuun 6,1 prosentista 5,5 prosenttiin, mutta pohjainflaatio nousi 5,3 prosentista 5,4 prosenttiin. Kansallisella tasolla inflaatio liikkuu eri suuntiin. Saksassa kuluttajahintainflaatio kiihtyi 6,4 prosenttiin toukokuun 14 kuukauden alimmasta tasosta. Inflaatio hidastui kuitenkin Italiassa ja Ranskassa, ja Espanjan inflaatio laski 1,9 prosenttiin, jolloin siitä tuli euroalueen ensimmäinen maa, joka saavutti EKP:n 2 prosentin tavoitteen. Samaan aikaan kauppiaat hinnoittelevat edelleen EKP'n huipputalletuskoron 4 prosenttiin, ja heinäkuussa odotetaan toista korotusta. Lisäksi poliittiset päättäjät ovat viestittäneet, että lisäkorotukset ovat todennäköisiä syyskuussa. Euro päättää toisen vuosineljänneksen vähän muuttuneena, hieman keskeisen 1,1 dollarin tason alapuolella.

- GAS: Euroopan maakaasufutuurit nousivat kesäkuun lopussa 37 euroon megawattitunnilta, mikä on noin 39 prosenttia enemmän kuin koko kuussa, mikä on ensimmäinen kuukausittainen nousu sitten maaliskuun ja suurin nousu vuoteen, kun kauppiaat punnitsivat toimitushäiriöitä ja ensi kuun lämpimän sään ennusteita. Useita Norjan kaasukenttien käyttökatkoksia jatkettiin, ja korjaustöiden odotetaan jatkuvan heinäkuulle asti, ja Venäjän kapina painoi myös maakaasumarkkinoita. Norja on ohittanut Venäjän yhtenä Euroopan unionin suurimmista maakaasun tuontilähteistä, sillä sen osuus on noin 25 prosenttia.Venäjän kaasuntuonti Euroopan unioniin, mukaan lukien putkikaasun ja nesteytetyn maakaasun tuonti, on vähentynyt merkittävästi Venäjän hyökättyä Ukrainaan, mutta sen osuus oli silti noin 25 prosenttia viime vuonna. Myös Alankomaat sulkee Euroopan suurimman kaasualueen Groningenin lähellä maanjäristysriskien vuoksi 1. lokakuuta. Euroopan kaasuvarastot ovat kuitenkin lähes 77 prosenttia täynnä, mikä on ennätystaso tähän vuodenaikaan.

- GLD: Kulta liikkui perjantaina lähellä 1 910 dollarin unssimerkkiä, pysyen lähellä tn kolmen kuukauden alimmalle tasolle, 1 907 dollariin, 28. kesäkuuta, kun Yhdysvaltain keskuspankin jatkuva haukkamainen retoriikka hillitsi tuottamattoman jalometallin ostoja. Keskeiset mittarit PCE-hintojen, tiiviisti seurattu Federal Reserve, osoitti, että inflaatio Yhdysvaltain taloudessa oli vakaa ja vahvisti keskuspankki's tapauksessa 25 peruspisteen koron nosto tulevassa kokouksessaan heinäkuussa. ydin PCE hintaindeksi nousi 4,6 prosenttia vuosittain toukokuussa, mikä korostaa inflaation epävakautta, kun mittari vakiintui kapealla kaistalla, koska se kosketti ensimmäistä kertaa 4,6 prosenttia joulukuussa 2022. Fedin puheenjohtaja Jerome Powell sanoi tällä viikolla, että inflaation palauttaminen 2 prosentin tavoitteeseen vie aikaa ja vihjasi vielä kahdesta korkojen nostosta tänä vuonna.

- STL: Teräsraudan futuurit leijuivat lähellä 3 700 CNY/tonni -tasoa, pysyen tiukasti 16. kesäkuuta saavutetun lähes kahden kuukauden korkeimman 3 783 CNY:n tason alapuolella, kun markkinat arvioivat edelleen Kiinan hallituksen mahdollisuutta toteuttaa elvytystoimia talouden heikon elpymisen jatkuvien merkkien keskellä. Viimeisimmät viralliset PMI-tiedot osoittivat, että maan teollisuussektori supistui kesäkuussa odotetusti kolmannen kuukauden ajan. Aikaisemmin uusi juaniluotonanto laski toukokuussa, mikä heijastaa jatkuvaa pessimismiä velkaantuneita rakennuttajia kohtaan, jotka ovat teräksen pääkäyttäjiä.Pääministeri Li Qiang totesi kuitenkin, että Kiina on edelleen matkalla kohti 5 prosentin BKT-tavoitettaan tänä vuonna, ja antoi hallitukselle sitoumuksia ryhtyä käytännönläheisiin ja tehokkaisiin toimiin markkinoiden elinvoimaisuuden lisäämiseksi ja kysynnän lisäämiseksi.

- PLM: Malesian palmuöljyfutuurit olivat noin 3 800 MYR/tonni ja nousivat lähes 20 prosenttia kesäkuussa sen jälkeen, kun ne olivat elpyneet jyrkästi 28 kuukauden alhaisilta tasoilta, kun intialaiset ostajat hyödynsivät alhaisempia hintoja samalla kun tarjontaan liittyvä epävarmuus nosti markkinoita lisäksi. Intian kesäkuun palmuöljyn tuonnin odotetaan hyppäävän 46 prosenttia kuukauden takaisesta kolmen kuukauden korkeimpaan tasoon, kun maailman suurimman kasviöljyn kuluttajan ostajat lisäävät ostojaan alennetuilla hinnoilla tässä kuussa. Tarjontapuolella palmuöljytuotteiden vienti Malesiasta kesäkuun 1. ja 25. päivän välisenä aikana laski 4,5 prosenttia toukokuun vastaavasta ajanjaksosta, kertoo rahtitarkastaja Intertek Testing Services.Toinen rahtitarkastaja AmSpec Agri Malaysia kertoi viennin laskeneen 8,7 prosenttia.

 

PÄIVÄN KAAVIO:

Perjantaina Nikkei 225 laski 0,5 % päätyen päivän päätteeksi alle 33 100:n, ja Topix laski 0,7 % päätyen päivän päätteeksi 2 280:een. Tämä vei osan teknologiateollisuuden viimeaikaisista voitoista. Sijoittajat katsoivat myös tietoja, jotka osoittivat, että Tokion inflaatioaste oli Japanin keskuspankin tavoitteen yläpuolella 11. kuukautta peräkkäin. Tämä kyseenalaistaa keskuspankin lupauksen pitää rahapolitiikka hyvin löysänä. Advast (-0,5 %), Tokyo Electron (-1,6 %), Socionext (-3,1 %), Keyence (-0,9 %) ja Lasertec (-2,1 %) olivat teknologiayrityksiä, jotka menettivät eniten rahaa. Myös muut indeksin raskassarjalaiset, kuten Mitsubishi UFJ (-0,6 %), Sony Group (-1 %), Nintendo (-1,8 %), Nippon Telephone (-1,2 %) ja Mitsui & Co. (-1,2 %), laskivat. Ne kaikki kuitenkin kasvoivat hyvin tässä kuussa, toisella vuosineljänneksellä ja tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla.

 

 

 

 

Pitkän aikavälin kanavien kaupankäyntistrategia: (Japani Nikkei 225 -indeksi).T(D1). Tvastarinta potentiaalilla (kohdealue)(kaikkien aikojen korkein) on noin (kaikkien aikojen korkein). Ensisijainen tuki(konsolidointialue) mahdollisella  (konsolidointialue)(32340). Näin ollen seuraava todennäköisin kurssiliike on (ylöspäin/konsolidaatio) trendi. (*katso kaikki muut yksityiskohdat kaaviosta).

Optimismi, että talous voi välttää taantuman: mega-cap-osakkeiden johto; Apple ylittää 3 biljoonan dollarin markkina-arvon Citigroupin aloitettua kattavuuden Buy-luokituksella ja 240 dollarin hintatavoitteella.

GLOBAL CAPITAL MARKETS OVERVIEW, ANALYSIS & FORECASTS:

Tekijä: Dr. Alexander APOSTOLOV (tutkija BAS:n taloustutkimuslaitoksessa)

Wall Street nousi toisen vuosineljänneksen viimeisenä päivänä, kun vaimea inflaatio lievensi sijoittajien huolta uusista koronnostoista. Dow sulkeutui yli 280 pistettä korkeammalle, kun taas S&P ja Nasdaq nousivat 1,2 % ja 1,4 %. PCE-inflaatioaste, Fed'n suosima inflaatiomittari, nousi 0,3 prosenttia, joka oli ennusteiden mukainen, ja oli alle 0,4 prosenttia huhtikuussa. Lisäksi vuotuinen ydinkorko laski 4,6%: iin, ja henkilökohtaisten kulutusmenojen kokonaiskorko saavutti alhaisimman tason lähes kahteen vuoteen. Yritysrintamalla Applen osakkeet nousivat 2,3 prosenttia, kun yhtiön markkina-arvo nousi yli 3 biljoonan dollarin. Nike sen sijaan laski 2,6 prosenttia sen jälkeen, kun sen neljännesvuosittainen tulos jäi odotuksista. Toistaiseksi toisella vuosineljänneksellä Dow on noussut 2,5 prosenttia, S&P on noussut 7 prosenttia kolmanteen peräkkäiseen neljännesvuosivoittoonsa, ja Nasdaq on noussut 11,1 prosenttia, mikä nostaa vuosivoitot 3,8 prosenttiin ja 16,4 prosenttiin. ja 32,8 prosenttia, jota auttoivat tekoälyyn liittyvien osakkeiden voitot ja veto, että Yhdysvaltain keskuspankki Federal Reserve on jo tehnyt suurimman osan korkojensa koronnostoista.

Kanadan S & amp;P / TSX Composite nousi 1,2 prosenttia sulkeutumaan 20,155iin perjantaina, laajentamalla viikoittaista voittoa, ja kaikki sektorit sulkeutuivat vihreään. Teknologiasektori ja hyödykkeille alttiit sektorit olivat tyytyväisiä vahvoihin taloustietoihin. Alustavat arviot viittaavat siihen, että Kanadan bruttokansantuote nousi todennäköisesti 0,4 prosenttia toukokuussa, mikä viittaa merkittävään joustavuuteen Kanadan keskuspankin aggressiivisissa koronnostoissa ja lisää liikkumavaraa poliittisille päättäjille jatkaa kiristämistä. Yhdysvalloissa kulutushyödykkeiden hinnat osoittivat vain vähän merkkejä siitä, että inflaatio hidastui Fedin haluamalla vauhdilla, kun taas henkilökohtaiset tulot hidastuivat. Tech osakkeet johti voittoja, nousi 1.7 prosenttia, seuraavat vahva vauhtia Nasdaq, jossa Shopify jopa 1.5 prosenttia, kun taas BlackBerry nousi 3.4 prosenttia istunnon ja nousi 17 prosenttia tällä viikolla yllätys voitto ilmoitus. Öljyn hinnan nousu vauhditti myös kanadalaisia energiantuottajia. Viikolla indeksi nousi 3,2 prosenttia.

Ruplaan perustuva MOEX Russia -indeksi vähensi varhaisia tappioita ja päätyi tasan 2 797:ään, toipuen maanantain romahduksesta ja sulkeutuen tasaisesti, kun markkinat osoittivat vähän huolta taloudellisesta ja poliittisesta epävakaudesta Wagner Groupin kapinan jälkeen viikonloppuna. Terästehtaat johtivat nousua, ja NLMK, MMK ja Severstal nousivat 1,7-0,8 prosenttia, kun Kiinan toinen supistuva PMI-indeksi nosti odotuksia elvytystoimista ja metallien kysynnän elpymisestä suurimmissa tuojissa. Myös öljyosakkeet sulkeutuivat vihreässä, ja Surgutin etuoikeutetut osakkeet nousivat 0,8 prosenttia, kun veikkaukset vahvoista osingonmaksuista lisääntyivät.

FTSE 100 nousi perjantaina 0,9 prosenttia 7,531: iin ja nousi 1 prosenttia viikolla, jota tuki asuntorakentajien tuki ja pankkien vankka kaupankäynti, kun markkinat jatkoivat yritysten korkojen arviointia suurten keskuspankkien uhkaavien korkojen nostojen keskellä. Miten ympäristö kehittyy. Unite Group, Perssimon ja Landsec ovat kaikki kiinteistökehitysalan johtavia yrityksiä, ja ne kaikki tukevat vakaasti vihreää kehitystä. Toiveet siitä, että asuntolainojen kysyntä pysyy vahvana Englannin keskuspankin koronnostosyklin loppupuolella's antoi myös lontoolaisille lainanantajille taukoa. NatWest nousi 2,4 prosenttia, Lloyds 2 prosenttia ja Barclays 1,5 prosenttia. Centrica'n osake nousi 3,3 % sen jälkeen, kun yhtiö kertoi lisäävänsä lisää tilaa maakaasun varastointiin.

PERJANTAINA CAC 40 nousi noin 1,2 % ja sulkeutui tasolle, jolle ei ole päästy yli kuukauteen: 7,400. Tämä oli viides peräkkäinen päivä, jolloin myös alueelliset markkinat nousivat. Tiedot osoittivat, että inflaatiovoimat euroalueella ja Yhdysvalloissa olivat hellittäneet, mikä sai ihmiset tuntemaan olonsa paremmaksi, mutta korkojen nousu voi kestää kauemmin. Samaan aikaan Kiinan heikot tehdasluvut herättivät toiveita siitä, että maailman toiseksi suurin talous saisi lisää apua kasvuun. Lähes kaikki yhtiöt päättivät päivän vihreään, ja Eurofins Scientifique (+2,9 %), Unibail Rodamco We (+2,3 %), Legrand (+2,3 %), Dassault Systemes (+2,3 %), Capgemini (+2,2 %) ja Stmicroelectronics (+2,2 %) olivat suurimmat voittajat. CAC 40 nousi viikossa 3,3 % ja kuukaudessa 4,2 %.

FTSE MIB nousi perjantaina iltapäivällä noin 28 280 pisteeseen, mikä oli lähellä parasta tasoa sitten syyskuun 2008. Tämä oli viides peräkkäinen päivä, jolloin indeksi nousi. Lähes jokainen toimiala nousi paljon, mutta energia- ja öljy-yhtiöt, teollisuusyritykset ja pankit nousivat eniten.p eniten. Sijoittajat olivat tyytyväisiä merkkeihin siitä, että hintapaineet Yhdysvalloissa ja Euroopassa olivat vähenemässä. Tällä viikolla Yhdysvaltain keskuspankin johtaja Jerome Powell ja Euroopan keskuspankin johtaja Christine Lagarde totesivat molemmat, että ne ovat edelleen hyvin sitoutuneita koronnostoihin inflaation torjumiseksi. Italia'n työttömyysaste laski odotettua enemmän toukokuussa 2023, edellisen kuukauden 7,8 prosentista 7,6 prosenttiin. Tämä oli alhaisin taso sitten huhtikuun 2020. FTSE MIB:n odotetaan nousevan lähes 4 % tällä viikolla.

IBEX 35 saavutti perjantaina uuden huippulukeman 9 593, mitä ei ole tapahtunut yli kolmeen ja puoleen vuoteen. Tämä oli viides peräkkäinen istunto, jolloin indeksi nousi, kun sijoittajat siirsivät osan sijoituksistaan ja olivat tyytyväisiä nähdessään, että euroalueen ja Yhdysvaltojen hintapaineet olivat hellittämässä. Viimeisimmän raportin mukaan euroalueen pohjainflaatio laski kesäkuussa odotettua enemmän eli 5,5 prosenttiin. Tämä on alhaisin luku sitten tammikuun 2022. Grifols A (2,30 %), Solaria (1,88 %) ja Banco Santander (1,57 %) olivat nousun ykkössijalla. Acciona Energa (-1,16 %), Acerinox (-1,28 %) ja Acciona (-0,42 %) laskivat, ja Morgan Stanley antoi teräksentuottajalle huonon arvosanan. Mittari nousi viikolla 3,5 % ja neljänneksellä 4,6 %.

Hongkongin osakkeet laskivat perjantaina 17,93 pistettä eli 0,1 % 18 916,43 pisteeseen. Tämä oli toinen päivä peräkkäin, jolloin ne laskivat. Tämä johtui siitä, että Kiinan kesäkuun viralliset PMI-tiedot herättivät huolta talouden hidastumisesta. Kolmatta kuukautta peräkkäin tehdastoiminta supistui, ja palvelusektorin kasvu oli heikointa kuuteen kuukauteen. Vuoden alusta indeksi on laskenut 6,3 %. Tämä johtuu siitä, että kulutusmenot, asuntomarkkinat, vienti ja infrastruktuuri-investoinnit ovat kaikki heikentyneet Manner-Kiinassa. Samaan aikaan Pekingin uusista elvytystoimista on edelleen epävarmuutta, ja suuret Wall Streetin pankit, kuten Goldman Sachs, Bank of America, UBS ja Nomura, ovat hiljattain laskeneet ennusteitaan Kiinan talouskasvusta. Tämän lisäksi Yhdysvaltain osakefutuurit eivät liikkuneet paljon ennen kuin Yhdysvaltain PCE-tiedot tulivat myöhemmin tänään. Kingsoft Co., Top Sports International (-3,8 %), Kuaishou Technology (-2,9 %) ja Meituan (-1,8 %) olivat niiden yritysten joukossa, joiden osakkeet laskivat.

Perjantaina Nikkei 225 laski 0,5 % päätyen päivän päätteeksi alle 33 100:n ja Topix laski 0,7 % päätyen päivän päätteeksi 2 280:een. Tämä vei osan teknologiateollisuuden viimeaikaisista voitoista. Sijoittajat katsoivat myös tietoja, jotka osoittivat, että Tokion inflaatioaste oli Japanin keskuspankin tavoitteen yläpuolella 11. kuukautta peräkkäin. Tämä kyseenalaistaa keskuspankin lupauksen pitää rahapolitiikka hyvin löysänä. Advast (-0,5 %), Tokyo Electron (-1,6 %), Socionext (-3,1 %), Keyence (-0,9 %) ja Lasertec (-2,1 %) olivat teknologiayrityksiä, jotka menettivät eniten rahaa. Myös muut indeksin raskassarjalaiset, kuten Mitsubishi UFJ (-0,6 %), Sony Group (-1 %), Nintendo (-1,8 %), Nippon Telephone (-1,2 %) ja Mitsui & Co. (-1,2 %), laskivat. Ne kaikki kuitenkin kasvoivat hyvin tässä kuussa, toisella vuosineljänneksellä ja tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla.

Indian BSE Sensex nousi 820 pistettä ja päätyi 64 733 pisteeseen, mikä oli uusi ennätys. Indeksi nousi viikolla 2,7 %, kun markkinat jatkoivat panostusta siihen, että Intian talous kykenisi sivuuttamaan heikkenevän ulkoisen ympäristön. Ulkomaiset sijoitukset ovat olleet suuri osa Intian osakemarkkinoiden kasvua. Tämän viikon uudet tiedot osoittavat, että ulkomaiset sijoittajat ovat ostaneet osakkeita yli 850 miljardin rupian arvosta tähän mennessä tänä tilikautena. Tämä johtuu Intian keskuspankin suhteellisen helposta rahapolitiikasta ja Intian vahvoista kasvunäkymistä. Päästä eroon kahden edellisen vuoden nettomyynneistä. Teknologiaosakkeet johtivat voittoja, ja Infosys nousi 3,4 prosenttia ja TCS nousi 2,9 prosenttia. Autonvalmistajat, kuten Mahindra & Mahindra ja Maruti Suzuki, laskivat myös voimakkaasti. Mahindra & Mahindra nousi 4,2 prosenttia ja Maruti Suzuki nousi 2,5 prosenttia.

Shanghai Composite nousi 0,4 % noin 3,195:een ja Shenzhen Composite nousi 0,7 % 10,990:een, mikä tasoitti edellisen istunnon tappiot, vaikka tiedot osoittivat, että Kiinan valmistusteollisuus nousi kesäkuussa kolmatta peräkkäistä kuukautta. Se supistui maaliskuussa, kun taas palvelusektorin toiminnan kasvu hidastui kuuden kuukauden alhaiselle tasolle. Manner-Euroopan osakkeet ovat joutuneet paineen alle tässä kuussa, kun taloudellinen epävarmuus on lisääntynyt Kiinassa ja Pekingin aggressiivisten kasvua edistävien poliittisten toimenpiteiden puute on aiheuttanut paineita, vaikka sijoittajat ovat edelleen toiveikkaita siitä, että viranomaiset antavat lisää kannustimia tänä vuonna. Perjantaina raskaat yhtiöt, kuten Eotolink Technology (5,3 %), Jiangsu Huaxi Village (3,9 %), Eastern Communications (6,8 %), Greatoo Intelligent (10 %) ja Shenzhen Danone (20%) nousi merkittävästi.

Uusi-Seelanti's NZD 50 nousi perjantaina 108.35 pistettä eli 0.92% 11,916.47:ään perjantaina, ravistellen tappioita alkukaupankäynnissä samalla kun nousi neljättä peräkkäistä istuntoa, jota vetivät muun muassa jakelupalvelut, valmistus, kuluttajat ja terveydenhuolto. Vahva kehitys sektorilla vauhditti useimpien sektorien voittoja. Samaan aikaan Yhdysvaltain osakefutuurit nousivat korkeammalle ennen Yhdysvaltain PCE-indeksin julkaisua myöhemmin tänään. Lukujen odotetaan osoittavan jonkin verran pehmenemistä, mutta viittaavan silti siihen, että inflaatio pysyy sitkeänä. Erikseen pääministeri Chris Hipkins allekirjoitti tällä viikolla Pekingin-vierailullaan Kiinan, Uuden-Seelannin suurimman kauppakumppanin, kanssa yhteistyösopimuksen, jonka tavoitteena on vahvistaa markkinoita, kuten vientiä. Uusimpien tietojen mukaan Uuden-Seelannin kuluttajien luottamus oli kesäkuussa korkeimmillaan 17 kuukauteen, ja myös yritysten tunnelmat paranivat. Hallenstein Glasson nousi 4,1 prosenttia, ja sen jälkeen Skellerup Hlds. (3,9 %), Scott Tech. (3,3 %) ja Serko Ltd. (3,3 %). (2.7%). Indeksi ei juuri muuttunut tässä kuussa.

Baltic Exchange'n tärkein merenkulkuindeksi, joka mittaa tavaroiden kuljetuskustannuksia ympäri maailmaa, laski perjantaina viidettä peräkkäistä istuntoa ja laski noin 1,9 prosenttia yli viikon alimmalle tasolle 1 091 pisteeseen. Capesize-indeksi, joka seuraa tyypillisesti 150 000 tonnin lastia, kuten rautamalmia ja hiiltä, kuljettavia aluksia, laski 3,1 prosenttia 1 704 pisteeseen, ja panamax-indeksi, joka seuraa tyypillisesti 60 000-70 000 tonnin hiili- tai viljalastia kuljettavia aluksia, laski yhdeksännen peräkkäisen istunnon 11 pistettä 1 030 pisteeseen. Pienemmistä aluksista supramax-indeksi laski 1 pisteen 749 pisteeseen.Viiteindeksi menetti viikolla noin 12 %, mikä oli huonoin taso sitten 2. kesäkuuta, ja se laski viidettä kertaa peräkkäin neljännesvuosittain 21,5 %. Capesize-segmentin lähes 40 prosentin kuukausittainen nousu auttoi indeksiä etenemään 11,7 prosenttia kuukaudessa.

Brasilian'Ibovespa-osakeindeksi päättyi perjantaina 0,1 prosenttia alempana noin 118,240:ssä perjantaina, kun taas se saavutti korkeimman arvonsa yli viikkoon istunnon aikana, kun paikalliset sijoittajat reagoivat uusiin inflaatiokohdennussääntöihin, jotka kansallinen rahaneuvosto (CMN) ilmoitti eilen. Yksikkö, joka on maan korkein talouspoliittinen elin, päätti asettaa inflaatiotavoitteensa vuodelle 2026 3 prosenttiin ja muuttaa inflaatiotavoitteen saavuttamisen arvioinnin aikataulua. CMN asettaa tällä hetkellä vuotuiset inflaatiotavoitteet, jotka on saavutettava kalenterivuosittain.Tietorintamalla Brasilia'n työttömyysaste laski 8,3 prosenttiin toukokuuhun päättyneiden kolmen kuukauden aikana, mikä on alhaisin taso kyseisellä ajanjaksolla sitten vuoden 2015. Kauppiaat arvostivat myös Yhdysvaltojen viimeisimpiä tietoja, jotka viittasivat inflaatiopaineiden lieventymiseen. Yritysrintamalla Lojas Rennerin (-6,2 %), Siderurgica Nacionalin (-5,2 %) ja Petrobrasin (-4,9 %) osakkeet olivat istunnon suurimmat tappiot. Ibovespa päätti viikon 0,6 % alempana, mutta nousi kuukaudessa 6,9 %.

 

KATSAUS VIIMEISIIN TALOUSTIETOIHIN:

Viimeisimpiä talous  uutisia tarkasteltaessa kriittisimmät tiedot ovat:

- SK: Alustavat tiedot osoittivat, että Etelä-Korean vienti laski kesäkuussa 2023 6 % edellisvuodesta 54,24 miljardiin dollariin sen jälkeen, kun se oli edelliskuussa laskenut 15,2 %, mikä alitti markkinoiden odotukset 3 %:n laskusta. Kyseessä oli yhdeksäs peräkkäinen kuukauden viennin lasku, mutta pienin lasku kahdeksaan kuukauteen maailmantalouden hidastuessa.

- SK: Alustavat tiedot osoittivat, että Etelä-Korean kauppataseen ylijäämä oli 1,11 miljardia dollaria kesäkuussa 2023, mikä ei vastannut markkinaodotuksia 2,51 miljardin dollarin ylijäämästä ja verrattuna 2,44 miljardin dollarin alijäämään viime vuoden vastaavana kuukautena. Kyseessä oli ensimmäinen kauppataseen ylijäämä sitten maaliskuun 2022, kun vienti laski vähemmän kuin tuonti talouden hidastuessa heikon globaalin ja kotimaisen kysynnän keskellä. Vienti laski 6 % edellisvuodesta, mikä oli yhdeksäs peräkkäinen lasku mutta pienin lasku kahdeksaan kuukauteen. Tuonti puolestaan laski 11,7 %, mikä on viides lasku tähän mennessä tänä vuonna.

- SK: Tuonti Etelä-Koreaan laski 11,7 % edellisvuodesta 53,11 miljardiin dollariin kesäkuussa 2023, kun markkinaennusteissa ennustettiin 11,0 %:n pudotusta ja 14,4 %:n pudotusta kuukautta aiemmin, flash-tiedot osoittavat. Se oli viides ostojen supistuminen tähän mennessä tänä vuonna.

- US: Kesäkuussa 2023, Michiganin yliopisto'n Yhdysvaltain kuluttajasentimentti tarkistettiin 64.4:ään alustavasta 63.9:stä, mikä on korkein lukema neljään kuukauteen. Myös nykyinen taloudellinen tilanne (69:stä 68:aan) ja kuluttajien odotukset (61,5:stä 61,1:een) paranivat. Joanne Hsu, johtaja cons"Kaiken kaikkiaan tämä yllättävä nousu heijastaa asenteiden elpymistä, jonka velkakattokriisin ratkaiseminen kuun alussa synnytti, sekä myönteisempää käsitystä vaimeasta inflaatiosta. Jatkuvasti korkeat hinnat ja suuret menot painavat kuitenkin edelleen kuluttajia, eivätkä heidän näkemyksensä henkilökohtaisesta taloudestaan ole muuttuneet." Samaan aikaan tulevan vuoden inflaatio-odotukset laskivat takaisin 3,3 prosenttiin toisen peräkkäisen kuukauden ajan, mikä on alin taso sitten maaliskuun 2021, alkuperäisen arvion mukaisesti. Pidemmän aikavälin inflaatio-odotukset muuttuivat vain vähän toukokuuhun verrattuna ja olivat 3 %, mikä vastaa myös alkuperäistä lukemaa.

- US: Chicagon suhdannebarometri, joka tunnetaan myös nimellä Chicagon ostopäällikköindeksi, nousi kesäkuussa 2023 41,5 pisteeseen toukokuun 2023 40,4 pisteestä, mutta jäi kuitenkin reilusti alle 44 pisteen markkinaennusteen. Tiedot merkitsivät kymmenettä peräkkäistä kuukautta, jolloin yritystoiminta supistui Chicagon alueella.

- USA: Ensi viikolla työpaikkaraportti ja FOMC:n pöytäkirjat hallitsevat otsikoita Yhdysvalloissa. Sitä seuraavat ISM:n teollisuus- ja palvelualojen PMI-indeksit, tehdastilaukset ja ulkomaankauppatiedot. Lisäksi S&P julkaisee maailmanlaajuiset teollisuuden PMI-indeksit Intiasta, Venäjältä, Espanjasta, Italiasta, Sveitsistä, Etelä-Koreasta ja Kanadasta sekä palvelujen PMI-indeksit Espanjasta, Italiasta ja Brasiliasta. Sijoittajat odottavat innokkaasti myös Indonesian, Sveitsin, Etelä-Korean, Filippiinien, Turkin ja Meksikon inflaatiolukuja. Muualla sijoittajat keskittyvät Australian korkopäätökseen, Kanadan työllisyystietoihin, Kiinan Caixinin palvelu- ja teollisuus-PMI:hin ja Japanin Tankan-valmistajien indeksiin.

- USA: Toukokuussa 2023 Yhdysvaltain henkilökohtaisten kulutusmenojen hintaindeksi nousi 0,1 prosenttia kuukaudessa, kun se huhtikuussa oli 0,4 prosenttia. Palvelujen hinta nousi 0,3 prosenttia, kun taas tavaroiden kustannukset laskivat 0,1 prosenttia. Elintarvikkeiden hinnat nousivat 0,1 prosenttia, kun taas energian hinnat laskivat 3,9 prosenttia. Ilman elintarvikkeita ja energiaa PCP nousi 0,3 prosenttia. Henkilökohtaiset kulutushinnat nousivat 3,8 prosenttia vuodessa, mikä on alhaisin sitten huhtikuun 2021, verrattuna huhtikuun 4,3 prosentin leikkaukseen, ja Fed'n ydinkorko, Fed'n suosima inflaatiomittari, nousi 4,6 prosenttia, verrattuna markkinoiden odotuksiin 4,7 prosentista.

- USA: Toukokuussa 2023 Yhdysvaltain henkilökohtaiset tulot nousivat 0,4 prosenttia kuukaudessa verrattuna huhtikuun 0,3 prosentin kasvuun, kun analyytikot olivat odottaneet 0,3 prosentin kasvua. Yksityiset palkat ja palkkiot (+0,5 %) ja henkilökohtaiset liikkuvuuden siirtotulot (+0,3 %), jotka sisältävät Medicaidin, vaikuttivat 0,5 prosentin kasvuun. Henkilökohtaiset korkotulot (+0,5 %) johtivat henkilökohtaisten varallisuustulojen (+0,3 %) kasvua.

- US: Yhdysvaltain henkilökohtaisten kulutusmenojen hintojen perusmittari ilman elintarvikkeita ja energiaa täytti markkinoiden odotukset ja nousi 0,3 prosenttia toukokuussa, mikä hidastui edelliskuun 0,4 prosentin noususta. Vuotuinen muutosnopeus, Fed'n keskeinen inflaatiomittari Yhdysvaltain taloudessa, laski 4,6 prosenttiin huhtikuun 4,7 prosentista. Elintarvike- ja energiakustannukset mukaan lukien PCE-hintaindeksi nousi 0,1 prosenttia edellisestä kuukaudesta ja 3,8 prosenttia vuotta aiemmasta, mikä on pienin vuotuinen nousu sitten huhtikuun 2021.

- CA: Kanadan talouden ennustetaan kasvavan 0,4 prosenttia toukokuussa 2023, mikä johtuu teollisuuden, tukkukaupan ja kiinteistöihin liittyvän toiminnan kasvusta. Myös liittovaltion julkishallinnossa (lukuun ottamatta puolustusta) on ollut takapakkia. Kaivostoiminta, louhinta, öljyn- ja kaasuntuotanto sekä yleishyödylliset palvelut supistuvat kuitenkin todennäköisesti tänä aikana. Huhtikuun lopullisessa arviossa maan bruttokansantuotetta tarkistettiin alaspäin 0 prosenttiin alkuperäisestä 0,2 prosentista, kun palvelusektori pysyi vakaana ja tavaratuotanto kasvoi 0,1 prosenttia.

- EU: Toukokuussa 2023 euroalueen kausitasoitettu työttömyysaste oli ennätysalhaalla 6,5 prosentissa, joka pysyi ennallaan edellisestä kuukaudesta ja oli markkinaennusteiden mukainen. Viimeisimmät tiedot osoittivat laskua viime vuoden 6,7 prosentin työttömyysasteesta ja viittasivat tiukkoihin työmarkkinoihin. Työttömien määrä väheni edellisestä kuukaudesta vielä 57 000:lla 11,014 miljoonaan, mikä on alhaisin taso sitten vertailukelpoisten tietojen kirjaamisen aloittamisen vuonna 1995. Nuorisotyöttömyysaste, joka mittaa alle 25-vuotiaita työnhakijoita, pysyi toukokuussa ennätyksellisen alhaalla 11,9 prosentissa, joka oli sama kuin edelliskuussa. Euroalueen suurimmista talouksista Saksan työttömyysaste on alhaisin (2,9 %) ja korkein Espanjassa (12,7 %), Italiassa (7,6 %) ja Ranskassa (7 %).

- EU: Alustavien arvioiden mukaan euroalueen kuluttajahintainflaatio laski 5,5 prosenttiin in kesäkuussa 2023 edellisen kuukauden 6,1 prosentista, mikä on hieman alle markkinoiden 5,6 prosentin odotusten. Korko saavutti alhaisimman tasonsa sitten tammikuun 2022, vaikka se on edelleen selvästi EKP:n 2,0 prosentin tavoitteen yläpuolella. Myös ydinkorko, jossa ei oteta huomioon elintarvikkeiden ja energian kaltaisia epävakaita eriä, nousi 5,4 prosenttiin, joka on edelleen lähellä viimeaikaista 5,7 prosentin huippuaan, mikä tukee näkemystä, jonka mukaan päättäjät saattavat jatkaa korkojen nostamista tulevina kuukausina. Energian hinnat laskivat 5,6 % (-1,8 % toukokuussa), kun taas elintarvikkeiden, alkoholin ja tupakan hinnat (11,7 % vs. 12,5 %) ja muiden kuin energiatuotteiden hinnat (5,5 % vs. 5,8 %) nousivat vaatimattomammin. Toisaalta palvelusektorin inflaatio nousi 5,4 prosenttiin 5,0 prosentista. Kuukausitasolla kuluttajahinnat nousivat kesäkuussa 0,3 %.

- GE: Saksan työttömyysaste nousi kesäkuussa 2023 hieman 5,7 prosenttiin, mikä ylitti alkuperäisen arvion 5,6 prosentista ja markkinoiden odotukset. Työttömyys nousi korkeimmalle tasolleen sitten kesäkuun 2021, 28 000:lla 2,61 miljoonaan, mikä ylitti markkinoiden odotukset 11 000:lla. Edellisvuoteen verrattuna työttömien määrä kasvoi 192 000:lla, kun taas avoimet työpaikat vähenivät 108 000:lla 769 000:een. Alueelliset erot ovat edelleen olemassa: Bremenin työttömyysaste on korkein, 10,7 prosenttia, ja Berliinin 9,1 prosenttia, kun taas Bayernin työttömyysaste on alhaisin, 3,4 prosenttia, ja Baden-Württembergin 3,9 prosenttia. "Työmarkkinat tuntevat nyt myös vaikeammat taloudelliset olosuhteet""Työvoimatoimiston päällikkö Andrea Nahles sanoi: "Työttömyys lisääntyy ja työpaikkojen määrän kasvu heikkenee."

- GE: Toukokuussa 2023 Saksan tuontihinnat laskivat 9,1 % edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta, mikä oli edelleen laskua edellisen kuukauden 7 %:n laskusta, markkinoiden odotusten mukaisesti. Tämä oli suurin lasku sitten syyskuun 2009, ja hinnat laskivat jyrkästi energian (-37,6 %) eli maakaasun (-39,7 %), hiilen (-53,2 %), sähkön (-53,9 %), mineraaliöljytuotteiden (-35,9 %) ja raakaöljyn (-31,4 %) hinnoissa. Ilman öljyä ja öljytuotteita tuontihinnat laskivat 6,3 prosenttia. Välituotteiden kustannukset laskivat 8,2 %, kun taas kulutushyödykkeiden hinnat nousivat 3,5 % ja tuotantohyödykkeiden hinnat 4,1 %. Kuukausitasolla tuontikustannukset laskivat 1,4 %, mikä on hieman vähemmän kuin huhtikuun 1,7 %:n lasku.

- GE: Toukokuussa 2023 Saksan vähittäismyynti nousi 0,4 % kuukausitasolla, mikä oli vähemmän kuin kuukautta aiemmin alaspäin tarkistettu 0,7 %, mutta ylitti helposti markkinaennusteet, joiden mukaan taso pysyi ennallaan. Muiden kuin elintarvikkeiden myynti nousi 0,5 %, kun taas verkko- ja postimyynti laski 3,1 %. Elintarvikkeiden vähittäismyynti laski 1,4 prosenttia elintarvikkeiden hintojen laskiessa. Samaan aikaan vähittäismyynti on laskenut 4,4 % vuoden 2022 toukokuun tasosta, ja elintarvikkeiden hinnat ovat laskeneet 23 peräkkäistä kuukautta.

- IT: Italian'työttömyysaste laski 7,6 prosenttiin toukokuussa 2023, alle markkinoiden odotusten 7,9 prosenttiin, alhaisimmalle tasolle sitten huhtikuun 2020, jolloin COVID-19-pandemia aiheutti työvoimakriisin, verrattuna 7,8 prosenttiin edellisessä kuussa . Luku on linjassa euroalueen jatkuvien työvoimajännitteiden kanssa, mikä antaa EKP:lle tilaa laajentaa kiristysvauhtia tulevassa kokouksessaan. Työttömyys laski 34 000: lla 1,935 miljoonaan ajanjaksolla, suurin lasku sitten helmikuun 2022. Samaan aikaan työlliset lisääntyivät 21 000:lla 23,471 miljoonaan. Silti työvoimaosuus pysyi ennallaan 66,3 prosentissa kolmatta kuukautta peräkkäin. Toisaalta nuorisotyöttömyysaste nousi 1 prosenttiyksiköllä 21,7 prosenttiin.

- UK: Bruttokansantuote kasvoi 0,2 % vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä, mikä oli heikointa vauhtia kahteen vuoteen, kun korkeammat lainakustannukset ja jatkuvasti korkea inflaatio vaikuttivat toimintaan ja kysyntään. Kotitalouksien kulutus kasvoi 0,2 prosenttia ja kiinteän pääoman bruttomuodostus 1,5 prosenttia. Molemmat mittarit osoittavat pienintä kasvua sitten vuoden 2020–21 pandemian aiheuttaman taantuman. Myös julkiset menot supistuivat neljättä peräkkäistä vuosineljännestä (-2,2 %). Ulkoinen nettokysyntä vaikutti myönteisesti BKT:hen, sillä vienti kasvoi 6,6 prosenttia ja tuonti väheni 6,5 prosenttia.

- UK: Kesäkuussa 2023 Yhdistyneen kuningaskunnan kansallinen asuntojen hintaindeksi laski hieman 3,5 % edellisvuodesta, kun se oli laskenut 3,4 % toukokuussa, kun markkinoilla odotettiin 4 %:n laskua. Vuosihinnat laskivat toisella neljänneksellä kaikilla alueilla paitsi Pohjois-Irlannissa. Lisäksi asuntojen hinnat laskivat eniten East Angliassa, jossa ne laskivat 4,7 prosenttia. Kesäkuussa asuntojen hinnat nousivat 0,1 prosenttia kuukaudessa, mikä johtui pääasiassa kausiluonteisista vaikutuksista, kun edelliskuussa hinnat laskivat 0,1 prosenttia.

- CN: Kiinan kansallisen tilastokeskuksen yhdistetty PMI-tuotantoindeksi laski 52,3:een kesäkuussa 2023 edellisen kuukauden 52,9:stä. Tämä on alhaisin luku sitten joulukuun 2022, jolloin taloudenelpyminen oli epätasaista. Tehdastoiminta supistui kolmatta kuukautta peräkkäin kiinteistöalan jatkuvan heikkouden sekä heikon maailmanlaajuisen ja kotimaisen kysynnän vuoksi. Samalla palvelusektori laajeni vähiten kuuteen kuukauteen. Kasvava nuorisotyöttömyys, pettymys teollisuustuotannossa ja vähittäismyynnissä ovat viime aikoina haitanneet Kiinan talouden elpymistä. Samaan aikaan pääministeri Li Qiang mainitsi hiljattain, että Peking ryhtyisi toimiin kysynnän vauhdittamiseksi, mutta ei kertonut tarkemmin mistään erityisistä toimenpiteistä.

 

NÄKYMÄT ENNEN:

Viikko eteenpäin:

Ensi viikolla palkkaraportti ja FOMC:n pöytäkirja vievät otsikot Yhdysvalloissa. Tämän jälkeen julkaistaan ISM Manufacturing ja Services PMI, tehdastilaukset ja ulkomaankauppatiedot. Lisäksi julkaistaan S&P Global Manufacturing PMI Intiasta, Venäjältä, Espanjasta, Italiasta, Sveitsistä, Etelä-Koreasta ja Kanadasta sekä Services PMI Espanjasta, Italiasta ja Brasiliasta. Sijoittajat odottavat myös innokkaasti Indonesian, Sveitsin, Etelä-Korean, Filippiinien, Turkin ja Meksikon inflaatiolukuja. Lisäksi sijoittajien huomion keskipisteisiin kuuluvat Australian korkopäätös, Kanadan työllisyystiedot, Kiinan Caixin Services ja Manufacturing PMI sekä Japanin Tankan Manufacturers Index.

 

Tänään sijoittajien kannattaa tarkkailla seuraavia tärkeitä tietoja:

- AUD: MI inflaatiomittari m/m, ANZ työpaikkailmoitukset m/m, rakennusluvat m/m ja raaka-aineiden hinnat v/v.

- CNY: Caixin Manufacturing PMI.

- CHF: Kuluttajahintaindeksi m/m ja teollisuuden PMI.

- CAD: Bank Holiday.

- AUD: Raaka-aineiden hinnat v/v.

- NZD: Rakennusluvat m/m.

- JPY: Tankan Manufacturing Index, Tankan Non-Manufacturing Index ja Final Manufacturing PMI.

- USD: Teollisuuden lopullinen PMI, ISM Manufacturing PMI, ISM Manufacturing Prices, Construction Spending m/m ja Wards Total Vehicle Sales.

- EUR: Ranskan julkisen talouden rahoitusasema, Espanjan teollisuuden PMI, Italian teollisuuden PMI, Ranskan lopullinen teollisuuden PMI, Saksan lopullinen teollisuuden PMI ja lopullinen teollisuuden PMI.

- GBP: Lopullinen teollisuuden PMI.

 

KEY EQUITY & BOND MARKET DRIVERS:

Keskeiset tekijät osake- ja joukkovelkakirjamarkkinoilla ovat tällä hetkellä:

- USA: Yhdysvaltain 10 vuoden valtionlainatuotto laski perjantaina takaisin alle 3,85 %:n aiemmin istunnossa saavutetusta yli kolmen kuukauden korkeimmasta 3,892:sta sen jälkeen, kun tiedot osoittivat henkilökohtaisten kulutusmenojen inflaation hidastuneen, mikä helpottaa hintapaineita Fedin aggressiivisen kiristämispolitiikan osalta Uutta näyttöä on saatu. Kulutustavaroiden hintainflaatio laski toukokuussa 3,8 prosenttiin, mikä on alhaisin taso sitten huhtikuun 2021, kun taas ydinindeksi laski 4,6 prosenttiin, mikä viittaa edelleen voimakkaisiin kustannuspaineisiin. Samaan aikaan henkilökohtaisten menojen kasvu hidastui 0,1 prosenttiin. Joukko taloustietoja aiemmin viikolla osoitti vahvaa taloutta ja vakaita työmarkkinoita, mikä vahvisti vetoja siitä, että Federal Reserve jatkaa korkojen nostamista. Puheenjohtaja Jerome Powell korosti hiljattain, että korot nousevat jälleen tänä vuonna, mikä viittaa siihen, että ainakin kaksi koronnostoa on todennäköistä.

- US: Yhdysvaltain osakefutuurit jatkoivat nousuaan toisen vuosineljänneksen viimeisenä päivänä, jolloin Dow-sopimus nousi yli 100 pistettä, S & amp;P 500 nousi 0,7 % ja Nasdaq 100 nousi 1 %, kun kauppiaat toivottivat tervetulleeksi PCE-inflaation hidastumisen . Fed'n suosima inflaatiomittari nousi 0,3 prosenttia huhtikuussa, mikä oli ennusteiden mukainen mutta alle 0,4 prosenttia. Lisäksi vuotuinen ydinkorko laski 4,6%: iin, ja henkilökohtaisten kulutusmenojen kokonaiskorko saavutti alhaisimman tason lähes kahteen vuoteen. Aiemmin tällä viikolla puheenjohtaja Powell lupasi nostaa korkoja jälleen tänä vuonna. Yritysrintamalla Applen osakkeet nousivat lähes 1 prosentin premarket-kaupankäynnissä sen jälkeen, kun Citigroup aloitti "osta" -luokituksen osakkeelle, kun taas Nike laski noin 3 prosenttia sen jälkeen, kun sen neljännesvuosittainen tulos jäi odotuksista. Toistaiseksi toisella neljänneksellä Dow on noussut 2,6 prosenttia, S&P on noussut 7 prosenttia kolmannen peräkkäisen neljännesvuosittaisen voittonsa ansiosta.ja Nasdaq on noussut 11,2 prosenttia, mikä nostaa vuosivoitot 2,9 prosenttiin ja 14,5 prosenttiin. ja 30 prosenttia, kiitos tekoälyyn liittyvien osakkeiden nousun ja vedon, että Federal Reserve on jo tehnyt suurimman osan koronnostoista.

- FR: Ranskan 10 vuoden OAT-tuotot ovat nousseet takaisin yli 2,9 prosentin, kun sijoittajat sulattelevat erän taloustietoja ja punnitsevat samalla Euroopan taantuman mahdollisuuksia ja lainakustannusten nousun mahdollisuutta. Viimeisimmät kuluttajahintaindeksiraportit eri puolilta Eurooppaa osoittivat, että inflaatiopaineet viilenivät kesäkuussa, mutta ydinkorot pysyivät korkeina. Ranskassa inflaatio on laskenut 15 kuukauden alimmalle tasolle 4,5 prosenttiin, kun taas laajemmalla euroalueella se on laskenut 17 kuukauden alimmalle tasolle 5,5 prosenttiin. Aiemmin tällä viikolla Euroopan keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde vahvisti, että euroalueen keskuspankki ei todennäköisesti anna signaalia korkojen huipusta lähiaikoina, ja totesi, että EKP:n on pidettävä korot korkeina pitkään torjuakseen jatkuvasti korkeaa inflaatiota. Sijoittajat odottavat ainakin kahta koronnostoa heinä- ja syyskuussa.

- GE: Saksan 10-vuotisen valtion joukkovelkakirjalainan tuotto nousi yli 2,4 %:n, lähelle 19. kesäkuuta saavutettua kolmen viikon korkeinta 2,52 %:n tasoa, kun markkinat sulattivat viimeisimpiä inflaatiotietoja Euroopan keskuspankin rahapoliittisten kiristysnäkymien osalta. Euroalueen kuluttajahinnat nousivat kesäkuussa vuositasolla 5,5 prosenttia, mikä oli hieman alle odotusten, joiden mukaan nousu olisi ollut 5,6 prosenttia, kun Espanjan, Ranskan ja Italian hidastuminen tasoitti Saksan kiihtymisen. Tulos oli kuitenkin selvästi keskuspankin 2 prosentin tavoitteen yläpuolella, ja hallintoelin sanoi, että tulevat päätökset heijastavat inflaation alentamisen ensisijaisuutta. EKP lupasi nostaa korkoja uudelleen tulevassa päätöksessään heinäkuussa, ja useat päättäjät ovat sanoneet, että toinen koronnosto syyskuussa on perusteltu. EKP on nostanut korkoja viime vuoden aikana ennätykselliset 400 peruspistettä, ja uusia koronnostoja odotetaan heinäkuussa ja syyskuussa.

 

JOHTAVAT MARKKINASEKTORIT:

Vahvat sektorit: Tietotekniikka, kulutushyödykkeet, yleishyödylliset palvelut, viestintäpalvelut, materiaalit, teollisuus, rahoitusala ja peruselintarvikkeet.

heikot sektorit: --

 

TOP CURRENCY & COMMODITIES MARKKINOIDEN AJURIT: 

Valuutta- ja raaka-ainemarkkinoiden tärkeimmät tekijät ovat tällä hetkellä:

- EUR: Euro laski toisen neljänneksen lopussa alle 1,09 dollarin, kun sijoittajat sulattivat euroalueen vaihtelevia inflaatiotietoja ja Euroopan keskuspankin lupausta jatkaa koronnostoa. Euroalueen kokonaisinflaatio laski kesäkuun 6,1 prosentista 5,5 prosenttiin, mutta pohjainflaatio nousi 5,3 prosentista 5,4 prosenttiin. Kansallisella tasolla inflaatio liikkuu eri suuntiin. Saksassa kuluttajahintainflaatio kiihtyi 6,4 prosenttiin toukokuun 14 kuukauden alimmasta tasosta. Inflaatio hidastui kuitenkin Italiassa ja Ranskassa, ja Espanjan inflaatio laski 1,9 prosenttiin, jolloin siitä tuli euroalueen ensimmäinen maa, joka saavutti EKP:n 2 prosentin tavoitteen. Samaan aikaan kauppiaat hinnoittelevat edelleen EKP'n huipputalletuskoron 4 prosenttiin, ja heinäkuussa odotetaan toista korotusta. Lisäksi poliittiset päättäjät ovat viestittäneet, että lisäkorotukset ovat todennäköisiä syyskuussa. Euro päättää toisen vuosineljänneksen vähän muuttuneena, hieman keskeisen 1,1 dollarin tason alapuolella.

- GAS: Euroopan maakaasufutuurit nousivat kesäkuun lopussa 37 euroon megawattitunnilta, mikä on noin 39 prosenttia enemmän kuin koko kuussa, mikä on ensimmäinen kuukausittainen nousu sitten maaliskuun ja suurin nousu vuoteen, kun kauppiaat punnitsivat toimitushäiriöitä ja ensi kuun lämpimän sään ennusteita. Useita Norjan kaasukenttien käyttökatkoksia jatkettiin, ja korjaustöiden odotetaan jatkuvan heinäkuulle asti, ja Venäjän kapina painoi myös maakaasumarkkinoita. Norja on ohittanut Venäjän yhtenä Euroopan unionin suurimmista maakaasun tuontilähteistä, sillä sen osuus on noin 25 prosenttia.Venäjän kaasuntuonti Euroopan unioniin, mukaan lukien putkikaasun ja nesteytetyn maakaasun tuonti, on vähentynyt merkittävästi Venäjän hyökättyä Ukrainaan, mutta sen osuus oli silti noin 25 prosenttia viime vuonna. Myös Alankomaat sulkee Euroopan suurimman kaasualueen Groningenin lähellä maanjäristysriskien vuoksi 1. lokakuuta. Euroopan kaasuvarastot ovat kuitenkin lähes 77 prosenttia täynnä, mikä on ennätystaso tähän vuodenaikaan.

- GLD: Kulta liikkui perjantaina lähellä 1 910 dollarin unssimerkkiä, pysyen lähellä tn kolmen kuukauden alimmalle tasolle, 1 907 dollariin, 28. kesäkuuta, kun Yhdysvaltain keskuspankin jatkuva haukkamainen retoriikka hillitsi tuottamattoman jalometallin ostoja. Keskeiset mittarit PCE-hintojen, tiiviisti seurattu Federal Reserve, osoitti, että inflaatio Yhdysvaltain taloudessa oli vakaa ja vahvisti keskuspankki's tapauksessa 25 peruspisteen koron nosto tulevassa kokouksessaan heinäkuussa. ydin PCE hintaindeksi nousi 4,6 prosenttia vuosittain toukokuussa, mikä korostaa inflaation epävakautta, kun mittari vakiintui kapealla kaistalla, koska se kosketti ensimmäistä kertaa 4,6 prosenttia joulukuussa 2022. Fedin puheenjohtaja Jerome Powell sanoi tällä viikolla, että inflaation palauttaminen 2 prosentin tavoitteeseen vie aikaa ja vihjasi vielä kahdesta korkojen nostosta tänä vuonna.

- STL: Teräsraudan futuurit leijuivat lähellä 3 700 CNY/tonni -tasoa, pysyen tiukasti 16. kesäkuuta saavutetun lähes kahden kuukauden korkeimman 3 783 CNY:n tason alapuolella, kun markkinat arvioivat edelleen Kiinan hallituksen mahdollisuutta toteuttaa elvytystoimia talouden heikon elpymisen jatkuvien merkkien keskellä. Viimeisimmät viralliset PMI-tiedot osoittivat, että maan teollisuussektori supistui kesäkuussa odotetusti kolmannen kuukauden ajan. Aikaisemmin uusi juaniluotonanto laski toukokuussa, mikä heijastaa jatkuvaa pessimismiä velkaantuneita rakennuttajia kohtaan, jotka ovat teräksen pääkäyttäjiä.Pääministeri Li Qiang totesi kuitenkin, että Kiina on edelleen matkalla kohti 5 prosentin BKT-tavoitettaan tänä vuonna, ja antoi hallitukselle sitoumuksia ryhtyä käytännönläheisiin ja tehokkaisiin toimiin markkinoiden elinvoimaisuuden lisäämiseksi ja kysynnän lisäämiseksi.

- PLM: Malesian palmuöljyfutuurit olivat noin 3 800 MYR/tonni ja nousivat lähes 20 prosenttia kesäkuussa sen jälkeen, kun ne olivat elpyneet jyrkästi 28 kuukauden alhaisilta tasoilta, kun intialaiset ostajat hyödynsivät alhaisempia hintoja samalla kun tarjontaan liittyvä epävarmuus nosti markkinoita lisäksi. Intian kesäkuun palmuöljyn tuonnin odotetaan hyppäävän 46 prosenttia kuukauden takaisesta kolmen kuukauden korkeimpaan tasoon, kun maailman suurimman kasviöljyn kuluttajan ostajat lisäävät ostojaan alennetuilla hinnoilla tässä kuussa. Tarjontapuolella palmuöljytuotteiden vienti Malesiasta kesäkuun 1. ja 25. päivän välisenä aikana laski 4,5 prosenttia toukokuun vastaavasta ajanjaksosta, kertoo rahtitarkastaja Intertek Testing Services.Toinen rahtitarkastaja AmSpec Agri Malaysia kertoi viennin laskeneen 8,7 prosenttia.

 

PÄIVÄN KAAVIO:

Perjantaina Nikkei 225 laski 0,5 % päätyen päivän päätteeksi alle 33 100:n, ja Topix laski 0,7 % päätyen päivän päätteeksi 2 280:een. Tämä vei osan teknologiateollisuuden viimeaikaisista voitoista. Sijoittajat katsoivat myös tietoja, jotka osoittivat, että Tokion inflaatioaste oli Japanin keskuspankin tavoitteen yläpuolella 11. kuukautta peräkkäin. Tämä kyseenalaistaa keskuspankin lupauksen pitää rahapolitiikka hyvin löysänä. Advast (-0,5 %), Tokyo Electron (-1,6 %), Socionext (-3,1 %), Keyence (-0,9 %) ja Lasertec (-2,1 %) olivat teknologiayrityksiä, jotka menettivät eniten rahaa. Myös muut indeksin raskassarjalaiset, kuten Mitsubishi UFJ (-0,6 %), Sony Group (-1 %), Nintendo (-1,8 %), Nippon Telephone (-1,2 %) ja Mitsui & Co. (-1,2 %), laskivat. Ne kaikki kuitenkin kasvoivat hyvin tässä kuussa, toisella vuosineljänneksellä ja tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla.

 

 

 

 

Pitkän aikavälin kanavien kaupankäyntistrategia: (Japani Nikkei 225 -indeksi).T(D1). Tvastarinta potentiaalilla (kohdealue)(kaikkien aikojen korkein) on noin (kaikkien aikojen korkein). Ensisijainen tuki(konsolidointialue) mahdollisella  (konsolidointialue)(32340). Näin ollen seuraava todennäköisin kurssiliike on (ylöspäin/konsolidaatio) trendi. (*katso kaikki muut yksityiskohdat kaaviosta).

Start trading in four simple steps

1. Register

Open your live trading account

2. Verify

Upload your documents to verify your account

3. Fund

Deposit funds directly into your account

4. Trade

Start trading and choose from 130+ instruments

Demo account

The Blue Suisse Trading Account with virtual funds in a risk-free environment

Demo account

Live account

The Blue Suisse Trading Account in our transparent live model environment

Open an Account
Risk Warning; CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 58.58% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money.
x
Spotify Logo Apple Podcasts Logo Anchor Podcasts Logo