GLOBALE KAPITALMARKEDER OVERSIGT, ANALYSE OG FREMSKRIVNINGER:

Author: Dr. Alexander APOSTOLOV (researcher at Economic Research Institute at BAS)

Wall Street steg på den sidste dag i andet kvartal, da den afdæmpede inflation mindskede investorernes bekymring for yderligere renteforhøjelser. Dow lukkede mere end 280 point højere, mens S&P og Nasdaq steg med henholdsvis 1,2 % og 1,4 %. PCE-inflationen, Fed's foretrukne inflationsmåler, steg 0,3 procent, i overensstemmelse med prognoserne, og var under 0,4 procent i april. Derudover faldt den årlige kernerente til 4,6%, og den samlede personlige forbrugsudgiftsrate nåede det laveste niveau i næsten to år. På virksomhedsfronten steg Apple-aktierne med 2,3 procent, da virksomhedens markedsværdi steg til over 3 billioner dollars. Nike faldt derimod med 2,6 procent, efter at deres kvartalsresultat ikke levede op til forventningerne. Indtil videre i andet kvartal er Dow steget med 2,5 procent, S&P er steget med 7 procent for tredje kvartal i træk, og Nasdaq er steget med 11,1 procent, hvilket har bragt den årlige stigning op på henholdsvis 3,8 procent og 16,4 procent. og 32,8 procent, hjulpet af stigninger i aktier relateret til kunstig intelligens og et væddemål om, at Federal Reserve allerede har gennemført de fleste af sine renteforhøjelser.

Canada S&P/TSX Composite steg med 1,2 % og lukkede på 20.155 fredag og udvidede dermed en ugentlig stigning, hvor alle sektorer lukkede i det grønne. Teknologisektoren og sektorer, der er eksponeret for råvarer, tog godt imod de stærke økonomiske data. Foreløbige estimater tyder på, at Canadas bruttonationalprodukt sandsynligvis steg med 0,4 % i maj, hvilket tyder på en betydelig fleksibilitet i Bank of Canadas aggressive renteforhøjelser og giver politikerne mulighed for at fortsætte stramningerne. I USA viste kernepriserne på forbrugsvarer kun få tegn på, at inflationen aftog i det tempo, som Fed ønskede, mens den personlige indkomst blev modereret. Tech-aktierne førte an i fremgangen og steg med 1,7 procent efter et stærkt momentum fra Nasdaq, hvor Shopify steg med 1,5 procent, mens BlackBerry steg med 3,4 procent på dagen og steg med 17 procent i denne uge efter en overraskende meddelelse om overskud. Stigende oliepriser gav også de canadiske energiproducenter et boost. I løbet af ugen steg indekset med 3,2 %.

Det rubelbaserede MOEX Russia-indeks reducerede de tidlige tab og sluttede fladt på 2.797. Det rettede sig efter mandagens fald og lukkede fladt, da markederne viste ringe bekymring over den økonomiske og politiske ustabilitet efter Wagner-gruppens mytteri i weekenden. Stålproducenterne førte an i stigningerne, hvor NLMK, MMK og Severstal steg med mellem 1,7 % og 0,8 %, da endnu et faldende PMI i Kina øgede forventningerne til stimulerende foranstaltninger og et opsving i efterspørgslen efter metaller hos de store importører. Olieaktierne lukkede også i det grønne, og Surguts præferenceaktier steg med 0,8 procent, da der blev satset på store udbyttebetalinger.

F FTSE 100 steg 0,9 procent til 7.531 fredag, en stigning på 1 procent i løbet af ugen, med støtte fra boligbyggere og solid handel fra bankerne, da markedet fortsatte med at vurdere virksomhedernes interesser i lyset af de store centralbankers forestående renteforhøjelser. Hvordan miljøet vil udvikle sig. Unite Group, Perssimon og Landsec er alle førende inden for ejendomsudviklingsbranchen, og de støtter alle grøn udvikling. Håbet om, at efterspørgslen efter realkreditlån vil forblive stærk i resten af Bank of Englands renteforhøjelsescyklus, gav også långiverne i London en pause. NatWest steg med 2,4 %, Lloyds steg med 2 %, og Barclays steg med 1,5 %. Centricas aktie steg med 3,3 %, efter at virksomheden sagde, at den ville tilføje mere plads til at opbevare naturgas.

Fredag steg CAC 40 med ca. 1,2 % og lukkede på et niveau, der ikke er blevet nået i mere end en måned: 7,400. Det var femte dag i træk, at de regionale markeder også steg. Data viste, at inflationskræfterne i eurozonen og USA var aftaget, hvilket fik folk til at føle sig bedre tilpas, men det kan tage længere tid, før renterne stiger. I mellemtiden gav svage fabrikstal fra Kina håb om, at verdens næststørste økonomi ville få mere hjælp til at vokse. Næsten alle virksomheder sluttede dagen i grønt, med Eurofins Scientifique (+2,9%), Unibail Rodamco We (+2,3%), Legrand (+2,3%), Dassault Systemes (+2,3), Capgemini (+2,2%) og Stmicroelectronics (+2,2%) som de største vindere. CAC 40 steg med 3,3 % på en uge og med 4,2 % på en måned.

Fredag eftermiddag steg FTSE MIB til omkring 28.280, hvilket var tæt på det bedste niveau siden september 2008. Det var femte dag i træk, at indekset steg. Næsten alle brancher steg meget, men energi- og olieselskaber, industriselskaber og banker steg mest.p mest. Investorerne var glade for at se tegn på, at prispresset i USA og Europa var på vej ned. I denne uge sagde chefen for Federal Reserve, Jerome Powell, og chefen for Den Europæiske Centralbank, Christine Lagarde, begge, at de stadig er meget engagerede i at hæve renten for at bekæmpe inflationen. Italiens arbejdsløshed faldt mere end forventet i maj 2023, fra 7,8% måneden før til 7,6%. Det var den laveste rate siden april 2020. FTSE MIB forventes at stige med næsten 4% i denne uge.

IBEX 35 nåede et nyt højdepunkt på 9.593 i fredags, hvilket ikke er sket i mere end tre et halvt år. Det var femte gang i træk, at indekset steg, da investorerne flyttede rundt på nogle af deres investeringer og var glade for at se, at prispresset i eurozonen og USA lettede. Den seneste rapport viste, at kerneinflationen i euroområdet faldt mere end forventet i juni til 5,5%. Det er det laveste tal siden januar 2022. Grifols A (2,30%), Solaria (1,88%) og Banco Santander (1,57%) var på førstepladsen for stigningen. Acciona Energa (-1,16%), Acerinox (-1,28%) og Acciona (-0,42%) gik alle ned, og Morgan Stanley gav stålproducenten en dårlig vurdering. Aktien steg med 3,5 % for ugen og 4,6 % for kvartalet.

Fredag faldt aktierne i Hong Kong med 17,93 point eller 0,1% til 18.916,43. Det var anden dag i træk, at de faldt. Det skyldtes, at Kinas officielle PMI-data for juni skabte bekymring for, at økonomien var ved at bremse op. For tredje måned i træk faldt fabriksaktiviteten, og servicesektoren oplevede den svageste fremgang i seks måneder. Siden årets begyndelse er indekset faldet med 6,3 %. Det skyldes, at privatforbruget, boligmarkedet, eksporten og investeringerne i infrastruktur alle er blevet dårligere på det kinesiske fastland. Samtidig er der stadig usikkerhed om nye stimulanser fra Beijing, og store Wall Street-banker som Goldman Sachs, Bank of America, UBS og Nomura har for nylig sænket deres prognoser for Kinas økonomiske vækst. Bortset fra det bevægede de amerikanske aktiefutures sig ikke meget, før de amerikanske PCE-data kom ud senere i dag. Kingsoft Co, Top Sports International (-3,8%), Kuaishou Technology (-2,9%) og Meituan (-1,8%) var blandt de virksomheder, hvis aktier gik ned.

Fredag faldt Nikkei 225 med 0,5 % og sluttede dagen under 33.100, og Topix faldt med 0,7 % og sluttede dagen på 2.280. Dette fjernede nogle af de seneste gevinster i teknologibranchen. Investorerne kiggede også på data, der viste, at Tokyo's inflationsrate var over Bank of Japan's mål for 11. måned i træk. Det sætter spørgsmålstegn ved centralbankens løfte om at holde pengepolitikken meget lempelig. Advast (-0,5%), Tokyo Electron (-1,6%), Socionext (-3,1%), Keyence (-0,9%) og Lasertec (-2,1%) var de teknologivirksomheder, der tabte flest penge. Andre sværvægtere i indekset, som Mitsubishi UFJ (-0,6%), Sony Group (-1%), Nintendo (-1,8%), Nippon Telephone (-1,2%) og Mitsui & Co. (-1,2%), gik også ned. De havde dog alle god vækst i måneden, andet kvartal og første halvdel af dette år.

Indiens BSE Sensex steg 820 point og sluttede på 64.733, hvilket var en ny rekord. Indekset steg med 2,7 % i løbet af ugen, da markederne fortsatte med at satse på, at Indiens økonomi ville være i stand til at ignorere et forværret eksternt miljø. Udenlandske investeringer har været en stor del af væksten på Indiens aktiemarked. Nye data fra denne uge viser, at udenlandske investorer har købt aktier for mere end 850 milliarder rupees indtil videre i dette finansår. Det skyldes Reserve Bank of Indias relativt lempelige pengepolitik og Indiens stærke vækstudsigter. Slip af med nettosalget fra de foregående to år. Teknologiaktierne førte an i fremgangen, med Infosys op 3,4 procent og TCS op 2,9 procent. Bilproducenter som Mahindra & Mahindra og Maruti Suzuki faldt også kraftigt. Mahindra & Mahindra steg med 4,2%, og Maruti Suzuki steg med 2,5%.

Shanghai Composite steg med 0,4 % til omkring 3.195, og Shenzhen Composite steg med 0,7 % til 10.990, hvilket udlignede tab fra den foregående session, selv om data viste, at Kinas produktionsaktivitet i juni steg for tredje måned i træk. Den faldt i marts, mens væksten i servicesektoren faldt til det laveste niveau i seks måneder. Aktierne på fastlandet er kommet under pres i denne måned på grund af den øgede økonomiske usikkerhed i Kina og manglen på aggressive vækstfremmende politiske tiltag fra Beijing, selvom investorerne fortsat håber, at myndighederne vil levere flere stimulanser i år. Fredag faldt tunge virksomheder som Eotolink Technology (5,3 %), Jiangsu Huaxi Village (3,9 %), Eastern Communications (6,8 %), Greatoo Intelligent (10 %) og Shenzhen Danone (20%) steg markant.

New Zealand's NZD 50 steg 108,35 point, eller 0,92%, til 11.916,47 på fredag, og afværgede tab i den tidlige handel, mens den steg for fjerde session i træk, drevet af blandt andet distributionstjenester, fremstilling, forbruger- og sundhedspleje. En stærk udvikling i sektoren satte skub i de fleste sektorgevinster. I mellemtiden steg de amerikanske aktiefutures forud for offentliggørelsen af det amerikanske PCE-indeks senere i dag. Tallene forventes at vise en vis blødgøring, mens de stadig antyder, at inflationen forbliver klæbrig. Separat underskrev premierminister Chris Hipkins en samarbejdsaftale med Kina, New Zealands største handelspartner, under sit besøg i Beijing i denne uge, med det formål at styrke markeder som eksport. New Zealands forbrugertillid nåede sit højeste niveau i 17 måneder i juni, ifølge de seneste data, mens erhvervsklimaet også blev forbedret. Hallenstein Glasson steg med 4,1 procent, efterfulgt af Skellerup Hlds. (3,9%), Scott Tech. (3,3 %) og Serko Ltd. (2.7%). Indekset ændrede sig ikke meget i denne måned.

Baltic Exchange's vigtigste shippingindeks, som måler omkostningerne ved at sende varer rundt i verden, faldt for femte gang i træk fredag og faldt omkring 1,9 procent til mere end en uges lavpunkt på 1.091 point. Capesize-indekset, som sporer skibe, der typisk transporterer 150.000 tons last såsom jernmalm og kul, faldt 3,1% til 1.704; og panamax-indekset, som sporer skibe, der typisk transporterer kul- eller kornlaster på omkring 60.000 til 70.000 tons, faldt for niende gang i træk og mistede 11 point til 1.030. Blandt de mindre skibe faldt supramax-indekset med 1 point til 749. Benchmark-indekset tabte omkring 12% i løbet af ugen, det værste niveau siden den 2. juni, og oplevede også sit femte kvartalsvise fald i træk på 21,5%. Capesize-segmentets månedlige stigning på næsten 40% hjalp indekset med at stige 11,7% i måneden.

Brasiliens Ibovespa-aktieindeks endte 0,1 procent lavere på omkring 118.240 fredag, mens det ramte sit højeste i mere end en uge i løbet af sessionen, da lokale investorer reagerede på de nye inflationsmålsregler, der blev annonceret i går fra det nationale monetære råd (CMN). Enheden, som er landets højeste økonomisk-politiske organ, besluttede at sætte sit inflationsmål for 2026 til 3% og ændre tidsrammen for at vurdere opfyldelsen af inflationsmålet. CMN fastsætter i øjeblikket årlige inflationsmål, der skal opfyldes hvert kalenderår. På datafronten faldt Brasiliens arbejdsløshedsprocent til 8,3 procent i de tre måneder frem til maj, det laveste niveau for denne periode siden 2015. Forhandlerne satte også pris på de seneste amerikanske data, som pegede på en lempelse af inflationspresset. På virksomhedsfronten var det aktierne i Lojas Renner (-6,2%), Siderurgica Nacional (-5,2%) og Petrobras (-4,9%), der gav de største tab i løbet af sessionen. Ibovespa sluttede ugen 0,6 % lavere, men steg 6,9 % i løbet af måneden.

 

Gennemgang af de seneste økonomiske data:

Gennemgang af de seneste økonomiske  nyheder, de mest kritiske data er:

- SK: Foreløbige data viste, at Sydkoreas eksport faldt med 6 % i forhold til året før i juni 2023 til 54,24 milliarder dollars efter et fald på 15,2 % måneden før, hvilket var under markedets forventninger om et fald på 3 %. Det var den niende måned i træk med fald i eksporten, men det mindste fald i otte måneder midt i en aftagende global økonomi.

- SK: Foreløbige data viser, at Sydkorea's handelsoverskud var på 1,11 milliarder dollars i juni 2023, hvilket var under markedets forventninger om et overskud på 2,51 milliarder dollars og sammenlignet med et underskud på 2,44 milliarder dollars i samme måned sidste år. Det var det første handelsoverskud siden marts 2022, da eksporten faldt mindre end importen midt i en økonomisk afmatning på grund af svag global og indenlandsk efterspørgsel. Eksporten faldt med 6 % i forhold til året før, det niende fald i træk, men det mindste fald i otte måneder. Importen faldt i mellemtiden med 11,7%, det femte fald hidtil i år.

- SK: Importen til Sydkorea faldt 11,7% år-til-år til 53,11 milliarder dollars i juni 2023, sammenlignet med markedsprognoser for et fald på 11,0% og et fald på 14,4% en måned tidligere, viser flash-data. Det var det femte fald i indkøbene hidtil i år.

- USA: I juni 2023 blev University of Michigan's amerikanske forbrugerstemning revideret op til 64,4 fra en foreløbig 63,9, den højeste læsning i fire måneder. De nuværende økonomiske forhold (69 til 68) og forbrugernes forventninger (61,5 til 61,1) blev også forbedret. Joanne Hsu, direktør for consEn af de førende eksperter inden for forbrugerundersøgelser sagde: "Overordnet set afspejler denne overraskende stigning en genoplivning af holdninger, der blev skabt af løsningen på gældsloftkrisen i begyndelsen af måneden, samt en mere positiv opfattelse af afdæmpet inflation. Men vedvarende høje priser og højt forbrug tynger fortsat forbrugerne, og deres syn på deres personlige økonomi har ikke ændret sig." I mellemtiden faldt inflationsforventningerne for det kommende år tilbage til 3,3% for anden måned i træk, det laveste niveau siden marts 2021, i tråd med det oprindelige skøn. Inflationsforventningerne på længere sigt ændrede sig ikke meget fra maj og lå på 3 %, hvilket også svarer til den oprindelige måling.

- USA: Chicago Business Barometer, også kendt som Chicago Purchasing Managers Index, steg til 41,5 point i juni 2023 fra 40,4 point i maj 2023, men lå et godt stykke under markedsprognosen på 44 point. Dataene markerede den tiende måned i træk med nedgang i forretningsaktiviteten i Chicago-området.

- USA: I næste uge vil jobrapporten og FOMC-referatet dominere overskrifterne i USA. De vil blive efterfulgt af ISM PMI'er for produktion og service, fabriksordrer og udenrigshandelsdata. Derudover vil S&P offentliggøre globale PMI'er for produktion i Indien, Rusland, Spanien, Italien, Schweiz, Sydkorea og Canada samt PMI'er for service i Spanien, Italien og Brasilien. Investorerne venter også spændt på inflationsraten i Indonesien, Schweiz, Sydkorea, Filippinerne, Tyrkiet og Mexico. Andre steder vil investorerne fokusere på den australske rentebeslutning, canadiske beskæftigelsesdata, Caixin PMI'er for service og produktion i Kina og Tankan-indekset for produktion i Japan.

- USA: I maj 2023 steg det amerikanske prisindeks for personlige forbrugsudgifter med 0,1% måned-til-måned, ned fra 0,4% i april. Prisen på tjenesteydelser steg med 0,3 procent, mens prisen på varer faldt med 0,1 procent. Fødevarepriserne steg med 0,1 procent, mens energipriserne faldt med 3,9 procent. Eksklusive fødevarer og energi steg PCP med 0,3%. Priserne på personligt forbrug steg med 3,8% år-over-år, det laveste siden april 2021, sammenlignet med et fald på 4,3% i april, og Fed' s kernerate, Fed' s foretrukne mål for inflation, steg 4,6% sammenlignet med markedets forventninger på 4,7%.

- USA: I maj 2023 steg den personlige indkomst i USA med 0,4 % fra måned til måned, sammenlignet med en vækst på 0,3 % i april, mens analytikerne havde forventet en stigning på 0,3 %. Private lønninger (+0,5%) og overførselsindkomster (+0,3%), som inkluderer Medicaid, bidrog til stigningen i kompensationen på 0,5%. Personlige renteindtægter (+0,5%) førte an i stigningen i personlig formueindkomst (+0,3%).

- USA: Et mål for kernepriserne på det personlige forbrug i USA, eksklusive fødevarer og energi, opfyldte markedets forventninger og steg med 0,3% i maj, hvilket var en opbremsning i forhold til en stigning på 0,4% måneden før. Den årlige ændringsrate, Fed' s nøglemål for inflationen i den amerikanske økonomi, faldt til 4,6 procent fra 4,7 procent i april. Inklusive fødevare- og energiomkostninger steg PCE-prisindekset 0,1% fra den foregående måned og 3,8% fra et år tidligere, den mindste årlige gevinst siden april 2021.

- CA: Den canadiske økonomi forventes at ekspandere med 0,4% i maj 2023, drevet af vækst i fremstillings-, engros- og ejendomsrelateret aktivitet. Der har også været et tilbageslag i den offentlige administration i den føderale regering (undtagen forsvaret). Men minedrift, stenbrydning, olie- og gasudvinding og forsyningssektoren vil sandsynligvis falde i denne periode. I det endelige skøn for april blev landets bruttonationalprodukt revideret ned til 0 % fra de oprindelige 0,2 %, hvor servicesektoren var stabil, og vareproduktionen steg med 0,1 %.

- EU: I maj 2023 nåede den sæsonkorrigerede arbejdsløshedsprocent i euroområdet et rekordlavt niveau på 6,5%, uændret i forhold til måneden før og i tråd med markedets prognoser. De seneste data viste et fald fra sidste års 6,7% arbejdsløshed og pegede på et stramt arbejdsmarked. Antallet af arbejdsløse faldt med yderligere 57.000 fra måneden før til 11,014 millioner, hvilket er det laveste niveau, siden man begyndte at lave sammenlignelige optegnelser i 1995. Ungdomsarbejdsløsheden, som måler jobsøgende under 25 år, var uændret på et rekordlavt niveau på 11,9% i maj, uændret i forhold til måneden før. Blandt eurozonens største økonomier har Tyskland den laveste arbejdsløshedsprocent (2,9%) og de højeste arbejdsløshedsprocenter i Spanien (12,7%), Italien (7,6%) og Frankrig (7%).

- EU: Foreløbige skøn viste, at forbrugerprisinflationen i eurozonen faldt til 5,5% ii juni 2023 fra 6,1% måneden før, lidt under markedets forventninger på 5,6%. Renten nåede sit laveste niveau siden januar 2022, selvom den stadig ligger et godt stykke over ECB's mål på 2,0%. Kernesatsen, som udelukker flygtige varer som mad og energi, steg også til 5,4%, hvilket stadig er tæt på det seneste højdepunkt på 5,7%, hvilket understøtter synspunktet om, at beslutningstagerne kan fortsætte med at hæve satserne i de kommende måneder. Energipriserne faldt med 5,6% (-1,8% i maj), mens priserne på fødevarer, alkohol og tobak (11,7% vs. 12,5%) og industrivarer uden energi (5,5% vs. 5,8%) steg mere beskedent. På den anden side steg inflationen i servicesektoren til 5,4 % fra 5,0 %. På månedsbasis steg forbrugerpriserne med 0,3 % i juni.

- GE: I juni 2023 steg den tyske arbejdsløshedsprocent en smule til 5,7 %, hvilket oversteg det oprindelige skøn på 5,6 % og markedets forventninger. Arbejdsløsheden nåede sit højeste niveau siden juni 2021 og steg med 28.000 til 2,61 millioner, hvilket slog markedets forventninger på 11.000. Sammenlignet med året før steg antallet af arbejdsløse med 192.000, mens antallet af ledige stillinger faldt med 108.000 til 769.000. Der er stadig regionale forskelle, hvor Bremen og Berlin har de højeste arbejdsløshedsprocenter på henholdsvis 10,7 procent og 9,1 procent, mens Bayern og Baden-Württemberg har de laveste arbejdsløshedsprocenter på henholdsvis 3,4 procent og 3,9 procent. "Arbejdsmarkedet mærker nu også de vanskeligere økonomiske forhold", sagde Andrea Nahles, leder af arbejdsformidlingen. "Arbejdsløsheden stiger, og jobvæksten svækkes".

- GE: I maj 2023 faldt de tyske importpriser med 9,1 % på årsbasis, et yderligere fald fra et fald på 7 % i den foregående måned, i overensstemmelse med markedets forventninger. Dette var det største fald siden september 2009, med kraftige prisfald på energi (-37,6 %), nemlig naturgas (-39,7 %), kul (-53,2 %), elektricitet (-53,9 %), mineralolieprodukter (-35,9 %) og råolie (-31,4 %). Eksklusive olie og olieprodukter faldt importpriserne med 6,3 %. Prisen på halvfabrikata faldt med 8,2 %, mens priserne på forbrugsvarer og kapitalgoder steg med henholdsvis 3,5 % og 4,1 %. På månedsbasis faldt importomkostningerne med 1,4 %, hvilket er lidt lavere end faldet på 1,7 % i april.

- GE: I maj 2023 steg det tyske detailsalg med 0,4 % fra måned til måned, hvilket er et fald fra de nedjusterede 0,7 % måneden før, men det overgår klart markedsprognoserne om et fladt niveau. Salget af nonfood steg med 0,5 %, mens online- og postordresalget faldt med 3,1 %. I mellemtiden faldt detailsalget af fødevarer med 1,4 %, da fødevarepriserne faldt. I mellemtiden er detailsalget faldet med 4,4 % fra niveauet i maj 2022, og fødevarepriserne er faldet i 23 måneder i træk.

- IT: Italiens arbejdsløshed faldt til 7,6% i maj 2023, under markedets forventninger på 7,9%, det laveste niveau siden april 2020, da COVID-19-pandemien udløste en arbejdskrise, sammenlignet med 7,8% i den foregående måned. Tallet er i tråd med fortsatte spændinger på arbejdsmarkedet i eurozonen, hvilket giver ECB plads til at udvide sit strammere momentum på sit kommende møde. Arbejdsløsheden faldt med 34.000 til 1,935 millioner i perioden, det største fald siden februar 2022. I mellemtiden steg antallet af beskæftigede med 21.000 til 23,471 millioner. Alligevel var erhvervsfrekvensen uændret på 66,3% for tredje måned i træk. På den anden side steg ungdomsarbejdsløsheden med 1 procentpoint til 21,7%.

- Storbritannien: Bruttonationalproduktet voksede med 0,2% i første kvartal af 2023, det svageste tempo i to år, da højere låneomkostninger og vedvarende høj inflation ramte aktivitet og efterspørgsel. Husholdningernes forbrug og faste bruttoinvesteringer steg med henholdsvis 0,2 procent og 1,5 procent. Begge mål viser de mindste stigninger siden den pandemi-inducerede recession i 2020–21. De offentlige udgifter faldt også for fjerde kvartal i træk (-2,2%). Nettoefterspørgslen fra udlandet bidrog positivt til BNP, idet eksporten steg med 6,6 % og importen faldt med 6,5 %.

- Storbritannien: I juni 2023 faldt det nationale britiske husprisindeks en smule med 3,5 % på årsbasis, efter at være faldet med 3,4 % i maj, mens markedet forventede et fald på 4 %. De årlige priser faldt i andet kvartal i alle regioner undtagen Nordirland. Derudover faldt huspriserne i East Anglia mest med et fald på 4,7%. Huspriserne steg med 0,1% fra måned til måned i juni, hovedsageligt på grund af sæsoneffekter, hvilket vendte et fald på 0,1% i den foregående måned.

- CN: China's Composite PMI output index fra National Bureau of Statistics faldt til 52,3 i juni 2023 fra 52,9 i den foregående måned. Dette er det laveste tal siden december 2022, hvor det økonomiskeOpsvinget var ujævnt. Fabriksaktiviteten faldt for tredje måned i træk på grund af fortsat svaghed inden for fast ejendom og svag global og indenlandsk efterspørgsel. I mellemtiden voksede servicesektoren mindst i seks måneder. Stigende ungdomsarbejdsløshed, skuffende industriproduktion og detailsalg har på det seneste hæmmet Kinas økonomiske opsving. I mellemtiden nævnte premierminister Li Qiang for nylig, at Beijing ville tage skridt til at øge efterspørgslen, men uddybede ikke nogen specifikke foranstaltninger.

 

Hvis vi kigger fremad:

Ugen der kommer:

I næste uge er det lønrapporten og FOMC-protokollen, der trækker overskrifterne i USA. Herefter følger offentliggørelsen af ISM Manufacturing and Services PMI, fabriksordrer og udenrigshandelsdata. Derudover vil S&P Global Manufacturing PMI blive offentliggjort for Indien, Rusland, Spanien, Italien, Schweiz, Sydkorea og Canada, sammen med Services PMI for Spanien, Italien og Brasilien. Investorerne venter også spændt på inflationstallene for Indonesien, Schweiz, Sydkorea, Filippinerne, Tyrkiet og Mexico. Desuden vil fokuspunkter for investorer omfatte den australske rentebeslutning, Canada' s beskæftigelsesdata, Kina Caixin Services og Manufacturing PMI og Japan Tankan Manufacturers Index.

 

I dag bør investorer holde øje med følgende vigtige data:

- AUD: MI Inflation Gauge m/m, ANZ Job Advertisements m/m, Building Approvals m/m, and Commodity Prices y/y.

- CNY: Caixin Manufacturing PMI.

- CHF: CPI m/m og PMI for fremstillingsindustrien.

- CAD: Bank Holiday.

- AUD: Råvarepriser år/år.

- NZD: Building Consents m/m.

- JPY: Tankan Manufacturing Index, Tankan Non-Manufacturing Index, og Final Manufacturing PMI.

- USD: Endeligt PMI for fremstillingsindustrien, ISM PMI for fremstillingsindustrien, ISM-priser for fremstillingsindustrien, byggeudgifter m/m og Wards samlede salg af køretøjer.

- EUR: Fransk offentlig budgetsaldo, spansk PMI for fremstillingsindustrien, italiensk PMI for fremstillingsindustrien, fransk endelig PMI for fremstillingsindustrien, tysk endelig PMI for fremstillingsindustrien og endelig PMI for fremstillingsindustrien.

- GBP: Endeligt PMI for fremstillingsindustrien.

 

DRIVKRAFTER PÅ AKTIE- OG OBLIGATIONSMARKEDET:

De vigtigste faktorer på aktie- og obligationsmarkedet er i øjeblikket:

- USA: Den amerikanske 10-årige statsrente faldt tilbage under 3,85 % fredag fra et mere end tre måneders højdepunkt på 3,892 tidligere på dagen, efter at data viste en opbremsning i inflationen i det personlige forbrug, hvilket letter prispresset for en aggressiv Fed-stramningspolitik Der er fremlagt nye beviser. Prisinflationen på forbrugsvarer faldt til 3,8 % i maj, det laveste niveau siden april 2021, mens kerneindekset faldt til 4,6 %, hvilket stadig peger på et stærkt omkostningspres. I mellemtiden faldt væksten i privatforbruget til 0,1%. En række økonomiske data tidligere på ugen viste en stærk økonomi og et stabilt arbejdsmarked, hvilket styrker troen på, at Federal Reserve vil fortsætte med at hæve renten. Formand Jerome Powell understregede for nylig, at renten vil stige igen i år, hvilket tyder på, at mindst to renteforhøjelser mere er sandsynlige.

- USA: De amerikanske aktiefutures fortsatte med at stige på den sidste dag i andet kvartal, hvor Dow-kontrakten steg med mere end 100 point, S&P 500 med 0,7% og Nasdaq 100 med 1%, da de handlende glædede sig over den aftagende PCE-inflation. Fed's foretrukne mål for inflationen steg 0,3 procent i april, på linje med prognoserne, men under 0,4 procent. Derudover faldt den årlige kernerente til 4,6%, og den samlede personlige forbrugsudgiftsrate nåede det laveste niveau i næsten to år. Tidligere på ugen lovede formand Powell at hæve renten igen i år. På virksomhedsfronten steg Apple-aktierne med næsten 1 % i førmarkedshandlen, efter at Citigroup havde givet aktien en "buy"-vurdering, mens Nike faldt med ca. 3 %, efter at kvartalsoverskuddet ikke levede op til forventningerne. I andet kvartal er Dow indtil videre steget med 2,6 procent, og S&P er steget med 7 procent for tredje kvartal i træk.og Nasdaq er steget med 11,2 procent, hvilket har øget år-til-dato gevinsterne til henholdsvis 2,9 procent og 14,5 procent. og 30 procent takket være gevinster i aktier relateret til kunstig intelligens og et væddemål om, at Federal Reserve allerede har gennemført de fleste af sine renteforhøjelser.

- FR: Den franske 10-årige OAT-rente er steget tilbage over 2,9%, da investorerne fordøjer en række økonomiske data, mens de afvejer chancerne for en recession i Europa mod muligheden for stigende låneomkostninger. De seneste CPI-rapporter fra hele Europa viste, at inflationspresset aftog i juni, men at de centrale rentesatser forblev høje. I Frankrig er inflationen faldet til det laveste niveau i 15 måneder på 4,5%, mens den i den bredere eurozone er faldet til det laveste niveau i 17 måneder på 5,5%. Tidligere på ugen bekræftede Christine Lagarde, formand for Den Europæiske Centralbank, at eurozonens centralbank sandsynligvis ikke vil signalere et rentetop lige foreløbig, og at ECB er nødt til at holde renten høj i lang tid for at bekæmpe den vedvarende høje inflation. Investorerne forventer mindst to renteforhøjelser i juli og september.

- GE: Tysklands 10-årige statsobligationsrente steg til over 2,4%, tæt på et treugers højdepunkt på 2,52%, der blev nået den 19. juni, da markederne fordøjede de seneste inflationsdata for udsigterne til monetære stramninger fra Den Europæiske Centralbank. Forbrugerpriserne i eurozonen steg med 5,5% på årsbasis i juni, lidt under forventningerne om en stigning på 5,6%, da afmatningen i Spanien, Frankrig og Italien opvejede en acceleration i Tyskland. Alligevel var resultatet et godt stykke over centralbankens mål på 2 procent, og det styrende organ sagde, at fremtidige beslutninger ville afspejle prioriteringen af at sænke inflationen. ECB lovede at hæve renten igen ved den kommende beslutning i juli, og flere beslutningstagere har sagt, at endnu en forhøjelse i september er berettiget. ECB har hævet renten med rekordhøje 400 basispoint i løbet af det seneste år, og der forventes yderligere stigninger i juli og september.

 

FØRENDE MARKEDSSEKTORER:

Stærke sektorer: Informationsteknologi, forbrugsgoder, forsyningsvirksomheder, kommunikationstjenester, materialer, industri, finans og dagligvarer.

Svage sektorer: --

 

TOP CURRENCY & COMMODITIES MARKET DRIVERS: 

De vigtigste faktorer på valuta- og råvaremarkedet er i øjeblikket:

- EUR: Euroen faldt til under 1,09 USD ved udgangen af andet kvartal, da investorerne fordøjede blandede inflationsdata fra eurozonen og et løfte fra Den Europæiske Centralbank om fortsat at hæve renten. Den samlede inflation i eurozonen faldt til 5,5 % fra 6,1 % i juni, men kerneinflationen steg til 5,4 % fra 5,3 %. På nationalt plan bevæger inflationen sig i forskellige retninger. I Tyskland accelererede CPI til 6,4 % fra et 14-måneders lavpunkt i maj. Men inflationen aftog i Italien og Frankrig, og i Spanien faldt inflationen til 1,9 procent, hvilket blev det første land i eurozonen, der ramte ECB's mål på 2 procent. I mellemtiden fortsætter de handlende med at indregne ECB's højeste indlånsrente på 4%, med endnu en stigning forventet i juli. Desuden har beslutningstagerne signaleret, at der sandsynligvis kommer yderligere renteforhøjelser i september. Euroen forventes at slutte andet kvartal uændret, lige under det vigtige niveau på 1,1 dollar.

- GAS: De europæiske naturgasfutures steg til 37 euro pr. megawatt-time i slutningen af juni, en stigning på ca. 39% for måneden, den første månedlige stigning siden marts og den største i et år, da handlende afvejede forsyningsforstyrrelser og prognoser for varmt vejr i næste måned. Flere afbrydelser på norske gasfelter blev forlænget, og reparationsarbejdet forventes at fortsætte ind i juli, mens oprøret i Rusland også tyngede naturgasmarkedet. Norge har overhalet Rusland som en af de største kilder til import af naturgas i EU og står for omkring 25 %. Den russiske gasimport til EU, inklusive rørledningsgas og LNG-import, er faldet betydeligt siden Ruslands invasion af Ukraine, men stod stadig for omkring 25 % sidste år. Holland vil også lukke Europas største gaslager nær Groningen på grund af jordskælvsrisici den 1. oktober. Gaslagrene i Europa er dog næsten 77% fyldte, hvilket er rekordhøjt på denne tid af året.

- GLD: Guld svævede i nærheden af $1.910 pr. ounce fredag og forblev tæt på tDet laveste niveau i tre måneder på 1.907 dollars blev nået den 28. juni, da en fortsat høgeagtig retorik fra Federal Reserve bremsede opkøbene af det ikke-rentebærende ædelmetal. Nøglemålinger af PCE-priser, som Federal Reserve holder nøje øje med, viste, at inflationen i den amerikanske økonomi var stabil og styrkede centralbankens argumentation for en renteforhøjelse på 25 basispoint på det kommende møde i juli. PCE-kerneprisindekset steg med 4,6 procent årligt i maj, hvilket understregede inflationens volatilitet, da måleren stabiliserede sig i et snævert bånd, siden den første gang rørte ved 4,6 procent i december 2022. Fed-formand Jerome Powell sagde i denne uge, at det ville tage tid at bringe inflationen tilbage til målet på 2% og antydede yderligere to renteforhøjelser i år.

- STL: Futures på armeringsstål lå i nærheden af CNY 3.700 pr. ton, hvilket er et godt stykke under det næsten to måneder høje niveau på CNY 3.783, der blev nået den 16. juni, da markederne fortsatte med at vurdere muligheden for, at den kinesiske regering vedtager stimulerende foranstaltninger midt i vedvarende tegn på et svagt økonomisk opsving. De seneste officielle PMI-data viste, at landets fremstillingssektor som forventet gik tilbage for tredje måned i juni. Tidligere faldt udlånet af nye yuan i maj, hvilket afspejler en fortsat pessimisme over for gældsramte byggeudviklere, som er de største brugere af stål. Ikke desto mindre udtalte premierminister Li Qiang, at Kina stadig er på vej til at nå sit BNP-mål på 5 procent i år, og han forpligtede regeringen til at tage praktiske og effektive skridt til at styrke markedets vitalitet og øge efterspørgslen.

- PLM: Malaysias palmeoliefutures lå omkring MYR3.800 pr. ton og skulle stige næsten 20% i juni efter et kraftigt opsving fra det laveste niveau i 28 måneder, da indiske købere udnyttede de lavere priser, mens usikkerheden på udbudssiden løftede markedet yderligere. Indiens import af palmeolie i juni forventes at stige med 46 procent i forhold til for en måned siden til det højeste niveau i tre måneder, da køberne i verdens største forbruger af vegetabilsk olie øger indkøbene til nedsatte priser i denne måned. På udbudssiden faldt eksporten af palmeolieprodukter fra Malaysia i perioden 1. og 25. juni med 4,5 procent i forhold til samme periode i maj, ifølge fragtinspektøren Intertek Testing Services. En anden fragtinspektør, AmSpec Agri Malaysia, sagde, at eksporten faldt med 8,7 procent.

 

Dagens diagram:

Fredag faldt Nikkei 225 med 0,5 % og sluttede dagen under 33.100, og Topix faldt med 0,7 % og sluttede dagen på 2.280. Dette fjernede nogle af de seneste gevinster i teknologibranchen. Investorerne kiggede også på data, der viste, at Tokyo's inflationsrate var over Bank of Japan's mål for 11. måned i træk. Det sætter spørgsmålstegn ved centralbankens løfte om at holde pengepolitikken meget lempelig. Advast (-0,5%), Tokyo Electron (-1,6%), Socionext (-3,1%), Keyence (-0,9%) og Lasertec (-2,1%) var de teknologivirksomheder, der tabte flest penge. Andre sværvægtere i indekset, som Mitsubishi UFJ (-0,6%), Sony Group (-1%), Nintendo (-1,8%), Nippon Telephone (-1,2%) og Mitsui & Co. (-1,2%), gik også ned. De havde dog alle god vækst i måneden, andet kvartal og første halvdel af dette år.

 

 

 

 

Long-term Channels Trading Strategy for: (Japan Nikkei 225 index).Ttidsramme (D1). Tden primære modstand med potentiale (målområde) er omkring (all time high). Den primære support med et potentiale  (konsolideringsområde) er omkring (32340). Derfor er den næste mest sandsynlige prisbevægelse en (op/konsolidering) trend. (*se alle andre detaljer i diagrammet).

Optimisme om, at økonomien kan undgå en recession: lederskab fra mega-cap aktier; Apple passerer $3 billioner i markedsværdi, efter at Citigroup begynder dækning med en købsvurdering og et kursmål på $240

GLOBALE KAPITALMARKEDER OVERSIGT, ANALYSE OG FREMSKRIVNINGER:

Author: Dr. Alexander APOSTOLOV (researcher at Economic Research Institute at BAS)

Wall Street steg på den sidste dag i andet kvartal, da den afdæmpede inflation mindskede investorernes bekymring for yderligere renteforhøjelser. Dow lukkede mere end 280 point højere, mens S&P og Nasdaq steg med henholdsvis 1,2 % og 1,4 %. PCE-inflationen, Fed's foretrukne inflationsmåler, steg 0,3 procent, i overensstemmelse med prognoserne, og var under 0,4 procent i april. Derudover faldt den årlige kernerente til 4,6%, og den samlede personlige forbrugsudgiftsrate nåede det laveste niveau i næsten to år. På virksomhedsfronten steg Apple-aktierne med 2,3 procent, da virksomhedens markedsværdi steg til over 3 billioner dollars. Nike faldt derimod med 2,6 procent, efter at deres kvartalsresultat ikke levede op til forventningerne. Indtil videre i andet kvartal er Dow steget med 2,5 procent, S&P er steget med 7 procent for tredje kvartal i træk, og Nasdaq er steget med 11,1 procent, hvilket har bragt den årlige stigning op på henholdsvis 3,8 procent og 16,4 procent. og 32,8 procent, hjulpet af stigninger i aktier relateret til kunstig intelligens og et væddemål om, at Federal Reserve allerede har gennemført de fleste af sine renteforhøjelser.

Canada S&P/TSX Composite steg med 1,2 % og lukkede på 20.155 fredag og udvidede dermed en ugentlig stigning, hvor alle sektorer lukkede i det grønne. Teknologisektoren og sektorer, der er eksponeret for råvarer, tog godt imod de stærke økonomiske data. Foreløbige estimater tyder på, at Canadas bruttonationalprodukt sandsynligvis steg med 0,4 % i maj, hvilket tyder på en betydelig fleksibilitet i Bank of Canadas aggressive renteforhøjelser og giver politikerne mulighed for at fortsætte stramningerne. I USA viste kernepriserne på forbrugsvarer kun få tegn på, at inflationen aftog i det tempo, som Fed ønskede, mens den personlige indkomst blev modereret. Tech-aktierne førte an i fremgangen og steg med 1,7 procent efter et stærkt momentum fra Nasdaq, hvor Shopify steg med 1,5 procent, mens BlackBerry steg med 3,4 procent på dagen og steg med 17 procent i denne uge efter en overraskende meddelelse om overskud. Stigende oliepriser gav også de canadiske energiproducenter et boost. I løbet af ugen steg indekset med 3,2 %.

Det rubelbaserede MOEX Russia-indeks reducerede de tidlige tab og sluttede fladt på 2.797. Det rettede sig efter mandagens fald og lukkede fladt, da markederne viste ringe bekymring over den økonomiske og politiske ustabilitet efter Wagner-gruppens mytteri i weekenden. Stålproducenterne førte an i stigningerne, hvor NLMK, MMK og Severstal steg med mellem 1,7 % og 0,8 %, da endnu et faldende PMI i Kina øgede forventningerne til stimulerende foranstaltninger og et opsving i efterspørgslen efter metaller hos de store importører. Olieaktierne lukkede også i det grønne, og Surguts præferenceaktier steg med 0,8 procent, da der blev satset på store udbyttebetalinger.

F FTSE 100 steg 0,9 procent til 7.531 fredag, en stigning på 1 procent i løbet af ugen, med støtte fra boligbyggere og solid handel fra bankerne, da markedet fortsatte med at vurdere virksomhedernes interesser i lyset af de store centralbankers forestående renteforhøjelser. Hvordan miljøet vil udvikle sig. Unite Group, Perssimon og Landsec er alle førende inden for ejendomsudviklingsbranchen, og de støtter alle grøn udvikling. Håbet om, at efterspørgslen efter realkreditlån vil forblive stærk i resten af Bank of Englands renteforhøjelsescyklus, gav også långiverne i London en pause. NatWest steg med 2,4 %, Lloyds steg med 2 %, og Barclays steg med 1,5 %. Centricas aktie steg med 3,3 %, efter at virksomheden sagde, at den ville tilføje mere plads til at opbevare naturgas.

Fredag steg CAC 40 med ca. 1,2 % og lukkede på et niveau, der ikke er blevet nået i mere end en måned: 7,400. Det var femte dag i træk, at de regionale markeder også steg. Data viste, at inflationskræfterne i eurozonen og USA var aftaget, hvilket fik folk til at føle sig bedre tilpas, men det kan tage længere tid, før renterne stiger. I mellemtiden gav svage fabrikstal fra Kina håb om, at verdens næststørste økonomi ville få mere hjælp til at vokse. Næsten alle virksomheder sluttede dagen i grønt, med Eurofins Scientifique (+2,9%), Unibail Rodamco We (+2,3%), Legrand (+2,3%), Dassault Systemes (+2,3), Capgemini (+2,2%) og Stmicroelectronics (+2,2%) som de største vindere. CAC 40 steg med 3,3 % på en uge og med 4,2 % på en måned.

Fredag eftermiddag steg FTSE MIB til omkring 28.280, hvilket var tæt på det bedste niveau siden september 2008. Det var femte dag i træk, at indekset steg. Næsten alle brancher steg meget, men energi- og olieselskaber, industriselskaber og banker steg mest.p mest. Investorerne var glade for at se tegn på, at prispresset i USA og Europa var på vej ned. I denne uge sagde chefen for Federal Reserve, Jerome Powell, og chefen for Den Europæiske Centralbank, Christine Lagarde, begge, at de stadig er meget engagerede i at hæve renten for at bekæmpe inflationen. Italiens arbejdsløshed faldt mere end forventet i maj 2023, fra 7,8% måneden før til 7,6%. Det var den laveste rate siden april 2020. FTSE MIB forventes at stige med næsten 4% i denne uge.

IBEX 35 nåede et nyt højdepunkt på 9.593 i fredags, hvilket ikke er sket i mere end tre et halvt år. Det var femte gang i træk, at indekset steg, da investorerne flyttede rundt på nogle af deres investeringer og var glade for at se, at prispresset i eurozonen og USA lettede. Den seneste rapport viste, at kerneinflationen i euroområdet faldt mere end forventet i juni til 5,5%. Det er det laveste tal siden januar 2022. Grifols A (2,30%), Solaria (1,88%) og Banco Santander (1,57%) var på førstepladsen for stigningen. Acciona Energa (-1,16%), Acerinox (-1,28%) og Acciona (-0,42%) gik alle ned, og Morgan Stanley gav stålproducenten en dårlig vurdering. Aktien steg med 3,5 % for ugen og 4,6 % for kvartalet.

Fredag faldt aktierne i Hong Kong med 17,93 point eller 0,1% til 18.916,43. Det var anden dag i træk, at de faldt. Det skyldtes, at Kinas officielle PMI-data for juni skabte bekymring for, at økonomien var ved at bremse op. For tredje måned i træk faldt fabriksaktiviteten, og servicesektoren oplevede den svageste fremgang i seks måneder. Siden årets begyndelse er indekset faldet med 6,3 %. Det skyldes, at privatforbruget, boligmarkedet, eksporten og investeringerne i infrastruktur alle er blevet dårligere på det kinesiske fastland. Samtidig er der stadig usikkerhed om nye stimulanser fra Beijing, og store Wall Street-banker som Goldman Sachs, Bank of America, UBS og Nomura har for nylig sænket deres prognoser for Kinas økonomiske vækst. Bortset fra det bevægede de amerikanske aktiefutures sig ikke meget, før de amerikanske PCE-data kom ud senere i dag. Kingsoft Co, Top Sports International (-3,8%), Kuaishou Technology (-2,9%) og Meituan (-1,8%) var blandt de virksomheder, hvis aktier gik ned.

Fredag faldt Nikkei 225 med 0,5 % og sluttede dagen under 33.100, og Topix faldt med 0,7 % og sluttede dagen på 2.280. Dette fjernede nogle af de seneste gevinster i teknologibranchen. Investorerne kiggede også på data, der viste, at Tokyo's inflationsrate var over Bank of Japan's mål for 11. måned i træk. Det sætter spørgsmålstegn ved centralbankens løfte om at holde pengepolitikken meget lempelig. Advast (-0,5%), Tokyo Electron (-1,6%), Socionext (-3,1%), Keyence (-0,9%) og Lasertec (-2,1%) var de teknologivirksomheder, der tabte flest penge. Andre sværvægtere i indekset, som Mitsubishi UFJ (-0,6%), Sony Group (-1%), Nintendo (-1,8%), Nippon Telephone (-1,2%) og Mitsui & Co. (-1,2%), gik også ned. De havde dog alle god vækst i måneden, andet kvartal og første halvdel af dette år.

Indiens BSE Sensex steg 820 point og sluttede på 64.733, hvilket var en ny rekord. Indekset steg med 2,7 % i løbet af ugen, da markederne fortsatte med at satse på, at Indiens økonomi ville være i stand til at ignorere et forværret eksternt miljø. Udenlandske investeringer har været en stor del af væksten på Indiens aktiemarked. Nye data fra denne uge viser, at udenlandske investorer har købt aktier for mere end 850 milliarder rupees indtil videre i dette finansår. Det skyldes Reserve Bank of Indias relativt lempelige pengepolitik og Indiens stærke vækstudsigter. Slip af med nettosalget fra de foregående to år. Teknologiaktierne førte an i fremgangen, med Infosys op 3,4 procent og TCS op 2,9 procent. Bilproducenter som Mahindra & Mahindra og Maruti Suzuki faldt også kraftigt. Mahindra & Mahindra steg med 4,2%, og Maruti Suzuki steg med 2,5%.

Shanghai Composite steg med 0,4 % til omkring 3.195, og Shenzhen Composite steg med 0,7 % til 10.990, hvilket udlignede tab fra den foregående session, selv om data viste, at Kinas produktionsaktivitet i juni steg for tredje måned i træk. Den faldt i marts, mens væksten i servicesektoren faldt til det laveste niveau i seks måneder. Aktierne på fastlandet er kommet under pres i denne måned på grund af den øgede økonomiske usikkerhed i Kina og manglen på aggressive vækstfremmende politiske tiltag fra Beijing, selvom investorerne fortsat håber, at myndighederne vil levere flere stimulanser i år. Fredag faldt tunge virksomheder som Eotolink Technology (5,3 %), Jiangsu Huaxi Village (3,9 %), Eastern Communications (6,8 %), Greatoo Intelligent (10 %) og Shenzhen Danone (20%) steg markant.

New Zealand's NZD 50 steg 108,35 point, eller 0,92%, til 11.916,47 på fredag, og afværgede tab i den tidlige handel, mens den steg for fjerde session i træk, drevet af blandt andet distributionstjenester, fremstilling, forbruger- og sundhedspleje. En stærk udvikling i sektoren satte skub i de fleste sektorgevinster. I mellemtiden steg de amerikanske aktiefutures forud for offentliggørelsen af det amerikanske PCE-indeks senere i dag. Tallene forventes at vise en vis blødgøring, mens de stadig antyder, at inflationen forbliver klæbrig. Separat underskrev premierminister Chris Hipkins en samarbejdsaftale med Kina, New Zealands største handelspartner, under sit besøg i Beijing i denne uge, med det formål at styrke markeder som eksport. New Zealands forbrugertillid nåede sit højeste niveau i 17 måneder i juni, ifølge de seneste data, mens erhvervsklimaet også blev forbedret. Hallenstein Glasson steg med 4,1 procent, efterfulgt af Skellerup Hlds. (3,9%), Scott Tech. (3,3 %) og Serko Ltd. (2.7%). Indekset ændrede sig ikke meget i denne måned.

Baltic Exchange's vigtigste shippingindeks, som måler omkostningerne ved at sende varer rundt i verden, faldt for femte gang i træk fredag og faldt omkring 1,9 procent til mere end en uges lavpunkt på 1.091 point. Capesize-indekset, som sporer skibe, der typisk transporterer 150.000 tons last såsom jernmalm og kul, faldt 3,1% til 1.704; og panamax-indekset, som sporer skibe, der typisk transporterer kul- eller kornlaster på omkring 60.000 til 70.000 tons, faldt for niende gang i træk og mistede 11 point til 1.030. Blandt de mindre skibe faldt supramax-indekset med 1 point til 749. Benchmark-indekset tabte omkring 12% i løbet af ugen, det værste niveau siden den 2. juni, og oplevede også sit femte kvartalsvise fald i træk på 21,5%. Capesize-segmentets månedlige stigning på næsten 40% hjalp indekset med at stige 11,7% i måneden.

Brasiliens Ibovespa-aktieindeks endte 0,1 procent lavere på omkring 118.240 fredag, mens det ramte sit højeste i mere end en uge i løbet af sessionen, da lokale investorer reagerede på de nye inflationsmålsregler, der blev annonceret i går fra det nationale monetære råd (CMN). Enheden, som er landets højeste økonomisk-politiske organ, besluttede at sætte sit inflationsmål for 2026 til 3% og ændre tidsrammen for at vurdere opfyldelsen af inflationsmålet. CMN fastsætter i øjeblikket årlige inflationsmål, der skal opfyldes hvert kalenderår. På datafronten faldt Brasiliens arbejdsløshedsprocent til 8,3 procent i de tre måneder frem til maj, det laveste niveau for denne periode siden 2015. Forhandlerne satte også pris på de seneste amerikanske data, som pegede på en lempelse af inflationspresset. På virksomhedsfronten var det aktierne i Lojas Renner (-6,2%), Siderurgica Nacional (-5,2%) og Petrobras (-4,9%), der gav de største tab i løbet af sessionen. Ibovespa sluttede ugen 0,6 % lavere, men steg 6,9 % i løbet af måneden.

 

Gennemgang af de seneste økonomiske data:

Gennemgang af de seneste økonomiske  nyheder, de mest kritiske data er:

- SK: Foreløbige data viste, at Sydkoreas eksport faldt med 6 % i forhold til året før i juni 2023 til 54,24 milliarder dollars efter et fald på 15,2 % måneden før, hvilket var under markedets forventninger om et fald på 3 %. Det var den niende måned i træk med fald i eksporten, men det mindste fald i otte måneder midt i en aftagende global økonomi.

- SK: Foreløbige data viser, at Sydkorea's handelsoverskud var på 1,11 milliarder dollars i juni 2023, hvilket var under markedets forventninger om et overskud på 2,51 milliarder dollars og sammenlignet med et underskud på 2,44 milliarder dollars i samme måned sidste år. Det var det første handelsoverskud siden marts 2022, da eksporten faldt mindre end importen midt i en økonomisk afmatning på grund af svag global og indenlandsk efterspørgsel. Eksporten faldt med 6 % i forhold til året før, det niende fald i træk, men det mindste fald i otte måneder. Importen faldt i mellemtiden med 11,7%, det femte fald hidtil i år.

- SK: Importen til Sydkorea faldt 11,7% år-til-år til 53,11 milliarder dollars i juni 2023, sammenlignet med markedsprognoser for et fald på 11,0% og et fald på 14,4% en måned tidligere, viser flash-data. Det var det femte fald i indkøbene hidtil i år.

- USA: I juni 2023 blev University of Michigan's amerikanske forbrugerstemning revideret op til 64,4 fra en foreløbig 63,9, den højeste læsning i fire måneder. De nuværende økonomiske forhold (69 til 68) og forbrugernes forventninger (61,5 til 61,1) blev også forbedret. Joanne Hsu, direktør for consEn af de førende eksperter inden for forbrugerundersøgelser sagde: "Overordnet set afspejler denne overraskende stigning en genoplivning af holdninger, der blev skabt af løsningen på gældsloftkrisen i begyndelsen af måneden, samt en mere positiv opfattelse af afdæmpet inflation. Men vedvarende høje priser og højt forbrug tynger fortsat forbrugerne, og deres syn på deres personlige økonomi har ikke ændret sig." I mellemtiden faldt inflationsforventningerne for det kommende år tilbage til 3,3% for anden måned i træk, det laveste niveau siden marts 2021, i tråd med det oprindelige skøn. Inflationsforventningerne på længere sigt ændrede sig ikke meget fra maj og lå på 3 %, hvilket også svarer til den oprindelige måling.

- USA: Chicago Business Barometer, også kendt som Chicago Purchasing Managers Index, steg til 41,5 point i juni 2023 fra 40,4 point i maj 2023, men lå et godt stykke under markedsprognosen på 44 point. Dataene markerede den tiende måned i træk med nedgang i forretningsaktiviteten i Chicago-området.

- USA: I næste uge vil jobrapporten og FOMC-referatet dominere overskrifterne i USA. De vil blive efterfulgt af ISM PMI'er for produktion og service, fabriksordrer og udenrigshandelsdata. Derudover vil S&P offentliggøre globale PMI'er for produktion i Indien, Rusland, Spanien, Italien, Schweiz, Sydkorea og Canada samt PMI'er for service i Spanien, Italien og Brasilien. Investorerne venter også spændt på inflationsraten i Indonesien, Schweiz, Sydkorea, Filippinerne, Tyrkiet og Mexico. Andre steder vil investorerne fokusere på den australske rentebeslutning, canadiske beskæftigelsesdata, Caixin PMI'er for service og produktion i Kina og Tankan-indekset for produktion i Japan.

- USA: I maj 2023 steg det amerikanske prisindeks for personlige forbrugsudgifter med 0,1% måned-til-måned, ned fra 0,4% i april. Prisen på tjenesteydelser steg med 0,3 procent, mens prisen på varer faldt med 0,1 procent. Fødevarepriserne steg med 0,1 procent, mens energipriserne faldt med 3,9 procent. Eksklusive fødevarer og energi steg PCP med 0,3%. Priserne på personligt forbrug steg med 3,8% år-over-år, det laveste siden april 2021, sammenlignet med et fald på 4,3% i april, og Fed' s kernerate, Fed' s foretrukne mål for inflation, steg 4,6% sammenlignet med markedets forventninger på 4,7%.

- USA: I maj 2023 steg den personlige indkomst i USA med 0,4 % fra måned til måned, sammenlignet med en vækst på 0,3 % i april, mens analytikerne havde forventet en stigning på 0,3 %. Private lønninger (+0,5%) og overførselsindkomster (+0,3%), som inkluderer Medicaid, bidrog til stigningen i kompensationen på 0,5%. Personlige renteindtægter (+0,5%) førte an i stigningen i personlig formueindkomst (+0,3%).

- USA: Et mål for kernepriserne på det personlige forbrug i USA, eksklusive fødevarer og energi, opfyldte markedets forventninger og steg med 0,3% i maj, hvilket var en opbremsning i forhold til en stigning på 0,4% måneden før. Den årlige ændringsrate, Fed' s nøglemål for inflationen i den amerikanske økonomi, faldt til 4,6 procent fra 4,7 procent i april. Inklusive fødevare- og energiomkostninger steg PCE-prisindekset 0,1% fra den foregående måned og 3,8% fra et år tidligere, den mindste årlige gevinst siden april 2021.

- CA: Den canadiske økonomi forventes at ekspandere med 0,4% i maj 2023, drevet af vækst i fremstillings-, engros- og ejendomsrelateret aktivitet. Der har også været et tilbageslag i den offentlige administration i den føderale regering (undtagen forsvaret). Men minedrift, stenbrydning, olie- og gasudvinding og forsyningssektoren vil sandsynligvis falde i denne periode. I det endelige skøn for april blev landets bruttonationalprodukt revideret ned til 0 % fra de oprindelige 0,2 %, hvor servicesektoren var stabil, og vareproduktionen steg med 0,1 %.

- EU: I maj 2023 nåede den sæsonkorrigerede arbejdsløshedsprocent i euroområdet et rekordlavt niveau på 6,5%, uændret i forhold til måneden før og i tråd med markedets prognoser. De seneste data viste et fald fra sidste års 6,7% arbejdsløshed og pegede på et stramt arbejdsmarked. Antallet af arbejdsløse faldt med yderligere 57.000 fra måneden før til 11,014 millioner, hvilket er det laveste niveau, siden man begyndte at lave sammenlignelige optegnelser i 1995. Ungdomsarbejdsløsheden, som måler jobsøgende under 25 år, var uændret på et rekordlavt niveau på 11,9% i maj, uændret i forhold til måneden før. Blandt eurozonens største økonomier har Tyskland den laveste arbejdsløshedsprocent (2,9%) og de højeste arbejdsløshedsprocenter i Spanien (12,7%), Italien (7,6%) og Frankrig (7%).

- EU: Foreløbige skøn viste, at forbrugerprisinflationen i eurozonen faldt til 5,5% ii juni 2023 fra 6,1% måneden før, lidt under markedets forventninger på 5,6%. Renten nåede sit laveste niveau siden januar 2022, selvom den stadig ligger et godt stykke over ECB's mål på 2,0%. Kernesatsen, som udelukker flygtige varer som mad og energi, steg også til 5,4%, hvilket stadig er tæt på det seneste højdepunkt på 5,7%, hvilket understøtter synspunktet om, at beslutningstagerne kan fortsætte med at hæve satserne i de kommende måneder. Energipriserne faldt med 5,6% (-1,8% i maj), mens priserne på fødevarer, alkohol og tobak (11,7% vs. 12,5%) og industrivarer uden energi (5,5% vs. 5,8%) steg mere beskedent. På den anden side steg inflationen i servicesektoren til 5,4 % fra 5,0 %. På månedsbasis steg forbrugerpriserne med 0,3 % i juni.

- GE: I juni 2023 steg den tyske arbejdsløshedsprocent en smule til 5,7 %, hvilket oversteg det oprindelige skøn på 5,6 % og markedets forventninger. Arbejdsløsheden nåede sit højeste niveau siden juni 2021 og steg med 28.000 til 2,61 millioner, hvilket slog markedets forventninger på 11.000. Sammenlignet med året før steg antallet af arbejdsløse med 192.000, mens antallet af ledige stillinger faldt med 108.000 til 769.000. Der er stadig regionale forskelle, hvor Bremen og Berlin har de højeste arbejdsløshedsprocenter på henholdsvis 10,7 procent og 9,1 procent, mens Bayern og Baden-Württemberg har de laveste arbejdsløshedsprocenter på henholdsvis 3,4 procent og 3,9 procent. "Arbejdsmarkedet mærker nu også de vanskeligere økonomiske forhold", sagde Andrea Nahles, leder af arbejdsformidlingen. "Arbejdsløsheden stiger, og jobvæksten svækkes".

- GE: I maj 2023 faldt de tyske importpriser med 9,1 % på årsbasis, et yderligere fald fra et fald på 7 % i den foregående måned, i overensstemmelse med markedets forventninger. Dette var det største fald siden september 2009, med kraftige prisfald på energi (-37,6 %), nemlig naturgas (-39,7 %), kul (-53,2 %), elektricitet (-53,9 %), mineralolieprodukter (-35,9 %) og råolie (-31,4 %). Eksklusive olie og olieprodukter faldt importpriserne med 6,3 %. Prisen på halvfabrikata faldt med 8,2 %, mens priserne på forbrugsvarer og kapitalgoder steg med henholdsvis 3,5 % og 4,1 %. På månedsbasis faldt importomkostningerne med 1,4 %, hvilket er lidt lavere end faldet på 1,7 % i april.

- GE: I maj 2023 steg det tyske detailsalg med 0,4 % fra måned til måned, hvilket er et fald fra de nedjusterede 0,7 % måneden før, men det overgår klart markedsprognoserne om et fladt niveau. Salget af nonfood steg med 0,5 %, mens online- og postordresalget faldt med 3,1 %. I mellemtiden faldt detailsalget af fødevarer med 1,4 %, da fødevarepriserne faldt. I mellemtiden er detailsalget faldet med 4,4 % fra niveauet i maj 2022, og fødevarepriserne er faldet i 23 måneder i træk.

- IT: Italiens arbejdsløshed faldt til 7,6% i maj 2023, under markedets forventninger på 7,9%, det laveste niveau siden april 2020, da COVID-19-pandemien udløste en arbejdskrise, sammenlignet med 7,8% i den foregående måned. Tallet er i tråd med fortsatte spændinger på arbejdsmarkedet i eurozonen, hvilket giver ECB plads til at udvide sit strammere momentum på sit kommende møde. Arbejdsløsheden faldt med 34.000 til 1,935 millioner i perioden, det største fald siden februar 2022. I mellemtiden steg antallet af beskæftigede med 21.000 til 23,471 millioner. Alligevel var erhvervsfrekvensen uændret på 66,3% for tredje måned i træk. På den anden side steg ungdomsarbejdsløsheden med 1 procentpoint til 21,7%.

- Storbritannien: Bruttonationalproduktet voksede med 0,2% i første kvartal af 2023, det svageste tempo i to år, da højere låneomkostninger og vedvarende høj inflation ramte aktivitet og efterspørgsel. Husholdningernes forbrug og faste bruttoinvesteringer steg med henholdsvis 0,2 procent og 1,5 procent. Begge mål viser de mindste stigninger siden den pandemi-inducerede recession i 2020–21. De offentlige udgifter faldt også for fjerde kvartal i træk (-2,2%). Nettoefterspørgslen fra udlandet bidrog positivt til BNP, idet eksporten steg med 6,6 % og importen faldt med 6,5 %.

- Storbritannien: I juni 2023 faldt det nationale britiske husprisindeks en smule med 3,5 % på årsbasis, efter at være faldet med 3,4 % i maj, mens markedet forventede et fald på 4 %. De årlige priser faldt i andet kvartal i alle regioner undtagen Nordirland. Derudover faldt huspriserne i East Anglia mest med et fald på 4,7%. Huspriserne steg med 0,1% fra måned til måned i juni, hovedsageligt på grund af sæsoneffekter, hvilket vendte et fald på 0,1% i den foregående måned.

- CN: China's Composite PMI output index fra National Bureau of Statistics faldt til 52,3 i juni 2023 fra 52,9 i den foregående måned. Dette er det laveste tal siden december 2022, hvor det økonomiskeOpsvinget var ujævnt. Fabriksaktiviteten faldt for tredje måned i træk på grund af fortsat svaghed inden for fast ejendom og svag global og indenlandsk efterspørgsel. I mellemtiden voksede servicesektoren mindst i seks måneder. Stigende ungdomsarbejdsløshed, skuffende industriproduktion og detailsalg har på det seneste hæmmet Kinas økonomiske opsving. I mellemtiden nævnte premierminister Li Qiang for nylig, at Beijing ville tage skridt til at øge efterspørgslen, men uddybede ikke nogen specifikke foranstaltninger.

 

Hvis vi kigger fremad:

Ugen der kommer:

I næste uge er det lønrapporten og FOMC-protokollen, der trækker overskrifterne i USA. Herefter følger offentliggørelsen af ISM Manufacturing and Services PMI, fabriksordrer og udenrigshandelsdata. Derudover vil S&P Global Manufacturing PMI blive offentliggjort for Indien, Rusland, Spanien, Italien, Schweiz, Sydkorea og Canada, sammen med Services PMI for Spanien, Italien og Brasilien. Investorerne venter også spændt på inflationstallene for Indonesien, Schweiz, Sydkorea, Filippinerne, Tyrkiet og Mexico. Desuden vil fokuspunkter for investorer omfatte den australske rentebeslutning, Canada' s beskæftigelsesdata, Kina Caixin Services og Manufacturing PMI og Japan Tankan Manufacturers Index.

 

I dag bør investorer holde øje med følgende vigtige data:

- AUD: MI Inflation Gauge m/m, ANZ Job Advertisements m/m, Building Approvals m/m, and Commodity Prices y/y.

- CNY: Caixin Manufacturing PMI.

- CHF: CPI m/m og PMI for fremstillingsindustrien.

- CAD: Bank Holiday.

- AUD: Råvarepriser år/år.

- NZD: Building Consents m/m.

- JPY: Tankan Manufacturing Index, Tankan Non-Manufacturing Index, og Final Manufacturing PMI.

- USD: Endeligt PMI for fremstillingsindustrien, ISM PMI for fremstillingsindustrien, ISM-priser for fremstillingsindustrien, byggeudgifter m/m og Wards samlede salg af køretøjer.

- EUR: Fransk offentlig budgetsaldo, spansk PMI for fremstillingsindustrien, italiensk PMI for fremstillingsindustrien, fransk endelig PMI for fremstillingsindustrien, tysk endelig PMI for fremstillingsindustrien og endelig PMI for fremstillingsindustrien.

- GBP: Endeligt PMI for fremstillingsindustrien.

 

DRIVKRAFTER PÅ AKTIE- OG OBLIGATIONSMARKEDET:

De vigtigste faktorer på aktie- og obligationsmarkedet er i øjeblikket:

- USA: Den amerikanske 10-årige statsrente faldt tilbage under 3,85 % fredag fra et mere end tre måneders højdepunkt på 3,892 tidligere på dagen, efter at data viste en opbremsning i inflationen i det personlige forbrug, hvilket letter prispresset for en aggressiv Fed-stramningspolitik Der er fremlagt nye beviser. Prisinflationen på forbrugsvarer faldt til 3,8 % i maj, det laveste niveau siden april 2021, mens kerneindekset faldt til 4,6 %, hvilket stadig peger på et stærkt omkostningspres. I mellemtiden faldt væksten i privatforbruget til 0,1%. En række økonomiske data tidligere på ugen viste en stærk økonomi og et stabilt arbejdsmarked, hvilket styrker troen på, at Federal Reserve vil fortsætte med at hæve renten. Formand Jerome Powell understregede for nylig, at renten vil stige igen i år, hvilket tyder på, at mindst to renteforhøjelser mere er sandsynlige.

- USA: De amerikanske aktiefutures fortsatte med at stige på den sidste dag i andet kvartal, hvor Dow-kontrakten steg med mere end 100 point, S&P 500 med 0,7% og Nasdaq 100 med 1%, da de handlende glædede sig over den aftagende PCE-inflation. Fed's foretrukne mål for inflationen steg 0,3 procent i april, på linje med prognoserne, men under 0,4 procent. Derudover faldt den årlige kernerente til 4,6%, og den samlede personlige forbrugsudgiftsrate nåede det laveste niveau i næsten to år. Tidligere på ugen lovede formand Powell at hæve renten igen i år. På virksomhedsfronten steg Apple-aktierne med næsten 1 % i førmarkedshandlen, efter at Citigroup havde givet aktien en "buy"-vurdering, mens Nike faldt med ca. 3 %, efter at kvartalsoverskuddet ikke levede op til forventningerne. I andet kvartal er Dow indtil videre steget med 2,6 procent, og S&P er steget med 7 procent for tredje kvartal i træk.og Nasdaq er steget med 11,2 procent, hvilket har øget år-til-dato gevinsterne til henholdsvis 2,9 procent og 14,5 procent. og 30 procent takket være gevinster i aktier relateret til kunstig intelligens og et væddemål om, at Federal Reserve allerede har gennemført de fleste af sine renteforhøjelser.

- FR: Den franske 10-årige OAT-rente er steget tilbage over 2,9%, da investorerne fordøjer en række økonomiske data, mens de afvejer chancerne for en recession i Europa mod muligheden for stigende låneomkostninger. De seneste CPI-rapporter fra hele Europa viste, at inflationspresset aftog i juni, men at de centrale rentesatser forblev høje. I Frankrig er inflationen faldet til det laveste niveau i 15 måneder på 4,5%, mens den i den bredere eurozone er faldet til det laveste niveau i 17 måneder på 5,5%. Tidligere på ugen bekræftede Christine Lagarde, formand for Den Europæiske Centralbank, at eurozonens centralbank sandsynligvis ikke vil signalere et rentetop lige foreløbig, og at ECB er nødt til at holde renten høj i lang tid for at bekæmpe den vedvarende høje inflation. Investorerne forventer mindst to renteforhøjelser i juli og september.

- GE: Tysklands 10-årige statsobligationsrente steg til over 2,4%, tæt på et treugers højdepunkt på 2,52%, der blev nået den 19. juni, da markederne fordøjede de seneste inflationsdata for udsigterne til monetære stramninger fra Den Europæiske Centralbank. Forbrugerpriserne i eurozonen steg med 5,5% på årsbasis i juni, lidt under forventningerne om en stigning på 5,6%, da afmatningen i Spanien, Frankrig og Italien opvejede en acceleration i Tyskland. Alligevel var resultatet et godt stykke over centralbankens mål på 2 procent, og det styrende organ sagde, at fremtidige beslutninger ville afspejle prioriteringen af at sænke inflationen. ECB lovede at hæve renten igen ved den kommende beslutning i juli, og flere beslutningstagere har sagt, at endnu en forhøjelse i september er berettiget. ECB har hævet renten med rekordhøje 400 basispoint i løbet af det seneste år, og der forventes yderligere stigninger i juli og september.

 

FØRENDE MARKEDSSEKTORER:

Stærke sektorer: Informationsteknologi, forbrugsgoder, forsyningsvirksomheder, kommunikationstjenester, materialer, industri, finans og dagligvarer.

Svage sektorer: --

 

TOP CURRENCY & COMMODITIES MARKET DRIVERS: 

De vigtigste faktorer på valuta- og råvaremarkedet er i øjeblikket:

- EUR: Euroen faldt til under 1,09 USD ved udgangen af andet kvartal, da investorerne fordøjede blandede inflationsdata fra eurozonen og et løfte fra Den Europæiske Centralbank om fortsat at hæve renten. Den samlede inflation i eurozonen faldt til 5,5 % fra 6,1 % i juni, men kerneinflationen steg til 5,4 % fra 5,3 %. På nationalt plan bevæger inflationen sig i forskellige retninger. I Tyskland accelererede CPI til 6,4 % fra et 14-måneders lavpunkt i maj. Men inflationen aftog i Italien og Frankrig, og i Spanien faldt inflationen til 1,9 procent, hvilket blev det første land i eurozonen, der ramte ECB's mål på 2 procent. I mellemtiden fortsætter de handlende med at indregne ECB's højeste indlånsrente på 4%, med endnu en stigning forventet i juli. Desuden har beslutningstagerne signaleret, at der sandsynligvis kommer yderligere renteforhøjelser i september. Euroen forventes at slutte andet kvartal uændret, lige under det vigtige niveau på 1,1 dollar.

- GAS: De europæiske naturgasfutures steg til 37 euro pr. megawatt-time i slutningen af juni, en stigning på ca. 39% for måneden, den første månedlige stigning siden marts og den største i et år, da handlende afvejede forsyningsforstyrrelser og prognoser for varmt vejr i næste måned. Flere afbrydelser på norske gasfelter blev forlænget, og reparationsarbejdet forventes at fortsætte ind i juli, mens oprøret i Rusland også tyngede naturgasmarkedet. Norge har overhalet Rusland som en af de største kilder til import af naturgas i EU og står for omkring 25 %. Den russiske gasimport til EU, inklusive rørledningsgas og LNG-import, er faldet betydeligt siden Ruslands invasion af Ukraine, men stod stadig for omkring 25 % sidste år. Holland vil også lukke Europas største gaslager nær Groningen på grund af jordskælvsrisici den 1. oktober. Gaslagrene i Europa er dog næsten 77% fyldte, hvilket er rekordhøjt på denne tid af året.

- GLD: Guld svævede i nærheden af $1.910 pr. ounce fredag og forblev tæt på tDet laveste niveau i tre måneder på 1.907 dollars blev nået den 28. juni, da en fortsat høgeagtig retorik fra Federal Reserve bremsede opkøbene af det ikke-rentebærende ædelmetal. Nøglemålinger af PCE-priser, som Federal Reserve holder nøje øje med, viste, at inflationen i den amerikanske økonomi var stabil og styrkede centralbankens argumentation for en renteforhøjelse på 25 basispoint på det kommende møde i juli. PCE-kerneprisindekset steg med 4,6 procent årligt i maj, hvilket understregede inflationens volatilitet, da måleren stabiliserede sig i et snævert bånd, siden den første gang rørte ved 4,6 procent i december 2022. Fed-formand Jerome Powell sagde i denne uge, at det ville tage tid at bringe inflationen tilbage til målet på 2% og antydede yderligere to renteforhøjelser i år.

- STL: Futures på armeringsstål lå i nærheden af CNY 3.700 pr. ton, hvilket er et godt stykke under det næsten to måneder høje niveau på CNY 3.783, der blev nået den 16. juni, da markederne fortsatte med at vurdere muligheden for, at den kinesiske regering vedtager stimulerende foranstaltninger midt i vedvarende tegn på et svagt økonomisk opsving. De seneste officielle PMI-data viste, at landets fremstillingssektor som forventet gik tilbage for tredje måned i juni. Tidligere faldt udlånet af nye yuan i maj, hvilket afspejler en fortsat pessimisme over for gældsramte byggeudviklere, som er de største brugere af stål. Ikke desto mindre udtalte premierminister Li Qiang, at Kina stadig er på vej til at nå sit BNP-mål på 5 procent i år, og han forpligtede regeringen til at tage praktiske og effektive skridt til at styrke markedets vitalitet og øge efterspørgslen.

- PLM: Malaysias palmeoliefutures lå omkring MYR3.800 pr. ton og skulle stige næsten 20% i juni efter et kraftigt opsving fra det laveste niveau i 28 måneder, da indiske købere udnyttede de lavere priser, mens usikkerheden på udbudssiden løftede markedet yderligere. Indiens import af palmeolie i juni forventes at stige med 46 procent i forhold til for en måned siden til det højeste niveau i tre måneder, da køberne i verdens største forbruger af vegetabilsk olie øger indkøbene til nedsatte priser i denne måned. På udbudssiden faldt eksporten af palmeolieprodukter fra Malaysia i perioden 1. og 25. juni med 4,5 procent i forhold til samme periode i maj, ifølge fragtinspektøren Intertek Testing Services. En anden fragtinspektør, AmSpec Agri Malaysia, sagde, at eksporten faldt med 8,7 procent.

 

Dagens diagram:

Fredag faldt Nikkei 225 med 0,5 % og sluttede dagen under 33.100, og Topix faldt med 0,7 % og sluttede dagen på 2.280. Dette fjernede nogle af de seneste gevinster i teknologibranchen. Investorerne kiggede også på data, der viste, at Tokyo's inflationsrate var over Bank of Japan's mål for 11. måned i træk. Det sætter spørgsmålstegn ved centralbankens løfte om at holde pengepolitikken meget lempelig. Advast (-0,5%), Tokyo Electron (-1,6%), Socionext (-3,1%), Keyence (-0,9%) og Lasertec (-2,1%) var de teknologivirksomheder, der tabte flest penge. Andre sværvægtere i indekset, som Mitsubishi UFJ (-0,6%), Sony Group (-1%), Nintendo (-1,8%), Nippon Telephone (-1,2%) og Mitsui & Co. (-1,2%), gik også ned. De havde dog alle god vækst i måneden, andet kvartal og første halvdel af dette år.

 

 

 

 

Long-term Channels Trading Strategy for: (Japan Nikkei 225 index).Ttidsramme (D1). Tden primære modstand med potentiale (målområde) er omkring (all time high). Den primære support med et potentiale  (konsolideringsområde) er omkring (32340). Derfor er den næste mest sandsynlige prisbevægelse en (op/konsolidering) trend. (*se alle andre detaljer i diagrammet).

Start trading in four simple steps

1. Register

Open your live trading account

2. Verify

Upload your documents to verify your account

3. Fund

Deposit funds directly into your account

4. Trade

Start trading and choose from 130+ instruments

Demo account

The Blue Suisse Trading Account with virtual funds in a risk-free environment

Demo account

Live account

The Blue Suisse Trading Account in our transparent live model environment

Open an Account
Risk Warning; CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 58.58% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money.
x
Spotify Logo Apple Podcasts Logo Anchor Podcasts Logo