Глобални капиталови пазари - преглед, анализ и прогнози:

Автор: д-р Александър АПОСТОЛОВ (научен сътрудник в Института за икономически изследвания при БАН)

Wall Street се повиши в последния ден на второто тримесечие, тъй като потиснатата инфлация намали опасенията на инвеститорите за по-нататъшно повишаване на лихвените проценти. Dow затвори с повече от 280 пункта по-високо, докато S&P и Nasdaq се повишиха съответно с 1,2% и 1,4%. PCE-инфлацията, предпочитаният от Фед измерител на инфлацията, се повиши с 0,3%, в съответствие с прогнозите, и беше под 0,4% през април. Освен това годишният основен лихвен процент спадна до 4,6%, а общият показател за разходите за лично потребление достигна най-ниското си равнище от близо две години. На корпоративния фронт акциите на Apple поскъпнаха с 2,3%, тъй като пазарната стойност на компанията'се покачи над 3 трилиона долара. Nike, от друга страна, спадна с 2,6%, след като тримесечната й печалба не отговори на очакванията. Досега през второто тримесечие Dow се е повишил с 2,5%, S&P - със 7% за третото си поредно тримесечно повишение, а Nasdaq - с 11,1%, което доведе до ръст от началото на годината съответно до 3,8% и 16,4%. и 32,8%, подпомогнати от ръста на акциите, свързани с изкуствения интелект, и залога, че Федералният резерв вече е направил повечето от своите увеличения на лихвите.

Канада S&P/TSX Composite се повиши с 1,2% и затвори на ниво от 20 155 в петък, разширявайки седмичната си печалба, като всички сектори затвориха на зелено. Технологичният сектор и секторите, свързани със суровините, приветстваха силните икономически данни. По предварителни оценки брутният вътрешен продукт на Канада' вероятно е нараснал с 0,4% през май, което предполага значителна гъвкавост при агресивното повишаване на лихвените проценти от страна на Централната банка на Канада' и увеличава свободата на действие на политиците да продължат затягането на лихвените проценти. В САЩ базовите цени на потребителските стоки показаха слаби признаци, че инфлацията се охлажда с желаните от Фед темпове, докато личните доходи се понижиха. Акциите на технологичните компании доведоха до ръст от 1,7%, следвайки силната инерция от Nasdaq, като Shopify се повиши с 1,5%, докато BlackBerry нарасна с 3,4% в сесията и се покачи със 17% тази седмица заради изненадващото обявяване на печалбата. Повишаващите се цени на петрола също дадоха тласък на канадските енергийни производители. За седмицата индексът се повиши с 3,2%.

Базираният на рубли индекс MOEX Russia намали ранните си загуби и завърши без промяна на ниво от 2 797, възстановявайки се от спада в понеделник и затваряйки без промяна, тъй като пазарите показаха малка загриженост за икономическата и политическата нестабилност след бунта на Wagner Group през уикенда. Производителите на стомана отбелязаха ръст, като NLMK, MMK и Severstal се повишиха с между 1,7 % и 0,8 %, тъй като поредният свиващ се PMI индекс в Китай повиши очакванията за стимулиращи мерки и възстановяване на търсенето на метали в основните вносители. Акциите на петролните компании също затвориха на зелено, като привилегированите акции на Сургут се повишиха с 0,8%, тъй като залозите за изплащане на високи дивиденти се увеличиха.

FTSE 100 се повиши с 0,9% до 7531 в петък, с 1% за седмицата, подкрепен от подкрепата на строителите на жилища и стабилната търговия на банките, тъй като пазарът продължи да оценява корпоративния интерес на фона на очертаващото се повишаване на лихвените проценти от основните централни банки. Как ще се развие средата. Unite Group, Perssimon и Landsec са лидери в сектора на строителството на недвижими имоти и всички те твърдо подкрепят екологичното развитие. Надеждите, че търсенето на ипотечни кредити ще остане силно до края на цикъла на повишаване на лихвените проценти от страна на Английската централна банка' също дадоха почивка на лондонските кредитори. NatWest се повиши с 2,4%, Lloyds - с 2%, а Barclays - с 1,5%. Акциите на Centrica се повишиха с 3,3%, след като компанията съобщи, че добавя още пространство за съхранение на природен газ.

В петък CAC 40 се повиши с около 1,2% и затвори на ниво, което не е достигано от повече от месец: 7,400. Това беше петият пореден ден, в който регионалните пазари също се повишиха. Данните показаха, че инфлационните сили в еврозоната и САЩ са намалели, което накара хората да се почувстват по-добре, но повишаването на лихвените проценти може да отнеме повече време. Междувременно слабите фабрични данни от Китай породиха надежди, че втората по големина икономика в света ще получи по-голяма помощ за растеж. Почти всички компании приключиха деня на зелено, като най-големите печеливши бяха Eurofins Scientifique (+2,9%), Unibail Rodamco We (+2,3%), Legrand (+2,3%), Dassault Systemes (+2,3), Capgemini (+2,2%) и Stmicroelectronics (+2,2%). За една седмица CAC 40 се повиши с 3,3%, а за един месец - с 4,2%.

В петък следобед FTSE MIB се повиши до около 28 280, което е близо до най-доброто му ниво от септември 2008 г. насам. Това беше петият пореден ден, в който индексът се повиши. Почти всички отрасли се повишиха с много, но енергийните и петролните компании, промишлените предприятия и банките се повишихаp най-много. Инвеститорите бяха доволни да видят признаци, че ценовият натиск в САЩ и Европа намалява. Тази седмица ръководителят на Федералния резерв Джером Пауъл и ръководителят на Европейската централна банка Кристин Лагард заявиха, че все още са твърдо решени да повишават лихвените проценти за борба с инфлацията. През май 2023 г. равнището на безработица в Италия'спадна повече от очакваното - от 7,8% предишния месец до 7,6%. Това беше най-ниското равнище от април 2020 г. насам. Очаква се индексът FTSE MIB да се повиши с почти 4% през тази седмица.

В петък IBEX 35 достигна нов връх от 9 593 пункта, което не се е случвало от повече от три години и половина. Това беше петата поредна сесия, в която индексът се повиши, тъй като инвеститорите прехвърлиха част от инвестициите си и с радост видяха, че ценовият натиск в еврозоната и САЩ отслабва. Последният доклад показа, че базисната инфлация в еврозоната е спаднала повече от очакваното през юни до 5,5%. Това е най-ниското число от януари 2022 г. насам. Grifols A (2,30%), Solaria (1,88%) и Banco Santander (1,57%) се наредиха на първите места по печалба. Acciona Energa (-1,16%), Acerinox (-1,28%) и Acciona (-0,42%) се понижиха, а Morgan Stanley даде лоша оценка на производителя на стомана. Мярката се повиши с 3,5% за седмицата и с 4,6% за тримесечието.

В петък акциите на Хонконг спаднаха със 17,93 пункта, или 0,1%, до 18 916,43 пункта. Това беше вторият пореден ден, в който те се понижиха. Причината беше, че официалните данни за PMI в Китай за юни породиха опасения, че икономиката се забавя. За трети пореден месец активността на фабриките се сви, а секторът на услугите отбеляза най-слабия си ръст от шест месеца насам. От началото на годината индексът е спаднал с 6,3%. Причината е, че потребителските разходи, жилищният пазар, износът и инвестициите в инфраструктура в континентален Китай се влошават. Докато това се случва, все още има несигурност относно новите стимули от страна на Пекин, а големите банки от Уолстрийт като Goldman Sachs, Bank of America, UBS и Nomura наскоро понижиха прогнозите си за икономическия растеж на Китай'. Освен това фючърсите върху американските акции не се промениха много преди излизането на данните за PCE в САЩ по-късно днес. Kingsoft Co, Top Sports International (-3,8%), Kuaishou Technology (-2,9%) и Meituan (-1,8%) бяха сред компаниите, чиито акции се понижиха.

В петък Nikkei 225 спадна с 0,5% и приключи деня под 33 100, а Topix спадна с 0,7% и приключи деня на ниво от 2 280. Това отне част от неотдавнашните печалби, постигнати в технологичната индустрия. Инвеститорите разгледаха и данните, които показаха, че нивото на инфлация в Токио' е над целта на Японската централна банка' за 11-и пореден месец. Това поставя под въпрос обещанието на централната банка да поддържа много разхлабена парична политика. Advast (-0,5%), Tokyo Electron (-1,6%), Socionext (-3,1%), Keyence (-0,9%) и Lasertec (-2,1%) бяха технологичните компании, които загубиха най-много пари. Други тежки компании от индекса, като Mitsubishi UFJ (-0,6%), Sony Group (-1%), Nintendo (-1,8%), Nippon Telephone (-1,2%) и Mitsui & Co. (-1,2%), също се понижиха. Всички те обаче отбелязаха добър ръст през месеца, второто тримесечие и първата половина на тази година.

Индийският индекс BSE Sensex нарасна с 820 пункта и завърши на ниво от 64 733 пункта, което е нов рекорд. Индексът нарасна с 2,7% за седмицата, тъй като пазарите продължиха да залагат, че индийската икономика ще успее да игнорира влошаващата се външна среда. Чуждестранните инвестиции са голяма част от растежа на индийския фондов пазар. Нови данни от тази седмица показват, че досега през тази финансова година чуждестранните инвеститори са закупили акции на стойност над 850 млрд. рупии. Това се дължи на сравнително лесните парични политики на Резервната банка на Индия и на перспективите за силен растеж на Индия. Отървете се от нетните продажби от предходните две години. Технологичните акции бяха водещи в ръста, като Infosys нарасна с 3,4%, а TCS - с 2,9%. Автомобилните производители като Mahindra & Mahindra и Maruti Suzuki също спаднаха рязко. Mahindra & Mahindra се повиши с 4,2%, а Maruti Suzuki - с 2,5%.

Санхайският индекс Shanghai Composite се повиши с 0,4% до около 3 195, а Shenzhen Composite нарасна с 0,7% до 10 990, компенсирайки загубите от предходната сесия, въпреки че данните показаха, че производствената активност в Китай през юни е нараснала за трети пореден месец. През март се сви, докато ръстът на активността в сектора на услугите се забави до шестмесечно дъно. През този месец акциите на континенталната част на страната бяха подложени на натиск на фона на повишената икономическа несигурност в Китай и липсата на агресивни мерки на политиката за насърчаване на растежа от страна на Пекин, въпреки че инвеститорите продължават да се надяват, че властите ще предоставят повече стимули през тази година. В петък тежките компании като Eotolink Technology (5,3%), Jiangsu Huaxi Village (3,9%), Eastern Communications (6,8%), Greatoo Intelligent (10%) и Shenzhen Danone (20%) нарасна значително.

Новозеландският NZD 50 се повиши със 108,35 пункта, или 0,92%, до 11 916,47 пункта в петък, отърсвайки се от загубите в началото на търговията, като се повиши за четвърта поредна сесия, благодарение на дистрибуторските услуги, производството, потребителските стоки и здравеопазването, наред с други. Силното развитие на сектора стимулира повечето секторни печалби. Междувременно фючърсите на американските акции се повишиха преди публикуването на индекса PCE в САЩ по-късно днес. Очаква се цифрите да покажат известно смекчаване, като все пак предполагат, че инфлацията остава лепкава. Отделно от това министър-председателят Крис Хипкинс подписа споразумение за сътрудничество с Китай, най-големия търговски партньор на Нова Зеландия, по време на посещението си в Пекин тази седмица, насочено към укрепване на пазари като износа. Според последните данни потребителското доверие в Нова Зеландия достигна най-високото си ниво от 17 месеца насам през юни, а бизнес настроенията също се подобриха. Халленщайн Гласон се повиши с 4,1%, следван от Скелеруп Хлдс. (3,9%), Scott Tech. (3,3%) и Serko Ltd. (2.7%). През този месец индексът бе слабо променен.

Основният индекс на Балтийската борса', който измерва разходите за превоз на стоки по света, се понижи за пета поредна сесия в петък, спадайки с около 1,9% до повече от едноседмично дъно от 1 091 пункта. Индексът capesize, който проследява корабите, превозващи обикновено 150 000 тона товари, като желязна руда и въглища, спадна с 3,1% до 1 704 пункта, а индексът panamax, който проследява корабите, превозващи обикновено въглища или зърнени товари от около 60 000 до 70 000 тона, спадна за девета поредна сесия, като загуби 11 пункта до 1 030 пункта. Сред по-малките кораби индексът supramax се понижи с 1 пункт до 749 пункта. референтният индекс загуби около 12% за седмицата, което е най-лошото му ниво от 2 юни насам, и също така отбеляза петия си пореден тримесечен спад от 21,5%. Почти 40 % месечно увеличение на сегмента capesize помогна на индекса да се повиши с 11,7 % за месеца.

Бразилският борсов индекс Ibovespa завърши с 0,1% по-ниско ниво от около 118 240 пункта в петък, като същевременно достигна най-високата си стойност от повече от седмица насам по време на сесията, тъй като местните инвеститори реагираха на обявените вчера от Националния паричен съвет (НПС) нови правила за целево насочване на инфлацията. Структурата, която е най-висшият орган за икономическа политика на страната, реши да определи инфлационната си цел за 2026 г. на 3% и да промени времевата рамка за оценка на постигането на инфлационната цел. Понастоящем CMN определя годишни инфлационни цели, които трябва да бъдат постигнати всяка календарна година. що се отнася до данните, през трите месеца до май равнището на безработица в Бразилия се понижи до 8,3%, което е най-ниското равнище за този период от 2015 г. насам. Трейдърите оцениха високо и последните данни от САЩ, които сочеха отслабване на инфлационния натиск. На корпоративния фронт най-големи загуби за сесията претърпяха акциите на Lojas Renner (-6,2%), Siderurgica Nacional (-5,2%) и Petrobras (-4,9%). Ибовеспа завърши седмицата с 0,6% по-ниско, но на месечна база нарасна с 6,9%.

 

ПРЕГЛЕД НА ПОСЛЕДНИТЕ ИКОНОМИЧЕСКИ ДАННИ:

При прегледа на последните икономически новини най-критичните данни са:

- SK: Предварителните данни показаха, че износът на Южна Корея'е спаднал с 6% на годишна база през юни 2023 г. до 54,24 млрд. долара, след като се понижи с 15,2% през предходния месец, което е под пазарните очаквания за спад от 3%. Това беше деветият пореден месец на спад на износа, но най-малкият спад от осем месеца насам на фона на забавянето на световната икономика.

- SK: Предварителните данни показаха, че търговският излишък на Южна Корея'е 1,11 млрд. долара през юни 2023 г., което не отговаря на пазарните очаквания за излишък от 2,51 млрд. долара и е в сравнение с дефицит от 2,44 млрд. долара през същия месец на миналата година. Това беше първият търговски излишък от март 2022 г. насам, тъй като износът спадна по-малко от вноса в условията на икономическо забавяне при слабо глобално и вътрешно търсене. Износът спадна с 6% спрямо година по-рано, което е деветият пореден спад, но най-малкият спад от осем месеца насам. В същото време вносът се понижи с 11,7%, което е петият спад досега през тази година.

- SK: Вносът в Южна Корея спадна с 11,7% на годишна база до 53,11 млрд. долара през юни 2023 г., в сравнение с пазарните прогнози за спад от 11,0% и 14,4% спад месец по-рано, показаха експресните данни. Това беше петото свиване на покупките досега през тази година.

- САЩ: За юни 2023 г. потребителските нагласи на Мичиганския университет'в САЩ бяха ревизирани до 64,4 пункта от предварителните 63,9 пункта, което е най-високата стойност от четири месеца насам. Настоящите икономически условия (от 69 на 68) и потребителските очаквания (от 61,5 на 61,1) също се подобриха. Джоан Хсу, директор на конскато цяло това изненадващо увеличение отразява съживяването на нагласите, предизвикано от разрешаването на кризата с тавана на дълга в началото на месеца, както и по-положителното възприемане на потиснатата инфлация. Въпреки това трайно високите цени и големите разходи продължават да тежат на потребителите, а възгледите им за личните им финанси не са се променили." " Междувременно инфлационните очаквания за следващата година се понижиха до 3,3% за втори пореден месец, което е най-ниското ниво от март 2021 г. насам, в съответствие с първоначалната оценка. Дългосрочните инфлационни очаквания останаха без съществена промяна спрямо май на ниво от 3%, което също съвпада с първоначалната оценка.

- САЩ: Чикагският бизнес барометър, известен още като Чикагски индекс на мениджърите по поръчките, се повиши до 41,5 пункта през юни 2023 г. от 40,4 пункта през май 2023 г., но беше доста под пазарната прогноза от 44 пункта. Данните отбелязаха десетия пореден месец на свиване на бизнес активността в района на Чикаго.

- САЩ: През следващата седмица докладът за работните места и протоколите от заседанието на FOMC ще доминират заглавията в САЩ. Те ще бъдат последвани от ISM PMI за производството и услугите, фабричните поръчки и данните за външната търговия. Освен това S&P ще оповести глобалните PMI в сферата на производството за Индия, Русия, Испания, Италия, Швейцария, Южна Корея и Канада, както и PMI в сферата на услугите за Испания, Италия и Бразилия. Инвеститорите очакват с нетърпение и данните за инфлацията в Индонезия, Швейцария, Южна Корея, Филипините, Турция и Мексико. На други места вниманието на инвеститорите ще бъде насочено към решението за определяне на лихвените проценти в Австралия, данните за заетостта в Канада, PMI индексите за услугите и производството на Caixin в Китай и индекса на производителите Tankan в Япония.

- САЩ: През май 2023 г. ценовият индекс на разходите за лично потребление в САЩ нарасна с 0,1% на месечна база, което е спад спрямо 0,4% през април. Цените на услугите се повишиха с 0,3%, докато разходите за стоки спаднаха с 0,1%. Цените на хранителните продукти се повишиха с 0,1%, докато цените на енергията спаднаха с 3,9%. С изключение на хранителните продукти и енергията ПЦК се повиши с 0,3%. Цените на личното потребление се повишиха с 3,8% на годишна база, което е най-ниското ниво от април 2021 г. насам, в сравнение с намалението от 4,3% през април, а базисният показател, предпочитаният от Фед измерител на инфлацията, се повиши с 4,6% при пазарни очаквания от 4,7%.

- САЩ: През май 2023 г. личните доходи в САЩ се повишиха с 0,4% на месечна база спрямо ръст от 0,3% през април, докато анализаторите очакваха увеличение от 0,3%. За увеличението на компенсациите с 0,5% допринесоха частните заплати (+0,5%) и доходите от трансфери за лична мобилност (+0,3%), които включват Medicaid. Доходите от лични лихви (+0,5%) доведоха до увеличението на доходите от лични активи (+0,3%).

- САЩ: Показателят за основните цени на личните потребителски разходи в САЩ, без храните и енергията, отговори на пазарните очаквания и нарасна с 0,3% през май, забавяйки се спрямо ръста от 0,4% през предходния месец. Годишният темп на изменение, който е основният показател на Фед за инфлацията в американската икономика, се понижи до 4,6% от 4,7% през април. Включвайки разходите за храна и енергия, индексът на PCE цените се повиши с 0,1% спрямо предходния месец и с 3,8% спрямо година по-рано, което е най-малкият годишен ръст от април 2021 г.

- CA: Прогнозите са канадската икономика да се разшири с 0,4% през май 2023 г., което ще се дължи на ръст в производството, търговията на едро и дейността, свързана с недвижимите имоти. Наблюдава се и отстъпление в публичната администрация на федералното правителство (с изключение на отбраната). Въпреки това секторите на минното дело, кариерите, добива на нефт и газ и комуналните услуги вероятно ще се свият през този период. В окончателната оценка за април брутният вътрешен продукт на страната'бе ревизиран надолу до 0% от първоначалните 0,2%, като секторът на услугите се задържа на същото равнище, а производството на стоки се повиши с 0,1%.

- ЕС: През май 2023 г. сезонно изгладеното равнище на безработица в еврозоната достигна рекордно ниското ниво от 6,5%, като остана непроменено спрямо предходния месец и в съответствие с пазарните прогнози. Последните данни показаха спад спрямо миналогодишното равнище на безработица от 6,7%'и сочат за свит пазар на труда. Броят на безработните се понижи с още 57 000 души спрямо предходния месец до 11,014 млн. души, което е най-ниското ниво от началото на воденето на сравнителни отчети през 1995 г. Коефициентът на младежка безработица, който измерва търсещите работа лица на възраст под 25 години, остана непроменен на рекордно ниското ниво от 11,9% през май, като не се промени спрямо предходния месец. Сред най-големите икономики на еврозоната'най-ниското равнище на безработица е в Германия (2,9%), а най-високото - в Испания (12,7%), Италия (7,6%) и Франция (7%).

- ЕС: По предварителни оценки инфлацията на потребителските цени в еврозоната се понижи до 5,5% ин юни 2023 г. от 6,1% през предходния месец, което е малко под пазарните очаквания за 5,6%. Лихвеният процент достигна най-ниското си равнище от януари 2022 г. насам, въпреки че остава значително над целевата стойност на ЕЦБ'от 2,0%. Също така основният лихвен процент, който изключва променливите елементи като храни и енергия, се повиши до 5,4%, все още близо до неотдавнашния си връх от 5,7%, което подкрепя мнението, че политиците може да продължат да повишават лихвените проценти през следващите месеци. Цените на енергията се понижиха с 5,6% (-1,8% през май), докато цените на храните, алкохола и тютюневите изделия (11,7% спрямо 12,5%) и неенергийните промишлени стоки (5,5% спрямо 5,8%) нараснаха по-скромно. От друга страна, инфлацията в сектора на услугите се повиши до 5,4% спрямо 5,0%. На месечна база потребителските цени се повишиха с 0,3% през юни.

- GE: През юни 2023 г. равнището на безработица в Германия леко се повиши до 5,7%, надхвърляйки първоначалната оценка от 5,6% и пазарните очаквания. Безработицата достигна най-високото си равнище от юни 2021 г., като се повиши с 28 000 до 2,61 милиона, надминавайки пазарните очаквания от 11 000. В сравнение с предходната година броят на безработните лица се увеличи със 192 000, докато свободните работни места намаляха със 108 000 до 769 000. Продължават да съществуват регионални различия, като най-високите нива на безработица са в Бремен и Берлин - съответно 10,7% и 9,1%, а най-ниските нива на безработица са в Бавария и Баден-В&умл;Ртемберг - съответно 3,4% и 3,9%. "Пазарът на труда и сега усеща по-трудните икономически условия, " заяви ръководителят на Бюрото по труда Андреа Налес. "Безработицата се увеличава, а ръстът на работните места отслабва. "

- GE: През май 2023 г. цените на вноса в Германия се понижиха с 9,1% на годишна база, което е допълнителен спад спрямо спада от 7% през предходния месец, в съответствие с пазарните очаквания. Това беше най-големият спад от септември 2009 г. насам, като рязко се понижиха цените на енергоносителите (-37,6%), а именно на природния газ (-39,7%), въглищата (-53,2%), електроенергията (-53,9%), минералните нефтопродукти (-35,9%) и суровия петрол (-31,4%). С изключение на петрола и петролните продукти цените на вноса се понижиха с 6,3%. Цената на междинните стоки се понижи с 8,2%, докато цените на потребителските стоки и капиталовите стоки се повишиха съответно с 3,5% и 4,1%. На месечна база цената на вноса се понижи с 1,4%, което е малко по-ниско от спада с 1,7% през април.

- GE: През май 2023 г. продажбите на дребно в Германия нараснаха с 0,4% на месечна база, което е спад спрямо ревизираните в посока надолу 0,7% месец по-рано, но с лекота надмина пазарните прогнози за непроменено ниво. Продажбите на нехранителни стоки се повишиха с 0,5%, докато онлайн продажбите и продажбите по пощата спаднаха с 3,1%. Същевременно продажбите на дребно на хранителни стоки спаднаха с 1,4%, тъй като цените на хранителните продукти се понижиха. Същевременно продажбите на дребно са се понижили с 4,4% спрямо нивата от май 2022 г., а цените на хранителните продукти се понижават вече 23 поредни месеца.

- IT: Нивото на безработица в Италия'спадна до 7,6% през май 2023 г., под пазарните очаквания от 7,9%, най-ниското ниво от април 2020 г., когато пандемията COVID-19 предизвика трудова криза, в сравнение със 7,8% през предходния месец . Цифрата е в съответствие с продължаващото напрежение на пазара на труда в еврозоната, което дава възможност на ЕЦБ да разшири темпа на затягане на мерките на предстоящото си заседание. Безработицата се понижи с 34 000 до 1,935 млн. души през периода, което е най-големият спад от февруари 2022 г. насам. В същото време заетите лица се увеличиха с 21 000 до 23,471 млн. души. Все пак коефициентът на участие на работната сила остана непроменен на ниво от 66,3% за трети пореден месец. От друга страна, равнището на младежката безработица се повиши с 1 процентен пункт до 21,7%.

- Великобритания: Брутният вътрешен продукт се разшири с 0,2% през първото тримесечие на 2023 г., което е най-слабият темп от две години насам, тъй като по-високите разходи по заемите и трайно високата инфлация засегнаха активността и търсенето. Потреблението на домакинствата и брутното образуване на основен капитал нараснаха съответно с 0,2% и 1,5%. И двата показателя показват най-малките увеличения от рецесията, предизвикана от пандемията през 2020–21 г. насам. Освен това правителствените разходи се свиха за четвърто поредно тримесечие (-2,2%). Нетното външно търсене имаше положителен принос за БВП, като износът нарасна с 6,6%, а вносът намаля с 6,5%.

- Великобритания: През юни 2023 г. националният индекс на цените на жилищата в Обединеното кралство се понижи леко с 3,5% на годишна база, след като през май спадна с 3,4%, докато пазарът очакваше спад от 4%. Годишните цени се понижиха през второто тримесечие във всички региони с изключение на Северна Ирландия. Освен това цените на жилищата в Източна Англия се понижиха най-много, като спаднаха с 4,7%. През юни цените на жилищата се повишиха с 0,1% на месечна база, главно поради сезонни ефекти, като обърнаха тенденцията на спад с 0,1% през предходния месец.

- CN: Китайският съставен индекс на производството PMI на Националното статистическо бюро спадна до 52,3 през юни 2023 г. от 52,9 през предходния месец. Това е най-ниската стойност от декември 2022 г., когато икономическиятвъзстановяването беше неравномерно. Фабричната активност се свива за трети пореден месец на фона на продължаващата слабост в сектора на недвижимите имоти и слабото световно и вътрешно търсене. Същевременно секторът на услугите се разшири най-малко от шест месеца насам. Нарастващата младежка безработица, разочароващите резултати от индустриалното производство и продажбите на дребно напоследък възпрепятстват икономическото възстановяване на Китай'. Междувременно премиерът Ли Цян наскоро спомена, че Пекин ще предприеме стъпки за ускоряване на търсенето, но не уточни конкретни мерки.

 

ОЧАКВАМЕ:

Напредващата седмица:

Следващата седмица в Съединените щати водещи заглавия ще бъдат докладът за заплатите и протоколът на FOMC. Те ще бъдат последвани от публикуването на ISM PMI за производството и услугите, фабричните поръчки и данните за външната търговия. Освен това ще бъдат публикувани глобалните PMI в сферата на производството на S&P за Индия, Русия, Испания, Италия, Швейцария, Южна Корея и Канада, както и PMI в сферата на услугите за Испания, Италия и Бразилия. Инвеститорите очакват с нетърпение и данните за инфлацията в Индонезия, Швейцария, Южна Корея, Филипините, Турция и Мексико. Освен това фокусните точки за инвеститорите ще включват решението за лихвените проценти в Австралия, данните за заетостта в Канада, PMI индексът на услугите и производството на Caixin в Китай и индексът на производителите Tankan в Япония.

 

Днес инвеститорите трябва да следят за следните важни данни:

- AUD: MI Inflation Gauge m/m, ANZ Job Advertisements m/m, Building Approvals m/m и Commodity Prices y/y.

- CNY: Caixin Manufacturing PMI.

- CHF: Индекс на потребителските цени м/м и PMI в промишлеността.

- CAD: Банков празник.

- AUD: Цени на суровините г/г.

- NZD: Разрешения за строеж м/м.

- JPY: Производствен индекс Tankan, непроизводствен индекс Tankan и окончателен производствен PMI.

- USD: Окончателен PMI в сферата на производството, ISM PMI в сферата на производството, ISM цени в сферата на производството, разходи за строителство м/м и общи продажби на автомобили на Wards.

- EUR: Френски бюджетен баланс, Испански PMI в сферата на производството, Италиански PMI в сферата на производството, Френски окончателен PMI в сферата на производството, Германски окончателен PMI в сферата на производството и Окончателен PMI в сферата на производството.

- GBP: Окончателен производствен PMI.

 

ДВИЖИМИТЕЛИ НА ПАЗАРА НА ДЪРЖАВНИТЕ АКЦИИ И ОБЛИГАЦИИ:

Кей факторите на пазара на акции и облигации в момента са:

- САЩ: Доходността на 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ се понижи под 3,85% в петък от над тримесечния връх от 3,892, достигнат по-рано през сесията, след като данните показаха забавяне на инфлацията на разходите за лично потребление, което отслабва ценовия натиск за агресивна политика на затягане от страна на Фед Представени са нови доказателства. Инфлацията на цените на потребителските стоки се понижи до 3,8% през май, което е най-ниското равнище от април 2021 г., докато базисният индекс се понижи до 4,6%, което все още сочи за силен натиск върху разходите. Същевременно растежът на личните разходи се забави до 0,1%. Множеството икономически данни по-рано през седмицата показаха силна икономика и стабилен пазар на труда, което засили залозите, че Федералният резерв ще продължи да повишава лихвените проценти. Председателят Джером Пауъл наскоро подчерта, че лихвените проценти ще се повишат отново през тази година, което предполага, че са вероятни поне още две повишения на лихвите.

- САЩ: Фючърсите на американските акции продължиха да се покачват в последния ден на второто тримесечие, като договорът за Dow се повиши с повече от 100 пункта, S&P 500 - с 0,7%, а Nasdaq 100 - с 1%, тъй като търговците приветстваха забавянето на PCE инфлацията . Предпочитаният от ФЕД измерител на инфлацията нарасна с 0,3% през април, което съответства на прогнозите, но е под 0,4%. Освен това годишният основен лихвен процент спадна до 4,6%, а общият показател за разходите за лично потребление достигна най-ниското си равнище от близо две години. По-рано тази седмица председателят Пауъл обеща да повиши лихвените проценти отново през тази година. На корпоративния фронт акциите на Apple поскъпнаха с близо 1% в предборсовата търговия, след като Citigroup инициира "buy" рейтинг на акциите, докато Nike спадна с около 3%, след като тримесечната ѝ печалба не оправда очакванията. Досега през второто тримесечие Dow се повиши с 2,6%, S&P се повиши със 7% за третото си поредно тримесечие.и 30%, благодарение на ръста на акциите, свързани с изкуствения интелект, и на залога, че Федералният резерв вече е направил повечето от своите увеличения на лихвите.

- FR: Доходността на френските 10-годишни ОАТ се покачи отново над 2,9%, тъй като инвеститорите преработват пакет от икономически данни, докато претеглят шансовете за рецесия в Европа спрямо възможността за повишаване на разходите по заемите. Последните доклади за индекса на потребителските цени от цяла Европа показаха, че инфлационният натиск се е охладил през юни, но основните лихвени проценти останаха високи. Във Франция инфлацията се понижи до 15-месечно дъно от 4,5%, а в по-широката еврозона - до 17-месечно дъно от 5,5%. По-рано тази седмица председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард потвърди, че е малко вероятно централната банка на еврозоната да даде сигнал за пик на лихвените проценти в скоро време, заявявайки, че ЕЦБ трябва да поддържа високи лихвени проценти дълго време, за да се бори с трайно високата инфлация. Инвеститорите очакват поне две повишения на лихвените проценти през юли и септември.

- GE: Доходността на 10-годишните държавни облигации на Германия'се повиши над 2,4%, близо до триседмичния връх от 2,52%, достигнат на 19 юни, докато пазарите преработваха последните данни за инфлацията за перспективите за затягане на паричната политика от страна на Европейската централна банка. Потребителските цени в еврозоната се повишиха на годишна база с 5,5% през юни, което е малко под очакванията за увеличение с 5,6%, тъй като забавянето в Испания, Франция и Италия компенсира ускорението в Германия. Все пак резултатът беше доста над целта на централната банка'от 2% и управителният орган заяви, че бъдещите решения ще отразяват приоритета за понижаване на инфлацията. ЕЦБ обеща да повиши лихвите отново в предстоящото си решение през юли, а няколко политици заявиха, че още едно повишение през септември е оправдано. През изминалата година ЕЦБ повиши лихвените проценти с рекордните 400 базисни пункта, като през юли и септември се очакват нови увеличения.

 

Водещи пазарни сектори:

Силни сектори: Информационни технологии, Потребителски стоки, Комунални услуги, Комуникационни услуги, Материали, Промишлени стоки, Финансови стоки и Потребителски стоки.

Слаби сектори: --

 

Основни движещи сили на валутния и стоковия пазар: 

Кои са основните фактори на валутния и стоковия пазар в момента:

- EUR: В края на второто тримесечие еврото спадна под 1,09 долара, тъй като инвеститорите възприеха смесените данни за инфлацията в еврозоната и обещанието на Европейската централна банка да продължи да повишава лихвените проценти. Общата инфлация в еврозоната се понижи до 5,5% от 6,1% през юни, но базисната инфлация нарасна до 5,4% от 5,3%. На национално равнище инфлацията се движи в различни посоки. В Германия индексът на потребителските цени се ускори до 6,4% от 14-месечното дъно през май. В Италия и Франция обаче инфлацията се забави, а в Испания'инфлацията спадна до 1,9%, превръщайки се в първата страна от еврозоната, която достигна целта на ЕЦБ'от 2%. Същевременно трейдърите продължават да оценяват максималната депозитна лихва на ЕЦБ'на 4%, като през юли се очаква ново повишение. Освен това създателите на политиката сигнализираха, че е вероятно по-нататъшно повишение на лихвения процент през септември. Еврото ще завърши второто тримесечие без съществени изменения, малко под ключовото ниво от 1,1 долара.

- ГАЗ: Европейските фючърси на природен газ поскъпнаха до 37 евро за мегаватчас в края на юни, което е с около 39% повече за месеца, първият месечен ръст от март насам и най-големият от година насам, тъй като търговците прецениха прекъсванията в доставките и прогнозите за горещо време през следващия месец. Няколко прекъсвания в норвежките газови находища бяха удължени и се очаква ремонтните дейности да продължат и през юли, а бунтът в Русия също натежа на пазара на природен газ. Норвегия изпревари Русия като един от най-големите източници на внос на природен газ в Европейския съюз с дял от около 25 %. вносът на руски газ в Европейския съюз, включително газ по тръбопроводи и внос на втечнен природен газ, намаля значително след нахлуването на Русия в Украйна, но все още съставлява около 25 % през миналата година. Освен това Нидерландия ще затвори най-големия европейски газов обект край Гронинген поради опасност от земетресение на 1 октомври. Въпреки това газовите хранилища в Европа са запълнени на почти 77%, което е рекордно ниво за този период на годината.

- GLD: Златото се колебаеше близо до границата от 1910 долара за тройунция в петък, оставайки близо до та тримесечното дъно от 1907 USD, достигнато на 28 юни, тъй като продължаващата "ястребска" реторика от страна на Федералния резерв ограничи покупките на недоходоносния благороден метал. Ключовите измерители на PCE цените, наблюдавани отблизо от Федералния резерв, показаха, че инфлацията в американската икономика е стабилна и засилиха аргументите на централната банка' за повишение на лихвения процент с 25 базисни пункта на предстоящото заседание през юли. основният PCE ценови индекс нарасна с 4,6% на годишна база през май, подчертавайки нестабилността на инфлацията, тъй като показателят се стабилизира в тесен диапазон, откакто за първи път докосна 4,6% през декември 2022 г. Председателят на Фед Джером Пауъл заяви тази седмица, че ще е необходимо време, за да се върне инфлацията към целта от 2%, и намекна за още две повишения на лихвите през тази година.

- STL: Фючърсите върху стоманени арматурни заготовки се колебаеха близо до нивото от 3700 CNY за тон, оставайки твърдо под почти двумесечния връх от 3783 CNY, достигнат на 16 юни, тъй като пазарите продължиха да оценяват възможността китайското правителство да приеме мерки за стимулиране на фона на постоянните признаци за слабо икономическо възстановяване. Последните официални данни за PMI показаха, че през юни производственият сектор в страната' се свива за трети месец, както се очакваше. По-рано новите заеми в юани потънаха през май, отразявайки продължаващия песимизъм по отношение на затъналите в дългове строителни предприемачи, които са основните потребители на стомана. въпреки това премиерът Ли Цян заяви, че Китай все още е на път да постигне целта си за 5 % от БВП през тази година и пое ангажименти правителството да предприеме практически и ефективни стъпки за стимулиране на жизнеността на пазара и увеличаване на търсенето.

- PLM: Фючърсите на малайзийското палмово масло се колебаеха около 3800 MYR за тон и щяха да нараснат с близо 20% през юни след рязко възстановяване от 28-месечно дъно, тъй като индийските купувачи се възползваха от по-ниските цени, а несигурността в предлагането допълнително повиши пазара. Очаква се вносът на палмово масло в Индия през юни да скочи с 46% спрямо предходния месец до тримесечен връх, тъй като купувачите в най-големия потребител на растително масло в света увеличават покупките на по-ниски цени през този месец. От гледна точка на предлагането, износът на продукти от палмово масло от Малайзия за периода 1–25 юни е намалял с 4,5% спрямо същия период на май по данни на инспектора на товари Intertek Testing Services. друг инспектор на товари, AmSpec Agri Malaysia, заяви, че износът е спаднал с 8,7%.

 

ХАРТА НА ДЕНЯ:

В петък Nikkei 225 спадна с 0,5% и приключи деня под 33 100, а Topix спадна с 0,7% и приключи деня на ниво от 2 280. Това отне част от неотдавнашните печалби, постигнати в технологичната индустрия. Инвеститорите разгледаха и данните, които показаха, че нивото на инфлация в Токио' е над целта на Японската централна банка' за 11-и пореден месец. Това поставя под въпрос обещанието на централната банка да поддържа много разхлабена парична политика. Advast (-0,5%), Tokyo Electron (-1,6%), Socionext (-3,1%), Keyence (-0,9%) и Lasertec (-2,1%) бяха технологичните компании, които загубиха най-много пари. Други тежки компании от индекса, като Mitsubishi UFJ (-0,6%), Sony Group (-1%), Nintendo (-1,8%), Nippon Telephone (-1,2%) и Mitsui & Co. (-1,2%), също се понижиха. Всички те обаче отбелязаха добър ръст през месеца, второто тримесечие и първата половина на тази година.

 

 

 

 

Дългосрочна стратегия за търговия с канали за: (Япония Индекс Nikkei 225).Tвремева рамка (D1). Tосновен съпротива с потенциал (целева област) е около (исторически връх) е около . Основната подкрепа с потенциален  (област на консолидация) е около (32340). Следователно следващото най-вероятно движение на цената е (нагоре/консолидация) тенденция. (*Вижте всички останали подробности на графиката).

Оптимизъм, че икономиката може да избегне рецесията: лидерство на акциите с мегакапитализация; Apple надхвърля пазарна капитализация от 3 трилиона долара, след като Citigroup започва отразяване с рейтинг "Купува" и целева цена от 240 долара

Глобални капиталови пазари - преглед, анализ и прогнози:

Автор: д-р Александър АПОСТОЛОВ (научен сътрудник в Института за икономически изследвания при БАН)

Wall Street се повиши в последния ден на второто тримесечие, тъй като потиснатата инфлация намали опасенията на инвеститорите за по-нататъшно повишаване на лихвените проценти. Dow затвори с повече от 280 пункта по-високо, докато S&P и Nasdaq се повишиха съответно с 1,2% и 1,4%. PCE-инфлацията, предпочитаният от Фед измерител на инфлацията, се повиши с 0,3%, в съответствие с прогнозите, и беше под 0,4% през април. Освен това годишният основен лихвен процент спадна до 4,6%, а общият показател за разходите за лично потребление достигна най-ниското си равнище от близо две години. На корпоративния фронт акциите на Apple поскъпнаха с 2,3%, тъй като пазарната стойност на компанията'се покачи над 3 трилиона долара. Nike, от друга страна, спадна с 2,6%, след като тримесечната й печалба не отговори на очакванията. Досега през второто тримесечие Dow се е повишил с 2,5%, S&P - със 7% за третото си поредно тримесечно повишение, а Nasdaq - с 11,1%, което доведе до ръст от началото на годината съответно до 3,8% и 16,4%. и 32,8%, подпомогнати от ръста на акциите, свързани с изкуствения интелект, и залога, че Федералният резерв вече е направил повечето от своите увеличения на лихвите.

Канада S&P/TSX Composite се повиши с 1,2% и затвори на ниво от 20 155 в петък, разширявайки седмичната си печалба, като всички сектори затвориха на зелено. Технологичният сектор и секторите, свързани със суровините, приветстваха силните икономически данни. По предварителни оценки брутният вътрешен продукт на Канада' вероятно е нараснал с 0,4% през май, което предполага значителна гъвкавост при агресивното повишаване на лихвените проценти от страна на Централната банка на Канада' и увеличава свободата на действие на политиците да продължат затягането на лихвените проценти. В САЩ базовите цени на потребителските стоки показаха слаби признаци, че инфлацията се охлажда с желаните от Фед темпове, докато личните доходи се понижиха. Акциите на технологичните компании доведоха до ръст от 1,7%, следвайки силната инерция от Nasdaq, като Shopify се повиши с 1,5%, докато BlackBerry нарасна с 3,4% в сесията и се покачи със 17% тази седмица заради изненадващото обявяване на печалбата. Повишаващите се цени на петрола също дадоха тласък на канадските енергийни производители. За седмицата индексът се повиши с 3,2%.

Базираният на рубли индекс MOEX Russia намали ранните си загуби и завърши без промяна на ниво от 2 797, възстановявайки се от спада в понеделник и затваряйки без промяна, тъй като пазарите показаха малка загриженост за икономическата и политическата нестабилност след бунта на Wagner Group през уикенда. Производителите на стомана отбелязаха ръст, като NLMK, MMK и Severstal се повишиха с между 1,7 % и 0,8 %, тъй като поредният свиващ се PMI индекс в Китай повиши очакванията за стимулиращи мерки и възстановяване на търсенето на метали в основните вносители. Акциите на петролните компании също затвориха на зелено, като привилегированите акции на Сургут се повишиха с 0,8%, тъй като залозите за изплащане на високи дивиденти се увеличиха.

FTSE 100 се повиши с 0,9% до 7531 в петък, с 1% за седмицата, подкрепен от подкрепата на строителите на жилища и стабилната търговия на банките, тъй като пазарът продължи да оценява корпоративния интерес на фона на очертаващото се повишаване на лихвените проценти от основните централни банки. Как ще се развие средата. Unite Group, Perssimon и Landsec са лидери в сектора на строителството на недвижими имоти и всички те твърдо подкрепят екологичното развитие. Надеждите, че търсенето на ипотечни кредити ще остане силно до края на цикъла на повишаване на лихвените проценти от страна на Английската централна банка' също дадоха почивка на лондонските кредитори. NatWest се повиши с 2,4%, Lloyds - с 2%, а Barclays - с 1,5%. Акциите на Centrica се повишиха с 3,3%, след като компанията съобщи, че добавя още пространство за съхранение на природен газ.

В петък CAC 40 се повиши с около 1,2% и затвори на ниво, което не е достигано от повече от месец: 7,400. Това беше петият пореден ден, в който регионалните пазари също се повишиха. Данните показаха, че инфлационните сили в еврозоната и САЩ са намалели, което накара хората да се почувстват по-добре, но повишаването на лихвените проценти може да отнеме повече време. Междувременно слабите фабрични данни от Китай породиха надежди, че втората по големина икономика в света ще получи по-голяма помощ за растеж. Почти всички компании приключиха деня на зелено, като най-големите печеливши бяха Eurofins Scientifique (+2,9%), Unibail Rodamco We (+2,3%), Legrand (+2,3%), Dassault Systemes (+2,3), Capgemini (+2,2%) и Stmicroelectronics (+2,2%). За една седмица CAC 40 се повиши с 3,3%, а за един месец - с 4,2%.

В петък следобед FTSE MIB се повиши до около 28 280, което е близо до най-доброто му ниво от септември 2008 г. насам. Това беше петият пореден ден, в който индексът се повиши. Почти всички отрасли се повишиха с много, но енергийните и петролните компании, промишлените предприятия и банките се повишихаp най-много. Инвеститорите бяха доволни да видят признаци, че ценовият натиск в САЩ и Европа намалява. Тази седмица ръководителят на Федералния резерв Джером Пауъл и ръководителят на Европейската централна банка Кристин Лагард заявиха, че все още са твърдо решени да повишават лихвените проценти за борба с инфлацията. През май 2023 г. равнището на безработица в Италия'спадна повече от очакваното - от 7,8% предишния месец до 7,6%. Това беше най-ниското равнище от април 2020 г. насам. Очаква се индексът FTSE MIB да се повиши с почти 4% през тази седмица.

В петък IBEX 35 достигна нов връх от 9 593 пункта, което не се е случвало от повече от три години и половина. Това беше петата поредна сесия, в която индексът се повиши, тъй като инвеститорите прехвърлиха част от инвестициите си и с радост видяха, че ценовият натиск в еврозоната и САЩ отслабва. Последният доклад показа, че базисната инфлация в еврозоната е спаднала повече от очакваното през юни до 5,5%. Това е най-ниското число от януари 2022 г. насам. Grifols A (2,30%), Solaria (1,88%) и Banco Santander (1,57%) се наредиха на първите места по печалба. Acciona Energa (-1,16%), Acerinox (-1,28%) и Acciona (-0,42%) се понижиха, а Morgan Stanley даде лоша оценка на производителя на стомана. Мярката се повиши с 3,5% за седмицата и с 4,6% за тримесечието.

В петък акциите на Хонконг спаднаха със 17,93 пункта, или 0,1%, до 18 916,43 пункта. Това беше вторият пореден ден, в който те се понижиха. Причината беше, че официалните данни за PMI в Китай за юни породиха опасения, че икономиката се забавя. За трети пореден месец активността на фабриките се сви, а секторът на услугите отбеляза най-слабия си ръст от шест месеца насам. От началото на годината индексът е спаднал с 6,3%. Причината е, че потребителските разходи, жилищният пазар, износът и инвестициите в инфраструктура в континентален Китай се влошават. Докато това се случва, все още има несигурност относно новите стимули от страна на Пекин, а големите банки от Уолстрийт като Goldman Sachs, Bank of America, UBS и Nomura наскоро понижиха прогнозите си за икономическия растеж на Китай'. Освен това фючърсите върху американските акции не се промениха много преди излизането на данните за PCE в САЩ по-късно днес. Kingsoft Co, Top Sports International (-3,8%), Kuaishou Technology (-2,9%) и Meituan (-1,8%) бяха сред компаниите, чиито акции се понижиха.

В петък Nikkei 225 спадна с 0,5% и приключи деня под 33 100, а Topix спадна с 0,7% и приключи деня на ниво от 2 280. Това отне част от неотдавнашните печалби, постигнати в технологичната индустрия. Инвеститорите разгледаха и данните, които показаха, че нивото на инфлация в Токио' е над целта на Японската централна банка' за 11-и пореден месец. Това поставя под въпрос обещанието на централната банка да поддържа много разхлабена парична политика. Advast (-0,5%), Tokyo Electron (-1,6%), Socionext (-3,1%), Keyence (-0,9%) и Lasertec (-2,1%) бяха технологичните компании, които загубиха най-много пари. Други тежки компании от индекса, като Mitsubishi UFJ (-0,6%), Sony Group (-1%), Nintendo (-1,8%), Nippon Telephone (-1,2%) и Mitsui & Co. (-1,2%), също се понижиха. Всички те обаче отбелязаха добър ръст през месеца, второто тримесечие и първата половина на тази година.

Индийският индекс BSE Sensex нарасна с 820 пункта и завърши на ниво от 64 733 пункта, което е нов рекорд. Индексът нарасна с 2,7% за седмицата, тъй като пазарите продължиха да залагат, че индийската икономика ще успее да игнорира влошаващата се външна среда. Чуждестранните инвестиции са голяма част от растежа на индийския фондов пазар. Нови данни от тази седмица показват, че досега през тази финансова година чуждестранните инвеститори са закупили акции на стойност над 850 млрд. рупии. Това се дължи на сравнително лесните парични политики на Резервната банка на Индия и на перспективите за силен растеж на Индия. Отървете се от нетните продажби от предходните две години. Технологичните акции бяха водещи в ръста, като Infosys нарасна с 3,4%, а TCS - с 2,9%. Автомобилните производители като Mahindra & Mahindra и Maruti Suzuki също спаднаха рязко. Mahindra & Mahindra се повиши с 4,2%, а Maruti Suzuki - с 2,5%.

Санхайският индекс Shanghai Composite се повиши с 0,4% до около 3 195, а Shenzhen Composite нарасна с 0,7% до 10 990, компенсирайки загубите от предходната сесия, въпреки че данните показаха, че производствената активност в Китай през юни е нараснала за трети пореден месец. През март се сви, докато ръстът на активността в сектора на услугите се забави до шестмесечно дъно. През този месец акциите на континенталната част на страната бяха подложени на натиск на фона на повишената икономическа несигурност в Китай и липсата на агресивни мерки на политиката за насърчаване на растежа от страна на Пекин, въпреки че инвеститорите продължават да се надяват, че властите ще предоставят повече стимули през тази година. В петък тежките компании като Eotolink Technology (5,3%), Jiangsu Huaxi Village (3,9%), Eastern Communications (6,8%), Greatoo Intelligent (10%) и Shenzhen Danone (20%) нарасна значително.

Новозеландският NZD 50 се повиши със 108,35 пункта, или 0,92%, до 11 916,47 пункта в петък, отърсвайки се от загубите в началото на търговията, като се повиши за четвърта поредна сесия, благодарение на дистрибуторските услуги, производството, потребителските стоки и здравеопазването, наред с други. Силното развитие на сектора стимулира повечето секторни печалби. Междувременно фючърсите на американските акции се повишиха преди публикуването на индекса PCE в САЩ по-късно днес. Очаква се цифрите да покажат известно смекчаване, като все пак предполагат, че инфлацията остава лепкава. Отделно от това министър-председателят Крис Хипкинс подписа споразумение за сътрудничество с Китай, най-големия търговски партньор на Нова Зеландия, по време на посещението си в Пекин тази седмица, насочено към укрепване на пазари като износа. Според последните данни потребителското доверие в Нова Зеландия достигна най-високото си ниво от 17 месеца насам през юни, а бизнес настроенията също се подобриха. Халленщайн Гласон се повиши с 4,1%, следван от Скелеруп Хлдс. (3,9%), Scott Tech. (3,3%) и Serko Ltd. (2.7%). През този месец индексът бе слабо променен.

Основният индекс на Балтийската борса', който измерва разходите за превоз на стоки по света, се понижи за пета поредна сесия в петък, спадайки с около 1,9% до повече от едноседмично дъно от 1 091 пункта. Индексът capesize, който проследява корабите, превозващи обикновено 150 000 тона товари, като желязна руда и въглища, спадна с 3,1% до 1 704 пункта, а индексът panamax, който проследява корабите, превозващи обикновено въглища или зърнени товари от около 60 000 до 70 000 тона, спадна за девета поредна сесия, като загуби 11 пункта до 1 030 пункта. Сред по-малките кораби индексът supramax се понижи с 1 пункт до 749 пункта. референтният индекс загуби около 12% за седмицата, което е най-лошото му ниво от 2 юни насам, и също така отбеляза петия си пореден тримесечен спад от 21,5%. Почти 40 % месечно увеличение на сегмента capesize помогна на индекса да се повиши с 11,7 % за месеца.

Бразилският борсов индекс Ibovespa завърши с 0,1% по-ниско ниво от около 118 240 пункта в петък, като същевременно достигна най-високата си стойност от повече от седмица насам по време на сесията, тъй като местните инвеститори реагираха на обявените вчера от Националния паричен съвет (НПС) нови правила за целево насочване на инфлацията. Структурата, която е най-висшият орган за икономическа политика на страната, реши да определи инфлационната си цел за 2026 г. на 3% и да промени времевата рамка за оценка на постигането на инфлационната цел. Понастоящем CMN определя годишни инфлационни цели, които трябва да бъдат постигнати всяка календарна година. що се отнася до данните, през трите месеца до май равнището на безработица в Бразилия се понижи до 8,3%, което е най-ниското равнище за този период от 2015 г. насам. Трейдърите оцениха високо и последните данни от САЩ, които сочеха отслабване на инфлационния натиск. На корпоративния фронт най-големи загуби за сесията претърпяха акциите на Lojas Renner (-6,2%), Siderurgica Nacional (-5,2%) и Petrobras (-4,9%). Ибовеспа завърши седмицата с 0,6% по-ниско, но на месечна база нарасна с 6,9%.

 

ПРЕГЛЕД НА ПОСЛЕДНИТЕ ИКОНОМИЧЕСКИ ДАННИ:

При прегледа на последните икономически новини най-критичните данни са:

- SK: Предварителните данни показаха, че износът на Южна Корея'е спаднал с 6% на годишна база през юни 2023 г. до 54,24 млрд. долара, след като се понижи с 15,2% през предходния месец, което е под пазарните очаквания за спад от 3%. Това беше деветият пореден месец на спад на износа, но най-малкият спад от осем месеца насам на фона на забавянето на световната икономика.

- SK: Предварителните данни показаха, че търговският излишък на Южна Корея'е 1,11 млрд. долара през юни 2023 г., което не отговаря на пазарните очаквания за излишък от 2,51 млрд. долара и е в сравнение с дефицит от 2,44 млрд. долара през същия месец на миналата година. Това беше първият търговски излишък от март 2022 г. насам, тъй като износът спадна по-малко от вноса в условията на икономическо забавяне при слабо глобално и вътрешно търсене. Износът спадна с 6% спрямо година по-рано, което е деветият пореден спад, но най-малкият спад от осем месеца насам. В същото време вносът се понижи с 11,7%, което е петият спад досега през тази година.

- SK: Вносът в Южна Корея спадна с 11,7% на годишна база до 53,11 млрд. долара през юни 2023 г., в сравнение с пазарните прогнози за спад от 11,0% и 14,4% спад месец по-рано, показаха експресните данни. Това беше петото свиване на покупките досега през тази година.

- САЩ: За юни 2023 г. потребителските нагласи на Мичиганския университет'в САЩ бяха ревизирани до 64,4 пункта от предварителните 63,9 пункта, което е най-високата стойност от четири месеца насам. Настоящите икономически условия (от 69 на 68) и потребителските очаквания (от 61,5 на 61,1) също се подобриха. Джоан Хсу, директор на конскато цяло това изненадващо увеличение отразява съживяването на нагласите, предизвикано от разрешаването на кризата с тавана на дълга в началото на месеца, както и по-положителното възприемане на потиснатата инфлация. Въпреки това трайно високите цени и големите разходи продължават да тежат на потребителите, а възгледите им за личните им финанси не са се променили." " Междувременно инфлационните очаквания за следващата година се понижиха до 3,3% за втори пореден месец, което е най-ниското ниво от март 2021 г. насам, в съответствие с първоначалната оценка. Дългосрочните инфлационни очаквания останаха без съществена промяна спрямо май на ниво от 3%, което също съвпада с първоначалната оценка.

- САЩ: Чикагският бизнес барометър, известен още като Чикагски индекс на мениджърите по поръчките, се повиши до 41,5 пункта през юни 2023 г. от 40,4 пункта през май 2023 г., но беше доста под пазарната прогноза от 44 пункта. Данните отбелязаха десетия пореден месец на свиване на бизнес активността в района на Чикаго.

- САЩ: През следващата седмица докладът за работните места и протоколите от заседанието на FOMC ще доминират заглавията в САЩ. Те ще бъдат последвани от ISM PMI за производството и услугите, фабричните поръчки и данните за външната търговия. Освен това S&P ще оповести глобалните PMI в сферата на производството за Индия, Русия, Испания, Италия, Швейцария, Южна Корея и Канада, както и PMI в сферата на услугите за Испания, Италия и Бразилия. Инвеститорите очакват с нетърпение и данните за инфлацията в Индонезия, Швейцария, Южна Корея, Филипините, Турция и Мексико. На други места вниманието на инвеститорите ще бъде насочено към решението за определяне на лихвените проценти в Австралия, данните за заетостта в Канада, PMI индексите за услугите и производството на Caixin в Китай и индекса на производителите Tankan в Япония.

- САЩ: През май 2023 г. ценовият индекс на разходите за лично потребление в САЩ нарасна с 0,1% на месечна база, което е спад спрямо 0,4% през април. Цените на услугите се повишиха с 0,3%, докато разходите за стоки спаднаха с 0,1%. Цените на хранителните продукти се повишиха с 0,1%, докато цените на енергията спаднаха с 3,9%. С изключение на хранителните продукти и енергията ПЦК се повиши с 0,3%. Цените на личното потребление се повишиха с 3,8% на годишна база, което е най-ниското ниво от април 2021 г. насам, в сравнение с намалението от 4,3% през април, а базисният показател, предпочитаният от Фед измерител на инфлацията, се повиши с 4,6% при пазарни очаквания от 4,7%.

- САЩ: През май 2023 г. личните доходи в САЩ се повишиха с 0,4% на месечна база спрямо ръст от 0,3% през април, докато анализаторите очакваха увеличение от 0,3%. За увеличението на компенсациите с 0,5% допринесоха частните заплати (+0,5%) и доходите от трансфери за лична мобилност (+0,3%), които включват Medicaid. Доходите от лични лихви (+0,5%) доведоха до увеличението на доходите от лични активи (+0,3%).

- САЩ: Показателят за основните цени на личните потребителски разходи в САЩ, без храните и енергията, отговори на пазарните очаквания и нарасна с 0,3% през май, забавяйки се спрямо ръста от 0,4% през предходния месец. Годишният темп на изменение, който е основният показател на Фед за инфлацията в американската икономика, се понижи до 4,6% от 4,7% през април. Включвайки разходите за храна и енергия, индексът на PCE цените се повиши с 0,1% спрямо предходния месец и с 3,8% спрямо година по-рано, което е най-малкият годишен ръст от април 2021 г.

- CA: Прогнозите са канадската икономика да се разшири с 0,4% през май 2023 г., което ще се дължи на ръст в производството, търговията на едро и дейността, свързана с недвижимите имоти. Наблюдава се и отстъпление в публичната администрация на федералното правителство (с изключение на отбраната). Въпреки това секторите на минното дело, кариерите, добива на нефт и газ и комуналните услуги вероятно ще се свият през този период. В окончателната оценка за април брутният вътрешен продукт на страната'бе ревизиран надолу до 0% от първоначалните 0,2%, като секторът на услугите се задържа на същото равнище, а производството на стоки се повиши с 0,1%.

- ЕС: През май 2023 г. сезонно изгладеното равнище на безработица в еврозоната достигна рекордно ниското ниво от 6,5%, като остана непроменено спрямо предходния месец и в съответствие с пазарните прогнози. Последните данни показаха спад спрямо миналогодишното равнище на безработица от 6,7%'и сочат за свит пазар на труда. Броят на безработните се понижи с още 57 000 души спрямо предходния месец до 11,014 млн. души, което е най-ниското ниво от началото на воденето на сравнителни отчети през 1995 г. Коефициентът на младежка безработица, който измерва търсещите работа лица на възраст под 25 години, остана непроменен на рекордно ниското ниво от 11,9% през май, като не се промени спрямо предходния месец. Сред най-големите икономики на еврозоната'най-ниското равнище на безработица е в Германия (2,9%), а най-високото - в Испания (12,7%), Италия (7,6%) и Франция (7%).

- ЕС: По предварителни оценки инфлацията на потребителските цени в еврозоната се понижи до 5,5% ин юни 2023 г. от 6,1% през предходния месец, което е малко под пазарните очаквания за 5,6%. Лихвеният процент достигна най-ниското си равнище от януари 2022 г. насам, въпреки че остава значително над целевата стойност на ЕЦБ'от 2,0%. Също така основният лихвен процент, който изключва променливите елементи като храни и енергия, се повиши до 5,4%, все още близо до неотдавнашния си връх от 5,7%, което подкрепя мнението, че политиците може да продължат да повишават лихвените проценти през следващите месеци. Цените на енергията се понижиха с 5,6% (-1,8% през май), докато цените на храните, алкохола и тютюневите изделия (11,7% спрямо 12,5%) и неенергийните промишлени стоки (5,5% спрямо 5,8%) нараснаха по-скромно. От друга страна, инфлацията в сектора на услугите се повиши до 5,4% спрямо 5,0%. На месечна база потребителските цени се повишиха с 0,3% през юни.

- GE: През юни 2023 г. равнището на безработица в Германия леко се повиши до 5,7%, надхвърляйки първоначалната оценка от 5,6% и пазарните очаквания. Безработицата достигна най-високото си равнище от юни 2021 г., като се повиши с 28 000 до 2,61 милиона, надминавайки пазарните очаквания от 11 000. В сравнение с предходната година броят на безработните лица се увеличи със 192 000, докато свободните работни места намаляха със 108 000 до 769 000. Продължават да съществуват регионални различия, като най-високите нива на безработица са в Бремен и Берлин - съответно 10,7% и 9,1%, а най-ниските нива на безработица са в Бавария и Баден-В&умл;Ртемберг - съответно 3,4% и 3,9%. "Пазарът на труда и сега усеща по-трудните икономически условия, " заяви ръководителят на Бюрото по труда Андреа Налес. "Безработицата се увеличава, а ръстът на работните места отслабва. "

- GE: През май 2023 г. цените на вноса в Германия се понижиха с 9,1% на годишна база, което е допълнителен спад спрямо спада от 7% през предходния месец, в съответствие с пазарните очаквания. Това беше най-големият спад от септември 2009 г. насам, като рязко се понижиха цените на енергоносителите (-37,6%), а именно на природния газ (-39,7%), въглищата (-53,2%), електроенергията (-53,9%), минералните нефтопродукти (-35,9%) и суровия петрол (-31,4%). С изключение на петрола и петролните продукти цените на вноса се понижиха с 6,3%. Цената на междинните стоки се понижи с 8,2%, докато цените на потребителските стоки и капиталовите стоки се повишиха съответно с 3,5% и 4,1%. На месечна база цената на вноса се понижи с 1,4%, което е малко по-ниско от спада с 1,7% през април.

- GE: През май 2023 г. продажбите на дребно в Германия нараснаха с 0,4% на месечна база, което е спад спрямо ревизираните в посока надолу 0,7% месец по-рано, но с лекота надмина пазарните прогнози за непроменено ниво. Продажбите на нехранителни стоки се повишиха с 0,5%, докато онлайн продажбите и продажбите по пощата спаднаха с 3,1%. Същевременно продажбите на дребно на хранителни стоки спаднаха с 1,4%, тъй като цените на хранителните продукти се понижиха. Същевременно продажбите на дребно са се понижили с 4,4% спрямо нивата от май 2022 г., а цените на хранителните продукти се понижават вече 23 поредни месеца.

- IT: Нивото на безработица в Италия'спадна до 7,6% през май 2023 г., под пазарните очаквания от 7,9%, най-ниското ниво от април 2020 г., когато пандемията COVID-19 предизвика трудова криза, в сравнение със 7,8% през предходния месец . Цифрата е в съответствие с продължаващото напрежение на пазара на труда в еврозоната, което дава възможност на ЕЦБ да разшири темпа на затягане на мерките на предстоящото си заседание. Безработицата се понижи с 34 000 до 1,935 млн. души през периода, което е най-големият спад от февруари 2022 г. насам. В същото време заетите лица се увеличиха с 21 000 до 23,471 млн. души. Все пак коефициентът на участие на работната сила остана непроменен на ниво от 66,3% за трети пореден месец. От друга страна, равнището на младежката безработица се повиши с 1 процентен пункт до 21,7%.

- Великобритания: Брутният вътрешен продукт се разшири с 0,2% през първото тримесечие на 2023 г., което е най-слабият темп от две години насам, тъй като по-високите разходи по заемите и трайно високата инфлация засегнаха активността и търсенето. Потреблението на домакинствата и брутното образуване на основен капитал нараснаха съответно с 0,2% и 1,5%. И двата показателя показват най-малките увеличения от рецесията, предизвикана от пандемията през 2020–21 г. насам. Освен това правителствените разходи се свиха за четвърто поредно тримесечие (-2,2%). Нетното външно търсене имаше положителен принос за БВП, като износът нарасна с 6,6%, а вносът намаля с 6,5%.

- Великобритания: През юни 2023 г. националният индекс на цените на жилищата в Обединеното кралство се понижи леко с 3,5% на годишна база, след като през май спадна с 3,4%, докато пазарът очакваше спад от 4%. Годишните цени се понижиха през второто тримесечие във всички региони с изключение на Северна Ирландия. Освен това цените на жилищата в Източна Англия се понижиха най-много, като спаднаха с 4,7%. През юни цените на жилищата се повишиха с 0,1% на месечна база, главно поради сезонни ефекти, като обърнаха тенденцията на спад с 0,1% през предходния месец.

- CN: Китайският съставен индекс на производството PMI на Националното статистическо бюро спадна до 52,3 през юни 2023 г. от 52,9 през предходния месец. Това е най-ниската стойност от декември 2022 г., когато икономическиятвъзстановяването беше неравномерно. Фабричната активност се свива за трети пореден месец на фона на продължаващата слабост в сектора на недвижимите имоти и слабото световно и вътрешно търсене. Същевременно секторът на услугите се разшири най-малко от шест месеца насам. Нарастващата младежка безработица, разочароващите резултати от индустриалното производство и продажбите на дребно напоследък възпрепятстват икономическото възстановяване на Китай'. Междувременно премиерът Ли Цян наскоро спомена, че Пекин ще предприеме стъпки за ускоряване на търсенето, но не уточни конкретни мерки.

 

ОЧАКВАМЕ:

Напредващата седмица:

Следващата седмица в Съединените щати водещи заглавия ще бъдат докладът за заплатите и протоколът на FOMC. Те ще бъдат последвани от публикуването на ISM PMI за производството и услугите, фабричните поръчки и данните за външната търговия. Освен това ще бъдат публикувани глобалните PMI в сферата на производството на S&P за Индия, Русия, Испания, Италия, Швейцария, Южна Корея и Канада, както и PMI в сферата на услугите за Испания, Италия и Бразилия. Инвеститорите очакват с нетърпение и данните за инфлацията в Индонезия, Швейцария, Южна Корея, Филипините, Турция и Мексико. Освен това фокусните точки за инвеститорите ще включват решението за лихвените проценти в Австралия, данните за заетостта в Канада, PMI индексът на услугите и производството на Caixin в Китай и индексът на производителите Tankan в Япония.

 

Днес инвеститорите трябва да следят за следните важни данни:

- AUD: MI Inflation Gauge m/m, ANZ Job Advertisements m/m, Building Approvals m/m и Commodity Prices y/y.

- CNY: Caixin Manufacturing PMI.

- CHF: Индекс на потребителските цени м/м и PMI в промишлеността.

- CAD: Банков празник.

- AUD: Цени на суровините г/г.

- NZD: Разрешения за строеж м/м.

- JPY: Производствен индекс Tankan, непроизводствен индекс Tankan и окончателен производствен PMI.

- USD: Окончателен PMI в сферата на производството, ISM PMI в сферата на производството, ISM цени в сферата на производството, разходи за строителство м/м и общи продажби на автомобили на Wards.

- EUR: Френски бюджетен баланс, Испански PMI в сферата на производството, Италиански PMI в сферата на производството, Френски окончателен PMI в сферата на производството, Германски окончателен PMI в сферата на производството и Окончателен PMI в сферата на производството.

- GBP: Окончателен производствен PMI.

 

ДВИЖИМИТЕЛИ НА ПАЗАРА НА ДЪРЖАВНИТЕ АКЦИИ И ОБЛИГАЦИИ:

Кей факторите на пазара на акции и облигации в момента са:

- САЩ: Доходността на 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ се понижи под 3,85% в петък от над тримесечния връх от 3,892, достигнат по-рано през сесията, след като данните показаха забавяне на инфлацията на разходите за лично потребление, което отслабва ценовия натиск за агресивна политика на затягане от страна на Фед Представени са нови доказателства. Инфлацията на цените на потребителските стоки се понижи до 3,8% през май, което е най-ниското равнище от април 2021 г., докато базисният индекс се понижи до 4,6%, което все още сочи за силен натиск върху разходите. Същевременно растежът на личните разходи се забави до 0,1%. Множеството икономически данни по-рано през седмицата показаха силна икономика и стабилен пазар на труда, което засили залозите, че Федералният резерв ще продължи да повишава лихвените проценти. Председателят Джером Пауъл наскоро подчерта, че лихвените проценти ще се повишат отново през тази година, което предполага, че са вероятни поне още две повишения на лихвите.

- САЩ: Фючърсите на американските акции продължиха да се покачват в последния ден на второто тримесечие, като договорът за Dow се повиши с повече от 100 пункта, S&P 500 - с 0,7%, а Nasdaq 100 - с 1%, тъй като търговците приветстваха забавянето на PCE инфлацията . Предпочитаният от ФЕД измерител на инфлацията нарасна с 0,3% през април, което съответства на прогнозите, но е под 0,4%. Освен това годишният основен лихвен процент спадна до 4,6%, а общият показател за разходите за лично потребление достигна най-ниското си равнище от близо две години. По-рано тази седмица председателят Пауъл обеща да повиши лихвените проценти отново през тази година. На корпоративния фронт акциите на Apple поскъпнаха с близо 1% в предборсовата търговия, след като Citigroup инициира "buy" рейтинг на акциите, докато Nike спадна с около 3%, след като тримесечната ѝ печалба не оправда очакванията. Досега през второто тримесечие Dow се повиши с 2,6%, S&P се повиши със 7% за третото си поредно тримесечие.и 30%, благодарение на ръста на акциите, свързани с изкуствения интелект, и на залога, че Федералният резерв вече е направил повечето от своите увеличения на лихвите.

- FR: Доходността на френските 10-годишни ОАТ се покачи отново над 2,9%, тъй като инвеститорите преработват пакет от икономически данни, докато претеглят шансовете за рецесия в Европа спрямо възможността за повишаване на разходите по заемите. Последните доклади за индекса на потребителските цени от цяла Европа показаха, че инфлационният натиск се е охладил през юни, но основните лихвени проценти останаха високи. Във Франция инфлацията се понижи до 15-месечно дъно от 4,5%, а в по-широката еврозона - до 17-месечно дъно от 5,5%. По-рано тази седмица председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард потвърди, че е малко вероятно централната банка на еврозоната да даде сигнал за пик на лихвените проценти в скоро време, заявявайки, че ЕЦБ трябва да поддържа високи лихвени проценти дълго време, за да се бори с трайно високата инфлация. Инвеститорите очакват поне две повишения на лихвените проценти през юли и септември.

- GE: Доходността на 10-годишните държавни облигации на Германия'се повиши над 2,4%, близо до триседмичния връх от 2,52%, достигнат на 19 юни, докато пазарите преработваха последните данни за инфлацията за перспективите за затягане на паричната политика от страна на Европейската централна банка. Потребителските цени в еврозоната се повишиха на годишна база с 5,5% през юни, което е малко под очакванията за увеличение с 5,6%, тъй като забавянето в Испания, Франция и Италия компенсира ускорението в Германия. Все пак резултатът беше доста над целта на централната банка'от 2% и управителният орган заяви, че бъдещите решения ще отразяват приоритета за понижаване на инфлацията. ЕЦБ обеща да повиши лихвите отново в предстоящото си решение през юли, а няколко политици заявиха, че още едно повишение през септември е оправдано. През изминалата година ЕЦБ повиши лихвените проценти с рекордните 400 базисни пункта, като през юли и септември се очакват нови увеличения.

 

Водещи пазарни сектори:

Силни сектори: Информационни технологии, Потребителски стоки, Комунални услуги, Комуникационни услуги, Материали, Промишлени стоки, Финансови стоки и Потребителски стоки.

Слаби сектори: --

 

Основни движещи сили на валутния и стоковия пазар: 

Кои са основните фактори на валутния и стоковия пазар в момента:

- EUR: В края на второто тримесечие еврото спадна под 1,09 долара, тъй като инвеститорите възприеха смесените данни за инфлацията в еврозоната и обещанието на Европейската централна банка да продължи да повишава лихвените проценти. Общата инфлация в еврозоната се понижи до 5,5% от 6,1% през юни, но базисната инфлация нарасна до 5,4% от 5,3%. На национално равнище инфлацията се движи в различни посоки. В Германия индексът на потребителските цени се ускори до 6,4% от 14-месечното дъно през май. В Италия и Франция обаче инфлацията се забави, а в Испания'инфлацията спадна до 1,9%, превръщайки се в първата страна от еврозоната, която достигна целта на ЕЦБ'от 2%. Същевременно трейдърите продължават да оценяват максималната депозитна лихва на ЕЦБ'на 4%, като през юли се очаква ново повишение. Освен това създателите на политиката сигнализираха, че е вероятно по-нататъшно повишение на лихвения процент през септември. Еврото ще завърши второто тримесечие без съществени изменения, малко под ключовото ниво от 1,1 долара.

- ГАЗ: Европейските фючърси на природен газ поскъпнаха до 37 евро за мегаватчас в края на юни, което е с около 39% повече за месеца, първият месечен ръст от март насам и най-големият от година насам, тъй като търговците прецениха прекъсванията в доставките и прогнозите за горещо време през следващия месец. Няколко прекъсвания в норвежките газови находища бяха удължени и се очаква ремонтните дейности да продължат и през юли, а бунтът в Русия също натежа на пазара на природен газ. Норвегия изпревари Русия като един от най-големите източници на внос на природен газ в Европейския съюз с дял от около 25 %. вносът на руски газ в Европейския съюз, включително газ по тръбопроводи и внос на втечнен природен газ, намаля значително след нахлуването на Русия в Украйна, но все още съставлява около 25 % през миналата година. Освен това Нидерландия ще затвори най-големия европейски газов обект край Гронинген поради опасност от земетресение на 1 октомври. Въпреки това газовите хранилища в Европа са запълнени на почти 77%, което е рекордно ниво за този период на годината.

- GLD: Златото се колебаеше близо до границата от 1910 долара за тройунция в петък, оставайки близо до та тримесечното дъно от 1907 USD, достигнато на 28 юни, тъй като продължаващата "ястребска" реторика от страна на Федералния резерв ограничи покупките на недоходоносния благороден метал. Ключовите измерители на PCE цените, наблюдавани отблизо от Федералния резерв, показаха, че инфлацията в американската икономика е стабилна и засилиха аргументите на централната банка' за повишение на лихвения процент с 25 базисни пункта на предстоящото заседание през юли. основният PCE ценови индекс нарасна с 4,6% на годишна база през май, подчертавайки нестабилността на инфлацията, тъй като показателят се стабилизира в тесен диапазон, откакто за първи път докосна 4,6% през декември 2022 г. Председателят на Фед Джером Пауъл заяви тази седмица, че ще е необходимо време, за да се върне инфлацията към целта от 2%, и намекна за още две повишения на лихвите през тази година.

- STL: Фючърсите върху стоманени арматурни заготовки се колебаеха близо до нивото от 3700 CNY за тон, оставайки твърдо под почти двумесечния връх от 3783 CNY, достигнат на 16 юни, тъй като пазарите продължиха да оценяват възможността китайското правителство да приеме мерки за стимулиране на фона на постоянните признаци за слабо икономическо възстановяване. Последните официални данни за PMI показаха, че през юни производственият сектор в страната' се свива за трети месец, както се очакваше. По-рано новите заеми в юани потънаха през май, отразявайки продължаващия песимизъм по отношение на затъналите в дългове строителни предприемачи, които са основните потребители на стомана. въпреки това премиерът Ли Цян заяви, че Китай все още е на път да постигне целта си за 5 % от БВП през тази година и пое ангажименти правителството да предприеме практически и ефективни стъпки за стимулиране на жизнеността на пазара и увеличаване на търсенето.

- PLM: Фючърсите на малайзийското палмово масло се колебаеха около 3800 MYR за тон и щяха да нараснат с близо 20% през юни след рязко възстановяване от 28-месечно дъно, тъй като индийските купувачи се възползваха от по-ниските цени, а несигурността в предлагането допълнително повиши пазара. Очаква се вносът на палмово масло в Индия през юни да скочи с 46% спрямо предходния месец до тримесечен връх, тъй като купувачите в най-големия потребител на растително масло в света увеличават покупките на по-ниски цени през този месец. От гледна точка на предлагането, износът на продукти от палмово масло от Малайзия за периода 1–25 юни е намалял с 4,5% спрямо същия период на май по данни на инспектора на товари Intertek Testing Services. друг инспектор на товари, AmSpec Agri Malaysia, заяви, че износът е спаднал с 8,7%.

 

ХАРТА НА ДЕНЯ:

В петък Nikkei 225 спадна с 0,5% и приключи деня под 33 100, а Topix спадна с 0,7% и приключи деня на ниво от 2 280. Това отне част от неотдавнашните печалби, постигнати в технологичната индустрия. Инвеститорите разгледаха и данните, които показаха, че нивото на инфлация в Токио' е над целта на Японската централна банка' за 11-и пореден месец. Това поставя под въпрос обещанието на централната банка да поддържа много разхлабена парична политика. Advast (-0,5%), Tokyo Electron (-1,6%), Socionext (-3,1%), Keyence (-0,9%) и Lasertec (-2,1%) бяха технологичните компании, които загубиха най-много пари. Други тежки компании от индекса, като Mitsubishi UFJ (-0,6%), Sony Group (-1%), Nintendo (-1,8%), Nippon Telephone (-1,2%) и Mitsui & Co. (-1,2%), също се понижиха. Всички те обаче отбелязаха добър ръст през месеца, второто тримесечие и първата половина на тази година.

 

 

 

 

Дългосрочна стратегия за търговия с канали за: (Япония Индекс Nikkei 225).Tвремева рамка (D1). Tосновен съпротива с потенциал (целева област) е около (исторически връх) е около . Основната подкрепа с потенциален  (област на консолидация) е около (32340). Следователно следващото най-вероятно движение на цената е (нагоре/консолидация) тенденция. (*Вижте всички останали подробности на графиката).

Start trading in four simple steps

1. Register

Open your live trading account

2. Verify

Upload your documents to verify your account

3. Fund

Deposit funds directly into your account

4. Trade

Start trading and choose from 130+ instruments

Demo account

The Blue Suisse Trading Account with virtual funds in a risk-free environment

Demo account

Live account

The Blue Suisse Trading Account in our transparent live model environment

Open an Account
Risk Warning; CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 58.58% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money.
x
Spotify Logo Apple Podcasts Logo Anchor Podcasts Logo