Глобални капиталови пазари - преглед, анализ и прогнози:

Автор: д-р Александър АПОСТОЛОВ (научен сътрудник в Института за икономически изследвания при БАН)

Европейските акции намалиха по-ранните си скромни печалби в четвъртък и се търгуваха близо до равнището, тъй като инвеститорите анализираха смесените данни за инфлацията в региона и потенциалното им въздействие върху траекторията на паричната политика на ЕЦБ'. Инфлацията в Германия се ускори до 6,4% през юни, надминавайки 14-месечното дъно от 6,1% през май и все още е доста над целта на централната банка от 2%. Същевременно потребителските цени в Италия и Испания се повишиха по-бавно, въпреки че основните им показатели останаха упорито високи. В сряда ръководителите на централните банки в еврозоната, Великобритания и САЩ запазиха ястребовите си позиции, като говорителят на ЕЦБ препоръча продължаване на агресивното затягане на политиката през следващите месеци. От корпоративните новини шведската компания за търговия на дребно H&M отчете по-висока от очакваната печалба, а френският автомобилен производител Renault повиши целогодишната си финансова прогноза. Германският индекс DAX 40 се понижи с 0,1% и затвори на ниво от 15 930 пункта, докато паневропейският индекс STOXX 600 се повиши с около 0,1% и затвори на ниво от 457 пункта. CAC 40 се повиши с около 0,4% до 7 311 пункта в четвъртък, което е четвъртата му поредна сесия на ръст, тъй като инвеститорите останаха загрижени за пакета икономически данни от големите икономики, дори и да се притесняват от перспективата за по-нататъшно затягане на паричната политика. Икономиката на САЩ продължи да показва устойчивост, като БВП бе ревизиран нагоре, а обезщетенията за безработица намаляха, докато в Европа инфлацията в Германия неочаквано се повиши, а показателят за икономическите нагласи в еврозоната спадна за втори пореден месец през юни. На корпоративния фронт Renault (+5%) беше най-добре представилият се производител, след като автомобилният производител повиши прогнозата си за оперативния марж през 2023 г. поради успеха на последното си пускане на пазара. След него се наредиха Engie (+4,1%), Stellantis NV (+3,4%) и Orange (+2,3%). Извън основните индекси, акциите на закъсалия търговец на дребно Casino се сринаха с над 30% до рекордно ниски нива, тъй като инвеститорите се подготвяха за по-големи от очакваните загуби при предложената сделка за преструктуриране. В Милано FTSE MIB се повиши с 283 пункта, или 1,02%, в четвъртък. Начело на ръста бяха Stellantis NV (3,68%), Tenaris Sa (2,92%) и Saipem (2,81%).

FTSE 100 спадна с 0,4% и затвори на ниво от 7 471 пункта в четвъртък, представяйки се по-слабо от останалите европейски капиталови бенчмаркове, тъй като опасенията относно ястребовата реторика на големите централни банки продължиха. На вчерашното събитие на ЕЦБ председателите на СБ, ФЕД и ЕЦБ потвърдиха, че по-нататъшното повишаване на лихвените проценти е оправдано поради нарастващата инфлация. Освен това управителят на Английската централна банка Бейли заяви, че разходите по заемите в Обединеното кралство' се очаква да останат по-високи от очакванията на финансовите пазари за по-дълъг период от време. На корпоративния фронт стойността на B&M Europe спадна с 6,5%, а на Burberry - с 2,5%, тъй като и двата актива се отдалечиха от последните си плащания на дивиденти. Банките, от друга страна, затвориха с рязко повишение, като Barclays нарасна с 2%.

Базираният на рубли индекс MOEX Russia се повиши с 0,6% и затвори на ниво от 2 796 в четвъртък, заличавайки напълно загубите от уикенда, тъй като продължиха опасенията за борба за власт в Москва или за потенциални размествания в Кремъл. Акциите на "Сургут" разшириха печалбите си от последните сесии, като привилегированите акции се повишиха с 2,4%, а обикновените - с 1,8% поради надеждите, че компанията ще изплати щедър дивидент. Роснефт и Лукойл са твърдо на зелено, подкрепяйки печалбите в сектора. В същото време банките, миньорите и производителите на метали варираха между скромни печалби и загуби. Подчертавайки кризата на пазара на труда в страната, данните след вчерашното затваряне показаха, че нивото на безработица в Русия е спаднало до рекордно ниско ниво. Същевременно силните месечни данни за БВП увеличиха шансовете за повишаване на лихвените проценти от страна на ЦБ на предстоящото заседание.

Канада S&P/TSX Composite остана без промяна на ниво от 19 820 в четвъртък, разширявайки печалбите си за седмицата, тъй като пазарите продължиха да оценяват перспективите за политиката на основните централни банки и тяхното въздействие върху цените на суровините и корпоративните печалби. Ръстът на заплатите в страната се повиши до най-високото си равнище от пет месеца насам, а брутният вътрешен продукт на САЩ за първото тримесечие беше ревизиран нагоре и засили ястребовите залози в Северна Америка. Акциите на банките бяха водещи по отношение на ръста, като средно се повишиха с повече от 0,5%, а акциите на TD - с близо 1%. Окуражени от поредния ден на повишение на цените на суровия петрол, производителите на енергия също се повишиха. Освен това BlackBerry нарасна с 12%, след като отчете изненадваща тримесечна печалба. От друга страна, цената на златото падна под 1900 долара за тройунция, което доведе до рязък спад в търговията на миньорите'

Акциите в САЩ се колебаеха между скромни печалби изагуби в четвъртък, след като възходящата ревизия на растежа на БВП за първото тримесечие и спадът на първоначалните молби за помощи при безработица през миналата седмица засилиха аргументите на Федералния резерв да продължи да повишава лихвените проценти в съответствие с неотдавнашните сигнали на председателя Джером Пауъл. Темпът на растеж на БВП на САЩ през първото тримесечие беше ревизиран рязко нагоре от 1,1 % до 2 %, а броят на първоначалните молби за помощи при безработица неочаквано отбеляза най-големия спад от октомври 2021 г. насам. По-рано днес председателят на Фед Джером Пауъл потвърди необходимостта от ново повишаване на разходите по заемите през тази година на среща на испанските банки, подсилвайки посланията от вчерашния'форум на ЕЦБ и миналогодишния'конгрес на САЩ. Междувременно банковият сектор беше светъл лъч, като Bank of America , Wells Fargo , Morgan Stanley и JPMorgan поскъпнаха, след като 23-те най-големи банки преминаха годишния стрес тест на Фед'и се подготвиха за тежка рецесия от 1% до 2%. От друга страна, акциите на Disney спаднаха с повече от 1,5% до четириседмично дъно от 87,59 долара.

В Китай индексът Shanghai Composite спадна с 0,15% и затвори на ниво от около 3 185 пункта, а индексът Shenzhen Composite спадна с 0,1% и затвори на ниво от 10 915 пункта, като се понижи за втора поредна сесия, позовавайки се на повишената икономическа несигурност в Китай и липсата на активна подкрепа от страна на Пекин. Мерките на политиката за насърчаване на растежа натежаха върху пазарните нагласи. Перспективата за по-нататъшно затягане на паричната политика от страна на други големи централни банки и съобщенията, че правителството на САЩ обмисля нови ограничения върху износа на чипове за изкуствен интелект за Китай, също натежаха върху акциите в континенталната част на страната. Най-големият спад отбелязаха тежкотоварни компании като Inspur Electronics (-8,9%), Talkweb Information (-5,9%), HKUST Xunfei (-2,3%), Hongbo (-4,1%) и Jiangsu Huaxi Village (-4,2%).

Хонконгският индекс Hang Seng спадна с 237,69 пункта, или 1,24%, до 18 934,36 пункта в четвъртък, прекъсвайки двудневни печалби под натиска на изявлението на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл, който прогнозира две или повече повишения на лихвените проценти до края на годината. Ръководителят на централната банка добави, че сътресенията в банковия сектор на САЩ все още не са приключили, тъй като остават някои дупки във финансирането. Трейдърите бяха нервни и преди оповестяването на индекса на мениджърите по покупките в Китай' за юни по-късно през седмицата, тъй като неравномерното икономическо възстановяване продължава. Отделно от това се съобщава, че Пекин е приел мащабен закон за външната политика, предвиждащ правото да налага "контрамерки" срещу действия, които смята за заплаха, което е последната стъпка за засилване на позицията на Китай в условията на напрежение със Запада. Всички сектори отбелязаха спад, като силно се понижиха Li Ning (-6,6%), ENN Energy (-6%), Wuxi Biological Products (-5,3%), JD Logistics (-5,2%) и Country Garden Logistics. (-4,9%), AIM Vaccines (-4,7%), Budweiser (-4,5%) и Meituan (-2,4%).

Индексът Nikkei 225 се повиши с 0,12% и затвори на ниво от 33 234 пункта, докато индексът Topix спадна с 0,1% и затвори на ниво от 2 296 пункта, както нагоре, така и надолу. Японските акции се затрудняваха да определят посоката си, тъй като ястребовите коментари на основните централни банки, включително Федералния резерв, Европейската централна банка и Английската централна банка, натежаха върху настроенията на инвеститорите. Въпреки това слабата йена и ентусиазмът по отношение на технологиите, свързани с изкуствения интелект, задържаха бенчмарка близо до най-високото му ниво от 1990 г. насам, подкрепяйки местните акции. Технологичните акции се повишиха предимно с ръст, като SoftBank Group (1,3%), Advantest (2,9%) и Tokyo Electron (2,6%) спечелиха. В същото време тежките акции на индекса като Toyota Motor (-0,2%), Fast Retailing (-0,5%) и Sony Group (-0,8%) отбелязаха лек спад.

Новозеландските акции се повишиха със 74,66 пункта, или 0,64%, до 11 808,12 пункта в четвъртък, като обърнаха загубите в началото на търговията и завършиха на зелено за трета поредна сесия, подпомогнати от нови данни, показващи, че бизнес настроенията в Нова Зеландия през юни са се подобрили до най-високото си ниво от 30 месеца насам, като перспективите за собствената активност са станали положителни за първи път от 14 месеца. Индикациите на водещите централни банкери', че ще запазят ястребовата си позиция до края на годината, обаче ограничиха печалбите. Същевременно търговците бяха предпазливи преди публикуването на данните за PMI в Китай за юни в петък. Дистрибуторските услуги, комуналните услуги и финансовите предприятия допринесоха най-много за печалбите, водени от Comvita (3,9%), Seeka Ltd. (3,5%), Summerset Group (2,9%) и Napier Port Hlds. (2,5%) и Mercury New Zealand Limited (2%).

Австралийският индекс S&P/ASX 200 се понижи с 0,02% и затвори на ниво от 7 195 пункта в четвъртък, прекъсвайки двудневна печеливша серия, тъй като ястребовите коментари на основните централни банки, включително Федералния резерв, Европейската централна банка и Английската централна банка, натежаха върху настроенията на инвеститорите. Междувременно по-слабите от очакваното данни за вътрешната инфлация в началото на седмицата подкрепиха спекулациите, че цикълът на затягане на лихвите на Резервната банка на Австралия може би е към своя край. MАкциите на добивната промишленост бяха водещи по отношение на загубите, като BHP Billiton (-0,7%), Rio Tinto (-1,1%), Pilbara Mining (-0,4%), Southern 32 (-0,8%) и Newcrest Mining (-1,4%) спаднаха значително. В същото време технологичните акции проследиха ръста на американските си колеги, като ръст отбелязаха Xero (2%), Seek (1,2%) и Wisetech Global (2,2%).

 

ПРЕГЛЕД НА ПОСЛЕДНИТЕ ИКОНОМИЧЕСКИ ДАННИ:

При прегледа на последните икономически новини най-критичните данни са:

- САЩ: През седмицата, приключила на 23 юни 2023 г., американските комунални услуги добавиха 76 млрд. куб. м към хранилищата за природен газ до 2 729 млрд. куб. м, което е малко под очакванията за увеличение с 82 млрд. куб. м. Резултатът бележи увеличение с 490 млрд. куб. фута спрямо година по-рано и с 262 млрд. куб. фута над петгодишната средна стойност от 2018 г. до 2022 г.

- САЩ: През май 2023 г. продажбите на жилища извън плана в САЩ спаднаха с 2,7% на месечна база, което е третият пореден спад, и понижението беше по-ниско от пазарната прогноза от 0,5%.  Въпреки спада на броя на висящите договори, пазарът на жилища остава устойчив, като на една обява се падат около три оферти. Недостатъчните жилищни запаси продължават да пречат на пълната реализация на търсенето на жилища," заяви Лорънс Юн, главен икономист в NAR. Продажбите са намалели в Средния Запад (-5,3%), Юга (-4,4%) и Запада (-6,6%), но са се увеличили в Североизтока (12,9%). Продажбите извън плана са намалели с 22,2% на годишна база.

- САЩ: Корпоративните печалби в САЩ са намалели с 5,9% до 2,329 трлн. долара през първото тримесечие на 2023 г., което е малко по-малко от предишната прогноза за спад от 6,8% и в сравнение със спада от 2,7% през предходните три месеца. Това отбеляза най-големия спад на корпоративните печалби от последното тримесечие на 2020 г. насам, което е резултат от безпрецедентното затягане на мерките от страна на Федералния резерв. Неразпределената печалба се понижи със 17,5% до 0,678 трлн. долара, а нетният паричен поток, коригиран с оценката на материалните запаси, или вътрешните средства, които компанията има на разположение за инвестиции, спадна с 0,6% до 3,127 трлн. долара. Освен това нетните дивиденти спаднаха с 0,1% до 1,652 трлн. долара.

- САЩ: Броят на американците, подали молби за обезщетения за безработица, се понижи с 26 000 до 239 000 през седмицата, приключила на 24 юни, от 20-месечния връх през предходната седмица, което е най-големият спад от октомври 2021 г. насам и е под пазарните очаквания за 265 000 души. Резултатът донякъде удължава възстановяването на пазара на труда'от нарастващите разходи на Фед за заеми, като облекчава неотдавнашните опасения за очевидна слабост. Четириседмичната плъзгаща се средна стойност се повиши с 1 500 пункта до 257 550. На несезонно коригирана база броят на заявките се понижи със 17 843 до 233 048, като значителен спад бе регистриран в Калифорния (-10 108) и Тексас (-9 187). Същевременно през предходната седмица броят на продължаващите молби се понижи с 19 000 до 1 742 000, което е най-ниското ниво от четири месеца насам, отразявайки възможното подобряване на условията за заетост на търсещите работа.

- CA: Средните седмични доходи за канадските неселскостопански предприятия нараснаха с 2,9% на годишна база до 1 194 долара през април 2023 г., след като се повишиха с 1,4% през предходния месец. Това беше най-голямото увеличение на доходите от ноември насам, като 18 от 20-те индустрии отчетоха печалби. Най-големи печалби отбелязаха корпоративното и бизнес управление (с 14% до 1678 USD), комуналните услуги (с 10,3% до 2131 USD), горското стопанство и дърводобивът (с 10% до 1432 USD) и строителството (със 7,3% до 1514 USD). Сред канадските провинции най-голям скок в приходите отбелязват Нунавут (с 10,9% до 1667 долара), Северозападните територии (с 5,4% до 1611 долара), Манитоба (с 5,4% до 1096 долара) и остров Принц Едуард (с 4,3% до 1003 долара).

- CA: Канадският индекс на бизнес барометъра CFIB за дългосрочен оптимизъм се понижи за първи път от седем месеца насам - от 56,4 през май до 54,1 през юни 2023 г., което е най-високото показание от юни миналата година. Оптимизмът се понижи значително в търговията на дребно (-10,8), природните ресурси (-10,2), здравеопазването и образованието (-7,0), докато в сферата на финансите, застраховането и недвижимите имоти (+10,2) и информацията и развлеченията (+7,8). Освен това през юни плановете за наемане на служители на пълен работен ден бяха слаби - само 18% от МСП планираха да наемат служители, а 15% - да ги съкратят. Плановете за ръст на средната работна заплата спаднаха от 3,2 на 2,9. В същото време средното планирано увеличение на цените рязко спадна от 3,7 на 3,3, което е най-ниското ниво от май 2021 г.

- ЕС: През юни 2023 г. индексът, измерващ потребителските инфлационни очаквания в еврозоната, спадна до 6,1 от низходящо ревизираните 12,1 през предходния месец, което е най-ниското ниво от 2016 г. насам. Резултатът беше приветстван от ЕЦБ, тъй като отразяваше, че нарастващата инфлация в еврозоната не се е затвърдила в представите на потребителите'. Както членовете на ЕЦБ последователно се съгласяват, признаците на стабиилизацията на очакванията за ръст на цените ще бъде от решаващо значение за предотвратяване на спиралата на цените на труда и за възстановяване на целевата инфлация.

- ЕС: През юни 2023 г. индексът на доверието в промишлеността в еврозоната спадна до -7,2 за пети пореден месец, което е най-ниското ниво от септември 2020 г. насам, под консенсусните -5,5. Очакванията на производителите' за производството и оценките за текущите общи нива на поръчките се влошиха допълнително, като запасите от готова продукция все повече се оценяват като по-високи от нормалното. Оценките на бизнеса' за поръчките за износ, които не попаднаха в изданието на показателите за доверие, също се влошиха; въпреки това оценките им за миналото производство се повишиха след спада от миналия месец.

- ЕС: Потребителското доверие в еврозоната бе потвърдено на ниво от -16,1 през юни 2023 г., което отразява най-ниския песимизъм в еврозоната от февруари 2022 г. насам и намалява спрямо -17,4 през предходния месец, тъй като потребителите продължиха да набират скорост след руската инвазия в Украйна и да се възстановяват от последиците. Финансовото състояние на домакинствата' се подобри, но при сегашните нива (-18,3 спрямо -18,6 през май) и очакванията за следващите 12 месеца (-5,9 спрямо -7,1), в допълнение към общите икономически условия (-22,3 спрямо -24,8) и готовността на потребителите' да правят големи покупки (-18 спрямо -18,9).

- ЕС: През юни 2023 г. индексът на икономическите нагласи в еврозоната се понижи до 95,3 пункта за втори пореден месец, което е най-ниската стойност от ноември миналата година, под пазарните очаквания за 96,0 пункта. Бързото повишаване на лихвените проценти от страна на ЕЦБ, в съчетание с трайно високата инфлация, доведе до спад на производителите (-7,2 до -5,3 през май), строителите (-2,0 до -0,3), доставчиците на услуги (5,7 до 7,1) и търговците на дребно (-6,0 до -5,3, Индексът на потребителските инфлационни очаквания се понижи до 6,1 през юни, което е най-ниското ниво от март 2016 г., докато индикаторът на очакванията за продажните цени на производителите се понижи до 4,4, което е най-високото ниво от ноември 2020 г. В Сред най-големите икономики в еврозоната ESI се влоши за Германия, Италия, Нидерландия и Испания, докато се подобри за Франция.

- GE: Според предварителните оценки инфлацията на потребителските цени в Германия се повиши до 6,4% на годишна база през юни 2023 г., което е увеличение спрямо 14-месечното дъно от 6,1% през май и малко над пазарните очаквания от 6,3%. Също така базисната инфлация, която изключва волатилни елементи като храни и енергия, се ускори до 5,8% от 5,4% през май. И двата показателя за инфлацията са доста над целевата стойност на ЕЦБ от 2,0%. Инфлацията при стоките се понижи до 7,3% от 7,7%, тъй като растежът на разходите за храна се забави (11,7% спрямо 14,9%). Същевременно инфлацията при енергийните продукти се повиши до 3,0% от 2,6%. Цените на услугите се повишиха с 5,3% спрямо 4,5% през май.

- Великобритания: През май 2023 г. физическите лица в Обединеното кралство са погасили нетно ипотечен дълг в размер на  100 млн. лири, в сравнение с пазарните очаквания за нетно погасяване на  500 млн. лири. Това се случва след рекордното нетно погасяване на £1,5 млрд. лири през април, като се изключи периодът от началото на пандемията COVID-19. Общият размер на кредитите нарасна до £18,7 млрд. през май спрямо £16,4 млрд. през април, докато общият размер на погашенията се повиши до £18,9 млрд. от £18,6 млрд. след спад в продължение на три последователни месеца. "реалната" лихва (т.е. реално изплатената лихва) по новоизтеглените ипотечни кредити нарасна с 10 базисни пункта до 4,56% през май, докато лихвата по неизплатените ипотечни кредити също се повиши със 7 базисни пункта до 2,82%.

- Великобритания: Нетните одобрения за покупка на жилище в Обединеното кралство, които са индикатор за бъдещо заемане на средства, нараснаха до 505 000 през май 2023 г., което е увеличение спрямо ревизираните 490 000 през миналия месец и надминава пазарните очаквания за 497 000. Безпрецедентното затягане на политиката на Английската централна банка'и трайно високата инфлация обаче оказаха влияние върху последните данни, които все още показват относителна слабост на жилищния пазар. По същия начин одобренията за повторни ипотеки, които обхващат само повторните ипотеки при различни кредитори, нараснаха до 336 000 от 325 000 през април. "реалната" лихва (т.е. реално изплатената лихва) по новоизтеглените ипотечни кредити се повиши с 10 базисни пункта до 4,56% през май, докато лихвата по неизплатените ипотечни кредити също се повиши със 7 базисни пункта до 2,82%.

- SW: През юни 2023 г. индексът на потребителското доверие в Швеция се повиши до 71,4 пункта от 70,3 пункта през предходния месец, което е най-високото ниво от една година насам, но е далеч под пазарната прогноза от 78,2 пункта. Това повишение се дължеше до голяма степен на подобрените очаквания за финансовите условия (4 към 1 през май). Освен това потребителите бяха по-малко песимистично настроени по отношение на цялостната икономическа ситуация през следващите 12 месеца (-15 спрямо -17). В същото време опасенията от безработица нараснаха (54 спрямо 51), готовността за покупка на стоки през следващите 12 месеца спадна значително (-37 спрямо -32), а оценката на потребителите' за склонността им къмспасяването остава непроменено (44).

- SW: Продажбите на дребно в Швеция спаднаха с 5,4% на годишна база през май 2023 г. след възходяща ревизия от 7,1% през предходния месец, отбелязвайки тринадесети пореден месец на спад в дейността на дребно. Продажбите на стоки за потребление (-2,3%, спрямо -5% през април) и на стоки за дълготрайна употреба (-7,7%, спрямо -9,1% през април) намаляха с по-бавни темпове. Продажбите на дребно през май се увеличиха с 0,3% на месечна база след спад от 1,1% през април, което съответства на пазарния консенсус.

- AU: През май 2023 г. австралийските продажби на дребно се увеличиха с 0,7% на месечна база до 35,52 млрд. австралийски долара, възстановявайки се от без промяна през предходния месец и лесно надминавайки консенсусния темп на растеж от 0,1%. Това беше най-бързото увеличение на търговията на дребно от януари насам, което отразява устойчивостта на потребителските разходи, тъй като потребителите се възползваха от по-големи от обичайното промоции и разпродажби. Най-много нарасна търговията на дребно с други стоки (2,2% спрямо 0,1% през април), следвана от кафенета, ресторанти и заведения за хранене (1,4% спрямо -0,2%), търговията на дребно с битови стоки (0,6% спрямо -0,9%) и търговията на дребно с хранителни стоки (0,3% спрямо 0,2%). За разлика от тях продажбите спаднаха в търговията с облекло, търговията на дребно с лични вещи (-0,6% спрямо 2,0%) и универсалните магазини (-0,5% спрямо 1,6%). Продажбите на дребно нараснаха в повечето щати и територии. Най-голямо увеличение се наблюдава в Северната територия (1,6%), която в момента е на най-високото си ниво. Продажбите спаднаха само в Тасмания, където се понижиха с 0,1%.

 

Поглед напред:

Днес инвеститорите трябва да следят за следните важни данни:

- CAD: БВП м/м и проучване на BOC за бизнес перспективите.

- CHF: Продажби на дребно г/г и икономически барометър на KOF.

- CNY: PMI в производствения сектор и PMI в непроизводствения сектор.

- AUD: Кредити в частния сектор м/м.

- JPY: Токио: Основен индекс на потребителските цени г/г, Равнище на безработица и Предварително промишлено производство м/м, и Започване на строителство на жилища г/г.

- NZD: Изявление за намеренията на RBNZ.

- USD: Основен индекс на PCE цените м/м, Лични доходи м/м, Лични разходи м/м, Чикагски PMI, Ревизиран потребителски сентимент на UoM и Ревизирани инфлационни очаквания на UoM.

- EUR: Германски цени на вноса м/м, Германски продажби на дребно м/м, Френски потребителски разходи м/м, Френски предварителен индекс на потребителските цени м/м, Промяна в безработицата в Германия, Италиански месечен процент на безработица, Бърза оценка на ИПЦ г/г, Бърза оценка на основния ИПЦ г/г, Ниво на безработица и Италиански аукцион за 10-годишни облигации.

- GBP: Текуща сметка, окончателен БВП q/q, Nationwide HPI m/m и ревизирани бизнес инвестиции q/q.

 

КЛЮЧОВИ ДВИГАТЕЛИ НА ПАЗАРА НА АКЦИИ И ОБЛИГАЦИИ:

Кей факторите на пазара на акции и облигации в момента са:

- САЩ: Средният лихвен процент по 30-годишна фиксирана ипотека се повиши с четири базисни пункта спрямо предходната седмица до 6,71% към 29 юни, според проучване на ипотечния гигант Freddie Mac сред кредиторите. Резултатът прекъсна триседмична серия от загуби и я доближи до шестмесечния връх от 6,79 %, достигнат в края на май. Преди година 30-годишният фиксиран лихвен процент по ипотечните кредити беше 5,7%. "Лихвите по ипотечните кредити се колебаят в диапазона от 6% до 7% повече от шест месеца и въпреки препятствията пред достъпността купувачите на жилища се приспособиха и отложиха продажбите на нови жилища," каза Сам Хатър, главен икономист във Freddie Mac. изтласкаха до най-високото си ниво от повече от година." "Възстановяването на продажбите на нови жилища беше по-силно, отколкото на пазара на препродажби, поради лекото увеличение на предлагането на ново строителство. Подобреното търсене доведе до стабилни цени, които вече няколко месеца се повишават."

- GE: Доходността на германските 10-годишни облигации се повиши до 2,4%, най-високото ниво от 22 юни, подкрепена от по-силните от очакваното данни за инфлацията в Германия, които засилиха очакванията, че Европейската централна банка ще продължи да повишава лихвените проценти. Последният доклад показа, че потребителските цени в Германия са се повишили с 6,4% през юни спрямо година по-рано, в сравнение с 6,1% през май. Освен това базисната инфлация се повиши до 5,8%, което е доста над целта на централната банка'от 2%. В сряда председателят на ЕЦБ Кристин Лагард отново заяви, че е малко вероятно централната банка да достигне върхови стойности на лихвените проценти в близко бъдеще, и подчерта важността на запазването на твърдия ангажимент за борба с инфлацията. ЕЦБ повиши лихвените проценти с рекордните 400 базисни пунктанти през изминалата година, като през юли и септември се очаква допълнително увеличение.

- САЩ: Доходността на 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ се повиши до 3,8%, най-високата стойност от 22 юни, след като данните показаха, че икономиката на САЩ е нараснала с 2% годишно през първото тримесечие, надминавайки предварителните очаквания. Последните данни бяха ревизирани спрямо първоначалната оценка от 1,1%, което се дължеше главно на рязкото нарастване на потребителските разходи, което е най-значителното увеличение от две години насам. По-силните от очакваното данни засилиха очакванията, че Федералният резерв ще продължи да повишава лихвените проценти, за да се бори с инфлацията. Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл неотдавна потвърди, че лихвените проценти ще продължат да се повишават, и не изключи възможността за последователни повишения. Той обаче също така спомена, че рецесията в САЩ не е най-вероятният сценарий. Сега инвеститорите очакват данните за инфлацията на разходите за лично потребление за май да бъдат публикувани в петък.

- САЩ: Фючърсите на американските акции се повишиха в четвъртък, като Dow се повиши с 0,2%, S&P 500 - с 0,3%, а Nasdaq 100 - с 0,4%, като корпоративните резултати повишиха настроенията на инвеститорите. Акциите на Micron Technology поскъпнаха с 3% в предварителната пазарна търговия, след като прогнозата за приходите на компанията надхвърли очакванията. На зелено бе и банковият сектор, като Bank of America, Wells Fargo, Morgan Stanley и JPMorgan добавиха по 1 лев, след като 23-те най-големи банки преминаха успешно годишния стрес тест на Фед и са добре позиционирани да издържат на дълбока рецесия. %горе. Междувременно трейдърите продължиха да преценяват признаците, че икономиката на САЩ остава силна и лихвените проценти ще продължат да се повишават. Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл повтори днес на конференция на Банката на Испания, че е необходимо още едно повишение на разходите по заемите през тази година, засилвайки посланията от вчерашния форум на ЕЦБ и от Конгреса на САЩ миналата седмица.

- SW: Риксбанк повиши основния си лихвен процент с 25 базисни точки до 3,75% на 29 юни 2023 г., което е седмото ѝ поредно повишение, като според очакванията тласна разходите по заемите до нови върхове за 2008 г. Политиците твърдят, че инфлацията намалява, но остава твърде висока, поради което паричната политика трябва да бъде допълнително затягана, като през тази година се очаква поне още едно повишение на лихвения процент. Сега централната банка очаква средните лихвени проценти да достигнат 3,75% през третото тримесечие на 2023 г. спрямо прогнозираните преди това 3,6%; 4,05% през второто тримесечие на 2024 г. (спрямо 3,65%); и 4,05% през второто тримесечие на 2025 г. ( 3,75% през второто тримесечие на 2026 г.). Прогнозата за инфлацията за 2023 г. остава непроменена - 8,9%, но е ревизирана нагоре за 2024 г. (4,3% спрямо 4%). Икономиката се сви малко по-слабо през тази година (-0,5% спрямо -0,7%), но през следващата година ще бъде в застой. Освен това централната банка разшири продажбите на държавни облигации от 3,5 млрд. шведски крони на 5 млрд. шведски крони с цел да насърчи по-силната крона и да подобри способността си да намалява инфлацията.

 

Водещи пазарни сектори:

Силни сектори: Финансови продукти, Материали, Промишлени предприятия, Здравеопазване.

Слаби сектори: Потребителски скоби, Комуникационни услуги, Дискреционни потребителски стоки, Информационни технологии.

 

Основни движещи сили на валутния и стоковия пазар: 

Кои са основните фактори на валутния и стоковия пазар в момента:

- EUR: Еврото се задържа на ниво от 1,09 USD, близо до шестседмичния връх от 1,1 USD, достигнат на 22 юни, тъй като инвеститорите анализираха смесените данни за индекса на потребителските цени от най-голямата европейска икономика преди публикуването на данните за еврозоната в петък. Инфлацията в Германия се ускори до 6,4% през юни от 14-месечно дъно през май, докато потребителските цени в Италия и Испания се повишиха по-бавно. Въпреки това базисната инфлация в тези страни остава упорито висока. Същевременно инвеститорите продължават да са загрижени за потенциалното въздействие на безпрецедентното затягане на коланите от страна на Европейската централна банка, което може да тласне региона към рецесия. Очаква се ЕЦБ да повиши лихвените проценти два пъти през юли и септември. Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви в сряда, че политиците не са видели достатъчно доказателства за устойчив спад на базисната инфлация.

- JPY: Йената отслабна над 144 за долар за първи път от началото на ноември, приближавайки се до ключовото ниво от 145, което накара японските власти да се намесят на валутните пазари през септември и октомври миналата година. Висшите парични служители на страната'започнаха да предупреждават срещу резкия спад на те йена, като заявиха, че наблюдават пазара отблизо и ще реагират адекватно, ако волатилността стане прекомерна. Йената отслабна, тъй като управителят на Японската централна банка Казуо Уеда отново заяви, че "все още има какво да се направи" за постигане на 2% инфлация и адекватен ръст на заплатите. Това е в рязък контраст с други големи централни банки, като Федералният резерв, Европейската централна банка и Английската централна банка сигнализират за по-нататъшни повишения на лихвените проценти през тази година.

- ГАЗ: Фючърсите върху природния газ в САЩ се колебаеха в диапазона от 0,5 долара, като в края на юни се установиха на ниво от около 2,7 долара/MMBtu. Цените се повишиха с близо 15% за месеца, увеличавайки ръста за второто тримесечие до близо 22%, и се очаква да продължат да се увеличават през лятото поради лекия спад в производството и очакваното нарастване на търсенето на климатици, което ще доведе до по-голямо потребление на природен газ в сектора на електроенергията, според EIA. Въпреки това цените на природния газ все още остават приблизително три пъти по-ниски от нивата, наблюдавани през юни миналата година, на фона на увеличеното предлагане в САЩ, включително възобновяването на дейността на съоръжението за износ на втечнен природен газ Freeport, меката зима, наблюдавана в Северното полукълбо през 2022–23 г., и големите запаси в Европа.

- НЕФТ: Фючърсите на суровия петрол сорт Брент поскъпнаха отново над границата от 74 долара за барел в четвъртък, водени от по-голям от очаквания спад на запасите в САЩ. Инвеститорите едновременно оцениха потенциалното въздействие на предстоящото повишаване на лихвените проценти върху световния икономически растеж и търсенето на горива. Последният доклад на Администрацията за енергийна информация'разкри значителен спад от 9,6 млн. барела в запасите от суров петрол през миналата седмица, надминавайки пазарните прогнози за намаление с 1,8 млн. барела. Освен това положителната ревизия на растежа на БВП на САЩ през първото тримесечие подкрепи ангажимента на Федералния резерв' да повишава лихвените проценти като мярка срещу инфлацията. По-рано тази седмица лидерите на основните централни банки подчертаха необходимостта от по-нататъшно затягане на политиката през следващите месеци, за да се справи с устойчивия инфлационен натиск.

 

ХАРТА НА ДЕНЯ:

Фючърсите на суровия петрол WTI се повишиха над 70 долара за барел в четвъртък, тъй като инвеститорите оцениха по-голямото от очакваното намаление на запасите в САЩ и прецениха влиянието на повишаването на лихвените проценти върху глобалния растеж и търсенето на горива. Последният доклад на Администрацията за енергийна информация (EIA) разкри значителен спад от 9,6 млн. барела в запасите от суров петрол през миналата седмица, надминавайки пазарните очаквания за намаление с 1,8 млн. барела. Освен това положителната ревизия на растежа на БВП на САЩ през първото тримесечие допълнително засили очакванията за продължаване на повишаването на лихвените проценти от страна на Федералния резерв с цел контролиране на инфлацията. в сряда лидерите на основните централни банки в света' потвърдиха убеждението си, че през следващите месеци ще бъде необходимо по-нататъшно затягане на политиката. другаде

 

 

 

Дългосрочна стратегия за търговия с канали за: (Суров петрол WTI).Tвремева рамка (D1). Tс потенциал (област на консолидация) е около (74.69). Основната подкрепа е около (66.38). Следователно, следващото най-вероятно движение на цената е (консолидация/надолу) тренд. (*Вижте всички останали подробности на графиката).

.

Всички 23 банки преминават успешно годишния стрес тест на Фед; Рязък скок в доходността на държавните ценни книжа след докладите за БВП за първото тримесечие и първоначалните молби за помощи при безработица; Цените на природния газ в САЩ ще нараснат с над 20% през второто тримесечие

Глобални капиталови пазари - преглед, анализ и прогнози:

Автор: д-р Александър АПОСТОЛОВ (научен сътрудник в Института за икономически изследвания при БАН)

Европейските акции намалиха по-ранните си скромни печалби в четвъртък и се търгуваха близо до равнището, тъй като инвеститорите анализираха смесените данни за инфлацията в региона и потенциалното им въздействие върху траекторията на паричната политика на ЕЦБ'. Инфлацията в Германия се ускори до 6,4% през юни, надминавайки 14-месечното дъно от 6,1% през май и все още е доста над целта на централната банка от 2%. Същевременно потребителските цени в Италия и Испания се повишиха по-бавно, въпреки че основните им показатели останаха упорито високи. В сряда ръководителите на централните банки в еврозоната, Великобритания и САЩ запазиха ястребовите си позиции, като говорителят на ЕЦБ препоръча продължаване на агресивното затягане на политиката през следващите месеци. От корпоративните новини шведската компания за търговия на дребно H&M отчете по-висока от очакваната печалба, а френският автомобилен производител Renault повиши целогодишната си финансова прогноза. Германският индекс DAX 40 се понижи с 0,1% и затвори на ниво от 15 930 пункта, докато паневропейският индекс STOXX 600 се повиши с около 0,1% и затвори на ниво от 457 пункта. CAC 40 се повиши с около 0,4% до 7 311 пункта в четвъртък, което е четвъртата му поредна сесия на ръст, тъй като инвеститорите останаха загрижени за пакета икономически данни от големите икономики, дори и да се притесняват от перспективата за по-нататъшно затягане на паричната политика. Икономиката на САЩ продължи да показва устойчивост, като БВП бе ревизиран нагоре, а обезщетенията за безработица намаляха, докато в Европа инфлацията в Германия неочаквано се повиши, а показателят за икономическите нагласи в еврозоната спадна за втори пореден месец през юни. На корпоративния фронт Renault (+5%) беше най-добре представилият се производител, след като автомобилният производител повиши прогнозата си за оперативния марж през 2023 г. поради успеха на последното си пускане на пазара. След него се наредиха Engie (+4,1%), Stellantis NV (+3,4%) и Orange (+2,3%). Извън основните индекси, акциите на закъсалия търговец на дребно Casino се сринаха с над 30% до рекордно ниски нива, тъй като инвеститорите се подготвяха за по-големи от очакваните загуби при предложената сделка за преструктуриране. В Милано FTSE MIB се повиши с 283 пункта, или 1,02%, в четвъртък. Начело на ръста бяха Stellantis NV (3,68%), Tenaris Sa (2,92%) и Saipem (2,81%).

FTSE 100 спадна с 0,4% и затвори на ниво от 7 471 пункта в четвъртък, представяйки се по-слабо от останалите европейски капиталови бенчмаркове, тъй като опасенията относно ястребовата реторика на големите централни банки продължиха. На вчерашното събитие на ЕЦБ председателите на СБ, ФЕД и ЕЦБ потвърдиха, че по-нататъшното повишаване на лихвените проценти е оправдано поради нарастващата инфлация. Освен това управителят на Английската централна банка Бейли заяви, че разходите по заемите в Обединеното кралство' се очаква да останат по-високи от очакванията на финансовите пазари за по-дълъг период от време. На корпоративния фронт стойността на B&M Europe спадна с 6,5%, а на Burberry - с 2,5%, тъй като и двата актива се отдалечиха от последните си плащания на дивиденти. Банките, от друга страна, затвориха с рязко повишение, като Barclays нарасна с 2%.

Базираният на рубли индекс MOEX Russia се повиши с 0,6% и затвори на ниво от 2 796 в четвъртък, заличавайки напълно загубите от уикенда, тъй като продължиха опасенията за борба за власт в Москва или за потенциални размествания в Кремъл. Акциите на "Сургут" разшириха печалбите си от последните сесии, като привилегированите акции се повишиха с 2,4%, а обикновените - с 1,8% поради надеждите, че компанията ще изплати щедър дивидент. Роснефт и Лукойл са твърдо на зелено, подкрепяйки печалбите в сектора. В същото време банките, миньорите и производителите на метали варираха между скромни печалби и загуби. Подчертавайки кризата на пазара на труда в страната, данните след вчерашното затваряне показаха, че нивото на безработица в Русия е спаднало до рекордно ниско ниво. Същевременно силните месечни данни за БВП увеличиха шансовете за повишаване на лихвените проценти от страна на ЦБ на предстоящото заседание.

Канада S&P/TSX Composite остана без промяна на ниво от 19 820 в четвъртък, разширявайки печалбите си за седмицата, тъй като пазарите продължиха да оценяват перспективите за политиката на основните централни банки и тяхното въздействие върху цените на суровините и корпоративните печалби. Ръстът на заплатите в страната се повиши до най-високото си равнище от пет месеца насам, а брутният вътрешен продукт на САЩ за първото тримесечие беше ревизиран нагоре и засили ястребовите залози в Северна Америка. Акциите на банките бяха водещи по отношение на ръста, като средно се повишиха с повече от 0,5%, а акциите на TD - с близо 1%. Окуражени от поредния ден на повишение на цените на суровия петрол, производителите на енергия също се повишиха. Освен това BlackBerry нарасна с 12%, след като отчете изненадваща тримесечна печалба. От друга страна, цената на златото падна под 1900 долара за тройунция, което доведе до рязък спад в търговията на миньорите'

Акциите в САЩ се колебаеха между скромни печалби изагуби в четвъртък, след като възходящата ревизия на растежа на БВП за първото тримесечие и спадът на първоначалните молби за помощи при безработица през миналата седмица засилиха аргументите на Федералния резерв да продължи да повишава лихвените проценти в съответствие с неотдавнашните сигнали на председателя Джером Пауъл. Темпът на растеж на БВП на САЩ през първото тримесечие беше ревизиран рязко нагоре от 1,1 % до 2 %, а броят на първоначалните молби за помощи при безработица неочаквано отбеляза най-големия спад от октомври 2021 г. насам. По-рано днес председателят на Фед Джером Пауъл потвърди необходимостта от ново повишаване на разходите по заемите през тази година на среща на испанските банки, подсилвайки посланията от вчерашния'форум на ЕЦБ и миналогодишния'конгрес на САЩ. Междувременно банковият сектор беше светъл лъч, като Bank of America , Wells Fargo , Morgan Stanley и JPMorgan поскъпнаха, след като 23-те най-големи банки преминаха годишния стрес тест на Фед'и се подготвиха за тежка рецесия от 1% до 2%. От друга страна, акциите на Disney спаднаха с повече от 1,5% до четириседмично дъно от 87,59 долара.

В Китай индексът Shanghai Composite спадна с 0,15% и затвори на ниво от около 3 185 пункта, а индексът Shenzhen Composite спадна с 0,1% и затвори на ниво от 10 915 пункта, като се понижи за втора поредна сесия, позовавайки се на повишената икономическа несигурност в Китай и липсата на активна подкрепа от страна на Пекин. Мерките на политиката за насърчаване на растежа натежаха върху пазарните нагласи. Перспективата за по-нататъшно затягане на паричната политика от страна на други големи централни банки и съобщенията, че правителството на САЩ обмисля нови ограничения върху износа на чипове за изкуствен интелект за Китай, също натежаха върху акциите в континенталната част на страната. Най-големият спад отбелязаха тежкотоварни компании като Inspur Electronics (-8,9%), Talkweb Information (-5,9%), HKUST Xunfei (-2,3%), Hongbo (-4,1%) и Jiangsu Huaxi Village (-4,2%).

Хонконгският индекс Hang Seng спадна с 237,69 пункта, или 1,24%, до 18 934,36 пункта в четвъртък, прекъсвайки двудневни печалби под натиска на изявлението на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл, който прогнозира две или повече повишения на лихвените проценти до края на годината. Ръководителят на централната банка добави, че сътресенията в банковия сектор на САЩ все още не са приключили, тъй като остават някои дупки във финансирането. Трейдърите бяха нервни и преди оповестяването на индекса на мениджърите по покупките в Китай' за юни по-късно през седмицата, тъй като неравномерното икономическо възстановяване продължава. Отделно от това се съобщава, че Пекин е приел мащабен закон за външната политика, предвиждащ правото да налага "контрамерки" срещу действия, които смята за заплаха, което е последната стъпка за засилване на позицията на Китай в условията на напрежение със Запада. Всички сектори отбелязаха спад, като силно се понижиха Li Ning (-6,6%), ENN Energy (-6%), Wuxi Biological Products (-5,3%), JD Logistics (-5,2%) и Country Garden Logistics. (-4,9%), AIM Vaccines (-4,7%), Budweiser (-4,5%) и Meituan (-2,4%).

Индексът Nikkei 225 се повиши с 0,12% и затвори на ниво от 33 234 пункта, докато индексът Topix спадна с 0,1% и затвори на ниво от 2 296 пункта, както нагоре, така и надолу. Японските акции се затрудняваха да определят посоката си, тъй като ястребовите коментари на основните централни банки, включително Федералния резерв, Европейската централна банка и Английската централна банка, натежаха върху настроенията на инвеститорите. Въпреки това слабата йена и ентусиазмът по отношение на технологиите, свързани с изкуствения интелект, задържаха бенчмарка близо до най-високото му ниво от 1990 г. насам, подкрепяйки местните акции. Технологичните акции се повишиха предимно с ръст, като SoftBank Group (1,3%), Advantest (2,9%) и Tokyo Electron (2,6%) спечелиха. В същото време тежките акции на индекса като Toyota Motor (-0,2%), Fast Retailing (-0,5%) и Sony Group (-0,8%) отбелязаха лек спад.

Новозеландските акции се повишиха със 74,66 пункта, или 0,64%, до 11 808,12 пункта в четвъртък, като обърнаха загубите в началото на търговията и завършиха на зелено за трета поредна сесия, подпомогнати от нови данни, показващи, че бизнес настроенията в Нова Зеландия през юни са се подобрили до най-високото си ниво от 30 месеца насам, като перспективите за собствената активност са станали положителни за първи път от 14 месеца. Индикациите на водещите централни банкери', че ще запазят ястребовата си позиция до края на годината, обаче ограничиха печалбите. Същевременно търговците бяха предпазливи преди публикуването на данните за PMI в Китай за юни в петък. Дистрибуторските услуги, комуналните услуги и финансовите предприятия допринесоха най-много за печалбите, водени от Comvita (3,9%), Seeka Ltd. (3,5%), Summerset Group (2,9%) и Napier Port Hlds. (2,5%) и Mercury New Zealand Limited (2%).

Австралийският индекс S&P/ASX 200 се понижи с 0,02% и затвори на ниво от 7 195 пункта в четвъртък, прекъсвайки двудневна печеливша серия, тъй като ястребовите коментари на основните централни банки, включително Федералния резерв, Европейската централна банка и Английската централна банка, натежаха върху настроенията на инвеститорите. Междувременно по-слабите от очакваното данни за вътрешната инфлация в началото на седмицата подкрепиха спекулациите, че цикълът на затягане на лихвите на Резервната банка на Австралия може би е към своя край. MАкциите на добивната промишленост бяха водещи по отношение на загубите, като BHP Billiton (-0,7%), Rio Tinto (-1,1%), Pilbara Mining (-0,4%), Southern 32 (-0,8%) и Newcrest Mining (-1,4%) спаднаха значително. В същото време технологичните акции проследиха ръста на американските си колеги, като ръст отбелязаха Xero (2%), Seek (1,2%) и Wisetech Global (2,2%).

 

ПРЕГЛЕД НА ПОСЛЕДНИТЕ ИКОНОМИЧЕСКИ ДАННИ:

При прегледа на последните икономически новини най-критичните данни са:

- САЩ: През седмицата, приключила на 23 юни 2023 г., американските комунални услуги добавиха 76 млрд. куб. м към хранилищата за природен газ до 2 729 млрд. куб. м, което е малко под очакванията за увеличение с 82 млрд. куб. м. Резултатът бележи увеличение с 490 млрд. куб. фута спрямо година по-рано и с 262 млрд. куб. фута над петгодишната средна стойност от 2018 г. до 2022 г.

- САЩ: През май 2023 г. продажбите на жилища извън плана в САЩ спаднаха с 2,7% на месечна база, което е третият пореден спад, и понижението беше по-ниско от пазарната прогноза от 0,5%.  Въпреки спада на броя на висящите договори, пазарът на жилища остава устойчив, като на една обява се падат около три оферти. Недостатъчните жилищни запаси продължават да пречат на пълната реализация на търсенето на жилища," заяви Лорънс Юн, главен икономист в NAR. Продажбите са намалели в Средния Запад (-5,3%), Юга (-4,4%) и Запада (-6,6%), но са се увеличили в Североизтока (12,9%). Продажбите извън плана са намалели с 22,2% на годишна база.

- САЩ: Корпоративните печалби в САЩ са намалели с 5,9% до 2,329 трлн. долара през първото тримесечие на 2023 г., което е малко по-малко от предишната прогноза за спад от 6,8% и в сравнение със спада от 2,7% през предходните три месеца. Това отбеляза най-големия спад на корпоративните печалби от последното тримесечие на 2020 г. насам, което е резултат от безпрецедентното затягане на мерките от страна на Федералния резерв. Неразпределената печалба се понижи със 17,5% до 0,678 трлн. долара, а нетният паричен поток, коригиран с оценката на материалните запаси, или вътрешните средства, които компанията има на разположение за инвестиции, спадна с 0,6% до 3,127 трлн. долара. Освен това нетните дивиденти спаднаха с 0,1% до 1,652 трлн. долара.

- САЩ: Броят на американците, подали молби за обезщетения за безработица, се понижи с 26 000 до 239 000 през седмицата, приключила на 24 юни, от 20-месечния връх през предходната седмица, което е най-големият спад от октомври 2021 г. насам и е под пазарните очаквания за 265 000 души. Резултатът донякъде удължава възстановяването на пазара на труда'от нарастващите разходи на Фед за заеми, като облекчава неотдавнашните опасения за очевидна слабост. Четириседмичната плъзгаща се средна стойност се повиши с 1 500 пункта до 257 550. На несезонно коригирана база броят на заявките се понижи със 17 843 до 233 048, като значителен спад бе регистриран в Калифорния (-10 108) и Тексас (-9 187). Същевременно през предходната седмица броят на продължаващите молби се понижи с 19 000 до 1 742 000, което е най-ниското ниво от четири месеца насам, отразявайки възможното подобряване на условията за заетост на търсещите работа.

- CA: Средните седмични доходи за канадските неселскостопански предприятия нараснаха с 2,9% на годишна база до 1 194 долара през април 2023 г., след като се повишиха с 1,4% през предходния месец. Това беше най-голямото увеличение на доходите от ноември насам, като 18 от 20-те индустрии отчетоха печалби. Най-големи печалби отбелязаха корпоративното и бизнес управление (с 14% до 1678 USD), комуналните услуги (с 10,3% до 2131 USD), горското стопанство и дърводобивът (с 10% до 1432 USD) и строителството (със 7,3% до 1514 USD). Сред канадските провинции най-голям скок в приходите отбелязват Нунавут (с 10,9% до 1667 долара), Северозападните територии (с 5,4% до 1611 долара), Манитоба (с 5,4% до 1096 долара) и остров Принц Едуард (с 4,3% до 1003 долара).

- CA: Канадският индекс на бизнес барометъра CFIB за дългосрочен оптимизъм се понижи за първи път от седем месеца насам - от 56,4 през май до 54,1 през юни 2023 г., което е най-високото показание от юни миналата година. Оптимизмът се понижи значително в търговията на дребно (-10,8), природните ресурси (-10,2), здравеопазването и образованието (-7,0), докато в сферата на финансите, застраховането и недвижимите имоти (+10,2) и информацията и развлеченията (+7,8). Освен това през юни плановете за наемане на служители на пълен работен ден бяха слаби - само 18% от МСП планираха да наемат служители, а 15% - да ги съкратят. Плановете за ръст на средната работна заплата спаднаха от 3,2 на 2,9. В същото време средното планирано увеличение на цените рязко спадна от 3,7 на 3,3, което е най-ниското ниво от май 2021 г.

- ЕС: През юни 2023 г. индексът, измерващ потребителските инфлационни очаквания в еврозоната, спадна до 6,1 от низходящо ревизираните 12,1 през предходния месец, което е най-ниското ниво от 2016 г. насам. Резултатът беше приветстван от ЕЦБ, тъй като отразяваше, че нарастващата инфлация в еврозоната не се е затвърдила в представите на потребителите'. Както членовете на ЕЦБ последователно се съгласяват, признаците на стабиилизацията на очакванията за ръст на цените ще бъде от решаващо значение за предотвратяване на спиралата на цените на труда и за възстановяване на целевата инфлация.

- ЕС: През юни 2023 г. индексът на доверието в промишлеността в еврозоната спадна до -7,2 за пети пореден месец, което е най-ниското ниво от септември 2020 г. насам, под консенсусните -5,5. Очакванията на производителите' за производството и оценките за текущите общи нива на поръчките се влошиха допълнително, като запасите от готова продукция все повече се оценяват като по-високи от нормалното. Оценките на бизнеса' за поръчките за износ, които не попаднаха в изданието на показателите за доверие, също се влошиха; въпреки това оценките им за миналото производство се повишиха след спада от миналия месец.

- ЕС: Потребителското доверие в еврозоната бе потвърдено на ниво от -16,1 през юни 2023 г., което отразява най-ниския песимизъм в еврозоната от февруари 2022 г. насам и намалява спрямо -17,4 през предходния месец, тъй като потребителите продължиха да набират скорост след руската инвазия в Украйна и да се възстановяват от последиците. Финансовото състояние на домакинствата' се подобри, но при сегашните нива (-18,3 спрямо -18,6 през май) и очакванията за следващите 12 месеца (-5,9 спрямо -7,1), в допълнение към общите икономически условия (-22,3 спрямо -24,8) и готовността на потребителите' да правят големи покупки (-18 спрямо -18,9).

- ЕС: През юни 2023 г. индексът на икономическите нагласи в еврозоната се понижи до 95,3 пункта за втори пореден месец, което е най-ниската стойност от ноември миналата година, под пазарните очаквания за 96,0 пункта. Бързото повишаване на лихвените проценти от страна на ЕЦБ, в съчетание с трайно високата инфлация, доведе до спад на производителите (-7,2 до -5,3 през май), строителите (-2,0 до -0,3), доставчиците на услуги (5,7 до 7,1) и търговците на дребно (-6,0 до -5,3, Индексът на потребителските инфлационни очаквания се понижи до 6,1 през юни, което е най-ниското ниво от март 2016 г., докато индикаторът на очакванията за продажните цени на производителите се понижи до 4,4, което е най-високото ниво от ноември 2020 г. В Сред най-големите икономики в еврозоната ESI се влоши за Германия, Италия, Нидерландия и Испания, докато се подобри за Франция.

- GE: Според предварителните оценки инфлацията на потребителските цени в Германия се повиши до 6,4% на годишна база през юни 2023 г., което е увеличение спрямо 14-месечното дъно от 6,1% през май и малко над пазарните очаквания от 6,3%. Също така базисната инфлация, която изключва волатилни елементи като храни и енергия, се ускори до 5,8% от 5,4% през май. И двата показателя за инфлацията са доста над целевата стойност на ЕЦБ от 2,0%. Инфлацията при стоките се понижи до 7,3% от 7,7%, тъй като растежът на разходите за храна се забави (11,7% спрямо 14,9%). Същевременно инфлацията при енергийните продукти се повиши до 3,0% от 2,6%. Цените на услугите се повишиха с 5,3% спрямо 4,5% през май.

- Великобритания: През май 2023 г. физическите лица в Обединеното кралство са погасили нетно ипотечен дълг в размер на  100 млн. лири, в сравнение с пазарните очаквания за нетно погасяване на  500 млн. лири. Това се случва след рекордното нетно погасяване на £1,5 млрд. лири през април, като се изключи периодът от началото на пандемията COVID-19. Общият размер на кредитите нарасна до £18,7 млрд. през май спрямо £16,4 млрд. през април, докато общият размер на погашенията се повиши до £18,9 млрд. от £18,6 млрд. след спад в продължение на три последователни месеца. "реалната" лихва (т.е. реално изплатената лихва) по новоизтеглените ипотечни кредити нарасна с 10 базисни пункта до 4,56% през май, докато лихвата по неизплатените ипотечни кредити също се повиши със 7 базисни пункта до 2,82%.

- Великобритания: Нетните одобрения за покупка на жилище в Обединеното кралство, които са индикатор за бъдещо заемане на средства, нараснаха до 505 000 през май 2023 г., което е увеличение спрямо ревизираните 490 000 през миналия месец и надминава пазарните очаквания за 497 000. Безпрецедентното затягане на политиката на Английската централна банка'и трайно високата инфлация обаче оказаха влияние върху последните данни, които все още показват относителна слабост на жилищния пазар. По същия начин одобренията за повторни ипотеки, които обхващат само повторните ипотеки при различни кредитори, нараснаха до 336 000 от 325 000 през април. "реалната" лихва (т.е. реално изплатената лихва) по новоизтеглените ипотечни кредити се повиши с 10 базисни пункта до 4,56% през май, докато лихвата по неизплатените ипотечни кредити също се повиши със 7 базисни пункта до 2,82%.

- SW: През юни 2023 г. индексът на потребителското доверие в Швеция се повиши до 71,4 пункта от 70,3 пункта през предходния месец, което е най-високото ниво от една година насам, но е далеч под пазарната прогноза от 78,2 пункта. Това повишение се дължеше до голяма степен на подобрените очаквания за финансовите условия (4 към 1 през май). Освен това потребителите бяха по-малко песимистично настроени по отношение на цялостната икономическа ситуация през следващите 12 месеца (-15 спрямо -17). В същото време опасенията от безработица нараснаха (54 спрямо 51), готовността за покупка на стоки през следващите 12 месеца спадна значително (-37 спрямо -32), а оценката на потребителите' за склонността им къмспасяването остава непроменено (44).

- SW: Продажбите на дребно в Швеция спаднаха с 5,4% на годишна база през май 2023 г. след възходяща ревизия от 7,1% през предходния месец, отбелязвайки тринадесети пореден месец на спад в дейността на дребно. Продажбите на стоки за потребление (-2,3%, спрямо -5% през април) и на стоки за дълготрайна употреба (-7,7%, спрямо -9,1% през април) намаляха с по-бавни темпове. Продажбите на дребно през май се увеличиха с 0,3% на месечна база след спад от 1,1% през април, което съответства на пазарния консенсус.

- AU: През май 2023 г. австралийските продажби на дребно се увеличиха с 0,7% на месечна база до 35,52 млрд. австралийски долара, възстановявайки се от без промяна през предходния месец и лесно надминавайки консенсусния темп на растеж от 0,1%. Това беше най-бързото увеличение на търговията на дребно от януари насам, което отразява устойчивостта на потребителските разходи, тъй като потребителите се възползваха от по-големи от обичайното промоции и разпродажби. Най-много нарасна търговията на дребно с други стоки (2,2% спрямо 0,1% през април), следвана от кафенета, ресторанти и заведения за хранене (1,4% спрямо -0,2%), търговията на дребно с битови стоки (0,6% спрямо -0,9%) и търговията на дребно с хранителни стоки (0,3% спрямо 0,2%). За разлика от тях продажбите спаднаха в търговията с облекло, търговията на дребно с лични вещи (-0,6% спрямо 2,0%) и универсалните магазини (-0,5% спрямо 1,6%). Продажбите на дребно нараснаха в повечето щати и територии. Най-голямо увеличение се наблюдава в Северната територия (1,6%), която в момента е на най-високото си ниво. Продажбите спаднаха само в Тасмания, където се понижиха с 0,1%.

 

Поглед напред:

Днес инвеститорите трябва да следят за следните важни данни:

- CAD: БВП м/м и проучване на BOC за бизнес перспективите.

- CHF: Продажби на дребно г/г и икономически барометър на KOF.

- CNY: PMI в производствения сектор и PMI в непроизводствения сектор.

- AUD: Кредити в частния сектор м/м.

- JPY: Токио: Основен индекс на потребителските цени г/г, Равнище на безработица и Предварително промишлено производство м/м, и Започване на строителство на жилища г/г.

- NZD: Изявление за намеренията на RBNZ.

- USD: Основен индекс на PCE цените м/м, Лични доходи м/м, Лични разходи м/м, Чикагски PMI, Ревизиран потребителски сентимент на UoM и Ревизирани инфлационни очаквания на UoM.

- EUR: Германски цени на вноса м/м, Германски продажби на дребно м/м, Френски потребителски разходи м/м, Френски предварителен индекс на потребителските цени м/м, Промяна в безработицата в Германия, Италиански месечен процент на безработица, Бърза оценка на ИПЦ г/г, Бърза оценка на основния ИПЦ г/г, Ниво на безработица и Италиански аукцион за 10-годишни облигации.

- GBP: Текуща сметка, окончателен БВП q/q, Nationwide HPI m/m и ревизирани бизнес инвестиции q/q.

 

КЛЮЧОВИ ДВИГАТЕЛИ НА ПАЗАРА НА АКЦИИ И ОБЛИГАЦИИ:

Кей факторите на пазара на акции и облигации в момента са:

- САЩ: Средният лихвен процент по 30-годишна фиксирана ипотека се повиши с четири базисни пункта спрямо предходната седмица до 6,71% към 29 юни, според проучване на ипотечния гигант Freddie Mac сред кредиторите. Резултатът прекъсна триседмична серия от загуби и я доближи до шестмесечния връх от 6,79 %, достигнат в края на май. Преди година 30-годишният фиксиран лихвен процент по ипотечните кредити беше 5,7%. "Лихвите по ипотечните кредити се колебаят в диапазона от 6% до 7% повече от шест месеца и въпреки препятствията пред достъпността купувачите на жилища се приспособиха и отложиха продажбите на нови жилища," каза Сам Хатър, главен икономист във Freddie Mac. изтласкаха до най-високото си ниво от повече от година." "Възстановяването на продажбите на нови жилища беше по-силно, отколкото на пазара на препродажби, поради лекото увеличение на предлагането на ново строителство. Подобреното търсене доведе до стабилни цени, които вече няколко месеца се повишават."

- GE: Доходността на германските 10-годишни облигации се повиши до 2,4%, най-високото ниво от 22 юни, подкрепена от по-силните от очакваното данни за инфлацията в Германия, които засилиха очакванията, че Европейската централна банка ще продължи да повишава лихвените проценти. Последният доклад показа, че потребителските цени в Германия са се повишили с 6,4% през юни спрямо година по-рано, в сравнение с 6,1% през май. Освен това базисната инфлация се повиши до 5,8%, което е доста над целта на централната банка'от 2%. В сряда председателят на ЕЦБ Кристин Лагард отново заяви, че е малко вероятно централната банка да достигне върхови стойности на лихвените проценти в близко бъдеще, и подчерта важността на запазването на твърдия ангажимент за борба с инфлацията. ЕЦБ повиши лихвените проценти с рекордните 400 базисни пунктанти през изминалата година, като през юли и септември се очаква допълнително увеличение.

- САЩ: Доходността на 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ се повиши до 3,8%, най-високата стойност от 22 юни, след като данните показаха, че икономиката на САЩ е нараснала с 2% годишно през първото тримесечие, надминавайки предварителните очаквания. Последните данни бяха ревизирани спрямо първоначалната оценка от 1,1%, което се дължеше главно на рязкото нарастване на потребителските разходи, което е най-значителното увеличение от две години насам. По-силните от очакваното данни засилиха очакванията, че Федералният резерв ще продължи да повишава лихвените проценти, за да се бори с инфлацията. Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл неотдавна потвърди, че лихвените проценти ще продължат да се повишават, и не изключи възможността за последователни повишения. Той обаче също така спомена, че рецесията в САЩ не е най-вероятният сценарий. Сега инвеститорите очакват данните за инфлацията на разходите за лично потребление за май да бъдат публикувани в петък.

- САЩ: Фючърсите на американските акции се повишиха в четвъртък, като Dow се повиши с 0,2%, S&P 500 - с 0,3%, а Nasdaq 100 - с 0,4%, като корпоративните резултати повишиха настроенията на инвеститорите. Акциите на Micron Technology поскъпнаха с 3% в предварителната пазарна търговия, след като прогнозата за приходите на компанията надхвърли очакванията. На зелено бе и банковият сектор, като Bank of America, Wells Fargo, Morgan Stanley и JPMorgan добавиха по 1 лев, след като 23-те най-големи банки преминаха успешно годишния стрес тест на Фед и са добре позиционирани да издържат на дълбока рецесия. %горе. Междувременно трейдърите продължиха да преценяват признаците, че икономиката на САЩ остава силна и лихвените проценти ще продължат да се повишават. Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл повтори днес на конференция на Банката на Испания, че е необходимо още едно повишение на разходите по заемите през тази година, засилвайки посланията от вчерашния форум на ЕЦБ и от Конгреса на САЩ миналата седмица.

- SW: Риксбанк повиши основния си лихвен процент с 25 базисни точки до 3,75% на 29 юни 2023 г., което е седмото ѝ поредно повишение, като според очакванията тласна разходите по заемите до нови върхове за 2008 г. Политиците твърдят, че инфлацията намалява, но остава твърде висока, поради което паричната политика трябва да бъде допълнително затягана, като през тази година се очаква поне още едно повишение на лихвения процент. Сега централната банка очаква средните лихвени проценти да достигнат 3,75% през третото тримесечие на 2023 г. спрямо прогнозираните преди това 3,6%; 4,05% през второто тримесечие на 2024 г. (спрямо 3,65%); и 4,05% през второто тримесечие на 2025 г. ( 3,75% през второто тримесечие на 2026 г.). Прогнозата за инфлацията за 2023 г. остава непроменена - 8,9%, но е ревизирана нагоре за 2024 г. (4,3% спрямо 4%). Икономиката се сви малко по-слабо през тази година (-0,5% спрямо -0,7%), но през следващата година ще бъде в застой. Освен това централната банка разшири продажбите на държавни облигации от 3,5 млрд. шведски крони на 5 млрд. шведски крони с цел да насърчи по-силната крона и да подобри способността си да намалява инфлацията.

 

Водещи пазарни сектори:

Силни сектори: Финансови продукти, Материали, Промишлени предприятия, Здравеопазване.

Слаби сектори: Потребителски скоби, Комуникационни услуги, Дискреционни потребителски стоки, Информационни технологии.

 

Основни движещи сили на валутния и стоковия пазар: 

Кои са основните фактори на валутния и стоковия пазар в момента:

- EUR: Еврото се задържа на ниво от 1,09 USD, близо до шестседмичния връх от 1,1 USD, достигнат на 22 юни, тъй като инвеститорите анализираха смесените данни за индекса на потребителските цени от най-голямата европейска икономика преди публикуването на данните за еврозоната в петък. Инфлацията в Германия се ускори до 6,4% през юни от 14-месечно дъно през май, докато потребителските цени в Италия и Испания се повишиха по-бавно. Въпреки това базисната инфлация в тези страни остава упорито висока. Същевременно инвеститорите продължават да са загрижени за потенциалното въздействие на безпрецедентното затягане на коланите от страна на Европейската централна банка, което може да тласне региона към рецесия. Очаква се ЕЦБ да повиши лихвените проценти два пъти през юли и септември. Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви в сряда, че политиците не са видели достатъчно доказателства за устойчив спад на базисната инфлация.

- JPY: Йената отслабна над 144 за долар за първи път от началото на ноември, приближавайки се до ключовото ниво от 145, което накара японските власти да се намесят на валутните пазари през септември и октомври миналата година. Висшите парични служители на страната'започнаха да предупреждават срещу резкия спад на те йена, като заявиха, че наблюдават пазара отблизо и ще реагират адекватно, ако волатилността стане прекомерна. Йената отслабна, тъй като управителят на Японската централна банка Казуо Уеда отново заяви, че "все още има какво да се направи" за постигане на 2% инфлация и адекватен ръст на заплатите. Това е в рязък контраст с други големи централни банки, като Федералният резерв, Европейската централна банка и Английската централна банка сигнализират за по-нататъшни повишения на лихвените проценти през тази година.

- ГАЗ: Фючърсите върху природния газ в САЩ се колебаеха в диапазона от 0,5 долара, като в края на юни се установиха на ниво от около 2,7 долара/MMBtu. Цените се повишиха с близо 15% за месеца, увеличавайки ръста за второто тримесечие до близо 22%, и се очаква да продължат да се увеличават през лятото поради лекия спад в производството и очакваното нарастване на търсенето на климатици, което ще доведе до по-голямо потребление на природен газ в сектора на електроенергията, според EIA. Въпреки това цените на природния газ все още остават приблизително три пъти по-ниски от нивата, наблюдавани през юни миналата година, на фона на увеличеното предлагане в САЩ, включително възобновяването на дейността на съоръжението за износ на втечнен природен газ Freeport, меката зима, наблюдавана в Северното полукълбо през 2022–23 г., и големите запаси в Европа.

- НЕФТ: Фючърсите на суровия петрол сорт Брент поскъпнаха отново над границата от 74 долара за барел в четвъртък, водени от по-голям от очаквания спад на запасите в САЩ. Инвеститорите едновременно оцениха потенциалното въздействие на предстоящото повишаване на лихвените проценти върху световния икономически растеж и търсенето на горива. Последният доклад на Администрацията за енергийна информация'разкри значителен спад от 9,6 млн. барела в запасите от суров петрол през миналата седмица, надминавайки пазарните прогнози за намаление с 1,8 млн. барела. Освен това положителната ревизия на растежа на БВП на САЩ през първото тримесечие подкрепи ангажимента на Федералния резерв' да повишава лихвените проценти като мярка срещу инфлацията. По-рано тази седмица лидерите на основните централни банки подчертаха необходимостта от по-нататъшно затягане на политиката през следващите месеци, за да се справи с устойчивия инфлационен натиск.

 

ХАРТА НА ДЕНЯ:

Фючърсите на суровия петрол WTI се повишиха над 70 долара за барел в четвъртък, тъй като инвеститорите оцениха по-голямото от очакваното намаление на запасите в САЩ и прецениха влиянието на повишаването на лихвените проценти върху глобалния растеж и търсенето на горива. Последният доклад на Администрацията за енергийна информация (EIA) разкри значителен спад от 9,6 млн. барела в запасите от суров петрол през миналата седмица, надминавайки пазарните очаквания за намаление с 1,8 млн. барела. Освен това положителната ревизия на растежа на БВП на САЩ през първото тримесечие допълнително засили очакванията за продължаване на повишаването на лихвените проценти от страна на Федералния резерв с цел контролиране на инфлацията. в сряда лидерите на основните централни банки в света' потвърдиха убеждението си, че през следващите месеци ще бъде необходимо по-нататъшно затягане на политиката. другаде

 

 

 

Дългосрочна стратегия за търговия с канали за: (Суров петрол WTI).Tвремева рамка (D1). Tс потенциал (област на консолидация) е около (74.69). Основната подкрепа е около (66.38). Следователно, следващото най-вероятно движение на цената е (консолидация/надолу) тренд. (*Вижте всички останали подробности на графиката).

.

Start trading in four simple steps

1. Register

Open your live trading account

2. Verify

Upload your documents to verify your account

3. Fund

Deposit funds directly into your account

4. Trade

Start trading and choose from 130+ instruments

Demo account

The Blue Suisse Trading Account with virtual funds in a risk-free environment

Demo account

Live account

The Blue Suisse Trading Account in our transparent live model environment

Open an Account
Risk Warning; CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 58.58% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money.
x
Spotify Logo Apple Podcasts Logo Anchor Podcasts Logo